|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 1 wątku na odchowalni ? ![]() |
|||
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.1 - Witamy na odchowalni |
![]() ![]() ![]() ![]() |
10 | 23,26% |
Wszystkie już dzieciaczki mamy, więc dzielimy się radami. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
2 | 4,65% |
Wszystkie maluszki są już z nami, zmagania z trudami wychowania rozpoczynamy. |
2 | 4,65% |
Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
24 | 55,81% |
Czasem pawik, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
5 | 11,63% |
Głosujący: 43. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2581 |
siedzę i myślę
|
Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz
dzieki za odpowiedzi... przestawiam Antosia na mm... nie daje rady... karmienie jest dla mnie udreka - mam tragicznie ponadgryzane brodawki... on chyba wyczuwa moje złe emocje, bo jest nerwowy... nie najada się i po 15-30 min znowu płacze
![]() a po butelce całkiem inne dziecko..
#2582 |
Zadomowienie
|
Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz
moj aniolek ciągle śpi budzi się tylko na cyca no kochane dziecko tylko ta kąpiel mnie dobija większość z was nie ma z tym problemu a ją staramsie robić tak jak mówicie delikatnie stopniowo woda idealna bo i termometr mam i sprawdzam sama moze z ta pielucha spróbuje go wsadzić dzisiaj się okaże czy pomoże
|
![]() ![]() |
![]() |
#2583 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 1. zaświadczenie o porodzie 2. akt urodzenia dziecka 3. wypełniony wniosek o macierzyński (na razie o 20 tygodni, potem o kolejne 4 (lub 6, zależy co ustanowi nowa ustawa), i o kolejne 26 tygodni. Chyba, że urodzisz po tym17, czy którymś tam czerwca, kiedy to ustawa wejdzie w życie. wtedy chyba można wypęłnić wniosek o całość. 4. Jeśli dziecko ma być przy Tobie ubezpieczone to też PESEL dziecka. Wydaje mi się, że warto dokumenty do pracy zostawić sobie na koniec, jak już inne sprawy urzędowe załatwisz(USC po akt urodzenia, Urząd Miasta po pesel - ok 2-3 tyg się czeka), żeby potem nie latać kilka razy tylko za jednym zamachem wszystko było. A! Na wniosku o macierzyński, musi też być podpis męża, że nie będzie w tym samym czasie na macierzyńskim (tu nie chodzi o ojcowski, bo ten ojciec może wziąć w tym samym czasie co Ty macierzyński, tylko o to ewentualne odstąpienie ojcu części macierzyńskiego). ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2584 | |||
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 20
Cytat:
:-* Cytat:
Cytat:
mój też lubi kąpiel. Ale z pielucha był cichutko,a bez coś tam marudził. To może spróbuj:-* Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#2585 |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 20
Axella a co tam u Ciebie? Jak sie czujesz? Co sie zadzialo? Kurcze mam nadzieje ze sie trzymasz. Pamietaj ze masz swoje kochane sloneczko ze soba i ono jest najcudownijsze.
Dziewczyny zerknie ktoras na moj suwaczwk i napisze mi doklqdnie ktory mam teraz tc+dzien oraz ile oficjalnie dni do tc? Bo na na mobilnyn wizazu tego nie widze. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2586 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do tego 17.06 to raczej nie wytrwam, a nie powiem, że byłoby mi to na rękę bo wtedy mogłabym pójść na ten roczny macierzyński, a tak umowa o pracę kończy mi się w sierpniu także pewnie nie będę mogła już przedłużyć urlopu o te kolejne pół roku za te 20tygodni (czy tam 26tyg) ![]() ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2587 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2588 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V
Cytat:
![]() u nas ok. o ile moze byc ok ![]() 3maj sie cieplo w tym szpitalu,asz rade !!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2589 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2590 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2591 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do ruchów: nie wiem właśnie jak lepiej... Bo ja jestem,,nauczona" że moje dziecko fika od rana do wieczora i jak np przez 3 h cisza, to ja się martwię... ![]()
![]() |
#2592 |
Zakorzenienie
|
Gratulacje dla nowych mamus
![]() podczytuje Was, ale jak juz sa prawie wszystkie maluszki to ciezko sie wbic w temat. U mnie wszystko ok, od lipca w koncu ide na ten staz do biura. Dzisiaj do mnie dzwonili z potwierdzeniem. ![]() No i jeszcze jedna prosba - LONLEY pokaz Wiktorka!!!! ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ---------- axella - Ty wiesz co powinnas zrobic, nigdy nie bedziesz miala spokoju i wsparcia przy takim facecie. Zycze Ci abys podjela sluszna decyzje a wraz z nia trzymala sie jej dobitnie i nie dala sie po raz kolejny oszukac. ![]()
![]() |
#2593 |
Zakorzenienie
|
Odp: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz.
Nuna z tym kladzeniem do łóżeczka to chyba tylko silna wola zdaje egzamin
![]() Trzeba być konsekwentnym od początku. Moje przez to leżenie na patologii noworodka przez pierwszy tydzień nauczyły się że trzeba spać w mydelniczce i nie marudzic;-) W szpitalu bardzo zwracali też uwagę żeby w nocy po karmieniu odkładać dziecko do łóżeczka. No wiadomo że nikt tego nie pilnował w nocy ale mówili żeby nie zasypiac razem w łóżku. Ja osobiście bym się bała spać z dzieckiem w łóżku... Najbardziej że mąż je zgniecie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2594 |
Zakorzenienie
|
Hej!
Dziękuję wszystkim za gratulacje!! Mam chwilę wiec postanowiłam cos wam napisać. Gratulacje nowym mamusią!! ![]() Jesteśmy już w domu od wczoraj. Badania małej wyszły dobrze wiec nas wypuścili. Poród podobno szybko poszło tak twierdzą lekarze. Wody mi odeszły o 21. O 21,30 byliśmy w szpitalu i rozwarcie było już 6cm ale skurcze sporadycznie. Przyjęli mnie, położna niezbyt miło powitała i opieprzyła, że nie powiedziałam od razu że chcę rodzinny a ona mnie nie pytała o to. Na szczęście Tż powiedział tej drugiej i łaskawie pozwoliła mu przyjść. Nie wyobrażam sobie, żeby miało go nie być. Nie wiem kto by mi podał wodę czy np liczył co ile są skurcze. Dali mi od razy kroplówkę na skurcze i zaraz były już co 2 minuty. Najgorsze było badanie na skurczu bo bolało masakrycznie. Cały czas mówiła Tż, zeby zabrał mnie do domu bo ja nie chcę tu być. W sumie wpisali mi, że 2 faza czyli parcie 25 minut trwała. Męczące to jak nie wiem było i na koniec mówiłam tej położnej że ja już nie dam rady.Później przyszedł lekarz. Nacięli mnie i mała wyszła przy jednym parciu. A i na wstepie dowiedziałam się ze trafiłam na pierwszy dyżur emerytowanych lekarzy ( pracowali w tym 25 lat i poszli na emeryture ale ze brakuje ich ludzi to od 1 czerwca znów pracują). Ogólnie szybko zapomina się o bólu ale był masakryczny, Jak jeszcze kiedyś bedę rodzić to na pewno w szpitalu gdzie dają zeniczulenie. Na oddziale dobra opieka. Panie pomagały wstawać, przystawiać dzieci, zabierały je jak ktoś chciał się wyspać. Ale ja małej nie chciałam dawać bo jak słyszłam jak te dzieci tam czasem płaczą to miałam ochotę tam wejśc i ją zabrać jak raz mi ją raz na ważenie wzięły. Ogólnie szapital spoko tylko ten brak znieczulenia. Rana dobrze się goi bo siedzę na tyłku już. Po 2h od porodu poszłam na sale o własnych siłach ( cały czas od urodzenia do 3 mała była z nami i Arek też ). O 5 już byłam pod prysznicem wiec nie było źle. Zszyta rana podobno bardzo ladnie. Lekarz na obchodzie śmial się,ze ten co mnie szyl to "szpenio" bo prawie nie widać, ale jakoś cieżko mi w to uwierzyć. Już pierwszej nocy w domu. Źle nie bylo. Mała buziła się co 2h mniej wiecej i czasem coś popłakiwala ale ogólnie myślałam, że będzie gorzej. Jak była nakarmona to Tż wstawał do karmenia ja. Marudziła pewnie bo w szpitalu cały czas leżala ze mna i ją przytulałam a w domu nie chcę jej uczyć spania z nami choć nie powiem cieżko mi że na sama w łóżeczku i nad ranem przemciłam ja do łóżka na karmienie i na godzinkę. Teraz troche ogarniam pokój. Musiałam przebracciuszki i wybrac te najmniejsze bo ona taka malutka. Teraz śpi. Rano to jej ulubione zajęcie tak zauważyłam. W szpitalu nie chciala wstawac nawet na karmienie. Zmykam zaglądne do was jak bede miec wiecej czasu.
#2595 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cześć. ![]() Nie nadrobiłam niestety wszystkiego. Posprzątałam trochę, lecę na zlot czarownic póki jeszcze mam chęć na spotkania ze znajomymi. ![]() Miłego! ![]() |
|||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2596 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W ogóle jakby co, to dzisiaj w Wyborczej miały być informacje a propo nowej ustawy - macierzynskiego i zasiłków. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2597 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u mnie 3h ciszy i dłużej zdarzają się regularnie. ale na badaniach wszytsko wychodzi ok, więc po prostu ten typ tak ma ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2598 |
Zakorzenienie
|
helo ja na szybko wrocilismy od kardiologa, mial ekg wyszlo ok, p. doktpr ppowiedziala ze raczej ma te szmery fizjologiczne ale dala skierowanie na usg serca i w lipcu chyba 6 bedzie miala tez w szpitalu ...
ide Was nadrobic... Axela trzymaj sie badz twarda dasz rade, ja pierwszego chowalam sama i bylam i jestem super mama i pewnie poznasz kogos godnego Twoich uczuc i Zu ![]() ![]()
#2599 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2600 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczny ide dzis na wizyte kontrolna do gin i tak zastanawiam sie czy oprocz zaswiadczenia do becikowego bede potrzebowala cos z papierologii od niego?
![]() mam jeszcze maly dylemat, bo chce poprosic o cos anty a nigdy nie uzywalam zadnych plastrow czy tabsow no i polecacie cos? niby karmie piersia i ryzyko zajscia w ciaze jest znikome ale wole miec cos w zanadrzu niz pozniej leciec tylko po recepte i znow bulic za wizyte ![]() W ogole moja kluska zasnela dzis pierwszy raz w bujaczku i wlasnie sie buja ![]() ![]()
#2601 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Magiusa zostań lepiej w szpitalu. bezpieczniej. naprawdę lepiej się przemęczyć niż denerwować w domu.
Meli ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() .... a jak dziecko regularnie od 5 odmawia spania? ![]() fajnie Wam że śpicie ![]() Cytat:
![]() jak przewaga piersią to trzeba podawać. Cytat:
![]() teraz w domu jest w samym body z krótkim rękawkiem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ale noc ... Przemuś pięknie spał, obudził się o 1.30, potem po 4 i spał do 8 ... a ja jestem nieprzytomna, mąż go wziął po 8 a ja spałam do 11 i ledwie żyje, ale jakbym się nie położyła to by mi głowa chyba pękła z bólu ![]() Edytowane przez vil84 Czas edycji: 2013-06-10 o 10:49 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2602 |
Raczkowanie
|
Cloche czekam zniecierpliwością na opis porodu, bo słowo piękny i poród to dla mnie niezrozumiały związek frazeologiczny, a Ty go użyłaś i to świadomie
![]() Oczywiście ogromne kciuki za zdrówko Florka, oby wszystko było ok i to szybciutko. Ada32 czyli dzisiaj witamy na świecie Gabriela? Zazdroszczę i 3mam kciuki ![]() Magiusa 3maj się, ja bym na Twoim miejscu wolała mimo wszystko zostać w szpitalu. Zawsze mogą Cię podłączyć pod maszyny i zbadać, czy wszystko jest ok, a w domu pewnie osiwiejesz z nerwów. Ale mi się dzisiaj brzuch spina, ale to oczywiście pewnie o niczym nie świadczy ![]()
#2603 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo nasza to zasypia przy cycu i na śpiocha do łóżeczka ![]() A co do formy psychicznej to ja mam tak samo. Nie daj Bóg jak coś nie idzie według planu to mam załamkę, więc mogę Cię pocieszyć jedynie tym, że nie jesteś sama... Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cieszę się, że już jesteście w domku i dajecie sobie radę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Wróciłam wściekła i spłakana z wizyty. 1. Wyniki moczu takie, bo źle podmyłam dziecko. Rumiankiem się dziecka nie myje bo tam są bakterie. Mocz do powtórzenia. (ok. tu pierwszy raz poczułam się jak wyrodna matka) 2. Pytanie pani doktor, czy dokarmiam mm. Ja mówię, że nie, a ona oooo i małą na wagę. Na wadze wyszło, że waży 4100 czyli od wtorku przybrała 180 g nie za dużo, ale w normie. Jak policzyła w 17 dni przytyła 760 g, nie za dużo nie za mało i mina ;/ (dodam, że pani doktor nawet z krzesełka nie wstaje bo jest taka gruba, ze 200 kg waży i nie przesadzam...) 3. Moje pytanie na temat kupy, że robi raz dziennie, ostatnio zdarzyło się raz na dwa dni - odpowiedź pani doktor powaliła mnie - bo dziecko niedojada, głodne jest, ma pani za mało pokarmu, myślałam, że zdechnę i się zapłaczę ;( Ja jej tłumaczę, że nie mam za mało, ze młoda je z jednej piersi tylko i zasypia najedzona i budzi się po 3 godzinach z zegarkiem w ręku, więc głodna raczej nie jest - odpowiedź, no musi więcej jeść - no kuźwa jak?! jak jej nie idzie dobudzić jak się naje ;/ 4. Moje pytanie, co możemy dawać na brzuszek bo ją boli, spina się - a ona to tylko wina Pani diety, a ja oczy w słup, i mówię co jem, a ona no tak, ale dziecko może mieć alergię i na marchewkę i na buraczka i na pszenicę, to skwintowałam to, że chyba zostanę przy samej wodzie, a pani doktor, byle dużo pić... 5. No i ja tak odebrałam, że ma pretensje o USG, że czemu tu a nie tam, że ona tamtemu lekarzowi nie ufa i do powtórzenia za 4 tyg ![]() No i generalnie dziecko zdrowe i piękne. Ja wyłam, TŻ się denerwował, że nie umiem się nimi cieszyć tylko ciągle cos wyszukuję, a ja się po prostu martwię ![]()
Nasza Miłość - Matylda ![]() 11.05.2013 http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png Jestem W Niebie. Kocham Was ![]() Edytowane przez MoTyleKsw Czas edycji: 2013-06-10 o 11:54 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2604 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2605 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do rumianku to wiem od położnej i od drugiej lekarki neonatolożki, że przemywa się rumiankiem. Ja już nie wiem czy mam zmienić lekarza czy co ![]() To że jedne dzieci przybierają 500 g jak np marchewki a inne 200, a inne 300 ale są szczęśliwe i nie głodne to chyba wszystko w porządku, tym bardziej, że młoda miesci się w średniej, śpi ładnie. Ech ![]() No i TŻ się na mnie denerwuje i gada, że może jakby mi w końcu ktoś powiedział ,zę jest chora, a nie sama wynajduje choroby to może wtedy byłabym szczęśliwa, że jednak miałam rację. Bo chyba nie umiem się cieszyć z tego, że ich mam.Tylko ja się cholernie cieszę, że ich, ją mam i tak cholernie się boję, że coś mogłoby to zburzyć, że ubezpieczam się każdą możliwością. Wiem, że w głowie mi się poprzestawiało po smierci dziadków, ale nie mam nawet kiedy i jak jechać do jakiegoś psychologa, bo wtedy co miałam to wylądowałam w szpitalu i później już mała była to wiadomo. Wrrrrrrrrrrr ![]() A co do kupy i diety to ![]() Koniec marudzenia. Hump to kiedy zbierasz się na porodówkę?
![]() |
#2606 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Generalnke w szpitalu zostaje ale nie wiem ile. Zostaje ze wzgledu na te wczorajsze deceleracje. Dzis szukali na usg przyczyny np. Czy pepowona sie nie owinela. Nie znalezli nic. Nie wiedza wiec z czego wynikaly. Plyn owodniowy w normie, ten jeden przeplyw na granixy ale jak sie okazalo na granicy dobrej czyli nie tej co powoduje niedotlenienie a tej dzieki ktorej do malego wiecej krwii plynie i to podobno nie jest zle i nie jest wskazaniem do niepokoju ani do jakis zabiegow. No ale deceleraxje wczorajsze powoduja ze zostaje tyle ze nie wiadomo czy do porodu czy czy do obserwacji na kilka dni. Poki co rano mial maly ktg znow wzorcowe...wiec nieco sie zastanawiam czy faktycznie cos sie wczoraj nie przesunelo. Ale jestesmy spokojnu tu w szpitalu ![]() Dziekuje za inf ![]() Cytat:
![]() ![]() Gratuluje raz jeszcze ![]() Cytat:
Masakra, naprawde olej ja i nie sluchaj tych glupot. Axella...ja wiem ze jestes silna, ale dawaj znaka. Moze ci bedzie lepiej jak sie wygadasz. Buziaki dla Ciebie i Zu Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#2607 |
Wtajemniczenie
|
Motylku, zmień pediatrę !!! nie warto się tak denerwować. dobry pediatra jest na wagę złota, warto poszukać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2608 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Boje sie po prostu przyszlosci i gdybam co by bylo gdyby ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2609 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja się na razie na porodówkę nie wybieram, w czym utwierdziło mnie dzisiejsze ktg ![]() ![]()
![]() |
#2610 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:33.