|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 1 wątku na odchowalni ?
|
|||
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.1 - Witamy na odchowalni |
|
10 | 23,26% |
| Wszystkie już dzieciaczki mamy, więc dzielimy się radami. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
|
2 | 4,65% |
| Wszystkie maluszki są już z nami, zmagania z trudami wychowania rozpoczynamy. |
|
2 | 4,65% |
| Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
|
24 | 55,81% |
| Czasem pawik, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
|
5 | 11,63% |
| Głosujący: 43. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kup u nas dziś dostatek ( w porównaniu do tego co było ) Ale znów zaliczyliśmy karmienie z płaczem, szarpaniem. Nie wiem co to...
|
|
#3392 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz
Cytat:
to ja tez na kawke w Rybniku sie pisze |
|
|
|
|
#3393 | |
|
Zadomowienie
|
:hej:
Cytat:
|
|
|
#3394 | ||
|
Raczkowanie
|
Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 20
Chociaż taki z tego pożytek
![]() Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#3395 |
|
Zakorzenienie
|
atak placzu za mna..
![]() zawsze jak ja pochwale to odwala,koniec z chwaleniem wiec! padam na ryjek..od 7.05 przespałam tlko jedną noc,tzn budzilam sie co 3h ale nie musialam wstac ![]() o wszystkie moce swiata dajce mi jak najszybciej przespana noc !! |
|
|
|
#3396 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V
Ash Sofcia nawet w wersji paszportowej jest przeslodka
![]() Veronic biedny Wojtus.. Naszego tez czasem brzuszek kręci i jak baczki idą to strasznie sie wierci i Szkoda mi go wtedy strasznie ![]() ---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- Może tez spróbuje z tymi butelkami dr. B... Wczoraj mały strasznie ulewal i wymiotowal ![]() Pozniej odciagalam go od jedzenia po 5 min żeby to sie nie powtarzalo |
|
|
|
#3397 |
|
Zakorzenienie
|
Can Tobie tez tak wolno leci z tej buteki dr brawn? Moj zasypia po 30 m hee a wogole pierwsze karmienie to nie wiedzial co ma zrobic z tym smoczkiem nie umial go zassac ae juz ok...
Aa dzisiaj moj synek zjadl w mire normalnie 2 posilki po 90ml jak tak dalej pojdzie to schudnie ![]() ---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- A i fakt chyba ciezki zaksztusic sie z tego smoka ![]() ---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- A i fakt chyba ciezki zaksztusic sie z tego smoka
|
|
#3398 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jeszcze bardziej by przystopowało laktację...A propos laktatora, mam pytanie do szczęśliwych posiadaczek Medeli Mini Electric. Jak długo się "docierałyście" z laktatorem? Mnie ściąganie trochę boli, tzn nie sutki tylko tak jakby ciągnie po bokach piersi. I po odciąganiu też to czuję... A reguluję sobie siłe ssania i próbuje przykładać laktaror pod różnymi kątami. I też czasem leci strumyczkiem, ale większość czasu nie leci nic. Zastanawiam się co źle robię, że nie jest to ściąganie jeszcze za bardzo efektywne... |
|
|
|
|
#3399 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja tez mleczko z jednego dnia zlewalam razem |
|
|
|
|
#3400 |
|
Raczkowanie
|
Pierwsze dni w domku za nami
na razie nie udaje mi się być na bieżąco z Waszymi wpisami, jestem gdzieś na 83 stronie. Ogólnie nie jest źle. Wczoraj Piotrek był marudny i chciał być non stop przy cycu, ale dziś już jest lepiej. Zaliczyliśmy nawet pierwszy spacer ![]() Mój opis porodu: Środa wieczór 05.06.: oglądałam sobie TV i skakałam na piłce - coby szybciej urodzić, bo już byłam 6 dni po tp i chciałam mieć maluszka przy sobie. Odchodził mi krwisty czop. Ok. 22.30 poszłam spać, miałam dziwne uczucie w brzuchu. Czwartek w nocy 06.06.: po północy obudziłam się i poszłam do łazienki, miałam wrażenie że mam lekkie skurcze. Ok. 1 zaczęłam je liczyć, były nieregularne co jakieś 15 minut, bardziej z krzyża niż z brzucha. Ok. 2 się zagęściły i były co 10 minut, ale nie bolały - takie spinanie się. Obudziłam TŻ i mówię, że to chyba już i powinniśmy jechać do szpitala (lekarz mi kazał jechać jak skurcze będą co 10 minut z uwagi na paciora). Mąż zaspany (grał na kompie i położył się przez 1) pyta się czy na pewno, ja mówię że w sumie to chyba tak, ale nie wiem... więc wziął komórkę i mówi, że mam mówić, kiedy skurcz. No to mówiłam, że skurcz i wyszło, że co 10 - 7 minut. Jeszcze napisałam na wizażu, że chyba rodzę dopakowałam torbę, wezwaliśmy taxi i przed 4 byliśmy w szpitalu, było już jasno. Na IP najpierw ktg, skurcze się nie zapisywały, ale miałam 2 palce rozwarcia. Potem zbadał mnie lekarz i zrobił usg, był niemiły i wydarł się na mnie, że ściągam majtki na siedząco, a przecież tam wszystkie siadają... byłam dość przejęta i nie pomyślałam. Pytał, czy na pewno mam skurcze. Dziad jeden Na porodówce robili mi ktg i zapisywały się jakieś takie sobie skurcze. Skakałam sobie na piłce, rozmawiałam z TŻ i nie bolało jakoś bardzo. Na pytanie o zzo odpowiedziałam, że na razie nie wiem i chcę podjąć decyzję później, bo nie wiem jak będzie bolało - to był błąd, duży błąd W końcu ok. 8 rano przyszedł lekarz i się pyta, czy chcę rodzić, ja mówię, że tak, ale że moja szyjka chyba nie chce. On na to, że proszę się położyć, to się położyłam i wtedy zaczął badanie... bolało bardzo, aż się skręcałam, okazało się, że nie ma postępu rozwarcia i przebił mi pęcherz płodowy odeszły mi wody, okazało się, że zielone, czyli maleństwo w stresie oddało smółkę. Od razu decyzja, że dają mi oksytocynę i dostałam taką kroplówkę, zaczęli od 0,5 ml... nie wiedziałam, że docelowa dawka to 6,5 ml Po tej kroplówce skurcze zaczęły być bolesne, takie bardziej od pleców niż od brzucha. Postanowiłam pójść pod prysznic, żeby uśmierzyć ból, ale nie pomogło. Krwawiłam. Podkręcali mi kroplówkę i sprawdzali tętno dziecka. Potem właściwie straciłam świadomość i nie pamiętam poszczególnych momentów... tylko tyle, że koszmarnie bolało, że wywaliłam TŻ-ta z pokoju, że się darłam i modliłam w myślach, kiedy się to skończy... błagałam o zzo, ale powiedzieli, że najpierw muszą zrobić morfo, więc powiedziałam, żeby robili. No to zrobili i powiedzieli, że wyniki za 2 h mniej więcej...oczywiście nie doczekałam się wcale mam zapisane, że od przebicia pęcherza do parcia minęło 3,5 h... 3,5 h nieziemskiego bólu, czułam z każdym skurczem jakby ktoś miażdżył mi kręgosłup. Potem zaczęły się parte, niestety, nie robiłam tego dobrze na początku i dlatego parłam aż 70 minut i położna ciągle kazała mi zmieniać pozycje, żeby maluszek szybciej wyszedł. A to na jednym boku a to na drugim a to klęczeć... ja nie chciałam, bo to wszystko bolało poprosiłam, żeby mąż wszedł (podobno spytali wcześniej czy ma przeciąć pępowinę, a ja odmówiłam - kompletnie tego nie pamiętam, żałuję, że tak wyszło, mąż mi to wypomina, zresztą miał być przy całym porodzie, a ja się na niego darłam "wyjdź" i "odejdź" ). Wzięli Piotrka na badanie, dostał 10 na 10, a potem dali mi go na brzuch. W międzyczasie urodziłam łożysko.Aha, przy partych mnie nacięła,ja nie chciałam, ale powiedziała, że musi... zaczęła mnie szyć i to mnie też bolało. Po porodzie byłam wykończona i jakaś taka zobojętniała, cieszyłam się, że to już koniec i mówiłam, że nigdy więcej już nie rodzę wydarłam się na kogoś tam, żeby się odsunął ode mnie. Ogólnie miałam dość wszystkiego i wszystkich. Powieźli mnie na salę poporodową, gdzie mały został zważony i zmierzony. Mąż mnie nakarmił obiadem.Potem zawieźli mnie na salę pooperacyjną, gdzie zakrwawiłam wszystko wokół. Straciłam podobno zbyt dużo krwi i dwa razy omal nie zemdlałam. Piotruś leżał obok mnie w "mydelniczce", ale głównie spał... biedaczek, wymęczony porodem. Nie wiele pamiętam z tego dnia, byłam półprzytomna. Wiem, że mąż mi przyniósł wodę i jakieś jedzenie, wiem, że karmiłam... wiem, że nie mogłam zrobić siusiu mimo, że położne wlewały we mnie herbaty z cukrem, sadzały na kiblu i odkręcały wodę, wzięły pod prysznic i tam kazały sikać W sumie poród wspominam dzisiaj jako okropny hardkor, ale nie pamiętam konkretnie co się działo ani nie pamiętam już dokładnie jak bolało... Aha, no i mąż mi mówił, że jak rodziłam była wycieczka ciężarnych ze sr, a ja się darłam, że się zabiję i już nie chcę rodzić pobyt w szpitalu (tygodniowy) może opisze w skrócie w innym poście. Mały miał żółtaczkę w 2 i 6 dobie i infekcję.
Człowiek zawsze dla siebie stanowi 100%, choćby dla innych był kimś zupełnie obojętnym. 06.06.2013 r. - Piotruś Edytowane przez whatIthink Czas edycji: 2013-06-15 o 21:23 |
|
|
|
#3401 |
|
siedzę i myślę
|
Dziewczyny czy Wam tez polozne zalecily nie jesc nabialu? A zwlaszcza mleka ? Ja pije i nic Antosiowi sie nie dzieje ...
Karbie ja mam podobna syuacje... dam mu cyca jednego i drugiego, a on ciagle nienajedzony..dalam mu mm, a potem odciagnelam troche laktatorem ... mam elektroniczny Lovi i jest calkiem fajny- bezbolesny
|
#3402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziś o 4 w nocy miałam twarde piersi wiec bez problemu w moment odciagnelam 120ml ![]() Ale teraz po całym dniu (kody mały wiecej wisi na cycu niż w nocy) to mam takie flaczki ze pewnie 50bym nie odciagnela |
|
|
|
|
#3403 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niezly hardkorek,ale dzielnie dalas rade!!!! ![]() |
|
|
|
|
#3404 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
what - łoł, nieźle... dla Ciebie! Mąż nie powinien Ci wypominać zachowania podczas porodu, nie panuje się nad reakcjami przecież... a co do siusiania to ja leciałam od razu po porodzie i 2 doby siusiałam tylko pod prysznicem Ash ja co prawda nie mam Medeli ale z moim laktatorem polubiliśmy się od pierwszego użycia, od razu całkiem fajnie leciało ![]() Lonely metoda 7-5-3 polega na tym, że odciągasz mleczko raz z jednej, raz z drugiej piersi po 7, 5 a później 3 minuty ponoć to dobrze pobudza laktację, niektórzy polecają ten sposób a inni po 15 minut ciągiem.
Edytowane przez XxXJuSstiii Czas edycji: 2013-06-15 o 21:35 |
|
|
|
|
#3405 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 20
Cytat:
A zresztą Ash wam może powiedzieć jaka ja super ogarnięta jestem. Nawet z metra nie potrafię dobrze wyjść i się pultam wte i we wte |
|
|
|
|
#3406 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Elusiek- dzieki za link do laktatora Ash- daj znac jak sie sprawdzi u Ciebie medela, choc sadzac pomopiniach z forum powinnas byc zadowolona ![]() ---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ---------- Cytat:
|
|
#3407 | |
|
Zakorzenienie
|
czytałam co pisalyscie w miare na bieżąco, ale trzeci dzień z rzedu popołudniu bolala mnie glowa i musiałam się trochę przespać. nie mam sily cytować.
z tego co zapamietalam: Ash - piekna fotka do paszportu ![]() o metodzie 7-5-3 dopiero teraz przeczytałam i zapamiętam na razie mleczko plynie kiedy chcemy i w fajnych ilościach.Cytat:
najbardziej komfortowo czuje się kiedy sutek jest dokładnie na srodku i nie jest "przyciskany" go zadnej ze scianek. samym laktatorem chyba nie ma co krecic, bo gdzies w instrukcji wyczytałam, ze nie wolno się pochylać do przodu żeby nie zalac silnika wiec siedze sobie wygodnie, trzymam go jakos prosto i jest ok. spróbuj dac Sofci cyca, a z drugiego odciagnac później jakas niewielka ilość. przy następnym karmieniu znowu...po godzinie tez. może wtedy mozg dostanie informacje, ze ma produkować więcej? http://www.babyboom.pl/ciaza/karmien...che_mitow.html |
|
|
|
|
#3408 | |
|
Zakorzenienie
|
babka poleca strone http://www.laktacja.pl, może tam Ash znajdziesz cos fajnego? widziałam, ze jest forum...
my tez zlewamy mleko z jednego dnia. dzisiaj mam zagadke, bo po kilku godz. wyciagnelam mleko z lodówki, lekko podniosłam jego temperaturę, z przyzwyczajenia powachalam i cos mi nie pasowalo. no to proba smaku i co? kwaśne...albo mi się wydawalo zglupialam! stało tam może 2 godziny. chyba, ze zmienilo smak?---------- Dopisano o 00:13 ---------- Poprzedni post napisano o 00:09 ---------- Cytat:
chciałabym widzieć miny tych ciężarnych najważniejsze, ze wszystko ok
|
|
|
|
|
#3409 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz.
Info od lipcowek.
Pierwsza już urodziła http://www.pudelek.pl/artykul/56051/...hian_urodzila/ Wyprzedziła niektóre nasze
|
|
|
|
#3410 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:18 ---------- Poprzedni post napisano o 00:15 ---------- nie ma za co ciesze się, ze odkryłam ich sklep, bo jest więcej produktów niż na all i mogę sobie wcześniej wypatrzyć co kupic już na miejscu ![]() ps. sukienki poszukam jutro - obiecuje! dzisiaj znow bol glowy nie dal mi funkcjonować...oby to była wina pogody. ---------- Dopisano o 00:19 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3411 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3412 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz.
Przemek spi od 20 a ja sie od 3 godzin mecze z zasnieciem... wzielam go teraz na spiocha, przewinelam, nakarmilam na spiaco, spi dalej, ciekawe o ktorej wstanie. Jak bedzie spal do 4-6 to masakra, jutro caly dzien wyjazdowy
( co za glupia nocWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3413 |
|
Zakorzenienie
|
Szkoda vil ze nie mozesz spac. Ale zazdroszcze, ze udaje Ci sie Przemka nakarmic i przewinac na spiocha. Ja o 2.30 sie obudzilam i zdalam sprawe z tego, ze Sofia przespala karmienie i spi 5h. Stwierdzilam, ze moze uda mi sie ja jakos na spiocha nakarmic i pojdzie dalej spac... No niestety nie w glowie jej teraz spanie, rozbudzona jest jak rzadko w dzien... Masakra...
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3414 |
|
Wtajemniczenie
|
Oj to tez masz nocke z glowy
niestety wybudzanie dziecka to ryzyko. Ja obudzilam tylko dlatego ze i tak by mi sie zaraz obudzil sam bo sie budzi po polnocy z reguly. Pospal do 3.15 i teraz tez zasnal. Mam nadzieje ze do 6 chociaz ale chyba nie pospie bo kot sie intensywnie domaga karmienia, lazi po mnie, drapie, a chcemy ja oduczyc jadania po 4 bo juz maz nie wstaje do pracy tak wczesnie. Drugie dziecko ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3415 |
|
Wtajemniczenie
|
od półtorej godziny mam ból taki jak na @ co jakiś czas, mogą to być skurcze? nigdy tak nie miałam, w ogole żadnego skurczu nigdy nie miałam i nie wiem
|
|
|
|
#3416 |
|
Zakorzenienie
|
Vil, no rzeczywiscie masz dwojke dzieci
![]() My z zasadzie nocke.mielibysmy cudowna bo Sofcia po kapieli i jedzeniu wczoraj sama lezala godzine w lozeczku az zasnela snem kamiennym na 5h kiedy to matka paranoiczka ja obudzila,zeby jadla i laktacje.pobudzala na szczescie wlasnie zasnela i miejmy nadzieje, pospi jeszcze ze 2h. Mam nadzieje,ze i Przemek i kot dadza Ci jeszcze pospac przed intensywnym dniem.Gosiula, trzymam mocno ! Bedzie dzidzius ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 05:05 ---------- Poprzedni post napisano o 05:04 ---------- I tak, skurcze bol jak na okres. U mnie tak bylo, tylko duzo silniejszy to bol. Niech sie rozkreca! A regularne sa? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3417 |
|
Wtajemniczenie
|
"Spac juz nie bede ale za poranne minki i nadawanie jak lato z radiem mama mi wszystko wybaczy"
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3419 |
|
Zakorzenienie
|
Justi dzięki za odp
Diabli dziwne, ze mleczko skwasnialo.. Przecież 12h może stać w temp pokojowej
|
|
|
|
#3420 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o matulu
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:37.

No nic, może to troszkę za wcześnie jeszcze...
A my wszystko wypełniliśmy, podpisaliśmi i Pani w okienku kazała nam podpisać się jeszcze raz, przy niej, przy tych podpisach wcześniej postawionych 

), pierwszy raz karmiłam młodego na zewnątrz
wróciliśmy do domu i mam ryk... przeraźliwy... aż mi się zapowietrzył... ale nie pręży się i w sekundę uspakaja na rękach
i podczas kąpieli leżał zadowolony... obstawiam, że to ze zmęczenia bo nie spał mi za bardzo na dworze... 

Ale będzie dobrze - wszystkie musimy w to wierzyć 

Po tej kroplówce skurcze zaczęły być bolesne, takie bardziej od pleców niż od brzucha. Postanowiłam pójść pod prysznic, żeby uśmierzyć ból, ale nie pomogło. Krwawiłam. Podkręcali mi kroplówkę i sprawdzali tętno dziecka. Potem właściwie straciłam świadomość i nie pamiętam poszczególnych momentów... tylko tyle, że koszmarnie bolało, że wywaliłam TŻ-ta z pokoju, że się darłam i modliłam w myślach, kiedy się to skończy... błagałam o zzo, ale powiedzieli, że najpierw muszą zrobić morfo, więc powiedziałam, żeby robili. No to zrobili i powiedzieli, że wyniki za 2 h mniej więcej...oczywiście nie doczekałam się wcale 

niezly hardkorek,ale dzielnie dalas rade!!!!
! Bedzie dzidzius