Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-15, 20:11   #1741
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
Sto lat dla Majitorcik rewelacja ! Pszczòłki bodajże z bajki Ul?
Dziękujemy tak, z bajki.
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-15, 21:25   #1742
rozowa1987
Zadomowienie

Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Galaterka: układasz warstwami różne owoce w formie na babkę i zalewasz galaretką. Wsadzasz do lodówki do zastygnięcia, potem wysypujesz na talerz i gotowe

A czuję się całkiem dobrze Kryzys miałam w okolicy Sebusiowego roczku, ale teraz już mi wszelkie mdłości przeszły i jest dobrze. Gdyby nie rosnący brzuchol to bym zapomniała, że jestem w ciąży

To mój po domu biega w samych skarpetkach Z tym, że on jeszcze głównie raczkuje, ewentualnie wstaje przy meblach. A chodzi tylko za rączki, ale w sumie jakoś niezbyt chętnie, ujdzie ze 2-3 metry i siada, wcale się jakoś nie pali do chodzenia

A ja przed ciążą pracowałam w tym samym biurze co mój mąż, nawet biurka mieliśmy naprzeciwko siebie (zresztą się poznaliśmy w pracy) i teraz, po ponad roku siedzenia w domu pewnie bym zatęskniła za pracą, gdyby nie to, że mąż mi codziennie zdaje relacje co się w biurze dzieje i co szef wymyśla/wyrabia/itp. to mi się odechciewa w ogóle tam wracać

Najlepsze życzenia dla kolejnych Roczniaków

---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ----------

Jeszcze takie 2 pytania:

1. Czy zawsze smarujecie dzieci kremem UV przed wyjściem, nawet jak nie ma ostrego słońca albo jak wychodzicie tylko na chwilę (powiedzmy pół godziny).

2. Miałam dla Seby od początku butelki TT, ale po mleku 2 mi się zaśmierdziały i wywaliłam. Kupiłam teraz taką najzwyklejszą butelkę akuku, ale ona ma wąski gwint i ciężko tam wsypać mleko, zawsze się rozsypuje dookoła. Macie jakieś sposoby na wsypywanie mleka do takiej wąskiej butelki? Bo mnie trafia
przez lejek wsypuj
Stary 2013-06-15, 22:59   #1743
Balbinaa
Raczkowanie

rinco ja zawsze smaruję jak jest słońce, jak już się skulam z 3-go piętra to chcę być jak najdłużej z Małym na dworzu

czy ma któras z Was (albo widziała na żywo) dywan z Ikea http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20176809/ lub http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20101871/ ? widziałam je tylko na zdjęciu i zastanawiam się właściwie nad tym większym tylko boję się, że cienka szmatka to będzie i czy rzeczywiście się nie przesuwa
Balbinaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-16, 06:02   #1744
_agata
Zakorzenienie

Balbinaa, ja widziałam wczoraj. ,
Tez się zastanawiałam jakie one sa, ale to cienizna niewarta nawet tych kilkudziesięciu zlotych. Lepiej kup wykładzinę na wymiar.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-16, 09:03   #1745
niunia32
Zakorzenienie

Odp: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

Probuje wrzucic zdjecie z telefonu z wodnego placu zabaw iz huśtawki

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1371366047154.jpg (40,5 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1371366059342.jpg (49,3 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1371366079210.jpg (41,9 KB, 40 załadowań)

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-16, 12:34   #1746
Balbinaa
Raczkowanie

_agata dzięki ja niestety mam kilkadziesiat km do Ikea, w najbliższym czasie się nie wybieram a na zdjęciu zawsze wszystko ładnie wygląda

bardzo mi się tez ten pelikan podoba http://www.kidskit.pl/ tylko znowu nie widziałam na żywo a za tą cenę wolałabym zobaczyć macie może coś podobnego w łazience?

