|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 | |||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
Ja w pierwszej ciąży chodziłam ns nfz. Lekarza wybrałam źle, konowal straszny, nie raz płakałam przez niego. Teraz chodzę prywatnie, lekarz super, przyjmuje także na nfz i również dobre wrazenie na mnie wywarł. Nie chwale go na razie bo sie spieprzy jeszcze :-P A co do szycia... To czystą przyjemność, jesteś porodem wykończona żeby myśleć na temat szycia i nacinania krocza. Poza tym dostajesz znieczulenie. Mnie rozerwało strasznie, całą pochwe do szyjki. Rodziłam pol godziny, szyla mnie 1,5 godziny. Uwierz, spalam na szyciu, a bylo co zszywac ;-) Cytat:
Nawet nie bedziesz wiedziała że zastrzyk mialas, hormony tak działają, że nic nie czujesz. Mówię Ci porodowka to miejsce bardzo prywatne i intymne. Nie wstydzisz sie być nago, bo to jest naturalne, tam dla nikogo jakakolwiek czynność fizjologiczna jest zupełnie normalną i naturalną i piękna. Ja wspominam swój poród bardzo pozytywnie, to magiczny czas, cudowne chwile ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#3392 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
Ja porodu boje sie jak kazda kobieta ale co i jak to bede myslec póxniej. Napewno chce by maz był ze mna. Oj ale bym zjezdziła. Czasami tez czuje sie jakbym juz w 7 miesiacu była bo sił brakuje ale wiem ze to normalne i dzis jest źle jutro bedzie lepiej. Mi lekarz zabronił jezdzić na rowerze a bardzo lubiłam. Raz ze wzgledu na urazy a dwa ze wzgledu na nasze strania i wszystko co przeszłam całe leczenie. Moze to lepiej ale za rok sobie odbije mam nadzieje |
|
|
|
|
#3393 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
|
|
|
|
|
#3394 |
|
Zakorzenienie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Ja bym bardzo nie chciała cesarski
Mam nadzieje, ze sie uda. Po genetycznym chyba umowie sie juz z położna, bo mój termin jest dosyć trudny, wiec chyba lepiej umówić sie wczesniej,
|
#3395 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Też słyszałam, że po trudach porodu szycie to już pikuś. Zobaczymy. Jeśli moje dziecię będzie mieć taką dużą głowę jak jego tatuś, to bez nacięcia pewnie się nie obejdzie.
|
||
|
|
|
#3396 |
|
Rozeznanie
|
Ja nie wstawałam po zabiegu, nie ruszałam się, leżałam płasko jak kazali, zresztą nawet gdybym chciała się ruszyć, to nie było opcji, bo nie byłam w stanie, jedyne o co prosiłam, to żeby mnie zabili. Nie wierzyłam, że to się kiedykolwiek skończy, skoro NIC nie pomagało. Dlatego nikt pod żadnym pozorem mnie już na to nie namówi.
ja się cały czas jeszcze łudzę, że może się uda bez nacinania, bez rozrywania. Ponoć przygotowanie krocza poprzez masaż pomaga czytałam w necie jak to robić, ale jeszcze za wcześnie. Któraś z Was sprawdzała to i może potwierdzić lub zdementować?Z tym docieraniem się też jest różnie. Znam pary, które po 8-9 latach się rozeszły, weszły w nowe związki, w przeciągu roku-dwóch ślub, dziecko i jest OK. Wiadomo, że to, że teraz jest OK, nie musi oznaczać, że za kolejne 6 lat nadal OK będzie...
|
#3397 | |
|
Zadomowienie
|
Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Hej dziewczyny, tak mnie tą porannna wizyta zdenerwowała, że mimo że padłam godzinę później niż zwykle, czyli o 21
to teraz już nie mogę zasnąć:/Zastanawiam się, czy nie zmienić lekarki na kogoś, kogo nie będzie interesował tylko jego "koniec" a cała ciąża, bo hormony przecież działają nie tylko tam gdzie teraz jest dziecko... Co myślicie? Od razu mi się przypomniał ten tż na rowerze ![]() Zresztą ja też dziś jeździłam, ale tylko chwilę, bo to zupełnie już nie to... Niby zadyszki nawet nie dostałam, ale wróciłam wykończona ![]() ---------- Dopisano o 01:22 ---------- Poprzedni post napisano o 01:18 ---------- Cytat:
|
|
#3398 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
mnie w czasie porodu spotkalo to czego sie najbardziej obawialam. pod sam koniec tetno malego zaczelo spadac i niestety lekarz musial uzyc vacuum (po pl to chyba proznociag). to i kleszcze to najgorsze czego sie balam i zarzekalam , ze zrobie wszystko co sie da zeby tego nie bylo, ale niestety nie mnie bylo wybierac. wiec znieczulenie miejscowe dostalam przed nacieciem krocza i calym zabiegiem, takze na szwy tez starczylo. i tak jak pisalam malo pamietam z porodu, a mialam tylko gaz i rodzilam 20 h.
