Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-28, 08:33   #4411
effcia82
Zakorzenienie

Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez fiska Pokaż wiadomość
Antybiotyki nie działają wstecz. Normalnie zabieraj się za łykanie antybiotyków, ale dodatkowo się zabezpieczaj przy braniu leków i 7 dni po
Antybiotyki nie działają wstecz ale do zapłodnienia może dojść teoretycznie do tygodnia od stosunku.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-28, 11:31   #4412
fiska
Zakorzenienie

Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Antybiotyki nie działają wstecz ale do zapłodnienia może dojść teoretycznie do tygodnia od stosunku.
Ale jak zacznie brać antybiotyki to ochrona tabsów zrobi się mniejsza tych co dopiero będzie brać, nie tych co już wzięła, więc jak będzie się zabezpieczać od dnia brania antybiotyków, to ja nie wierzę, by doszło do zapłodnienia.

W mieleckim schronisku mieszka ok. 150 bezdomnych zwierzaków
P
roszę zastanów się nad adopcją.
http://www.mielec.bezdomne.com/
fiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-28, 12:18   #4413
90agnieszka90
Zakorzenienie

GG do 90agnieszka90

Cytat:
Napisane przez fiska Pokaż wiadomość
Ale jak zacznie brać antybiotyki to ochrona tabsów zrobi się mniejsza tych co dopiero będzie brać, nie tych co już wzięła, więc jak będzie się zabezpieczać od dnia brania antybiotyków, to ja nie wierzę, by doszło do zapłodnienia.
Zresztą ja i tak już jestem w przerwie to najwyżej szybkiej poziom hormonów spadnie. A poza tym nieraz choroba tak się rozwija że jak można przewidzieć że za tydzień będzie brać się antybiotyk? ja jeszcze w niedziele czułam się dobrze, a wczoraj chomik na twarzy TŻ we mnie nie kończy,ale oczywiście teraz gumeczka obowiązkowa

90agnieszka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-28, 15:13   #4414
Magically
Raczkowanie

Witajcie. Czy ktoś z Was orientuje się, czy sterydy wpływają na tabletki anty? Ponieważ smarowałam się teraz maścią Clobederm- podobno bardzo silny steryd i raz posmarowałam się pod nosem. W pewnym momencie "oblizałam" trochę usta i poczułam, że troszkę tej maści zlizałam znad ust. I nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ na antykoncepcję, jeśli ta maść jest naprawdę tak silna jak mówią.
Magically jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-28, 17:31   #4415
olaklara
Przyczajenie

Dot.: Antykoncepcja a tabletki odchudzające!

Czy tabletki odchudzajace LINEA i ASYSTOR SLIM maja wplyw na tabletki antykoncepcyjne ?
olaklara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-28, 18:32   #4416
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: Antykoncepcja a tabletki odchudzające!

Cytat:
Napisane przez olaklara Pokaż wiadomość
Czy tabletki odchudzajace LINEA i ASYSTOR SLIM maja wplyw na tabletki antykoncepcyjne ?
Nie, na odchudzanie również
Stary 2013-05-28, 20:04   #4417
migotka2106_90
Raczkowanie

antykoncepcja a rozmiar biustu

a ja muszę powiedzieć, że naprawdę co nie co mi urosło od momentu przyjmowania hormonów... i wcale nie boli mnie już biust (bolał przez pierwszych kilka dni przyjmowania antykoncepcji), tylko na tydzień przed spodziewaną miesiączką zaczyna puchnąć (czyli tak, jak przed braniem tabsów) a doskoczyłam do miseczki D (70D) w inne niestety ' nie wchodzę' ... i nie przytyłam, więc woda w organizmie mi się nie zatrzymuje. i mam nadzieję, że ten efekt się utrzyma :P

migotka2106_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-29, 14:17   #4418
olenka01
Raczkowanie

Lewitan, Jantar a Vibin mini???

Witam wszystkie Wizażanki. Dopiero mam zamiar zacząć brać tabletki anty, lekarz przepisał mi vibin mini i oto kilka moich pytań. Czy wcierka- odżywka jantar do włosów ma jakiś wpływ na anty? a co z drożdżami w tabletkach? Biorę lewitan... I czy mogę chodzić na solarium??? Przepraszam jeżeli to są głupie pytania ale same wiecie.. Lekarza mam nie bardzo a w internecie jest dużo sprzecznych informacji..

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ----------

Pomoże ktoś?
Stary 2013-05-29, 14:33   #4419
angela2602
Raczkowanie

Dot.: Lewitan, Jantar a Vibin mini???

a w ulotce od tabletek nie masz takich informacji ? wcierka nie ma żadnego wpływu, w końcu jej nie pijesz jeżeli jakiś suplement zaburza działanie tabletek antykoncepcyjnych, czy jakichkolwiek innych to jest to zazwyczaj napisane w ulotce ( tak mi sie kojarzy, że moja kumpela przy ziołowych tabletkach uspokajających taką informacje miała podaną). Jeżeli lekarz jest "nie bardzo" to radzę go zmienić, co to za lekarz, który nie potrafi rozwiać Twoich wątpliwości..
Stary 2013-05-30, 12:53   #4420
asiek1323
Przyczajenie

Cześć,
ja do Was z takim małym zapytaniem. Powiedzcie mi czy zastrzyki domięśniowe też obniżają skuteczność tabletek antykoncepcyjnych?
Przepraszam jeśli pytanie się powtórzyło, ale nie mam czasu przeglądać całego forum
asiek1323 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 11:16   #4421
banananas
Raczkowanie

czy Pelethrocin na krążenie żylne, może wpłynąc niekorzystnie na działanie tabletek antykoncepcyjnych? zawiera on 500mg diosminy

Stary 2013-06-04, 22:38   #4422
mandragona
Marudziara

Czy podczas stosowania tabletek dopochwowych gyno-femidazol nie wystąpią interakcje z tabletkami antykoncepcyjnymi ( Midiana), czy tabletki antykoncepcyjne zachowają swoją skuteczność? I czy podczas kuracji można bezpiecznie współżyć.Receptę otrzymałam od położnej, która niestety nie była mi w stanie powiedzieć .
Niestety nie można sprawdzić interakcji leków na stronie
http://www.bil.aptek.pl/servlet/inte...st?who=patient

mandragona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-05, 01:03   #4423
fiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mandragona Pokaż wiadomość
Czy podczas stosowania tabletek dopochwowych gyno-femidazol nie wystąpią interakcje z tabletkami antykoncepcyjnymi ( Midiana), czy tabletki antykoncepcyjne zachowają swoją skuteczność? I czy podczas kuracji można bezpiecznie współżyć.Receptę otrzymałam od położnej, która niestety nie była mi w stanie powiedzieć .
Niestety nie można sprawdzić interakcji leków na stronie
http://www.bil.aptek.pl/servlet/inte...st?who=patient
Z tego co przeczytałam, to dopochwowe globulki nie mają wpływu na tabletki anty... ale nie jestem pewna w 100%
Co do współżycia, to lepiej po prostu zrobić sobie przerwę... wiadomo, że wtedy wydzielina jest taka dziwna, reszta globulki wypływa.. tak po prostu by organizm miał czas się "oczyścić"
Btw. długo będziesz je brała? Bo u mnie było różnie, raz miałam brać glob. tydzień i pasowało się wstrzymać przez całą kurację, a raz miałam 1 globulkę [całkiem niedawno] i już na 3 dzień można było

P
Stary 2013-06-05, 10:06   #4424
mandragona
Marudziara

Jest ich niby 15 i niby mam brać całe opakowanie. Jak czytam fora to jest napisane,że po kilku globulkach można współżyć i nawet lepiej żeby partner "pomerdał"

Stary 2013-06-05, 11:49   #4425
fiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mandragona Pokaż wiadomość
Jest ich niby 15 i niby mam brać całe opakowanie. Jak czytam fora to jest napisane,że po kilku globulkach można współżyć i nawet lepiej żeby partner "pomerdał"
No to może zrób co uważasz za słuszne po prostu Jeżeli nie dasz rady 15 no to może po kilku zdecyduj się na współżycie Może nic się nie stanie

P
Stary 2013-06-05, 14:29   #4426
lolibera
Przyczajenie

tabletki antykoncepcyjne a zielona kawa

Witam! zażywam tabletki antykoncepcyjne Novynette, a chciałabym zacząć pić zieloną kawę. Moje pytanie jest takie czy zielona kawa ma jakiś negatywny wpływ na tabletki ? Może któraś z was zażywała tabletki i piła zieloną kawę ?
lolibera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-05, 14:52   #4427
mandragona
Marudziara

Dot.: tabletki antykoncepcyjne a zielona kawa

Ani kawa czarna, zielona ani herbata zielona itd nie mają wpływu na działanie tabletek antykoncepcyjnych.

Stary 2013-06-05, 14:58   #4428
lolibera
Przyczajenie

Cześć wam mam pytanie dotyczące zielonej kawy i ingerencji jej w działanie tabletek antykoncepcyjnych. Czy ktoś pił tą kawę i zażywał tabletki ?
lolibera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-10, 10:32   #4429
karmel0ve
Przyczajenie

Hej dziewczyny czy HYDROMINUM wchodzi w interakcję z tabletkami antykoncepcyjnymi?
karmel0ve jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-10, 19:01   #4430
mandragona
Marudziara

Cytat:
Napisane przez karmel0ve Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny czy HYDROMINUM wchodzi w interakcję z tabletkami antykoncepcyjnymi?
Sprawdź http://www.bil.aptek.pl/servlet/inte...st?who=patient

Poza tym z tego co wiem jest to suplement diety.

Stary 2013-06-10, 21:28   #4431
klara86
Raczkowanie

Nurtuje mnie problem odnośnie trawienia a wchłaniania się tabletek. Od kiedy pamiętam miałam problemy żołądkowe zwłaszcza w dniach, gdy było dużo stresu. Zastanawiam się przez to, czy z powodu bólu żołądka i ogólnych "rewolucji" w brzuchu i sporadycznych biegunek, wchłanianie tabletek może być zagrożone?
Nie chodzi mi o ostrą biegunek zaraz po przyjęciu tabletki, ale właśnie o problemy z trawieniem, które zdarzają mi się co kilka dni z powodu stresu. Tłumaczę sobie, że skoro mój żołądek tak nerwowo reaguje, to i tabletki na co dzień mogą się nie wchłaniać całkowicie?... Przesadzam (tj. martwić się tylko biegunką/wymiotami), czy jest to rzeczywiscie powód do niepokoju?...
klara86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-11, 00:14   #4432
P-o-n-y
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbior

Cytat:
Napisane przez klara86 Pokaż wiadomość
Nurtuje mnie problem odnośnie trawienia a wchłaniania się tabletek. Od kiedy pamiętam miałam problemy żołądkowe zwłaszcza w dniach, gdy było dużo stresu. Zastanawiam się przez to, czy z powodu bólu żołądka i ogólnych "rewolucji" w brzuchu i sporadycznych biegunek, wchłanianie tabletek może być zagrożone?
Nie chodzi mi o ostrą biegunek zaraz po przyjęciu tabletki, ale właśnie o problemy z trawieniem, które zdarzają mi się co kilka dni z powodu stresu. Tłumaczę sobie, że skoro mój żołądek tak nerwowo reaguje, to i tabletki na co dzień mogą się nie wchłaniać całkowicie?... Przesadzam (tj. martwić się tylko biegunką/wymiotami), czy jest to rzeczywiscie powód do niepokoju?...
Przesadzasz

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
P-o-n-y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-11, 20:50   #4433
syylwuska
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek

Cześć Dziewczyny!
Czy tabletki Sinulan forte (skład jest ziołowy dlatego pytam, a nigdzie nie znalazłam odpowiedzi:- Korzeń goryczki, Ekstrakt z kwiatu dziewanny, ekstrakt z kwiatu bzu czarnego:, ekstrakt z ziela werbeny:, ekstrakt z liści Andrographis paniculata wpływają na skutecznosc tabletek?

Brałam także antybiotyk Dalacin C, w ulotce napisane jest, że kwestionowano skutecznośc doustnych środków atykoncepcyjnych stosowanych jednocześnie z klindamycyną, więc w trakcie brania antybiotyku nie współżyłam, ale ostatnią tabletke wzięłam w niedziele, no i musi być jeszcze te 7 dni dodatkowego zabezpieczenia, a czy tego 7 dnia można już współżyć? Czy jednak jest to niebezpieczne?

Dodam jeszcze, że opakowanie zaczęłam brać w piątek, a w niedziele skończyłam antybiotyk i pytam o przyszłą niedzielę. Mam nadzieję, że koś mnie zrozumie
Prosze o odpowiedź

Edytowane przez syylwuska
Czas edycji: 2013-06-11 o 20:52
syylwuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-13, 10:17   #4434
90agnieszka90
Zakorzenienie

GG do 90agnieszka90
Dot.: Odp: Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek

Cytat:
Napisane przez syylwuska Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny!
Czy tabletki Sinulan forte (skład jest ziołowy dlatego pytam, a nigdzie nie znalazłam odpowiedzi:- Korzeń goryczki, Ekstrakt z kwiatu dziewanny, ekstrakt z kwiatu bzu czarnego:, ekstrakt z ziela werbeny:, ekstrakt z liści Andrographis paniculata wpływają na skutecznosc tabletek?

Brałam także antybiotyk Dalacin C, w ulotce napisane jest, że kwestionowano skutecznośc doustnych środków atykoncepcyjnych stosowanych jednocześnie z klindamycyną, więc w trakcie brania antybiotyku nie współżyłam, ale ostatnią tabletke wzięłam w niedziele, no i musi być jeszcze te 7 dni dodatkowego zabezpieczenia, a czy tego 7 dnia można już współżyć? Czy jednak jest to niebezpieczne?

Dodam jeszcze, że opakowanie zaczęłam brać w piątek, a w niedziele skończyłam antybiotyk i pytam o przyszłą niedzielę. Mam nadzieję, że koś mnie zrozumie
Prosze o odpowiedź
Też brałam niedawno dalacin c i przyjęłam że jestem zabezpieczona od 8 dnia po ostatniej dawce

90agnieszka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-14, 14:50   #4435
moniaa84
Przyczajenie

Dot.: pigułka anty a antybiotyk

Mam pytanie, współżyłam z moim facetem w środe w godzinach popołudniowych, on doszedł we mnie. A w czwartek rano zaczełam brac antybiotyk Doxycylinium czy istnieje ryzyko zajscia w ciąże????? Wiem że plemniki mogły przeżyc ale czy 2-3 tabletki antybiotyku odrazu osłabiają działanie tabletek anty????
Czy miałam sie wstrzymac z przyjmowaniem antybiotyku??? Wiem i rozumiem ze po antybiotykoterapii i w trakcie trzeba dodatkowego zabezpieczenia. ale prosze o odpowiedz na moje pytanie... z góry dziekuje... pozdrawiam serdecznie
moniaa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-15, 08:20   #4436
meretriz
Przyczajenie

Tabletki anty a tradzik. Duac, Aknemycin, Zineryt.

Dziewczyny, bardzo prosze o pomoc.
Stosuje tabletki antykoncepcyjne YAZ, koncze pierwsze opakowanie (dzis 27 dzien). Jednoczesnie uzywam codziennie lekow na tradzik, takich:

Aknemycin plyn na skore http://www.leki.med.pl/lek.phtml?id=...lek=394&menu=3

Duac https://www.myhealthbox.eu/pl/medici...ne/duac/777946

Aknemycin i Duac uzylam dzis w nocy, skonczyl mi sie Duac, planuje zamienic go od dzis na Zineryt, bo tylko to mam pod reka http://www.☠☠☠☠☠☠☠/leki/p2946-Zineryt

I tu pojawia sie moje pytanie. Czy ktorykolwiek z tych lekow moze wchodzic w interakcje z tabletkami anty?
W internecie trudno znalezc mi jednoznaczna odpowiedz, naprawde nie mam mozliwosci kontaktu z ginekologiem w tej chwili.
Jesli leki reaguja z tabletkami, to czy jesli odstawie je dzis (boze, biedna moja cera...), i zaczne nowe opakowanie tabletek w poniedzialek, bedzie ok i bede bezpieczna?

W czasie przyjmowania tego blistra nie uprawialam seksu, wiec bez problemu, ale w tym miesiacu bede na 100% i nie wiem co robic. Wole miec pryszcze niz dzieci.

W temacie antykoncepcji hormonalnej raczkuje, w ulotkach nie ma nie ma nic na temat tych konkretnych lekow/substancji, wiec bardzo licze na Wasza pomoc i czekam z niecierpliwoscia.

Z gory dzieki!
meretriz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-15, 09:24   #4437
_Matilde_
Biała Dama

Dot.: Tabletki anty a tradzik. Duac, Aknemycin, Zineryt.

Powinnas ginekologowi powiedziec o wszystkich lekach jakie bierzesz, nie mialabys teraz dylematow

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-15, 09:55   #4438
meretriz
Przyczajenie

Nie biore, smaruje, nie sa doustne.

Powinnam, wiem, ALE to moje pierwsze tabletki w zyciu, nie mialam pojecia, ze moga reagowac z taka iloscia lekow, a ginekolog nie powiedzial mi ani slowa, ze powinnam na cokolwiek uwazac... A teraz nie mam mozliwosci kontaktu z lekarzem, chwilowo przebywam za granica, tutaj bez papierow nie jest to takie proste...

Denerwuje sie
meretriz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-15, 11:26   #4439
_Matilde_
Biała Dama

Wiem jaka to forma leku, sama używałam. Zwykle w ulotce sa wyszczegolnione najwazniejsze substancje wchodzace w interakcje, jesli nic o tym nie ma to prawdopodobnie nie ma sie co trzasc. Jak nie masz dostepu do lekarza to spytaj w aptece.
Ale na przyszlosc pamietaj zasade jak Ci lekarz przepisuje lek to mu mowisz o wszystkich swoich innych lekach bo czasami o bardzo powazne skutki moze chodzic

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-15, 15:48   #4440
izabela_lecka
Przyczajenie

sok z żurawiny a tabletki anty

Witam,
mam pytanie czy sok żurawinowy obniża skuteczność tabletek anty?
izabela_lecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości