|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4051 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.5
Cytat:
![]() Cytat:
Z jednej strony liczyły się zarobki, kogo się zna(osoby pełniące funkcje publ, środowisko akademickie, prawników, skończywszy na urzędnikach i księżach ), ale też pracą ilu ludzi ktoś kieruje, jakiej muzyki się słucha, gdzie się wyjeżdża na wakacje, ile się czyta książek...Ciężko precyzyjnie określić daną klasę, nawet ze względu na zarobki, myślę, że tak od 2500-6000, co najmniej raz w roku wyjazd tyg-2 tyg (nie mówię o namiotach |
||
|
|
|
|
#4052 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ---------- Klasa średnia wg mnie to taka , która stać na kredyt hipoteczny na mieszkanie - (płacenie co miesiąc raty kredytu + czynsz), na jedzenie- tzn nie patrzenie w którym sklepie coś jest o 2 zł tańsze i szukanie tańszych rzeczy, tylko kupowanie w obojętnie którym sklepie, ubranie, buty, kupienie dzieciom książek do szkoły, raz na wieki wyjście do kina itp. Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-06-11 o 17:29 |
|
|
|
|
|
#4053 |
|
Raczkowanie
|
Śledzę ten wątek od ponad 2 miesięcy, bo właśnie tyle już szukam pracy. Z każdym mijającym dniem czuje, że opadam z sił. Postanowiłam dlatego opisać Wam moją sytuację.
Wysyłam tyle CV ile mogę. Szukam pracy biurowej, bo takie mam poprzednie doświadczenie. Pod koniec maja coś się ruszyło i w ciągu tygodnia chodzę średnio na 2-3 rozmowy kwalifikacyjne, choć jeszcze w roku 2011, kiedy było 3-krotnie więcej ogłoszeń o pracę potrafiłam mieć 5-6 rozmów na tydzień. Jak widać nie narzekam na zaproszenia w sprawie pracy, jest to spowodowane między innymi tym, że mam bardzo dobrze napisane CV, prywatnie bardzo interesuje się HR-em oraz tworzeniem indywidualnych szat graficznych do CV. Moim problemem jest to, że mimo wielu przebytych rozmów, żadna z nich nie zakończyła się zatrudnieniem. Już wariuje, cały czas zastanawiam się co ja takiego robię, że ostatecznie nigdy mnie nie wybierają. Staram się jak mogę by dobrze wypaść, zawsze elegancko się ubieram i mimo kilku nadprogramowych kilogramów uważam, że dobrze się prezentuje. Staram się uśmiechać, oczywiście nie wyszczerzam wiecznie zębów, ale wydaje mi się, że zachowuje się w sposób uprzejmy, ale też profesjonalny. Na rozmowach chwalą, że pomimo młodego wieku mam bardzo bogate doświadczenie zawodowe, prawie zawsze słyszę, że szukają takiej osoby jak ja, ale ostatecznie i tak z tego nic nie wychodzi. Popadam w paranoje i stwierdzam, że chyba nikt nie chce mnie zatrudnić, bo mam ostatnio małe problemy z cerą, zawsze kilka świeżych pryszczy wyskoczy. Oczywiście maskuje je korektorami, fluidami itd i prawie ich nie widać i to bez efektu maski, ale serio brak mi jakichkolwiek pomysłów dlaczego cały czas jestem odsyłana z kwitkiem. Ostatnio nawet zaczęłam interesować się afirmacjami i wizualizacjami, bo chciałabym zrobić wszystko, co miałoby mi jakoś pomóc. |
|
|
|
|
#4054 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli jeszcze mieszkasz z tż to jakoś to będzie, ale jak jesteś skazany tylko na siebie i swoje zarobki to za 1200-1700 zł raczej nie będziesz żyć tylko wegetować.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2013-06-11 o 19:39 |
|
|
|
|
|
#4055 |
|
Raczkowanie
|
tęskniłam
Ostatnia sesja egzaminacyjna na studiach już prawie za mną, zostało mi jedno zaliczenie. W międzyczasie wysłałam 2 CV, byłam na jednej rozmowie kwalifikacyjnej i.. mam 2 prace. Wysłałam się na doradzę klienta w salonie z odzieżą męską exclusive, gdzie byłam na rozmowie, oczarowałam rekrutera, wyraźnie był mną zachwycony, kilka godzin po rozmowie dostałam telefon, że mam pracę. Salon otwierany na początku lipca, franczyzna, nie ma hierarchii stanowisk. Druga praca to praca o charakterze dorywczym na okres przecen, wakacji, urlopów w trochę lepszej sieciówce damskiej. Praca zaproponowana przez kierownika z centrum handlowego, w którym pracowałam. Z jednej strony jestem szczęśliwa, że mam pracę, nie wyobrażam sobie dłużej funkcjonować bez pracy, miałam początki depresji. Z drugiej strony byłam zmuszona zdegradować się z zastępcy kierownika na sprzedawcę. Trochę ego zabolało, ale od marca była dla mnie jedna typowa oferta pracy, więc mogłabym tak czekać do otwarcia nowych CH w 2014 r. Nie wiem co dalej, miałam rozplanowaną ścieżkę zawodową, zamierzałam w tym roku zrobić podyplomówkę z zarządzania. A teraz jestem przerażona brakiem perspektyw na jakąkolwiek inną pracę niż praca w sklepie/wyższe stanowisko niż sprzedawca, które przecież miałam już dwukrotnie. Edytowane przez liittleedeviil Czas edycji: 2013-06-11 o 20:09 |
|
|
|
|
#4056 | |
|
Konto usunięte
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;41264010]jak zauważyłam faceci nie mają takich problemów z pracą...
![]() ---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- ja się nie zgodzę, że jest kryzys. ludzie sobie to dają wmawiać.polityka mediów do tego wszystko potęguje. jest po prostu podział na bogatych i biednych. biedni cierpią a bogaci? jak patrze,że ludzie śmigają autami za równowartość mojej chaty to mi się słabo robi:/[/QUOTE] Moim zdaniem Polska jest straszna pod względem zarobków. Ja zarabiam 1100 do ręki. Przy mieszkaniu z rodzicami jest ok. Ale jeżeli będę miała się kiedyś usamodzielnić to będę musiała znaleźć pracę za przynajmniej 2 tys netto ![]() ---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Cytat:
Ważne, że znalazłaś pracę.
|
|
|
|
|
|
#4057 |
|
BAN stały
|
Mówili dziś w tv, że chcą podnieść płacę minimalną. Jak podniosą płacę minimalną to jeszcze więcej będzie umów zlecenie, prac na czarno , prac tylko dla studentów , a dla ludzi po studiach pracy nie będzie. Jak większa będzie płaca minimalna tym większe trzeba będzie płacić od pracownika składki ZUS , więc pracodawcy umów o pracę nie będą chcieć dawać.
Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-06-11 o 20:54 |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4058 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4059 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#4060 | |||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- Cytat:
Bardziej może jest coś nie tak z osobowością, przebojowością twojej osoby? Też mam problemy z cerą ale nie sądzę, że to ma na coś wpływ... ---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Cytat:
![]() podyplomówkę zrób. zarządzanie zawsze się przyda. ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- Cytat:
paranoja!! wykorzystywanie ludzi!! ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- Cytat:
Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 Czas edycji: 2013-06-11 o 22:30 |
|||||||
|
|
|
|
#4061 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#4062 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Nie ma to jak Polska [1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;41275678]szczerze mówiąc nie sądzę, że jestem klasą średnią, nie stać mnie aby pojechać na urlop raz do roku, patrze na ceny i je porównuje, na dziecko się nie zdecyduje bo nie ma kasy, poszłabym na studia ale nie mam za bardzo za co a miesięczne dochody z mężem mamy dość dobre... ---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- Na taką ilość rozmów to faktycznie masz słaby wynik. Bardziej może jest coś nie tak z osobowością, przebojowością twojej osoby? Też mam problemy z cerą ale nie sądzę, że to ma na coś wpływ... ---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- dokładnie. ---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- gratuluję pracy ![]() podyplomówkę zrób. zarządzanie zawsze się przyda. ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- o fuck. ja tyle zarabiałam 7 lat temu bez doświadczenia paranoja!! wykorzystywanie ludzi!! ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- dlatego umowy są na najniższą a reszta płacona w premii... ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- Wiesz. Ja mam dopiero 20 lat. Pracowałam dorywczo w dwóch sklepach odzieżowych, miałam 3 lata praktyk w salonie fryzjerskim, pracowałam jako hostessa i to chyba tyle. Wiem, że mało zarabiam. Cały czas się uczę. A w pracy sporo czasu po prostu siedzę na tyłku i nic nie robię
|
|
|
|
|
|
#4063 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie ogarnia jakieś przygnębinie. Niby mam pracę, umowę o pracę na na rrok, ale no właśnie...ostatnio nic tylko narzekam, boję się przyszłości, bez premii i nadgodzin zarabiam około 1500 zł z premią i nadgodzinami około 1670 zł. Życie jest drogie, rodzice muszę mi pomagać, bo samo wynajęcie pokoju to koszt 700 zł, a gdzie reszta....martwię się strasznie, bo w Polsce raczej nie dostanę pensji pozwalającej na zakup mieszkania, czy wynajem, a lata lecą...chciałabym żyć spokojnie, a tutaj kasa spędza mi sen z powiek. Wiem, że nie jetem w najgorszej sytuacji, ale trudno powiedzieć, że jest ok.
Co byście rozbuły na moim miejscu? Jak się nie poddać zwątpieniu? ![]() Mam już ppnad 30 lat i jestem w ciemnej uliczce....
|
|
|
#4064 | |
|
Rozeznanie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;41275678]
o fuck. ja tyle zarabiałam 7 lat temu bez doświadczenia paranoja!! wykorzystywanie ludzi!! [/QUOTE] No paranoja ale niestety dzisiaj taka kwota jest najczęściej proponowana nawet osobom z wieloletnim doświadczeniem. chory kraj. ---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ---------- Nie za dobry pomysł bo alkohol tez drogi ![]() ---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:45 ---------- Cytat:
Może nie umiesz się sprzedać odpowiednio do stanowiska. |
|
|
|
|
|
#4065 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#4066 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
|
|
|
#4067 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;41275678]
o fuck. ja tyle zarabiałam 7 lat temu bez doświadczenia paranoja!! wykorzystywanie ludzi! [/QUOTE] Ja zarabiam jeszcze mniej. Ale uwaga, dostałam podwyżkę! Teraz dostaję całe 6zł/h netto! A od lipca będę miała 7zł/h netto! Nie wiem czy mam iść to opić z radości czy ze smutku... |
|
|
|
|
#4068 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- Cytat:
![]() a potem płaczemy |
||
|
|
|
|
#4069 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;41279316]
pijemy!!! ![]() a potem płaczemy I jeszcze musiałam się razem z dziewczynami nieźle nastarać, żeby dostać te 7 No, ale staram się nie narzekać, bo bez tej pracy naprawdę musiałabym chyba zamieszkać w kartonie pod mostem.
|
|
|
|
|
#4070 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#4071 |
|
Rozeznanie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;41279316]
pijemy!!! ![]() a potem płaczemy No to ja się też przyłączam do Was ... |
|
|
|
|
#4072 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-06-12 o 11:26 |
|
|
|
|
|
#4073 | |
|
Zakorzenienie
|
Dołączam do picia i płaczu!
Moja praca mnie totalnie wk*** dziś się całkiem walnęło :/ Rozglądam się za czymś innym :/ ---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- Cytat:
![]() Auksencja nie mieszka w Warszawie
|
|
|
#4074 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Jakbym miała taką pewność, że jedyną szansą jest przeniesienie się do innego miasta to robiłabym wszystko by się tam przenieść i tam szukałabym zajęcia.
|
|
#4075 |
|
Rozeznanie
|
hej łajzy :P
nie wiem czy mnie kto pamieta czy nie ale wracam :P bo komu mam sie pozalic jak nie wam :P u mnie tez sie wali:/ ciagle pod gorke. wiecie co. wolalabym zarabiac naprawde minimalna stawke, ale miec prace PEWNA!, a nie dzien w dzien przychodzi sie do roboty i sie slyszy, ze za male utargi, ze to, tamto i sramto:/ niv_ doskonale cie rozumiem. jestem w identycznej sytuacji. jedynym wyjsciem jest chyba wyjazd z tego grajdolu. chociaz teraz i tak wszedzie sie sypie. nie wiem co dalej robic ze soba. mnie najbardziej boli brak mieszkania i perspektywa posiadania go w najlepszym przypadku za 10 lat ) i to w moim grajdole bo w wiekszym miescie nie ma szans!---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- skoro odpowiadanie na cv zajmuje ci 15min, to z twoim stazem bezrobocia powinnas juz znac bardzo dobrze 2 jezyki i na pewno mialabys juz prace jak nie tutaj to za granica. ale nie bede sie powtarzac 1000000 raz, bo ty na wszystko szukasz usprawiedliwienia.[COLOR="Silver"] |
|
|
|
|
#4076 | ||
|
Konto usunięte
|
koleżanka, która zwolniła się zaraz po tym, jak mnie zwolnili, chyba ma pracę!!
wczoraj była na rozmowie a dziś zadzwonili, że chcą aby przyszła do nich jeszcze dziś!![]() ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#4077 |
|
Zakorzenienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;41281539]koleżanka, która zwolniła się zaraz po tym, jak mnie zwolnili, chyba ma pracę!!
wczoraj była na rozmowie a dziś zadzwonili, że chcą aby przyszła do nich jeszcze dziś!![]() ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- co się stało? ---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- heeeeeeeeeeeej!!! Wymaganie rzeczy prawie niemożliwych z argumentem, że się da. A jak się nie da to zawsze można wypowiedzieć umowę o pracę ![]() Wysłuchałam grzecznie, po czym wstałam i podziękowałam za przekazanie informacji z uśmiechem na twarzy. Ryczeć mi się chciało, ale klasę trzeba zachować tak czy siak. Najbardziej drażni mnie to, ze to co mam zrobić jest nie tylko zależne ode mnie, ale od innych osób oraz płatności jakich firma jeszcze nie dokonała I weź to człowieku bądź mądryPowoli przeglądałam ogłoszenia, ale teraz mam zwiększoną motywację i złość na to co się dzieje w obecnej pracy!!!! Tusia fajnie Twojej koleżance! W jakiej branży ona szukała pracy? Ta sama co Ty?
|
|
#4078 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#4079 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Musisz zmienić swoje podejście do szukania pracy, a jak sądzę również podejście do życia, bo inaczej nic z tego nie będzie z takim nastawieniem.
|
|
|
|
|
|
#4080 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:26.

Może w tym przypadku zwyciężyło doświadczenie i cechy charakteru. Jako pracodawca wolałabym energiczną i miłą kobietę 120+ niż modelkę z wiecznie niezadowoloną miną
Z jednej strony liczyły się zarobki, kogo się zna(osoby pełniące funkcje publ, środowisko akademickie, prawników, skończywszy na urzędnikach i księżach
), ale też pracą ilu ludzi ktoś kieruje, jakiej muzyki się słucha, gdzie się wyjeżdża na wakacje, ile się czyta książek...

wczoraj była na rozmowie a dziś zadzwonili, że chcą aby przyszła do nich jeszcze dziś!