|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3451 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Za pół roku już hulanki, pospadają nam z głów wianki!! PM2014 cz.14
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3452 | |
Blond forever!
|
Cytat:
Ja skończyłam wcale nie rewelacyjne studia, na dwóch uczelniach i połowę wszystkich ludzi, którzy ze mną studiowali wyrzuciłabym - jeszcze 15 lat temu tacy ludzie nie mieliby szans dostać się na studia, a już na pewno ich ukończyć. Wielu ludzi idzie na studia z przypadku, bo modne, bo rodzice będą dumni, bo sobie młodość przedłużę, bo pożyję jeszcze pięć lat na garnuszku u rodziców... Studenci dorabiają w wielu dziedzinach i prawda jest taka, że to oni zaniżają stawki - bo student zgodzi się pracować prawie za każdą kwotę, jeżeli dostosuje się jego grafik do studiów. A ceny mieszkań? Konkurencja na rynku zrobiła się taka, bo ludzie wyjeżdżają na studia do innych miast, więc gdzieś trzeba mieszkać - to czemu na tym nie zarobić? A po studiach, wiadomo, każdy chce zarobić już na starcie więcej, bo ma mgr (nie piszę tego z ironią, bo sama jestem w takiej sytuacji - szukam pracy po studiach), pracy nie ma lub jest bardzo duża konkurencja, więc pracodawcy szybko robią przesiew i wybierają najlepszych. Niestety, moim zdaniem, dopóki szkolnictwo wyższe w Polsce nie będzie płatne to będziemy biedować. Oczywiście to nie jedyne problemy naszego kraju, ale moim zdaniem najprostsze do analizy z zachodem, gdzie szkolnictwo wyższe jest płatne.
Edytowane przez Blondi2989 Czas edycji: 2013-06-25 o 08:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3453 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Płatne studia? No to w takim razie ja bym należała do tych którzy by ich nie skończyli. Moich rodziców nie byłoby na nie stać. Z tego też powodu musiałam znaleźć kierunek na uczelni w rodzinnym mieście bo nie stać nas było żebym studiowała w innym mieście... Może po prostu na studiach powinien być wyższy poziom? Może wróćmy do egzaminów wstępnych. Teraz kiedy decydującym kryterium jest nowa matura to sorry ale każdy głąb pójdzie na studia. Są przedmioty gdzie naprawdę trzeba się postarać żeby nie dostać 30%. A że konkurencja? Jaka konkurencja... Na moim kierunku od lat był niedobór, brali wszystkich jak leci... Zawsze się znajdzie jakiś kierunek na który można złożyć...
![]() |
#3454 |
Rozeznanie
|
justynkie i misia880
ja wcale nie twierdze, ze na Zachodzie jest gorzej, ale to nie jest zadne spelnienia marzen. Wiem dobrze jakie sa realia w Polsce, sama pracowalam, ale tez studiowalam. Moja cala rodzina mieszka w Pl i na bierzaco wiem, co sie u nich dzieje. Teraz we Francji znowu sie ucze i pracuje, TZ pracuje i ma na prawde niezle stanowisko, wielka korporacja i co? I gdyby tylko on mial placic za mieszkanie i rachunki to bysmy zyli doslownie od 1 do pierwszego. Era "zmywaka" sie juz dawno skonczyla. Znajomi, ktorzy wyjechali do Angli doslownie za chlebem, po lepsza przyszlosc pocalowali klamki. Tam jest za duzo Polakow, coraz mniej chetnie widzianych, konkurencja ogromna, nawet o zmywak. Co innego Norwegia, to sie zgadzam, ze tam sa na prawde wysoki pensje, dobre warunki zycia itd. Znajoma mamy miala oferte pracy jako pielegniarka za 5000 euro! Nawet po odliczeniu kosztow zycia by sie oplacalo, ale co? dzieci w szkole, maz ma prace w Pl, tam by nie znalazl, wiec zrezygnowala, bo domu nie zostawi.... W ogole to jest dramat wielu rodzin, jak tylko maz np wyjezdza do pracy na kontrakt paromiesieczny.... Znam firme, gdzie tak jest. Moze i pensja niezla, ale co z tego, jak malzenstwo na tym cierpi, a ojca nie ma w domu miesiacami???? Sa przypadki i Przypadki. Jednym sie uda innym mniej, ale niestety wiekszosc to porazki.... Jezeli Wam nie odpowiada zycie w Waszych stronach, to nie lepiej sie przeniesc do innego miasta? Albo blizej zachodniej granicy i pracowac np w Niemczech? Znam tez rodziny co wlasnie tak robia. Pracuje w Niem, ale mieszkaja w Pl i to sie na prawde oplaca.... Jak sie okazuje, znam doskonale realia polskie i naprawde duzo sytuacji emigracyjnych. Obracam sie w tym srodowisku, wiec znam i dobre i zle strony. Ale jesli myslicie, ze Zachod przyjmie Was z otwartymi rekami to sie grubo mylicie. Kraje skandynawskie to jest mysl ![]() ![]() Wiem, ze jest bardzo zla sytuacja w Warminsko-Mazurskim i na Podlasiu ( rodzina), ale tez niektorzy z mojej rodziny sie przeniesli do Warszawy i naprawde maja lepsze zycie. Ja jestem z Warszawy, urodzilam sie tutaj i mimo, ze jest tu tez nie zawsze rozowo z praca, to ogarnieci ludzie poradza sobie. Nie wiem dokladnie jak jest w innych duzych miastach jak Katowice czy Krakow, bo akurat nie znam nikogo kto tam pracuje. Pomyslcie, ze "srednich " ludzi jest cala masa, wiec zeby znalezc prace trzeba byc tym "najlepszym", czyms sie wyroznic, miec cos,czego inni nie maja... Powiecie mi, ze to banalay, ale taka wlasnie jest prawda... Polska daje sznase ludziom jedynie zaradnym. Nie chce nikogo obrazac, ale nie oczekujcie cudow po pracy w sklepie czy na recepcji. Zwlaszcza na takich stanowiskach konkurencja jest ogromna, bo jest masa studentow, czy po prostu ludzi ze srednim wyksztalceniem, co przyjma taka prace z ogromna radoscia i pracodawcow urzadzaja umowy smieciowe itp. Rzad mamy jaki mamy, przepisy sa jakie sa. Trzeba umiec jednak wykorzystywac szanse jakie sie pojawiaja. Ja wiem, ze sa tez tacy co maja mnostwo stazow, dobre studia i pracy wciaz brak, ale wtedy na prawde pomyslcie, czy nie otworzyc czegos wlasnego? Przynajmniej praca na wlasny rachunek... No albo jechac do Skandynawii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3455 | |||
Zadomowienie
|
Witam się
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Ja mam tatuaż na ręku (wew str nadgarstka) żałuję, że nie przemyślałam bardziej, ale mam nauczkę ![]() ![]() ![]() Witam nową Pmkę ![]() ![]() W ogóle nie pochwaliłam Wam się, że zrobiłam sobie zaproszenia ![]() ![]() ![]() No i druga sprawa, w ubiegłą sobotę wyobraźcie sobie ktoś zadzwonił do właścicielki naszej sali i chciał odwołać nasz termin !! ![]() ![]()
![]() |
#3456 |
Rozeznanie
|
Blondi2989 zgadzam sie z Toba, ze to w duzej mierze wina systemu. Dzis nie miec mgr albo chociaz licencj. to wstyd. Ale umowmy sie - studia w prywatnej szkole to zaden prestiz ( chociaz jest kilka dobrych szkol jak np Kozminski z Warszawie, ktory sie liczy nawet w rankingach europejskich).
Wyzsze Szkoly czegos tam to czesto iluzja studiowania. Nie chce Was obrazac, bo pewnie znajda sie i takie, ktore wlasnie takie szkoly skonczyly, ale czy teraz macie dobra sytuacje? Chciaz tez musze przyznac, ze sa szkoly prywatne, ktore daja dobry strat na rynku pracy, np w Olsztynie szkola zwiazana z kosmetyka. Nie wiem dokladnie jak tam jest, ile kosztuje itd. ale znajoma skonczyla i nie narzeka. Czasem lepiej odpuscic sobie studia i zrobic kurs i isc do pracy, albo otworzyc cos wlasnego... Chociaz tez mozna skonczyc dobry kierunek na publicznej uczelni, nie koniecznie prestizowej i miec dobra prace... ale tez dobry kierunek na dobrej uczelni i siedziec na bezrobociu. Wszystko zalezy od charakteru i zaradnosci... Studia w kazdym miescie to niestety droga sprawa.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3457 | ||
Blond forever!
|
Cytat:
![]() A Skandynawia? Byłam na wycieczce w Szwecji i mieliśmy przewodniczkę Polkę, męża ma Szweda i ogólnie faktycznie Szwedzi są otwarci na emigrantów, którzy mają fach w ręku lub dobre techniczne studia - organizują im kursy nauki szwedzkiego, załatwiają pracę. Ale życie tam jest baardzo drogie - ona mówiła, że kupiła dom (w przeliczeniu na złotówki za 1mln) z kredytem na 25 lat. Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3458 | |
perfumowe ADHD
|
Cytat:
![]() pogrubione 2 : a co się stało że doszło do takiej sytuacji?
![]() ![]() |
![]() |
#3459 | |||
Raczkowanie
|
Witam
![]() Cytat:
![]() A co do cen w Danii i Szwecji - niewiedzialam ze jest tam tak drogo jak w Norwegii. Okazuje się ze ceny porównywalne.. Cytat:
Cytat:
Poka zaproszenia! ![]() Co do edukacji zgadzam się - za dużo ludzi studiuje. Na studia jest przyjmowanych za dużo osób, głównie po to żeby utrzymać uczelnie.. Nie ma egzaminów wstępnych, jedynie wyniki z matury się liczą. Jako pierwszy rocznik z nowej matury wiem, ze nie jest to miarodajny egzamin.. Nacisk na studiowanie bierze się też z rodziców - kiedyś jak skoczyło się studia to rzeczywiście coś znaczyło. dlatego rodzice chcą żebyśmy my też studiowiali, mieli leipiej. Ale to niestety nie jest jednoznaczne, jak już same wiemy po sobie.. Powinno wrócić się do szkół tzw technik i zawodówek. Bo tak naprawdę w Polsce zaczyna brakować prawdziwych fachowców, z wiedzą. Edytowane przez helcia86 Czas edycji: 2013-06-25 o 09:32 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3460 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() 2. ja obstawiam, że komuś spodobała się sala a termin zajęty - to spróbował odwołać nasz termin, ale źle trafił bo już była zaliczka i znajomi w dodatku. Nie udało się odtworzyć nr bo mieli zbyt dużo tel. w tym dniu Powiedziała nam, że gdyby nie było zaliczki to by zwyczajnie skreśliła a pokażę ![]()
![]() |
#3461 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Skandynawia? Oczywiście że chcę ale trzeba znać płynnie język. Ja znam ale to za mało. Ciągle się uczę. Jeśli miałabym wyjechać to tylko do pracy w zawodzie. Zachód jest mało atrakcyjny? Tak, bo ludzie w Polsce wymyślili że nagle wszyscy pojadą do Anglii lub Irlandii. A tam też jest jakiś limit miejsc pracy. Mam paru znajomych w Hiszpanii, są mega zadowoleni. Teraz jest mnóstwo ofert z Niemiec, niestety trzeba znać język niemiecki. Na Anglii świat się nie kończy.
![]() |
#3462 |
Zadomowienie
|
Moje zaproszonka
![]() ![]() ![]() Jak Wam się podoba ? ![]() no tak, wszystko straciło na jakości :< nie ma jeszcze polskich znaków, ale to też zajmie chwilkę. Całość będzie na kwadratowych kartkach z zaokrąglonymi rogami. Inspirowałam się zaproszeniem ze strony projekt ślub czy coś takiego.
Edytowane przez karoolecka Czas edycji: 2013-06-25 o 19:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#3463 | |
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Za pół roku już hulanki, pospadają nam z głów wianki!! PM2014 cz.14
Cytat:
Ja niby skonczylam kieru ek raczej niecodzienny,nie ma duzo osob po tym kierunku bo tylko kilka uczelni w polscr go prowadzi i koncxy ok 30osob, ai tak z praca krucho... Nie dosc ze krucho,to zarobki moich kolezanek sa takie ze nie wiadomo co z tym zrobic.. No,chyba ze idziesz na umowe zlecenie i masz za dyzur 250zl.. Ale wtedy moga ci zrobic albo 5dyzurow albo 15,nie ma ograniczen.. No i nie masz zadnych swiadczen,ani ubezp ani skladek.. Nie wiadomo co gorsze. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3464 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3465 |
Zakorzenienie
|
ja się nie spodziewam cudów moja droga tylko w miarę godnych warunków pracy. Chociaż 1500 zł no i te nieszczęsne skladki zus itp.
czy to tak wiele? spodziewam sie cudów... ??? może i recepcja.. ale czy pani na recepcji nie moze miec zapalenia płuc i isc na L4 ? no nie moze bo nie zarobi albo ją zwolnią... |
![]() ![]() |
![]() |
#3466 | |
Blond forever!
|
Cytat:
![]() Na drugiej jak dla mnie jest za dużo tych zmian czcionki i ciężko się to czyta... Może zredukować to np do 3 rodzajów czcionki naprzemiennie po 2 linijki?
![]() ![]() |
![]() |
#3467 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3468 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#3469 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3470 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do czcionek, przyznaję, jak dla mnie mało czytelne, nabadziane. Domyślam się że tak miało być, może trzeba by rozsunąć wiersze... Jako całość mi się nie podoba forma zaproszenia do teatru, preferuję zwyczajne, tradycyjne "Pani XX i Pan YY wraz z rodzicami mają zaszczyt zaprosić..."
![]() |
#3471 | |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#3472 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3473 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3474 |
perfumowe ADHD
|
karoolecka zaproszenia są bardzo ładne , fajnie że wasz projekt
![]()
![]() |
#3475 | |
Zadomowienie
|
coś na pewno z tym zrobię
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- Cytat:
![]() ![]() Ja najpierw znalazłam takie zaproszenie w formie pisemnej na jakiejś stronie, dopiero później wpisałam to w google i mi wyskoczyło. Mają oni mnóstwo fajnych pomysłów koniecznie odwiedź ich stronę ![]()
![]() |
#3476 | |
Blond forever!
|
Cytat:
http://projektslub.blogspot.com/ Któraś z dziewczyn do nich pisała, coś było o oddzielnej zapłacie za projekt, za zaproszenie chyba około 13zł za sztukę...
![]() ![]() |
![]() |
#3477 | |
perfumowe ADHD
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3478 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3479 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() A mogę wiedzieć w jakim programie je wykonałaś? ![]()
![]() |
#3480 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:58.