Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9 - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-12, 11:20   #4141
ajah
wańka wstańka

Dot.: Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Bo z jednej strony JA nie posłałabym MOJEGO dziecka do przedszkola jeśli nie umie się sam obsłużyć. W każdym razie nie chciałabym.
Ale wiem, że niektóre trzylatki są mniej sprawne czy rozwinięte od innych dzieci, przynajmniej w tej kwestii, czy może koordynacji ruchowej i nie wynika to z lenistwa czy zaniedbania rodziców. Za rok te trzylatki świetnie same podcierają sobie pupę, pamiętają o umyciu rączek itd.
A z trzeciej strony wesele to trochę co innego. Obce miejsce, dużo ludzi, często też obcych (dla dziecka, bo widziało je ostatnio jak miało rok - albo wcale), wysokie toalety bez nakładki "dzieciowej", może kolejka albo kilka kabin, w których trzeba się zamknąć... Trochę stresująca sytuacja. Większość 3 i 4 latków jakie znam w takich sytuacjach nie radzi sobie samo tylko jest "Mamo... siku...".
Oczywiście są rezolutne, zaradne, przebojowe życie, które biorą sytuację za rogi i dla nich to nic wielkiego. Zdarzają się. Ale wśród znanych mi dzieci było takich tylko dwoje.
Co do korzystania z toalety w miejscach publicznych, nawet wprzypadku imprez zamkniętych.
Nie wyobrażam sobie sytuacji, by trzylatek szedł do toalety sam: nie znając terenu, nie znając ludzi wokół.
I to chyba nie o umiejętości dziecka chodzi, a raczej moje lęki
Stary 2013-06-12, 11:33   #4142
tekila901
Zakorzenienie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
A mnie dziwią te wątki "bolą mnie okolice intymne/ nie mam okresu/ swędzi mnie srom NIE BYŁAM U GINEKOLOGA I NIE CHCĘ IŚĆ" no borze zielony ;/ Jak dostaje odpowiedzi "idź do ginekologa, bo to może być coś poważnego", to "nie, nie pójdę, bo będę musiała się rozebrać" - najczęściej seksu się nie wstydzą uprawiać, ale do ginekologa nie pójdzie, bo się wstydzi ;/ Tak mówiła moja mama, i od kilku miesięcy nie ma okresu (podejrzewam, że to menopauza), ale nie, ona do ginekologa nie pójdzie.
a mnie dziwi, że u ginekologa każde odwiedziny muszą się kończyć ściąganiem gatek i grzebaniem między nogami. no ludzie, zbadał mnie lekarz raz, stwierdził, że fizycznie wszystko jest w normie, to po co mam się rozkraczać ponownie? przychodzę po tabletki, mam wyniki badań w ręce, to nie może na nie zerknąć i z nich wyciągnąć wnioski? no nie, bo najpierw to se musi popatrzeć...

ale raz się zdenerwowałam. byłam w lecie w szpitalu naprzeciwko akademika. gabinet na drugim piętrze, więc nie wysoko. w środku leżanka naprzeciwko okna, a okno otwarte na oścież, bo upał nieziemski... przepraszam, ale nie mam zamiaru pokazywać wszystkiego przed całym domem studenckim...
Stary 2013-06-12, 11:37   #4143
201604181004
Konto usunięte

Jezu ale naskoczyłaś na tych lekarzy... ściągać gacie, grzebać między nogami, świecić tyłkiem, rozkraczać się - no na boga on cię tylko bada i nie robi tego dla przyjemności. Jak ci to przeszkadza to przestań brać tabletki i żyj w celibacie, wtedy to już na pewno nikt ci między nogami nie będzie grzebał naprawdę, strasznie niesmaczne jest to co napisałaś
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 11:39   #4144
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Jezu ale naskoczyłaś na tych lekarzy... ściągać gacie, grzebać między nogami, świecić tyłkiem, rozkraczać się - no na boga on cię tylko bada i nie robi tego dla przyjemności. Jak ci to przeszkadza to przestań brać tabletki i żyj w celibacie, wtedy to już na pewno nikt ci między nogami nie będzie grzebał naprawdę, strasznie niesmaczne jest to co napisałaś
niesmaczne jest to, że za każdym razem przeprowadza się to samo badanie, a przecież na nic się nie uskarżam.
Stary 2013-06-12, 11:41   #4145
201604181004
Konto usunięte

Nie no, panie przedszkolanki mają podcierać dzieci w większości przedszkoli państwowych warunek był taki: dziecko musi być samodzielne.
Tak, panie pedagożki które na studiach uczyły się o rozwoju dziecka, mają jednocześnie znać angielski, gotować, karmić dzieci, głaskać, rozwijać i tyłki podcierać

---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

No, ale jak potem będziesz miała nowotwór bo się ponad pół roku nie badałaś (jeśli wypisuje ci receptę na 3 tabletki, to średnio w roku bada cię góra 4 razy) to ciekawe do kogo będą pretensje. Pewnie jakiś zbok albo oszołom, każe ci majtki ściągać, gee, ja tam bym zmieniła lekarza
Stary 2013-06-12, 11:43   #4146
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
a mnie dziwi, że u ginekologa każde odwiedziny muszą się kończyć ściąganiem gatek i grzebaniem między nogami. no ludzie, zbadał mnie lekarz raz, stwierdził, że fizycznie wszystko jest w normie, to po co mam się rozkraczać ponownie? przychodzę po tabletki, mam wyniki badań w ręce, to nie może na nie zerknąć i z nich wyciągnąć wnioski? no nie, bo najpierw to se musi popatrzeć...
.
Cytat:
niesmaczne jest to, że za każdym razem przeprowadza się to samo badanie, a przecież na nic się nie uskarżam.

z jakiegoś powodu w krajach cywilizowanych pacjent jest badany zanim przepisuje się mu leki, a wsio bez recepty dostaniesz na przykład w Chinach.

I nie lekarz nie może se zerknąć i powróżyć z fusów, ma zbadać.
Jak tak bardzo się to tobie nie podoba to przerzuć się na prezerwatywy.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 11:45   #4147
201604181004
Konto usunięte

Lekarz pierwszego kontaktu bada mi ciśnienie ponieważ biorę leki na nadciśnienie - zboczeniec rękofil jeden. Ten kaftan następnym razem to mu na głowę założę :d

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-06-12, 11:48   #4148
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:

No, ale jak potem będziesz miała nowotwór bo się ponad pół roku nie badałaś (jeśli wypisuje ci receptę na 3 tabletki, to średnio w roku bada cię góra 4 razy) to ciekawe do kogo będą pretensje. Pewnie jakiś zbok albo oszołom, każe ci majtki ściągać, gee, ja tam bym zmieniła lekarza
i od samego oglądania mnie co 3 miesiące wykryje tego nowotwora? ciekawe... jak ktoś ma jakieś podejrzenia, to prosi o skierowanie na dodatkowe badania. dla mnie to oglądanie to jakieś nieporozumienia. kolejki do ginekologa na nfz (u mnie w mieście) są aż 3 miesięczne i jak każda się rozbiera, to spędza w gabinecie mnóstwo czasu. a w tym momencie ktoś, kto naprawdę potrzebuje pomocy lekarza - nie otrzymuje jej.

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ----------

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość

z jakiegoś powodu w krajach cywilizowanych pacjent jest badany zanim przepisuje się mu leki, a wsio bez recepty dostaniesz na przykład w Chinach.

I nie lekarz nie może se zerknąć i powróżyć z fusów, ma zbadać.
Jak tak bardzo się to tobie nie podoba to przerzuć się na prezerwatywy.
ja nie mówię o pierwszej wizycie, tylko już o którejś z kolei.
Stary 2013-06-12, 11:50   #4149
201604181004
Konto usunięte

No, mówię, zboczeniec jak nic. Dawno nic nie macał to pewnie używa sobie na tobie

Boże chcę zobaczyć tę skargę na lekarza "Składam zażalenie - doktor Kwiatkowski bada pacjentki!!!"
Stary 2013-06-12, 11:50   #4150
201708160922
Konto usunięte

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
Dziwi mnie Twoj poglad.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 11:51   #4151
201604181004
Konto usunięte

A że masz kolejki to przykro mi :d to z pewnością nie jest wina badania pacjentek tylko złego zarządzania. U mnie na NFZ wchodzę, mówię że chcę wejść i siadam do kolejki that's all.
I też mnie bada!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-12, 11:52   #4152
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
i od samego oglądania mnie co 3 miesiące wykryje tego nowotwora? ciekawe... jak ktoś ma jakieś podejrzenia, to prosi o skierowanie na badania. dla mnie to badanie to jakieś nieporozumienia. kolejki do ginekologa na nfz (u mnie w mieście) są aż 3 miesięczne i jak każda się rozbiera, to spędza w gabinecie mnóstwo czasu. a w tym momencie ktoś, kto naprawdę potrzebuje pomocy lekarza - nie otrzymuje jej.
Lekarz nie ma obowiązku badać 100 osób dziennie za to byle jak.
Ma obowiązek zająć się swoimi pacjentami dobrze, a integralną wizyty jest badanie. Nie ważne czy u ginekologa, rodzinnego czy okulisty, badanie musi być, bez tego lekarz nie ma prawa leczyć dalej. Ba badanie i wywiad są ważniejsze od badań laboratoryjnych czy RTG.

A w ginekologicznym badaniu widać i czuć dużo więcej niż się tobie wydaje.
BTW receptę na antykoncepcje możesz mieć na 6 miesięcy.

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Cytat:
Lekarz pierwszego kontaktu bada mi ciśnienie ponieważ biorę leki na nadciśnienie - zboczeniec rękofil jeden. Ten kaftan następnym razem to mu na głowę założę :d
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 11:55   #4153
Ruby Invicta
Zadomowienie

No normalnie skandal, żeby lekarz podczas wizyty badał pacjenta Powinno być przecież tak jak u jednego ogólnego w mojej przychodni - drzwi się u niego prawie nie zamykają, bo nawet nie zdążą - on się zajmuje tylko wypisywaniem recept, kto by tam ludzi badał, przecież zboczeńcem nie jest

Ostatni notek: Pięć kątów i jeden róg
Ruby Invicta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 11:56   #4154
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Konto usunięte

Jakiś czas temu, chyba na plotkowym, była dyskusja o tym, że niektórzy lekarze nakazują ściągać biustonosz do badania (osłuchiwania), a inni nie. Kurcze tyle tych zboczeńców-lekarzy pląta się po świecie. Tu popatrzy sobie na cycek, tam na rękę, tu na intymne części...
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 11:57   #4155
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
No, mówię, zboczeniec jak nic. Dawno nic nie macał to pewnie używa sobie na tobie

Boże chcę zobaczyć tę skargę na lekarza "Składam zażalenie - doktor Kwiatkowski bada pacjentki!!!"
a teraz mnie dziwi poziom Twoich wypowiedzi.

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Dziwi mnie Twoj poglad.

dlaczego?

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Lekarz nie ma obowiązku badać 100 osób dziennie za to byle jak.
Ma obowiązek zająć się swoimi pacjentami dobrze, a integralną wizyty jest badanie. Nie ważne czy u ginekologa, rodzinnego czy okulisty, badanie musi być, bez tego lekarz nie ma prawa leczyć dalej. Ba badanie i wywiad są ważniejsze od badań laboratoryjnych czy RTG.

A w ginekologicznym badaniu widać i czuć dużo więcej niż się tobie wydaje.
BTW receptę na antykoncepcje możesz mieć na 6 miesięcy.
ok, ale jeśli przychodze i mówię "Panie doktorze, bo coś się dzieje,...", to logiczne, że mnie przebada. Ale jeśli mówię "Panie doktorze, przyszłam po receptę, wszystko jest w porządku, nie odczuwam żadnych dolegliwości", to badanie jest dla mnie bez sensu.
Stary 2013-06-12, 11:57   #4156
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
i od samego oglądania mnie co 3 miesiące wykryje tego nowotwora? ciekawe... jak ktoś ma jakieś podejrzenia, to prosi o skierowanie na dodatkowe badania. dla mnie to oglądanie to jakieś nieporozumienia. kolejki do ginekologa na nfz (u mnie w mieście) są aż 3 miesięczne i jak każda się rozbiera, to spędza w gabinecie mnóstwo czasu. a w tym momencie ktoś, kto naprawdę potrzebuje pomocy lekarza - nie otrzymuje jej.
w takim razie chodź na wizytę do babki (ale wtedy pewnie będziesz miała podejrzenia, że jest lesbijką, bo bez powodu chce sobie popatrzeć)

skoro już przychodzę na wizytę, to nawet na rękę by mi było, gdyby lekarz zechciał mnie kontrolnie przebadać, a nie recepta i papa. ;]

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2013-06-12 o 11:58
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 11:58   #4157
201604191001
Konto usunięte

Cytat:

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ----------

Aha, czyli pacjentka sama przychodzi i mówi "mam podejrzenia nowotwora, proszę o skierowanie na dodatkowe badania. od razu markery nowotworowe bo przecież nie cytologię bo co mi pan będzie tam patrzył. z krwi wszystko ma być. a podejrzenia mam takie bo mi się plamka na oku zrobiła i czuję to wewnętrznie."
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 12:00   #4158
201708160922
Konto usunięte

Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
dlaczego?
Bo zgadzam sie z drabineczka i dacn.

Stary 2013-06-12, 12:00   #4159
201604181004
Konto usunięte

Wiesz, nie wiem ile masz lat, głęboko wierzyłam że gimnazjum już skończyłaś, ale żeby dorosła kobieta nie zdawała sobie sprawy że niektóre choroby przebiegają bezobjawowo i da się je wykryć przy prostym badaniu, to mi ręce opadają.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-12, 12:00   #4160
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość

w takim razie chodź na wizytę do babki (ale wtedy pewnie będziesz miała podejrzenia, że jest lesbijką, bo bez powodu chce sobie popatrzeć)

skoro już przychodzę na wizytę, to nawet na rękę by mi było, gdyby lekarz zechciał mnie kontrolnie przebadać, a nie recepta i papa. ;]
nigdzie nie pisałam o lekarzach-zboczeńcach
Stary 2013-06-12, 12:02   #4161
Ruby Invicta
Zadomowienie

Cytat:
ok, ale jeśli przychodze i mówię "Panie doktorze, bo coś się dzieje,...", to logiczne, że mnie przebada. Ale jeśli mówię "Panie doktorze, przyszłam po receptę, wszystko jest w porządku, nie odczuwam żadnych dolegliwości", to badanie jest dla mnie bez sensu.
Niektóre choroby przebiegają bezobjawowo...

Ale to Twoje zdrowie, nic nam do tego Trzeba sobie po prostu znaleźć lekarza, który woli tylko wypisywać recepty, a nie musi se popatrzeć

Stary 2013-06-12, 12:07   #4162
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz, nie wiem ile masz lat, głęboko wierzyłam że gimnazjum już skończyłaś, ale żeby dorosła kobieta nie zdawała sobie sprawy że niektóre choroby przebiegają bezobjawowo i da się je wykryć przy prostym badaniu, to mi ręce opadają.
To samo miałam napisać. Nadżerki nie czujesz, że masz a jak coś już czujesz, w sensie ból, krwawienia itp., to jest już źle .
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 12:09   #4163
201708160922
Konto usunięte

Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
Napisane przez Ruby Invicta Pokaż wiadomość
Trzeba sobie po prostu znaleźć lekarza, który woli tylko wypisywać recepty, a nie musi se popatrzeć
Znam takich

Stary 2013-06-12, 12:15   #4164
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Jeśli nie dociera do Ciebie tłumaczenie, że to dla twojego zdrowia, to mam inne. Lekarz w ten sposób dba o własny tyłek - bo jak się okaże że od dłuższego czasu chorujesz, w tym czasie u niego byłaś i on tego nie wykrył, bo nie zbadał - to może mieć proces. Czy takie tłumaczenie bardziej Ci odpowiada czy nadal jest to dla Ciebie idiotyczne?
bordowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-12, 12:18   #4165
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Ja też . Znam też takiego prywatnego, który kasuje nawet za wizytę polegającą na podaniu leku na szyjkę macicy...który to lek trzeba samemu nabyć w aptece . Już nigdy do niego nie pójdę. U mnie do specjalisty się trafia, jak jest wyraźna potrzeba...wszystkie profilaktyczne sprawy załatwia lekarz rodzinny. Także...do ginekologa chodzę w Polsce prywatnie. Tak, to bym chodziła sto lat z nadżerką, bo skoro nie boli, to po co mnie kierować dalej, gdy cytologia jest w normie . Czasem tutejsze luźne podejście lekarzy mnie rozwala.
Stary 2013-06-12, 12:19   #4166
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
6 latek póki co też. Uwielbiam, jak ktoś wpada i robi zamieszanie o szczególiki. Chyba wiadomo, że 3 latek nie ogarnie za bardzo siebie a 6 latek raczej tak . Nie masz co robić, to czepiaj się szczegółów na innych wątkach.
Ale nadal nie ma opcji, żeby 6-latek na weselu cały czas zajmował się sam sobą i aby interwencja/opieka rodziców nie była potrzebna..

Cytat:
raczej nie poszłaś tam dzień po dniu, tylko po jakimś czasie - wtedy mogło coś się zmienić od ostatniego badania

Cytat:
Ta..
a teraz wyobraźmy sobie, że lekarz bez badania (żeby czasem nie oskarżyli, że zboczeniec!) przepisuje pacjentce pigułki - a u niej tymczasem po cichutku rozwija się nowotwór, dokarmiany hormonami...

Cytat:

nawet nie wiem, jak to skomentować :/

Cytat:
to, że nie czujesz, nie znaczy, że wszystko jest ok
Stary 2013-06-12, 12:22   #4167
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość
Ale nadal nie ma opcji, żeby 6-latek na weselu cały czas zajmował się sam sobą i aby interwencja/opieka rodziców nie była potrzebna..

raczej nie poszłaś tam dzień po dniu, tylko po jakimś czasie - wtedy mogło coś się zmienić od ostatniego badania

Ta..
a teraz wyobraźmy sobie, że lekarz bez badania (żeby czasem nie oskarżyli, że zboczeniec!) przepisuje pacjentce pigułki - a u niej tymczasem po cichutku rozwija się nowotwór, dokarmiany hormonami...

nawet nie wiem, jak to skomentować :/

to, że nie czujesz, nie znaczy, że wszystko jest ok
No raczej, że nie cały czas .
Stary 2013-06-12, 12:23   #4168
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Jeśli nie dociera do Ciebie tłumaczenie, że to dla twojego zdrowia, to mam inne. Lekarz w ten sposób dba o własny tyłek - bo jak się okaże że od dłuższego czasu chorujesz, w tym czasie u niego byłaś i on tego nie wykrył, bo nie zbadał - to może mieć proces. Czy takie tłumaczenie bardziej Ci odpowiada czy nadal jest to dla Ciebie idiotyczne?
wiesz, choroby można wykryć na podstawie różnych badań. dla mnie akurat TO badanie jest stresujące. wolałabym, żeby lekarz zainteresował się stanem mojej wątroby po braniu tabletek niż po raz kolejny wykonywał to samo badanie.

mój dziadek ma dosyć spore problemy z sercem i rzadko podczas wizyty u kardiologa ma robione EKG. z reguły lekarz przeprowadza wywiad i wypisuje kolejne recepty.
Stary 2013-06-12, 12:24   #4169
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

[QUOTE=tekila901;41282994]wiesz, choroby można wykryć na podstawie różnych badań. dla mnie akurat TO badanie jest stresujące. wolałabym, żeby lekarz zainteresował się stanem mojej wątroby po braniu tabletek niż po raz kolejny wykonywał to samo badanie.

mój dziadek ma dosyć spore problemy z sercem i rzadko podczas wizyty u kardiologa ma robione EKG. z reguły lekarz przeprowadza wywiad i wypisuje kolejne recepty.[/
QUOTE]
To super lekarz, nie ma co .
Stary 2013-06-12, 12:28   #4170
Ruby Invicta
Zadomowienie

Ja znałam takiego przedsiębiorczego skubańca, który co pół roku zapraszał na wizytę z badaniem, kasował za to 120zł i wypisywał recepty na 2 opakowania. Natomiast co 2 miesiące zapraszał do rejestracji po odbiór kolejnych recept na 2 opakowania i kasował za każdą jeszcze 20 zł...

---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

Nie znam się może, ale z tym EKG to chyba niezbyt fortunny przykład

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości