|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4411 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
Cytat:
------------------- Mam pytanie- czy słyszałyście o tym, że w ciąży nie wolno używać mocnych detergentów i żeby np. wc lepiej mył partner niż kobieta w ciąży właśnie ze względu na chemikalia. Ja jak sprzątam to używam płynów mocniejszych bo czasem inaczej się nie da a mąż zanim coś w domu zrobi to by wszystko zaszło brudem. p.s zjadłam ryż na mleku z czekoladą pycha w kolejce czeka bułka z serem a na śniadanie były parówki (93% mięsa) z keczupem om nom nom a teraz praca byle do wyjścia i weekend |
||
|
|
|
#4412 |
|
Zakorzenienie
|
Kiliana, zdrówka życzę
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta |
|
|
|
#4413 |
|
Wtajemniczenie
|
gosia jak długo czeka się na termin żeby załatwić sobie NIN? Ile wcześniej warto się umówić?
|
|
|
|
#4414 |
|
Rozeznanie
|
ja dziś umieram. wstałam co prawda o 7 z dobrym samopoczuciem ale z minuty na minutę było coraz gorzej. Przed 10 miałam wyjść do pracy ale o 9.30 dałam znać że nie przychodzę, że źle się czuję. Po chwili super samopoczucie, energii tyle że hej a gdy wybiła 10.15 przytulałam namiętnie toaletę. Mój żołądek jest pusty i obecnie nie chce żadnych pokarmów. Zastanawiam się czy to nie jest przypadkiem wina soku pomarańczowego, już 3 raz zdarzyło się że po jego wypiciu trafiłam do toalety. A miałam kilka dni spokoju od wymiotów. już myślałam że wszystko powoli zmierza ku lepszemu...jutro zaczynam 9 tydzień, wytrzymie jeszcze trochę. Tak was czytam i czytam i Wam zazdroszczę, wszystkie latacie na usg co chwilę i widzicie maluszki a ja miałam pierwszą wizytę u lekarza 13czerwca a następna dopiero 8 sierpnia. Tez bym chciała podziwiać postępy w rozwoju mojego malucha.
Sprawdzałam ten chiński kalendarz o którym pisałyście wyszła mi dziewczynka ale ja jakoś ciągle myślę że to chłopak będzie
|
#4415 | |
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
![]() A tak przy okazji na którym tygodniu poszłyście/idziecie? I tak miałam nadzieję, że już dziś kiepskich wiadomości nie będzie... Kuruj się, biedaku Witam nowe mamusie
|
|
#4416 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie!
Gratuluję serdecznie wszystkim przyszłym mamom i chciałabym do Was dołączyć. Mam na imię Kasia, jestem z Krakowa, termin mam na 02.01. Obecnie 13t3d. Jest to moja druga ciąża, pierwszą niestety straciłam w zeszłym roku dość późno ze względu na wady genetyczne. Z jednej strony mam mnóstwo obaw a z drugiej wierzę że tym razem wszystko będzie dobrze. Pozdrawiam! |
|
|
|
#4417 |
|
BAN stały
|
Witam
Właśnie wróciłam od lekarza cytologia 1grupa. I moja ukochana kruszynka ma już 6,5cm tak się cieszę że z moją kruszynką wszystko wporządku i za tydzień następna wizyta ale tym razem lekarz zaprosił mnie z tż lekarz stwierdził że ze względu na to że poprzednia ciąża zakończyła się brakiem akcji serca to teraz będę miała na każdej wizycie USG no nie powiem żeby mnie to nie ucieszyło że będę częściej widziała moje maleństwo
|
|
|
|
#4418 | ||||
|
Gang Iren
|
Cytat:
A to mowimy o sprzataniu w domu,a sa przeciez kobiety,ktore pracuja jako sprzataczki i musza to robic na codzien po wiele godzin. Wiec chyba nie powinno byc jakiegos ryzyka. Cytat:
Roznie z tym bywa,zalezy ilu ludzi maja w kolejce. Ja czekalam ok 2 tyg. Ale przez ten czas juz pracowalam bez NIN jeszcze i nie bylo problemu. Cytat:
Witaj! Teraz musi byc dobrze! Cytat:
|
|
#4419 |
|
Raczkowanie
|
CZeść dziewczyny
![]() U mnie 5tg i od tygodnia zmagam się z bólami głowy, nic nie biorę na nie bo nie chce zaszkodzić Fasolce. Zmaga się któraś może z podobnymi objawami? Jak z nimi walczycie?
|
|
#4420 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja ostatnio mam okropne mdłości. Siedzę właśnie w pracy i nie wiem czy nie zwolnię się do domu, cały czas mi niedobrze i biegam do kibelka. Nie mogę się na niczym skupić...ogólnie kiepsko.
Kolejną wizytę mam 9.07 z pakietem wykonanych badań, które zlecił mi lekarz ostatnio. Strasznie się obawiam o tą ciążę ze względu na wcześniejsze poronienie Ale staram się być dobrej myśli i już nie mogę się doczekać kolejnego USG
|
|
#4421 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na mnie on niestety nie działa, więc leżę zdechła plackiem jak mnie dopadnie. ---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- Cytat:
|
|
|
#4422 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a mówią, że mało dzieci się rodzi.Cytat:
|
||
|
|
|
#4423 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Więc pytam, żeby go sobie załatwić dla formalności tylko, żeby po porodzie mogła benefity pobierać. |
|
|
|
|
#4424 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#4425 |
|
Raczkowanie
|
Teraz i ja mogę dołączyć
OM 21.04.2013 ![]() termin na 27 styczeń. Nudności mam całe dnie , chodzić częściej do toalety zaczęłam dopiero z 4 dni temu i niestety jak większość muszę wstawać w nocy ![]() usg miałam robione 19 czerwca i to sama poszłam na nie do szpitala bo lekarz powiedział że za wcześnie i abym przyszła 10 lipca. Dobrze , że poszłam to moja pierwsza ciąża wiec jestem przewrażliwiona i chce aby wszystko było ok, Pani ginekolog stwierdziła że "Misio" nie przyczepił się dobrze macicy, że mój organizm odrzuca ciąże dała mi duphaston 2*1 , leżeć nie męczyć się i bardzo dbać. Wczoraj na usg kontrolnym okazało się , że jest już super i nawet zobaczyłam jak moja mala fasolka macha do mnie nogami nawet Pani doktor się śmiała, to było coś pięknego teraz wiem ze lepiej iść wcześniej , bo przecież nic nam nie zaszkodzi a pomóc może bardzo kolejna wizyta 16.lipca i już się doczekać nie mogę kiedy znowu zobaczę kruszynkę
|
|
|
|
#4426 |
|
Zakorzenienie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Wizyta dopiero koło 19h, wiec sie naczekam jeszcze. Stracha mam
Mam nadzieje, ze juz w poradni nie będę długo czekać - nie mam ustalonej wizyty, tylko mam wejść miedzy pacjentami. Wiec jesli czyjeś usg sie przedłuży, to będę tam siedzieć do 21h...
|
#4427 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=mezaga;41539911] W ciąży można brać paracetamol.
Na mnie on niestety nie działa, więc leżę zdechła plackiem jak mnie dopadnie. [COLOR="Silver"] MEZAGA Czytałam że paracetamol owszem można, ale od 2 trymestru.. Chyba że w artykule był błąd
Edytowane przez kosta6 Czas edycji: 2013-06-28 o 11:15 |
|
|
|
#4428 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie
Można się przyłączyć?Mam 24 lata, a mój Maluszek 13 tygodni i ma się urodzić na początku stycznia. Oboje z Mężem już nie możemy się doczekać ![]() Trochę o mnie: właśnie obrobiłam licencjat z pedagogiki opiekuńczej i od października wybieram się na magisterkę, na dzienne. Usilnie zastanawiam się też nad szukaniem pracy, oczywiście w zawodzie. Myślicie, że ktoś zatrudni kobietę w ciąży i to jeszcze pedagoga z terminem porodu w samym środku roku szkolnego? Poza tym jestem wegetarianką, czego nie zmieniłam i nie zamierzam zmienić z powodu ciąży (wyniki badań mam wzorcowe) i czego nie może przeboleć mój teść Obecnie z Mężem jesteśmy na etapie "obstawiania" czy będziemy mieć synka czy córeczkę i rozważania imienia dla Dzieciaczka. Zastanawiamy się kiedy zacząć kompletować wyprawkę dla Maluszka tak, żeby nasz budżet (skromny, bo jesteśmy młodym małżeństwem) jak najmniej na tym ucierpiał. Miło Was poznać
|
#4429 | ||
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=kosta6;41540176]
Cytat:
Moja lekarka powiedziała, że spokojnie mogę brać od samego początku nawet dwie tabletki (z powodu mojej większej wagi) No ale nie biorę bo i tak wiem, że nie pomoże. ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ---------- Cytat:
|
|
|
#4430 |
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Ostatni dzwonek zabrzmiał , świadectwo odebrane , więc zaczynamy WAKACJE! U mnie w porządku , mdłości na razie odpukać od 2 dni nie ma , co mnie bardzo cieszy , bo już nie miałam na nie siły ![]() AgatkaL , Pomponka , Lusso , Angellek89 : Witam limonka84 : Bardzo mi przykro . Jestem całym serduszkiem przy Tobie. Jeżeli faktycznie się nad tym zastanawiasz , to zrób te badania genetyczne. A jeśli ginek nie będzie miał żadnego 'ale' to jak tylko da wam zielone światło to bierzcie się do roboty . Trzymam Kciuki !
|
|
|
|
#4431 |
|
Zakorzenienie
|
Perfuzja- trzymam kciuki za interpretację wyników ale jestem pewna, że wszystko jest w porządku
AgatkaL- witaj wszystko będzie dobrze, zobaczyszkilianna- strasznie współczuję Ci choroby, nie miałam ale ponoć to bardzo bolesne jest. Koniecznie bierz ten lek jak gin powiedział aby brać bo niestety ale półpasiec jest poważną chorobą. Mam nadzieję, że szybko wyzdrowiejesz mezaga- nigdy nie spotkałam się na weselu z "odgrywkami" a bywałam w różnych regionach na zabawach Zbieranie na wózek jest dość popularne i właściwie na każdym weselu było, różniło się tylko tym, że w niektórych regionach orkiestra podbijała stawkę za tanieć " teraz tańczymy za min 20 zł" tajeczka- a jakie gry tż lubi? każdy lubi inna tematykę a gier jest na rynku sporo ja osobiście grywam w gry RPG choć ostatnio nie często bo czasu brakujesan_g- wydaje mi się że lepiej nie wdychac oparów z chemikaliów nattalli- współczuję mdłości, może faktycznie nie pij tego soku jak Cię po nim tak szarpie Pomponka- witaj wszystko będzie dobrze, zobczyszPaula-super, że wszystko z fasolką OK. Co do wizyt z chłopami- mój małż się pcha zawsze do gabinetu a mój gin postawia mu stołeczek aby usiadł i dyskutujemy we trójkę. Czasem to ja nie mam już pytań a mój mąż jeszcze się o coś dopytuje, na bieżąco ww necie coś tam sprawdza i dyskutuje z lekarzem. Chyba następnym razem zaproponuję mu również badanie kosta6- miałam ze dwa razy migrenę w ciąży- staram się wtedy zasnąć i po prostu ją przespać. Pomaga też chłodny okład na czoło i wywietrzenie pomieszczenia. W ostateczności można wziąć paracetamol. Lusso- witaj wypoczywaj i oszczędzaj sięangellek- witaj. Ale nas się dużo robi ![]() No a teraz o mnie- kaszel tak mnie męczy,że chyba się przekręcę
|
|
#4432 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
po ciąży jej przeszłoCo do pracy nie ma reguły...szukać zawsze można. Nasz budżet też skromny i się zastanawiamy jak to rozłożyć...narazie założyliśmy konto oszczędnościowe i trafiają tam nasze oszczędności. Myślę jednak że pierwsze zakupy będziemy robić w okolicach września.
|
|
#4433 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny czy macie jakieś sposoby na nudności ?
|
|
|
|
#4434 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też jestem wege potem już ani razu nie miałam ochoty, odrzuca mnie od mięsa tak jak przed ciążą (nie jem właściwie od zawsze, tzn od czasu kiedy rodzice przestali wierzyć w 'nie wstaniesz od stołu dopóki nie zjesz kotleta' mój gin powiedział, że mięso nie jest konieczne a kurczaka wręcz powinno się w ciąży unikać (hormony, antybiotyki) ale powinnam jeść ryby. na szczęście mam na nie ochotę ---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Dziewczyny, ja chyba na następny tydzień idę na l4. źle się czuję, głowa mi spada totalnie. do tego pobolewają zatoki, dziś rano trochę gardło. już przeszło, ale boję się, bo generalnie osłabiona się czuję. najgorsze jest to, że mam wyrzuty sumienia, że zostawiam pracę i klienta. ciężko mi sobie z tym poradzić, szczerze mówiąc. z jednej strony wiem, że pracuję więcej niż wg prawa powinnam, a z drugiej widzę, że u nas dziewczyny prawie do samego końca pracują normalnie i ja na tle reszty wypadam jako leń. no i dodatkowo męczy mnie bardzo to, że teraz funkcjonuję w miarę ok tylko wtedy, kiedy moje życie ogranicza się do dwóch aspektów: pracy i spania. jeżeli cokolwiek robię po pracy, jadę na zakupy, spotykam się z koleżanką czy cokolwiek to jest to dla mnie już zbyt duże obciążenie i czuję się ledwo żywa wkurza mnie to, bo nie da się tak żyć na dłuższą metę.
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta |
|
|
|
|
#4435 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Trzymam kciuki!!
|
|
#4436 | |
|
Zakorzenienie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
No ale tam poczekalnia jest całkiem przyjemna i sa mega wygodne fotele
|
|
#4437 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
). Gin skierował do fizjoterapeuty, do tego basen. Pomaga ![]() A co do matek-wegetarianek. Nie jem mięsa prawie połowę swojego życia i za nic w świecie tego w ciąży nie zmienię. Przyniosłoby to pewnie więcej szkody niż pożytku. Zresztą często donoszę wrażenie, że moja dieta jest bardziej zróżnicowana i wartościowa niż dieta niejednej kobiety jedzącej mięso. Grunt to rozsądek
|
|
|
|
|
#4438 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4439 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiesz odnoście pracy to wątpię...po samym licencjacie zazwyczaj ciężko a do tego w ciąży. |
|
|
|
|
#4440 |
|
Zakorzenienie
|
antybełtny eliksir- woda, imbir, miód, cytryna
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:43.

Mam na imię Agata, lat 32. To moja druga ciąża - pierwszą poroniłam w sierpniu zeszłego roku.
w kolejce czeka bułka z serem a na śniadanie były parówki (93% mięsa) z keczupem om nom nom 

cytologia 1grupa. I moja ukochana kruszynka ma już 6,5cm
i za tydzień następna wizyta ale tym razem lekarz zaprosił mnie z tż