|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 1 wątku na odchowalni ? ![]() |
|||
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.1 - Witamy na odchowalni |
![]() ![]() ![]() ![]() |
10 | 23,26% |
Wszystkie już dzieciaczki mamy, więc dzielimy się radami. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
2 | 4,65% |
Wszystkie maluszki są już z nami, zmagania z trudami wychowania rozpoczynamy. |
2 | 4,65% |
Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
24 | 55,81% |
Czasem pawik, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
5 | 11,63% |
Głosujący: 43. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3421 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz
Cytat:
Powiedział mi też, bo się spytałam co jak mi wcześniej wody wyciekły a teraz nie wyciekają, czy ja będę miała jakoś mało tych wod itp.. to mi powiedział, że mam sie nie martwic bo wody co 2 godziny się uzupełniają i to nie jest tak ze mi wypłyna i już nie będzie.. no chyba ze by całkiem pęcherz pękł ale to bym zauważyła.. także jeżęli Ci zbadali na USG i powiedzieli ze wód jest dużo to chyba nie masz sie czym martwic.. Cytat:
![]() ja jak pierwszy raz użyłam to miałam przez małego tak zmasakrowane cyce ze jakby mocno nie ciągnął to i tak było to lżej niż mój ssaczek.. a ogólnie to może i trochę ciągnie.. zawsze staram się zaczynać od najmniejszego programu i czekam az coś pocieknie... dopiero jak zaczyna się coś dziać to zaczynam program zwiększac.. i dojeżdżam gdzieś max do połowy bo już w miarę leci a nie ciągnie jakoś bardzo boleśnie.. a i ostatnio też mi jakoś się tak robi, że najpierw 2-3 minuty nic nie leci.. potem zaczyna leciec strumyczkiem.. zależy jak pełne cyce.. potem znowu nic nie leci...albo tylko kampie.. potem znowu strumyczek.. potem kapanie...potem nic.. I ja samym laktatorem staram się nie manewrować.. bardziej cycem.. tzn szukam gdzie możę być jakieś zgrubienie i tam masuje.. albo ściskam mocniej cyca w jakimś miejscu.. whatIthink nieźle nastraszyłaś rodzące.. i widzę ze w Tobie się jakiś tajemny demon obudził, tak wyrzucać męża ![]() jak nic nie pamiętasz to na pewno kłamie.. może nie wytrzymał, sam wyszedł a teraz robi CI wyrzuty ze niby sama go wywaliłas ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez maarchewka Czas edycji: 2013-06-16 o 07:04 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3422 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 20
Cytat:
![]() ![]() Ale on juz duży ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3423 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 20
Cytat:
Witam się po cudownej nocy ![]() Młody padł wczoraj po kąpieli,cyckach i porcji mm/ na noc po kąpaniu daje mu trochę bo po cycach mu mało/ o 21. Obudził się dopiero o 3.30 ![]() ![]() Pisałyście ostatnio o waszej wadze. Więc u mnie było 67kg a jest 59kg. Minus 8 po porodzie. Jeszcze 5 kg do wagi sprzed ciąży, albo 8kg do takiej jak miałam kiedyś;-) Lonley,Ash,Xal brawa za pępuszki!!!:-* Veronic dziękuje za radę!!! :-* faktycznie jak karmię małego i zaczyna mi szarpać piersią i się wkurzać to biorę,odbijam go i potem już je ładnie;-) sprawdza się to!
![]() |
#3424 | |
Raczkowanie
|
Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 20
Cytat:
![]() Trzymam ![]() ![]() Szczęśliwa już się dawno nie odzywala, nie? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez joooasia Czas edycji: 2013-06-16 o 07:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3425 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A metrem się nie przejmuj, bo przecież wiadomo, że z wózkiem (i to takim) trzeba się nakombinować. Ważne, że cel osiągnięty ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Trzymam ![]() Cytat:
![]() ![]() Właśnie widzę, że ona jest na liście przeterminowanych a nie odzywa się wcale, a z tego co widzę miała ustaloną konkretnie datę cc. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3426 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czeka
Cytat:
My pierwsza noc i dzien w domku. Dzien to byl koszmar, ja spanikowana wszystkim lacznie z tym czy na pewno Mlody wystarczajaco ma mleczka, tym bardziej ze byl maruda, co chwila jadl i niby zasupial ale jak go odkladalam to placz i znow jedzenie. Ale pozniej stwierdzilam ze skoro wali kilka kup dziennie to musi jesc. Na szczescie noc to cudo. Faktycznie przebudzal sie delikatnie na cycka i dalej spal a mi sie pokarm zwoekszyl bo juz mi mleczko wyplywa zcdrugiej piersi gdy gdy jedna karmie, ale nie odczuwam ze to nawal bo nic mnie na razie nie boli, nie twardnieje Ale mam tu pytanie do dziewczyn o muszle. Bo w sumie fajnie sobie zbierac, powiedzcie mi jednak czy jest sens i zbieracie takie kropelki czy wam doslownie ciurkiem leci z drugiej. A jesli zbieracie te kropelki to zlewacie to w jedno? I np.dopelniacie laktatorem? DziewcYny alez jestem szczesliwa. Tak sie balam swoich odczuc po do Dareczka a jestem w nim bardzo zakochana. A wlasnie jeszcze jedno pytanko. Bo procz ciuszkow owijam Mlodego w podwojny kocyk bawelniany i czasami przykrywam jeszcze jednym ( zawsze to mimo wszystko mniej niz polarowy) i jak to zawiniatko trzymam to mam wrazenie ze jest mega goracy ale jak dotkne karku to jest akurat cieply, nie przepocony- wiec to chyba odp.tem.dla niego, co? Wiem ze to mnostwo pytan ale wy juz macie wprawe ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3427 |
Zadomowienie
|
Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz
U nas noc cudowną i poranek też mały wstawał na jedzenie trzy razy ale zaraz zasypał jak się napadł teraz sobie też śpi na balkonie
![]() A powiedzcie mI jak wy wychodzenie z dziećmi na spacer to karmienie na mieście czy bierzecie butle z mlekiem bo nie wiem jak te spacery ogarnąć bo jak jest głodny to w sekundę zaczyna bardzo płakać i będąc na spacerze zaczymznajde ławkę i von nakarmić fo przecież mi się zaplacze Jakie macie sposoby ---------- Dopisano o 07:39 ---------- Poprzedni post napisano o 07:35 ---------- kurcze nie wiem co jest grane zostało mi tylko 3 kg do zrzucenia sprzed ciąży w spodnie nie wchodzę :mad czy to może kosci miednicy mi się tak rozrosła? |
![]() ![]() |
![]() |
#3428 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, to są skurcze, będzie nowy dzidziuś ![]() Ja takie miałam i to nieregularne a akcja porodowa była w toku. ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- Co do nabiału to ja tylko mleko i ser biały, żólty czy pleśniowe i jogurty odpuściłam, bo tam jest dodatkowa fermentacja a to bakterie dodatkowe. Przy dicoflorze nie ryzykuję, przeżyję. A właśnie, bo Paulinka ma krostki, taki jakby trądzik na policzkach, podbródku i szyi. To może być trądzik niemowlęcy czy jakaś alergia czy co ![]() Smarować czymś czy czekać aż samo zejdzie?
![]() |
#3429 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zatrzymują się międz kolanami a doopa na udach i nie wejdą dalej. Kurna też mi się tyłek rozlazł nie źle widać:-( Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3430 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 20
dziewczyny HELP
pisałyście kiedyś o czopkach, to były czopki glicerynowe? mogę podać małej bez konsultacji z lekarzem? strasznie ją męczy brzuszek, nie wiem czy nie może kupki zrobić czy co bo jak już zrobi to ona jest rzadka więc nie powinna mieć z nią problemu. Może faktycznie nie powinnam podawać herbatki koperkowej"? |
![]() ![]() |
![]() |
#3431 | ||
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierp
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3432 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() vil, ale ten Twój kawaler już duży jest. ![]() Ash, śliczna Sofcia! Dzisiaj czytałam sobie "Ciężarówką przez 9 m-cy" i wklejam Ci mały cytat ![]() noworodek: [...] - czerwone plamki - ludzie często mówią, że to ślady uszczypnięcia od dziobu bociana, w którym zostały przyniesione ![]() Pierwsze i ostatnie zdanie najlepsze. ![]() Cześć ![]() Edytowane przez anoxee Czas edycji: 2013-06-16 o 09:45 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3433 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resz
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3434 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() === dzień dobry! piękna pogoda ![]() ![]() ![]() aaa Bartek tez mi się dziś rano strasznie denerwował przy piersi, chciałam zmienić pozycję (z leżącej na siedzącą) i mu się odbiło, później już ładnie jadł, więc to chyba faktycznie o odbicie chodzi ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3435 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() co do karmienia na spacerach to teraz jak jest gorąco to bierzemy tylko herbatkę i staramy się wychodzić zaraz po karmieniu. ale mama kupiła mały termos, dziś go wezmę od niej, mamy pojemnik na mm z podziałką więc będziemy brać termos, do butelki chłodną wodę i robić świeże mleczko poza domem ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3436 |
Zakorzenienie
|
Justi, ja w środę byłam na grillu i jadlam kiełbaski
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3437 | |
Zakorzenienie
|
o to jest jeszcze nadzieja
![]() Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#3438 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja też mam szersze biodra niż przed ciążą ![]() Dziś rano jak się przebierałam, podszedł do mnie TŻ od tyłu i mówi: "jak ja lubię te Twoje boczki" Myśłałam, że mu ![]() Cytat:
![]() ![]() My na karku też ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3439 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() ![]() OPIS PORODU: W środę mieliśmy się zglosić do szpitala, bo byłam już tydzień po terminie. We wtorek wieczór sprawdziłam torby, ogarnęłam mieszkanie i jeszcze raz wszystko omówiliśmy z Jarkiem. Weszłam na wizaz i napisałam, do was, że jade jutro do szpitala i że chyba coś zaczyna się dziać, bo boli mnie brzuch. Około 23.30 położyłam się spać, a o 24 wstałam powiedzieć J., żeby też się położył, bo oboje potrzebujemy dużo siły. Gdy wstałam poczułam, że coś ze mnie leci i zaczęłam odczuwać skurcze. Leciała ze mnie krwisto śluzowa wydzielina – stwierdziłam, że to czop i że czekamy co dalej. Około 1.30 stwierdziłam, że jedziemy do szpitala, bo skurcze co 4-5 min i coraz więcej krwi. Na izbie przyjęć czekaliśmy tylko chwilę. Po badaniu zostałam przyjęta na oddział i podpięta do KTG. Wyszła regularna akcja skurczowa i położna stwierdziła, ze to nie falstart, sprawdziła rozwarcie i było na jeden palec. Położyłam się spać, a J. pojechał do domu. Skurcze się nasilały, ale starałam się jakoś wytrzymać do rana. Na obchodzie ordynator stwierdził, że przekazują mnie na porodówkę, ale położna powiedziała, ze mają dużo cesarek i że mogę spokojnie czekać na rozkręcenie akcji na położnictwie. Wzięli mnie na badanie i stwierdzili, ze szyjka zgładzona, ale rozwarcie nie postępuje, mnie za to zaczęły męczyć skurcze krzyżowe. Później przyjechał J.i tak zaczęło się czekanie. Ja miałam cały czas skurcze co 5 min tyle, ze bolały coraz bardziej. O 12 podpięli mnie do KTG i stwierdzili, ze nie mam żadnych skurczy, a ja im na to, ze mam. Położna stwierdziła, ze to krzyżowe – najgorsze – najbardziej bolą i nic nie dają. Kolejne badanie miałam o 15 i sytuacja się powtórzyła rozwarcie na 1 palec i czysty zapis KTG. O 18 nie wytrzymywałam już z bólu i poprosiłam o kolejne badanie. Położna stwierdziła „po co, ale ok”. Po badaniu stwierdziła, ze rozwarcie jest na jej dwa chude palce. Powiedziała, ze mam zejść z fotela i się ubrać i że do rana na pewno nic się nie zmieni i wyszła. I w tym momencie wszystko się zmieniło… Zaczęłam ją wołać z powrotem: Ja: Coś ze mnie leci P: Co z Pani znowu leci? Ja: nie wiem, leci i już! P: O! Wody Pani odeszły! Odsyłamy na porodówkę! Ja: Nareszcie! Później poszłam pozabierać swoje rzeczy, J. poszedł się przebrać. Poszłam się załatwić i zobaczyłam, że wody są zielone więc znowu zaczęłam panikować. O 18.30 byliśmy na porodówce i położna (świetna!) powiedziała, ze wody są paskudne, ale mam się nie martwić, bo dziecko oddało smółkę. Zbadała mnie i ktg nadal było czyste, ale wytłumaczyła, że to dlatego, że skurcze mam od kręgosłupa a tam nikt peloty nie przypina. Rozwarcie miałam już na 4. Powiedziała, ze jak tak szybko pójdzie to urodzę do 24 i zaprowadziła mnie nas na salę porodową. Tam poskakałam trochę na piłce, wzięłam prysznic, leżałam w wannie (rewelacja, polecam!) i leżałam na worku sako. Ok. 21 mówię do męża, ze chce mi się przeć. Po badaniu okazało się, że rozwarcie już na 8. Po paru minutach było już na 10. Kazali mi przejść na łóżko i tam w pozycjach różnych parłam aż urodziłam o godz. 23.45 Pawła. Co chwilę pytałam tylko czy to już i ile jeszcze. Podobno gadałam od rzeczy i śmiałam się, ze mój poród to niekończąca się opowieść. Jak położyli mi Pawła na brzuchu to całe zmęczenie minęło… Ogrom szczęścia. Musieli mnie naciąć więc przyszedł lekarz ( bardzo sympatyczny dr Michał!) i przypiął mi nogi do fotela. Myślałam, ze po to żebym mu w szczękę nie kopła, ale zaśmiał się, że to po to żeby mi nogi nie spadły a i wcześniej dali mi jakiś zastrzyk, bo łożysko nie chciało się odkleić, ale na szczęcie się udało. Później przewieźli mnie do bociankowa (salę poporodową). Położna pomogła przystawić mi Pawła – pięknie zassał. Później J. poszedł z Pawłem na ważenie, mierzenie itp. A ja zjadłam dwa czekoladowe batoniki i położna powiedziała, ze mogę wstać z łóżka. Przyszedł J., pozbieraliśmy swoje rzeczy i na własnych nogach (jestem z siebie dumna!) wróciłam na położnictwo. Paweł przespał całą noc. Do mnie o piątej przyszła położna i powiedziała, ze mogę się iść wykąpać i załatwić. Wypisali nas w czwartym dniu, bo Paweł urodził się późno w nocy. Konsekwencji zielonych wód na szczęście nie ma. Paweł jedynie ma bardzo suchą skórę – efekt przenoszenia i jak na swoją długość był trochę za chudy. Ja jestem cały czas na antybiotykach, bo miałam wysokie CRP i leukocyty. Paweł miał problem z przybieraniem na wadze, ale poradziliśmy sobie – zaczął przybierać. Karmię go tylko piersią. Oboje z J. jesteśmy w nim zakochani. Cieszę się, że wszystko się dobrze skończyło… jak odeszły mi zielone wody byłam przerażona i wściekła, ze tyle zwlekali z rozwiązaniem… Przez cały poród byłam podobno bardzo skupiona na tym co mam robić i na gadaniu. Wody nie napiłam się wcale… W sumie skurcze co 3-5 min trwały 24 godziny w tym 18 godzin skurczy krzyżowych. W książęce zapisane, ze poród trwał : 1 faza – 4 h 15 min i druga faza 1h 30 min. Ogóle najgorzej wspominam czekanie na położnictwie – istna masakra, skurcze bardziej bolesne niż na porodówce i najgorsze, że każdy mówił, ze nic nie postępuje… Gdyby nie to, ze odeszły mi wody to czekałabym do następnego dnia… Pobyt na porodówce wspominam bardzo dobrze – miałam dwie cudowne położne, które bardzo dużo mi pomogly. |
![]() ![]() |
![]() |
#3440 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
a ja rano wyskoczyłam na lumpy, bo dziś dostawa ![]() ![]() No i jakieś inne pierdoły ![]() A teraz TŻ i młoda odsypiają nockę ![]() W ogóle głodomór jej się od wczoraj włączył ( choć nadal się nie budzi na jedzenie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- Cytat:
To my tez jesteśmy poszczypani na karku i to galancie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3441 | |
Zakorzenienie
|
może mu się wyrywała
![]() ![]() Cytat:
![]() Vujka ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3442 |
Zakorzenienie
|
Moj mały, barczysty mężczyzna
![]() Zasnął na cycu wiec możemy iść na spacerek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3443 | |
Zakorzenienie
|
No
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3444 |
Zakorzenienie
|
Xal ja bym niczym nie smarowala bluzki Paulinki. Wiktorkowi tez nie smaruje jak coś wyskoczy i samo znika.
Magiusa z mieszkaniami pomogę bo nie używam. Ale z tym ubiorem jak piszesz to wydaje sie sporo warstw.. Jednak jeśli nie ma przegrzanego karczku to widocznie mu pasuje |
![]() ![]() |
![]() |
#3445 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3446 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Vil piękne uśmiechy Ci strzela synek, mój też jak zaczyna się cieszyć to nawet wypompowywanie bąków o 2 w nocy jest fajne ![]() Ash super zdjęcie ![]() ![]() ![]() Byliśmy o 7 z psem nad jeziorem się kąpać, jak co niedziele kiedy jest ciepło, myślałam, że jak mały się urodzi będę musiała z tego zrezygnować, ale z nosidłem dajemy rade ![]() ![]() ![]() Jutro szczepienie ![]()
![]() Edytowane przez salviae Czas edycji: 2013-06-16 o 11:05 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3447 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
też o tym pomyślałam. U nas w dzień mały w body leży. Ewentualnie jak śpi to nakrywam pieluchą. Na noc bodziak i zawijam w rożek ![]() Cytat:
Rosół.barszczyk,zupe ryżową,krupnik i też ok.zeszłej niedzieli najadłam się ryżu i warzyw na patelnię z groszkiem,kukurydzą,fasol ką . Oczywiście nie za dużo,ale też było ok. Pomidory jem w normalnej wersji. Ogólnie to wszystko jem w rozsądnych ilościach. Omijam tylko zupy typu grochowa czy kapuśniak. No i obserwuje;-) Te czerwone plamy z tyłu głowy i na powiekach miało każde moje dziecko Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3448 | |||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę ni
Cytat:
Jak mam pełne cyce to z reguły mi się zbiera tak sporo ze warto po butelkę iść - 15-20 ml.. a jak takie flaczki sa to nawet tych muszli nie wkłądam.. Co do kocyków, to nie wiem jaką masz temp. w domu ale u mnie jest 27 st. i mój siedzi w krótkim rękawku przykryty kocykiem tylko jak spi, ale takim cienkim, z dziurkami.. Fakt ze twój niedawno po porodzie ale jakoś sporo tych kocyków ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ---------- Cytat:
no i waga mi już przestała spadać... z +3,5 kg mam +4,5 kg. ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ja czekanie na patologi też źle wpominam.. Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3449 |
Wtajemniczenie
|
Odp: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz.
A powiedzcie mi, jak Wasze dzieciaczki sie juz usmiechaja to odwzajemniaja Wasze usniechy i to o roznych porach? Bo Przemek sie usmiecha tylko rano jak jest wyspony po calej nocy, i jeszcze nigdy nie odp usmiechem na moj. Chyba juz powinien..... prawie 10 tyg ma.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#3450 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę ni
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:01.