Edytowane przez Balbinaa
Czas edycji: 2013-06-16 o 12:36
Stary 2013-06-16, 13:06   #1747
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Balbinaa Pokaż wiadomość
bardzo mi się tez ten pelikan podoba http://www.kidskit.pl/ tylko znowu nie widziałam na żywo a za tą cenę wolałabym zobaczyć macie może coś podobnego w łazience?
Tak, mam takie coś od dawna dla Maksa. Z tymi plątającymi się po łazience zabawkami kąpielowymi był wieczny problem
Tyle, że ten pojemnik, który podlinkowałaś, jakoś nie wydaje mi się najszczęśliwszym rozwiązaniem, jak jest tak ciągle moczony Pewnie w zabawkach zostanie woda z kąpieli, trzeba zawsze wszystkie wypłukać. A tak to Maks wyjmuje sobie ze 2-3, po kąpieli ma zawsze opłukać i odłożyć. Przewieszanie na zewnątrz też taki średni pomysł, bo pewnie będzie z tego kapać, itp...
Usiłowałam znaleźć linka i pokazać Ci jaki mam, ale amba jakaś wcięła ten produkt w sieci Ja mam z Tupperware, ale kupowałam na allegro, kosztowało coś koło 30 zł. Mam na przyssawkach... Bywało, że dobrze przyklejone trzymało się kilka tygodni, a czasem spadało po kilka razy dziennie - porażka, ale w sumie to zaczęło spadać w innym domu po przeprowadzce, może płytki nie są dość gładkie W każdym razie teraz mam to zawiązane od spodu do półki na wanną, takiej z prętów nazwijmy to i jest bomba. Jest całe z materiału, więc czasem to piorę i tyle.
Kurcze, dziwię się, że nawet na allegro mało tego rodzaju pojemników teraz jest Jak szukałam Maksowi to było dużo więcej.
Teraz znalazłam na szybko tylko takie dwa i coś w tym rodzaju bardziej bym polecała:
http://allegro.pl/olmitos-organizer-...313319306.html
http://allegro.pl/organizer-na-zabaw...270882087.html

Rany, to moje gadulstwo to jakaś masakra O głupim pojemniku zacznę parę słów i skończyć nie mogę
Znowu Was zaniedbałam kilka dni i życzenia dla roczniaków ale wieczorkiem mam nadzieję, że dłuższą chwilkę znajdę i coś napiszę
Teraz muszę zmykać.
kism jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-16, 13:13   #1748
Balbinaa
Raczkowanie

dzięki kism tez patrzyłam na takie siatki, w tym pelikanie podoba mi się ten dziób bo Tomek lubi takie gadżety typu zamknij-otwórz ae pomyśle też nad tymi siatkami. Mi twoje gadulstwo nie przeszkadza

znalazłam tego pelikana za 50zł, chyba się na niego skusze

Edytowane przez Balbinaa
Czas edycji: 2013-06-16 o 14:38
Stary 2013-06-16, 16:09   #1749
_millena
Zadomowienie

ja poszłam na łatwiznę i trzymam zabawki Bo w koszyku, który postawiłam na wannie. 4 sztuki przyssane są zawsze do takiego paska z przyssawkami, ktory był w komplecie z jednym kompletem zabawek z FP. mamy dwa paski, ale jeden odpada. Ten drugi się trzyma.

_millena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-16, 16:15   #1750
onething
Zadomowienie

Rinco rano Szymon śmiga po balkonie bez smarowania (żeby złapał trochę wit.D), później już go smaruję.
Niunia gdzie jest taki plac zabaw? Ma jakąś stronę internetową?

Gdzie kupujecie płyn do mycia butelek dla maluchów?
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-16, 17:53   #1751
anulka4771
Wtajemniczenie

Witajcie
Onething ja od nie pamiętnych czasów myje zwykłym płynem do naczyń

A oto jak Filip wozi Szymcia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0372.jpg (210,4 KB, 39 załadowań)

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-16, 17:56   #1752
ladybird_1987
Rozeznanie

Hej!
My już po roczku. Robiliśmy imprezę na świeżym powietrzu. Pogoda była idealna. Później postaram się wkleić jakieś zdjęcia.
Dostaliśmy pieniążki na rowerek i teraz szukam jakiegoś na allegro. Możecie pokazać jakie Wy macie i jak się sprawują? Myślałam właśnie o takich z pedałami na dole (nie przy kółku) ale większość jest powyżej 2 lat.
Stary 2013-06-16, 18:00   #1753
onething
Zadomowienie

I jeszcze jedno do naszych specjalistek wizażowych

Czy mogę gdzieś znaleźć listę wszystkich załączników jakie dodałam?
Czy mogę zobaczyć wszystkie posty jakie napisałam czy tylko ostatnie 500?
2013/2014
Stary 2013-06-16, 18:19   #1754
kism
Wtajemniczenie

