|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2551 |
BAN stały
|
Dot.: za dużo kg !!!
Jogurt o ile jest naturalny to OK.
Jabłko i banan na śniadanie też może być. Ale zamiast otrąb lepsza jakaś kasza lub płatki owsiane. Otręby nie mają zbytnio wartości odżywczej, organizm nie przyswaja zawartych w nich składników. Mogą też podrażniać żołądek i jelita. A jakie posiłki przez resztę dnia spożywałaś? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2552 |
Przyczajenie
|
[/COLOR]Do Cocomily
Ćw z Zuzką i Blogilates, czy to ktoś kogo mogę znaleźć w internecie? Daje to jakieś rezultaty?[/QUOTE] Wystarczy wpisać w google żeby się przekonać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2553 |
Przyczajenie
|
![]()
witajcie
![]() mam spory problem ze swoją wagą i odchudzaniem. mam 15 lat i przy wzroście 157cm ważę AŻ 60,7 kg ![]() roztyłam się w wieku 12-13 lat, nie pamiętam dokładnie co było tego przyczyną, jednak zawsze gdy próbowałam się odchudzać było to pare dni głodówki, słabe efekty i powrót starej wagi... mój stan krytyczny to 68kg, ale najczesciej było to 65kg od jakiegoś czasu postanowiłam się odchudzać, tak na poważnie, odstawiłam słodycze, słone jedzienie. jadam np: 1. kanapka (chleb wzbogacony w błonnik lub czarny) z twarożkiem 2. obiad szkolny 3. jogurt pozbycie się samego podjadania było dla mnie sukcesem, w czego rezultacie pozbyłam się już prawie 5 kg. wszystko byłoby extra, gdybym tylko to teraz utrzymała. jednak jest jeden problem, który uświadomiła mi najbliższa przyjaciółka. wpadłam w lekką paranoje, w ciągu dnia nie skupiam się na niczym innym niż liczenie kalorii, myślenie czy nie przytyje itp. i jeszcze jedno do czego bardzo trudno mi się przyznać. kiedyś myślałam nad tym aby to co zjem zwymiotować, było to dawno po 1 próbie stwierdziłam że jest to głupie. niestety w ostatnim czasie miałam jakiś dziwny "napad" żarłoczności... w czasie może 20 minut zjadłam tosty, odgrzaną pizzę, całą czekolade, 2 batony, kakao i lody w pudełku. czułam się okropnie myśląc że tyle zjadłam, że znów utyję, wiec postanowiłam to zwrócić co o dziwo przyszło mi z ogromną łatwością. pamiętam, jaką sprawiło mi przyjemność uczucie "pustki" w brzuchu. teraz dzieje się to coraz częściej.. dziś np zjadłam rano kromkę chleba z filetem z indyka i pomidorem, na obiad mama zmusiła mnie do zjedzenia omleta z pomidorem i serem(boże tyle kalorii........) a potem naszło mnie na zjedzenei 2 porcji którą chcąc nie chcąc zwymiotowałam. wcześniej wymiotowałam tylko po napadach, teraz również zdarza mi się po zwykłych posiłkach.. nie wiem co o tym myśleć ![]() + mam problemy z jelitami więc zdarza mi się nawet zastępować od jakiś 2 tygodni posiłek mielonym lnem i zażywam również 3 razy dziennie colon'c. w gruncie rzeczy często jem nie bedac głodna co jest kolejnym moim ogromnym problemem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2554 |
Raczkowanie
|
Dot.: ciągle się odchudzam i nic z tego :( wasze rady i pomysły
dziewczyno ! powiedz o tym porblemie mamie lub osobie z która masz najlepszy kontakt w rodzinie... ja również chciałam się odchudzić w wieku 15 lat bo byłam pulchniejsza niż wszyscy pozostali w mojej rodzinie, zawsze miałam pocia gdo słodyczy.Długo próbowałam się odchudzać i podobnie jak Ty nie mogłam. Zaczęłam się katować na maksa rok temu obecnie mam 18 lat nic nie jadłam praktycznie piłam tylko czerwoną herbatę i zapychałam sie owocami i popadlam prawie w anoreksje gdyby nie interwencja moich znajomych i rodziny. Obecnie wyglądam jak anorektyczka ludzie się na mnie dziwnie patrzą wstyd mi wyjść z domu... rozmiar XS jest na mnie za duży... Na szczescie nie wyladowalam w szpitalu, u psychologa tez nie bo zrozumialam w pore swoj blad i teraz razem wspolnie z rodzina i znajomymi probujemy to naprawic
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- ahh i podstawowa zasada, nie głódź się, jeśli tylko czujesz że jesteś głodna to jedz! ale nie tyle że od stołu wstać nie możesz, tylko tyle żeby nie czuć już głodu ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2555 | |
Przyczajenie
|
Dot.: miesiąc
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2556 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Dlatego ja zawsze o siebie dbam i w dniu slubu miałam idealna figure,ktora trzymam do dziś.Banan raczej nie jest dobry ma sporo kalorii,po treningu jest ok.bo masz energie a tak to puste kalorie. ---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- Cytat:
oswiadzczyl się to chyba nie jest az tak zle |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2557 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2558 |
Rozeznanie
|
Z ewą dieta jest super sama zaczynam od poniedziałku i wytrwale ćwicz a na pewno uda Ci się, już po miesiącu efekt będzie super.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2559 |
Raczkowanie
|
![]()
Skakanka,ćwiczenia Ewy Chodakowskiej,od wczoraj rolki, od tygodnia nawet dłużej zaczęłam jeździć na rowerze pokonując nawet ładne trasy. Odżywiam się racjonalnie ; zero słodyczy , ciemny chleb (nieraz pieczywo wasa) , owoce , czasem się skuszę na ziemniaka ..
![]() Na wadze stałam 15.05/2013 waga : 48 w piątek znowu staję ( 14.06/2013) 48 + jakieś gramy. Tyle starania,wysiłku i nic ?! POMOCY ! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2560 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Co robię źle ?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2561 | |
Raczkowanie
|
Dot.: miesiąc
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2562 |
Zakorzenienie
|
A po co ma Ci waga spadać?
![]() |
#2563 |
Raczkowanie
|
Nie wiem czy nie napisałaś tego i swojej wagi, żeby tylko się dowartościować komentarzami, ze nie masz z czego chudnąć
![]()
![]() |
#2564 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
"Nie wiem czy nie napisałaś tego i swojej wagi, żeby tylko się dowartościować?" Sorki, ale nie jestem taka. Tylko ja kiedyś ważyłam 45 i chciałabym do niej wrócić, bo wtedy lepiej się czuję - psychicznie i fizycznie. Nie mam potrzeby chwalenia się wagą i uwierz wcale mnie to nie dowartościowuje. Po prostu myślałam że coś mi podpowiecie.. ![]() ---------- Dopisano o 08:44 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ---------- no tak , chociaż do 45 kg ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2565 |
Zadomowienie
|
Pamiętaj, że waga to nie wszystko. Z tego co mówisz zaczęłaś sporo ćwiczyć, więc rozwijasz mięśnie - a one trochę ważą
![]() ![]() Pamiętaj, nie przesadź z odchudzaniem. Przy i tak nie dużej wadze łatwa droga do zaburzeń, wiem z autopsji. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2566 |
Raczkowanie
|
jaki masz wzrost i ile masz zamiar schudnąć.
Może wystarczą tylko np brzuszki albo rowerek. Tak jak dziewczyny piszą rozwijasz mięśnie i dlatego nie chudniesz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2567 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() hmm ale ja chyba i tak bym wolała żeby waga trochę spadła, czy przy takich ćwiczeniach nie da rady ? Dziękuję za "normalną" odpowiedź ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2568 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2569 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
tak drastyczne myślę że to nie jest. Wzrost 164 . A jakby zostać przy skakance,rowerze ? Bez ćwiczeń Ewy Chodakowskiej? Czytałam przecież że dziewczyny skacząc na skakance chudły ... ---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- Ale dorosła kobieta nie może mieć wagi nastolatki... .. ale jeśli ja przy takiej wadze czuję się najlepiej ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2570 |
Rozeznanie
|
to jest niedowaga 9kg
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2571 |
Konto usunięte
|
Anorektyczka też się czuje najlepiej jak waży 30 kg, zatem co to za argument?
Powtarzam: zdrowa dorosła kobieta nie może mieć wagi nastolatki. Ważyłaś kiedyś 45, teraz jesteś starsza i ta waga już nie wróci, pogódź się z tym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2572 |
Raczkowanie
|
Ale to tylko 3 kg. ćwicz tą partię która ci przeszkadza, a i dietka jaglana nie zaszkodzi. Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2573 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
hmm. najbardziej denerwują mnie uda ![]() ale dziękuję za odpowiedzi , a "mniej więcej" wiesz jakie ćwiczenia są najlepsze na uda ? skakanka może być ? Również pozdrawiam ![]() ---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ---------- [1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;41377480]Anorektyczka też się czuje najlepiej jak waży 30 kg, zatem co to za argument? Powtarzam: zdrowa dorosła kobieta nie może mieć wagi nastolatki. Ważyłaś kiedyś 45, teraz jesteś starsza i ta waga już nie wróci, pogódź się z tym. [/QUOTE] może i taak .... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2574 |
Raczkowanie
|
z udami może być problem bo zaraz rozwijają się mięśnie , ale skakankę spróbuj
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2575 |
Przyczajenie
|
Dot.: NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ - pytania, porady, wskazówki - wątek zbiorczy!
pomocy!
też nie mogę schudnąć, zaczęłam zastanawiać się, czy moja dzienna dawka kalorii nie jest po protu za niska. wydaje mi się też, że trochę spowolniłam metabolizm, co widzę po wypróżnieniach (rzadziej, niż kiedyś). jem średnio 1200- 1500 kcal dziennie, 6 dni w tyg. ćwiczę skalpel Chodakowskiej. nie jem słodyczy, chipsów etc. piję średnio 2l wody dziennie plus po kilka zielonych i czerwonych herbat (które uwielbiam). jeść też uwielbiam, więc się nie ograniczam pod kątem głodówki, co muszę dodać zanim podam moje wymiary, żeby nie było oskarżeń. mam 164cm wzrostu, ważnę 48kg. wiem,że to wygląda na niewiele, ale nie chodzi mi o wychudzenie ciała, tylko o wyszczuplenie dolnych partii (typowa grucha, niestety). Codziennie jem śniadanie, 2 śniadanie, obiad, coś po obiedzie, kolację, czasem dwie kolacje. Co robię nie tak?
![]() |
#2576 |
Zadomowienie
|
Podaj jadłospis z kilku typowych dni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2577 |
Przyczajenie
|
śniadanie -2kromki razowca z serkiem i warzywem (pomidor,ogórek)
drugie śniadanie -przeważnie też 2 kanapki, ewentualnie jabłko obiad- około 80 do 100g pełnoziarnistego makaronu, do tego szpinak z pomidorami lub sos z serka topionego,brokułami i pomidorami później też owoc albo kanapka kolacja- 2 kanapki,zestaw jak przy śniadaniu. jem bardzo dużo warzyw.
![]() |
#2578 | |
Zadomowienie
|
Jeśli tak jesz na co dzień, to zdecydowanie za mało kcal, za mało tłuszczu i białka. Mięsa nie jadasz? A jajka? Ryby? Za dużo pieczywa jak dla mnie. Ja nie jadam go w ogóle. Bardzo sporadycznie mączne potrawy i w bardzo małych ilościach. 10 kg schudłam w niecały rok.
"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..." Edytowane przez akot80 Czas edycji: 2013-06-23 o 19:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2579 |
Przyczajenie
|
Bardzo dziękuję za odpowiedzi Akot.
Mięso jadam baardzo sporadycznie, bo po prostu nie przepadam, już częściej ryby. Jajka w postaci frittaty z białym serem wymieszane i upieczone z dodatkami.
![]() |
#2580 |
Przyczajenie
|
Akot ma rację - powinnaś zbilansować dietę. Nie ma tak, że jesz kanapeczki, musisz być świadoma jeśli chcesz poprawić swoje kształty. Ja jestem dietetyczką i każdej koleżance, która mnie pyta "jak spadać z wagi" odpowiadam - najpierw bilans diety. I wystarczy zwrócić uwagę ile się je, i nagle spadają po 5 kg do wymarzonej wagi, także posłuchaj moich rad, tylko zbilansowana dieta, odrzuć pieczywo inne niż chleb żytni i dodaj aktywność do swojego życia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:41.