najwazniejsze jednak, ze synus urodzil sie zdrowy i poza malym guzikiem, ktory. zniknal po. dobie nie bylo zadnych powiklan. no i oczywiscie teraz tez sie boje, ale wszyscy lekarze mowia, ze drugi porod jest lzejszy wiec mam nadzieje, ze tak bedzie. no i hemoroidy mialam starszne, ale przeszlo po 2 tygodniach. |
|
|
|
#3399 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
U mnie cały poród trwał 3 godziny łącznie z tym całkowitym otwieraniem sie szyjki, dlatego nie nameczylam sie bardzo, ale rodziłam w nocy więc cały dzień na nogach, okna mylam, obiad gotowalam dla tz, sprzatalam więc już po samym dniu byłam wykończona. A tu jeszcze skurcze i poród. Skończyli że mna po 5 nad ranem i dopiero odpoczelam. A hemoroid tez mnie dopadł, strasznie dokuczal ale przeszło
|
|
|
|
|
#3400 |
|
Rozeznanie
|
hej kochane ja mialam dzien spiocha i mam nadal
wracam i ide spac.Uwas to zanika a mi sie mndlosci zaczynaja straszne.Wstalam i biegiem do wc. .Szykuje sie do pracy zaraz. W niej tez zasypiam. Marze juz o piatku lub niedzieli![]() co do porodu ,ja w 37tyg trafilam na nadcisnienie do szpitala i spedzilam w nim tydzien.Potem zaczely sie saczyc wody a szyjka 3cm tylko rozwarcia i musieli mi wywolac.o 9 dostalam kroplowke. o 17 zaczelam rodzic ,mialam takie bole,zechcialam by mnie zabili albo cos.Ostatnia faza-samego porodu mialam 45minut.Nacieli mnie ale mialam takie bolesne skurcze,ze nawet nie wiedzialam,ze to zrobili(bez znieczulenia).Zszywanie-prosilam by juz skonczyli-ok30-40minut to trwalo.Czulam kucie igly i bol.Az prawie zemdlalam.Ale jak dostalam na rece dziecko-zapomina sie o bolu ![]()
Julia Renata 28.01.2014 11:30 Nataniel 16.06.2009r. Marzec 2015- 29 tydz |
|
|
|
#3401 |
|
Zakorzenienie
|
Mystiquee: Właśnie się pytam czy są wskazaniem do cc
W trakcie ciąży jak się zrobią na pewno nie są i poród naturalny nie zaszkodzi ale jeśli mam już od 5 lat i jakby nie patrzeć są dla mnie uciążliwe,to może cc będzie... Chociaż wątpię.Sheperdess: Dużo było akcji. Też kiedyś wypalał w swoim gabinecie kobiecie nadżerkę,śmierdziało jak cholera,bo podobno nie można. Ostatnio na 2 miesiące go wylali i znowu jest. I tyle co w gazecie było o tym,że przychodzi pijany a nikt z tym nic nie robi. Jeszcze pracuje w renomowanym centrum medycznym i zwykłej poradni I to jeszcze ginekolog jak przychodzi pijany do pracy,co innego jak to jakiś niższej rangi lekarz,ale tu jeden ruch źle i może skończyć się tragedią.
Synuś Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie... |
|
|
|
#3402 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Dzieci duże -3720,54 cm,glowka 35 i 4140,55 cm,główka 36,5...mam nadzieje,ze to dziecie mnie trochę oszczedzi i tak nie urośnie ![]() Hemki tez miałam okropne,nie mogłam przez nie spać i w ogóle normalnie funkcjonować
|
|
|
|
|
#3403 |
|
Rozeznanie
|
Powiem Wam tak, ja nie mam zamiaru się nakręcać tyle kobiet rodziło i żyje. A że boli to no dziwne, żeby nie bolało to nie puszczenie bąka tylko urodzenie dziecka i z takiego założenia wychodzę. Rozmawiałam ostatnio z koleżanką, która 2 tygodnie temu urodziła najpierw naturalnie później cesarka po 6 godzinach i mówi do mnie, nawet nie słuchaj tych opowieści tak to bliskie śmierci jest
|
|
|
|
#3404 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
|
|
|
|
|
#3405 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale ciążę prowadziła u siebie![]() Co do porodu jego doświadczenie dla każdej z nas będzie inne. Każda z nas ma nieco inną anatomię, dziecko będzie różnej wielkości, z ułożeniem może być różnie, mamy inne progi bólu. Ale nie będziemy mieć wyjścia...przyjdzie ten moment i po prostu trzeba będzie urodzić to co możemy zrobić od siebie to starać się wybrać jak najlepszą opiekę dla siebie i maluszka. A część rzeczy jest po prostu od nas niezależna...
|
|
#3406 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też na razie nie myślę o porodzie.....jak weszło to musi wyjść
![]() Pewnie zaczne się bać w 7 miesiącu. U nas strasznie duszno i gorąco....wczoraj w salonie miałam 28 st ciepła myślałam ze oszaleje....coraz częściej mysle o l4 nawet jak z ludzmi rozmawiam to zadyszke łapie i ogólnie najchętniej bym na biurku zasneła ![]() Miłego dnia dziewczyny takiego bez mdłości i zawrotów
|
#3407 |
|
Zadomowienie
|
Odnośnie nacinania ja wypowiem się krótko. Dobra położna nacina na skórczu wiec się prawie tego nie czuje, a nawet jak sie czuje to nie jako ból tylko nieprzyjemne uczucie. Szyje się w znieczuleniu miejscowym. Podwozie po porodzie jest w takim stanie że zastrzyku ja nie czułam w ogóle, szycia w znieczuleniu też nie. Więc nie ma co się nakręcać bo nie taki diabeł straszny
Co do samego porodu to tak jak któraś napisała "to nie pierdnięcie" ale trzeba to trzeba i nie ma się co zastanawiać tylko jak przyjdzie pora to trzeba iść i urodzić. Najlepiej dla mamy i dla dzidziusia jeśli odbedzie się to naturalnie. Damy rade dziewczyny. Nie my pierwsze i nie ostatnie ![]() Ja dzisiejszy dzień rozpoczęłam od przytulanek z sedesem. Paw z rana...bezcenny
|
|
|
|
#3408 |
|
Zakorzenienie
|
Moja mama, która jest nawet mniejszych gabarytow ode mnie stwierdziła, ze poród jest spokojnie do przeżycia i ona by sie nawet nie zastanawiała nad znieczuleniem, gdyby miała rodzic kolejny raz.
Wiec na razie podchodzę do tego z absolutnym spokojem. Zamierzam umówić sie z położna i spotkać z nią kilka razy przed porodem, jestem pewna, ze to mnie porządnie uspokoi. I mam nadzieje przygotuje do porodu. Pol nocy złe spalam, bo denerwowalam sie juz usg. Osiwieje do jutra. A potem tak przez całe zycie
|
#3409 |
|
Zadomowienie
|
kalafiora mi się chceeeee
|
|
|
|
#3410 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Maruda przecież my pisałyśmy na ślubnym....właśnie mnie oświeciło
|
|
#3411 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja się dziś czuję jakby mnie coś przejechało, katasrofa. Boli mnie głowa i tu pytanie mogę wziąć Apap? Myślałam, że wstanę i będzie ok, ale jest tragedia, chyba coraz gorzej.... Ogólnie mam jakiś depresyjny dzień, brakuje mi normalności, bo TŻ całymi dniami jest poza domem czasem potrzebuje pomocy i nawet nie mam go jak poprosić, eh.. Najchętniej poszłabym spać ---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ---------- Cytat:
Gorzej jak będzie za wcześnie i termin mi przełożą... wścieknę się.
|
|
#3412 |
|
Rozeznanie
|
Ile kobiet, tyle reakcji.
Tyle strachów i tyle różnych punktów widzenia i doświadczeń ludzi dookoła. Jedne sie boją nacinania krocza, szycia, inne porodu samego w sobie, jeszcze inne igieł, a kolejne wyniku USG genetycznego Wiadomo, że trzeba to przeżyć i że nie da się wycofać. A co ma być to będzie... w tym wypadku niewiele od nas zależy. Ja jednak wolę wiedzieć jak najwięcej o przedmiocie mojego strachu, bo boję się najbardziej wtedy, kiedy wiem niewiele, lub nic. A tak - mogę się psychicznie nastawić na różne ewentualności.Czas sie zabrać do roboty... Miłego dzionka
|
#3413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie sie strasznie dłuży od wtorku, kiedy miałam je miec... I zaczęłam sie wkrecac, ze okaże sie, ze plod jest za duży i nie beda mogli mi zrobic badania...
|
|
#3414 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ---------- Właśnie w dzień Dobry TVN pokazywali nasza porodówkę bo mówili o kangurowaniu przez tatusiów
|
|
|
|
|
#3415 |
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Tak, apap można i ogólnie paracetamol można
|
#3416 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będzie git, jutro będziemy pić wirtualnego piccollo! ---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ---------- Dzięki dziewczyny poczekam jeszcze troszkę jak nie przejdzie - lecę kupić.
|
|
#3417 |
|
Zadomowienie
|
Przeglądałam inny wątek mamusiowy, gdzie na początku jest sporo info o ciąży i jej przebiegu i olśniło mnie, że jestem jedną z pierwszych, która wkracza w 2 trymestr
|
#3418 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
U mnie ten ból, że paracetamol na mnie nie działa. Wczoraj przemęczyłam się z migrenowym bólem głowy i czuję, że dzisiaj jeszcze mnie trzyma ![]() Na jedzenie patrzeć nie mogę. Jedynie co to wcinam płatki ryżowe i czasem przepijam wygazowaną colą. Smakuje ohydnie ale to jedyne po czym mnie nie ciągnie do wymiotów.
Edytowane przez mezaga Czas edycji: 2013-06-20 o 10:13 |
||||
|
|
|
#3419 |
|
Zadomowienie
|
Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Dziewczyny na ból głowy świetny jest olejek lawendowy (można kupić praktycznie w każdej aptece).
Wystarczy taki olejek otworzyć i wąchać poprostu pomaga naprawdęWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3420 |
|
Zakorzenienie
|
Idę o 12 do domu biorę urlop na godziny nie będę się męczyć i gonić o nie nie, a dziś mam sesję na FB do sklepu prowadzonego ze szwagierką może uda się rozkręcić biznes w końcu
Odkąd jestem w ciąży zrobiłam się jakoś bardziej przedsiębiorcza gdyby nie chwilowo złe samopoczucie z chęcią wzięlabym jakąs pracę dodatkową. No nic, głowa boli mniej Apap odpuszczam zobaczę co będzie dalej. Kiedyś pisałam, że nie potrafię nic pić, (wody herbty nic) otóż wczoraj wypiłam w pracy CAŁA butelkę wody! całą 1,5 litra + w domku swoje
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:56.

Mam je od kilku lat więc może to być jako przeciwwskazanie do porodu naturalnego? Czytałam tylko,że jak kobiety nabawią się tego w trakcie ciąży to mogą normalnie rodzić a ja już od dawna to mam więc może CC będzie konieczne...
Bo jak się w styczniu dowiedziałam, że z zajściem może być lipa przez PCO i inne moje zdrowotne historie, to odstawiłam wszystkie zabezpieczacze i poszliśmy na żywioł. Ale jeszcze w grudniu, gdyby ktoś mnie zapytał, czy chce mieć dzieci, odpowiedziałabym, że nie wiem... i byłaby to odpowiedź szczera. Kiedy się jednak dowiedziałam, że ich posiadanie to nie jest moje chce, albo nie chce, ale mogę, lub nie mogę, to już mi się ich zachciało. Stwierdziłam, że wolę je mieć ciut za wcześnie (teraz w sumie nie wiem na co za wcześnie
) niż miałabym nie mieć ich wcale.
tłumacze imbecylowi, że dolegliwości powodują HORMONY a nie PŁÓD. Więc czy ma 1 gram, czy 2,5 kg to PARADOKSALNIE może być mi gorzej w pierwszym wariancie. Nie pojął. Ja przesadzam.

wracam i ide spac.
.Szykuje sie do pracy zaraz. W niej tez zasypiam. Marze juz o piatku lub niedzieli

Postaram się dołożyć wszelkich starań, żeby takie właśnie było