Już spieszę

Załączniki:
Klikasz "Ustawienia" (w pasku u góry)
Potem po lewej na dole "Załączniki"

Jedyny sposób na znalezienie swoich postów starszych niż te 500 jaki znam to tylko znalezienie postów z konkretnego wątku. Wchodzisz w dany dział wizażu, znajdujesz ten wątek na liście. Obok jest m.in. liczba wyświetleń wątku i liczba odpowiedzi, itp. Klikasz na tą liczbę odpowiedzi - otwiera się okno z ilością postów poszczególnych osób w tym wątku. Klikasz na liczbę obok siebie, na liczbę, nie na swój nick, bo wtedy otworzyłby się po prostu Twój profil. Wyświetlają się wszystkie Twoje posty z danego wątku.
(Tak zawsze sprawdzam nasze gaduły )

A butelki od samego początku myję naszym zwykłym płynem do naczyń (zwykle Pur lub Fairy) z tym, że ja dość długo w porównaniu do niektórych wygotowywałam, a wyparzałam dobrze ponad pół roku
kism jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-16, 20:00   #1755
niunia32
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. I

Cytat:
Napisane przez onething Pokaż wiadomość
Tychy Paprocany. Strony nie ma, ale jest kilka filmików na yt
Otworzyli go w 2011

Wróciłam z pracy. Jeszcze worek i środa i urlop

Malinka

Haniusia
Stary 2013-06-16, 20:40   #1756
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:

myję w zwykłym płynie i w zmywarce też
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-16, 20:57   #1757
Balbinaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Maya_ Pokaż wiadomość
myję w zwykłym płynie i w zmywarce też
ja dokładnie tak samo, nawet nie wiedziałam że jest jakiś specjalny płyn
Stary 2013-06-16, 21:07   #1758
niunia32
Zakorzenienie

Odp: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

Ja daje odrobinę płynu i szoruje szczotka do butelek i porzadnie plucze

Malinka

Haniusia
Stary 2013-06-16, 21:27   #1759
rinco
Wtajemniczenie

Dot.: Odp: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. I

Cytat:
Rinco rano Szymon śmiga po balkonie bez smarowania (żeby złapał trochę wit.D), później już go smaruję.

Ja myję zwykłym Ludwikiem od początku

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
Hej!
My już po roczku. Robiliśmy imprezę na świeżym powietrzu. Pogoda była idealna. Później postaram się wkleić jakieś zdjęcia.
Dostaliśmy pieniążki na rowerek i teraz szukam jakiegoś na allegro. Możecie pokazać jakie Wy macie i jak się sprawują? Myślałam właśnie o takich z pedałami na dole (nie przy kółku) ale większość jest powyżej 2 lat.
My mamy taki:
http://allegro.pl/smoby-rowerek-be-m...307330447.html
Ale on nam służy jako "wózek", tzn, ja pcham. Jest fajny, tylko ma jedną wadę - plastikowe kółka, które się okropnie tłukły, więc mąż od razu nakleił na nie stare opony od rowera i teraz są ok On ma też pedały na przednim kole, ale nie wiem czy Seba w ogóle będzie nim jeździł sam, bo myślę, że za rok to mu już jeździka kupimy. Natomiast na ten sezon jest idealny
rinco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-16, 21:55   #1760
benka99
Rozeznanie

Hej, ja tak na szybko, znowu z pytaniami:
- ile razy dziennie podajecie dzieciom warzywa a ile owoce? I po ile?
- czy np. plasterek pomidora na kanapce to już jedna "zalecana porcja warzyw" ?
- czy butla mleka to nadal osobny posiłek? Czy dodatek do posiłku? Maksiowi już chyba nie wystarcza samo mleko, bo np. rano pije mm a pół godz później je ze mną kanapki albo serek.
- czego nie wolno jeszcze podawać naszym dzieciakom? Ostatnio spotkałam się z opiniami, że dziecko w 2 r.ż może jeść już wszystko po trochu. Czy są jakieś produkty, które mogą zaszkodzić??
- skąd wiecie czy dziecko się najadło? Jak dawałam kaszkę czy przecier to wiedziałam ile zjadł, a teraz jak Maksio je kanapkę czy je sam mięso i warzywa to trochę porozwala, trochę zje i nie wiem czy jest już najedzony czy za pół godz będę musiała znów coś przygotować.

z góry dzięki za odpowiedzi.

Ja butelki myję gorącą wodą i czasem ale nie zawsze naszym płynem.

Maksio codzień ma jakieś nowe wysypki, dziś na szyji miał mniejszą ale w zgięciach rąk dostał paskudnycj bąbli w tym tygodniu muszę z nim pójść do lekarza.
Poza tym teść jest w szpitalu i Tż prawie codzień po pracy do niego jeździ, moja siostra miała wypadek też jest w szpitalu
Dlatego niestety ostatnio nie mam czasu i głowy na pisanie ....
Stary 2013-06-16, 22:01   #1761
doris888
Rozeznanie

Dot.: Odp: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. I

i ja myję w zwykłym płynie
a teraz mam pytatnie, czy Wasze dzieci też się tak pocą w fotelikach samochodowych? Mamy Besafe Comfort x3, no dramat jest... zwykle przemierzamy króciutkie dystanse ale dziś byliśmy na grillu u znajomych 40 km, moje dziecko po 10km pływało dosłownie, musieliśmy stanąć, musiałam ją przebrać ale potem znowu to samo, włosy jak spod prysznica... powiem Wam, wiem że to było mało odpowiedzialne, ale jechała połowę drogi u mnie na kolanach bo nie mogłam patrzeć jak się morduje., to nie była mokra koszulka- z tej koszulki można było wykręcać pot a z włosów kapały krople ... a co tu mówić o wyjeździe nad morze na przykład, niby w nocy- ok, ale przecież też środek lata to duszno i w nocy... albo gdybym chciała jechać do siostry ciotecznej 75km, do której często dosyć jeździmy- no przecież nie pojedziemy na noc
doris888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-16, 22:23   #1762
Ewunia_1984
Zadomowienie

Cześć dziewczynki!!!

Spóźnione życzenia dla wszystkich roczniaków!!! Buziaki ogromne

Wbije się tylko w ostatnie posty

Co do mycia butelek to ja mam sklep w którym są płyny do butelek, ale czasami nie było i myłam w zwykłym płynie

Niunia, nie wiedziałam o tym parku! Muszę szybko powiadomic moją siostrę Super foty!!!

Benka, ja mam podobne problemy tzn. nie wiem czy dziecko się najadło czy nie. Próbuję jej dawać jedzenie w kawałkach, ale ona je tylko skubie i wydaje mi się, że zaraz może być głodna.

W ogóle zrobiłam błąd, że jej tak długo miksuję te zupki, ale teraz nie wiem jak się za to zabrać. Przyjeżdza jutro do mnie chrzesniak (18 miesięcy) i mam nadzieję, ze przy nim nauczy się jeść w kawałkach obiad, a może niepotrzebnie naciskam???

Ile mierzą i ważą Wasze dzieciaczki? Na placach zabaw często bawimy się z różnymi dzieciaczkami, przeważnie starszymi bo Nataszka wygląda na ich rówieśniczkę i często się śmieję bo przez to, że jest taka duża ludzie wymagają od niej więcej ma 80cm i waży 11,5kg

Kupiłam w końcu spacerówkę. Zdecydowałam sie na Maclarena Techno XT i uważam, że jest super. Tego Maclarena uzywam jak gdzieś jedziemy, a na spacery do parku uzywam jednak naszej kochanej, niezwodnej teutoni. Ten wózek to jest dopiero super.

Jutro przyjeżdza na 4 dni mój 18miesięczny chrzesniak. Ależ jestem ciekawa czy bedzie się bawił z moją Niuncią i w ogóle jak będzie... Do tego jeszcze te 30stopniowe temperatury!!!! Na szczescie mam basen na osiedlu!
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 07:42   #1763
she_87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez doris888 Pokaż wiadomość
a teraz mam pytatnie, czy Wasze dzieci też się tak pocą w fotelikach samochodowych? Mamy Besafe Comfort x3, no dramat jest... zwykle przemierzamy króciutkie dystanse ale dziś byliśmy na grillu u znajomych 40 km, moje dziecko po 10km pływało dosłownie, musieliśmy stanąć, musiałam ją przebrać ale potem znowu to samo, włosy jak spod prysznica... powiem Wam, wiem że to było mało odpowiedzialne, ale jechała połowę drogi u mnie na kolanach bo nie mogłam patrzeć jak się morduje., to nie była mokra koszulka- z tej koszulki można było wykręcać pot a z włosów kapały krople ... a co tu mówić o wyjeździe nad morze na przykład, niby w nocy- ok, ale przecież też środek lata to duszno i w nocy... albo gdybym chciała jechać do siostry ciotecznej 75km, do której często dosyć jeździmy- no przecież nie pojedziemy na noc
my mamy tez fotelik Be safe niezuwazylam zeby się pocił bardzo, plecki ciepłe ma .

