Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III - Strona 66 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-26, 09:19   #1951
Renatka89
Zakorzenienie

Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

Hej

rinco, moja cora. Wedruje po lozku straszliwie, przyjmuje mega dziwaczne pozy,ale chyba jej sie tak dobrze spi,jak ja probowalam kiedys ruszyc to sie budzila,to niech spi jak chce

Co do miesa,to jemy ok 3razy w tygodniu, ok.2/3dni rybe, poza tym dania wege
Ale moja cora i tak ogranicza swoje menu do ryby w pomidorach i pomidorowki z ryzem.reszta to tak srednio.

A ja mam pytanie co do picia- ile ml wody wypijaja wasze dzieci w ciagu dnia?

A z innej beczki- znowu zostaniemy same, na dwa tygodnie tym razem.
Stary 2013-06-26, 09:43   #1952
anulka4771
Wtajemniczenie

Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

Cytat:
Napisane przez benka99 Pokaż wiadomość
Hej
Trochę mnie nie bylo, nie wiem czy ktoś wogóle zauważył...
Ale w sobotę umarł tata Tż....

Ktoś pytał jak się objawia alergia na roztocza, u nas głównie skórne objawy, czyli suche placki na ciele.

Maksio też wędruje po całym łóżeczku.

Ja daję wędlinę sklepową, ale tylko jeden rodzaj, nazywa się Kurczak Gotowany i moim zdaniem dla dziecka ok. Ale na śniadanie Maks najbardziej lubi twarożki i rożne serki.

Pisałam ostatnio o tym, że Maks ma dziwną wysypkę i plamy. W piątek byliśmy u lekarza, powiedziała że to chyba nasiliła się alergia i do tego potówki i trzeba czekać na chłodniejsze dni. Z każdym dniem było coraz gorzej, Maks był niespokojny, drapał się, w nocy źle spał przez to. To wygląda okropnie, najgorzej na rękach, nóżkach, szyji i pod włosami. Wczoraj poszliśmy do lekarza innego, okazało się że mały przeszedł bezobjawowo anginę, migdały zawalone, gardło czerwone. Ale nadal nie wiadomo czy ta wysypka to od tego... lakarka mówiła coś o płonicy... dostaliśmy antybiotyk, jutro kontrola. Boję się, że to jednak będzie coś innego ale wygląda tragicznie, cały jest w krostkach, bąblach, rozdrapuje to a ja nie wiem jak mu pomóc. Do tego jeszcze idą zęby.

No, pożaliłam się.
Benka strasznie mi szkoda Maksa jak tak piszesz,musi to wyglądać okropnie,Szymon podczas nie których chorób głównie własnie podczas anginy ma wysypkę,takie czerwone krostki,malutkie czerwone,on tak podobno reaguje własnie na infekcje.Chodzicie do alergologa?? Szymonowi alergolog przepisała leki na alergię,brał np ketotifen przez 2 miesiące,stan skóry po tym syropie znacznie się poprawił,wszystko poznikało,od kwietnia nie bierze nic i nic też nie ma,jada mleczne rzeczy i nic mu nie jest.Ale skąd bąble??? może ma az tak bardzo zaostrzoną alergię,kurczę jak Wam pomóc...
Cytat:
Napisane przez Renatka89 Pokaż wiadomość
Hej

rinco, moja cora. Wedruje po lozku straszliwie, przyjmuje mega dziwaczne pozy,ale chyba jej sie tak dobrze spi,jak ja probowalam kiedys ruszyc to sie budzila,to niech spi jak chce

Co do miesa,to jemy ok 3razy w tygodniu, ok.2/3dni rybe, poza tym dania wege
Ale moja cora i tak ogranicza swoje menu do ryby w pomidorach i pomidorowki z ryzem.reszta to tak srednio.

200ml tak na oko

Szymcio własnie usnął,po mojemu jest już zdrowiutki ale za to Filip dostał katar i znów zaczyna pokasływać...bosko ta porąbana pogoda ich wykończy...

W sobotę bawimy się z mężem na weselu bez dzieci

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę

Edytowane przez anulka4771
Czas edycji: 2013-06-26 o 09:44
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-26, 09:58   #1953
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

bry
Nocka po szczepieniu ok, bez temperatury.
BENKA a moze Maksio ma skaze bialkowa? myslalas o tym?

ANULKA udanej zabawy i ladnej pogody

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-26, 11:27   #1954
pola_m
Wtajemniczenie

cześć
U nas wyprzedaże się zaczęły

Cytat:
Napisane przez joss Pokaż wiadomość
Witajcie

Jak zwykle trochę minęło od mojego ostatniego posta
W każdym razie jesteśmy obecnie na etapie ospy wietrznej. Przechodziło już to któreś z Waszych maleństw? Byłyśmy wczoraj u lekarza, bo wyskoczyły jej jakieś plamy, więc trochę się zaniepokoiłam. Po zobaczeniu owych plam facet się uśmiechnął i oznajmił, że to ospa, po czym wspólnie się zastanawialiśmy gdzie Celinka mogła ją złapać. Okazało się, że w tej samej przychodni, bo 2 tygodnie wcześniej była przeziębiona, więc w tym czasie ktoś musiał być u niego właśnie z ospą. No cóż, będzie już miała to choróbsko z głowy, ale przyznam, że strasznie ciężko mi się patrzy na nią, taką zaplamioną (dopiero dzisiaj wyszło tego strasznie dużo). Aż tak bardzo się nie drapie, ale widać, że ją momentami strasznie swędzi A ja się zastanawiałam czemu jest taka senna i nie ma apetytu i zwalałam to na upał, a tu proszę...
Dobrze jednak, że to nastąpiło teraz, a nie jakieś 2 tygodnie wcześniej, bo jak kiedyś wspominałam, brałam ślub. Tutaj też były przygody, jeżeli chodzi o Celinkę, bo ona generalnie najchętniej trzyma się spódnicy mamusi, co się coraz bardziej nasila i przyznam, że nie wiem co z tym zrobić :-(. Niemniej jednak, przez jakiś miesiąc przed weselem Celinka spotykała się z moją ciocią i nie powiem, że było łatwo. Oczywiście najgorzej jak ja byłam w pobliżu, ale też raz ciotka wybrała się na spacer i był jeden wielki płacz przez większość drogi. Taka zapłakana wróciła do mnie, że aż przykro W dniu ślubu tata zawiózł ją do ciotki i też była masakra. W gruncie rzeczy, to dobrze, że mnie tam nie było, bo chyba bym nie dała rady. Później podobno było już w porządku, tylko, że nikt nie mógł się do mojej córki zbliżyć oprócz właśnie ciotki. To mnie uspokoiło Ciotka jednak z obawy, że ciężko będzie jej ululać małą, postanowiła (zresztą za naszą namową), że będzie nocować tam, gdzie wesele i to był błąd. Celinka nie wiedziała gdzie jest, z obcą w zasadzie kobietą i co ma się stać. Ja nigdy nie zapinałam jej w pasy w wózku, co może uznacie za nieodpowiedzialność, ale nigdy nie miałam z nią problemu, że się wychyla i wystarczał pałąk. Ciotka jednak przeraziła się jej płaczem i ze strachu ją zapięła w te pasy. Efekt jest taki, że moje dziecko do dnia dzisiejszego unika wózka jak ognia. Jak tylko się do niego zbliżamy, to jest jeden wielki płacz. Obecnie i tak musimy siedzieć w domu ze względu na tą ospę, ale potem to ja nie wiem co zrobię. Przecież chciałabym z nią wyjść na spacer
Hej
Gratulacje z powodu ślubu Może jakieś zdjęcie wrzucisz?
No i zdrówka dla Celinki. Oby po chorobie zapomniała o tych przeżyciach z wózkiem

Cytat:
Napisane przez minini Pokaż wiadomość

dziś robiłam dżem z truskawek dostałam 2 koszyki! piękne słodkie truskawki ze wsi od znajomej co mają pola truskawek, mniam! słodkie i soczyste. i zrobiłam w tych słoiczkach po obiadkach Olafowych, i połowa mi się nie zamknęła, tzn. przeciekły zakrętki więc o przechowywaniu do zimy nie ma mowy a tak się narobiłam...
o kurczę, współczuję z tymi truskawkami...
Ja tak miałąm w tamtym roku z powidłąmi śliwkowymi, które robiłam w drugim miesiącu ciąży i straszne mnie mdliło przy drylowaniu. No i potem większość poszła się...

Cytat:
Pisałam ostatnio o tym, że Maks ma dziwną wysypkę i plamy. W piątek byliśmy u lekarza, powiedziała że to chyba nasiliła się alergia i do tego potówki i trzeba czekać na chłodniejsze dni. Z każdym dniem było coraz gorzej, Maks był niespokojny, drapał się, w nocy źle spał przez to. To wygląda okropnie, najgorzej na rękach, nóżkach, szyji i pod włosami. Wczoraj poszliśmy do lekarza innego, okazało się że mały przeszedł bezobjawowo anginę, migdały zawalone, gardło czerwone. Ale nadal nie wiadomo czy ta wysypka to od tego... lakarka mówiła coś o płonicy... dostaliśmy antybiotyk, jutro kontrola. Boję się, że to jednak będzie coś innego ale wygląda tragicznie, cały jest w krostkach, bąblach, rozdrapuje to a ja nie wiem jak mu pomóc. Do tego jeszcze idą zęby.

No, pożaliłam się.
Benka, miło że wróciłaś do nas
Wyrazy współczucia dla TZ z powodu taty.

Współczuję strasznie tych wysypek... namęczy się mały... Dobrze, że trochę się ochłodziło przynajmniej.
Będziecie jakieś testy jeszcze robić?

Cytat:

Ech Ty to się naczekasz na tego faceta swojego... Daleko jedzie?

A wody Antek sporo pije. Nie wiem, ile dokładnie. Jak chce pić, to mu daję MA taki bidon z rurką i potrafi za jednym razem prawie cały wypić. Uczymy go tez pić z doidy, czasem pije, ale najchętniej wylewa
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-26, 11:36   #1955
martula007
Raczkowanie

Witam juz ze Szczecina

Cytat:
Hej

Ktoś pytał jak się objawia alergia na roztocza, u nas głównie skórne objawy, czyli suche placki na ciele.

Ja daję wędlinę sklepową, ale tylko jeden rodzaj, nazywa się Kurczak Gotowany i moim zdaniem dla dziecka ok. Ale na śniadanie Maks najbardziej lubi twarożki i rożne serki.

No, pożaliłam się.
Przykro mi z powodu śmierci taty TZ..

Co do wysypki, wiem co czujesz! Oliwa budzi sie w nocy i drapie, nie moze zasnac. Ostatnio nie spala 3h i caly czas widzialam, ze sie drapie! Bedac u alergologa od razu zrobili Wam testy na alergeny wziewne ( roztocza)? Za nami dopiero jedna wizyta, na poczatek miala pierwsza czesc testow pokarmowych, wyszla alergia na jajo ( bialko i zoltko). Na mleko nie wyszlo, ale mamy sie jeszcze wstrzymac bo czasami nie wychodzi i stopniowo sprawdzac.. poczawszy od jedej miarki mm. Nie podaje jej teraz ani jajka ani nic mlecznego ( jogurty, normalne mm) i jest wysypana... wiec cos jeszcze ja uczula, a ja nie wiem co. Plecy, kark i dolna czesc glowy ma wysypane, drapie sie do krwi, na glowce ma juz male strupki.. nie wiem co mam robic.. lekow nie moge podawac, bo zagluszy to odpowiedz alergiczna oraz nie wyszlyby wtedy testy,ktore bedzie miala pewnie robione na nastepnej wizycie. 2 lipca mam isc przed pacjentami znowu Oliwke pokazac i z zapisanymi obserwacjami ( dodatkowo robie zdjecia tych wysypek/pokrzywek). Mamy jeszcze jej zrobic morfologie i kal na pasozyty, alergolog powiedziala nam, ze jak wystepuje pokrzywka to standardowo powinno sie robic wlasnie badanie na obecnosc pasozytow. Trzymam kciuki, zeby Twojemu Maskowi jak najszybciej przeszlo.
Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Dawno Wam Kajutka nie pokazywałam, to macie takie zdjęcia zrobione z doskoku kilka dni temu. Może kadr nienajlepszy , bo takie na gorąco, ale chciałam ująć mojego małego wspinacza
Już to chyba kiedyś mówiłam, ale powtórzę, że cieszę się, że nie popełniliśmy drugi raz błędu z nadopiekuńczością i Kaj jest taki sprytny ruchowo
jaki akrobata!
Cytat:
Niech się szybko przebiją
Tak się już przyzwyczaiłam do Twojej Oliwy, że mi jakoś teraz nie pasuje, jak napisałaś Oliwia

Rzeczywiscie zazwyczaj pisze Oliwa, chcialam urozmaicic
Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość

Pogoda nad morzem całkiem fajna, zimne morze przez malwine zaliczone, podoba jej sie bardzo
To super... szkoda tylko, ze pogoda sie popsula
Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
Martula, udanego wypoczynku!

Pola, masz cudne zdjecia na profilu A to z Alp, gdzie Antos siedzi na trawie z Twoim mezem... jego mina jest bezapelacyjnie bezbledna, hehe! Mina Antosia, rzecz jasna

Odpoczac moze troszke odpoczelam, ale nie pojechalismy nad morze. Nie dosc, ze za wczesnie dostalam @, to do tego wszystkiego pogoda sie zepsula i padalo. Ale za 2 tygodnie bede znowu wiec moze sie uda Tak to jest jak sie mieszka nad morzem. JAk kiedys mieszkalam na stale to w sezonie wakacyjnym potrafilam w ogole nie pojechac, a czasami, zeby glupio nie bylo to symbolicznie jeden raz

Edytowane przez martula007
Czas edycji: 2013-06-26 o 11:38
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-26, 12:33   #1956
onething
Zadomowienie

Cytat:
Hej

No, pożaliłam się.
Ja pytałam o te roztocza, bo u nas objawy te same, ale na alergię pokarmową. Maks miał robione testy na alergeny kontaktowe?

Rinco Szymon śpi ze mną i wędruje dopóki nie przytuli się "na łyżeczkę".
Pola domyślam się, że znaczenie "wyprzedaż" we Francji jest jednoznaczne z obłowieniem się za niewielkie pieniądze, czy tak jak w Pl trzeba czekać na końcowe odliczanie, aż rzeczy naprawdę tanieją?
Renatka czasami wypije 150 ml, czasami 300 ml. Ale bardzo często mu proponuję.
Martula czym smarujesz Oliwkę?
2013/2014

Edytowane przez onething
Czas edycji: 2013-06-26 o 12:50
onething jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-26, 13:07   #1957
pola_m
Wtajemniczenie

Antek jest fanem oliwek Drze się, żeby mu dać, rzewnie płacze, gdy mu nie dajemy...
Właśnie zrobiłam super placki z cukinii z mąką z cieciorki. A Antek zjadł chyba pół i wyżarł nie wiem ile śmietany... i zagryzł trzema oliwkami... Się wykształcają upodobania...

Cytat:
Napisane przez martula007 Pokaż wiadomość

Pola, masz cudne zdjecia na profilu A to z Alp, gdzie Antos siedzi na trawie z Twoim mezem... jego mina jest bezapelacyjnie bezbledna, hehe! Mina Antosia, rzecz jasna

Odpoczac moze troszke odpoczelam, ale nie pojechalismy nad morze. Nie dosc, ze za wczesnie dostalam @, to do tego wszystkiego pogoda sie zepsula i padalo. Ale za 2 tygodnie bede znowu wiec moze sie uda Tak to jest jak sie mieszka nad morzem. JAk kiedys mieszkalam na stale to w sezonie wakacyjnym potrafilam w ogole nie pojechac, a czasami, zeby glupio nie bylo to symbolicznie jeden raz
Dziękuję dziękuję
A na zdjęciu Antek straszny

Dobrze, że trochę odpoczęłaś A nad morze jeszcze pojedziecie, nie ucieknie wam Chociaż fakt, że jak coś się ma pod nosem, to rzadko się tam bywa

Cytat:
Napisane przez onething Pokaż wiadomość
J
Pola domyślam się, że znaczenie "wyprzedaż" we Francji jest jednoznaczne z obłowieniem się za niewielkie pieniądze, czy tak jak w Pl trzeba czekać na końcowe odliczanie, aż rzeczy naprawdę tanieją?
Nie no, już się zaczęło całkiem nieźle. I to wszędzie te wyprzedaże -w sklepach z płytami też
Gdzieś bym tylko Młodego podrzuciła...
Stary 2013-06-26, 13:28   #1958
Renatka89
Zakorzenienie

Pola- jakies 400km tym razem, aale to bez znaczenia,bo nawet jakby mial wyjazd 20km od nas to bysmy sie i tak nie widzieli.

Zazddroszcze wyprzedazy! Ja mieszkam na takim zadupiu, ze mam tu doslownie tylko tesco i biedronke haha, zero sklepu z odzieza, obuwiem, a jakis z plytami jak mowisz.. to musze 30km jechac haha. A czasem bym gdzies wyskoczyla,spontanicznie: )

Dziewczyny wspolczuje takich objaawow alergii
Sama nie wiem co gorsze, moja problemow skornych nie ma, ale jej uczulenie: poki co wiemy,ze na mleko krowie, mamy tez uwazac na koze i soje, jaja kurze, wolowine i cielecine, truskawki i cutrusy- objawia sie okropnymi wymiotami zanim jej podam cos nowego to sto razy mysle co to bedzie..

Pola- Antek jaki smakosz! na zdjeciach w albumie jest przeuroczy

I dzieki za odp.w sprwie. Wody. To moja cora malo pije,bo jakos tak do 150ml,chociaz jej bardzo czesto podstawiam,ale jak nie chce to sie nie napije.. no i np.z bidona z rurka sie krztusi niewiarygodnie, ogolnie ona pic to nie potrafi, podawalam jej picie na probe z roznych niekapkow, z tego bidona z rurka, a nawet z butelek ze smoczkiem 0+ na probe- i tez sie krztusila,ogolnie to nie potrafi zrobic lyka za lykiem, po jednym "pociagnieciu"trzeba jej zabrac i ddalej..

Aha, i przepraszam za wszelkie bledy,ale poki nie mamy komputera, pisze z komorki, a nie cierpie tego..
Stary 2013-06-26, 14:12   #1959
benka99
Rozeznanie

Maks na pierwszej wizycie miał pobraną krew na testy. I wtedy wyszło, że ma alergię na jajo (białko i żółtko), roztocza i pyłki brzozy. Z tymi pyłkami alergolog mówiła, że często występuje alergia krzyżowa na jabłko.
Przepisała Zyrtec i 2 maści robione w aptece.
Maks miał dość fatalną skórę, ale jakoś odstawiliśmy jaja, walczyłam z kurzem, Zyrtec i te maści coś tam dawały i ostatnio już prawie nie było żadnych oznak alergii. Skórę miał bardzo ładną.
A teraz, jakoś półtorej tyg temu, jak były te upały zaczęły mu się pojawiać najpierw na szyi, na plecach, w zgięciach łokci a teraz już prawie wszędzie. Najgorzej jest na rękach i na pupie. To są jakby bąble, krosty takie czerwone i na czubku mają białą albo przeźroczystą kropeczkę. Myślałam, że alergia, potem że potówki. Ale kąpałam go po 3 razy dziennie, chodził bez ubrania no i drapał się a potówki chyba nie swędzą.
Wczoraj lekarka powiedziała, że prawdopodobnie to od tej anginy, ale nie jest pewna. Jutro mamy pójść do niej to zobaczy czy antybiotyk coś działa. Tylko, że dziś jest jakby tej wysypki jeszcze więcej. Powiedziała, że to napewno nie potówki i alergia też nie, no więc co to za dziadostwo???
Szkoda mi go strasznie... drapie się, jest rozdrażniony, no chyba go to bardzo boli i denerwuje.
W dodatku lekarka wspominała coś o szpitalu.... a on wczoraj całą wizytę darł się jakby go obdzierali ze skóry, jak wyszliśmy z gabinetu było ok. Nadal ma strasznego stracha po poprzednim pobycie.
Stary 2013-06-26, 17:48   #1960
GaTTa
Raczkowanie

Perse serdeczne gratulację

Anulka zdrowia dla synka

Kism Gratulację pracy

Benka wyrazy współczucia

Jakoś nie mogę się rozpisać... Jak nie urok to s.....
U nas po staremu dalej szukam pracy. Ada nie chodzi dalej.... Jeszcze któryś maluch nie chodzi czy tylko moja?
Adzie wychodzą trójki co nieźle odczuwamy....
Wczoraj zaliczyliśmy szczepienie na MMR. Było troszkę płaczu ale nie dużo, co mnie zdziwiło bardzo.
Waży 9,1 kg. Więc od stycznia przybrała 1,2kg. Co po nie nie widać że tak mało waży.

A oto moja mała poniżej
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (147,9 KB, 40 załadowań)
GaTTa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-26, 17:58   #1961
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
Antek jest fanem oliwek Drze się, żeby mu dać, rzewnie płacze, gdy mu nie dajemy...
Właśnie zrobiłam super placki z cukinii z mąką z cieciorki. A Antek zjadł chyba pół i wyżarł nie wiem ile śmietany... i zagryzł trzema oliwkami... Się wykształcają upodobania...
podzieliłabyś się w końcu jakimś przepisem?
z czym te placki, jak je robisz
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-26, 19:30   #1962
pola_m
Wtajemniczenie

Maya, dzieliłam się różnymi przepisami, nawet coś jest na perwszej stronie Poza tym dużo biorę przepisów z internetu
tutaj jest parę stron z ciekawymi przepisami dla dzieci:
http://ammniam.pl/
http://www.kuchnianaturalna.blogspot.fr/
http://smakoterapia.blogspot.fr/
http://babyknowsbetter.blogspot.fr/
A to najzwyklejsze placki z cukinii:
starta cukinia
jajko
mąka (zastąpiłam zwykłą mąkę mąką z cieciorki) - niedużo, tyle, żeby złapały konsystencję (jakiś pół szklanki)
Zioła prowansalskie
jak ktoś chce, to ząbek czosnku, albo trochę cebulki
świeżo mielony pieprz i sól
voila
Stary 2013-06-26, 19:34   #1963
asiula_n
Rozeznanie

Hej

Tak czytam o tych wysypkach i się zaczynam martwić. Gabisia też ma trochę plecy wysypane, szyję i trochę pod włosami. Obstawiałam, że to potówki, później zaczęłam schizować że może to jednak ospa, a teraz jak wyczytałam że to może być od anginy to już zgłupiałam, bo ona ostatnio podziębiona była... No i jeszcze jedna teoria, że to alergia na truskawki - a ostatnio jadła ich naprawdę dużo... No i co, chyba muszę się jutro wbić do lekarza... a takim maluszkom można podawać wapno?
asiula_n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-26, 21:14   #1964
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
u nas też nocne przemieszczanie się w łóżeczku, czasem śpi w takich pozycjach, że go obracam bo myślę że mu ręka/noga zdrętwieje albo szyja skrzywi za mocno, ehh i najwygodniejsza pozycja to na brzuchu, z podkurczonymi nóżkami i rękami nad głową
Seba też śpi na kolanach i ręce powykręcane

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
Borys w zasadzie śpi tak jak się ułoży na początku, przewraca sie tylko z boku na bok. Czasem, jeśli się obudzi, wstanie w łóżeczku i potem się położy to rpzyjmuje dziwne pozycje, ale nie kręci się jak mały owsik :P
O to to

Cytat:
heh "ułóż mięso warstwami" jak gotujesz tylko dla małej odpada
bez panierki smażę, panierka jest glutenowa... hehe filet szybko się robi, więc mięsko nie jest usmażone jak typowy schabowy, tylko delikatne
Ja po tych ostatnich rewelacjach na temat antybiotyków w mięsie mam awersję do drobiu Chyba zacznę sobie hodować kury, żeby mieć pewne źródło

Cytat:
Hej

No, pożaliłam się.
Współczuję utraty teścia i tej wysypki... Oby Maksiowi szybko przeszło, bo z tego co piszesz to strasznie uciążliwe to ma

Cytat:
Ja nie liczyłam, mamy taki mały kubek niekapek i z niego pije, jak widzę, że już jest mało to dolewam nowej wody i tak ze 3 razy dziennie. Jak były te upały to dużo pił (a mało jadł). Proponuję mu często, czasem wypije łyczek, a czasem prawie cały kubek.

Cytat:
Napisane przez GaTTa Pokaż wiadomość
U nas po staremu dalej szukam pracy. Ada nie chodzi dalej.... Jeszcze któryś maluch nie chodzi czy tylko moja?
Seba sam nie chodzi, jedynie za rączki. A skończył już 13 miesięcy
rinco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-26, 21:26   #1965
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asiula_n Pokaż wiadomość
a takim maluszkom można podawać wapno?
Można, w syropie. Jak Kajko miewał katary, to też mu miałam dawać 2x2,5 ml
kism jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-26, 22:10   #1966
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

BENKA a moze jest po szczepieniu mmr? po nim ponoc czesto pojawia sie wysypka.Paula miala wczoraj mmr a dzis na raczce miala dwie dziwne plamy, rozowe, nierowne, a w srodku jasniejsze i lekko wypukle. Pojawily sie a za jakies pol godz juz sladu nie bylo. Na plecach ma pare kropek , jedna duza na uchu czerwona jak czeresnia. nie wiem czy laczyc to ze szczepieniem.

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

GATTA sliczna masz coreczke Paula wazy 8600g ale coz, wiecej jedzenia jej nie wcisne. tez jeszcze nie chodzi, za rece tak, tzn trzyma sie moich palcow wskazujacych i daje czadu :-D sama nie idzie, ale jak wstanie przy meblach to juz ma ochote na cos wiecej hehe :-D

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
Stary 2013-06-26, 22:12   #1967
benka99
Rozeznanie

stokroteczko to nie po szczepieniu. Po Sandoglobulinach, które Maks dostał na małopłytkowość ma wszystkie szczepienia opóźnione o 10 miesięcy.

Poczytałam trochę i skłaniam się coraz bardziej do szkarlatyny, nie wszystkie ale większość objawów pasuje. I lekarka też o niej wspominała. Jutro pójdziemy na kontrolę to się może więcej dowiem.

Aaa i mamy 9 ząbka
Stary 2013-06-26, 22:18   #1968
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

BENKA do alergologa chodzisz z nfz czy prywatnie ze juz testy Maksiu mial? bo u nas nie chca robic malym dzieciom...moze trzeba prywatnie isc...

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ----------

DZIEWCZYNKI dobranoc. Jutro Paula ma plukanie uszu przed poniedzialkowym badaniem sluchu (beda sprawdzac jak odbiera dzwieki w aparatach), ehh, ja tego nie przezyje, Paule trzeba sila trzymac :-(

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2013-06-26, 22:47   #1969
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
DZIEWCZYNKI dobranoc. Jutro Paula ma plukanie uszu przed poniedzialkowym badaniem sluchu (beda sprawdzac jak odbiera dzwieki w aparatach), ehh, ja tego nie przezyje, Paule trzeba sila trzymac :-(
Stary 2013-06-26, 23:38   #1970
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Maya, dzieliłam się różnymi przepisami, nawet coś jest na perwszej stronie Poza tym dużo biorę przepisów z internetu
tutaj jest parę stron z ciekawymi przepisami dla dzieci:
http://ammniam.pl/
http://www.kuchnianaturalna.blogspot.fr/
http://smakoterapia.blogspot.fr/
http://babyknowsbetter.blogspot.fr/
A to najzwyklejsze placki z cukinii:
starta cukinia
jajko
mąka (zastąpiłam zwykłą mąkę mąką z cieciorki) - niedużo, tyle, żeby złapały konsystencję (jakiś pół szklanki)
Zioła prowansalskie
jak ktoś chce, to ząbek czosnku, albo trochę cebulki
świeżo mielony pieprz i sól
voila
Oj super wielkie dzięki !

wogole jestes moim guru zdrowego odżywiania

---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ----------

Cytat:
Napisane przez GaTTa Pokaż wiadomość
Perse serdeczne gratulację

Anulka zdrowia dla synka

Kism Gratulację pracy

Benka wyrazy współczucia

Jakoś nie mogę się rozpisać... Jak nie urok to s.....
Adzie wychodzą trójki co nieźle odczuwamy....
Wczoraj zaliczyliśmy szczepienie na MMR. Było troszkę płaczu ale nie dużo, co mnie zdziwiło bardzo.
Waży 9,1 kg. Więc od stycznia przybrała 1,2kg. Co po nie nie widać że tak mało waży.

A oto moja mała poniżej
Mało waży?? Moja Hania waży 8300 to dopiero modelka w zasadzie zje wszystko ale w mig to spala.A niechodzeniem się nie przejmuj, ma czas jeszcze, jak nie zacznie chodzic po 18 miesiącu to wtedy możesz miec powody do obaw i odwiedzic lekarza. Ale póki co don't worry

---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ----------

Cytat:
stokroteczko to nie po szczepieniu. Po Sandoglobulinach, które Maks dostał na małopłytkowość ma wszystkie szczepienia opóźnione o 10 miesięcy.

Poczytałam trochę i skłaniam się coraz bardziej do szkarlatyny, nie wszystkie ale większość objawów pasuje. I lekarka też o niej wspominała. Jutro pójdziemy na kontrolę to się może więcej dowiem.

Aaa i mamy 9 ząbka
Gratulacje! 3 ??
Stary 2013-06-27, 10:48   #1971
martula007
Raczkowanie

hej

Mam pytania odnosnie nocnikowania

1. Po przebudzeniu dziecka rano sadzacie od razu na nocnik czy jeszcze chwile z nim lezycie w lozku, dajecie butle/piers i dopiero na nocnik?

2. W ciagu dnia sadzacie dziecko mniej wiecej w regularnych odstepach czasu np. co 40 minut? Czy raczej na wyczucie np. 15 minut po wypiciu wody, pol godziny po jedzeniu itd.? Pomiedzy sadzaniem dziecko ma pieluche czy nie?

3. Jesli dziecko nie zrobi nic do nocnika, a po nalozeniu pieluchy lub latajac z golym tylkiem zrobic cos ( jedyneczke lub dwojeczke ) to co wtedy? Sadzacie na nocnik i tlumaczycie, ze siusiu lub kupka powinna byc na nocniczku czy moze tylko tlumaczycie bez sadzania, a moze nie zwracacie juz na to uwagi?

4. Jak dziecko siedzi na nocniku to dajecie mu jakies ksiazki, zabawki czy tylko z nim rozmawiacie?

Powiem Wam, ze chyba dla mnie najwiekszym wyzwaniem jest nauczenie mlodej zalatwiac sie na nocnik. No nie idzie nam. Ostatnio zaczela robic siusiu na nocnik... przestala, wstala i dokonczyla obok nocnika! ALbo stoi nocnik obok, a ona siusiu zrobi na podloge... albo ostatnio- juz rece mi opadly! Siedziala na nocniki bo mialam przeczucie, ze zrobi dwojeczke. Siedzi, siedzi.. NIC! Po czym wstala i zrobila co trzeba na podloge, 10 cm od nocnika! Nie wiem co ja robie zle, ze ona nie chce zalatwiac sie na nocniku. Siedziec to sobie siedzi, ale bez efektow.

---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ----------

aaa i jeszcze jedno z innej beczki. Jak ustawiam na swoim profilu album prywatny, to rozumiem, ze nikt poza gronem osob, ktore mam ustawione jako znajome nie bedzie mogl tych zdjec ogladac?
Stary 2013-06-27, 10:56   #1972
kism
Wtajemniczenie

Odp: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

martula, nie mamy nocnika, nie sadzam i nie tłumaczę
Stary 2013-06-27, 11:28   #1973
pola_m
Wtajemniczenie

hejo

Gatta, śliczną masz córeczkę I nie przejmuj się, Antek też jeszcze nei chodzi (tylko przy meblach), a dzisiaj kończy 14 m-cy... I myślę że to ejszcze chwilę potrwa

Moniczka, bardzo proszę

MArtula, odnośnie nocnikowania... My sadzamy na nocniku od grudnia, gościo jest przyzwyczajony już. Zaczęliśmy własnie od sadzania po spaniu, gdy budził sie z suchą pieluchą. I siku szło do nocnika. Z tym że gdy widzę, że jest nie rozczmuchany, płaczliwy czy coś, to go najpierw przytulam (albo jak wiem, że dawno temu jadł i budzi się z płączem wielkim z Głodu, to wtedy olewamy nocnik i idzemy od razu jeść. No i rano najpierw jest cycek. Ale często nawet tego cycka jeszcze wytrzymuje bez sikania)

W ciągu dnia różnie. Przy każdej zmianie pieluchy. I jak widzę, że się skupia Pomiędzy sadzaniami ma pieluszkę normalnie.

A jak po posiedzeniu na nocnik nic nie ma, a po chwili jest mokro, to nie robię z tego tragedii. Mówię, ze szkoda że siusiu jest w pieluszce, bo jest mokro, a jak jest sucho to jest przyjemniej. No i jak jest siku w nocniku to się cieszymy razem (Antkowi też się podoba) i wtedy mu podkreślam, że to dla niego fajnie, że będzie miał sucho

A jak siedzi na nocniku, to dostaje książeczki. Na początku z nim siedziałam obok, żeby nie spadł/nie zlazł, a teraz sobie siedzi sam. Jakoś mu to nie przeszkadza.

Cieszę się najabrdziej że kupsztale lądują w nocniku. W sumie ostatnio jakoś nie przyuważyłam i narąbał do pieluchy... Łohohoho, się działo (AAntek nie lubi za bardzo leżeć do przewijania, wstaje od razu), już ze dwa miesiące nie miałam przyjemności...
Ale generalnie nie mam parcia, żeby już odpieluchować. myślę, że to za wcześnie jeszcze jest na tłumaczenie, nasze dzieci jeszcze nie zaczają. A dzieciaki pampersowane zwłaszcza, bo w pampersie przecież nie czuć za bardzo, że się to siku zrobiło.

Odnośnie drugiego pytania, właśnie tak. Album prywatny jest dostępny dla znajomych.
Stary 2013-06-27, 11:44   #1974
martula007
Raczkowanie

Cytat:
hejo

Gatta, śliczną masz córeczkę I nie przejmuj się, Antek też jeszcze nei chodzi (tylko przy meblach), a dzisiaj kończy 14 m-cy... I myślę że to ejszcze chwilę potrwa

Moniczka, bardzo proszę

MArtula, odnośnie nocnikowania... My sadzamy na nocniku od grudnia, gościo jest przyzwyczajony już. Zaczęliśmy własnie od sadzania po spaniu, gdy budził sie z suchą pieluchą. I siku szło do nocnika. Z tym że gdy widzę, że jest nie rozczmuchany, płaczliwy czy coś, to go najpierw przytulam (albo jak wiem, że dawno temu jadł i budzi się z płączem wielkim z Głodu, to wtedy olewamy nocnik i idzemy od razu jeść. No i rano najpierw jest cycek. Ale często nawet tego cycka jeszcze wytrzymuje bez sikania)

W ciągu dnia różnie. Przy każdej zmianie pieluchy. I jak widzę, że się skupia Pomiędzy sadzaniami ma pieluszkę normalnie.

A jak po posiedzeniu na nocnik nic nie ma, a po chwili jest mokro, to nie robię z tego tragedii. Mówię, ze szkoda że siusiu jest w pieluszce, bo jest mokro, a jak jest sucho to jest przyjemniej. No i jak jest siku w nocniku to się cieszymy razem (Antkowi też się podoba) i wtedy mu podkreślam, że to dla niego fajnie, że będzie miał sucho

A jak siedzi na nocniku, to dostaje książeczki. Na początku z nim siedziałam obok, żeby nie spadł/nie zlazł, a teraz sobie siedzi sam. Jakoś mu to nie przeszkadza.

Cieszę się najabrdziej że kupsztale lądują w nocniku. W sumie ostatnio jakoś nie przyuważyłam i narąbał do pieluchy... Łohohoho, się działo (AAntek nie lubi za bardzo leżeć do przewijania, wstaje od razu), już ze dwa miesiące nie miałam przyjemności...
Ale generalnie nie mam parcia, żeby już odpieluchować. myślę, że to za wcześnie jeszcze jest na tłumaczenie, nasze dzieci jeszcze nie zaczają. A dzieciaki pampersowane zwłaszcza, bo w pampersie przecież nie czuć za bardzo, że się to siku zrobiło.

Odnośnie drugiego pytania, właśnie tak. Album prywatny jest dostępny dla znajomych.

Dzieki Nie mam parcia, zeby ja odpieluchowac teraz bo wiem, ze to nawet nierealne... tylko chcialabym ja powoli przyzwyczajac, zeby sie przelamala, ale moje dziecko jest strasznie uparte i woli zrobic obok nocnika niz do hehe. Wiem, ze im pozniej sie zacznie tym gorzej jest nauczyc, szczegolnie dzieci pampersowe, dlatego w domu nosi czasami zwykla tetrowa, zeby poczula mokra pieluche. W rodzinie mam dwa takie przypadki, gdzie odwlekalo samo przyzwyczajanie do nocnika... dzieci maja teraz po 3,5 roku i nadal musza nosic pampersy, a takiego scenariusza wolalabym raczej uniknac No nic.. pozostaje tylko cierpliwosc, cierpliwosc i jeszcze raz cierpliwosc
Stary 2013-06-27, 12:01   #1975
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martula007 Pokaż wiadomość
Dzieki Nie mam parcia, zeby ja odpieluchowac teraz bo wiem, ze to nawet nierealne... tylko chcialabym ja powoli przyzwyczajac, zeby sie przelamala, ale moje dziecko jest strasznie uparte i woli zrobic obok nocnika niz do hehe. Wiem, ze im pozniej sie zacznie tym gorzej jest nauczyc, szczegolnie dzieci pampersowe, dlatego w domu nosi czasami zwykla tetrowa, zeby poczula mokra pieluche. W rodzinie mam dwa takie przypadki, gdzie odwlekalo samo przyzwyczajanie do nocnika... dzieci maja teraz po 3,5 roku i nadal musza nosic pampersy, a takiego scenariusza wolalabym raczej uniknac No nic.. pozostaje tylko cierpliwosc, cierpliwosc i jeszcze raz cierpliwosc
Ja myślę, że najważniejsza jest konsekwencja, jak już się zacznie, ale to później!
Nie wyobrażam sobie mojego 3,5 ani 3-latka z pieluchą.
Jak Oliwka jest uparta i nie ma na razie chęci do korzystania z nocnika, to tym bardziej bym jej odpuściła zupełnie, bo często im bardziej się naciska, tym bardziej dziecko się zapiera.
Maks miał 25 mies., była wiosna, wzięłam tydzień urlopu, przygotowałam stos spodenek i majtusiów i posadziłam Maksa pierwszy raz na nocnik, wszystko mu wytłumaczyłam (już rozumiał!) i więcej mu pieluchy w dzień nie założyłam. Po 3 dniach nie siusiał już w majtki
Preferuję metodę raz, a dobrze zamiast walczyć miesiącami
Stary 2013-06-27, 12:15   #1976
martula007
Raczkowanie

Cytat:
Ja myślę, że najważniejsza jest konsekwencja, jak już się zacznie, ale to później!
Jak Oliwka jest uparta i nie ma na razie chęci do korzystania z nocnika, to tym bardziej bym jej odpuściła zupełnie, bo często im bardziej się naciska, tym bardziej dziecko się zapiera.
Maks miał 25 mies., była wiosna, wzięłam tydzień urlopu, przygotowałam stos spodenek i majtusiów i posadziłam Maksa pierwszy raz na nocnik, wszystko mu wytłumaczyłam (już rozumiał!) i więcej mu pieluchy w dzień nie założyłam. Po 3 dniach nie siusiał już w majtki
Moze masz trche racji Tyle, ze ona siedziec tak to lubi, nie placze, nie marudzi.. siedzi i potrafi ogladac ksiazeczki, zabawki... pare razy udalo sie jej zrobic siusiu, bila wtedy ze mna brawo... ale gorzej z tymi grubszymi sprawami Ostatnio tak jak napisalam wczesniej... widze, ze robi nietegawa mine... posadzilam- koniec! cieszy sie! Po czym wstala i pare cm dalej zrobila co miala zrobic. Dam jej troszke czasu jeszcze Dzieki dziewczyny za rady!

Dalam zdjecie Oliwy do albumu jest progres z mojej strony heheh
Stary 2013-06-27, 12:38   #1977
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Święta racja,nic na siłę
Filip bardzo szybko zakumał gdzie się robi kupkę miał 10 m-cy ale siusiu to już temat rzeka,próbowałam kilka razy,najpierw w zimę,błąd Jest zimno,stos osikanych gaci,spodni,rajstop,nie nadążały schnąć a ja już np nie miałam w co go ubierać,po 3 dniach odpuściłam,nie miałam siły,nerwów dużo!Bo inni robią a on nie.W kółko jak to jeszcze w pampersach.Spróbowałam w lato,Filip miał 26 miesięcy strzał w 10Było ciepło,zesikał się to juz nie było tak miło i przyjemnie jak w pampersie,nie przebierałam spodenek w takich chodził,moment wysychały,nie chodził co prawda w jednych zasikanych spodenkach,zmieniałam ale nie co kolejne siku w majtki.Po 4 dniach kompletnie odrzucilismy pampersy na dzień,zakładałam na noc,po jakims czasie też zdjełam,wypadki się zdarzały ale tłumaczyłam że to nic takiego,że każdemu może się zdarzyć.
Za to Szymcio to ewidentnie inny kaliber Za nic w świecie nie usiądzie na nocnik,nie i koniec więc nie sadzam,nie tłumaczę że tam się robi itp.Spróbuję za rok w lato bo moim zdaniem to najlepsza pora,zawsze można pod jakiś krzaczek zrobić siusiu a nie latać co chwilę do łazienki.Kupiłam nocnik ale stoi schowany bo Szymon wchodził do niego nogami i tam stał

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 12:54   #1978
asiula_n
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Święta racja,nic na siłę
Filip bardzo szybko zakumał gdzie się robi kupkę miał 10 m-cy ale siusiu to już temat rzeka,próbowałam kilka razy,najpierw w zimę,błąd Jest zimno,stos osikanych gaci,spodni,rajstop,nie nadążały schnąć a ja już np nie miałam w co go ubierać,po 3 dniach odpuściłam,nie miałam siły,nerwów dużo!Bo inni robią a on nie.W kółko jak to jeszcze w pampersach.Spróbowałam w lato,Filip miał 26 miesięcy strzał w 10Było ciepło,zesikał się to juz nie było tak miło i przyjemnie jak w pampersie,nie przebierałam spodenek w takich chodził,moment wysychały,nie chodził co prawda w jednych zasikanych spodenkach,zmieniałam ale nie co kolejne siku w majtki.Po 4 dniach kompletnie odrzucilismy pampersy na dzień,zakładałam na noc,po jakims czasie też zdjełam,wypadki się zdarzały ale tłumaczyłam że to nic takiego,że każdemu może się zdarzyć.
Za to Szymcio to ewidentnie inny kaliber Za nic w świecie nie usiądzie na nocnik,nie i koniec więc nie sadzam,nie tłumaczę że tam się robi itp.Spróbuję za rok w lato bo moim zdaniem to najlepsza pora,zawsze można pod jakiś krzaczek zrobić siusiu a nie latać co chwilę do łazienki.Kupiłam nocnik ale stoi schowany bo Szymon wchodził do niego nogami i tam stał

Dokładnie tak Podpisuję się pod Anulką i Kism!!!
Mój Rafał nauczył się w ciągu trzech dni, gdy miał ok 2 lata - akurat lato, cieplo i dokładnie taki scenariusz jak piszą Dziewczyny

Także teraz i u nas narazie nocnik stoi w szafce, bo Gabiszon za Chiny ludowe na nim nie usiądzie na wszystko przyjdzie czas
asiula_n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 13:16   #1979
_agata
Zakorzenienie

Maciej do nocnika wkłada swoje szczoteczki do zębów!
A jak się go posadzi to usiądzie i siedzi, ogląda książki, bawi się...
jak ma sam usiąść to się kładzie na nocniku

Zto sam się "myje" w wannie. Moczy dłoń i mizia się po buzi. To się umyje

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

Dziewczny, dodałam posta Poli do mojego posta na początku. tego z linkami

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 14:32   #1980
moniczka1302
Wtajemniczenie

Kism - świetna metoda, raz a dobrze, to mi się bardzo podoba u nas średnio z tym nocnikowaniem, czasem zrobi czasem nie zrobi, mamy juz 2-gi nocnik bo pierwszy jakis badziewny niewyprofilowany z IKEI mieliśmy i był niewygodny.

Hania przeziębiona kaszle i ma katarzysko. Nie wiem czy zatok nie zaatakowało, kaszle przez spływająca wydzielnię z noska. Najgorzej na noc, bo wtedy aż się krztusi i juz 2 ostatniew noce wymiotowała z tego kaszlu

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości