![]() |
#211 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…
Hultaj, ale ja teraz Ciebie nie rozumiem, bo ja się absolutnie z tym wszystkim zgadzam i właśnie taki związek praktykuję. Napisałam w tym wątku bardzo wyraźnie, ze jeśli ktoś ma fantazję gotować dla kogoś (lubi to, albo po prostu chce zrobić coś miłego) a do tego jeszcze ma na to jakiś wolny czas (o czym wyraźnie, Monika wspomniała) to w czym problem?
Maturzystką byłam łaaadne lata temu, więc też średnio te uwagi do mnie się odnoszą. Nie będę pisać, że mam multum wolnego czasu i nigdy nie opadam z sił, skoro studiuję cholernie ciężki kierunek i do tego od A do Z muszę utrzymywać się sama. Bywa. Na fitness nie idę, nadrabiam zdrowym jedzeniem ;p Wiec ani o fizycznej ani umysłowej pracy nikt mi nie musi opowiadać, naprawdę. I nie, nie jest to wpis z cyklu jestem cyborgiem, po prostu stwierdzenie faktu. Nie ja pierwsza i ostatnia tak mam chyba... Moje ostatnie posty były tylko na temat tego klasczynego offtopu, którym powstał i swiadczył o tym, ze jak ktoś pracuje dużo i ciężko to musem jest jechanie na zupkach chińskich, bo inaczej "ni da rady, panie". Co moim zdaniem jest bzdurą i napisałam dlaczego. Ludzi,tez singli, pracujących w cholerę ciężko jest wiele wokół i dają radę. Wyjazd wyjazdem. Wiele jest ludzi, co żyją w pojedynkę i dużo pracują, a jednak dają radę coś sobie zrobić do żarcia, to wszystko. A kwestia chęci i innych taki jest na boku, jest indywidualna, ja tu mówię o czystych możliwościach. Co nie znaczy, że jak jest szansa, że ktoś nam w tym wszystkim pomoże i odciąży z czystej chęci to jest to nie super ekstra, bo jest
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2013-06-21 o 17:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Człowiek jeśli musi jest w stanie zrobić wiele rzeczy, ale coś kosztem czegoś, nie znam ludzi, którzy np. pracują, uczą się, cuda wianki-wszystko sami. ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Zakorzenienie
|
Hultaj, prooooszę? Nie nie jestem wypoczęta, nie nie idę na fitnes, tak robię sobie posiłek. Więc to możliwe. To czy zostanie urzeczywistnione jest poza tą dyskusją imo. Kwestię chęci i innych takich zostawiam na boku w tym momencie. Mówienie, że to jest niemożliwe jest fałszem, bo połowa kraju jechałaby na chińskich albo zdechła z głodu. To, że ktoś ma gdzieś akurat robienie posilku i idzie robić rzeczy inne, mnie nie obchodzi, jego sprawa. Ale nie uwierzę, że ciężka praca warunkuje niemożliwość robienia sobie posiłku, no, po raz setny. Bo warunkowałoby niemożliwość robienia niczego innego oprócz spania i pracy. O to mi chodzi od zarania tego offa, tylko o to
![]()
![]() |
#214 | ||
BAN stały
|
wielozadaniowość to mit.
![]() nie chce mi się naprawdę kontynuować tej bzdurnej ![]() ![]() Cytat:
żaden to problem tyrać fizycznie, doginać karku w słońcu i upale, człowiek po tym nie marzy już tylko by się walnąć i odpocząć, z przyjemnością odstawia domową krzątaninę. Taki truiźmik lekko z sufitu, bo to, że Ty bez problemu gotowałaś po przyjściu z pola obiady nie oznacza, że dla kogoś innego nie byłoby to koniecznością więc na zasadzie 13ej godziny pracy bo jeść trzeba ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Zakorzenienie
|
mnie też się nie chcę, więc najlepiej jak każda da sobie spokój, bo i tak zostanie przy swoim
![]() tak, wszyscy mieliśmy na tych wyjazdach kondycję jak konie, wrzucając pare rzeczy do garnka na szybki obiad. I gites
![]() |
#216 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla Ciebie to panu korona z glowy by nie spadla, a dla kogos to moze byc potrzeba dbania o misiaczka z milosci. Zalezy jak definiowac obiad - jesli jako cieple zarcie, to przy mojej diecie akurat z 15 min bym potrzebowal przynajmniej. Natomiastjesli chodzi o dany posilek, to moj obiad wygladal dzis tak: kroisz szpinak, kroisz zielsko, kroisz pomidory, papryke, dodajesz wedzonego lososia, kruszone nerkowce, pieprzysz, mieszasz i papu gotowe. Zajelo jakies 5 minut wlasnie ![]() Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- btw, sweg0 czasu przez kilka tygodni jadałam obiady w miłym barze, takim własnie z domowym jedzeniem bardziej ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#218 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Chyba juz nie pamietasz to napisalas, to Ci przypomne: Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Rozeznanie
|
Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…
wszelkiej maści sosy do makaronu np.carbonara, z tuńczykiem, z łososiem; poza tym tortille albo quesadille z tym co akurat jest w lodówce - trochę szybkich opcji istnieje
![]()
![]() |
#220 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 01:10 ---------- Poprzedni post napisano o 01:08 ---------- [1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;41425395]ja gotuje codziennie, a a nadal nie umiem zrobić obiadu w kilka minut, sam bób gotowałam dzisiaj 20 min.[/QUOTE] Ej, ale ten bób to chyba sam się gotuje, a Ty możesz sobie usiąść np z kawusią w tym czasie albo coś innego porobić ![]() Dla mnie już sam taki bób z masłem byłby pysznym obiadem czyli nawet nie dałabym temu 5 minut. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2013-06-22 o 00:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przez 3 lata mojej "kariery" zawodowej studiowałam weekendami, w tygodniu praca, czasem nauka a w weekendy zjazdy. I co? Wracalam w niedzielę, miałam ugotowany obiad/kolację, mieszkanie lśniło i pachniało świeżym praniem. A bywało tak, że mimo tych obowiązków musiałam podjechać do mechanika, bo tż nie miał na to czasu. I jakoś oboje żyjemy, do gardeł sobie nie skaczemy.
![]() |
![]() |
#223 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Wracając do 1 i dlaczego; przecież mowa o pracy 12 godzin dziennie czyli 72-84/tydz wlaśnie. Dla mnie to jest logiczne, że się gotuje (chociaż można funkcjonować na kanapkach pewnie też ![]() ![]() Nie robi bo woli czas przeznaczyć na coś innego, bo pracując po 12 godzin na dobę, raz, że masz prawo być zmęczonym więc nie ma co pociskać głodnych kawałków, że nie i że to jest dziwne; dwa, że chciałbyś zrobić jeszcze coś więcej niż tylko praca i gary. Dla mnie niestety wyznania maturzystki co sobie przez wakacje tak popracowała nie są miarodajne, bo to tak jak wleźć na wysoką górę i wywodzić, że da się żyć na takich wysokościach. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | |
zawsze mam racje
|
Cytat:
![]() Ale nie da się ukryć, że jest więcej zajęć niż przy mieszkaniu.
![]() |
![]() |
#225 | ||
Zadomowienie
|
Dzięki za odpowiedzi dotyczące szybkich obiadów - przydadzą się!
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#226 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
Hultaj, w dalszym ciągu ciągniesz temat, rzucając przykłady, które nijak się mają do tego co napisałam. A niech sobie ludzie jedzą co chcą i jak chcą, jak tylko lubią. Niektórzy nie lubią stołówek, barów, szybkich dań i robią w domu i po prostu dają radę, to wszystko. Nikt tu nie mówił, że muszą, nikt nie mówił, że nie są zmęczeni, od kilku stron mówię, że "się da". Czy się chce to inna sprawa, niech każdy przecież robi jak chce i jak uważa. Jeeezu.... Naprawdę kwestia zrobienia sobie posiłku samemu, bo się tak po prostu woli (nawet pomimo zmęczenia), urasta nagle do jakiejś niewyobrażalnej rangi, no ja pitolę.
![]() |
#228 | |
zawsze mam racje
|
Cytat:
Ale często też ta 'równość' kończy się na tym, że równo nie jest, bo facet i pracuje i ma sporo w domu do zrobienia. Już nie wspomnę o tym, że najpierw niektórym kobietom się baardzo spieszy do dzieci i przekonują partnera/męża, że to już czas. Ale jak do obowiązków przyjdzie to już się zmienia nastawienie. Poza tym jeśli to nie jest np małe ząbkujące dziecko, a mieszkanie jest niewielkie to naprawdę ciężko mi uwierzyć, że kobieta zajmuje się tym wszystkich ileś godz non stop z mała przerwą na posiłek.
Janusze reklamy “You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf <3 <3 <3 Edytowane przez kobietasukcesu Czas edycji: 2013-06-22 o 14:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
Na przykład są ludzie, którzy robiąc karierę są ciągle na obrotach i np. stale nie dosypiają; też można by lansować, że da się np. być na obrotach 20 godzin na dobę, ale uważam, że większość ludzi żyjąc w ten sposób po jakimś czasie by się wypaliła, więc nie traktowałabym tego jako sposobu na życie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo jesli mowimy o normalnym tudziez czestym trybie zycie, gdzie sie jest w sektorze prywatnym i sie robi jakies 45h-55h tygodniowo, czasem troche wiecej, to spokojnie na wszystko jest czas. O sytuacji, gdy ktos ma np. 40 godzin pracy w tygodniu, to juz nawet nie bede wspominal. Jesli dla Ciebie norma full time jest 80h w tygodniu, to powiem tylko ze masz probke diametralnie rozna od z pewnoscia wiekszosci, jesli nie wszystkich tutaj... w kazdym razie, dla matek Polek w watku to nie bedzie zbyt miarodajne ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
BAN stały
|
ech, jeśli rozmowa dotyczy 12 godzin dziennie to raczej dotyczy pracy ciągłej, a nie w 1 dniu 12, w następny np. 4, bo to logiczne, że przy takim trybie nie trzeba mysleć o gotowaniu w dniu 12godz, tylko można to zrobić gdy się pracuje 4.
![]() Suvia np. wywodzi, że nie jest niczym dziwnym dla niej zejść z pola po 12 godzinach i gotować jedzenie, i dla jej znajomych/współpracowników też nie było. Z kolei Monyczka ![]() ![]() (No chyba, że zaczniemy się zaraz zastanawiać, kto jest bardziej pracowity i w ramach pracowitości z przyjemnością gotuje obiadki, a kto jest ''leniwy'' i woli sobie w ramach lenistwa nagotować wcześniej. ![]() Albo tekścik ''no musi się chcieć'' - no musi, ale trzeba jeszcze mieć na to siłę/energię. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nerwy, bo ja już mam wrażenie, ze pisze w kolo Macieju to samo, a potem i tak następuję tekst jak ten podkreślony ![]() Nie, nikt się nie rozkoszuje gotowaniem po takiej pracy. Ale jak się domowego żarełka przy sobie nie miało, nie chciało jeść chemicznych draństw (osobiście pięknie podrażniają mi żołądek, a nie lubię rzygac) nie bardzo miało okazje zjeść gdzieś (chociażby w miejscu gdzie człowiek niczego oprócz tych cholernych pół nie widzi i wyprawa do miasta na jedzenie, to jest właśnie - wyprawa, która wiąże się też z kosztami, a bylismy tam glownie zeby ciułać), to się ten posiłek po pracy szybko robiło. I tylko tyle. Więc jest to wykonalne.
![]() |
![]() |
#233 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 | |
Zakorzenienie
|
Hultajka - tyle ze praca na polu to sila rzeczy sezonowa jest, a nie ciagle zasuwanie. Caly czas chyba o czym innym mowimy
![]() Cytat:
![]() Nie zakumalas chyba. Monyczkaaa zapytala sie o to co zrobic chlopu do zarcia w danej sytuacji i zlecialo sie x osob, ktore wyskoczyly z takimi tekstami, chociaz do sytuacji ni przypial ni wypial ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
BAN stały
|
jak chłopu nie chce sie przygotowac obiadu itp. to jest leń patentowany i kobieta bedzie miała z takim przerąbane współczuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jeśli się wie, że się jedzie do roboty, po której będą gnaty bolały i człowiek będzie marzył o odpoczynku i jednocześnie ma możliwość naszykować się wcześniej choćby w ten sposób, by zabrać wałówkę i mieć kwestię gotowania z głowy - niewykorzystanie tego jest głupotą raczej. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Zakorzenienie
|
nikt nie twierdził niczego innego
![]() Swoja drogą niezły to leń patentowany, zapierniczający na wspólne mieszkanie... Baaardzo Moniko masz przerąbane z takim ;p
![]() |
#239 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Akurat facet Moniki nie będzie miał takiej mozliwości. No i są też ludzie, którzy cale życie zapieprzają fizycznie, jak nie przy jednych pracach to innych, albo np. lekarze mają dużo absorbujących zajęć (jeśli np. pracują w przychodni, szpitalu, na praktyce ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-06-22 o 21:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mój TŻ jeździ w delegacje, mają przeważnie do dyspozycji kuchnię, TŻ dobrze i chętnie gotuje, pracują po 10, 12 godzin, w weekendy gdy nie wracają do domu czasami jadą na ryby, idą pozwiedzać, czyli mają czas, nie mniej jednak ja przygotowuję mu na te delegacje jakieś posiłki, robię to bo chcę, w sumie to często robimy to wspólnie, wydaje mi się, (zresztą on potwierdza), że miło jest zjeść gdzieś daleko od domu posiłek który przygotowała żona, tak samo jak mi miło jest zjeść kanapki które przygotował mi mąż
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:28.