Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1. - Strona 116 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-25, 14:42   #3451
Malpka
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
A czy w ogole sa jakies cwiczenia dla takich maluszkow? Bo mi ani lekarz ani polozna nic nie mowili (nooo swoja droga tez nie pytalam, ale mniejsza z tym.. ).. i teraz nie wiem, czy jak klade maluszka na brzuszku czy pleckach, to to wystarczy? Czy musze go jeszcze jakos stymulowac do pracy?
na brzuszku jak leży to sam się podnosi i ćwiczy a na pleckach jak leży to ja często nózkami robie rowerek , zginam i prostuje nózki, bardzo to lubi

Cytat:
Napisane przez bmma Pokaż wiadomość
wczoraj 4 czereśnie zjadłam
o ja też wczoraj czereśnie zjadłam ale wiecej

----------
i powiedzcie mi (jeszcze nie poruszałam tematu kupy pora na mnie )
bo u nas zawsze są dziennie 3 -4 kupy i to taki standard, wczoraj na śniadanie,kolacje zjadłam kanapki z chleba takiego razowego pieczonego przez mamę, był pyszny ale wczoraj nie było żadnej kupy, dopiero dziś koło południa poszła czy to możliwe ze po tym chlebie i jeszcze wczoraj i jeszcze dziś często pruka,niby nie marudzi ale zastanawiam się czy taki chlebek mógł na to wpłynąć? bo nic innego nie jadłam no czereśnie ale to po 16 a kupy zwykle u nas od rana były a wczoraj nie było
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 14:42   #3452
bmma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
A zapomniałam Wam powiedzieć, napisałam do ZUS w sprawie naszej dyskusji do kiedy o dodatkowy urlop. a następnie rodzicielski i mam odp. / napisałam tam z kiedy dzieci, że już na macierzyńskim etc/

Dzień dobry,
odpowiadając na Pani pytanie wyjaśniam że wniosek do dodatkowy urlop macierzyński w wymiarze 6 tygodni składa Pani na conajmniej 14 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu ( do pracodawcy - jeśli Pani jest pracownikiem) lub ( do ZUS jeśli jest Pani po ustaniu zatrudnienia). Ten sam termin obowiązuje w przypadku składania wniosku o urlop rodzicielski.
Ponadto wyjaśniam, że jeśli jest Pani zdecydowana to od razu może Pani złożyć wniosek o udzielenie tych urlopów na jednym dokumencie.
Do wniosku o urlop rodzicielski proszę dołączyć pisemne oświadczenie o braku korzystania we wskazanym okresie z urlopu rodzicielskiego przez ojca dziecka, a jeśli ojciec dziecka bedzie korzystał to w jakim okresie.

Dziękujemy za kontakt z nami
Pozostajemy do Pani dyspozycji
Wxxxxx Kxxxxxx

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

bmma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 14:56   #3453
monicca1989
Zakorzenienie

Wreszcie udało mi się odłożyć Filipa, bo jak usnął na rękach tak jak go odkładałam to płacz przeraźliwy, przytuliłam od razu spokojny spał, więc tak pospaliśmy troszkę ale ścierpła mi ręka i musiałam spróbować jeszcze raz, na szczęście się udało. To pewnie przez to szczepienie taki jest.

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość
co do stopa. tez nigdy nie lapalam,az raz bylam tak zdeterminowana ze zlapalam za pierwszym razem i co sie okazalo ksiedza ktory sie tak przejal ze zmienil trase i zawiozl mnie pod sam dom
Moja koleżanka też złapała stopa (księdza proboszcza) miała wtedy około 18 lat. Przez całą drogę sluchała o niebezpieczeństwie i dostała delikatnie mówiąc opiernicz.

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość
mnie lekarka powiedziala zeby zaczac od zupek i jak nic nie bedzie po 2 tyg moge sprobowac z soczkami. przy czym moja jest na kp +mm
i skonczyla 4 miesiace.
Mój też na kp + mm i dlatego się zastanawiałam czy wg zaleceń po 4m czy po 6m.

Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
Dziewczyny, Roszpunka leżąc na brzuszku ładnie dźwiga głowę, potrafi przefiknąć z brzuszka na plecy, z pleców na boczekale jak chwytam Ją za rączki to słabo dźwiga główkę. Położna ostatnio kazała to ćwiczyć. Czy u Was jest/było podobnie?
Filip też nie chce dźwigać główki. W ogóle wolno tak ciągnąć (ćwiczyć) dziecko jak nie dźwiga główki? Zawsze myślałam, że nie ...

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
ja czytałam, że nie powinno się tak dzieciątka podciągać do siadu. Lekarze sprawdzają w takim sposób, ale sami w domu nie powinniśmy
No właśnie, czyli dobrze myślałam.
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 15:02   #3454
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Odp: Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Cytat:
ale jak chwytam Ją za rączki to słabo dźwiga główkę. Położna ostatnio kazała to ćwiczyć. Czy u Was jest/było podobnie?
A powinno sie tak zmuszac dziecko? Ja tak nie robie. Niech sie rozwija swoim tempem

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 15:07   #3455
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
Monicca i jak? spi???
Tak śpi, choć dość niespokojnie. Obudził się z płaczem ale taki przez sen bo przytuliłam i od razu cisza i śpi dalej.
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 15:11   #3456
BYou
MBZ♥

Dot.: Odp: Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
A powinno sie tak zmuszac dziecko? Ja tak nie robie. Niech sie rozwija swoim tempem

polozna kazała tak cwiczyc, mialam watpliwosci i spytalam

BYou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 15:11   #3457
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Malpka - ja jem ostatnio bulki razowe ktore pieklam a pisalam ze kupa na 4 dzien byla i bakow cale stada. Ale bulki jem od 2 dni a nie 4 to nie laczylam tego jakos. Hm...

Stary 2013-06-25, 15:20   #3458
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieci i tak nie trawią tych rzeczy do ok 7 miesiąca, tylko jak w papce to mniej to widać w pieluszce...bo się zlewa a później zaczynają trawić i konsystencja wejściowa nie ma wpływu.. / niektóre rzeczy trawią się jeszcze później !/ stąd moim zdaniem kolejny argument przeciw wczesnemu rozszerzaniu... no ale blw jes dla hardkorów.... dużo czasu, brud i nie da się na tempo wmusić słoika i lecieć

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

brzuszek i dużo miłości kluczowe a tu inne podpowiedzi:

http://www.osesek.pl/wychowanie-i-ro...emowlecia.html
dzieki, no ciekawe to BLW jest.. i widze, ze nawet sa ksiazki na ten temat musze sie doszkolic i poczytac co nie co

zabawy z dzieckiem poczytalam i widze, ze niektore z nich robie/robilam intuicyjnie
Stary 2013-06-25, 15:21   #3459
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
ja nie mialam usg podczas kontrolnej wizyty u gina - jedynie cytologie i uciskanie brzucha.
Jedynie po porodzie przy wypisie ze szpitala mialam USG, by skontrolowac, czy czysto w macicy.
ja miałam w szpitalu, miałam na wizyce u gina po 6 tygodniach zwykle usg i "dowcipne", a ostatnio cytologie

Cytat:
Bry !

no dokładnie, jeszcze zgrabna jesteś i laska - więc musi być sprawiedliwość na świecie i pobudki Miśki do 15 rż

hihi ja np kiedyś wsiadłam do pociągu IC w odwrotną stronę..po imprezie firmowej... to lajkonik, tamto lajkonik... obudzil nas z koleżanką konduktor w Malborku 600 km od domu

Cytat:
Napisane przez Nyaa Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Ale mam do nadrobienia
Jakoś ostatnio wybiłam się z rytmu. Zawsze rano nakarmiłam małego, on sobie spał lub się bawił a ja miałam trochę czasu na forum. A teraz jakoś tak wszystko niepoukładane. Chyba przez tż bo ma urlop do końca miesiąca i zaburza mi rytm dnia

A co u nas?
Wczoraj byliśmy badać bioderka, wszystko ok.
Zmierzyłam Nikosia centymetrem i ma tak ok. 60 cm
Zmieniłam mu mleko z Bebiko na BD i jest ok, a nawet lepiej bo teraz prawie w ogóle nie ulewa, chociaż tż twierdzi, ze to nie jest kwestia mleka
A na weekend mieliśmy jechać nad morze, ale pogoda do

Aaaa no i najważniejsze. OD 3 DNI JESTEM NA DIECIE ( ale mam taką ochotę na czekoladę, że chyba się pochlastam ) Mam zamiar na chrzcinach wyglądać choć w połowie jak człowiek
na jakiejś konkretnej?

Cytat:
A ja jeszcze nie wiem kiedy wracam. Wyliczyli mi na szybko ze roczny plus urlop to wrocilabym w polowie maja a tak to chyba w polowie listopada (?) Nie wiem. 60% mnie martwi ale dojazdy beda kosztowac do tego poza dniami pracy rady ped a tego jest sporo, maz pracuje bardzo roznie wiec opieka do dziecka i nie wiem czy nie bardziej sie oplaci siedziec w domu. Musze przeliczyc.