Kupiliśmy fotelik ikas rowerowy dla Sary w weekend zrobiliśm próbe a początku nie chciała usiąść a póżniej jej się spodobało. Bedziemy powoli ją przyzwyczajać. Noi w weekend pierwsz raz Sara została u mojej mamy na noc a my mielismy wychodne. Przespała u mamy bez problemu ale w niedziel rano juz o 9 po nią przyjechaalm bo nie mołam wytrzymać. Po połuni wczoraj dostała orączke póżniej spadła bylo ok adosna i w nocy znowu wróciła, Mój M pojdzie znią do lekarza i zobacyzmy cz nie będzie chora czy może czwórki bedą jej wychodzić.

Butelki tez myją w zwykłym płynie. widziałam gdzie s płyn NUK do butelek.
she_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 08:40   #1764
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Co do mycia butelek to ja mam sklep w którym są płyny do butelek, ale czasami nie było i myłam w zwykłym płynie

Ile mierzą i ważą Wasze dzieciaczki? Na placach zabaw często bawimy się z różnymi dzieciaczkami, przeważnie starszymi bo Nataszka wygląda na ich rówieśniczkę i często się śmieję bo przez to, że jest taka duża ludzie wymagają od niej więcej ma 80cm i waży 11,5kg

!
Ja myje w zwyklym plynie do naczyn ) Nuk jest w tesco do mycia butli. Na dziale dzieciecym

Leon mierzy ok 84cm i wazy 11.800kg. (2 tyg temu na szczepieniu)Tez kazdy mowi, ze spory z niego chlopczyk.

Edytowane przez agatka661
Czas edycji: 2013-10-29 o 13:31
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 09:25   #1765
_agata
Zakorzenienie

Agatka, no kawał chłopa

W porównania do Macia, który ma jakieś 76-77 cm i niecałe 11 kg, to duży jest A mówią, że Maciek duży

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 10:05   #1766
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:
Niunia, nie wiedziałam o tym parku! Muszę szybko powiadomic moją siostrę Super foty!!!
a siostra mieszka gdzieś blisko???
Malwa obojętnie nie przejdzie obok niego,... zaraz chce iść

ooo a obok wodnego jest też zwykły pac zabaw razem ze statkiem
IMG_0651.jpg

my dzisiaj pospaliśmy do 8.30 fakt, że mała się obudziła po 5, przyszła do nas do sypialni, bo od 3 spała na łóżku, ale zasnęła też

Malinka

Haniusia

Edytowane przez niunia32
Czas edycji: 2013-06-17 o 10:07
Stary 2013-06-17, 10:19   #1767
onething
Zadomowienie

Dziękuję wszystkim za odpowiedź odnośnie mycia butelek

Odnośnie gabarytów, waga: 12,200, wzrost: 80 cm

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Już spieszę
Dziękuję
Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
Tychy Paprocany. Strony nie ma, ale jest kilka filmików na yt
Otworzyli go w 2011

Wróciłam z pracy. Jeszcze worek i środa i urlop

Dla takich maluszków jak nasze jest tam co robić? Bo wybralibyśmy się w weekend jeśli pogoda dopisze. Rozumiem, że jest to na otwartej przestrzeni?

