Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 - Strona 112 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-19, 15:47   #3331
Messsuah
Raczkowanie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

dziewczyny u mnie tak gorąco a ja mam mega katar

wiecie czy można jakies krople używać do nosa w ciąży ?
Messsuah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 15:52   #3332
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Dot.: Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Napisane przez Mystiquee Pokaż wiadomość
Dziewczyny wróciłam od lekarza.
Dzidziuś według OM 6t6d, według USG 6t5d
Serduszko pięknie biło, słyszałam dopplera
Dostałam L4 do następnej wizyty, która mam 15 lipca
Lekarz super, pytał jak sie czuje, informował mnie o wszystkim, także jestem bardzo zadowolona Szyjka zamknięta na 10 spustów
Zdjęcie też dostałam, wisi na lodówce
Cytat:
Shiloh dziękuję
Ja też sie stresowalam bardzo, ale nie bylo czego. Badanie zrobil, usg też.
Na początku lipca umowie sie na prenatalne, tu na pewno sie stresowac bede bardzo...i też mam takie głupie i dziwne myśli.
To moja druga ciążą i jestem duzo spokojniejsza. Odczuwam wewnętrzny spokój i zamierzam sie nią cieszyć jak długo sie da :-D

Ja właśnie dziś będę mieć przezierność i tego się boję, w ogóle wszystkiego ... ehhh chciałabym wiedzieć co znaczy cieszyć się ciążą. Na dolegliwości nie mogę narzekać, bo nie wymiotuję. Czasem mnie zemdli i senna bywam. Zastanawiam się czy to normalne?
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 16:03   #3333
OlusiaS
Wtajemniczenie

Witam
Ale mnie dzisiaj kręci od zapachu kawy,fuuuuj .i zaczynaja boleć mnie piersi....

Paula radzilabym koleżance udać się do psychologa,zanim urodzi się druga dzidzia,bo mogą mieć ogromny problem (tak naprawdę już maja)

Trzymam kciuki za najbliższe wizyty i gratuluje udanych .ja staram się nie myśleć,jak długo jeszcze do mojej,żeby mi się nie dluzylo.jeszczce niecałe dwa tygodnie

Mumminek w jakiej części de mieszkasz?
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 16:10   #3334
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 23Paula23 Pokaż wiadomość
A co do wychowania przypomina mi się sytuacja sprzed 5 lat 2letni syn mojej kolezanki darł się na cały głos że ma iść się z nim bawić i go słuchać i koniec ta mu tłumaczy "rozmawiam z ciocia wypijemy kawę i pójdziemy sie bawic" a ten złapał dłuto akurat mieli remont w kuchni i trach jejw czolo krew się leje on w śmiech ta aż łzy w oczach ja do niej Karolina powiedz mu cos bo Ci kiedyś na łeb wejdzi nas*a i przyklepie jak tak dalej będzie a ona ze spokojem i opanowaniem on jest jeszcze za malutki będę miała czas go wychowywać...
A teraz ma 7lat i jest małym terrorystą kryzie ja bije kopie wybucha taką histeria że jak cos chce że pół dzielnicy go słyszy w sklepach lecą szantaże jak mi nie kupisz to będę wszystkim mówił że mnie bijesz... ze szkoly musiała go przenieśc do innej takie miała problemy w domu to siedzi i placze bo nie może sobie dać rady i trzęsie gaciami co będzie dalej bo na 3stycznia ma termin porodu a on powiedział że nie chce brata ani siostry a ja mu przyniesie do domu to go lub ją przez okno wyrzuci i on jest zdolny do tego... a ona w depresje wpada bo nie wie co robić... a ja do dziś słyszę jej słowa "On jest za malutki" no to teraz ma....
Czytam i nie wierzę nie wiem czy takie dziecko to do psychologa czy już do psychiatry powinno trafić...bo błędy w wychowaniu to jedno, ale zaburzenia zachowania to już co innego. Na pewno rodzina potrzebuje pomocy specjalisty, bo inaczej nic z tego nie będzie.
Niech to będzie dla nas wszystkich przestrogą
Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
To wam powiem że w naszym szpitalu po naturalnym porodzie jest zwyczaj że kłada ci golaska na brzuchu takiego prosto z pieca i zostawiają nas samych z tatusiem i bobasem na 2 godziny, normalnie na tej sali co się rodziło. No i położyli mi Alka a on mi się zaczął zsuwać bo mała glizda cyca szukała. A ja do męża żeby go szybko poprawił bo mi spadnie a ja się boje go ruszyc zeby mu ręki albo co nie urwac No ale i pozycja była dość niefortunna jednak. Potem juz było z górki. Ale za rok jak sie siostrzenica urodziła to do 3 miesiaca się bałam jej wziać na ręce i sie siostra ze mnie śmiała.
Więc sie nie martwcie dziewczyny, to samo przyjdzie. Instynkt napewno zadziała, a tego młodego człowieka wcale nie tak prosto uszkodzić jak się komu wydaje.
Nie wyobrażam sobie od razu takiego malucha na brzuchu może dlatego, że poród wydaje mi się jeszcze czymś strasznie odległym
Stary 2013-06-19, 16:18   #3335
OlusiaS
Wtajemniczenie

Powiem wam,ze "obcych" maluchów nie biorę na ręce,bo tez się boje.a ze swoimi nie miałam w ogóle problemu.
Tez położyli mi ich na klatce piersiowej,ale najpierw na pare minut,bo trzeba było zwazyc,zmierzyć,ubrać.w tym czasie mama zajmuje się krawcowa/krawiec .potem zostaje się na porodowce godzinę,dwie,ale w innym pokoju.przychodzi pielęgniarka z aparatem,szampanem i książeczka z odciskiem stopy i danymi malucha .dzidzi cały czas z mama

Edytowane przez OlusiaS
Czas edycji: 2013-06-19 o 16:24
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 16:35   #3336
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Ja nie Hosenka, ale odpowiem

To co sprawdzali u Twojego męża to prawie na pewno kariotyp – czyli to co sprawdza się na przykład po amniopunkcji. Prawidłowy wynik oznacza, że Twój mąż ma prawidłową liczbę chromosomów (to akurat żadne zaskoczenie, bo gdyby miał na przykład zespół Downa, to byłoby to wiadomo od bardzo dawna ) i co ważniejsze są one prawidłowo zbudowane – tzn. na przykład kawałek jednego chromosomu nie jest przyczepiony do drugiego (to się nazywa translokacja). Gdyby tak było to dla Twojego męża nie miałoby to znaczenia, ale mogłoby powodować bardzo wczesnej poronienia. Sprawdzali to u Was pewnie z powodu przedłużających się starań.

Więc to co można powiedzieć, że po Twoim mężu dziecko odziedziczy właściwą budowę chromosomów. Wynik nie mówi to natomiast nic o wadach, które powstają „na nowo” (czyli choćby zespół Downa), ani o chorobach, które są powodowane przez mutacje w pojedynczych genach (na przykład najpopularniejsza z nich – mukowiscydoza).
Dzięki Perfuzja. O taką rzeczową odpowiedź właśnie mi chodziło. Oprócz kariotyopów miał robione jeszcze CFTR i AZF - jeden z nich chyba odpowiada za mukowiscydozę - ale pewności nie mam. Tak się właśnie zastanawialiśmy czy to coś zwiększa szanse ale jak widać trzeba czekać Jutro będę dzwonić do lekarza, żeby się na to genetyczne USG umówić. Pewnie za dwa tygodnie będę musiała je zrobić.
Stary 2013-06-19, 16:47   #3337
23Paula23
BAN stały

Cytat:
Napisane przez em ma Pokaż wiadomość
Czytam i nie wierzę nie wiem czy takie dziecko to do psychologa czy już do psychiatry powinno trafić...bo błędy w wychowaniu to jedno, ale zaburzenia zachowania to już co innego. Na pewno rodzina potrzebuje pomocy specjalisty, bo inaczej nic z tego nie będzie.
Niech to będzie dla nas wszystkich przestrogą

Nie wyobrażam sobie od razu takiego malucha na brzuchu może dlatego, że poród wydaje mi się jeszcze czymś strasznie odległym
Otóż ja będę się starała uniknąć cudzych błędów ale z moim TŻ będzie problem i już to wiem bo on będzie strasznie rozpieszczał dziecko, patrząc na to co robi z naszymi 3ma psami i 2ma kotami już się zaczynam bać I z góry wiem że to ja będę tym "gorszym" rodzicem
23Paula23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 16:49   #3338
lidkaa82
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Messsuah Pokaż wiadomość
dziewczyny u mnie tak gorąco a ja mam mega katar

wiecie czy można jakies krople używać do nosa w ciąży ?
Nie można, krople obkurczają naczynia krwionośne, może to zaszkodzic dzidziusiowi. Lekarze zgadzają się ewentualnie w ostatnim trymestrze jeśli dobro matki przewyższa ewentualną szkodliwość ponieważ dzidzia jest juz na tyle duża że nie powinno jej to zaszkodzić
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 16:53   #3339
Metamfetaminax
Zakorzenienie

PawMaj13: Uwierz.. Mi by ktoś powiedział nawet 2 miesiące temu,że będę mamą to pomyślałabym,że ten ktoś na łeb upadł
Ale ja sobie siebie nie wyobrażam w tej roli,mimo,że dzieci uwielbiam,mojego chrześniaka to odwiedzam prawie codziennie i od małego lubiłam maluchy takie Ale teraz 24 na dobę mieć to już nie będzie taka sielanka...
_Shiloh_: Ja od początku ciąży chodzę 21-22 spać. A siedziało się zawsze do 2 w nocy nad książką czy coś Teraz to nawet popołudniu śpię przez ten upał.