Monika a Ty nauczycielka?

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
Hejka

A ja karmiłam w Łazienkach

Też mi z tym dobrze. Raz na jakiś czas wezmę łyczka od TŻ i mam spokój na kilka dni.

o matko!
to się nie będę chwalić, jaką miałam dziś wspaniałą noc

hheh
Raz zakończyłam imprezę u kolegi, przespałam sie u niego godzinkę i zamówiłam taksę do domu, bo nie wiedziałam, gdzie jestem. Cała podróż trwała 3 minuty - okazało się, że mieszka ulicę obok...

i jeszcze jest szał z szeleszczącym blistrem z witaminami d+k.

witaj w świecie żywych

czyli masz podświetlone łóżko

oki, nadrabiam dalej, dziadek zabrał mi syna na spacer
o ja

Cytat:
No ja też bym tak chciała, ale liczę że prawidłowo już koło 6 dziecko powinno siedzieć / nie siadać / a że mój dość silny i raczej fizycznie trochę do przodu więc póki co wydaje mi się że może już wtedy siedzieć...Zresztą, jak to odkąd mam dziecko, zostawiam sobie furtkę na rozmyślenie się przed, w trakcie i po i zrobienie wszystkiego zupełnie inaczej niż zaplanowałam
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 16:11   #3460
Moderna
Zakorzenienie

https://www.youtube.com/watch?v=zzPM...e_gdata_player

To co, sloiczek z marchewka jednak jest beee?
Stary 2013-06-25, 16:12   #3461
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
Róża zasnęła przy cycku z kupą w majtach. Aż mi śmierdziało. No ale nic. Niech śpi

Są tacy szczęśliwcy. Ale nie miałaś, bo nie pijesz, czy jesteś mutantem?
Mam przyjaciółkę, która też jest mutantem - pije tak jak ja, a kaca nie ma. Poza tym ma bezbolesne miesiączki.
aaaaaa nie jestem MUTANTEM
pilam - palilam - i NADAL mam bolesne miesiaczki - a podobno po porodzie mialy sie bole zmniejszyc

Cytat:
Napisane przez oldzinx Pokaż wiadomość
A wypić to ja kiedyś lubiłam i potrafiłam no ale wiadomo.....studia, akademik...
haa - ja tak robilam bez studniow i baa bez akademika

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
My po szczepieniu. A teraz Filip śpi, na szczeście nie było tak źle jak ostatnio, nawet troszkę mniej płakał.
Waży 6100g.
za szczepienia i piekna wage

Cytat:
Torres 5900

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
Witajcie!!

Kasia, co to ZAPADNIĘTE OKO?

My z moim Filipem w czwartek idziemy. Obstwiam, że będzie warzył z 5,5kg (na tyle mam nadzieję :P) bo 10.06 był0 5,0 kg.
zapadniete opadniete - no mam tak ze widac iz prawe oko mam wieksze od lewego - lewe jest wlasnie ciut opadniete - zle dobralam slowo - ale idzie to wyczaic jak sie odbrze przyjzec np, na zdjeciu

tylko 5,5 obastawiasz

Cytat:
Napisane przez Nyaa Pokaż wiadomość
Wczoraj byliśmy badać bioderka, wszystko ok.
Zmierzyłam Nikosia centymetrem i ma tak ok. 60 cm

Aaaa no i najważniejsze. OD 3 DNI JESTEM NA DIECIE ( ale mam taką ochotę na czekoladę, że chyba się pochlastam ) Mam zamiar na chrzcinach wyglądać choć w połowie jak człowiek
za usg i cm
co do Diety - ja tez jestem jak zawsze od ''poniedzialku'' rezultat - paczka owsianych ciastek z czekolada juz zostala zjedzona

dobrze ze Chrzciny mam w Boze Narodzenie - moze zdarze jakos sie w koncu zmobilizowac i schudnac oc 10kg haha

