|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3511 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.
Cytat:
![]() Cytat:
ja Cytat:
Cytat:
nadrobilam
|
|
|
#3512 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
JA
.... juz Cytat:
to byly czasy - teraz bym sie pewnie 1no m 2 na☠☠☠... - rok temu na weslu u wujka ... dotrzymywalam tempa ojcu i jemu bratu a narzucili dosc mocne - no ale wiadomka tance hulance - zmoglo mnie picie napoczetej ''ukradzionej'' ze stolu wodki z kuzynkai w busie jak sie do domu wracalo - nawet CHRAPANIE ojca spiacego w tym samym pokoju mi nie przeszkadzalo Cytat:
piwa na skrzynki fiuu fiuu - co do sasiada dalej wolny hahaha Cytat:
hehe - a ta chrzestna to ze Smlodzinskiego Lasu czy z okolic - bo wiesz jak mieszkala tam 10 lat temu moglam ja poznac hihiCytat:
![]() wiec wiecie - do krakowa ma Blisko - pozniej jade do Skierniweic do dzidkow wiec do Wawy tez bd blisko - zbieram chetne na Cole Cytat:
Cytat:
Cytat:
za nco u babci i psa obronceco do redsa - hihi - nie kazdy musi miec ''mocna'' gloweno Emiliano obudzil sie dostal butle spi dalej - ide sie plumkac poki lazienka wolna ![]() i chyba sie tez wczesniej dzis poloze yhmm czy godz ok 24 mozna nazwac wczesna
|
|||||||
|
|
|
|
#3513 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Miłego wypoczynku! ![]() Cytat:
Cytat:
Dziecko mi dopiero zasnęło... Nie śpi od 8.30 rano z dwiema drzemkami po max 30 minut w ciągu dnia Lało się ze mnie, właśnie wzięłam prysznic
|
|
|
#3514 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
dzięki!To przedciążowy kalafior, jeszcze złote studenckie czasy. no to gratulacje. Cytat:
ooo ja też! Uwielbiam próbować nowe piwa. Ostatnio wypatrzyłam w sklepie Książęce ryżowe, chłodzi się w lodówce - tylko muszę TŻ przekonać, żebyśmy na spółę wypili, a on niechętnie podchodzi do takich nowości. Moderna - super filmik! Ale wcina! OC - skoro Dziedzic jest Dziedzicem, to nie będzie zasiadał z kurczakiem, ale z nogą przepiórczą/bażancią raczej...
|
|
|
#3515 | |
|
Wtajemniczenie
|
Fajne określenie
![]() ![]() ![]() Cytat:
|
|
|
#3516 | |||
|
Wtajemniczenie
|
bo temu ortopedzie chyba w tym pierwszym terminie cos wyskoczyło
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3517 |
|
Zakorzenienie
|
no nic czas isc karmic na spioszka
![]() slodkich snow i do pozniej oby pogoda nam dzis dopisala
|
|
|
|
|
#3518 | |
|
Zadomowienie
|
Hej
Cytat:
mam tylko jeden cytat bo resztę nadrabiałam na telefonie ![]() ale z tego co pamiętam: Kasia- za mieszkanie, w końcu uwolnisz się od syfiarzaMokka - cieszę się, że już po zabiegu. dla Leosia, dzielny chłopakco do picia- chciałam się pochwalić że kiedyś wypiłam 4 piwa i nic nie poczułam ale doszłam do 10 Luny i już nie mam się czym pochwalić za to nigdy kaca nie miałam, mimo tego że 2 razy tak przyszalałam, że aż pojawiły się zwroty ale na drugi dzień nic się nie działo ![]() przedwczoraj pierwszy raz od prawie roku miałam alkohol w ustach wypiłam mniej niż pół Okocima Radler ![]() zapomniałam Wam wcześniej napisać, że mama super sobie poradziła z Karolem jak pojechaliśmy na wesele Tak w ogóle lubię jeździć z małym do mamy, bo strasznie mi miło jak widzę jak wszyscy go tam uwielbiają, zagadują, cieszą się z każdego uśmiechu i ogólnie fajnie się nim zajmują może jak się tak napatrzy to potem będzie mnie wyręczał
|
|
|
#3519 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Pani moj dziec tez upierdliwy jak trzeba wyjsc to spi tak ze nie mozna dobudzic a normalnie budzi sie jak parkiet zaskrzypi ![]() Co do piwa 2% to tyle co pol zwyklego wiec bardzo szybko znika z organizmu moj na szczescie do 4 spi wiec sobie pozwalam ![]() I ufam ze od podwojenia wagi dziecko przystopuje inaczej ja albo raczej moje rece sie zalamia ![]() A Torres super przybiera ![]() Dziewczyny a na mm wprowadzajac kaszki I deserki bardziej tuczymy dziecko czy na to samo wychodzi co mleko? I czy nie trzeba np kaszek wprowadzac? Bo wg metody o ktorej pisala OC jedzenie sie wprowadza raczej ze wzgledow fizycnych jak samodzielne siedzenie trzymanie itp a to moze nnastapic dopiero w 8 miesiacu wiec samo mleko do tego czasu wystarczy?A co do CC to mnie nadal boli brzuch jak uzbieram za duzo moczu I sikam (podobno dlatego ze przy cc mogli za wysoko podniesc pecherz), no I bolii nad blizna jak przygniote wozkiem itp tez tak macie? Czy gnac do lekarza? |
||
|
|
|
|
#3520 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Bry po karmieniu o 6...już miałam młodego przykryć, bo od 6 to śpimy już razem... a tu się przesikał na wylot...i prześcieradło...i poduszkę TŻ... jak to przebrałam wszystko to już tak się rozgruchał i rozbudził że nici ze spania jego i mojego...
Niby spoko, bo muszę się spakować na wyjazd...a muszę chyba z pół domu zabrać A jeszcze planuje do empiku podjechać, bo planuję mieć masę czasu na książki Nie znałam tego, a bardzo trafne hihi Co do "domku ". Dla mnie wszystko co na wsi to domek Teściowie mojego TŻ też się zdziwili jak kiedyś na weekend przyjechali i biedni całą drogę się stresowali jak się w domku u Mamy pomieszczą, a tam 150 m po podłodze Cytat:
Hihi wyobraziłam go sobie w takim a la sarmackim otoczeniu, w atłasach i skórach niedźwiedzich zażerającego przepiórkę Cytat:
Cytat:
Ale WHO zaleca żeby żywność dodatkową wprowadzić między 6 a 8 miesiącem ze względu na cynk i żelazo. I umiejętności przeżuwania - które też do mowy się przydają etc. do 8 miesiąca - 2-3 razy inna żywność, potem dodatkowe przekąski 1- 2 razy dziennie. Ale do 12 miesiąca głównym składnikiem jest mleko matki lub modyfikowane w dalszym ciągu. A znowu za wczesne wprowadzanie nie polecają bo: - ryzyko alergii zwiększone - układ dziecka nie przystosowany - pokarmy te zastępują mleko matki, ale nie są tak wartościowe jak ono czy MM. Ogólnie karmienie dziecka poniżej pół roku czymś innym niż piersią lub MM nic dobrego nie robi temu dziecko, a jedynie mamusiom które się mogą jarać co tam dziecku wprowadziły i jakie już jest duże i fajne... ale ze zdrowym żywieniem nie ma to nic wspólnego. Cytat:
Za to wczoraj jak na noc odkładałam młodego do łóżeczka, coś mi tak w plecach strzyknęło że myślałam że się nie wyprostuję... dobrze że obudziłam się bez tego, chyba bym się pochlastała jakbym utknęła w krk przez to
|
|
|
#3521 | ||
|
Zakorzenienie
|
hehe no ja tez...
dlatego raczej winko lub drinki a ja stanowczo wole moknac niz sie smazyc... tylko te komary o jjjaaaaa.... moj pomysl byl wybitnie prymitywny (okienko w brzuchu )A Jas cuuuudny! szczesliwy dziec bylismy ze znajomymi 2 tygodnie temu w knajpie. leniwa niedziela, ludne miejsce, centrum miasta. kolega wyhaczyl w karcie to piwo. akurat Torres sie rozdarl, wiec poszlam do galerii /sztuki/ (hehe kolejne fajne miejsce do karmienia) i jak wrocilam to pytam M. jak ryzowe. W odpowiedzi uslyszalam, ze bardzo chlodzace patrze a on caly mokry - od pasa w dol. Pani kelnerka sie potknela ![]() ![]() a z tej serii moj chlop lubi Czerwone Lager. Cytat:
Cytat:
Mokka,
|
|
|
|
#3522 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mój rekord to chyba 6!!! jak byliśmy na weselu w grudniu i ja nie piłam z oczywistych względów to zapisywałam ile chłopaki wypili od 20 do 2 i wyszło 44 kieliszki na głowę kieliszki chyba 30 były, więc trochę poszło %. O dziwo się wszyscy dobrze trzymali![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
|
#3523 | |||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
superCytat:
![]() ale bym zjadłaCytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3524 | |||
|
Zakorzenienie
|
Moin
Mokka dobrze, ze juz po zabiegu i Leon dobrze go zniosl ![]() Szkoda, ze nie mam dostepu do klubu, bo bym z checia poczytala o sluzbie zdrowia ![]() alliw sliczne zdjecia i sliczny Jas i ty BYou na Rafaello jestem zawsze chetna ![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- Moje dziecko robi chyba krok do tylu, nie chce podnosic glowki i przekrecac jej w lewo - a juz bylo dosc ladnie albo za malo wymagam, albo za duzo oczekuje ![]() Wczoraj z jednego uszka wydobywal sie nieprzyjemny zapach - juz mialam dzisiaj dzwonic do lekarza, gdyz czesto przy zapaleniu ucha tak moze byc - ale dzis rano zapachu brak - czy mimo wszystko isc do lekarza/dzwonic czy tylko obserwowac? ---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ---------- Cytat:
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2013-06-26 o 09:04 |
|||
|
|
|
|
#3525 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
|
#3526 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Mamy 2 miesiące i 9 dni, a nasz rozmiar ubranek to 74 Niestety poszła kupa, więc muszę lecieć, ale nadrabiam na telefonie. No i przedstawiam Wam synia, trochę zaskoczony ![]() P6230088.jpg |
|
|
|
|
#3527 | |
|
Zakorzenienie
|
zadzwonilam
![]() jak to na razie jednorazowe to mam obserwowac, jak sie powtorzy to do lekarza sprawdzic, co to moze byc ![]() ---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- Cytat:
![]() a to ile on ma juz na dlugosci i na wadze?
|
|
|
#3528 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
słodki!Cytat:
|
|
|
|
#3529 | |||||
|
Zakorzenienie
|
czesc
, ale pogoda ....albo 30pare stopni albo 12 deszczi wiatr Moim dzieciom zrobili zakończenie roku prawie jednoczesnie - nina na 10 kuba na 10.45 .... kogo mama wybierze Kuba dostał wczoraj złoty medal za nauke za czerwiec . Co raz bardziej zastanawiam sie czy dobrze zrobiłam posyłając go do tej szkoły ... mądry ,wrazliwy ,fajny chłopak a ja go tłamsze szkołą która daje kary za odezwanie sie w nieodpowiednim momencie ,za brak posłuszeństwa (jak pies )... instytucja dla mrówek -wykonywac,słuchac ,niepodwazac i wpasowac sie w szeregi pare moich znajomych daje dzieciaki do tzw.szkoły demokratycznej tzw."trampolina" http://www.trampolina.szkola.pl/ ciekawa jestem co z tego wyjdzie ... Cytat:
i z Lasu i z okolic . Cytat:
![]() Cytat:
co do mleka to moja Ninka była wyłącznie na moim do 8 bo wczesniej nic innego nie chciała a ja jej nie wmuszałam ...- i widac wystarczyło bo zdrowa była /jest. tak w sumie to ona głównie na cycu przez 2 lata bo nawet jak cos innego zaczęła jesc to w minimalnych ilościach .... Cytat:
a wyjadu zazdroszcze .... i czasu na czyt.ksiązek (dla dorosłych).... (tzn.ja tez mam czas na czytanie ,ostatnio przeczytałam Reksia,Plastusia, Bajkoterapie ) Cytat:
jesli jestes pewna ze ten zapach był i to mocny to bym poszła .nie znam sie ale podobno zapalenie ucha to cholerstwo ....
|
|
|
#3530 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3531 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3532 |
|
Wtajemniczenie
|
Nestelle - no ciekawa szkoła. Ale jak to zajecia sa nieobowiazkowe jak jakies minimum programowe obowiazuje przeciez.
|
|
|
#3533 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba do pol roku normalne Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ---------- Cytat:
![]() a co do minusa
|
|
|
#3534 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
25.02.2010 25.04.2010. 25.10.2010. zaręczyny 15.10. 2011. ![]() 21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png |
|
|
|
|
|
#3535 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moj jeszcze w 68 sie miesci ![]() brawo za miesiace i dni ;ladnie synus trzyma glowkemoj dzis tez zaczal nawet nawet i wczoraj rowniez ![]() ---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ---------- Cytat:
Mnie maly kopie po brzuchu to cos zaboli, ale tak to jej nie czuje, jak wiecje zjem to czuje jakby takie zgrubienie i sie uwypukla brzuszek tak dziwnie heh.. ale bolec nie boli, ost jak bylam lekarz mowil, ze ladnie sie goi... jasnieje mi juz nawet troche ---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- Cytat:
Cytat:
moge teraz zlozyc taki wniosek, nie wiem czy mam napisac we wniosku wszystko, ze urlop m konczy mi sie tego i tego dnia chce wykorzystac dodatkowe 6 tygodni i o nie prosze..i jeszcze urlop wypoczynkowy do tego.. u mnie wniosku nie wymagali na macierzynski tylko policzyli od dnia porodu... ale mysle, zeby wyslac swojej dr dzialu
|
|
|
#3536 | |||||
|
MBZ♥
|
Cytat:
Bardzo się cieszą jak przyjeżdżamy z Roszpunką![]() Lunka mnie nie boli bizna po cc> Może lepiej sprawdzić? ![]() Cytat:
mają dobry skład![]() Cytat:
![]() na cacho zapraszam właśnie zajadam z kawką![]() do wózka i do łóżeczka podkładam ręczniki i ROspzunka ma wtedy głókę minimalnie wyżej ![]() [QUOTE=Moderna;41499002] BYou na Rafaello jestem zawsze chetna ![]() [/COLOR]Moje dziecko robi chyba krok do tylu, nie chce podnosic glowki i przekrecac jej w lewo - a juz bylo dosc ladnie albo za malo wymagam, albo za duzo oczekuje ![]() Wczoraj z jednego uszka wydobywal sie nieprzyjemny zapach - juz mialam dzisiaj dzwonic do lekarza, gdyz czesto przy zapaleniu ucha tak moze byc - ale dzis rano zapachu brak - czy mimo wszystko isc do lekarza/dzwonic czy tylko obserwowac?[COLOR="Silver"] z uszkiem bym poszła ![]() Podobno takie "cofanie" można zaobserwować przy skoku rozw. potem wraca wszystko do normy.Ciacho pyszne więc wpadajcie ![]() Cytat:
może jakiś siatkarz Ci rośnie![]() Cytat:
ogłupieli czy co![]() U nas znów pada:/ wczoraj spacerowałysmy w deszczu. Dziś chyba też tak zrobię. Echsss, czas zainwestować w kalosze |
|||||
|
|
|
|
#3537 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A tak w ogóle, to teściowie twojego tż to nie są twoi rodzice? ![]() I widzę ze życzyłam ci miłego weekendu, ale oczywiście pozostałe dni spędzone na wsi niech będą równie przyjemne ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
ale zrzucam na to że pić mu się chciało, bo za ciepło mu było ![]() Cytat:
![]() Ciągle mi się przypomina że coś miałam napisać ![]() Odnośnie komarów - ja po weekendzie zostałam pogryziona na maksa (naliczyłam 22 ukłucia ), tż i Jaś ani jednego ugryzienia, i nie używam moskitieryModerna, pytałaś czym zapieramy obkupkane ubranka. Ja szybko spłukuję kupkę pod wodą i potem używam mydła. Ostatnio tż kupił mydło marsylskie (jakieś chyba nawet oryginalne) i powiem że rewelacja, bo wcześniej musiałam trochę się namęczyć żeby plamy zeszły, a tym mydłem zaprałam i raz dwa zeszło. A do plam w ogóle używam odplamiacza z amway'a. Edytowane przez alliw Czas edycji: 2013-06-26 o 10:16 |
|||||||
|
|
|
|
#3538 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mokka, dobrze, ze juz po zabiegu Zapisalismy się do ortopedy na 22.07 do szpitala, prywatnie tesciowa ma cos znalezc.. kurde pozno troche ale co ja teraz moge. Jestem bardzo zla na ta poprzednia przychodnie, jako ze to moje pierwsze dziecko powinnam pewnie sama wiedziec, nawet do glowy mi nie przyszlo, choc czytalam ze Wy chodzicie, moglam pojsc sama z siebie skontrolowac nie? ale jestem...eh U nas pogoda super, mi sie lekko oddycha, deszcz popadal i tak chlodno, przyda sie takie ochlodzenie bo juz temp byla nie do zniesienia.
Dla Ciebie moje serce bije tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło... PAWEŁEK 12.04.2013 R. Edytowane przez eluśka87 Czas edycji: 2013-06-26 o 10:24 |
|
|
|
|
|
#3539 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
25.02.2010 25.04.2010. 25.10.2010. zaręczyny 15.10. 2011. ![]() 21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png |
|
|
|
|
|
#3540 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem ile waży w tej chwili ale zmierzyłam go przed chwilą i ma około 72cm. W niedzielę mieliśmy chrzciny, dzieć śmiał się jak mu ksiądz polewał głowę, pewnie myślał, że się kąpie :P
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:36.

Ja ochrzciłam nowy strój kąpielowy i pierwszy raz w tym roku wykąpałam się w jeziorze, woda boska, szczególnie w ten gorąc co był
także wypad udany bardzo. Załączam kilka fotek 

- no i tak sie po przeprowadzce bd strala o te dofinasowanie do czynszu - to bd lzej - a juz bajka bd jak wroce do pracy w kwietniu :P ino by Mlody dostal miejsce w przedszkolu , a jak nie Mamusia przyleci - a co sie bedzie 

.... juz
aby sie udało !!!
Toz ja po redsie się boje czy do domu wróce;p
Porobili mu różne badania i nikt nie wie, co mu jest... Biedny, męczą go, a on nie wie, dlaczego