Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-13, 23:55   #1711
Maloka
Raczkowanie

Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Sto lat, zdrowia i góry prezentów dla Hani, Olafa, Michaliny, Alicji i Borysa!!!

Ciekawe, co tam u naszych jedynych wątkowych bliźniaczek i czy Maloka coś napisze

Ja się nie odzywam, bo Kajko chory Ma katar, czerwone gardło i temp. do 39. Na razie walczymy bez antybiotyku.
Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
Wszystkiego najlepszego dla- Alicji,Michalinki i Borysa
Dziękuję za życzenia i za pamięć. Dołączam się do poprzednich życzeń dla wszystkich roczniaków.

Przepraszam Was, że tak rzadko tutaj zaglądam, ale ciężko z dziewczynami. Szczególnie jak ciągle lało, no i te nieszczęsne noce.
Dziewczyny piją jeszcze mleko dwa razy w nocy i Ala czasami ma takie noce że normalnie masakra, budzi się i dwie godziny z głowy, siada, gada, chce się bawić i nie ma siły, żeby ją uspać. Jedno w tym dobre, że to córeczka tatusia ( zresztą obie ) i nie chce być ze mną, bo od razu płacz bo nie ma taty. No ale co z tego jak i tak wstaję robić mleko, już nie mamy pojęcia czemu tak jest. Ja staram się nocami coś tam popracować, ale z różnym skutkiem, jedną nockę daję radę a dwie kolejne odsypiam. Ciągle mam nadzieję, że z dnia na dzień będzie lepiej, ale kiepsko to póki co wychodzi. Postaram się coś więcej odzywać. Pozdrawiam
Maloka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 08:02   #1712
Renatka89
Zakorzenienie

Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

Cytat:
Napisane przez asiula_n Pokaż wiadomość
Ja na 12 dorosłych (w tym my) i 3 dzieci, poza tortem miałam sernik, 3 bita i babeczki z owocami. No i prawie wszystko poszło taka żarłoczna rodzina

A jak już jesteśmy przy temacie roczkowym, to wstawię Wam nasz tort - skromny, ale pełen serca - szczególnie dekoracja wykonana przez starszego brata

A jak już wstawiam zdjęcia to pokażę też Gabisię.

Dzieki za odp
to faktycznie żarłoczna rodzina hehe ja sie boje ,że u nas tort nie zejdzie nawet
ale coś jeszcze dorobie, tylko nie wiem co:PP

Gabrysia śliczna, tort bardzo ładny

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
U nas była podobna liczba gości i oprócz tortu mieliśmy jeszcze chyba ze trzy ciasta i jedne ciasteczka. Ale mi mama trochę pomagała, sama bym nie dała rady tyle zrobić

Co do przekąsek to u nas była np. galaretka z owocami, w kształcie babki (wklejam zdjęcie). Trochę mi koślawo wyszła, bo pierwszy raz robiłam i miałam trochę problemów technicznych, ale gościom smakowała. Zjedli to na wstępie zaraz jak przyszli, jeszcze przed tortem, bo akurat Seba wtedy spał, więc musieliśmy z tortem poczekać aż wstanie, więc ta galaretka była jak znalazł, zwłaszcza, że też był upał wtedy (jakbyś chciała coś takiego zrobić to odsącz dobrze owoce i raczej daj ich mniej i polecam formę silikonową, albo wyłożyć zwykłą formę jakąś cienką folią spożywczą, którą po wyciągnięciu można łątwo odkleić od galaretki, bo inaczej jest masakra z wyciąganiem tego )

wow, ile słodkosci
Nie no, u nas by to było bezcelowe.. nie zjedzą tego, znam ich :P

Ale galaretka suuuper dasz przepis?

I jak sie czujesz?
Stary 2013-06-14, 08:14   #1713
debesciara
Zadomowienie

pola przepiękne zdjęcie, nie wyrzekłabyś się synka, podobieństwo niesamowite iii nie odbierz tego źle, ale masz super piegi nic nie poradzę że uwielbiam piegi, dodają uroku

asiula super Gabrysia, piękny torcik, szłam z dekoracją w podobnym kierunku, ale zachciało mi się dorzucić owoce i chyba z tym przesadziłam.. No i zainspirowałaś mnie zdjęciami w polu, chyba też się wybierzemy na sesyjkę ubustwiam chabry! miały być motywem przewodnim na moim ślubie.. no ale we wrześniu ciężko je uświadczyć

Maloka fajnie że zajrzałaś, podziwiam was bardzo, w wolnej chwili wrzuć jakieś fociaki dziewczynek

Edytowane przez debesciara
Czas edycji: 2013-06-14 o 08:22
debesciara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 09:42   #1714
onething
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Renatka89 Pokaż wiadomość
No ja tez tak mysle o cieście, TŻ sie upiera,że starczy tort i tyle, utwierdzilaś mnie,że bedzie po mojemu

uwielbiam kawe z lodami ale nie chce mi sie dwunastu tak trzepac :p
Zrób szwedzki stół, niech każdy sobie sam natrzepie

Cytat:

Jeśli chodzi o gryzienie to u nas jakaś masakra - najgorsze jest jak zaczyna gryźć w nogi - np. jak zmywam, albo w kościele No ale dziś starszak stwierdził że siostra ma kolejnego zęba, więc może trochę nam odpuści.

