Składnik, którego nienawidzę w perfumach - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-22, 18:47   #361
MayaMarie
Raczkowanie

Dot.: Składnik, którego nienawidzę w perfumach

Nie lubię wszystkiego co:
-gorzkie
-słone
-kwaśne
-większości przypraw
- większości owoców
- warzyw
- kwiatu lotosu
- przesłodzonych cukierkowych zapachów i w ogóle większości gourmandów
-nut plastikowych, syntetycznych

A tuberoza ładna jest!

Daeran, Wrath of the Righteous
MayaMarie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-22, 21:08   #362
Hanako
lubi eks swojego męża

zapisuję dla potomnych ― czy też ze względu na przemijalność moich zapachowych upodobań.

cytrusy ― pierwsze podejrzane o to, że zepsują dla mnie cały zapach. potrafią przywołać wspomnienie cytrynowego domestosa, co jest jedną z moich największych traum zapachowych, a jeśli tego nie robią, to zazwyczaj wycukrzają się na mnie do bólu zębów albo śmiertelnie mnie nużą. płasko na mnie wychodzą cytrusy.
słodkości i gourmandy wszelakiej maści ― natychmiastowy ból zębów gwarantowany. jeśli gdzieś znajduje się cukier, palony cukier, karmel, pralinki, czekolada, fistaszki i tak dalej w ten deseń, uciekam ile sił, powstrzymując po drodze odruch wymiotny. wyjątkiem jest wanilia w niskim stężeniu ― wtedy się bardzo lubimy, ale po przekroczeniu pewnej granicy rzucam ją bez żalu.
korzenne przyprawy ― a przynajmniej znacząca większość z nich. jestem w stanie gładko przełknąć pieprz, ale generalnie rozgrzewające, świdrujące przyprawy z cynamonem na czele przyprawiają mnie o ból głowy, z nagła mi duszno, rozpinam swetry i robię przeciąg w mieszkaniu, żeby przetrwać ― to nie jest środowisko sprzyjające miłośniczce zimnych zieleni.
białe kwiaty ― pojedynczo jestem w stanie je docenić i nawet polubić. w odpowiednim otoczeniu nie przeszkadza mi ani jaśmin, ani tuberoza, ani gardenia, ale zmieszane w jeden, wszechpotężny, migrenogenny akord... nie do zaakceptowania.
fiołek ― próbowałam polubić go naprawdę, naprawdę długo. nie potrafię. dla mnie fiołek składa się z duszącego pudru kojarzącego się z zapachem mydlarni.
ogórek ― mało zapachów daje na mnie wrednym, zielonym, mokrym ogórkiem, ale kiedy już daje ― chcę popełnić samobójstwo.
lukrecja ― trauma z dzieciństwa, chyba nie do oswojenia.

nie najlepiej czuję się w skórach i tytoniach, nie tyle nienawidzę tych nut, co mi w nich niewygodnie ― i w związku z tym ochoczo pozostawiam je do noszenia mężczyznom.
Stary 2013-03-22, 22:51   #363
Malabar
Raczkowanie

Miód.

Zwłaszcza taki paskudny i letko spleśniało-zatęchły, jak np. w Angelu

No 2 - tuberoza, czyli chińskie kredki.
Czuję je wyraźnie w starych Cacharelach i Hypnotic Poison (starej wersji).
Malabar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-22, 23:19   #364
201610111032
Konto usunięte

Właśnie mi się przypomniało że znienawidzonym przeze mnie składnikiem w perfumach są niektóre owoce (m.in jabłko, figa, wiśnia, czereśnia, truskawka, ananas ..) a także kminek, sosna oraz dziwactwa typu smoła, metal ..

Edytowane przez 201610111032
Czas edycji: 2013-03-22 o 23:25
201610111032 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-22, 23:34   #365
JanePanzram
Zakorzenienie

jaśmin (chociaż jaśmin użyty w odpowiedniej ilości (drobnej) rozjaśnia zapach, robi go bardziej przestrzennym)
oraz innych podobnych typu ogórek, jakieś arbuzy czy inne "morskie"
mama też tego nie lubi, więc może to dziedziczne
JanePanzram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-23, 02:29   #366
Quinn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez renia30 Pokaż wiadomość

Mamy prawie 100% pokrycia, typów zapachów i przykładów , na Twojej liście koszmarków ominę tylko Flowerbombę, którą miałam wielkokrotnie i jednak puszczałam w świat ale to z powodu znudzenia

Ze swojej strony dodam: brzoskwinię (Visa), retro aldehydy i szypry wszelakie (np. Vent Vert, Safari - trauma), ogórkowe-ozonowce (Cool Water), toberozę (Fragile), fiołek (Insolence), kwaśne, nadpsute owoce (Aura), ISO E Super.
Insolence też nie znoszę, ale fiołek bywa ładny, np. W Trussardi Jeans bardzo lubię. Świeże nie dosładzane Owoce niemal żadne mi nie straszne, poza grejpfrutem, Który akceptuję tylko w extravaganze d'amirage. Cool water też bardzo nie lubię, choć nie odrzuca mnie tak jak pozostałe, to samo z tuberozami mocnymi. Więc reniu wygląda na to, że nasz anty-gust jest faktycznie bardzo podobny, o nadpsutych owocach i retro chyba nie muszę wspominać tylko iso nie znam i mam związane z nim nadzieje no i brzoskwinia jest mi chyba obojętna.
W sumie nie lubię też cukierkowych ulepów w owocowym stylu, tylko ciastkowe są ok.

Edytowane przez Quinn
Czas edycji: 2013-03-23 o 02:34
Quinn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-23, 16:54   #367
Wandahl
Raczkowanie

Malin - w żadnym kosmetyku, również w perfumach.
Natychmiast " prowadzą" mnie do Rygi.
Wandahl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-03-23, 18:52   #368
em-jani
Raczkowanie

nie nienawidzę, ale obwiniam za niemożność cieszenia się wieloma ciekawymi kompozycjami - skórę i oud
em-jani jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-23, 20:10   #369
201801022057
Konto usunięte

Aldehydy, oud, dominująca róża (jeśli tylko majaczy w tle, to jakoś przeżyję), kadzidło, piwonia.
201801022057 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-23, 22:33   #370
newelka
Raczkowanie

Paczuli, w żadnych perfumach i nawet najmniejszej ilości. Nie wiem w sumie jak pachnie wygrzebany z ziemi truposz, ale właśnie takie skojarzenia budzi we mnie ten składnik na mojej skórze.

Edytowane przez newelka
Czas edycji: 2013-03-23 o 23:25
newelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-25, 11:53   #371
tutaj
Zakorzenienie

Jak do tej pory w prawie każdym zapachu z taką nutą odrzuca mnie:
Jaśmin (ból głowy gwarantowany!)
Róża (jakoś babcinie mi się kojarzy)
Figa
Irys
Ogór, arbuz - wszystkie świeże jak morska bryza
Pasiflora (cukrowo- kwaśny smrodek)
Stary 2013-03-25, 19:02   #372
zielona herbaciarnia
Raczkowanie

Generalnie my perfumiarze, musimy tolerować wszystkie zapachy, ja pod względem ładności dzielę je tak: cudowny, nie porywa, wywołuje wymioty
Nie przeszkadzają mi kamforowe paczule, dentystyczne agarowce, siuśkowe pogrzebowe białe kwiaty(narcyz, lilia,ylang- ylang), czy pachnące kupą labdanum.
Wkurzają mnie dwie rzeczy:
Totalna, nieplanowana dysharmonia która powoduje rozwalenie i spłaszczenie kompozycji która zamienia się w płaską duszącą zakisłą papę. Nuty którę lubia rozwalać kompozycję to ylang-ylang występujący razem z brzoskwinią(te składniki bardzo trudno ze sobą połączyć rzeby nie powstał zapach duszącego płynu do płukania tkanin(takiej mulącej kwiatowe ciężkiej papy jaką czuje w dużej ilości avonowskich pachnideł)
Podobny przypadek spłaszczenia kompozycji w duszna papę mamy przy mixie lawenda+bergamotka, często wychodzi nie planowana duszna mrożna nuta masci kamforowej wynikająca ze zbyt dużego stężenia octanu linalilu i terpenów. ( rozwalenie kompozycji lawendowo-bergamotowej świadczy o naiwności perfumiarza.) Ja ten problem załatwiam mixem dwóch pewnych octanów + white floral nuty i dihydromyrcenol.
Nuta której nie lubie i kojarzy mi się z bazarowymi podróbkami jest nuta, starego tygodniowego potu na blużce z ortalionu, nie wiem co to powoduje bo nigdy nie uzyskałe takiej nuty, ale jest to na pewno związane z mchem dębowym i ylang ylang który często po prostu cuchnie, delikatnie mówiąc.
zielona herbaciarnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-25, 19:56   #373
kriss_de_valnor
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zielona herbaciarnia Pokaż wiadomość
Generalnie my perfumiarze, musimy tolerować wszystkie zapachy, ja pod względem ładności dzielę je tak: cudowny, nie porywa, wywołuje wymioty
Nie przeszkadzają mi kamforowe paczule, dentystyczne agarowce, siuśkowe pogrzebowe białe kwiaty(narcyz, lilia,ylang- ylang), czy pachnące kupą labdanum.
Wkurzają mnie dwie rzeczy:
Totalna, nieplanowana dysharmonia która powoduje rozwalenie i spłaszczenie kompozycji która zamienia się w płaską duszącą zakisłą papę. Nuty którę lubia rozwalać kompozycję to ylang-ylang występujący razem z brzoskwinią(te składniki bardzo trudno ze sobą połączyć rzeby nie powstał zapach duszącego płynu do płukania tkanin(takiej mulącej kwiatowe ciężkiej papy jaką czuje w dużej ilości avonowskich pachnideł)
Podobny przypadek spłaszczenia kompozycji w duszna papę mamy przy mixie lawenda+bergamotka, często wychodzi nie planowana duszna mrożna nuta masci kamforowej wynikająca ze zbyt dużego stężenia octanu linalilu i terpenów. ( rozwalenie kompozycji lawendowo-bergamotowej świadczy o naiwności perfumiarza.) Ja ten problem załatwiam mixem dwóch pewnych octanów + white floral nuty i dihydromyrcenol.
Nuta której nie lubie i kojarzy mi się z bazarowymi podróbkami jest nuta, starego tygodniowego potu na blużce z ortalionu, nie wiem co to powoduje bo nigdy nie uzyskałe takiej nuty, ale jest to na pewno związane z mchem dębowym i ylang ylang który często po prostu cuchnie, delikatnie mówiąc.
o tak, z tym mogę się zgodzić, w szczególności po aplikacji Intense Tiare Montale, myślałam, że zejdę, cuchnął na mnie przeokropnie i mam na to świadków
a za kupę, wg moich obserwacji, odpowiedzialny jest raczej cywet albo kastoreum, przynajmniej na mojej skórze, brrrr

Edytowane przez kriss_de_valnor
Czas edycji: 2013-03-25 o 19:58
kriss_de_valnor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-26, 10:36   #374
nikita700
Wtajemniczenie

GG do nikita700

lukrecja i ogórek-nie znoszę,a wiele perfum je ma
nikita700 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-26, 11:12   #375
Daffodilka
Zakorzenienie

Zielona herbaciarnio, a przy okazji, jak należy się do Ciebie zwracać? W profilu jesteś kobitką, a piszesz jako facet?

W temacie - u mnie bez zmian. Nie znoszę dominującej róży, konwalii, aldehydów, mchu dębowego. Wszystko inne toleruję, ale wiele zależy od stężenia
Daffodilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-31, 16:52   #376
Quinn
Zakorzenienie

nienawidzę wyraźnej skóry w perfumach. Obrzydza mnie wręcz

I nie przepadam za różą - za bardzo kojarzy mi się ze starością, czymś aseksualnym, pudrem starszej pani.
Stary 2013-04-01, 07:07   #377
renia30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Quinn Pokaż wiadomość
nienawidzę wyraźnej skóry w perfumach. Obrzydza mnie wręcz

I nie przepadam za różą - za bardzo kojarzy mi się ze starością, czymś aseksualnym, pudrem starszej pani.

Co do skóry mamy pełną zgodność natomiast różę kocham, nie w każdym wydaniu i zawsze ale jest to i tak mój ulubiony (chyba jedyny, który lubię) kwiat w perfumach

renia30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-03, 10:10   #378
Eenax
Zakorzenienie

GG do Eenax

Nie ma chyba takich składników których nienawidze.
Juz nie raz się przekonałam ze to co nie lubię w bardzo dobrej oprawie potrafi mnie nawet zachwycić (jak było np. z różą w przypadku Rasasi Mukhallat Al Oudh).

Nie lubię w zapachach np.:
- konwalii - zwłaszcza tak wyraźnej i dominującej jak w Dirorissimo czy Le Muguet A. Goutal
- ozonu - Cool Water i jemu podobne
- nut ogórkowych i melonowych - np. takie jak w Treselle (i do tego gnijące glony oraz ozon) i Be Delicious (na dodatek z cukrem i fermentujące)
- mydła - ale takiego taniego "socjalistycznego" jakie jest w Chanel No. 5,
- ananasa - bo nadaje zapachom takie "urynowate" nuty

Ogólnie stronie od zapachów ozonowych, ogórkowych, kwiatowych i owocowych.
Dym kadzidlany. ...

czarne kredki

Edytowane przez Eenax
Czas edycji: 2013-04-05 o 14:02
Eenax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-03, 12:33   #379
aniuta26
Zadomowienie

kminku i plastikowej wanilii,ogólnie zapachów w klimatach dior hypnotic poison,addict granatowego,ange ou demon klasycznej wersji,wąchając te zapachy mam ochotę na

Wymiana: guerlain aqua allegoria coconut fizz
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1273321
aniuta26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-04, 12:43   #380
Tsukichan
Rozeznanie

Są nuty, które lubię bardziej lub mniej, w zależności od wykonania i kompozycji.
Za to fiołek za kazdym razem wywołuje u mnie migreny i odruchy wymiotne.
Testowałam kiedyś Unicorn Spell, wysłam z domu, po drodze ledwie wytrzymałam. Dla mnie ta nuta we wszystkich perfumach śmierdzi zgnilizną i mokrą ziemią, wilgocią i zaduchem, bez względu co jej towarzyszy i jak lekka jest kompozycja.
Stary 2013-06-17, 22:14   #381
Quinn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Quinn Pokaż wiadomość
wszystkie nuty: kwaśne (scent) , słone (womanity) , szyprowe w starym stylu, wetiwer dominujący, warzywa (pomidory z ogródka śródziemnego), goździk jak w słoniu, spaliny, spalenizna, mocno wyczuwalny dym, wędzony dym (!), nuta rosołowa (Dzongkha), nuty syntetyczno-chemiczno-fabryczne, bardzo słodka herbata (flowerbomba)

za to wymieniany tu dość często cynamon i jadalne wanilie bardzo lubię
Kwaśnych nadal nie lubię, ale słone polubiłam - solone Ogródki Hermesa i EdM , jak widać warzywa z Ogródka Śródziemnego też polubiłam. Goździk jednak lubię (ale nie ten ze Słonia) - w waniliowej Monie jest go sporo, a zapach piękny. Reszty nadal nie znoszę.
plus:
nuta lakieru do paznokci (wish, część angela)
róża - zawsze jednak trąci mi starszą panią
skóra jako wyraźna nuta - robi mi się niedobrze (o widzę że parę postów wyżej wymieniałam różę i skórę już)
"coś" co jest w crystal noir i sensuous - kojarzy mi się z chorobą (ciepła, gazowo-woskowa nuta)

Edytowane przez Quinn
Czas edycji: 2013-06-17 o 22:17
Quinn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-18, 07:22   #382
lexxi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexxi Pokaż wiadomość
fajny temat ja nienawidzę kminku, anyżu, maliny, truskawki, JABŁKA i na razie tyle przychodzi mi na myśl, to te najgorsze aha, za skórą chyba też nie przepadam
to jeszcze dokładam znienawidzoną gruszkę, porzeczkę, bardzo kwiatowych zapachów z wyraźną nutą konwalii, frezji i ogólnie wszelkiej delikatności kwiatko-sratkowatości i zapachów kwaśnych

"Obie ręce oparłszy o poręcz drewnianą, rzekł z uporem, że ducha zobaczył dziś rano."

WISH

Christine

lexxi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 15:04   #383
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Na razie odkryłam jeden znienawidzony kwiatek, ale wyczuję go wszędzie, w każdych perfumach, i mdli mnie po nim, i drażni, i muszę iść perfumy zmywać z zawartością Konwalii.
Sylwia1900r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-19, 19:58   #384
nekot
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sylwia1900r Pokaż wiadomość
Na razie odkryłam jeden znienawidzony kwiatek, ale wyczuję go wszędzie, w każdych perfumach, i mdli mnie po nim, i drażni, i muszę iść perfumy zmywać z zawartością Konwalii.
Przybij piatke
nekot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-19, 21:54   #385
201605091004
Konto usunięte

Nienawiść jest mi obca. Niemiłe mi są

goździkowiec korzenny,
lilia,
orchidea,
róża jako akord główny,
anyż jako akord główny

;-)

Edytowane przez 201605091004
Czas edycji: 2013-06-21 o 21:12
201605091004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-20, 20:49   #386
dixi
Zakorzenienie

GG do dixi

Cytat:
Napisane przez aniuta26 Pokaż wiadomość
kminku i plastikowej wanilii,ogólnie zapachów w klimatach dior hypnotic poison,addict granatowego,ange ou demon klasycznej wersji,wąchając te zapachy mam ochotę na
prawie się pod tym podpisuję - z wyjątkiem Addicta, którego uwielbiam
i kfiatków sratków nie lubię
i kokosa
dixi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-20, 21:02   #387
lexxi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dixi Pokaż wiadomość
prawie się pod tym podpisuję - z wyjątkiem Addicta, którego uwielbiam
i kfiatków sratków nie lubię
i kokosa
ja myślałam, że lubię kokosa, ale np. Crystal Noir mi nie podeszło, strasznie plastikowy ten kokos kokos-ananas z YR też nie - ale to chyba z kolei wina ananasa

"Obie ręce oparłszy o poręcz drewnianą, rzekł z uporem, że ducha zobaczył dziś rano."

WISH

Christine

lexxi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 20:07   #388
misianka
kosmita jakiś normalnie

irys-dusiciel
i paczula, ale to miłość-nienawiść, najczęściej na mnie jest starym ziemniorem (vide: Kokon, Anioł po godzinie i dalej), ale bywa piękna, tylko jakoś nader rzadko

Kot też człowiek. Zazwyczaj zresztą bardziej.
misianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-22, 18:20   #389
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

Cytat:
Napisane przez misianka Pokaż wiadomość
irys-dusiciel
i paczula, ale to miłość-nienawiść, najczęściej na mnie jest starym ziemniorem (vide: Kokon, Anioł po godzinie i dalej), ale bywa piękna, tylko jakoś nader rzadko
Misianko, a który zapach to piękna paczula? Na mnie z kolei w większości wypadków daje zmurszałymi dechami z piwnicy - a w Cocoonie z kolei jakoś mi jej mało...
VI4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-23, 07:58   #390
misianka
kosmita jakiś normalnie

Cytat:
Napisane przez VI4 Pokaż wiadomość
Misianko, a który zapach to piękna paczula? Na mnie z kolei w większości wypadków daje zmurszałymi dechami z piwnicy - a w Cocoonie z kolei jakoś mi jej mało...
odkopię pamieć podręczną i podam Ci

Kot też człowiek. Zazwyczaj zresztą bardziej.
misianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości