![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
wyjazd na dwa miesiące za granicę - jakie obiady przygotować?
szukam inspiracji
![]() Mój TŻ wyjeżdża na 2 miesiące do Niemiec, z racji nie tylko oszczędności pieniędzy ale i czasu, chcę mu przygotować zapas zamrożonych obiadów ![]() Zrobię typowe dania - schabowe, mielone, jego ukochane gołąbki i pierogi, trochę kurczaka pieczonego i karkówkę zamarynowaną. Ale co jeszcze? Może macie podobne doświadczenia i pomożecie mi przebrnąć przez to wszystko ? ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: wyjazd na dwa miesiące za granicę - jakie obiady przygotować?
Moja mama zawsze tacie dawała zawsze konserwy i zupki w proszku na szybko, a z obiadów to mielone w sosie w słoiczkach, spagetii, ryby po grecku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyjaciółka KWC
|
A dowiezie takie ilości zamrożonego jedzenia bez rozmrożenia?
Bo możesz jeszcze przemyśleć jakieś słoiki. Z mrożonek dobrych do szybkiego rozmrożenia i odgrzania przychodzą mi jeszcze do głowy naleśniki ze szpinakiem (lub jak woli na słodko to z serem) i krokiety. Możesz zamrozić też zupy.
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
no dokladnie, jak te mrozonki wytrzymaja podroz? No chyba ze zatrudnil sie jako kierowca tira z chlodnia na mrozonki i swoje obiadki bedzie trzymal obok towaru
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Miss Pudernica
|
Można zamrozić gulasz, bigos, zrazy, krokiety, sos boloński.
![]() |
#6 |
ctrl alt delete
|
Ale kochana, jakiej oszczędności czasu?? Gdzie Ty tu widzisz jakąkolwiek oszczędność czasu dla siebie? Pardon, ale misiaczkowi ręce z
![]() ![]() Z moich doświadczeń to w Niemczech jest wcale niedrogo, świeżo przygotowane jedzenie jest dużo smaczniejsze, w samolotach liczba kilogramów bagażu jest bardzo ograniczona, podróż samochodem z niektórych części Polski do niektórych części Niemiec trwa X razy dłużej niż przygotowane jedzenie może przebywać za lodówką, a w wynajmowanych mieszkaniach albo co gorsza pokojach bywa, że w zamrażarce zmieści się jeden chleb i ze dwa kawałki mięsa, a nie prowiant na dwa miechy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Holy Crap!
|
Jak jechałam do Anglii to również miałam mrożonki, pomimo tego iż to znacznie dalej niż Niemcy. Nic się z jedzeniem nie stało, miałam zapakowane w torby termiczne.
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Jest jeszcze pasteryzacja zamiast mrożenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
Ja bym w słoiki zrobiła leczo, gulasz, bigos, potrawkę z kurczaka, pulpety, fasolkę po bretońsku, sos boloński. Mrożone: udka z kurczaka, pieczone mięso jakieś i kotlety schabowe. I zupa jest taka profi w foliowych saszetkach oraz golonka zafoliowana z biedronki np i pierogi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Jajecznicę na obiad to można zjeść od biedy. Nie wiem czy np. 50 letni facet fizycznie pracujący byłby szczęśliwy i długo pociągnął na nędznej jajecznicy...
![]() |
#13 |
BAN stały
|
no dokładnie... nie wiadomo czy pan o którym mow,a nie będzie pracował po 12h albo na 2 zmiany i czy będzie miał sposobność sobie pichcić. A może jedzie harować, a w pokoju będzie tylko mikrofala? a jedzenie fastfoodów przez 2 msc nie jest ani smaczne ani zdrowe...Ja swojemu mężowi też bym porobiła jedzonko, bo sam robić to on sobie może kanapki co najwyżej...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Szczerze, to pierwsze słyszę aby ktoś brał mrożone jedzenie na tyle czasu (właśnie, jak przetrwa to podróż?)..Twój Tż ma prawdziwy skarb, że Ci się chce
![]() Dużo propozycji już padło, może leczo, gulasz, czy jakieś dania generalnie "jednogarnkowe" aby uprościć sprawę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
można zrobić pyzy, pierogi, kartacze i zamrozić na surowo lub lekko podgotowane
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak bedzie tylko mikrofala, to gdzie bedzie trzymal mrozonki? W szafce na buty? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
12 godzin, nie widze problemu, 8 godzin podstawa a dla chętnych nadgodziny. Dziewczyna prosiła o przepisy na dania które można zamrozić a ty rozkminiasz kodeks pracy. Jak nie masz nic do powiedzenia w temacie wątku to po cholerę się wysilasz pisząc bzdury nie na temat? Tak samo jak w wątku o bezmięsnych piątkach, dziewczyna chce potrawy bez mięsa a ty jej gadasz o zniesieniu zakazu jedzenia mięsa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
No ale oczywiście skoro autorka chce do tego stopnia wyręczać misiaczka, no to przecież może - jej czas, jej sprawa. Bigos i kotlety mielone dobrze się mrożą. Edytowane przez cranberry juice Czas edycji: 2013-06-11 o 10:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do przepisow to ja nie wiem co facet lubi, ale w zasadzie kazde mieso mozna mrozic. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Chodzi o fakt najedzeniem się jajecznicą! A nie o to czy mój tata (tudzież inny pan) umie sobie kotleta usmażyć. Umie, ale chodzi przede wszystkim o wygodę (pracuje 6-19:30) a nie to, że "misio wykorzystuje swoją partnerkę i teraz trzeba ją uświadomić, że tak nie można". Absurdalne! Jak ma ochotę to niech mu gotuje. Też bym się zatroszczyła o swojego faceta, gdyby wyjeżdżał. Dla Ciebie to poniżające? Człowiek wraca późno z pracy i sobie będzie kotleciki rozbijał? Panierował, smażył? Wyciąga gotowca z zamrażalki, rozmraża w piekarniku i je. W tym czasie może się wykąpać, a następnie spokojnie zjeść. Uciekam z wątku, bo chyba zeszłyśmy z tematu ![]()
![]() Edytowane przez pulinaj Czas edycji: 2013-06-11 o 12:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
Pan będzie tak zasuwał w Niemczech, że nawet do sklepu nie będzie miał kiedy wyskoczyć, a po pracy będzie taaaaki zmęczony, że kotleta nie da rady usmażyć? I koniecznie chce te zamrożone obiadki? No to w czym problem? Niech pan rusza do kuchni i sobie ugotuje na zapas. A jak mu się nie chce albo nie potrafi, to niech potem smaży jajecznicę, i tyle. Gdzie tu w ogóle rola jego dziewczyny? Ja bym w życiu nie ugotowała 60 obiadków na zapas dla faceta, bo nie uważam, żeby zaspokajanie indywidualnych zagranicznych potrzeb żywieniowych dorosłego i w pełni sprawnego chłopa należało do mnie. Moja babcia dziadkowi gotowała, ale sorry, ona była z zawodu kura domestica. Ja tam mam pracę i też późno wracam do domu. Cóż, różne modele podziału obowiązków. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Dokładnie, i ostatnią rzeczą, która ciebie powinna interesować to rola tej dziewczyny w ich związku. A skrajnie głupie jest uważanie, że robić tego nie powinna, bo nie tobie to oceniać czy robi źle czy dobrze, czy głupio czy niegłupio.
Edytowane przez houseofcolours Czas edycji: 2013-06-11 o 13:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
A może autorka nie pracuje i jej zadaniem jest właśnie zajmowanie się domem? Ugotowanie 60 obiadów to wcale nie jest aż tak dużo jak się wydaje. Duży gar bigosu wystarczy nawet na 6-8 obiadów (zależne od tego na jakie porcje zostanie podzielony).
Gołąbki też jak robisz to nie robisz 4-5 sztuk tylko cały gar. Można nawet przy okazji robienia normalnego obiadu część zawekować do litrowego słoika. I już jedna porcja gotowa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ja dla TŻeta też bym wolała przygotować mrożonki i weki niż żeby miał się przez dwa miesiące odżywiać na zupkach chińskich i innych takich. Po ciężkiej pracy rzadko, który mężczyzna będzie chciał sobie kotlety robić. Większość postawiłaby na kanapki i chińszczyznę z proszku. I po powrocie do kraju całą zarobioną kasę trzeba by było wydać na lekarzy, bo żołądek by wysiadł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
BAN stały
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=697561 ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- Cytat:
co do 12 godzin to chyba wszędzie można robić na półtora etatu jesli sie ma taką chęć ---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- poza tym nikt nie mówi, ze ten Pan jedzie pracować legalnie... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() I co to w ogóle znaczy "rzadko który mężczyzna". Mężczyzna się aż tak bardzo różni pod tym względem od kobiety, czy tak Was (i facetów!!!) wychowano, że kobita gotuje, a facet, jak nie ma pod nos podstawione, to zje zupkę chińską? Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:14.