Cytat:
Napisane przez benka99 Pokaż wiadomość
- czy butla mleka to nadal osobny posiłek? Czy dodatek do posiłku? Maksiowi już chyba nie wystarcza samo mleko, bo np. rano pije mm a pół godz później je ze mną kanapki albo serek.
- czego nie wolno jeszcze podawać naszym dzieciakom? Ostatnio spotkałam się z opiniami, że dziecko w 2 r.ż może jeść już wszystko po trochu. Czy są jakieś produkty, które mogą zaszkodzić??
- skąd wiecie czy dziecko się najadło? Jak dawałam kaszkę czy przecier to wiedziałam ile zjadł, a teraz jak Maksio je kanapkę czy je sam mięso i warzywa to trochę porozwala, trochę zje i nie wiem czy jest już najedzony czy za pół godz będę musiała znów coś przygotować.
....
1. Słoiczek owoców+czasami coś od nas skubnie, warzyw je sporo, bo uwielbia.Szczególnie brokuł.
2. Nie wiem Ja w ogóle nie patrzę na zalecenia. Jak zje to dobrze, a jak nie chce to nie namawiam.
3. U nas butla mleka (250-300ml) to posiłek.
4. Moim zdaniem możesz próbować wszystkiego tylko obserwuj. Jak coś wyskakuje to odstaw, jak dobrze toleruje to dlaczego nie dać.
Gdzieś czytałam, że rosołu nie powinno się dawać roczniakom, Szymon je, lubi i nic mu nie jest.
5. Odwraca głowę na boki.
Cytat:
Gdy szukaliśmy fotelika to jednym z powodów dla których odrzuciłam BeSafe był właśnie materiał. My mamy Chicco i nic się nie dzieje, Szymon wyspany, suchy. Może ubieraj ją w bluzeczki na bawełniane ramiączkach albo połóż tetrę na fotelik, żeby jednak bawełna była pod spodem, a nie sztuczny materiał.
2013/2014

Edytowane przez onething
Czas edycji: 2013-06-17 o 10:20
Stary 2013-06-17, 10:20   #1768
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
O. jeszcze w "orzeszku" jeździ - poci się, ale nie aż tak żeby kapało... ma mokre włosy i lekko wilgotną bluzkę. Będę jej pieluchę podkładała tetrową, może będzie lepiej...

Cytat:

W ogóle zrobiłam błąd, że jej tak długo miksuję te zupki, ale teraz nie wiem jak się za to zabrać. Przyjeżdza jutro do mnie chrzesniak (18 miesięcy) i mam nadzieję, ze przy nim nauczy się jeść w kawałkach obiad, a może niepotrzebnie naciskam???
potrzebnie, potrzebnie ostatnio z logopedą rozmawiałam na ten temat i mówiła, że dzieciaki muszą jeść kawałki bo inaczej mają problemy z mówieniem. Dlatego papkom mówimy nie
Ja część porcji zupy miksuję, żeby zrobić zawiesinę bo inaczej nie da się nakarmić, wszystko spływa z łyżki.
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 10:28   #1769
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez benka99 Pokaż wiadomość
U nas to jest mniej więcej raz dziennie owoce (jako podwieczorek) i raz dziennie warzywa (jako obiad). Ale czasem je dodatkowo np. kromkę z pomidorem, ale tego mu nie liczę jako warzywo (ewentualnie jako dodatkowe warzywo). W sumie to ostatnio nie liczę tego aż tak bardzo, grunt, żeby coś tam zjadł w ciągu dnia z grupy warzyw i owoców, a ilości to już zależy od tego co akurat jest. Przykładowo wczoraj zjadł na obiad zupę ogórkową z ryżem, a na podwieczorek pół banana i biszkopcik.

Z mlekiem to u nas jest tak, że jedną butlę dostaje rano, bo jak wstaje o 5.00-6.00 to zanim się zbierzemy na śniadanie do kuchni to mija 1-2 godziny Więc mu dajemy na dzień dobry trochę mleka, żeby nie był głodny, bawi się, a my próbujemy jeszcze przysypiać Dopiero po 1-2 godz. dostaje normalne śniadanie. W sumie to nie wiem czy to mleko liczyć jako posiłek. Drugie mleko dostaje na spanie - przed kąpaniem jest kaszka na kolację, potem kąpanie, a potem mleko. I też nie wiem czy to liczyć jako posiłek, bo to jest niedługo po kaszce

Seba w sumie je już wszystko, tzn. te rzeczy, które wiem, że sobie poradzi z gryzieniem. Na śniadanie je kanapkę z czymśtam, na obiad naszą zupę (tylko wybieram mu taką gęstszą i dodaję ewentualnie mięso), na podwieczorek owoce, koktajl, na wieczór kaszkę. Drugich dań mu na razie nie daję, ewentualnie coś na spróbowanie, ale główny obiad dla niego to jest zupa. Z rzeczy zabronionych to wiem czy grzyby można podawać (ja nie podaję)

A odnośnie najadania to poznaję po tym, że Seba traci zainteresowanie jedzeniem. Na początku ładnie otwiera buźkę, a jak ma już dość to zaczyna albo gadać, albo pluć, albo w ogóle nie otwiera buzi, czasem zaczyna jojczyć To mu wtedy nie wmuszam. Ogólnie to trochę zjada, nie licze mu już teraz ilości, ale jak widzę, że coś tam zjadł i już nie chce to mu więcej nie daję. Zawsze może sobie zjeść więcej następnym razem jak będzie głodny.

I jeszcze odnośnie najadania to niedawno słuchałam w radio wypowiedzi jakiejś dietetyczki i mówiła tak obrazowo, że żołądek człowieka w stanie spoczynku ma wielkość jego pięści. Jak się je to żołądek powinien się rozciągać do wielkości takiej, jakby się połączyło dłonie czubkami palców. I mówiła to też w kontekście dzieci, żeby nie wmuszać im zbyt dużych ilości jedzenia, że dzieci są czasem przerażone tymi ilościami i właśnie dlatego nie chcą jeść, bo widzą, że nie dadzą rady z tak dużą ilością (ale to już starsze dzieci). Dzieci mają mniejsze dłonie i powinny zjadać właśnie tyle ile by się zmieściło w ich dłoniach złączonych czubkami palców. Ja się mniej więcej kieruję tą zasadą i chyba jest ok

Cytat:
My wczoraj byliśmy na wycieczce, 60km w jedną stronę. Jechaliśmy ok. 14.00, był upał, auto bez klimy. Było owszem gorąco, ale Seba się jakoś nie spocił strasznie. Jechał w samym body bez rękawów. Włoski miał trochę mokre z tyłu, ale bez szału i troszkę był upocony, ale nie tak, żeby się z niego lało. Ale jechał akurat całą drogę w cieniu, bo świeciło z mojej strony. Fotelik mamy jakiś zwykły "4 Baby", nawet fajny, wygodnie mu się w nim jechało, włąśnie wczoraj wypróbowywaliśmy

Cytat:
Benka, ja mam podobne problemy tzn. nie wiem czy dziecko się najadło czy nie. Próbuję jej dawać jedzenie w kawałkach, ale ona je tylko skubie i wydaje mi się, że zaraz może być głodna.

Ja się nie stresuję kawałkami. Ogólnie Seba nawet je, ale musi być miękkie (ma 4 zęby dopiero w ogóle śmiesznie, bo na dole ma 2 jedynki, a u góry jedynkę i dwójkę z jednej strony, a z drugiej pustka ). Jak mu zupa nie wchodzi, bo za duże kawałki czy coś to troszkę przemiksuję (ale nie na papkę, tylko, żeby kawałki były mniejsze) i daje radę. Kiedyś nie nauczy, nie naciskam

Aha, do ręki mu nie daję, żeby się sam najadł, najpierw go trochę nakarmię, a potem ewentualnie do ręki - nie wiem czy dobrze, ale na razie inaczej nie będzie

Seba ma 80cm i 11,3kg. Nie wiedziałam, że to dużo, przecież on zawsze taki malutki był...

Edytowane przez rinco
Czas edycji: 2013-06-17 o 10:37
rinco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 10:28   #1770
Balbinaa
Raczkowanie

Czy macie okulary przeciwsłoneczne dla dzieci?

benka ja podaję tyle ile w dnaym dniu ma ochotę zjeść, czasem jest to np cały banan i kiwi a czasem pół kiwi, troszkę jabłka i koniec. warzywa to głównie w zupie, najbardziej lubi ziemniaki, ale zje też marchewkę, brokuł. nie spinam się co do ilosci, zje tyle na ile ma ochote, jesli bedzie za pół godziny głodny, to mu daję znowu coś do jedzenia. Ja też czasem mam apetyt, że konia z kopytami bym zjadła i jeszcze głodna bym była, a czasem 2 kęsiki i jestem najedzona.

Co do mleka, to dostaje na dobranoc około 19, potem 23 i 4 rano, czasem na drugie śniadanie tez jeśli nic nie zje - po 5 miarek mleka. Nie umiem go odzwyczaić nocnego jedzenia

Edytowane przez Balbinaa
Czas edycji: 2013-06-17 o 10:44
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości