Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 - Strona 111 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-19, 10:11   #3301
Hosenka*
Zakorzenienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
witam nowe przyszłe mamy

Ja już jestem po wizycie. Wszystko w jak najlepszym porządku, serduszko bije i to baardzo szybko, ale jeszcze nie mierzyliśmy tylko słuchaliśmy lekarz stwierdził, że maluch jest bardzo ruchliwy.
ale mam zagwozdkę- na usg mam wartość GA 7w4d . wszędzie pisze, że to wartość od OM. ale jak pytałam (z 10 razy) jak to jest to gin mówił, że to wiek fasolki a nie od ostatniej OM. Gdyby tak było (czyli od OM) liczone to chyba jakieś niepokalane poczęcie- odejmując 5w4d nijak ani tego ani wcześniej ani później się nie przytulaliśmy. z drugiej strony teraz byłby 9t4d ciąży, czyli w miarę by się zgadzało (znaczy że mały jest starszy o kilka dni, ale to skrajne różnice).
wiecie jak to jest z tymi wartościami? w kalkulatorze z którego korzystam (http://twoja-ciaza.com.pl/kalkulator...-plodu-crl.php) też pisze o 7w4d w kontekście wieku płodu (a nie ciąży).

ps. też mam już małego duszka na usg crl 13,1mm
Zakłada się, ze do poczęcia dochodzi w 14dc, że niby wtedy jest owulacja, ale mało która kobieta ma tak książkowo owulację i idealnie 28 dniowe cykle. Dlatego najpraktyczniej jest liczyć od OM, bo tylko ta data jest pewna. Nawet, jeśli kobieta zaszłaby w ciążę w cyklu w którym kochała się 1 raz i datę zna, to na zapłodnienie są 3 dni (a w sprzyjających warunkach więcej) więc i tak nie będzie wiedziała kiedy doszło dokładnie do zapłodnienia.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 10:12   #3302
nattalli
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mini09 Pokaż wiadomość
Hej, tez bym bardzo chciala dolaczyc, taka sie jakas samotna poczulam, za oceanem termin mam na 6 stycznia.
Pierwszy synus za miesiac konczy 2 latka, rodzony w Irlandii, gdzie pelno polskich mam i bylo z kim pogadac. a tu mi tak samotno...
pozdrawiam wszystkie mamy...

gdzie Cię los tak daleko wysłał Ja co prawda też w obcym kraju ale samolotem do rodzinki 2h więc nie tak strasznie

26.05.2013 II kreseczki

http://www.suwaczki.com/tickers/c55fs65gkig2xlf5.png
nattalli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 10:30   #3303
patrycjja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Zakłada się, ze do poczęcia dochodzi w 14dc, że niby wtedy jest owulacja, ale mało która kobieta ma tak książkowo owulację i idealnie 28 dniowe cykle. Dlatego najpraktyczniej jest liczyć od OM, bo tylko ta data jest pewna. Nawet, jeśli kobieta zaszłaby w ciążę w cyklu w którym kochała się 1 raz i datę zna, to na zapłodnienie są 3 dni (a w sprzyjających warunkach więcej) więc i tak nie będzie wiedziała kiedy doszło dokładnie do zapłodnienia.

u mnie cykle były dosyć nieregularne. od OM wychodzi 8w6d.

przy liczeniu wieku ciąży też przyjmuje się te dwa tyg (chociaż niektóre kobiety mają dłuższa I fazę cyklu, inne krótszą) czyli data poczęcia to wiek minus standardowe 2t. a kiedy ja tak liczę to trafiam na datę gdzie ani 4 dni wcześniej ani 3 później nic się nie działo.
jestem tylko ciekawa czy tak jak lekarz mówi - usg pokazało wiek "fasolki" a nie całej ciąży.
Stary 2013-06-19, 10:47   #3304
ejani
Zadomowienie

Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Napisane przez nattalli Pokaż wiadomość

z B na D mówisz? kobieto nie przerażaj ja miała, D przed ciążą i liczę na litość ze strony natury, że mi piersi znacznie nie powiększy. Inaczej mąż kupi mi taczki na których będę je woziła razem z brzuszkiem
Ja już w 7 tygodniu musiałam przejść z D w E, ale może to dlatego, że mam mało pod biustem...

---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

No i już po badaniu, ale dziś bez usg (?), za to wszystko jest w porządku, to może lepiej nie męczyć dzidziusia
Następne za 3 tygodnie, ale nie wiem, czy to jest już to genetyczne, czy jakieś wstępne przed nim (ma ktoś medicovera? Zupełnie się nie mogę w tym rozeznać)
No i okazuje się, że wszystkie dolegliwości są normalne i jestem zdolna do pracy (tylko co, leniwa, że nie daję rady?)

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ----------

A, i di4n4, ja mogę solić bez opamiętania (hasło mojej lekarki: ciąża to nie choroba), więc i Tobie polecam
Stary 2013-06-19, 10:49   #3305
di4n4
Raczkowanie

Hey,

A ja właśnie zostałam sama w wielkim domu, maz wraca dopiero w sobotę, nawet pies jest u teściów bo nie zdążyłam jej jeszcze odebrać . Minęła dopiero godzina a ja juz mam mega dołaaa, nie mam tu nikogo prócz paru koleżanek ze studiów ... Poprostu masakra, chciałabym przespac ten czas do soboty nienawidzę samotności.

Ah . Miłego dnia

Ejani - to dobrze, bo u mnie w domu soli idzie bardzo dużo

Edytowane przez di4n4
Czas edycji: 2013-06-19 o 10:53
di4n4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 11:00   #3306
ciamber
Raczkowanie

Dot.: Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
Ja już w 7 tygodniu musiałam przejść z D w E, ale może to dlatego, że mam mało pod biustem...

---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

No i już po badaniu, ale dziś bez usg (?), za to wszystko jest w porządku, to może lepiej nie męczyć dzidziusia
Następne za 3 tygodnie, ale nie wiem, czy to jest już to genetyczne, czy jakieś wstępne przed nim (ma ktoś medicovera? Zupełnie się nie mogę w tym rozeznać)
No i okazuje się, że wszystkie dolegliwości są normalne i jestem zdolna do pracy (tylko co, leniwa, że nie daję rady?)
ejani ja mam medicover z pracy i jak narazie za badania nic nie płaciłam nie licząc jednego badania usg poza medicoverem bo nie chciałam czekać kolejnych 2tyg w niepewności

Witam wszystkie nowe Mamy

co do imion to powiem Wam, ze ja przez 27 lat jak się przedstawiałam to słyszałam "że jak?" lub "to jest takie imię" "ale ładne", "nietypowe" a dodam że mam na imię Nela tak to całe imię i nie Kornelia teraz juz jest bardziej popularne niż kiedyś ale i tak nadal robi wrażenie. Imię tak naprawdę to wybrał mi o 10 lat starszy brat hehe śmieje się, ze był na etapie przerabiania w Pustyni i w Puszczy a ze drugi brat to Staś to nie mogłoby być inaczej w każdym bądź razie całe życie słyszałam powyższe teksty ale i tak bardzo lubie swoje imię jest dobre do przełamywania pierwszych lodów hehe i raczej ludziska nie mają problemu z zapamiętaniem
Stary 2013-06-19, 11:08   #3307
_Kluska_
Zakorzenienie

Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Di4n4, szybko zleci
a popatrz jak to jest, ja marzę o kilku dniach w ciszy i samotności a raczej nie mogę na nie liczyć..

Ciamber, bardzo podoba mi się Twoje imię niespotykane ale proste i po prostu 'zgrabne'

II kreski - 09.05.2013

23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania

Pyza dorasta
_Kluska_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 11:09   #3308
23Paula23
BAN stały

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
czekamy na sprawozdanie

Z cyklu wolne refleksje...
Za pół roku będę tulić swoje dziecko.
Gdyby ktoś mi to powiedział rok temu, stwierdziłabym, ze jest szalony.
Właśnie sobie uświadomiłam, że wielu z moich znajomych dozna totalnego szoku... Pamiętających mnie jako tą "mało rodzinną, która boi się wziąć dziecko na ręce, zeby niczego nie popsuć". żeby być uczciwą - nigdy nie trzymałam małego dziecka.
Co za dziwne uczucie, kiedy radość miesza się ze strachem, nie tylko o jego trzymanie.
Dobranoc wszystkim...
Oj też mnie to nachodzi... staraliśmy się długo i bardzo bardzo kochamy nasze maleństwo ale teraz są chwile kiedy wkręca mi się myślenie co będzie czy dam rade i wgl...

Cytat:
Napisane przez SunShineDoll Pokaż wiadomość
Nie napiję się w obecnym stanie tego wywaru, bo zwymiotuję. Próbuję jabłka i wody od razu po wstaniu. Ja zawsze miałam problemy z opróżnianiem się ale żeby aż tak A piję dużo wody, właśnie z tego powodu - gorąca.
Spróbuj Activi ja ją kiedyś piłam i efekty były dziś znów zakupiłam i sprobuje ale była tylko szuszona śliwka jak ja to przełkne...

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Wiem doskonale o czym mówisz, też znam takie rozpieszczone dzieciaki, które niestety nie umieją się zachować wśród ludzi.

Ale nie ma co winić dzieci, rodzice są odpowiedzialni za to. jednak mimo wszystko też nie chciałabym mieć takiego rozwrzeszczanego i rozpieszczonego dziecka :/ ehh...

W ogóle ostatnio chodzę spać o 21 bo padam z nóg, tak mnie te upały meczą. Też tak macie?
Od sierpnia zmieniam miejsce zamieszkania na inny kraj, bez koleżanek, tż w pracy zwariuję sama boję się też zmiany lekarza w 16 tc

Coraz bardziej myślę nad Marysią lub Marcelem
Oj ja znowu wstaję wcześnie bo spać nie moge a pod wieczór to ledwo mi głowa poduszki sięgnie i już śpie, całe popołudnie chodże taka zmęczona przez ta pogode...

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
Czesć Mamuski
Ja dzis zebrałam cała swoja wątłą odwagę i poszłam na badanie krwi. Mój portfel jest lżejszy o 154 zł :/ Troche się zdziwiłam bo pierwsze badania z pierwszym synkiem kosztowały mnie 80 zł
No ale trzeba to trzeba. Okazało się ze dobrze ze w końcu poszłam bo na HIV czeka się tydzień a ja mam wizytę 27 czerwca. Mam nadzieję że wyniki mnie nie zaskoczą

Mam pytanie. Bo ja mam taki dziwny objaw ciaży i nie wiem czy to normalne. Otóż mam ogromne uderzenia gorąca (bez wzgledu na pogode) Po prostu nagle robi mi się duszno i zalewa mnie fala gorąca. Myślałam że takie objawy to przy menopauzie a nie przy ciaży
Mam tak samo, rano jak miałam jechać na badanie krwi to aż się wróciłam do domu położyć się chwile bo tylko z domu wyszłam i tak strasznie duszno mi się zrobiło, oblał mnie pot i tak słabo że myślałam że do domu nie dojdę ale poleżałam 3minutki i przeszło...

Cytat:
Ja odkąd jestem w ciąży to ogólnie zrobiłam się gorąca dziewczyna
ciągle mi duszno i gorąco. A kiedyś wieczny zmarzluch byłam.

Dziś mam kolejną wizytę i USG o 17:30 i stracha jak nie wiem!
Napewno wszystko będzie dobrze też byłam zmarzluch a teraz wiecznie mi gorąco...

Cytat:
Napisane przez Mystiquee Pokaż wiadomość
Udanego pracowitego dnia
Nie napracuj sie za bardzo

Tak na marginesie to też bym sobie do pracy poszła, a teraz już mi sie nie opłaca.. Także całą ciążę w domu plus rok macierzyńskiego... Po tym czasie najwcześniej mogę pomyśleć o pracy... Oszaleje na pewno do tego czasu, ale trudno.
Człowiek bez drugiego człowieka dorosłego rzecz jasna, dziczeje :P
Cytat:
Napisane przez di4n4 Pokaż wiadomość
Hey,

A ja właśnie zostałam sama w wielkim domu, maz wraca dopiero w sobotę, nawet pies jest u teściów bo nie zdążyłam jej jeszcze odebrać . Minęła dopiero godzina a ja juz mam mega dołaaa, nie mam tu nikogo prócz paru koleżanek ze studiów ... Poprostu masakra, chciałabym przespac ten czas do soboty nienawidzę samotności.

Ah . Miłego dnia

Nie łam się szybko minie Ja już się zaczełam przyzwyczajać 7mc temu przeprowadziłam się do mojego tż, 80km od moich rodziców, znajomych... Wcześniej pracowałam i byłam duszą towarzystwa więc na poczatku myslałam że zwariuje tu na wsi, nie ma tu nikogo w moim wieku jest młodzież (15-16) a resztą przed 40. Mój pracuje od 6-17 więc praktycznie całe dnie jestem sama z wredną teściowa z która za dużo nie gadam i z czasem zaczęłam się przyzwyczajać wszystko da się wytrzymać...
23Paula23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 11:17   #3309
ciamber
Raczkowanie

co do trzymania małych dzieci na rękach to widzę, że nie jestem sama ja się boję że im krzywdę zrobię. Ostatnio 05.05.2013 na chrzcie mojego chrześniaka kazali mi wziąść małego na ręce ja ja spanikowałam ręce mi się trzesły a cała reszta miała ubaw no mój kochany mąż nie lepszy on nie wziął chrześniaka na ręce bo on to nie i już. Jednym słowem myślimy o jakiejś szkole rodzenia ale to raczej pod koniec ciąży... w sumie to lepiej żeby nam ktoś pokazał co i jak bo krzywdy dzidzi nie chcemy zrobić
Stary 2013-06-19, 11:31   #3310
PawMaj13
Rozeznanie

NELA dobrze mi się kojarzy bo miałam Nelę (Kornelię) przyjaciółkę w podstawówce Ale całe imię Kornelia jest za długie, zwłaszcza, że TZ ma długie nazwisko. Jak się TZ zgodzi (o ile oczywiście będzie dziewczę) to spróbuję przeforsować Nelę A jak nie, to Polę. Chociaż od teraz wolę Nelę

Chociaż pewnie jeszcze z 1000 razy mi się odmieni... to imię to naprawdę trudna sprawa... decyzja na całe życie

2013-04-30
II kreski

Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone
PawMaj13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 12:03   #3311
Sheperdess
Rozeznanie

Cytat:
Wy jesteście moją jedyną nadzieją na normalne funkcjonowanie

Z tymi dziećmi to miałam podobnie, chrzesniak tz...Jezusie jakie to jest rozpieszczone i wstretne dziecko... Przez to że jego rodzice tak go wychowują to go dosłownie niecirpie.
Postanowiłam sobie że moje dzieci takie nie będą i bede stawała na głowie żeby osiągnąć swój cel. Chce mieć grzeczne i umiejace sie zachować dzieci a nie wstretne rozdarciuchy które muszą postawić na swoim, dodatkowo wszędzie wlazace, bez pardonu dosłownie...

Matko kochana ja tylko o nim pisze, a już mi sie ciśnienie podnosi :-P
Cytat:
Wiem doskonale o czym mówisz, też znam takie rozpieszczone dzieciaki, które niestety nie umieją się zachować wśród ludzi.

Ale nie ma co winić dzieci, rodzice są odpowiedzialni za to. jednak mimo wszystko też nie chciałabym mieć takiego rozwrzeszczanego i rozpieszczonego dziecka :/ ehh...

W ogóle ostatnio chodzę spać o 21 bo padam z nóg, tak mnie te upały meczą. Też tak macie?

Od sierpnia zmieniam miejsce zamieszkania na inny kraj, bez koleżanek, tż w pracy zwariuję sama boję się też zmiany lekarza w 16 tc

Coraz bardziej myślę nad Marysią lub Marcelem
Wiele zależy od wychowania. Uważam, że będziemy mieć takie dzieci, jakie sobie wychowamy. Ja też planuję, że moje dzieci będą chodzić jak w zegarku.

Shiloh, ja mam podobną sytuację, nikogo tu nie znam, a mąż pracuje całymi dniami. Mam nadzieję, że na basenie i w szkole rodzenia poznam jakieś mamusie i przynajmniej będziemy na spacery z dzieciakami chodzić.

Mam kolejny, wkurzający objaw: burczenie w brzuchu. Przed jedzeniem, w trakcie i po. W nocy spać przez to nie mogę. Zwariować można. Macie tak?
Stary 2013-06-19, 12:07   #3312
PawMaj13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sheperdess Pokaż wiadomość
Mam kolejny, wkurzający objaw: burczenie w brzuchu. Przed jedzeniem, w trakcie i po. W nocy spać przez to nie mogę. Zwariować można. Macie tak?
ja mam, ja mam Gdyby to był 20 tc pomyślałabym, że to ruchy dziecka

2013-04-30
II kreski

Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone
PawMaj13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 12:18   #3313
karolinka85
Rozeznanie

Nie dość że rano mam takie mdłości że hej..czuje się jakbym była na mega kacu..to jeszcze wczoraj prawie się załamałam...
ostatnio zrobiła mi się taka krostka-plamka przy nadgarstku..i poszłam do dermatologa i okazało się że to łuszczyca..Ci co ją mają to podobno w ciąży ustępuję..ale również może się pojawić..
także jak wchodzę i patrze fotki w necie jak to wygląda to sie załamuję..wiem, że są różne jej odmiany..i ta krostkowa co mam ją ja niby jest najlżejsza..ale co z tego jak żadnych maści kremów nie można stosować będąc w ciąży..bo to wszystko na sterydach..
niby to choroba genetyczna ale nikt w rodzinie tego nie miał..chyba, że jakieś bardzo dalekie pokolenie..
zamiast cieszyć się z ciąży..ja się dołuję..bo jak mnie wysypie..masakra
podobno żeby dzidziuś to odziedziczył to jest bardzo mała szansa..
[*] 17.07.2013r. 9t4d
25.08.2012 r.
Nasz ślub
07.10.2011 r.
zdany egzamin na prawko
karolinka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 12:32   #3314
23Paula23
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Sheperdess Pokaż wiadomość
Wiele zależy od wychowania. Uważam, że będziemy mieć takie dzieci, jakie sobie wychowamy. Ja też planuję, że moje dzieci będą chodzić jak w zegarku.

Shiloh, ja mam podobną sytuację, nikogo tu nie znam, a mąż pracuje całymi dniami. Mam nadzieję, że na basenie i w szkole rodzenia poznam jakieś mamusie i przynajmniej będziemy na spacery z dzieciakami chodzić.

Też mi się to włącza i najlepsze jest to że najczęściej wtedy kiedy jestem pojedzona

A co do wychowania przypomina mi się sytuacja sprzed 5 lat 2letni syn mojej kolezanki darł się na cały głos że ma iść się z nim bawić i go słuchać i koniec ta mu tłumaczy "rozmawiam z ciocia wypijemy kawę i pójdziemy sie bawic" a ten złapał dłuto akurat mieli remont w kuchni i trach jejw czolo krew się leje on w śmiech ta aż łzy w oczach ja do niej Karolina powiedz mu cos bo Ci kiedyś na łeb wejdzi nas*a i przyklepie jak tak dalej będzie a ona ze spokojem i opanowaniem on jest jeszcze za malutki będę miała czas go wychowywać...
A teraz ma 7lat i jest małym terrorystą kryzie ja bije kopie wybucha taką histeria że jak cos chce że pół dzielnicy go słyszy w sklepach lecą szantaże jak mi nie kupisz to będę wszystkim mówił że mnie bijesz... ze szkoly musiała go przenieśc do innej takie miała problemy w domu to siedzi i placze bo nie może sobie dać rady i trzęsie gaciami co będzie dalej bo na 3stycznia ma termin porodu a on powiedział że nie chce brata ani siostry a ja mu przyniesie do domu to go lub ją przez okno wyrzuci i on jest zdolny do tego... a ona w depresje wpada bo nie wie co robić... a ja do dziś słyszę jej słowa "On jest za malutki" no to teraz ma....

Cytat:
Napisane przez karolinka85 Pokaż wiadomość
Nie dość że rano mam takie mdłości że hej..czuje się jakbym była na mega kacu..to jeszcze wczoraj prawie się załamałam...
ostatnio zrobiła mi się taka krostka-plamka przy nadgarstku..i poszłam do dermatologa i okazało się że to łuszczyca..Ci co ją mają to podobno w ciąży ustępuję..ale również może się pojawić..
także jak wchodzę i patrze fotki w necie jak to wygląda to sie załamuję..wiem, że są różne jej odmiany..i ta krostkowa co mam ją ja niby jest najlżejsza..ale co z tego jak żadnych maści kremów nie można stosować będąc w ciąży..bo to wszystko na sterydach..
niby to choroba genetyczna ale nikt w rodzinie tego nie miał..chyba, że jakieś bardzo dalekie pokolenie..
Będzie dobrze zobaczysz przejdzie napewno po ciąży bądź dobrej myśli mi na całym dekoldzie powychodziły takie krostki z wodą jak po oparzeniu ale póki co liczę że mi przejdzie samo...
Stary 2013-06-19, 12:53   #3315
Muminek1991
Rozeznanie

Witam przyszłe Mamusie . Jeśli mogę to chętnie dołączę do waszej grupki
Ja ostatnią miesiączkę miałam 15.05.

Dwa zrobione testy w sobotę i niedziele były pozytywne .
Termin do lekarza mam dopiero na 1 lipca i czekam jak na szpilkach razem z moim TŻ

Z tego co wyliczyłam na necie to termin powinien być na koniec lutego
Pozdrowionka
Muminek1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 13:09   #3316
23Paula23
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Muminek1991 Pokaż wiadomość
Witam przyszłe Mamusie . Jeśli mogę to chętnie dołączę do waszej grupki
Ja ostatnią miesiączkę miałam 15.05.

Dwa zrobione testy w sobotę i niedziele były pozytywne .
Termin do lekarza mam dopiero na 1 lipca i czekam jak na szpilkach razem z moim TŻ

Z tego co wyliczyłam na necie to termin powinien być na koniec lutego
Pozdrowionka
Witam
Stary 2013-06-19, 13:12   #3317
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Genetyczne z krwi i śliny robi się po 2 czy 3 poronieniach lub po obumarłej poźniejszej ciąży. Głównie chodzi o kariotypy. Można robić prywatnie, albo na NFZ, potrzebne jest wtedy skierowanie najpierw do poradni genetycznej a potem jest pobierana krew lub ślina.
Hosenka a może orientujesz się w tych kariotypach. Mój małż miał robione badania genetyczne w tamtym roku. Wszystko wyszło ok, żadnych mutacji. Czy to zwiększa nasze sznase na to, że z dzieckiem będzie ok? Czy tu nie ma reguły?

Cytat:
Hey,

Ah . Miłego dnia

Co do samotności to ja czasem mam mega doły. Odkąd przeprowadziliśmy się tu gdzie mieszkam teraz z Krakowa nie mam żadnych znajomych. Wszyscy zostali w Krakowie. Owszem jest kilka dziewczyn ze studiów ale z nimi nie utrzymuję kontaktów. Mieszkam tu 6 lat i gdyby nie internet to bym chyba zapadła w depresję. A wcześniej byłam osobą ogromnie towarzyską, zawsze miałam wokół siebie kupę ludzi. A tu - jest jedna dziewczyna, która mieszka w Krakowie ale do rodziców raz na jakiś czas przyjedzie i to wszystko. Teraz jest w samiutkiej końcówce drugiej ciąży, więc pewnie jeszcze rzadziej będzie przyjeżdżać

Jak przez 9 tygodni nie miałam prawie wcale objawów ciążowych to się teraz pojawiły. Codziennie rano muszę sobie , Mdli mnie na zapach wszystkiego. To chyba wina tej zwiększonej dawki duphastonu
Stary 2013-06-19, 13:12   #3318
lidkaa82
Zadomowienie

To wam powiem że w naszym szpitalu po naturalnym porodzie jest zwyczaj że kłada ci golaska na brzuchu takiego prosto z pieca i zostawiają nas samych z tatusiem i bobasem na 2 godziny, normalnie na tej sali co się rodziło. No i położyli mi Alka a on mi się zaczął zsuwać bo mała glizda cyca szukała. A ja do męża żeby go szybko poprawił bo mi spadnie a ja się boje go ruszyc zeby mu ręki albo co nie urwac No ale i pozycja była dość niefortunna jednak. Potem juz było z górki. Ale za rok jak sie siostrzenica urodziła to do 3 miesiaca się bałam jej wziać na ręce i sie siostra ze mnie śmiała.
Więc sie nie martwcie dziewczyny, to samo przyjdzie. Instynkt napewno zadziała, a tego młodego człowieka wcale nie tak prosto uszkodzić jak się komu wydaje.
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 13:20   #3319
Muminek1991
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
Hosenka a może orientujesz się w tych kariotypach. Mój małż miał robione badania genetyczne w tamtym roku. Wszystko wyszło ok, żadnych mutacji. Czy to zwiększa nasze sznase na to, że z dzieckiem będzie ok? Czy tu nie ma reguły?

Co do samotności to ja czasem mam mega doły. Odkąd przeprowadziliśmy się tu gdzie mieszkam teraz z Krakowa nie mam żadnych znajomych. Wszyscy zostali w Krakowie. Owszem jest kilka dziewczyn ze studiów ale z nimi nie utrzymuję kontaktów. Mieszkam tu 6 lat i gdyby nie internet to bym chyba zapadła w depresję. A wcześniej byłam osobą ogromnie towarzyską, zawsze miałam wokół siebie kupę ludzi. A tu - jest jedna dziewczyna, która mieszka w Krakowie ale do rodziców raz na jakiś czas przyjedzie i to wszystko. Teraz jest w samiutkiej końcówce drugiej ciąży, więc pewnie jeszcze rzadziej będzie przyjeżdżać

Jak przez 9 tygodni nie miałam prawie wcale objawów ciążowych to się teraz pojawiły. Codziennie rano muszę sobie , Mdli mnie na zapach wszystkiego. To chyba wina tej zwiększonej dawki duphastonu

Oj nic mi nie musicie mówić o tym , ja prawie rok temu już będzie jak przeprowadziłam się do mojego do DE. i całkiem sama. Wszyscy: rodzina i znajomi zostali w Pl więc nawet jak dzień wolny to nie ma do kogo pójść tylko skype i nic więcej ,
Stary 2013-06-19, 13:33   #3320
forester
Zadomowienie

Witam nowe Mamusie

Widzę, że z samotnością nie borykam się sama. To chyba syndrom naszych czasów. Niby daleko od miejsca studiowania się nie przeprowadziłam, ale i tak takie prawdziwe i najlepsze przyjaciółki zostawiłam w mieście rodzinnym. W miejscu gdzie teraz mieszkam, niby są moje rówieśniczki, ale przepaść pod każdym względem między nami jest ogromna i po prostu nie mam tematów do rozmów. Na szczęście z Tż mamy zawsze wiele do omówienia, także jakoś leci, no i są jeszcze książki
Myślę, że jak kropek się urodzi to przepadnę i już będzie tylko lepiej

A co do kontaktu z małymi dziećmi to u nas jest on zerowy, także pozostaje liczyć na instynkt

Edytowane przez forester
Czas edycji: 2013-06-19 o 13:35
forester jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 13:42   #3321
Muminek1991
Rozeznanie

W gronie naszych znajomych nie ma jeszcze dzieci, zafasolkowałam pierwsza, najfajniejsze ,że razem z nasza znajoma zaczęłyśmy w tym samym czasie starania Ja zaszłam w cąże jak wynika już w drugim cyklu więc szybko, a ona na razie dzwoni co tydzień i się pyta, ale ja milczę puki nie pójdziemy do lekarza i on już na 100 % potwierdzi moje maleństwo.
Stary 2013-06-19, 13:59   #3322
SunShineDoll
Rozeznanie

Nie wiem jak wy ale ja się dziś rozpływam nie mogę przebywać długo na słońcu bo boję się, ze się przewrócę mam zawroty głowy jest mi duszno. Za równy tydzień mam obronę pracy mgr i chyba czas najwyższy zacząc się uczyć
SunShineDoll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 14:09   #3323
Muminek1991
Rozeznanie

Thumbs up Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Napisane przez SunShineDoll Pokaż wiadomość
Nie wiem jak wy ale ja się dziś rozpływam nie mogę przebywać długo na słońcu bo boję się, ze się przewrócę mam zawroty głowy jest mi duszno. Za równy tydzień mam obronę pracy mgr i chyba czas najwyższy zacząc się uczyć

Oj ja równiez mam dość upałów u mnie dzisiaj 39 stopni , całe szczęście mam wolne i leże na kanapie a za mna wiatrak bo nie dałabym rady .

Trzymam kciuki za tą twoja nauke
Stary 2013-06-19, 14:14   #3324
em ma
Zadomowienie

Witajcie!
Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
czekamy na sprawozdanie

Z cyklu wolne refleksje...
Za pół roku będę tulić swoje dziecko.
Gdyby ktoś mi to powiedział rok temu, stwierdziłabym, ze jest szalony.
Właśnie sobie uświadomiłam, że wielu z moich znajomych dozna totalnego szoku... Pamiętających mnie jako tą "mało rodzinną, która boi się wziąć dziecko na ręce, zeby niczego nie popsuć". żeby być uczciwą - nigdy nie trzymałam małego dziecka.
Co za dziwne uczucie, kiedy radość miesza się ze strachem, nie tylko o jego trzymanie.
Dobranoc wszystkim...
Ja się bałam małych dzieci dopóki siostra nie urodziła. Jak zobaczyłam jak ona małym obraca i nic mu nie jest to jakoś się przełamałam i sama go nawet przewijałam.
Ale ogólnie nie wyobrażam sobie siebie jako mamy
Cytat:
Wy jesteście moją jedyną nadzieją na normalne funkcjonowanie

Z tymi dziećmi to miałam podobnie, chrzesniak tz...Jezusie jakie to jest rozpieszczone i wstretne dziecko... Przez to że jego rodzice tak go wychowują to go dosłownie niecirpie.
Postanowiłam sobie że moje dzieci takie nie będą i bede stawała na głowie żeby osiągnąć swój cel. Chce mieć grzeczne i umiejace sie zachować dzieci a nie wstretne rozdarciuchy które muszą postawić na swoim, dodatkowo wszędzie wlazace, bez pardonu dosłownie...

Matko kochana ja tylko o nim pisze, a już mi sie ciśnienie podnosi :-P
Ech...zobaczymy jak nam to wyjdzie.
Jak obserwuje współczesne rodziny to:
1. rodzice chcą mieć spokój i wychowanie jest tylko i wyłącznie zaspokajaniem potrzeb dziecka (oczywiście głownie materialnych)
2. zazwyczaj pracują obydwoje rodzice i niestety ale dziecko jest pod opieką babci, niani, przedszkola a rodzice chcąc mu wynagrodzić niewidzenie się z dzieckiem zgadzają się na wszystko.
3. problemem jest też sama niezgodność rodziców...jeśli ich małżeństwo/związek nie ma solidnej podstawy to i wychowanie dziecka jej nie ma (mama zabrania, tata pozwala; kobieta przestaje być żoną a zostaje tylko matką i to prowadzi do totalnej katastrofy).
Oczywiście to wszystko w wielkim uproszczeniu, bo każda sytaucja jest inna, ale ja również nie rozumiem tego, że rodzice zamiast być rodzicami dla dzieci chcą być np ich "przyjaciółmi". Qrde...rodzic to rodzic.
Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
Mam pytanie. Bo ja mam taki dziwny objaw ciaży i nie wiem czy to normalne. Otóż mam ogromne uderzenia gorąca (bez wzgledu na pogode) Po prostu nagle robi mi się duszno i zalewa mnie fala gorąca. Myślałam że takie objawy to przy menopauzie a nie przy ciaży
Też tak mam.
Cytat:
Hey,

Ah . Miłego dnia

A ja staram się zawsze wykorzystać ten czas bycia samej dla siebie spróbuj zrobić sobie dzień domowego spa, zrobić to co odkładasz od dawna. Bycie samej nie takie straszne
Cytat:
Napisane przez ciamber Pokaż wiadomość
co do imion to powiem Wam, ze ja przez 27 lat jak się przedstawiałam to słyszałam "że jak?" lub "to jest takie imię" "ale ładne", "nietypowe" a dodam że mam na imię Nela tak to całe imię i nie Kornelia teraz juz jest bardziej popularne niż kiedyś ale i tak nadal robi wrażenie. Imię tak naprawdę to wybrał mi o 10 lat starszy brat hehe śmieje się, ze był na etapie przerabiania w Pustyni i w Puszczy a ze drugi brat to Staś to nie mogłoby być inaczej w każdym bądź razie całe życie słyszałam powyższe teksty ale i tak bardzo lubie swoje imię jest dobre do przełamywania pierwszych lodów hehe i raczej ludziska nie mają problemu z zapamiętaniem
Ładnie masz na imię
Cytat:
Napisane przez karolinka85 Pokaż wiadomość
Wiesz...ja z łuszczycą walczę od kilku lat. Też się z początku przeraziłam, ale nie taki diabeł straszny. Najważniejsze żeby pamiętać o nawilżaniu skóry, bo ona najszybciej atakuje suche miejsca.
W większości przypadków jest to faktycznie choroba genetyczna ale nie zawsze. Możesz też wybrać się do innego dermatologa, bo jednak żeby mieć pewność że to faktycznie łuszczyca to warto zasięgnąć jeszcze opinii drugiego specjalisty. Głowa do góry! Z tym da się normalnie żyć

Witam nowe mamusie!
Stary 2013-06-19, 14:24   #3325
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
Ja nie Hosenka, ale odpowiem

To co sprawdzali u Twojego męża to prawie na pewno kariotyp – czyli to co sprawdza się na przykład po amniopunkcji. Prawidłowy wynik oznacza, że Twój mąż ma prawidłową liczbę chromosomów (to akurat żadne zaskoczenie, bo gdyby miał na przykład zespół Downa, to byłoby to wiadomo od bardzo dawna ) i co ważniejsze są one prawidłowo zbudowane – tzn. na przykład kawałek jednego chromosomu nie jest przyczepiony do drugiego (to się nazywa translokacja). Gdyby tak było to dla Twojego męża nie miałoby to znaczenia, ale mogłoby powodować bardzo wczesnej poronienia. Sprawdzali to u Was pewnie z powodu przedłużających się starań.

Więc to co można powiedzieć, że po Twoim mężu dziecko odziedziczy właściwą budowę chromosomów. Wynik nie mówi to natomiast nic o wadach, które powstają „na nowo” (czyli choćby zespół Downa), ani o chorobach, które są powodowane przez mutacje w pojedynczych genach (na przykład najpopularniejsza z nich – mukowiscydoza).
Stary 2013-06-19, 14:52   #3326
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee

Dziewczyny wróciłam od lekarza.
Dzidziuś według OM 6t6d, według USG 6t5d
Serduszko pięknie biło, słyszałam dopplera
Dostałam L4 do następnej wizyty, która mam 15 lipca
Lekarz super, pytał jak sie czuje, informował mnie o wszystkim, także jestem bardzo zadowolona Szyjka zamknięta na 10 spustów
Zdjęcie też dostałam, wisi na lodówce
Stary 2013-06-19, 15:02   #3327
Negrid
Rozeznanie

A ja - jak to zwykle ja - mam pytanie... Odnośnie takiej przypadłości jak żylaki
Moja mama ma, obie babcie mają i ciocie też
wiem że paskudztwo wyskoczy też i mnie... to kwestia czasu. podobno około 5 miesiąca się zaczyna.
i właśnie nie wiem, można z tym coś można zrobić czy to walka z wiatrakami
Negrid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 15:19   #3328
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny wróciłam od lekarza.
Dzidziuś według OM 6t6d, według USG 6t5d
Serduszko pięknie biło, słyszałam dopplera
Dostałam L4 do następnej wizyty, która mam 15 lipca
Lekarz super, pytał jak sie czuje, informował mnie o wszystkim, także jestem bardzo zadowolona Szyjka zamknięta na 10 spustów
Zdjęcie też dostałam, wisi na lodówce

ale mnie dziś boli głowa.... eh. Ja się nie mogę doczekać piątku oszaleje do tego dnia oszaleje
Stary 2013-06-19, 15:30   #3329
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Za dwie godziny mam wizytę umieram już ze strachu mam setki głupich myśli w głowie i martwię się jak "pieron".

Tż właśnie jedzie do domu z pracy żeby być ze mną na USG. A najlepsze z tego wszystkiego jest to, że jutro mam ostatni egzamin na uczelni a na początku lipca obronę mgr.

Czy Wy też macie takie głupoty w głowach dot. ciąży?

Mystiquee gratuluję nieśmiało

Edytowane przez _Shiloh_
Czas edycji: 2013-06-19 o 15:35 Powód: dop.
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-19, 15:42   #3330
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee
Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Za dwie godziny mam wizytę umieram już ze strachu mam setki głupich myśli w głowie i martwię się jak "pieron".

Tż właśnie jedzie do domu z pracy żeby być ze mną na USG. A najlepsze z tego wszystkiego jest to, że jutro mam ostatni egzamin na uczelni a na początku lipca obronę mgr.

Czy Wy też macie takie głupoty w głowach dot. ciąży?

Mystiquee gratuluję nieśmiało
Shiloh dziękuję
Ja też sie stresowalam bardzo, ale nie bylo czego. Badanie zrobil, usg też.
Na początku lipca umowie sie na prenatalne, tu na pewno sie stresowac bede bardzo...i też mam takie głupie i dziwne myśli.
To moja druga ciążą i jestem duzo spokojniejsza. Odczuwam wewnętrzny spokój i zamierzam sie nią cieszyć jak długo sie da :-D

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 26 (0 użytkowników i 26 gości)

Zasady wysyłania wiadomości