No i na koniec pytanko - czy któraś z was ma kręcone włosy??? Jeśli tak, to czy wasze dzieciaki odziedziczyły po was loki? Bo ja jestem kręcona i chciałabym żeby Gabi też miala loki, ale narazie nie widać żeby coś się zanosiło, eh wszystko po tatusiu...
Ja się właśnie boję, że Szymon podejdzie u ugryzie mnie w nogę i go uderzę poprzez odruch niekontrolowany

Posiadam kręcone włosy (aktualnie wyprostowane), ale Szymon ich nie odziedziczył Ja na zdjęciach ze swojego roczku mam już mocno kręcone.
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 10:17   #1715
pola_m
Wtajemniczenie

Cytat:
c

Dziewczyny, czy uważacie, że poza tortem na impreze roczkową dla 12 dorosłych osob (łącznie z nami, tylko nablizsza rodzina), konieczne jest dodatkowe ciasto?

I podpowiecie coś może w sprawie przekąsek na upalny dzień?
A może znacie fajne przepisy na mrożoną domową kawe?
Ja bym jeszcze z jedną rzecz zrobiła, coś co jak zostanie, to się nie zmarnuje Np kruche babeczki i na bieżąco można je wypełniać bitą śmietaną i truskawkami

A odnośnie przekąsek... Sałatki, sałatki... Zależy do czego masz dostęp teraz. Zaczął się fajny sezon, możesz zrobić np sałątkę z truskawkami, tutaj fajny przepis. Albo ze szpinakiem, nie wiem, czy jeszcze jest szpinak? Albo roladki z cukinii - młodą cukinię kroisz cienutko obierakiem do warzyw i zwijasz np z suszonym pomidorem i serem kozim.albo mozarellą i świeżym pomidorem. Albo szparagi, najprostsze - na suchej patelni polane oliwą i skropione cytryną

Cytat:

A jak już jesteśmy przy temacie roczkowym, to wstawię Wam nasz tort - skromny, ale pełen serca - szczególnie dekoracja wykonana przez starszego brata

A jak już wstawiam zdjęcia to pokażę też Gabisię.

No i na koniec pytanko - czy któraś z was ma kręcone włosy??? Jeśli tak, to czy wasze dzieciaki odziedziczyły po was loki? Bo ja jestem kręcona i chciałabym żeby Gabi też miala loki, ale narazie nie widać żeby coś się zanosiło, eh wszystko po tatusiu...
Gabunia śliczna, i tort uroczy
My mamy proste włosy, ale liczę na to że Antkowi będą się trochę kręcić po dziadku

Cytat:
Napisane przez Maloka Pokaż wiadomość
Dziękuję za życzenia i za pamięć. Dołączam się do poprzednich życzeń dla wszystkich roczniaków.

Przepraszam Was, że tak rzadko tutaj zaglądam, ale ciężko z dziewczynami. Szczególnie jak ciągle lało, no i te nieszczęsne noce.
Dziewczyny piją jeszcze mleko dwa razy w nocy i Ala czasami ma takie noce że normalnie masakra, budzi się i dwie godziny z głowy, siada, gada, chce się bawić i nie ma siły, żeby ją uspać. Jedno w tym dobre, że to córeczka tatusia ( zresztą obie ) i nie chce być ze mną, bo od razu płacz bo nie ma taty. No ale co z tego jak i tak wstaję robić mleko, już nie mamy pojęcia czemu tak jest. Ja staram się nocami coś tam popracować, ale z różnym skutkiem, jedną nockę daję radę a dwie kolejne odsypiam. Ciągle mam nadzieję, że z dnia na dzień będzie lepiej, ale kiepsko to póki co wychodzi. Postaram się coś więcej odzywać. Pozdrawiam
Podziwiam niezmiennie
Może trochę im już ogranicz to jedzenie nocne? Dopóki Antoś jadł w nocy też była masakra, potrafił się budzić co godzinę i zasypiał tylko z cycem, a teraz jest zupełnie inaczej.

Cytat:
Napisane przez debesciara Pokaż wiadomość
pola przepiękne zdjęcie, nie wyrzekłabyś się synka, podobieństwo niesamowite iii nie odbierz tego źle, ale masz super piegi nic nie poradzę że uwielbiam piegi, dodają uroku
dziękuję
Piegi też lubię, w sumie nigdy mi nie przeszkadzały jakos bardzo

A co do podobieństwa, ja go nie zauważam specjalnie, widzę natomiast że jest podobny do mojego brata (tzn gdy brat był w jego wieku)

Dziewczyny z chodzącymi dzieciaczkami, pozwólcie dzieciom biegać na bosaka: http://dziecisawazne.pl/7-powodow-dl...-chodzic-boso/
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 10:57   #1716
Renatka89
Zakorzenienie

onething- o to to już lepszy pomysł! :P nawet nie szwedzki stól a samoobsługa totalna to mi pasuje

pola- po 1.faktycznie pięgi masz boskie ja równiez jestem fanka piegów.. sama posiadam ich mnóstwo, ale oczywiscie ALE byc w tym musi.. mam mnóstwo blizn i przebarwień potrądzikowych i codziennie sie maluje- oczywiscie piegi wtedy nikną

dzieki za pomysły kulinarne! ( w ogole to zazdroiszcze kulinarnej fantazji, my niemal w kółko wałkujemy to samo.. ),
juz zdecydowałam, że robie sałatke z arbuzem i fetą -bo jestesmy fanami
Szpinakową sałatkę uwielbiam tzn.mamy z TŻtem swoją ulubioną, ale cała jego rodzina (która bedzie przewazac,bo z mojej strony beda tylko moi rodzice) nie cierpi szpinaku niestety. Dziwaki takie, bo owocow morza tez nie tkną.. ogolnie wybredni jacys

Ale te roladki z cukinii to mnie zainteresowały! Mniam! i potem je jakos podpiec czy co? (wybacz głupie pytania beztalenciu kulinarnemu..)
Stary 2013-06-14, 11:27   #1717
_agata
Zakorzenienie

Ja w ogromnym niedoczasie jestem.
czytam, ale żeby napisać już mi brakuje siły...

I trochę się pochorowałam. Właściwie to mam takiego gluta i zawalone gardło, że rano mówić nie mogę.
Maciuś coś się obraził na jedzenie, więc kombinować muszę i mu przygotowywać żeby cokolwiek zjadł... ale to pewnie przejściowe

Pracy mam od groma, po pracy obiad i na rower idziemy. Pogoda piękna więc korzystamy
A żeby usiąść i coś napisać to chwilę dłuższą trzeba.

Ale na szybko dla Renatki tort, jeśli nie za późno.
przepraszam, ale nie mogłam wcześniej przysiąśc i napisać...

biszkopt z tych jajek przepiórczych nie wiem jak wyjdzie.
Myślę, że jedno kurze trzeba zastapić czterema przepiórczymi... albo trzema...
na tortownicę ok. 24 cm średnicy
6 jaj, czyli ze 24 przepiórcze
300 g cukru pudru
170 g mąki pszennej - ok. 1 szklanka
1/4 szklanka mąki ziemniaczanej (lub gorzkiego kakao jak chcesz ciemny biszkopt)

Mąki przesiać.
Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodawać po trochu cukru i ubijać aż piana będzie sztywna. Ma się dac kroić nożem.
Dodać po trochu żółtka i mieszać najlepiej trzepaczką rózgą. Dodać mąkę w trzech partiach i wymieszać.
Przełożyć do tortownicy - dno wyłożone papierem, brzegów niczym nie smaruję.

Piec w temp 170 stopni przez ok. 40 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Ja zostawiam w tortownicy aż całkowicie wystygnie.

Najlepiej upiec dzień wcześniej.

Przekroić na 3 blaty.

Krem

ugotować budyń na soku brzoskwiniowym z puszki

soku potrzeba ok. 750 ml -- zlej z puszki i dopełnij wodą, albo jak masz to daj z dwóch puszek
2 opakowania budyniu rozmieszaj w 3/4 szklanki tego soku
resztę soku zagotuj, wlej rozrobiony budyń i gotuj ok. 5 minut aż zgęstnieje.
przykryj garnuszek przykrywką żeby nie zrobił się na wierzchu kożuch

Jak nie chcesz używac gotowego budyniu (nie w nim nic złego) to możesz zamiat tego użyć pół szklanki mąki przennej i 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Jak wystygnie (spokojnie możesz ugotować budyń dzień wcześniej), to 200 g miękkiej margaryny bezmlecznej zmiksuj na puch z 1/3 szklanki cukru pudru i cały czas miksuj dodając po łyżce dokładnie wystudzonego budyniu.
Możesz wstawić do lodówki na ok. 30-40 minut przed przekładaniem tortu.
Powinno tego kremu wystaczyć na taki biszkopt.

Nasącz wodą z sokiem, albo cienką herbatą z cytryną

---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ----------

Książeczki...
u nas hitem jest cała seria "Mały Chłopiec". Mamy wszystkie cxęści i tłuczemy.
Macius uwielbia tę serię. Zna wszystkich bohaterów, wie co gdzie jest i zaczyna rozumieć o czym mowa.
Tutaj najtaniej można kupic prawie wszystkie pozycje http://www.profit24.pl/wydawnictwo/O...+CH%C5%81OPIEC

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 11:30   #1718
Renatka89
Zakorzenienie

agata dzieki, proste to to!
biszkopt z przepiorczych wyprobowala dla mnie zrobic mama- wyszedł jej ponoc, wiec i teraz ponowi

Zdrowia życze! po co pracujesz taka chora? Kuruj sie!

Moja tez dalej kręci nosem na jedzenie.. owoce wszelkie są okropne, lubi tylko rybe w pomidorach, pomidorowke z ryzem i ogorkowa
Ale i to oczywiscie w skromnych porcjach.. wiec wciskam jej po 100razy na dzien zeby cos zjadła czasem

Swoja drogą, idę dziś po 15 odebrac wyniki jej badan. no ciekawe..
Stary 2013-06-14, 11:31   #1719
martula007
Raczkowanie

Witam

Mamy 10 zeba Jeszcze wyjda jej dwa, które się czaja i może będzie chwila spokoju:P

Cytat:
No ja tez tak mysle o cieście, TŻ sie upiera,że starczy tort i tyle, utwierdzilaś mnie,że bedzie po mojemu

uwielbiam kawe z lodami ale nie chce mi sie dwunastu tak trzepac :p
Ja na roczek robilam torta babeczkowego, czyli zwykly tort plus babeczki
cos takiego, tylko nie takie ladne od razu mowie, ze niestety nie mam zdjęć
http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/tost/248402

Cytat:

ja mam troszkę kręcone A Oliwka ma chyba proste, chociaż może koncoweczki jej się wywijaja

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
Dziewczyny z chodzącymi dzieciaczkami, pozwólcie dzieciom biegać na bosaka: http://dziecisawazne.pl/7-powodow-dl...-chodzic-boso/
W domu biega, na plazy tez. Chciałabym mloda puszczac na podworku czy w piaskownicy boso, ale się boję, ze znajdzie się tam jakies szkolo czy inne swinstwo
Cytat:

Szpinakową sałatkę uwielbiam tzn.mamy z TŻtem swoją ulubioną, ale cała jego rodzina (która bedzie przewazac,bo z mojej strony beda tylko moi rodzice) nie cierpi szpinaku niestety. Dziwaki takie, bo owocow morza tez nie tkną.. ogolnie wybredni jacys
To ja tez dziwoląg bo owocow morza i wiekszosci ryb nie tykam. Brzydze się strasznie :P

---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ----------

widze ze wyczachowalo link. najlepiej wpisac w wujka google trot babeczkowy :P
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 11:37   #1720
Renatka89
Zakorzenienie

martula- torty babeczkowe są super!
Mi się bardzo podobają.

Ale my bedziemy miec ''normalny'' tort plus chyba muffiny
http://smakiemsietoczy.blogspot.com/...l#comment-form

Chyba,że znacie jeszcze jakieś ciastka nadziewane owocami, ala trójkąty czy cus takiego, bo mam smaka

owoce morza są pyszne! musiałby Cie ktoś przekonac, ja moich rodzicow przekonałam, rodziny TŻta nie chce mi sie :PP
Ale to jeszcze taka rzecz,że wiele osob nie lubi, wiec nie ma problemu.. jego rodzina natomiast to wiekszosci rzeczy nie lubi, takich normalnych, bo tuj jabłko, bo tu ryba, bo tu cos.. dlatego na imprezy ciezko wymyslic pod nich menu. I własnie telefonicznie ustaliłam z TŻ (w koncu to jego rodzina, wiec bedzie na niego:P) ,że robimy menu ''pod siebie''. To sobie pojem

a co do zębów, kurde ja nawet nie wiem ile moja już ma, tak zacska szczene jak chce zobaczyc.. ;/
Za to też ją cos wysypało, na dole lewego policzka i pod nim na szyji. Nie wiem co to:/
Stary 2013-06-14, 11:52   #1721
martula007
Raczkowanie

Cytat:
m
owoce morza są pyszne! musiałby Cie ktoś przekonac, ja moich rodzicow przekonałam, rodziny TŻta nie chce mi sie :PP
Ale to jeszcze taka rzecz,że wiele osob nie lubi, wiec nie ma problemu.. jego rodzina natomiast to wiekszosci rzeczy nie lubi, takich normalnych, bo tuj jabłko, bo tu ryba, bo tu cos.. dlatego na imprezy ciezko wymyslic pod nich menu. I własnie telefonicznie ustaliłam z TŻ (w koncu to jego rodzina, wiec bedzie na niego:P) ,że robimy menu ''pod siebie''. To sobie pojem

a co do zębów, kurde ja nawet nie wiem ile moja już ma, tak zacska szczene jak chce zobaczyc.. ;/
Za to też ją cos wysypało, na dole lewego policzka i pod nim na szyji. Nie wiem co to:/
heheh nikt mnie nie przekona. Maz już probowal i nic. Po pierwsze ( najważniejsze) na sam widok mnie wzdryga, a to już jest bariera nie do pokonania, po drugie kiedys nieświadomie sprobowalam ( nawet 2 razy miałam taka sytuacje) i dosłownie mnie cofnelo. Wiadomo, nie kazdemy wszystko smakuje.

Jak robisz normalny tort plus muffiny to możesz ulozyc to w tort babeczkowy, tylko zebys stelaz miała albo osobno podac zwykly tort, a muffiny na taka pietrowa patere na owoce ulozyc. Ja do babeczek dodawałam owoce: maliny, truskawki, jagody, krem jogurtowy i kawałki czekolady - nie wszystko jednoczesnie, tylko rozne kombinacje
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 11:58   #1722
Renatka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martula007 Pokaż wiadomość
heheh nikt mnie nie przekona. Maz już probowal i nic. Po pierwsze ( najważniejsze) na sam widok mnie wzdryga, a to już jest bariera nie do pokonania, po drugie kiedys nieświadomie sprobowalam ( nawet 2 razy miałam taka sytuacje) i dosłownie mnie cofnelo. Wiadomo, nie kazdemy wszystko smakuje.

Jak robisz normalny tort plus muffiny to możesz ulozyc to w tort babeczkowy, tylko zebys stelaz miała albo osobno podac zwykly tort, a muffiny na taka pietrowa patere na owoce ulozyc. Ja do babeczek dodawałam owoce: maliny, truskawki, jagody, krem jogurtowy i kawałki czekolady - nie wszystko jednoczesnie, tylko rozne kombinacje
Żaluj
makaron z krewetkami to moje ulubione danie
Ale ja to ogólnie jestem niemalże wszystkożerna.. nic mnie nie brzydzi, nic nie nie smakuje.. POZA marchewką z groszkiem gotowana.. haha, marchewke gotowana w rosole lubie, groszek ogólnie tez, ale ta surówka u mnie jest na czarnej liscie

z pietrową paterą dobry pomysł, ułoże na niej muffiny

Edytowane przez Renatka89
Czas edycji: 2013-06-14 o 11:59
Renatka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 12:01   #1723
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
agata dzieki, proste to to!
biszkopt z przepiorczych wyprobowala dla mnie zrobic mama- wyszedł jej ponoc, wiec i teraz ponowi

Zdrowia życze! po co pracujesz taka chora? Kuruj sie!

Moja tez dalej kręci nosem na jedzenie.. owoce wszelkie są okropne, lubi tylko rybe w pomidorach, pomidorowke z ryzem i ogorkowa
Ale i to oczywiscie w skromnych porcjach.. wiec wciskam jej po 100razy na dzien zeby cos zjadła czasem

Swoja drogą, idę dziś po 15 odebrac wyniki jej badan. no ciekawe..
U nas tort takiej wielkości idzie na jedno posiedzenie :hahaha; więc faktycznie coś więcej potrzeba.

A pracuję bo muszę
I podwyżke dostałam, to się nie wychylam póki co
W domu i tak bym nie mogła z Maciem posiedzieć, więc jak mam się pokładac na kanapie to wolę z robota nadgonić.

Podam jeszcze mój przepis na muffiny, absolutnie najlepsze jakie jadłam. Wilgotne, aromatyczne...
przepis poniżej:

Proporcje na 12 duuuuuużych babeczek

Przygotować formę na 12 muffinów, wyłożyć papilotkami

220 g mąki pszennej (można część zastąpić mąką pełnoziarnistą - ok. 50-60 g)
140 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ew. 3 kopiate łyżki gorzkiego kakao - wtedy o tyle mniej mąki

100 ml oleju
150 ml mleka
3 jajka - jak 2 wielkie to wystarczy

Dodatki - dowolnie
garść suszonych owoców - pokroić w kostkę + 1 średnie jabłko obrać i w kostkę
lub
50 g białej i 50 g gorzkiej czekolady + garść żurawiny suszonej
lub
2 rozgniecione banany i trochę posiekanej cekolady

co tam kto lubi

Suche składniki wymieszać w dużej misce, dodać dodatki, wymieszać.
Mokre roztrzepać w miseczce, wlać do suchych, wymerdać i nakładać do przygotowanej blaszki.

Piec 25 minut w temp. 180 stopni.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 12:08   #1724
onething
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
J

No i to jest temat, który mnie ostatnio intryguje. Piszą/mówią, żeby dziecko jak najwięcej czasu było na bosaka, a ostatnio jak byliśmy u neurologa to powiedziano nam, że mały ma w domu nie chodzić w żadnych miękkich papuciach ani na bosaka tylko w sandałkach, ponieważ ma on odpowiednią wkładkę, która pomaga się stopom prawidłowo ustawić. (Bieganie na bosaka jest zdrowe dla stópek, ale tylko po miękkim podłożu, np. po dywanie w domu, piasku na plaży. To ostatnie jest znakomitym masażem, dzięki któremu wzmacniają się mięśnie stóp, co zapobiega płaskostopiu (i pomaga w jego leczeniu). Smyk może też biegać boso po trawie, pod warunkiem że nie ma na niej szkieł. Jeśli w domu nie macie dywanów, dziecko powinno chodzić w bucikach: sandałkach lub kapciach z usztywnionym zapiętkiem.)

Czyli na twardym podłożu w butach, a na miękkim boso?

Była już któraś u ortopedy z dzieciakiem?
2013/2014

Edytowane przez onething
Czas edycji: 2013-06-14 o 12:21
onething jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 12:09   #1725
Renatka89
Zakorzenienie

A jak podwyżka to inna sprawa hehe
Nie no , żartuje. kuruj sie i tak w miarę możliwosci, a Maciek od ciebie pewnie nic nie złapie, ja już kilka razy byłam przy młodej chora, ciągle z nią, kichałam na nią podczas cycowania:/ i nic nie złapała, cyc chroni

Kurczę, brakuje mi pracy trochę.. zaczynam miec takie dylematy jak pola
Z jednej strony świadomie zdecydowałam,że chce byc z małą w domu długo.. z drugiej zazdroszczę TŻ, lubi to,co robi.. (jeszcze takiej pracy zawodowo nie doświadczyłam swoja droga)
na pocieszenie kupiłam sobie wczoraj torebke
Stary 2013-06-14, 12:13   #1726
debesciara
Zadomowienie

martula ja mam to samo, nie przekonam się chyba nigdy do owoców morza... i to chyba bariera tkwi w głowie nie w smaku... no cóż da się bez tego żyć, no i jeszcze kwestia świeżości... u nas rzadko spotykane.. ile w sklepie leżą? jak poznać? hmm wolę kurczaka ;p
Stary 2013-06-14, 12:54   #1727
Efijy
Rozeznanie

Witam!

Ostatnio to czytam Was tylko na wyrywki wybaczcie ale nie mam kiedy Stasiek to mały diabełek wszędzie go pełno i oczywiście interesuje go wszystko co nie powinno na zabawki nawet nie spojrzy leżą w koncie a on tylko łazi i zagląda po kontach, to coś ze stołu chce ściągnąć to ze szafy wyciąga ( mam dwie nie zabezpieczone jeszcze) maskakra cały dzień dreptania za nim. Chyba kupie mu klatkę i go tam wsadzę ale serio mam dość gdyby nie mama to nie mogłabym pójść do toalety czy coś zjeść do południa, po południu na szczęście jest mąż. Ostatnio to wyczekuję 20:00 około mój magiczny czas bo Stasiek idzie spać teraz też śpi pewnie zaraz wstanie bo już śpi godzinne a u niego jedna drzemka i to do 1,5 godziny to w sam raz żeby poszedł o 20:00 spać to się Wam wyżaliłam ale czasem to czuję się jak robot.

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ----------

Cytat:
A jak podwyżka to inna sprawa hehe
Nie no , żartuje. kuruj sie i tak w miarę możliwosci, a Maciek od ciebie pewnie nic nie złapie, ja już kilka razy byłam przy młodej chora, ciągle z nią, kichałam na nią podczas cycowania:/ i nic nie złapała, cyc chroni

Z jednej strony świadomie zdecydowałam,że chce byc z małą w domu długo.. z drugiej zazdroszczę TŻ, lubi to,co robi.. (jeszcze takiej pracy zawodowo nie doświadczyłam swoja droga)
Rozumiem Cię mi też brakuje pracy ale u mnie lipa z pracą więc nawet jakbym chciała to nie bardzo ma gdzie iść Czasem myślę zę jakbym pracowała to może dobrze by mi to zrobiło a i Staśkowi może też. Tylko co z nim do żłóbka go nie dam (sama mam traumę po przedszkolu) Mamie też go nie zostawię nie miałabym sumienia takiego urwisa jej dać na głowę. Zresztą trzeba mieć jeszcze gdzie iść do pracy
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 13:39   #1728
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

godz 13.35 w zeszlym roku o tej porze urodzila sie nasza sliczna Paulinka
Nasze sloneczko mialo dzis "piekny" prezent: ostatni poszpitalny zastrzyk i badanie krwi, masakra jakas. Ale wlasnie dzwonilam w sprawie wyniku i jest dobry hura
Przelozylismy roczek na lipiec, nie dalabym rady wszystkiego ogarnac po szpitalu.

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 13:58   #1729
debesciara
Zadomowienie

stokroteczko moc buziaczków i duuużo zdrówka dla Paulinki
Stary 2013-06-14, 14:49   #1730
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Czesc Tak dawno nie pisałam, nie mam czasu na nic, Maja pochłania czas niesamowicie, jest juz taka "duza". Wczoraj moje dziecko skonczyło roczek. Była tez mała imprezka. Miała taki torcik. Napisze odrazu, ze to nie ja robiłam

Oprócz tego, idzie nam w koncu 1 ząbek

Stokrotko zdrówka dla Paulinki.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC07505.jpg (28,0 KB, 44 załadowań)
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 21:47   #1731
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez justys1358 Pokaż wiadomość
Czesc Tak dawno nie pisałam, nie mam czasu na nic, Maja pochłania czas niesamowicie, jest juz taka "duza". Wczoraj moje dziecko skonczyło roczek. Była tez mała imprezka. Miała taki torcik. Napisze odrazu, ze to nie ja robiłam

Oprócz tego, idzie nam w koncu 1 ząbek

Stokrotko zdrówka dla Paulinki.
Sto lat dla Majitorcik rewelacja ! Pszczòłki bodajże z bajki Ul?
Stary 2013-06-14, 22:06   #1732
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Paulinka dziekuje za zyczenia dostala kase za ktora kupimy lekka spacerowke i dostala rowerek, ladny, Pauli sie podoba, tylko ma pedaly na przednim kole...pisalyscie ze to zle, no ale coz poradze, mogli dac kase na rowerek ehh, trudno. Moze jutro wstawie zdjecie

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 22:22   #1733
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
wow, ile słodkosci
Nie no, u nas by to było bezcelowe.. nie zjedzą tego, znam ich :P

Ale galaretka suuuper dasz przepis?

I jak sie czujesz?
Galaterka: układasz warstwami różne owoce w formie na babkę i zalewasz galaretką. Wsadzasz do lodówki do zastygnięcia, potem wysypujesz na talerz i gotowe

A czuję się całkiem dobrze Kryzys miałam w okolicy Sebusiowego roczku, ale teraz już mi wszelkie mdłości przeszły i jest dobrze. Gdyby nie rosnący brzuchol to bym zapomniała, że jestem w ciąży

Cytat:
Napisane przez onething Pokaż wiadomość
No i to jest temat, który mnie ostatnio intryguje. Piszą/mówią, żeby dziecko jak najwięcej czasu było na bosaka, a ostatnio jak byliśmy u neurologa to powiedziano nam, że mały ma w domu nie chodzić w żadnych miękkich papuciach ani na bosaka tylko w sandałkach, ponieważ ma on odpowiednią wkładkę, która pomaga się stopom prawidłowo ustawić. (Bieganie na bosaka jest zdrowe dla stópek, ale tylko po miękkim podłożu, np. po dywanie w domu, piasku na plaży. To ostatnie jest znakomitym masażem, dzięki któremu wzmacniają się mięśnie stóp, co zapobiega płaskostopiu (i pomaga w jego leczeniu). Smyk może też biegać boso po trawie, pod warunkiem że nie ma na niej szkieł. Jeśli w domu nie macie dywanów, dziecko powinno chodzić w bucikach: sandałkach lub kapciach z usztywnionym zapiętkiem.)

Czyli na twardym podłożu w butach, a na miękkim boso?

Była już któraś u ortopedy z dzieciakiem?
To mój po domu biega w samych skarpetkach Z tym, że on jeszcze głównie raczkuje, ewentualnie wstaje przy meblach. A chodzi tylko za rączki, ale w sumie jakoś niezbyt chętnie, ujdzie ze 2-3 metry i siada, wcale się jakoś nie pali do chodzenia

Cytat:
A ja przed ciążą pracowałam w tym samym biurze co mój mąż, nawet biurka mieliśmy naprzeciwko siebie (zresztą się poznaliśmy w pracy) i teraz, po ponad roku siedzenia w domu pewnie bym zatęskniła za pracą, gdyby nie to, że mąż mi codziennie zdaje relacje co się w biurze dzieje i co szef wymyśla/wyrabia/itp. to mi się odechciewa w ogóle tam wracać

Najlepsze życzenia dla kolejnych Roczniaków

---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ----------

Jeszcze takie 2 pytania:

1. Czy zawsze smarujecie dzieci kremem UV przed wyjściem, nawet jak nie ma ostrego słońca albo jak wychodzicie tylko na chwilę (powiedzmy pół godziny).

2. Miałam dla Seby od początku butelki TT, ale po mleku 2 mi się zaśmierdziały i wywaliłam. Kupiłam teraz taką najzwyklejszą butelkę akuku, ale ona ma wąski gwint i ciężko tam wsypać mleko, zawsze się rozsypuje dookoła. Macie jakieś sposoby na wsypywanie mleka do takiej wąskiej butelki? Bo mnie trafia
rinco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 22:38   #1734
_millena
Zadomowienie

ja też tęsknię za pracą... szczególnie jesli w perspektywie mam drugie dziecko ( gdzieś tam kiedyś tam.. jeszcze nie wiem kiedy, ale pewnie niebawem biorąc pod uwagę moja metrykę nieszczęsną)... prowadzę własna firmę, więc powrót nie jest taki prosty, bo umówmy się korporacją to ona nie jest niby teraz mąż to prowadzi, ale zajął się troche inną działką niż ja do tej pory się zajmowałam, więc w zasadzie teraz powoli dopiero wracam na rynek i zaczynam gromadzić klientów, ale bez szału :/ cięzko mi zostawić Borysa ;-) No i pewnie jak się rozkręce, bo to jednak trochę trwa, to znowu będe zmuszona wziać urlop i tak to jest.. karierę zrobię po 40tce chyba kurna chata
baby maja przesrane pod tym względem.
Do tej pory przychodziła do nas niania, która jest studentką. Właśnie ma sesję, i już nie przychodzi a po sesji wyjeżdza do domu rodzinnego , wraca w październiku. Nie chce szukać nikogo nowego, od lipca Borysem będzie sie opiekować narzeczona mojego brata. Na kilka godzin w tygodniu, mniej wiecej 15. Do tej pory będę pracować ( i pracuję ) wieczorami. Ale padam na pysk, bo dni są takie intensywne z tym moim dzieckiem, a do tego obowiązki domowe, obiadki sratki, prasowania, prania... czekam na lipiec

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Jeszcze takie 2 pytania:

1. Czy zawsze smarujecie dzieci kremem UV przed wyjściem, nawet jak nie ma ostrego słońca albo jak wychodzicie tylko na chwilę (powiedzmy pół godziny).

2. Miałam dla Seby od początku butelki TT, ale po mleku 2 mi się zaśmierdziały i wywaliłam. Kupiłam teraz taką najzwyklejszą butelkę akuku, ale ona ma wąski gwint i ciężko tam wsypać mleko, zawsze się rozsypuje dookoła. Macie jakieś sposoby na wsypywanie mleka do takiej wąskiej butelki? Bo mnie trafia
my jeśli wychodzimy to zazwyczaj na dłużej niż 30 minut. Nie mieszkamy w domu, więc jak już wypełzniemy z mieszkania to na 2-3 godziny jeśli jest pogoda. Dlatego ja zawsze smaruję Borysa przed wyjściem.

Ja uzywam butelek aventu i Lovi. Te Lovi nie są drogie a bardzo fajne. Moze po prostu wymień butelkę Możesz też kupić sobie taki pojemnik na mleko : http://www.babyono.com/produkty/dla-...2/1022-1-N.png . On ma "dziurkę" która dopasowuje sie do każdej butelki. Ale jak masz kupować pojemnik , to ja bym jednak wolała zainwestować w inną butlę

Edytowane przez _millena
Czas edycji: 2013-06-14 o 22:39
_millena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-14, 22:41   #1735
Maddy84
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to Maddy84

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
My zabieramy naszą PM do lokalu na B4 na Brackiej 4 http://www.bracka4.com/#index.php
Skoro bawiłaś się w Cieniu to , potem jeden z menadżerów Cienia otworzyl knajpę Diva, a teraz niedawno ten B4. W B4 nie byłam, bo już nie chodzę na takie imprezy ale Divę lubiłam .
Na Kazimierzu to już kompeltnie nie wiem co jest aktualnie w modzie. Zapytam swoją siostrę studentkę
Dzięki wielkie za info

Pytanie do dziewczyn, które ćwiczą z Ewką - jak Wam idzie? Wczoraj na fb polubiłam profil, dziś oglądałam filmiki i... biorąc pod uwagę mojego lenia nie wiem co z tego będzie bo wygląda to wręcz wyczynowo :P
Stary 2013-06-15, 00:18   #1736
doris888
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Maddy84 Pokaż wiadomość
Dzięki wielkie za info

Pytanie do dziewczyn, które ćwiczą z Ewką - jak Wam idzie? Wczoraj na fb polubiłam profil, dziś oglądałam filmiki i... biorąc pod uwagę mojego lenia nie wiem co z tego będzie bo wygląda to wręcz wyczynowo :P
Ja z Ewką ćwiczę od 9 dni he he wcześniej od dłuższego czasu ćwiczyłam (no umówmy się nie codziennie) ale starałam się ale to bardziej brzuszki, przysiady, jakieś swoje zestawy ćwiczeń no i jak "przeszłam" na Ewkę to się okazało że, to co ja sobie sama robiłam, to był PIKUŚ poczekamy, zobaczymy czy jakieś efekty będą. Po 1 Skalpelu myślałam że życie stracę a nast. dnia rano nie mogłam się ruszać ale po2 treningu było już ok. Teraz, od 3 dni, do skalpela dokładam sobie Szok Trening albo Mel B na brzuch. Turbo czy Killera nie dam rady

Chętnie też poczytam opinie dziewczyn

Był ostatnio temat zabawek, hmm u nas teraz króluje chyba KIBEL
Po prostu młoda czaji tylko kiedy nie domkniemy drzwi do łazienki i juz stoi przy kibelku
poza tym klocki, sortery, segregacja moich majtek i skarpetek z szuflad, pokrywki, garnki, drzwi i zawiasy, stoliczek no i książeczki coraz bardziej, co mnie bardzo cieszy.
My mamy strasznie dużo po dzieciach moich braci, takich z serii klasyka Polska/ Światowa ale mamy też 3 z tych co pisała Agata "Mały chłopiec" i tez bardzo lubi.
doris888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-15, 00:40   #1737
_millena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez doris888 Pokaż wiadomość
Ja z Ewką ćwiczę od 9 dni he he wcześniej od dłuższego czasu ćwiczyłam (no umówmy się nie codziennie) ale starałam się ale to bardziej brzuszki, przysiady, jakieś swoje zestawy ćwiczeń no i jak "przeszłam" na Ewkę to się okazało że, to co ja sobie sama robiłam, to był PIKUŚ poczekamy, zobaczymy czy jakieś efekty będą. Po 1 Skalpelu myślałam że życie stracę a nast. dnia rano nie mogłam się ruszać ale po2 treningu było już ok. Teraz, od 3 dni, do skalpela dokładam sobie Szok Trening albo Mel B na brzuch. Turbo czy Killera nie dam rady

Chętnie też poczytam opinie dziewczyn

Był ostatnio temat zabawek, hmm u nas teraz króluje chyba KIBEL
Po prostu młoda czaji tylko kiedy nie domkniemy drzwi do łazienki i juz stoi przy kibelku
poza tym klocki, sortery, segregacja moich majtek i skarpetek z szuflad, pokrywki, garnki, drzwi i zawiasy, stoliczek no i książeczki coraz bardziej, co mnie bardzo cieszy.
My mamy strasznie dużo po dzieciach moich braci, takich z serii klasyka Polska/ Światowa ale mamy też 3 z tych co pisała Agata "Mały chłopiec" i tez bardzo lubi.
segregacja ? to ja zazdroszczę bo Borys wywala i nie patrzy na nic

ja też ćwiczę czasem z Ewką, chociaż za 2 tygodnie mam wesele koleżanki i od kilku dni lecę intensywnie
pasują mi te ćwiczenia , bo Ewka ma krótkie sety, dzięki temu się nie nudzę, a akurat jak tracę wytrzymałość to zaczyna się nowe ćwiczenie. Potem te powtórzenia już tak "nie bolą".
Moja siostra ostatnio zrobiła sobie taki maraton 2 tygodniowy, codziennie ewka , skalpel albo szok trening, do tego bieganie wieczorem i dieta gotowana. I powiem wam.. szacun.. wygląda świetnie !!! żadnej fałdki, celulitu brak...no super. Dlatego nabrałam ochoty, tylko u mnie już trochę gorzej z dieta nie mogę dopilnować regularnych posiłków, i czasem po prostu gotuję to co szybciej, nie koniecznie zdrowiej.
A w ogóle, to muszę się pożalić. Okazało się, że mam alergię na wiele rzeczy. Oczywiście na roztocza.. cudownie wręcz. Do tego nikiel i kobalt, późne drzewa i propolis. Generalnie objawia sie to wysypką skórną w okolicach nóg i tyłka, swędzeniem skóry i w ogóle... Sypialnia ma być sterylna :/ już sie przyzwyczaiłam, ale na początku nie mogłam się pogodzić z tym, że muszę tak często i dokładnie sprzątać , musiałam zrezygnować z depilacji maszynką do golenia ( szukam obecnie alternatywy.. jakieś doświadczenia w tej materii ? ) ponieważ ostrza to stop metali , które mnie uczulają. Do tego nie powinnam gotować w metalowych garach no i nie mogę jeść produktów z puszek - pożegnaliśmy sie już z tuńczykiem, kukurydzą, fasolą z puszki i innymi smacznymi produktami . Póki co biorę leki, ale np wczoraj wtrząchnęłam ( z pełną świadomością, żeby jeszcze raz sprawdzić) puszkę tunczyka w sałatce i dziś od wieczora zmagam się ze swędzeniem skory, muszę zwiekszyć leki

Stary 2013-06-15, 07:21   #1738
Renatka89
Zakorzenienie

hej)

kurde, millena olśniłas mnie! Ja od jakiegos czasu (kilka lat:P) po depilacji maszynka jestem cała w krostach i bablach swedzacych, wiec depilacja jest bez sensu dla mnie haha, gole sie zeby ubracv sukieke a tu bąble.. no i tak zakladam gacie
Może i mnie to to uczula?
Stary 2013-06-15, 07:37   #1739
_millena
Zadomowienie

Cytat:
hej)

kurde, millena olśniłas mnie! Ja od jakiegos czasu (kilka lat:P) po depilacji maszynka jestem cała w krostach i bablach swedzacych, wiec depilacja jest bez sensu dla mnie haha, gole sie zeby ubracv sukieke a tu bąble.. no i tak zakladam gacie
Może i mnie to to uczula?
polecam testy skórne a jeśli nie, to profilaktykę. Tylko wtedy musisz tak jak ja wykluczyć wszystko co ma kontakt z metalami ( nikiel, chrom, kobalt), czyli żarcie z puszek, gary ( chociaż ja gary mam jakie mam no i nie wymieniam póki co, mam tylko jeden żeliwny), maszynki do golenia, itd. Sprawdz sobie. Ja się męczyłam parę lat z tym. W ciąży ucichło, po ciązy się nasiliło. Nie wierzyłam w te metale dopóki nie sprawdziłam sama. Myslalam ( zresztą moja pani alergolog też tak mówi), że test testem, a w zasadzie to tylko test. Np wyszła mi alergia wziewna na roztocza a ja wogóle nie mam objawów. Mam tylko kontaktowo. I myslalam, ze moze te metale to jakaś ściema... no niestety... a szkoda, bo z tym też ciężko zyć.

Stary 2013-06-15, 09:12   #1740
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

POla witam w gronie piegusow )
Kurde... musze Wojtka nauczyc robic nam ladne zdjecia hmmm ...
Nie mam weny na pisanie...
Takze zdrowka dla wszytskich i sloneczka, ktorego u nas dzis brakuje!
Mielismy wlasnie jechac porobic zdjec, duzo makow, i inych fajnych kwiatuszkow na lakach, ale za chwile chyba bedzie padalo ;/ bU...

Edytowane przez agatka661
Czas edycji: 2013-06-15 o 09:18
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości