|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 1 wątku na odchowalni ?
|
|||
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.1 - Witamy na odchowalni |
|
10 | 23,26% |
| Wszystkie już dzieciaczki mamy, więc dzielimy się radami. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
|
2 | 4,65% |
| Wszystkie maluszki są już z nami, zmagania z trudami wychowania rozpoczynamy. |
|
2 | 4,65% |
| Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
|
24 | 55,81% |
| Czasem pawik, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1 |
|
5 | 11,63% |
| Głosujący: 43. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4591 | ||||
|
BAN stały
|
Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz
Cytat:
![]() Cytat:
ja ryczałam po tym jak mi go pokazali, a jak przywieźli młodego na sale to łzy ciurkiem leciały aż mamuśka kazała mi się wziąć w garść, a lekarka na to że 3/4 kobietom tak szaleją hormony że nie mogą się powstrzymać od płaczu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
ja bym chciała choć te 120 mieć w sobotę dostałam temperaturę i chyba tracę pokarm max 20ml mogę ściągnąć ![]() Czy waszym maluszkom też już wypadają noworodkowe włoski? Adi z jednej strony jest już prawie łysy
|
||||
|
|
|
#4592 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz
Dziewczyny dziękuję za propozycje prezentu dla rodzących. Nuna Współczuję że tak się męczyłaś. Ja dzień po porodzie mówiłam że mała będzie jedynaczką, dwa dni że za 5 lat się zastanowię a jak już to będę szukać szpitala gdzie dają znieczulenie, a już 3 dni po porodzie wiedziałam, że jakbym miała przeżyć to jeszcze raz dla niej to bez wahania. Nie dziwię się że się bałaś o małą bo w sumie przy porodzie to też nie bałam się o siebie tylko żeby jej się nic nie stało. A co jem...zupy to rosół, pomidorowa albo koperkowa z bardzo małą ilością śmietany. Na drugie danie ziemniaki, sałata z kefirem albo buraki i do tego albo mięso z rosołu, albo filet robiony na parze. A kolacja i śniadanie to kanapki z wędliną albo dżemem. Ser jadłam raz. Wczoraj się zważyłam u cioci Tż i na 18 dni po porodzie zostały mi niecałe 2kg z ciązy . Ciocia Tż stwierdziła, że lekki brzuszek jeszcze mam ale to normalne a tak poza tym to super. Jak się skończy 6 tygodni to się biorę za brzuch i jestem dobrej myśli. Mam nadzieję stracić jeszcze parę kg które miałam przed ciążą bo teraz jem dość dzietetycznie. A dziś chyba miałam jakiś kryzys. Mała budziła się co 2h do karmienia i nie miała żadnej dłuższej przerwy. Czyli moja noc wyglądała tak 1,5h snu 30 minut albo wiecej karmienia, odbijania i usypiania i tak w kółko. JAk Tż przyszedł po 6 to nie miałam siły głowy podnieść żeby dać mu buzi ale nie spałam. Nie wiem co mi się stało. To chyba dlatego że od kilku dobrych dni często wstaję i organizm jest zmęczony. Najgorsze że nawet jak Tż będzie to nic mi to nie daje bo karmić i tak muszę wstawać ja. Chyba musze wrócić do spania popoludniu. No i chyba od tego głowa mnie od 2 dni boli. Mała dostała wczoraj pesel Czy waszym dziecią zawsze się odbija po karmieniu?? I czy brzuszek może ją boleć bo rzadko się je się odbija mimo, że trzymam ja do odbicia?
Ślub 27. X. 2012Laura http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png Edytowane przez justyna_g4 Czas edycji: 2013-06-25 o 11:03 |
|
|
|
#4593 | ||
|
Zadomowienie
|
Hej
mam chwilke bo mała śpi wiec wpadam na sekunde Niecytuje bo czasu szkoda, przeleciałam po łebkach na szybko co u Was słychać Nuna , Humpak za maluszkiTrzymam kciuki za rodzące włąśnie, i te z poczekalni jeszcze nierozpakowane ![]() Natalka kończy dziś miesiąc nadal ma kolki wieczorem i tak jak Banka już pomału chyba "przywykłam" do tego jej płaczu, na codzienn widze już troszke poprawy bo już (niezapeszając...) niepłacze jak się ja przebiera czy zmienia pieluche bo jeszcze tydzień temu to bez płaczu sie nieobyło.....śpi w dzień może max 3 godziny a tak to na rekach non stop, na brzuchu jak leży to niechce wogóle główki dźwigać a jak się ja trzyma na rekach to próbuje trzymac główke...karmie tylko piersia ale od kilku dni dopajam ja herbata koperkowa lub woda przegotowana bo w te upały to okropnie jej sie pic chciało.---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Cytat:
co do odbijania to mojej niezawsze sie odbija, a w nocy po kamrieniu jak odrazu zasypai przy cycu to nigdy sie niedbiło, ale nieulewa wiec jest ok ---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4594 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V
Cytat:
wogole jak nie urodze, to dopiero 11 lipca mam sie zglosic na oddział mam nadzieje, ze jednak wykulje Małą jeszcze w czerwcu
|
|
|
|
|
#4595 |
|
Zadomowienie
|
Hej Dziewczyny! Z niecierpliwością czekam na odchowalnię, bo udzielanie się tutaj musiałam odpuścić ze względów szpiegowskich
Mam nadzieję, że szpiedzy tam już nie dotrą Jestem na bieżąco, czytam Was co rusz na telefonie, i nie powiem, bo bardzo pomagacie w związku z tym, że moje dziecko również nie posiada instrukcji obsługi...Wpadam też żeby uzupełnić opis porodu i poprosić Jenny o zmianę imienia na liście wątkowej - miała być Blanka, a jest Kaja ![]() W załączeniu foto mojej rybeńki
|
|
|
|
#4596 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja to mam kabaret z rodziną męża i jestem dla nich okropna, tylko mój biedny mąż się przejmuje Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#4597 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#4598 |
|
Zadomowienie
|
W związku z tym, że poród ani myślał rozpocząć się sam z siebie, do szpitala stawiłam się 5 dni po terminie, w piątek 7.06. Z marszu zrobili mi test oksytocynowy, który wywołał skurcze, ale niestety nic więcej. Po paru godzinach wszystko ucichło. Na następny dzień zapadła decyzja o założeniu balonika na rozwarcie. Tułałam się z nim tak do następnego ranka. Obudziłam się w głębokiej depresji, bo myślałam, że znów nici z porodu
Balonik wyjęli i o 8 rano zdecydowali jednak, że idę na porodówkę. Najpierw leżałam na ogólnej, obok mnie rodziła kobieta, która darła się tak bardzo, że ja za parawanem trzęsłam się jak galareta i obmyślałam plan ucieczki. Przekazałam też info, że chcę rodzić na porodówce rodzinnej więc przenieśli mnie, podali kroplówki, jakieś zastrzyki i tak sobie leżałam. O 11 przyjechał TŻ, położna zabrała mnie pod prysznic. Potem okazało się, że mam już 4cm rozwarcia. Poszliśmy na piłkę. Bujałam się, skakałam, chodziłam, leżałam. Położna zdecydowała, że przebijemy pęcherz, zawołała lekarza i potem znów mnie zbadała – 8 cm. W między czasie pojawiła się moja mama, wpuścili ją na sale i ogólnie mieliśmy imprezowy klimat. Zaczęły się też mocne skurcze, wdychałam sobie gaz rozweselający (pomagał). Później mnie zemdliło, więc odpuściłam. Okazało się też że Mała nie chce schodzić do kanału rodnego. Parłam chyba dobre 3h żeby coś ruszyła, byłam już mocno wykończona. TŻ był cały czas ze mną, masował, podawał gaz, wodę albo przyjmował na swoje barki niezłe kompilacje przekleństw… Gdy doszliśmy już do 10 cm, a Mała nadal nie chciała zejść tak jak powinna zaczęły się nerwy, bo lekarz mówił, że pełne rozwarcie możemy trzymać max 2h, później tylko cc. Ja pełne miałam już 1h 20 min. W końcu wzięłam się w garść i Mała ruszyła, lekarz, żeby dodać mi powera wziął moją rękę, którą dotknęłam włosków Małej. Nie mam pojęcia jak to się stało, ale tak mnie to zmobilizowało, że urodziłam po 3 partych. Mała wylądowała mi na piersi, a ja nie mogłam uwierzyć, że takie cudeńko siedziało mi w brzuchu |
|
|
|
#4599 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#4600 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4601 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V
Cytat:
|
|
|
|
|
#4602 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4603 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 20
Cytat:
|
|
|
|
|
#4604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
naszemu si ni zawsze odbija, a ulewa bez wzgledu na odbijanie
|
|
|
#4605 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
-mała -wyjcuś -wrzaskuś - Frania a jak bardzo podnosi ciśnienie to i Franca
|
|
|
#4606 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie
Cytat:
za ukończenie szkoły. Dobrze ze znalazłaś odpowiedniego lekarza.Trzymam kciuki żeby wszystko sie poukładało |
|
|
|
|
#4607 |
|
Raczkowanie
|
Odp: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz.
No... To my po USG... Młody wychodzi na 4200 g... Zastanawiają się co dalej... A ja czekam i czekam...
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4608 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 20
Cytat:
Boli strasznie, ale szczerze to teraz po 3 tygodniach byłabym gotowa przeżyc to jeszcze raz dla mojego Synka |
|
|
|
|
#4609 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Połowa maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czeka
Cytat:
Cytat:
![]() Co do jedzenia to jem wszystko. Wczoraj nawet 3 placki ziemniaczane na obiad. Naszemu przeważnie się odbija. A ulewa tak czy siak;-) Cytat:
Cytat:
Cytat:
Imię ładne:-* Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#4610 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
za wagę![]() ---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Nuna ja po porodzie byłam taka spuchnięta że śmiałam sie że stopy mam jak shrek jak ktoś je widział to był przerażony. Po tygodniu było duzo lepiej, teraz na te upały znowu troche zaczełam puchnąc nie wiem czemu![]() ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Mateuszek śpi sobie słodko, mój kochany. Rośnie jak na drożdżach. Ciągle sie na niego patrze i kocham go nad życie. a ja już mam -12 kg od porodu ![]() ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Cytat:
Lepiej zrobic więcej bo jak Małemu sie umyśli zjeść więcej to bedzie problem
|
|||
|
|
|
#4611 |
|
Zadomowienie
|
Dziekujemy Dziewczyny
Lonely, fakt, jak na razie to taka moja mała kopia No szpiegi paskudne... ale coz zrobic
|
|
|
|
#4612 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4613 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale teraz jestem prawie pewna, że w ten sposób fundowałam jej większe przeboje z brzuszkiem. Pogadałam trochę z mamą koklowego Oliwierka i jej synek, dopóki nie odbeknie całości powietrza, jakiego się nałykał podczas jedzenia - drze się w niebogłosy. Dzieci z mniejszymi kolkowymi problemami mniej będą to eksoponować, ale to powietrze w końcu w brzuszku wywoła mniejszy lub większy ból. Dlatego teraz staram się cierpliwie ją nosić na ramieniu aż odbije jej się, nawet trochę. Oczywiście prawdą jest, że nie zawsze dzieci się nałykają powietrza przy jedzeniu(i jedne bardziej łykają, inne mniej) . W nocy, jak są mega zrelaksowane, albo w ogóle na śpiocha jedzą to pewnie dużo mniej. Ale jak widzisz, że się meczy często przez gazy to staraj się ją trzymać aż do odbicia, obu Wam to wyjdzie na zdrowie ![]() Adunia! Kaja jest piękna! Gratulację! Super, że udało się sn, choć widmo cesarki było tak bliskie. Super lekarz, że Cię z małą "skontaktował" Wiedział co robi ![]() Męży przyniósł mi laptopa bo ogarniamy przeprowadzkowe sprawy i przy okazji mogę do Was zajrzeć w ludzkich warunkach Motylku Trzymam mocno za USG brzuszkaElusiek i Karolina Ja myślę, że to stabilizowanie się laktacji, a nie kryzys. Bujam się z tym już 2 tygodnie i Sofia przybiera na wadze mimo, że wydaje mi się, że mam dużo mniej pokarmu, bo już mi nie cieknie z cycków ciągle i laktator kiepsko ściąga. Wierzę jednak, że mój ssaczek wysysa tyle ile potrzebuje. Jedynie jak się rochorowała to jej waga spadła, ale podejrzewam, że tu infekcja i bolące uszko miały więcej winy niż mała ilość mleczka. U nas już w zasadzie wszystko wróciło do normy. Sofia się uspokoiła i znów w zasadzie je i śpi (ma dość krótkie okresy aktywności). Brzuszek męczy ją dużo mniej. Myślę, że delicol pomógł - więc raczej mamy do czynienia z nietolerancją laktozy... Ciekawe czy w takim przypadku, przy podawaniu delicolu, ja mogę sobie pozwolić na jakiś nabiał Muszę dopytać lekarzy...Uszko już zdrowe. Dokańczamy tylko antybiotyk i jutro spadamy na chatę ![]() Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym już nic nie wymyśliła, żeby się martwić Je co 3 h (20-30min) przebieranko, chwilka zabawy i już ziewa i odwraca główkę od bodźców Rozmawiałam z lekarką. Z jej punktu widzenia Sofia jest zdrowa i nic jej nie jest, więc widać ma spokojne usposobienie... Mam nadzieję, że tak jest. Bo nawet nie wiem co jeszcze to mogłoby być. Neurologicznie raczej wszystko ok, bo miała USG przezciemiączkowe i wszystko jest w porządku... Jedyne co to stwierdzili u niej niedokrwistość i będzie dostawać dodatkowe witaminki. Happy, u Helenki lekarka stwierdziła, że jest apatyczna(ale nie odwodoniona) i kazała dopajać glukozą lub mm, nie? Ciekawe w czym to niby miałoby pomóc?? Ja wciąż nie jestem przekonana do dopajania... Ale sama nie wiem czy mam rację, że jej nie podaję chociaż wody....
|
|
|
|
|
#4615 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
chyba można.. u nas w szpitalu dawali.. ale ja nie lubie
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A propo imienia.. jak mój małzu był po pesel to się babka ucieszyłą ze w koncu normalne imie ktoś wybrał .. mowiła ze jest jakaś plaga Elvisów... no nie jakbym ja do swojego i tak durnego nazwiska takie imie dała to by mały życia w szkole nie miał ... chociaz w sumie nie wiadomo, mozę bedzie to imie tak "nietypowe" bo jedyne nie wymyślone ze dopiero mu życ nie dadza...chociaz jak będzie miał charakterek po tatusiu to będzie całą szkołą trząsł....Hump wariantko, przeczytałam opis porodu! ---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Cytat:
A i propo tej krechy to mi się pojawiła po porodzie i dalej ją mam.. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Swoja droga ja założyłam ten ochraniacz.. i na początku żałowałam, bo nie widziałam co on robi i musiałam wstawać, a tak bym sobie spojrzała ze swojego łóżka przez szczebelki, ale z drugiej strony ja mam lampkę przy łóżku która by mu świeciła przez te szczebelki a tak trochę mu zasłania...Z trzeciej strony teraz ma miesiąc i już zaczyna wędrować po łóżku wiec powoli ochraniacz się przydaje.. teraz bym pewnie znowu musiała go zakładac.... Cytat:
|
|||||||||
|
|
|
#4616 |
|
Zakorzenienie
|
Witam po kilku dniach nieobecności
Postaram się trochę ponadrabiać i trzeba spisać tytuły do sondy, bo widziałam na kom, że się kilka pojawiło ![]() Wiktorek kończy dzisiaj wieczorem 4 tyg ![]() Zleciało nie wiadomo kiedy
|
|
|
|
#4617 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4618 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
-skarbku, rybko, żabko, serdelku, bolbasku, malutki, niunku... |
||
|
|
|
#4619 |
|
Zakorzenienie
|
Nie jestem w stanie Was nadrobić
![]() Aklimatyzujemy się w domku, ale że ciągle są problemy z karmieniem to siedzę głównie z cyckiem przy Małej a postępów szalonych nie ma. Jutro ma przyjść położna to zobaczymy co zaradzi. Poniżej obalam mit, że jak się ma w ciąży zgagę to dziecko się rodzi z bujną czupryną - ja nie miałam ani razu a nasza Lenka ma takie oto włoski ![]() Humpback serdeczne gratulacje!!! |
|
|
|
#4620 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny czy Wam po porodzie też jakoś bardziej słabo jest?? Byłam 2 razy w kosciele to raz o mało nie zemdlałam.. dzisiaj mi się zakręciło w głowie jak przy przewijaku stałam.. ogólnie jakaś taka znurana jestem i mi często słabo i mroczki przed oczami.. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:10.

Oprócz tego jestem pewna, że będę sprawdzać czy oddycha i tym sposobem łóżeczka nie uraczy.
Tak więc wychodzi na to, że jesteś całkiem normalna. 
staram się odciągać co 3 godziny, ale czasami po prostu nie zdąże przed wybudzeniem Antosia, a wczoraj przed snem już zasypiałam nad laktatorem...
zostaje nam butelkowanie
w sobotę dostałam temperaturę i chyba tracę pokarm max 20ml mogę ściągnąć 

Ślub 27. X. 2012
za maluszki
nadal ma kolki wieczorem i tak jak Banka już pomału chyba "przywykłam" do tego jej płaczu, na codzienn widze już troszke poprawy bo już (niezapeszając...) niepłacze jak się ja przebiera czy zmienia pieluche bo jeszcze tydzień temu to bez płaczu sie nieobyło.....śpi w dzień może max 3 godziny a tak to na rekach non stop, na brzuchu jak leży to niechce wogóle główki dźwigać a jak się ja trzyma na rekach to próbuje trzymac główke...karmie tylko piersia ale od kilku dni dopajam ja herbata koperkowa lub woda przegotowana bo w te upały to okropnie jej sie pic chciało.
mam nadzieje, ze jednak wykulje Małą jeszcze w czerwcu
Mam nadzieję, że szpiedzy tam już nie dotrą
Jestem na bieżąco, czytam Was co rusz na telefonie, i nie powiem, bo bardzo pomagacie w związku z tym, że moje dziecko również nie posiada instrukcji obsługi...

Boli strasznie, ale szczerze to teraz po 3 tygodniach byłabym gotowa przeżyc to jeszcze raz dla mojego Synka

Mężu sobie słodko całą noc śpi a ja licze skurcze. Od jakiejś godziny mam co 5-6 minut, po prysznicu trochę zanikają ale znowu się pojawiają. Wzięłam 2 gorące prysznice, umyłam włosy, wysuszyłam i poczekam może gdzieś do 8.00 i pojadę. Boję się, żeby się nie rozwiało i mnie nie położyli i kazali czekać