|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Kolejna część naszego wątku będzie nosił nazwę: | |||
| Rączki, nózki wypychamy- w brzuszku Mamy ubaw mamy. Mamusie XI-XII 2013. cz.IV |
|
6 | 9,68% |
| Rączki nózki wypychamy- niezły ubaw w brzuszkach mamy. Mamusie XI-XII 2013. czIV |
|
2 | 3,23% |
| Cyc ogromny, krągły brzuszek a w tym brzuszku jest maluszek. Mamy XI-XII 2013. cz. IV |
|
21 | 33,87% |
| Urwisku malutki- rośnij duży i okrąglutki. Mamy XI-XII 2013 CZ.IV |
|
1 | 1,61% |
| Podskakuje lekko brzuszek bo się wierci w nim maluszek.Mamy XI-XII 2013. cz. IV |
|
7 | 11,29% |
| Coraz mocniejsze czujemy kopniaki, ale rozrabiaki te nasze dzieciaki.Mamy XI-XII 2013. cz. IV |
|
0 | 0% |
| Już nie mogę wciągnąć brzuszka bo bym zgniotła maluszka .Mamy XI-XII 2013. cz. IV |
|
0 | 0% |
| JUz sie nie da wciagnać brzuszka , bo to domek jest maluszka.Mamy XI-XII 2013. cz. IV |
|
6 | 9,68% |
| Myślą nasze Kochane robaczki- dam Mamie kopniaczki.Mamy XI-XII 2013. cz. IV |
|
0 | 0% |
| Mama biega ciągle siku, a smyk w brzuchu fiku-miku! Mamy XI-XII 2013. cz. IV |
|
17 | 27,42% |
| listopadowo-grudniowe mamusie 2013. Cz. IV |
|
2 | 3,23% |
| Głosujący: 62. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4111 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Idzie raczek nieboraczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek . Mamy XI-XII 2013. C
Bezplatne badania usg 3d 4d 28-29 czerwca AKS Centrum Handlowe Chorzow, ul. Parkowa 20 godzina. 12-18
|
|
|
|
#4112 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Idzie raczek nieboraczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek . Mamy XI-XII 2013. C
Cytat:
Cytat:
bo myślałam że piszesz taka ogólną od początku do końca.Maomami Nie no Zuzka chyba sobie nie zakpi z rodziców
|
||
|
|
|
#4113 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
okrąglutkiCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Wogóle to będe robiła paczkę z apteki polskiej i doświadczone mamusie proszę o pomoc co kupić do niemowlęcej apteczki? Jakie leki na gorączkę itp. co sie przydaje od początku?? Cytat:
![]() Cytat:
Czekamy na foteczki Kamilka Cytat:
udane zakupkiJa dzisiaj w Lidlu tez zostałam skopana Budowniczko co tam u Ciebie? Jak się czujesz?? Edytowane przez paulinaizabela Czas edycji: 2013-06-27 o 19:13 |
|||||||
|
|
|
#4114 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Paula ja polecam jakiś espumisan albo coś innego w tym sensie, jakiś żel na ząbkowanie na zapas możesz (dentinox np.), są takie czopki viburcol, na takie różne stany niepokoju(infekcje, ząbkowanie, po szczepieniach), p/gorączce towarto mieć i jakiś nurofen i coś z paracetamolem, bo nie na każdego dzieciaczka oba działają fajnie, no i jak więcej trzeba podawać to na zmianę Edytowane przez anulka2205 Czas edycji: 2013-06-27 o 19:20 |
|
|
|
|
#4115 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() wczesniej czulam go tylko jak lezalam,a teraz to nawet widoczne kopniaki sa glym okiem jak siedzę ![]() ---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- Dziekujemy za pamiec Tak naprawde to nawina sie jeden jeszcze powazniejszy problem, ale o tym napisze za chwilke jak znajde czas.. |
|
|
|
|
#4116 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja za chwile wychodzę na swoją wizytę
|
||
|
|
|
#4117 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Anoula czekamy na wieści |
|
|
|
|
#4118 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Najważniejsze,że skupiasz się na sobie i synku,miejmy nadzieję że reszta się jakoś sama ułoży. Cytat:
Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała.. Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło.. W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny, bo tą kruszyną jesteś Ty... 17.05.2014- Nasz Dzień |
||
|
|
|
#4119 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mamusie jak możecie to piszcie nazwy leków, które się u Was sprawdziły, z góry wielkie dzięki Cytat:
Maluszek wspiera mamusię ![]()
|
||
|
|
|
#4120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobrze, że zajęłaś się sobą choć wiadomo, że problemy się same nie rozwiążą ![]() paulinaizabela dziękuję ![]() co do leków to można zaopatrzyć się jeszcze w maść majerankową dobra na zatkany nosek i katarek a bardzo delikatna, jeśli chcesz tez już tak na zaś kupić bo będziesz tą paczkę robiła to może wapno dla dzieci w syropku, to na uczulenia i wysypki, coś przeciwgorączkowego z paracetamolem bo z ibuprofenem to za mocne na początek, dla starszych dzieci to syrop Lipomal przy lekkim przeziębieniu i kaszelku, witaminę C w kropelkach, na ból gardła używamy coś jak tantum verde ale z informacją, że dla dzieci tez można podawać ale to też dla starszych (chyba po 1 roku), tormentiol na odparzenia i krostki np przy wysypce (ale to trzeba chyba indywidualnie dobrać do pupci dziecka bo u nas inne smarowidła nie działały), jak mi się coś jeszcze przypomni to napiszę;D a witaminy K i D można kupić razem (w kapsułkach) - wygodnie się je podaje ale drogo wychodzi, coś koło 30zł za 30 kapsułek. Można oddzielnie też w kapsułkach albo kropelkach.
USG: 03.10 - 2090g szczęścia USG: 22.11 Wizyta: 28.11 Edytowane przez motylek85 Czas edycji: 2013-06-27 o 19:34 |
|
|
|
|
#4121 |
|
Wtajemniczenie
|
Paula tylko sporo leków trzeba w lodówcw trzymać (no głównie czopki) to nie wiem jak z dostawą
|
|
|
|
#4122 |
|
Zakorzenienie
|
o właśnie! na początek przeciwbólowe/przeciwgorączkowe to tylko czopki
|
|
#4123 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Witam ponownie
![]() Odwiedziłam lumpka i oczywiście nie mogłam wyjść z pustymi rękoma, ale było ciężko bo ciągle wpadały mi w ręce kolorki dla dziewczynki a my przecież jeszcze nie wiemy co tam rośnie. Kupiłam 2 pary jeansów: jedne na 3-6 miesięcy, a drugie na 9 miesięcy, bluzeczkę taką na 6-9 chyba, i jeden bodziak tak na oko 62 cm. I wydałam jedyne 33 zł Niech no ja się dowiem co nam się urodzi to jak pójdę w regały...Euforia wczorajszego kopania trzyma mnie do teraz, mam nadzieję, że jak się położę to dzisiaj bąbel powtórzy popisy ![]() Odnośnie aptecznych rzeczy to Viburcol jest na receptę. P/bólowe to najlepiej na początek czopki z Paracetamolem 50 mg bo łatwiej podać. Sól fizjologiczną w ampułkach do przemywania, gaziki niejałowe i jałowe, tak jak dziewczyny pisały Vit D i VitK+D w kapsułkach twist-off takich otwieranych. Do 3 miesiąca przy karmieniu piersią podaję się K+D, a D nawet do 2 roku życia. Vit D jest też w kropelkach (Devikap) ale na receptę. Octenispet do pępuszka i ewentualnie odkażania w zagięciach nóżek itd, Tormentiol (albo Tormentalum jest bez toksycznego tetraboranu sodu) na odparzenia, do pupci Linomag w maści zielony. Później na ząbkowanie są takie kropelki homeopatyczne Camilla. Maść majerankowa przy katarku tak jak ktoś pisał wcześniej. Jakaś Frida do odciągania. Podkłady na łożko dla mamy i ew. do przewijania. Więcej mi do głowy w tej chwili nie przychodzi. Cytat:
Zdolna bestia ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() nawet jak będzie córa to się tatus zakoooocha!Cytat:
Cytat:
Cieszę się, że zdrów jak ryba ten Twój klocuszek! Zrób fotki zakupów!!!!Cytat:
Dzięki za info o USG, zaraz poszukam coś więcej w necie, może się wybierzemy! Och jak bym chciala poznać pleć!
|
|
#4124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4125 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Idzie raczek nieboraczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek . Mamy XI-
Cytat:
Poczułam ruchy dziecka: pod koniec 17 tyg. ale czy to to?Takie delikatne odbicia coś jakby bańki mydlane mi pękały.Niedowierzam chyba za wcześnie,pewnie to jelita. Ale za tydzień już mam wyraźny wpis o bąboladzie ![]() Budowniczka dobrze że się odezwałaś A dziewczyny można podawać czopki z paracetamolem?Bo czytałam że od 3 miesiąca,a poniżej po konsultacji z lekarzemCzytałam i nawet sobie zapisałam że Tormentiol absolutnie |
|
|
|
|
#4126 | |
|
Zakorzenienie
|
Idzie raczek nieboraczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek . Mamy XI-XII 2013. Cz.III
Cytat:
czyli tak jak obstawialam , mialas mniej wiecej te same smaki ;DWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4127 | |
|
Wtajemniczenie
|
Zgadza się. Są m. in. Bobodent, Dentinox N, Citrovital (ale ten jest bez środka znieczulającego chyba), Dentibaby. Ja bym kupiła jakiś z lidokainą ona znieczula.
---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ---------- Cytat:
Chce sprzedać "DZIENNIK CIĄŻY" BRIOKO. Jakoś nie mogę się zabrać za pisanie. Nowiusieńki, chce ktoś?
Edytowane przez ktosiula Czas edycji: 2013-06-27 o 20:12 |
|
|
|
|
#4128 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Idzie raczek nieboraczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek . Mamy XI-
Cytat:
czopki można ale to przy zaleceniach lekarza bo to się odpowiednią dawkę do wagi dziecka podaje i chyba na początek to nie więcej jak pół czopka ale ręki uciąć sobie nie dam bo to już taaaak daaaawno było Co do Tormentiolu to my kupiliśmy dopiero jak inne zawiodły a zaczynaliśmy od Sudokremu i Linomagu więc Tormentiol był dużo później i do dziś dnia stosuję jak mu coś wyłazi czy to na pupci czy na ciałku np od ugryzień...---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- a przypomnij co to za smaki to może i ja coś "wywróżę" u siebie;D
|
|
|
#4129 | |
|
Zakorzenienie
|
Idzie raczek nieboraczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek . Mamy XI-XII 2013. Cz.III
Cytat:
ale jedtem ciekawa zdjecia200g w dwa tygodnie?? To moj klopsik juz na bank ma 1kg .. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4130 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny po porodzie przez 2 miesiące jesteście pod obieką położnej z dzieckiem bedzie przychodzić ważyć maluszka dużo porad i ją o wszystko można spytać (przynajmniej u nas taka jest).....
ja na brzuszek miałam kropelki SS z niemiec specjalnie mi koleżanka sprowadzała ważne żeby były właśnie orginalne niemieckie......tormentio l przy odparzeniu (położna poleciła) super sprawa.....przeciwbólowe i gorączkowe jest pedicetamol (paracetamol w kropelkach bo ja np bałam sie czopki małemu wkładać bo taka ta dupunia malutka).....do czyszczenia noska disnemar niebieski......na pępuszek octanisept (chociaż ja bałam sie małemu tam gmerać chyba tyko 2 razy mu czyściłam i odpadł nam po 7 dniach) ale fajny jest ogólnie na rany......wapno w syropku ja chyba miałam sanosvit czy jakoś tak u takiego maluszka ma działanie wzmacniające dodatkowo.....na przeziębienie katarek warto mieć maść pumex baby ( pisze, że od 6 miesiąca jest ale można mniejszemu dziecku smarować tylko wczesniej jakimś tłustym kremem trzeba i tym pulmexem tak cieniutko...fajna jest rozgrzewająca)........... ...
|
#4131 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dzięki Kochana Basiula Edytowane przez paulinaizabela Czas edycji: 2013-06-27 o 20:26 |
|||
|
|
|
#4132 |
|
Wtajemniczenie
|
Budowniczka dobrze że wszystko ok, jeśli ta nieobecność spowodowana jest tym ze odpoczywasz i nabierasz sił, to nawet 2 tyg wagaruj, byleby było dobrze
|
|
|
|
#4133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
USG: 03.10 - 2090g szczęścia USG: 22.11 Wizyta: 28.11 Edytowane przez motylek85 Czas edycji: 2013-06-27 o 20:35 |
|
|
|
|
#4135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz to już stuku puku czuję ![]() Będąc dzisiaj w Pepco widziałam takie pyci czapusie i tak sobie wzięłam do ręki i pomyślałam eee jak taka malutka główka będzie to ja ją spokojnie przez siebie przepuszczę :coje st:Wiem wiem mam przemyślenia A do dziewczyn tarnowskich i okolicznych.Jutro są bezpłatne badania spirometryczne w przychodzni na ul. PCK Zapraszają też kobiety w ciąży Zapisałam się zwłaszcza, że nigdy nie miałam robionej a przed ciąża paliłam. |
|
|
|
|
#4136 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I mam pytanie? Badaja u Was potion cukru ? Chodzi mi o te badanie gdzie pije sie glukoze przed? Ja pytalam ostatnio lekarza ogolnego to wytrzeszczył oczy o co biega ?? Sama zgłupiałam .. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4138 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A koleżanka mi mówiła, ze nie miała, bo podobno robią tylko tym co dużo przytyły ![]() Ja mam następną wizytę w 27 tc to pewnie wtedy jak będzie trzeba to mi zrobią A jak w niedzielę byłam na wizycie prywatnie u polki, to jedna dziewczyna miała to badanie robione
Edytowane przez paulinaizabela Czas edycji: 2013-06-27 o 20:47 |
||
|
|
|
#4139 | |
|
Zakorzenienie
|
Do mnie? Gdzie co jak? Ja w pracy z pod biurka nadrabiam cichaczem wiec moglam przegapic.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- Cytat:
Pytalam teraz znajomej ktora urodzila dwojke tutaj I mowi ze jesli przy pierwszych badaniach w 12 tv zwykly cukier z krwi jest ok to juz pozniej nie badaja .. Ona przy pierwszej ciazy nie miala tych badan, a przy drugiej juz tak - wiec sama nie wiem Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jest napisane że wszystkim kobietom między 24. a 28. tygodniem tylko nie podoba mi się to że nie można jeść przez 12 godzin przed wykonaniem testu+ oczywiście 2 godziny po wypiciu glukozy
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:56.

bo myślałam że piszesz taka ogólną od początku do końca.
okrąglutki
Chociaż mówi, że nie jest pewny. Pewnie pojedziemy za jakieś 2 tygodnie do Luxmedu żeby potwierdzić 

KCIUKI DLA ANI