Cytat:
a co do stopa, to sobie wyobraź, że jednak go łapiesz mecz Polska-Czechy rok temu sprawił, że tak jechałam do tej pory się zastanawiam czy mam dwie nerki czy nie
:tobra: aaaaaaaaaa no to musialo byc niezly mecz haha

to tez napisze akcje ze stopem w 20o2 ( czyli DAWNO DAWNO TEMU ) bylam z siostra w Smlodzinskim Lesie u znajomej ma domki i pole namiotowe - do ''wiekszego'' sklepu ok 7-8km trza bylo isc do Smlodzina - w jedna strone jakos dalismy rade ale w druga juz z zakupami bylo ciezko - wiec siostra stwierdzila ze Lapiemy stopa - bieda sie chyba ze 10 min meczyla machala i tym podobne - a wystarczylo tylko mnie dac na droge w blzuce z dekoldem i od razu sie podwiozka znalazla to nic ze rodzina z 2 dzieci - ale zawsze to co baa nawet za 1wszym machnieciem

Cytat:
Raz zakończyłam imprezę u kolegi, przespałam sie u niego godzinkę i zamówiłam taksę do domu, bo nie wiedziałam, gdzie jestem. Cała podróż trwała 3 minuty - okazało się, że mieszka ulicę obok...
nie no padlam HAHA - to TY dzis wygrywasz Nagrode dnia za pociozowy Kalafior - choc ja bym mogla cie przebic

otoz poszlam wczoraj na zakupy ... taaa i co chce dzis dac nowe rolki papieru toaletowego i co okazalo sie ze kupilam PAPIER KUCHENNY w rolkach ehhh - dobrze ze mam 1roleczke to moze styknie do jutra haha - bo dzis PADA

ok strona 116 zaraz bom widziala ze sie pojawila
oczywiscie co tak obudzil sie i co pic nie, bujac na rekach nie, lezaczek nie, mata nie, smoczek tez nie - WYL bo placzem to nazwac nie mogalm przez 45 min az mi sie serce Krajalo ale chcialam pomoc a nie wiedzialam jak - w koncu Padl na 20 min ja w tym czasie ziemniaczki mizeria - i czekam na siostre

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 16:12   #3462
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
jak to dziecko rosło w brzuchu i jak zmieniały pozycję narządy

http://www.msichicago.org/whats-here...y/interactive/
super
Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość

Podnoś je do góry przy zakładaniu pieluchy, tak nam mówił i pediatra i chirurg.

hmm, nie mowila mi nic o tym...

Cytat:

tak. tylko obserwacja.
przez moje panikarstwo (i rozne diagnozy) jednak dostalam skierowanie na USG.
u Ciebie tez zalecali podnoszenie jaderek przy zmianie pieluchy...

człowiek nie wie jak postepowac i powinni mowic.. ehh juz sama nie wiem

Witam w ten fajny dzien, u nas spadl deszcz

Jestem już obdarowaną i inwestorem ;P musze przepisac na siebie pozwolenie na budowę. W zwiazku z tym, ze nie mamy zadnej rozdzielnosci majatkowej, jak przepisze na siebie to tez jest meza przeciez, czy musze pozwolenie na budowe przepisywac na nas obydwoje?? nie wiecie?? nie mam teraz kogo podpytac.. a kredyt bierzemy wspolnie pod hipoteke, w akcie jestem tylko ja obdarowana.

Chwalę się, mój synuś i wczoraj i dziś główkę ładnie unosi, naprawdę już nie martwię się raczej na zapas... jest ok chyba.. pozniej pokaze fote.

Dzis ladnie spal i spi, ale w nocy zaczyna nam pozno zasypiac i tylko cyc daje rade.. nie wiem jak nauczyc innej metody zasypiania.

Dziewczyny ja urodzilam 12.04.2013 wiec chce wziac te 20 tygodni + 6 tygodni?? i jeszcze musze wykorzystac urlop wypoczynkowy, macierzynski licze od pon do pt czy caly tydzien jak to jest bo sie gubie bo licze i mi wychodzi znowu inaczej ;P

Edytowane przez eluśka87
Czas edycji: 2013-06-25 o 16:17
eluśka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 16:29   #3463
Malpka
Zakorzenienie

Kasia - wyszły rogaliki z drozdzy w proszku??

---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ----------

Cytat:
Napisane przez eluśka87 Pokaż wiadomość

Chwalę się, mój synuś i wczoraj i dziś główkę ładnie unosi, naprawdę już nie martwię się raczej na zapas... jest ok chyba.. pozniej pokaze fote.

20 tygodni mija ci 29,08 + 6 tyg mija 9.10

Edytowane przez Malpka
Czas edycji: 2013-06-25 o 16:32
Stary 2013-06-25, 16:30   #3464
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Dobrze doczytałam? "na 14 dni przed końcem dodatkowych 4 tygodni składasz podanie o dodatkowe 2 tygodnie, a na 14 dni przed końcem dodatkowych dwóch tygodni o rodzicielski, możesz też od razu złożyć i o to i o to."
Stary 2013-06-25, 16:41   #3465
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Dobrze doczytałam? "na 14 dni przed końcem dodatkowych 4 tygodni składasz podanie o dodatkowe 2 tygodnie, a na 14 dni przed końcem dodatkowych dwóch tygodni o rodzicielski, możesz też od razu złożyć i o to i o to."
na 14 dni najpóźniej możesz i już złożyć ja dziś złożyłam i o 6 tyg( bo wcześniej nie skłądałam o dodatkowy) i o rodzicielski
Stary 2013-06-25, 16:57   #3466
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
super

hmm, nie mowila mi nic o tym...

u Ciebie tez zalecali podnoszenie jaderek przy zmianie pieluchy...

człowiek nie wie jak postepowac i powinni mowic.. ehh juz sama nie wiem

Witam w ten fajny dzien, u nas spadl deszcz

Jestem już obdarowaną i inwestorem ;P musze przepisac na siebie pozwolenie na budowę. W zwiazku z tym, ze nie mamy zadnej rozdzielnosci majatkowej, jak przepisze na siebie to tez jest meza przeciez, czy musze pozwolenie na budowe przepisywac na nas obydwoje?? nie wiecie?? nie mam teraz kogo podpytac.. a kredyt bierzemy wspolnie pod hipoteke, w akcie jestem tylko ja obdarowana.

Dzis ladnie spal i spi, ale w nocy zaczyna nam pozno zasypiac i tylko cyc daje rade.. nie wiem jak nauczyc innej metody zasypiania.

Dziewczyny ja urodzilam 12.04.2013 wiec chce wziac te 20 tygodni + 6 tygodni?? i jeszcze musze wykorzystac urlop wypoczynkowy, macierzynski licze od pon do pt czy caly tydzien jak to jest bo sie gubie bo licze i mi wychodzi znowu inaczej ;P
no logike na siebie, bo ty jesteś właścicielem ( gdyby podarowali też mężowi to zapłacił by podatek); wystąp o interpretację
Stary 2013-06-25, 17:06   #3467
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość

Takie czerwone, chropowate miejsca na policzkach, jakie miał wcześniej... Miał całe poliki takie, teraz tak jakby zaczyna z powrotem się pojawiać, więc chyba to to... :/

Te słoiczki, jedzonka - rozumiem, że dzieciom kp daje się dopiero po 6 mż? A wcześniej jak to jest - nie wolno, nie powinno się czy po prostu nie ma potrzeby?
wczesniej ukł.trawienny niedojrzały .

pewnie to ten nabiał

za tego "macha ".
Cytat:
Napisane przez ewelinkka20 Pokaż wiadomość
Hej

Dziewczyny mam pytanie co oprocz oballa i tych ksiazeczek czarno-bialych mozna kupic 3 miesiecznej dziewczynce?szukam czegos co ja zainteresuje
moze takie cos http://allegro.pl/mzk-kocyk-panda-la...280692019.html
albo to http://allegro.pl/lamaze-zawieszka-s...320767152.html
Cytat:
to Ty też blw ?
ja nawet nie wiedziałam ze to ma jakąs nazwe .ja dzieciai intuicyjnie wychowuje i co do karmienia to bez zbędnej filozofii -słoiczki , warzywka ,owoce potem makaronik i inne -troche łyzeczką .troche same nawet jak miało to byc wkładanie paluchów ,oblizywanie,plucie to prosze
Cytat:
a no tak , jakos mi to nie przyszlo do glowy.. juz sobie wyobrazilam dlawiace sie dziecko ziarenkiem kukurydzy
a dziecko nie bedzie mialo jakis problemow z trawieniem, jak zamiast zmiksowanej brei dostanie kawalek marchewki (na miekko)?
nie . jesli nie trawi to kawałek marchewki w kupie znalazłam
Cytat:
A czy w ogole sa jakies cwiczenia dla takich maluszkow? Bo mi ani lekarz ani polozna nic nie mowili (nooo swoja droga tez nie pytalam, ale mniejsza z tym.. ).. i teraz nie wiem, czy jak klade maluszka na brzuszku czy pleckach, to to wystarczy? Czy musze go jeszcze jakos stymulowac do pracy?
ja giglam,robie a kukuk , masuje, tule,głaszcze,kocham ,całuje ,robie pierdziuchy w brzuchy ,rowerek i tysiące innych rzeczy
Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
i powiedzcie mi (jeszcze nie poruszałam tematu kupy pora na mnie )
bo u nas zawsze są dziennie 3 -4 kupy i to taki standard, wczoraj na śniadanie,kolacje zjadłam kanapki z chleba takiego razowego pieczonego przez mamę, był pyszny ale wczoraj nie było żadnej kupy, dopiero dziś koło południa poszła czy to możliwe ze po tym chlebie i jeszcze wczoraj i jeszcze dziś często pruka,niby nie marudzi ale zastanawiam się czy taki chlebek mógł na to wpłynąć? bo nic innego nie jadłam no czereśnie ale to po 16 a kupy zwykle u nas od rana były a wczoraj nie było
ja nigdy nie jadam innego .tylko razowy ,orkiszowy .kupa jest co najmniej 4-5 razy ...

Cytat:

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
to tez napisze akcje ze stopem w 20o2 ( czyli DAWNO DAWNO TEMU ) bylam z siostra w Smlodzinskim Lesie u znajomej ma domki i pole namiotowe - do ''wiekszego'' sklepu ok 7-8km trza bylo isc do Smlodzina - w jedna strone jakos dalismy rade ale w druga juz z zakupami bylo ciezko - wiec siostra stwierdzila ze Lapiemy stopa - bieda sie chyba ze 10 min meczyla machala i tym podobne - a wystarczylo tylko mnie dac na droge w blzuce z dekoldem i od razu sie podwiozka znalazla to nic ze rodzina z 2 dzieci - ale zawsze to co baa nawet za 1wszym machnieciem
w zeszłym roku bylismy w Smołdzińskim Lesie na wakacjach .... (pewnie tam będziemy jeszcze nie raz bo kuzynka tzta ma osrodek ) i tez bylismy z 2 dzieci -no ja miałam 3 w brzuchu ale nie było jeszcze widac .... ale to nie My bo to 10 lat pózniej ....
Stary 2013-06-25, 17:17   #3468
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Despa - cos w ten desen tzn szkolnictwo. To wrocilabym po rocznym na 1,5 m-ca do pracy i wakacje hehe

Stary 2013-06-25, 17:22   #3469
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:

ooo rany, i co samo przeszło, że skończyłaś brać leki... ?

Na której nie pamięta, a jaki chcesz link ? bo sporo mam pozapisywana.

A wcześniej - za wcześnie nie wolno - bo dziecka układ pokarmowy nie przystosowany i niepotrzebnie się go męczy - różnie uczy się trawić różne rzeczy. Np 2-3 miesiąc szkodliwe rozszerzanie i niepotrzebnie wysila układ pokarmowy wtedy kiedy najlepsze dla niego mleko, czy matki czy MM. No i nie ma potrzeby bo w mlekach tych jest wszystko. Wd mnie nawet jak się karmi MM, spokojnie można poczekać do 6 miesięcy bo i tak najwięcej dziecko dostaje wtedy z mleka, a próby z marchewkami czy innymi to raczej na bilans witaminowy czy żelaza mają się nijak. Bo za mało dziecko tego zjada. Ale tak jak Liwka pisze, każdy sobie sam wybiera i robi po swojemu
tomografia i rezonans glowy pokazywaly ze mikrogruczolak (bo takie cudenko mam) nie rosnie. przy ustawieniu hormonow tarczycy i antykonceptach w pewnym momencie endo pozwolil odstawic. potem jak chcialam zajsc w ciaze problem powrocil - prolaktyna poszla sobie poza skale przez co organizm mial zablokowana owulacje, nowe leki jak wtedy na zbicie prolaktyny i w koncu sie udalo. teraz jak karmie to i tak prolaktyna w kosmos jak przestane trzeba bedzie sprawdzic co i jak. niestety mam niedoczynnosc tarczycy i to z przysadka a wszystko to sie ze soba wiaze.
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 17:25   #3470
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
otoz poszlam wczoraj na zakupy ... taaa i co chce dzis dac nowe rolki papieru toaletowego i co okazalo sie ze kupilam PAPIER KUCHENNY w rolkach ehhh - dobrze ze mam 1roleczke to moze styknie do jutra haha - bo dzis PADA
oj tam ,oj tam ...papierowymi ręcznikami kuchennymi tez sie dobrze podciera tyłeczek - niestety sprawdzamy to z rodzinka regularnie , bo jednak 4 tyłki korzystają z papieru który czasem niespodziewanie sie kończy
Cytat:
Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
no logike na siebie, bo ty jesteś właścicielem ( gdyby podarowali też mężowi to zapłacił by podatek); wystąp o interpretację
mozna to rozwiązac ze eluska teraz połowe przepisze męzowi i nie płaci sie podatku . wtedy razem są włascicielami .i pozwolenie na budowe razem mają .

Cytat:
wygrałas !!! Twoja historia najlepsza !
Stary 2013-06-25, 17:29   #3471
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
A no właśnie ja nie biorę. A Ty bierzesz 9 tylko??? a jak to tak??? dzielisz na części??? nie kumam tego
rodzicielski mozesz podzielic na czesci - mozesz je brac ty i maz na zmiane (albo razem ale wtedy licza sie podwojnie)
jedyny problem to ze czesc nie moze byc mniejsza niz 8 tyg.
15.10. 2011.

Stary 2013-06-25, 17:30   #3472
despa
Zakorzenienie

GG do despa
Dot.: Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Cytat:
Despa - cos w ten desen tzn szkolnictwo. To wrocilabym po rocznym na 1,5 m-ca do pracy i wakacje hehe

to fajnie byś miała....(ja bym na zwolnienie poszła, zeby wracać po wakacjach)
Stary 2013-06-25, 17:33   #3473
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Ewelinko Dziewczyny polecały też księge dźwięków

Dziewczyny, Roszpunka leżąc na brzuszku ładnie dźwiga głowę, potrafi przefiknąć z brzuszka na plecy, z pleców na boczekale jak chwytam Ją za rączki to słabo dźwiga główkę. Położna ostatnio kazała to ćwiczyć. Czy u Was jest/było podobnie?
pierwsze slysze zeby takie cos cwiczyc, to jest do diagnozowania dziecka a nie do tego zeby cos cwiczyc.
15.10. 2011.

Stary 2013-06-25, 17:35   #3474
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:

omg

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
wczesniej ukł.trawienny niedojrzały .

pewnie to ten nabiał

za tego "macha ".
Sama nie wiem, to może byc wszystko albo i nic...

Za macha się wstydzę... Na swoje usprawiedliwienie mam to, że bardzo rzadko i tylko wieczorem, przed najdłuższą przerwą w karmieniu
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 17:35   #3475
alliw
Zadomowienie

Hej hej
Witam się po weekendzie (trochę późno, ale zawsze )
Starałam się was dzielnie czytać i nawet się udało, ale pisać nie było jak

Megi, Ptaszysko - dużo pozytywnej energii dla was jesteście mega dzielne dziewczyny

Mokka, wy pewnie już po, mam nadzieję że wszystko poszło gładko

Luna, akcja z pająkiem jak z horroru, ale znam i rozumiem temat bo sama mam to samo (na widok pająka dostaję histerii i tż tez kiedyś przetrząsał całą sypialnie, bo powiedziałam ze nie zasnę jak nie znajdzie tego "bydlaka" )

Co do stopa, jeździłam dawno temu i dziwię się że nic mi się nie stało, aż się trzęsę na myśl o tym jaka bylam beztroska, no ale jak się miało naście lat, to się miało siano w głowie

Picie, alko - piło się i to nie mało z ciekawych przypadków - zasnęłam kiedyś u przyjaciółki za szafą, w sypialni jej rodziców (jakies porzadki robili i szafa była odsunieta od sciany), gdy weszła do pokoju, nie wiedziała gdzie jestem, aż w końcu znalazła (leżałam przytulona do jej psa ), ja rano obudziłam się w obcym łóżku, przebrana w piżame, na szczęście w gaciach i z przyjaciółką u boku po tamtym razie już się więcej tak nie nawaliłam a teraz wieczorami piję sobie karmi, czasem ciutkę winka i wsio (wódy nigdy nie lubiłam)

Pani, kiedyś pisałaś że chciałabys mieć podgląd do dziecka w brzuchu
https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater

Ewelinkka, ja polecam te książeczki Maluszek patrzy (są kolorowe ) i kocyk z metkami myślę że też może się spodobać

A jeszcze sobie przypomniałam, Sorce, pytałaś o wspólną kąpiel z dzieckiem. U nas tż kąpie się z Jasiem, ja asekuruję i na koniec biorę do wycierania. Raz chciał sam, ale mu nie pozwoliłam. Kąpiel wygląda tak że tż trzyma Jaśka pod główkę a reszta ciałka sama unosi się na wodzie. Wanny nie dezynfekuję w ogóle u nas mało sterylnie jest

No, a my po weekendzie fajnie wypoczęci i dotlenieni, Jednak wieś to jest to. Jaś przeszczęśliwy, bo cały czas na świeżym powietrzu, pokazywałam mu jezioro, konie, pola zbóż, maki, drzewa... miał dużo wrażeń Ja ochrzciłam nowy strój kąpielowy i pierwszy raz w tym roku wykąpałam się w jeziorze, woda boska, szczególnie w ten gorąc co był także wypad udany bardzo. Załączam kilka fotek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg fotka z wakacji.jpg (90,4 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg yo, man.jpg (90,2 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg focus na oballa.jpg (80,6 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg troche marian się roztrzepał.jpg (80,2 KB, 31 załadowań)

Edytowane przez alliw
Czas edycji: 2013-06-25 o 17:38
alliw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 17:36   #3476
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
aaa no to wiem. Ale jak już weźmie się np. tak jak Małpka 9 to później TŻ musi isć na resztę????

Małpka??? TŻ później bierze rodzicielski??

edit: można zrezygnowac??????????? pierwsze słysze! myślałam, że trzeba do końca wybrac
mozna zrezygnowac moze Tz wziasc. ja mam rozpisane 16 a potem wstepnie ma wziasc TZ ale pewnie i tak ja wezme..
15.10. 2011.

Stary 2013-06-25, 17:42   #3477
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
dziekuje

jestem zla na siebie, nikt mi nie mowil, a ja nie wiedzialam... do ortopedy mam sie zapisac z malym na kontrole profilaktycznie... powinnam w 6 tygodniu sk. a teraz juz jest za pozno.. na dodatek nie ma na szybko miejsc nawet prywatnie jeszcze sie staram cos znalezc, w szpitalu na nfz mamy 22.07 ehh jestem zla matka
Stary 2013-06-25, 18:09   #3478
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość
1. Picie, alko - piło się i to nie mało z ciekawych przypadków - zasnęłam kiedyś u przyjaciółki za szafą, w sypialni jej rodziców (jakies porzadki robili i szafa była odsunieta od sciany), gdy weszła do pokoju, nie wiedziała gdzie jestem, aż w końcu znalazła (leżałam przytulona do jej psa ), ja rano obudziłam się w obcym łóżku, przebrana w piżame, na szczęście w gaciach i z przyjaciółką u boku po tamtym razie już się więcej tak nie nawaliłam a teraz wieczorami piję sobie karmi, czasem ciutkę winka i wsio (wódy nigdy nie lubiłam)

2. Pani, kiedyś pisałaś że chciałabys mieć podgląd do dziecka w brzuchu
https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater
3. Załączam kilka fotek
1.
2. Niezłe Ale ciekawe, jak wpływa na dziecko...
3. za odpoczynek, zazdroszczę I świetne fotki!

Cytat:
jestem zla na siebie, nikt mi nie mowil, a ja nie wiedzialam... do ortopedy mam sie zapisac z malym na kontrole profilaktycznie... powinnam w 6 tygodniu sk. a teraz juz jest za pozno.. na dodatek nie ma na szybko miejsc nawet prywatnie jeszcze sie staram cos znalezc, w szpitalu na nfz mamy 22.07 ehh jestem zla matka
Nawet tak nie myśl! Źle Cię poinformowali (a raczej niedoinformowali), skąd miałaś wiedzieć... Pójdziesz później, będzie ok!
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 18:11   #3479
bmma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość
Hej hej

No, a my po weekendzie fajnie wypoczęci i dotlenieni, Jednak wieś to jest to. Jaś przeszczęśliwy, bo cały czas na świeżym powietrzu, pokazywałam mu jezioro, konie, pola zbóż, maki, drzewa... miał dużo wrażeń Ja ochrzciłam nowy strój kąpielowy i pierwszy raz w tym roku wykąpałam się w jeziorze, woda boska, szczególnie w ten gorąc co był także wypad udany bardzo. Załączam kilka fotek
Fotki świetne

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

bmma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 18:14   #3480
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Tasia, no wiem, pierdo.. przychodnia... jejku ale oni dbaja o malucha.. masakra..

Despa, nestelle.. a to nie jest tak ze jak nie mamy rozdzielnosci to jest to nasze wspolne teraz ?? no ale pozwolenie na budowe wezme chyba na siebie.. a kredyt bez problemu we 2 bierzemy, pytalismy doradzce.

Ala
super ze odpoczeliscie na wsi powietrze i w ogole fajnie jest
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości