|
|
#2221 |
|
Gang Iren
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Aira ze wstawaniem to zależy od dziecka. Wiki przesypiała mi całe noce od 2 miesiąca życia,sporadycznie zdarzało się,że raz do niej wstałam. A z Erykiem bywa,że trzeba wstawać i kilkanaście razy
|
#2222 |
|
Rozeznanie
|
Wczoraj wieczorem przygotowywałam kolacje i poparzyłam się olejem po ręce (dosyć sporo) zwykle w takich okolicznościach używam specjalnej maści która ma takie cudowne właściwości że ból znika i śladu po oparzeniu w ogóle nie ma. Niestety przeczytałam ulotkę i pisze że kobiety w ciąży nie powinny tego używać jedynie na wyraźne polecenie lekarza i tylko w szczególnie ciężkich przypadkach. Więc odłożyłam maść i kilka godzin chodziłam z ręką owinięta w mokrą ścierkę. wieczorem rozmawiałam z mamą i ta na wiadomość o tym że się poparzyłam i do tego mocno przestraszyłam zrobiła mi awanturę w stylu przecież wiesz że masz unikać przestraszeń (jakbym mogła zapanować nad pryskającym olejem). Obróciłam sprawę w żart ale wiem o co mojej mamie chodziło. Gdy była ze mną w ciąży pracowała w zakładzie cukierniczym. Wyskoczyła jej mysz której się przestraszyła i urodziłam sie ze znamieniem na całych plecach. Ogólnie wygląda to tak jakbym miała lekko brązowe plecy - taki brud czy coś. To znamię malało im bardziej rosłam, obecnie zajmuje mi całą objętość krzyży i jest dosyć blade (w dzieciństwie miało mocniejszy kolor) a znowu gdy mama była w ciąży z bratem oparzyła się przy gotowaniu i dotknęła palcem brzucha i brat tez ma znamie na brzuchu tylko takie małe może z cm objętości. Wierzycie w takie rzeczy? znacie takie przypadki? ja w sumie sama nie wiem czy w to wierzę. Mi jakoś znamie nie przeszkadza - nawet go lubię
moja cecha charakterystyczna za ktorą dostawałam bure w szkole - nauczyciele myśleli że jestem brudna w tym miejscu np jak mieliśmy zajęcia na basenie. Ciekawa teraz jestem czy jest to prawdopodobne że moje dziecko też urodzi sie z jakimś "znaczkiem". ( dotknęłam się drugiej reki po oparzeniu) chyba po porodzie wy oglądam dziecko ze wszystkich stron i popedzę Wam napisać na forum czy wszystko ok.
|
#2223 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mi mama mówiła ze z dziewczynami jest łatwiej i spokojniej...Nattalli - Ja tam w takie rzeczy nie wierze, ale daj znac po porodzie czy dzidzius ma jakieś znamie na rączce.
|
|
#2224 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2225 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Nie wierzę. Myślę,że to przypadek.
|
|
#2226 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Natalii, ja mam białą jajowatą plamę na pępkiem i zawsze mi mówili, że mama się w klamkę uderzyła
![]() ale nie wierzę w to ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta |
|
|
|
#2227 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
bo to w gruncie rzeczy śmieszne jest co nie zmienia faktu że zaczęłam się zastanawiać po wczorajszym incydencie na ile to może być prawdopodobne zobaczymy za niecałe 8 miesięcy
|
|
#2228 |
|
Zakorzenienie
|
Nattalli- ja nie wierzę w takie rzeczy ale wiem, że takie przesądy istnieją
|
|
#2229 |
|
Gang Iren
|
Chociaż z drugiej strony jak tak się zastanowić są na świecie różne niewytłumaczone zjawiska
|
#2230 | ||
|
Zakorzenienie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
Szukamy nowego mieszkania Poza tym uważam, ze jest jeszcze duzo czasu na wszystko. Kupować zacznę pewnie nie wczesniej niz za pare miesięcy. Na razie dostaliśmy tylko jedne buciki dla potencjalnego człowieka.---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Cytat:
|
|
#2231 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale od dwóch tygodni popłakuje mi w nocy, dziś to aż sie zanosił i musiałam go do łóżka wziąc. |
|
|
|
|
#2232 |
|
Zadomowienie
|
Ale wy dużo piszecie, nie nadążam z czytaniem
Gratulacje dla wszystkich nowych zafasolkowanych. U mnie samopoczucie średnie, myślałam że mijają już mdłości ale dzisiaj wielki powrót;/ Nic mi się nie chce robić, pierwszy raz od dawna dom jest tak "zapuszczony". Cały tydzień jestem w pracy a później trzeba zrobić obiad i po prostu padam i śpię aż do rana. Nie wiem jak u Was ale u mnie brzuch już widoczny (spodnie ciasne i cisną strasznie)- kupiłam sobie spodnie z gumą na brzuch w odzieży używanej i zapłaciłam za nowe rurki 25 zł więc się bardzo cieszę, bo to spora oszczędność. Jedne spodnie dostałam od znajomej, która nie dawno urodziła ale jeszcze są za duże (spokojnie do nich urosnę pewnie pod koniec lata, będą jak ulał na jesień). Planuję kupić jeszcze ze dwie pary ciążowych leginsów bo są nie drogie. Na razie powiedziałam o ciąży mojej Mamie (oj ciężko jest jej utrzymać to w tajemnicy ale walczy ze sobą hehe) i mojemu pracodawcy (trzeba szukać kogoś na moje miejsce a ja muszę mieć czas przyuczyć tą osobę do wszystkiego) i wiedzą moje dwie bardzo dobre koleżanki, obie mi bardzo kibicowały żeby się szybko udało i mam w nich oparcie bo też nie dawno urodziły dzieci- cieszę się, że je mam Dzisiaj chyba pójdziemy do mojego teścia powiedzieć o ciąży bo pewnie się domyśla- był wczoraj u nas i widział, że blada jestem i jakaś taka "napuchnięta" a reszta rodziny dowie się po kolejnej wizycie u gina, którą mam już 12.06. Chodzę prywatnie do lekarza i nie mało to kosztuje ale czuję się u niego bezpiecznie więc nie będę szukać kogoś darmowego z nfz bo i tak kolejki są ogromne, a nikogo godnego polecenia nie ma w okolicy. Muszę się ogarnąć i dzisiaj posprzątać mieszkanie i wybrać się na jakieś konkretniejsze zakupy żywnościowe...żeby mi się chciało tak jak mi się nie chce:P:P Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu
|
|
|
|
#2233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ledwo co dostarczyłam L4 do zusu, a już po dwóch dniach kontrola
|
|
|
|
|
#2234 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kurcze ale tak na serio kobieta cały czas pracuje, nie bierze zwolnień lekarskich i w ciąży pójdzie na L4 to jej za dwa dni kontrola na głowę się zwala-paranoja! |
|
|
|
|
#2235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja prowadzę działalność i mam prawo byc na L4 od początku do końca ciąży. I nie ma gadania.
|
|
|
|
|
#2236 |
|
Zakorzenienie
|
A potem płacz i zgrzytanie zębów, ze pracodawcy nie chcą zatrudniać kobiet w wieku rozrozczym
|
#2237 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A ja chce pracować do końca ciazy!!! Gin mi powiedział w czwartek ze poki co wszystko jest ok i on nie widzi problemu, ale xobaczymy jak sie bede czuła jak brzuch bedzie rósł..,
tp: 01/06/2015 Edytowane przez Soleil_Rouge Czas edycji: 2013-06-08 o 11:57 |
|
|
|
|
#2238 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tak samo
|
|
#2239 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
|
|
#2240 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A z tymi kontrolami z ZUS...to brak mi słów. Zwolnienie w ciąży postrzegane prawie jak oszustwo. Ile razy tak się zdarzyło, że człowiek był chory i nie bral L4, brało się kilka dni urlopu, albo się składało do kupy i z gorączką szło do pracy bo było to konieczne? I kto wtedy był największym oszukanym i frajerem? ...Mnie to się zdarzało wiele razy. I w ciągu 12 lat pracy byłam 2 razy na L4 z powodu kręgosłupa i raz na zapalenie oskrzeli, gdzie faktycznie nie mogłam chodzić. Nie każdy ma pracę za biurkiem gdzie ma w miarę odpowiednie warunki w pracy w ciąży. A zresztą praca za biurkiem jedna drugiej nie równa. W mojej ostatniej pracy siedziałam średnio 10-12 godzin i jeszcze brałam na weekend do domu papiery, i to nie ja jedna - wszyscy nie wyrabiali na zakrętach z powodu zbyt małej ilości pracowników. Nie wyobrażam sobie pracy w ciąży w takim systemie. W końcu to jest czas kiedy nie można myśleć tylko o sobie, heroicznie zacisnąć zęby i dam radę.
|
|
#2241 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak jestem chora na cokolwiek wiecej niz lekkie przeziębienie to siedze w domu. W drodze wyjątku moge wpaść do pracy na godzinę, jeśli NAPRAWDĘ trzeba cos zrobic (bo jeśli tego nie zrobię to tydzien mojej pracy pójdzie na marne). Natomiast jak jestem zdrowa to chodzę do pracy. I tyle. Zmieniając temat na przyjemniejszy - wreszcie! leki, które dostałam na katar zaczęły działać! Pierwszy raz od trzech tygodni, jak nie dłużej, czuje zapachy - i to nawet te delikatne. Zeby zobrazowac chociaż Switeziance straciłam węch tak bardzo, ze nie czułam smrodu temedu w ogole, zero. A normalnie to jest taki zgnilorybny odor, ze przewraca żołądek na druga stronę. Katar oczywiscie jeszcze troche mam, ale to jest po prostu niebo a ziemia. Może nawet niedługo przestanę chrapac w nocy
Edytowane przez perfuzja Czas edycji: 2013-06-08 o 12:32 |
|
|
|
|
#2242 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
W Anglii nie chodzi się na L4 bez wyraźnej przyczyny. Uważam,że jest to bardzo dobre,bo nawet kobiety ciężarne nie mają problemu ze znalezieniem pracy,z tego co zauważyłam. Można zacząć wykorzystywać swój macierzyński 11 tyg przed porodem. Ja wzięłam w poprzedniej ciąży 7 tyg przed porodem. I miałam pracę stojącą. Czułam się super,to dlaczego miałabym nie pracować? Tzn wiadomo,że jakieś tam niedogodności były,np bóle pleców w ostatnim trymestrze,no ale to normalne. Spotykałam się z tym,że znajome miały całą ciążę L4,nawet mimo spokojnej pracy i dobrego samopoczucia. To już uważam za naciąganie.
|
|
#2243 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Zostawić Was na jeden dzień i potem człowiek nie wie od czego zacząć nadrabianie
![]() U mnie póki co piękna sobota Wszystkim kocim i psim mamom gratuluję cudownych czworonogów ![]() Cytat:
U nas post trwa już ponad 2 miesiące...normalnie schizuję Cytat:
Cytat:
Znacznie częstsza jest cytomegalia i to warto zbadać. Objawy przypominają zwykłe przeziębienie a jest niebezpieczna dla maluszka. Cytat:
Cytat:
Jedyne co faktycznie warto unikać to surowe mięso i oczywiście używki. Ja też przestałam jeść wszelkiego rodzaju żelki i inne tego wyroby, bo po prostu ilość konserwantów w tych produktach poraża. Co do innych rzeczy to bez przesadyCytat:
Cytat:
Ja co prawda muszę się wcześniej na wizytę zapisać, ale nie zdarzyło się, żeby mnie lekarz nie przyjął jak sytuacja była ciężka. Cytat:
Cytat:
i jest wielce prawdopodobne, że skoro Ty masz to i Twoje dziecko będzie mieć
|
|
#2244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z cytomegalia nic nie zrobisz, nawet jak wiesz, ze ja masz. Jasne, ze warto sprawdzić przed ciaza i ewentualnie sie wstrzymac z zachodzeniem. Ale jak juz jesteś w ciazy to po jablkach.
|
|
#2245 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja osobiście zamierzam pracować maksymalnie do 4 miesiąca ciąży ale jest to spowodowane moją pracą. A jest nią sprzątanie prywatnych domów. Pieniądze z tego super ale nie wyobrażam sobie sprzątać z brzuszkiem 8h dziennie w naprawdę ciężkich warunkach. dodam że jestem zmuszona poruszac się komunikacją miejską z racji tego że mamy tylko jeden samochód. Więc nie raz miedzy jednym a drugim domem dojazd zajmuje mi nawet 1h z dwoma, trzema przesiadkami, nie ważne czy deszcz, snig, upał. męczące to dla przeciętnego człowieka a co dopiero dla kobiety z powiększającym się brzuszkiem.
|
|
#2246 |
|
Raczkowanie
|
Jak długo pracowałam, też nie słyszałam, aby ktoś chodził na L4 bez wyraźnej przyczyny. Mam o tym jakieś pojęcie, bo pracowałam w biurze rachunkowym i miałam również obraz ile chorują pracownicy naszych klientów. To nie lata 80-te kiedy wystarczyło u lekarza zrobił zbolałą mine i rewir był. Każdy się boi o robotę i ludzie nie kombinują raczej. Jednak ZUS zawsze będzie huczeć, że ludzie oszukują i naciągają, bo żal im każdej złotówki wydanej na świadczeniobiorców.
Jeśli ktoś nie jest uprawniony do świadczeń to i tak ich nie dostanie. Natomiast przypadków, gdzie mamy uprawnienia do bezpłatnej służby zdrowia, bo płacimy składkę zdrowotną, a i tak idziemy prywatnie jest multum.
|
#2247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Jeszcze się chwaliła i obnosiła z tym, że w ciąży świetnie się czuła, nic jej nie dolegało, że po górach chodziła- no a zwolnienie wzięła bo jej się należy Aż mi się nóż w kieszeni otwiera i piana na usta ciśnie jak widzę takie przypadki. To jawne oszustwo i naciąganie i takim zachowaniom mówię stanowcze NIE!!!!!
|
|
|
#2248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2249 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez em ma Czas edycji: 2013-06-08 o 12:53 |
||
|
|
|
#2250 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja znajoma z kolei miała toksoplazmoze wykryta w pierwszym trymestrze. Cała ciąże brała antybiotyk - ostatnia dawka na porodowce. Mały sie nie nie zaraził, jest okazem zdrowia. Gdyby nie wiedziała o toksoplazmozie finał byłby pewnie zupełnie inny. Zeby dodać pikanterii sprawie - dziewczyna całe zycie mieszkała z wieloma kotami i zero infekcji. Zarazila sie idealnie nie początku drugiej ciazy.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:08.

moja cecha charakterystyczna za ktorą dostawałam bure w szkole - nauczyciele myśleli że jestem brudna w tym miejscu np jak mieliśmy zajęcia na basenie. Ciekawa teraz jestem czy jest to prawdopodobne że moje dziecko też urodzi sie z jakimś "znaczkiem". ( dotknęłam się drugiej reki po oparzeniu) chyba po porodzie wy oglądam dziecko ze wszystkich stron i popedzę Wam napisać na forum czy wszystko ok.
28.02.2011:ksiadz :
mi mama mówiła ze z dziewczynami jest łatwiej i spokojniej...