Hosenka*: uwierz ja zaszłam w czasie okresu Ost. miesiączka 29 maj a ja zaszłam jakoś 1,2,3 maj A liczyłam się,że mam dni płodne długo po tym i się przeliczyłam

Muminek1991: To gratulacje I jak Twoje wrażenie po ujrzeniu dwóch kreseczek? U mnie był wielki szok,płacze,żale a na drugi dzień niespodziewana radość Ale i tak do tej pory nie wierzę

A ja sem dzisiaj była u lekarza Zdrowa jak koń jestem,wyniki wszystkie poprawne,nic więcej oprócz witaminek mam nie brać
Ale po dzisiejszym wypisuję się od tego lekarza,bo drażnią mnie jego głupie teksty i czuję się tam jak on siedzi ze swoją pielęgniareczką,że robię wielki problem stawiając się na wizytę. Spytałam grzecznie"A usg nie robimy?"(kierowałam się tym,że na 2 wizycie mojej siostrze robił) a on "Nie no co pani oszalała? Nie robimy,bo tu się nie robi często usg. Chce pani częściej to prywatnie". Tak,pójdę do niego prywatnie a wejdzie mi w tyłek i wtedy dopiero powie jaka jest płeć Bo jak się idzie na nfz do niego i mimo,że widok na ekranie nie jest zły to:"Zapraszam prywatnie na wizytę,tam będzie widać płeć. 100zł" Siostrę pojechał,że co z niej za matka,że nie chce iść prywatnie. A poszła do innego lekarza na nfz i płeć poznała.. Wolę już dojeżdżać do pani doktor niż do niego chodzić.

Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie...
Metamfetaminax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 17:03   #3340
maruda80
Zakorzenienie

Witam!
Ale upał ! - z domu nosa nie wychylam, mąż zainstalował mi wiatrak i da się żyć. Chociaż w kuchni jak gotowałam to ukrop nieziemski - akurat mamy stare okno w kuchni, którego za bardzo nie da się otworzyć...
Od tego ciepła aż słabo się robi...
Co do dzieci - też czasem mnie przeraża fakt że zostaniemy rodzicami, bardziej jak sobie damy radę ..
Dawniej podchodziłam do takich maleństw z dystansem, też bałam się brać na ręce, ale przełamałam się (mam 3 siostrzeńców i siostrzenice w wieku 1-5 lat) i najmniejsze dziecko jakie trzymałam to 2 tygodniowe.
Mdłości dalej mam, brzuch też nie przestaje boleć... no-spę biorę jak już wytrzymać nie mogę, ale nie chcę nadużywać..

Od niedzieli będziemy mieć maleńkiego pieska - suczkę. Imienia jeszcze nie mamy. Oficjalnie w dzień będzie sobie hasać po ogrodzie (mamy ogrodzony) legowisko będzie mieć pod schodami - jest tam spora wnęka a pieskowi nie będzie gorąco. W nocy będzie spał przy łazience. Oczywiście od razu mąż pojedzie z nim do weterynarza.

Na psa zdecydowaliśmy się już dawno, jak jeszcze nie byłam w ciąży.
Praktycznie w domu jestem sama, mąż pracuje prawie na 2 etaty i więcej go nie ma niż jest.
Czy pies może być "groźny" w ciąży - w sensie przenoszenia chorób itp.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20130619_163003.jpg (52,5 KB, 116 załadowań)

maruda80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 18:02   #3341
mini09
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Genetyczne z krwi i śliny robi się po 2 czy 3 poronieniach lub po obumarłej poźniejszej ciąży. Głównie chodzi o kariotypy. Można robić prywatnie, albo na NFZ, potrzebne jest wtedy skierowanie najpierw do poradni genetycznej a potem jest pobierana krew lub ślina.
dzieki, no wlasnie sie zdziwilam, ze mi tutaj to kazali zrobic, no ale trudno. mam nadzieje, ze bedzie ok.
mini09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 18:02   #3342
Muminek1991
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Metamfetaminax Pokaż wiadomość

Muminek1991: To gratulacje I jak Twoje wrażenie po ujrzeniu dwóch kreseczek? U mnie był wielki szok,płacze,żale a na drugi dzień niespodziewana radość Ale i tak do tej pory nie wierzę

Ja gdyby nie to ,że dopadł mnie brak miesiączki w życiu nie pomyślałabym ,że to już , jak pisałam zaszłam w 2 cyklu więc szybko. Z całych nerwów wstałam na siku koło 5 rano obudziłam TŻ( a jeszcze w nocy mialam komiczny sen ze zamiast do kubeczka nasikałam przez papier toaletowy ) i zrobiłam test Clearblue . Mój czekał w łazience a ja z niej wyszłam weszłam patrze a tam CIĄŻA, a zaraz potem Ciąża 2-3 i było WWWOOOOOOWWWWW.

W sumie to oboje zareagowaliśmy spokojnie choć bardzo szczęsliwie, płaczu nie było bo nadal to do mnie jakoś nie dotarło. Tylko od tej 5 już nie spałam tylko gapiłam się na test czy oby coś się nie zmieniło.A mój TŻ zaczął przeglądać wszystkie możliwe strony co mi wolno czego nie i do tej pory mnie poucza
2 test dla pewności robiłam następnego dnia rano znowu około 5, to mój jak mu powiedziałam ,że tak ciąża na bank , stwierdził że przecież od wczoraj (po polsku) nic nowego

Ciekawe jak to będzie u nas szczególnie myślimy o mówieniu po polsku. Mój TŻ jest Niemcem , i nie umie polskiego oprócz kilku słów.W domu rozmawiamy tylko po niemiecku.
Jest może tu jakaś Mama co zna taką rodzinkę mieszana ?Jak jest u dzieci z tym mniej używanym językiem ?
Muminek1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 18:17   #3343
mini09
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Muminek1991 Pokaż wiadomość
Ja gdyby nie to ,że dopadł mnie brak miesiączki w życiu nie pomyślałabym ,że to już , jak pisałam zaszłam w 2 cyklu więc szybko. Z całych nerwów wstałam na siku koło 5 rano obudziłam TŻ( a jeszcze w nocy mialam komiczny sen ze zamiast do kubeczka nasikałam przez papier toaletowy ) i zrobiłam test Clearblue . Mój czekał w łazience a ja z niej wyszłam weszłam patrze a tam CIĄŻA, a zaraz potem Ciąża 2-3 i było WWWOOOOOOWWWWW.

W sumie to oboje zareagowaliśmy spokojnie choć bardzo szczęsliwie, płaczu nie było bo nadal to do mnie jakoś nie dotarło. Tylko od tej 5 już nie spałam tylko gapiłam się na test czy oby coś się nie zmieniło.A mój TŻ zaczął przeglądać wszystkie możliwe strony co mi wolno czego nie i do tej pory mnie poucza
2 test dla pewności robiłam następnego dnia rano znowu około 5, to mój jak mu powiedziałam ,że tak ciąża na bank , stwierdził że przecież od wczoraj (po polsku) nic nowego

Ciekawe jak to będzie u nas szczególnie myślimy o mówieniu po polsku. Mój TŻ jest Niemcem , i nie umie polskiego oprócz kilku słów.W domu rozmawiamy tylko po niemiecku.
Jest może tu jakaś Mama co zna taką rodzinkę mieszana ?Jak jest u dzieci z tym mniej używanym językiem ?
Przede wszystkim to gratuluje.
Znam bardzo duzo rodzin w ktorych uzywa sie dwoch jezykow. jesli ty bedziesz mowic po polsku a tatus po niemiecku to dziecko nauczy sie dwoch jezykow na raz. slowa zacznie powtarza w tym samym okresie co inne dzieci, okolo 18 m-ca, natomiast zdania moze zaczac mowic troszke pozniej niz inne dzieci, gdyz musi przyswoic dwie gramatyki.
ale i tak uwazam, ze to dla dziecka swietny start!

My z mezem mowimy po polsku oboje, ale synus prawie dwuletni chodzi do przedszkola, gdzie wszyscy mowia po angielsku, wszyscy znajomi mowia po angielsku i w tej chwili mowi zdecydowanie wiecej po angielsku, ale przynajmniej po polsku rozumie, co jest wazne.

A jesli chodzi o samotnosc to tez tak mnie czasem dopada. mam tu duzo znajomych, nawet jedna kolezanka ma termin na grudzien, wiec niby mamy o czym rozmawiac... ale brakuje mi jezyka polskiego i tak jak mowicie moje znajome mialy zupelnie inne dziecinstwo i kulturowo sa zupelnie inne. To jest tez fajne, ale czasem takiego swojskiego kogos brakuje...

pozdrawiam
Stary 2013-06-19, 18:22   #3344
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
Dzięki Perfuzja. O taką rzeczową odpowiedź właśnie mi chodziło. Oprócz kariotyopów miał robione jeszcze CFTR i AZF - jeden z nich chyba odpowiada za mukowiscydozę - ale pewności nie mam. Tak się właśnie zastanawialiśmy czy to coś zwiększa szanse ale jak widać trzeba czekać Jutro będę dzwonić do lekarza, żeby się na to genetyczne USG umówić. Pewnie za dwa tygodnie będę musiała je zrobić.
CFTR to mukowiscydoza. Jeśli mąż jest zdrowy, to znaczy, że dziecko nie będzie miało mukowiscydozy. Może najwyżej być nosicielem, jeśli ty jesteś.

AZF to jakiś gen związany z niepłodnością męską, ale tu się nie znam.
Stary 2013-06-19, 18:22   #3345
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
23 lata to dobry czas na dziecko, mówie z własnego doświadczenia
Też tak myślę, mam nadzieję że jak się urodzi to się przekonam że mamy obie rację
Ja w sumie urodzę tuż po swoich 24 urodzinach, ale większość moich koleżanek spędza jeszcze weekendy nadużywając alkoholów i mężczyzn, więc niebardzo mam z kim pogadać nawet na ten temat

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
Najmłodsze jakie miałam na kolanach, to wredny i hałaśliwy, wychowywany bezstresowo, 4 latek. To spotkanie nie wzbudziło we mnie wielkich ciągot macierzyńskich, wręcz przeciwnie.
Ciekawe, jakie będzie moje dziecko
Tak mi się skojarzyła apropo czterolatków córka sąsiadów. I ze względu na nią poczyniłam postanowienie apropo mojego dziecięcia, takie mianowicie że termin wychowanie bezstresowe nie będzie miał miejsca w naszym domu. Rodzice pozwalają tej dziewczynce robić dosłownie wszystko, byle tylko nie wrzeszczała. Dziecka tak głośnego, nieuprzejmego, niszczycielskiego i denerwującego w życiu nie widziałam. Ciężko mieć pretensję do małej, przecież sama siebie nie wychowała, ale wspomnienie dziecka-terrorysty wywołuje ciarki.
Cytat:
Z tymi dziećmi to miałam podobnie, chrzesniak tz...Jezusie jakie to jest rozpieszczone i wstretne dziecko... Przez to że jego rodzice tak go wychowują to go dosłownie niecirpie.
Matko kochana ja tylko o nim pisze, a już mi sie ciśnienie podnosi :-P
Ja właśnie siedzę na balkonie i obserwuję małą zjadającą piątego dzisiaj loda (w związku z piękną pogodą siedzę od południa na tarasie, i liczę lody, ich ogród jest tuż pod moim balkonem) i tak sobie myślę że w sumie to wszystkich moich sąsiadów mi żal. Rodziców, bo porwali się na coś na co nie mają ani pomysłu, ani energii, i tej małej, bo będzie miała w życiu przefikane. Ma zero kontaktu z innymi dziećmi, a za trzy miesiące idzie do zerówki. Nie ma żadnych umiejętności społecznych, nie potrafi się dzielić czy czekać na swoją kolejkę, a jak coś jej się nie podoba to wrzeszczy i bije. Po paru dniach w szkole nikt nie będzie się do niej bliżał i tyle. Grupa ją odrzuci i powstanie duży problem. Też tego dziecka nie lubię, no bo jak tu takie zachownie przełknąć, ale żal mi jej jak cholera. Jaką krzywdę można człowiekowi zrobić, stosując metodę wychowawczą pod wezwaniem świętego spokoju :

Cytat:
I z góry wiem że to ja będę tym "gorszym" rodzicem
Nie gorszym, tylko zapewniającym poczucie bezpieczeństwa poprzez wprowadzenie jasnych reguł i zasad, zwanych dyscypliną. Ktoś przecież te wszystkie mądre słowa i terminy na coś wymyślił

Cytat:
Napisane przez nattalli Pokaż wiadomość
ja miałam identyczne podejście jak Ty zacznijmy próbować bo pewnie trochę nam to zajmie i nie minął miesiąc a tu dwie kreseczki się pojawiły
Ja miałam taki cichutki plan, że może jesienią zajdę, maleństwo urodziłby się latem, już po sesji, byłby spokój... I wyszło że będzie tuż po sesji, tyle że zimowej

Z kącika elementów śmiechowych ciąży:
Mój TŻ nasze dzieciątko wstępnie ochrzcił. Pseudonim operacyjny agenta brzmi "Szpilka Od Główki" Przeglądaliśmy książkę o dziaciach, a tam padło hasło że w danym tygodniu dziecko jest wielkości główki od szpilki, oczywiści przekręcił, tak zostało i teraz odmawia używania jakiegokolwiek innego terminu. Oficjalnie jestem przyszłą matką Szpilki Od Główki.
Roane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 18:29   #3346
mini09
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agoola83 Pokaż wiadomość
Hej w Polsce są badania, różne rozniste, morfologia, mocz, toxoplasmoza, cytomegalowirus, rubeola (rozyczka), kila, aids, Hbs-Ag oraz anty-Hbs oraz bodajże na wzw t. C, grupa krwi. Zwykle zlecane przez ginekologa w pierwszym trymestrze, płatne najczęściej z własnej kieszeni...no i badania obrazowe: usg przez brzuch i transvaginalne z opcja dopplera(widac przeplyw krwi)...a u Was jak to wygląda? Dolaczaj do nas, będzie Ci razniej

Witamy też inne Mamusie
No te badania to mialam w irlandii tez robione. mialam usg w 7 tyg, ale bez dopplera. natomiast bardzo mnie dziwia te genetyczne ze sliny na kariotypy i jakas krzyzowka badan z 1 i 2 trymestru, po ktorym nawet wychodzi czy to chlopiec czy dziewczynka. no nic zobaczymy co dalej. Na razie mialam 2 wizyty u lekarza. za tydzien usg genetyczne i te badania ze sliny i zobaczymy co dalej.

na razie opieka medyczna ok, zobaczymy co dalej

---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:25 ----------

Cytat:
Napisane przez nattalli Pokaż wiadomość
gdzie Cię los tak daleko wysłał Ja co prawda też w obcym kraju ale samolotem do rodzinki 2h więc nie tak strasznie
natalli , niestety meza praca zmusila nas do wyemigrowania tak daleko. tez juz sie przyzwyczailam do bycia na emigracji, najpierw UK przez kilka lat, potem Irlandia, teraz USA, ale to jest jednak bardzo daleko i niestety w okolicy polakow brak. Chociaz lubie amerykanow, sa bardzo przyjazni i otwarci, no to jednak sa te roznice kulturowe.
pozdrawiam
Stary 2013-06-19, 18:30   #3347
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mini09 Pokaż wiadomość
natomiast bardzo mnie dziwia te genetyczne ze sliny na kariotypy i jakas krzyzowka badan z 1 i 2 trymestru, po ktorym nawet wychodzi czy to chlopiec czy dziewczynka.
Czy to znaczy że da się inaczej niż USG wyczaić płeć?

Edytowane przez Roane
Czas edycji: 2013-06-19 o 18:31
Stary 2013-06-19, 18:42   #3348
mini09
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
no tak mi tu powiedzieli, chociaz nie jest to na 100 procent pewne i USG okolo 20 tygodnia jest pewniejsze. moje kolezanka ma termin na 5 grudnia i chyba ze 2 tygodnie temu miala wyniki i wyszlo jej ze dziewczynka. zobaczymy, co mi wyjdzie. za tydzien ide do lekarza to sie jeszcze dokladnie zapytam i napisze jak sie to badanie nazywa. sama jestem w szoku, ze tutaj mnie tak badaja z kazdej strony, bo w irlandii to praktycznie nic nie robili (wszystko zawsze bylo w 100% ok), tylko podstawowe badania, mocz co wizyty, no i 3 usg mialam.
zobacze gdzie lepiej
Stary 2013-06-19, 18:52   #3349
perfuzja
Zakorzenienie

Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Sa jakieś testy z moczu, nawet do kupienia na allegro, ale nie wierzylabym im przesadnie...

Na 100% płeć określić można tylko przy użyciu komórek płodu - czyli głownie po amniopunkcji,
Stary 2013-06-19, 18:53   #3350
23Paula23
BAN stały

Cytat:

Nie gorszym, tylko zapewniającym poczucie bezpieczeństwa poprzez wprowadzenie jasnych reguł i zasad, zwanych dyscypliną. Ktoś przecież te wszystkie mądre słowa i terminy na coś wymyślił
Jak Ty to ładnie ujęłaś u mnie w domu zawsze była duża dyscyplina i uważam że wyszło mi to na dobre więc moje dziecko też będę chciała podobnie wychowywać natomiast u mojego tż kompletny brak dyscypliny jedyne co mu wpoili to ogromny szacunek do kobiet za co jestem wdzięczna ale jak chodzi o inne kategrie życiowe to trochę musieliśmy się dotrzeć ... Dlatego wiem że z wychowaniem dziecka na początku tez będzie ciężko heh ale damy rade

Kurde w piątek mam wizytę na USG z wynikami badan krwi, moczu i cytologi i mam takiego stresa że szok... poprzednią ciąże straciłam na tym właśnie etapie i bardzo się boje... 2 tygodnie temu mialam plamienia po przytulaniu ale lekarz stwierdził że wszystko ok tyle że mamy zachować celibat jakiś czas ale od paru dni pobolewa mnie brzuch i tak się denerwuje...
23Paula23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 18:59   #3351
SunShineDoll
Rozeznanie

TŻ po 2 tygodniach milczenia i myślenia nad imieniem dla chłopca zaproponował: Adam a ja zaakceptowałam, więc mamy już imiona
SunShineDoll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 19:07   #3352
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mini09 Pokaż wiadomość
za tydzien ide do lekarza to sie jeszcze dokladnie zapytam i napisze jak sie to badanie nazywa.
Jeśli możesz to popytaj dokładnie czy to badanie cokolwiek warte. Ja jestem w tej chwili w Irlandii na wakacjach i do PL wpadnę dopiero w połowie lipca na badania, do tego czasu mogę umrzeć z ciekawości, przekopać cały internet świata i przebyć zawał w związku ze strasznymi historiami jakie znajdę
Z góry dzięki

Cytat:
Jak Ty to ładnie ujęłaś u mnie w domu zawsze była duża dyscyplina i uważam że wyszło mi to na dobre więc moje dziecko też będę chciała podobnie wychowywać natomiast u mojego tż kompletny brak dyscypliny jedyne co mu wpoili to ogromny szacunek do kobiet za co jestem wdzięczna ale jak chodzi o inne kategrie życiowe to trochę musieliśmy się dotrzeć ... Dlatego wiem że z wychowaniem dziecka na początku tez będzie ciężko heh ale damy rade
Twój TŻ, zobaczywszy na placu zabaw parę koszmarów w pampersach i na rowerkach pewnie szybko stwierdzi, że masz rację. Bezstresowe wychowanie to kaleczenie dzieci. Twój TŻ to szczęśliwy wyjątek A dyscyplina daje nie tylko to że nie musisz się za dziecko na ulicy czy w sklepie wstydzić, ale przede wszystkim fakt że jak człowiek wie co jest dobre a co nie, to ma jednak w życiu odrobinę łatwiej Zdecydowanie jestem za dyscypliną w domu, w końcu z domu się wynosi normy na całe życie.

Cytat:
Kurde w piątek mam wizytę na USG z wynikami badan krwi, moczu i cytologi i mam takiego stresa że szok... poprzednią ciąże straciłam na tym właśnie etapie i bardzo się boje... 2 tygodnie temu mialam plamienia po przytulaniu ale lekarz stwierdził że wszystko ok tyle że mamy zachować celibat jakiś czas ale od paru dni pobolewa mnie brzuch i tak się denerwuje...
Dobrze będzie, nie ma co się stresować

Cytat:
Napisane przez SunShineDoll Pokaż wiadomość
TŻ po 2 tygodniach milczenia i myślenia nad imieniem dla chłopca zaproponował: Adam a ja zaakceptowałam, więc mamy już imiona
Adaś, ślicznie
Stary 2013-06-19, 19:08   #3353
perfuzja
Zakorzenienie

Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Napisane przez SunShineDoll Pokaż wiadomość
Gratulacje

Za dwa dni o tej porze będę juz po usg genetycznym Nie moge sie doczekać, ale tez sie boje.
Stary 2013-06-19, 19:10   #3354
Metamfetaminax
Zakorzenienie

Muminek1991: Oj ja tak samo Tu dzień okresu nie ma,dwa,tydzień,15 dni i w końcu test zrobiłam i wyszło szydło z worka
Też się wgapiałam w test cały dzień spoglądałam czy to prawda,ale jednak jak były 2 kreski tak do tej pory są
Testy rzadko się mylą,mi jeden wystarczył,żeby umawiać się od razu na wizytę
To ciężka sprawa z tym językiem,ale musicie się dogadać. Zawsze to dziecko może znać dwa języki nic w tym nie przeszkodzi.
Grunt,żeby rozumiał obydwa języki

SunShineDoll: Też mi się Adaś podoba,ale drugiej stronie nie odpowiada Więc dla chłopca imienia brak,jedynie brane pod uwagę jest Dawid przez Tż,ale mnie to imię drażni i strasznie go nie lubię

Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie...
Metamfetaminax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 19:16   #3355
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
u mnie cykle były dosyć nieregularne. od OM wychodzi 8w6d.

przy liczeniu wieku ciąży też przyjmuje się te dwa tyg (chociaż niektóre kobiety mają dłuższa I fazę cyklu, inne krótszą) czyli data poczęcia to wiek minus standardowe 2t. a kiedy ja tak liczę to trafiam na datę gdzie ani 4 dni wcześniej ani 3 później nic się nie działo.
jestem tylko ciekawa czy tak jak lekarz mówi - usg pokazało wiek "fasolki" a nie całej ciąży.
No to o tym pisałam Te 2 tyg wynikają z tego, ze wtedy książkowo jest owulacja, a mało która kobieta tak ma. Skoro Tobie się nie zgadzają wyliczenia, to też nie miałaś owulacji równo po 14 dniach. Niektóre kobiety mają owulację już w 8-9 dc, a inne od sam koniec.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 19:23   #3356
SunShineDoll
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Gratulacje

Za dwa dni o tej porze będę juz po usg genetycznym Nie moge sie doczekać, ale tez sie boje.

I niech ktoś mi powie, że ciąże się przechodzi spokojnie w skowronkach. Ja mam usg 25 czerwca o 17:15 to będzie już 12 tydzień i mam zamiar zapytać jakie badania mi poleca odnoście chorób genetycznych - bo jak czytam internet to głupieję - a komuś ufać trzeba
SunShineDoll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 19:26   #3357
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Hosenka a może orientujesz się w tych kariotypach. Mój małż miał robione badania genetyczne w tamtym roku. Wszystko wyszło ok, żadnych mutacji. Czy to zwiększa nasze sznase na to, że z dzieckiem będzie ok? Czy tu nie ma reguły?
Trochę zwiększa, ale mutacje dzieją się też spontanicznie, na etapie "tworzenia" człowieka na które nie mają wpływu prawidłowe kariotypy rodziców

Instagram

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2013-06-19 o 20:06
Stary 2013-06-19, 19:34   #3358
mini09
Raczkowanie

poczytalam ulotke, ktora mi dali o tych testach i te ktore okresla plec to jest badanie markerow dna z krwi. jesli znajda y, to chlopiec, jak nie to dziewczynka. mozna to juz zrobic ok 7 tygodnia, ale im pozniej tym wieksze prawdopodobienstwo i ok 20 tygodnia to juz prawie 100%. generalnie chyba daja 90% pewnosci, z tym ze jesli wyjdzie chlopiec to jest wieksze prawdopodobienstwo.

tak tu przynajmniej jest napisane,

ale nie zamartwiaj sie zadnymi badaniami itp. wypoczywaj i na tym sie skup. ja w pierwszej ciazy zadnych dodatkowych badan nie robilam, i teraz jakby mi nie kazali to pewnie tez nie. oczywiscie jakbym czula, ze cos nie tak to zaraz bym biegla, ale poki nie ma powodow to po co sie stresowac.

a gdzie bedziesz rodzic? w pl czy w irlandii?
Stary 2013-06-19, 19:37   #3359
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Tego niestety nic nie zagwarantuje :/ Choć też jasne jest, że jezeli w rodzinach nie było żadnych obciążeń genetycznych, to te szanse na zdrowe dziecko jest większe.

Przy "tworzeniu" nowego człowieka zachodzi tyle reakcji, ze nawet przy zdrowych rodzicach coś może pójść nie tak i mają wtedy miejsce mutacje spontaniczne.

EDYCJA:

badanie kariotypów może też wykaza ć translakcje chromosomów, które mogą wpływać na donoszenie ciąży

Instagram

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2013-06-19 o 20:13
Stary 2013-06-19, 19:39   #3360
mini09
Raczkowanie

SunSHineDoll nie ma sie co denerwowac. a czemu chcesz genetyczne badania? czy jestes w rupie ryzyka (ktos w rodzinie chory, wiek po 35 rz itp). bo ja chyba bym nie robila jak nie trzeba. bo w wiekszosci nie daja one 100% pewnosci, chyba ze sa inwazyjne, a wtedy istnieje ryzyko dla plodu. Ale to twoja decyzja.

Tutaj w USA musze zrobic nestepujace testy z krwi:
PAPP-A, hCG, AFP, uE3 i inhibin. do teo dochodzi to usg genetyczne.

ale w pierwszej ciazy nie robilam tych testow z krwi i chyba bylam szczesliwsza.

pozdrawiam

Edytowane przez mini09
Czas edycji: 2013-06-19 o 19:41
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 12 (0 użytkowników i 12 gości)

Zasady wysyłania wiadomości