|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#15871 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
Ciesze sie że sie podoba
![]() Na kolacje do serka doszły 2 rzodkiewki - mamusia kupiła i one były takie świeżutkie soczyste takie mmmmm chrupiące i musiała przynajmniej 2 zjeść ![]() A na śniadanie dołoże sobie ze 3 ![]() Haha a co do tego 'sereczka' ![]() Tym zdrobnieniem wyrażam moja sympatie do wieśniaka ![]() Aż tak denerwujące słowo?
|
|
|
|
#15872 |
|
Wtajemniczenie
|
Znacie przepisy na surowki, ktore mozna kupic w sklepie ? Są takie dobre, tylko drogie :/
|
#15873 | ||
|
xxyy
|
Cytat:
doloze duzo do sniadania bo one zdrowe sa Cytat:
![]() ja uwielbiam surowke ze startych 2 marchewek i jablka, czesto sobie taka robie. mozna zrobic surowke z selera i orzechow. a wiecie moze jak zrobic jakas dobra surowke z kapusty? i jaka kapuste najlepiej kupic?
|
|
#15874 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
my Polacy kochamy sobie wszystko zdrabniac. ja tez lubie sobie słóweczka piękniutko zdrobniusiać, ale ten sereczek faktyczniutko ociupinkę porażunia ![]() ![]() ale wieśniaka tez lubie a tak wogole, to witajcie spowrotem, stęsknilam sie za wizazem, tylko czas gdzies uciekł i nie chce wrocic.... pozdrawiam
|
|
|
|
|
#15875 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#15876 |
|
Rozeznanie
|
w tych sprzedawanych na wagę i w pudełeczkach zwykle jest majonez lub ocet i olej zdecydowanie nienajlepszej jakości, pozatym doprawiają glutaminianem sodu i cukrem w dużej ilości + nie ma gwarancji jak długo przed kupieniem leżała taka surówka w sklepie. Za te same pieniądze o wiele lepiej kupić w najzwyklejszym warzywniaku pare świeżych warzyw i zrobić coś smacznego w domu, przyprawić wg swojego gustu i nie faszerować takim świństwem co to ani zdrowe ani mało-kaloryczne.
|
#15877 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.A co do całości,to zgadzam się z strokrotką![]() Ba,bo ja go wymyśliłam jestem sławna
|
|
#15878 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#15879 |
|
Zadomowienie
|
od dzisiaj zmiana posiłków:
sniadanie: *5 łyzek otrebów granulowanych *szklanka wody z cytryna *kawa bez cukru *200g jogurtu 0%sanok IIśniadanie: *200 g sanoka 0% *3łyzki otrębów *czerwona herbata *5orzechów włoskich *mandarynka w szkole: *jabłko *woda mineralna 0,5l obiad: *filet z kurczaka gotowany na parze *miszeczka zielonych warzyw *1/2 szklaki kaszy gryczanej *zupa pomidorowa (nie zabielana) podwieczorek: *1/2 kostki sera białego *kikla orzechów włoskich *brokuły (ok miseczki) *kawa bez cukru kolacja: *tunczyk w sosie własnym (185g) *z warzywami na patelnie hortex (warzywa nie smazone tylko gotowane) wszystko razem wymieszane *czerwona herbata * 2 rzodkiewki i co wy na to jest ok czy jeszcze cos dodac albo odjac ?? duzo pod względem kaloryznym ??
|
#15880 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
#15881 |
|
Zadomowienie
|
ciesze sie bardzo że jest ok
przeraziłam się wcześniejszymi wypowiedziami o mega jojo wiec
|
#15882 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam w ten pochmurny i zimny dzien (przynajmniej u mnie)
Moje menu na dzis : S otreby granulowane z sojowym mlekiem i lyzeczka ☠☠☠☠☠☠☠u IIS platki sojowe z jogurtem sojowym naturalnym,slodzikiem i kakao gorzkim lunch salatka z tofu,mieszanki fasoli i ogorka podw druga polowa platkow z II sniadania ![]() obiad rybka grillowana i warzywa Powiedzcie jak to wyglada odzywczo. zaznaczam,ze jestem na diecie,musze 2 kg zrzucic. sciagnelam Pump it up i mam nadzieje dzis zaczac. udanego dnia wszystkim wizazankom. Seemore ciesze sie,ze zdecydowalas sie kontynuowac swoja kariere na tym watku
|
#15883 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
#15884 |
|
Zakorzenienie
|
DO ATRAM!
widzialam twoje zdjecie, ladna i szczupla z Ciebie dziewczyna, wiec nie wiem czego oni chca od Ciebie? Dziękuję, ale widzisz... zawsze tak było, nawet jak ważyłam 47 kg to niby w żartach non stop słyszałam, że jestem gruba, wtedy byłam gówniarą i wszystko chłonęłam jak woda, chyba każdy tak miał. Przez to naprawdę mam niską samoocenę. Wogóle moja mama uważa, że powinnam ważyć max 55 kg. Przez to cały czas mi powtarza, że powinnam schudnąć. Przy każdym spotkaniu rodzinnym, czy to z babcią czy z ciotkami słyszę, że "ale przytyłaś..."itp. Już zauważyli, że mnie to boli, bo wybuchałam płaczem za każdym razem, bo przecież ja tego nie chciałam, i co jest najgorsze, że to nie była wina tego, że się zaniedbałam bo złożyły się na to różne rzeczy i anamia, którą musiałam leczyć i wysoki niedobór magnezu, kłopoty z serduchem. Ja naprawdę od tych leków przytyłam i poprostu puchłam, nikt mnie nie uświadomił, że tak będzie ani lekarz ani mama która o tym wiedziała. Teraz wreszcie ze zdrowiem nie mam takich problemów ale za to psychika... Zawsze byłam taka drobniutka, przyzwyczaiłam się do tego, że nie przekraczałam 50 kg a teraz?Już tyle czasu walczę z tym, ale każda drastyczniejsza dieta kończyła się tym, że to właśnie przez moje zdrowie skopane nie mogłam jej przetrwać. Teraz jestem tu z Wami i mam nadzieję, że to Wy i to forum mi pomoże!
|
#15885 |
|
Zakorzenienie
|
A tak po za tym to Dzień Dobry!
Śniadanko jak zwykle 6:00 mleko z płatkami, kawa z mlekiem II śniadanko w pracy kawa ze słodzikiem, 2 kanapki z piersią z indyka z ogórkiem, serek z musli Na obiad planuję: mięso z indyka, jogurt naturalny 0% z pomidorkiem i cebulką A dalej to zobaczę co wyjdzie z moich dziejszych zakupów!
|
#15886 |
|
Zakorzenienie
|
sweetpinky,również widziałam Twoje zdjęcie i mówie Ci z szczerego serducha,że jesteś prześliczna! wiele dziewczyn chciałoby wyglądać tak jak Ty,naprawde nie masz żadnych powodów,aby miec kompleksy Słonko
.Kiedyś też strasznie przeżywałam swój wygląd,teraz już nie miewam takich kompleksów na punkcie swojego wyglądu jestem jaka jestem i nikt już tego nie zmieni,pozostaje mi więc to zaakceptować
|
#15887 |
|
Raczkowanie
|
jelsi chodzi o surówki to ja czesto robie : starta marchewka , starte jabłko troszke oleju lub oliwy , por lub cebula i kapusta kiszona . pycha
![]()
|
|
#15888 |
|
Raczkowanie
|
i jeszcze zapomniłam troszke cukru mozna to juz zalezy od upodobania i troszke pieprzu
![]() ![]() pzdr
|
|
#15889 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień Dobry
![]() To ja własnie wcinam śniadanko standardowo moge juz powiedzieć serek wiejski (Atram tym razem cały kubeczek ale wczoraj było pół dlatego że to był ten większy kubeczek i do tego mnusttwo świezych warzyw wiec mi sie tego troche narobiło )a do serka rzodkiewka,pomidor,czerwo na papryka,szczypiorek,dwie kromeczki chlebka ciemnego popijam zieloną herbatką .Co dalej to jeszcze nie mam pomysłu musze przeszukac forum mam nadzieje że znajde cos ciekawego |
|
|
|
#15890 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ten serek to taki w stylu danio??jeśli tak to nie bardzo
|
|
|
#15891 |
|
Zakorzenienie
|
To co np. mogłabym zjeść na śniadanko? i wogóle co np. jeść przez cały dzień?
|
#15892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I: serek wiejski, 3 łyżki otrębów, 3 orzechy, II: dziki łosoś z Alaski z puszki, warzywa III: 100g ryby pangi gotowanej + sałatka+ łyżka oliwy z oliwek IV: 100 g szynki z piersi + jakaś sałatka+ łyżka ziaren słonecznika V: 100 g twarogu chudego + łycha jogurtu nat teraz już nie jem nabiału na śniadanie, dopiero na drugie podobno tak jest lepiej
|
|
|
#15893 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#15894 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#15895 |
|
Wtajemniczenie
|
witajcie! u mnie od 2 dni był taaaaki upał, że jak zobaczylam dzisiejsze chmury to sie zdziwilam, jak by to bylo niemozliwe moje wczorajsze jedzonko: S: jogurt nat. ok. 250ml + rodzynki + banan; jablko IIS: wiesniak + banan + cynamon O: w miescie: surówka(kapusta czerwona i biala, ogorek, pomidor,marchewka) + 3 falafelowe kotleciki i to wszystko w takiej bulce jak od kebaba. P: chlebek z dzemem, troche slonecnzika, pare ciasteczek ![]() ![]() K: jogurt z bananem, nie odparłam ochoty i nie doczekalam do rana choc dzis rano znow ten zestaw: jogurt banan i rodzynki. the best!
|
|
|
|
#15896 |
|
Wtajemniczenie
|
ale dzisiaj tu cisza!
przynajmniej narazie.. ![]() moje dzisiejsze jedzonko: S:banan, jogurt, rodzynki ![]() IIS: pomarancza kwasna jak cholera :P kanapka z serkiem twarogowym O: warzywa gotowane (kalafior,brokuly,marchew ka) 4 kotleciki sojowe, kasza jęczmienna dalej zobaczymy ale cos czuje ze jakies lody będą
|
|
|
|
#15897 |
|
Wtajemniczenie
|
cześć dziewczyny
czy moglybyscie ocenić móje jakze zmienione jadłospisy???? bardzo proszę!!! 1. - I śn. woda+ mussli z jablkiem (mieszanka płatkow+kefir+miod+owoc) - woda+ jabłko+2 cienkie kromki zytniego chleba z maslem + 2 ogorki kiszone + herbata zielona - woda + jablko+ zupa grzybowa+ surowka - woda+ jablko + fasolka szparagowa+ oliwa+ gotowane skrzydło indyka -woda + jabłko+ kefir 400g 2. - woda+mussli z jablkiem -woda+ jabłko+2 cienkie kromki żytniego chleba + 2 ogorki kiszone -woda+jablko+opakowanie warzyw na patelnie +oliwa z oliwek+herbata zielona - woda+ jablko+ kasza jęczmienna + pieczarki(sos zaciągniety mlekiem) - woda jablko + kefir 400g jak to widzicie??? |
|
|
|
#15898 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
całkowity brak białka, prawie same węgle jak dla mnie kefir na kolację to też nie bardzo
|
|
|
#15899 |
|
Zadomowienie
|
witam w ten sloneczny dizonek
![]() ja dzis tak: sn; jogurt wisniowy z otrebami granulowanymi i rodzynkami w czekoladzie ![]() 2sn; obwarzanek pikantny , jablko , rozek kokosowy pycha ![]() ob; omlet z syznka , kukurydza , groskziem , do tego salatka grecka , jogurt wisniowy z otrebami po; beda 3 duze jablka skrojone , polane maslanka truskawkowa i posypane naisonkami sloncnzika i owsianymi ko; bedzie zapewne grachamka z cyzms tam i kakauko |
|
|
|
#15900 |
|
xxyy
|
śniadanie 3 kromki chleba sojowego z twarozkiem ( 100 g sera bialego, 100 g kefiru piatnicy 0%, 4 rzodkiewki, sczypiorek i rzerzucha) i polowa pomidora
II śniadanie jogurt sanok light duzy, surowka z jednej marchewki i jablka przekąska 100 g orzechow ziemnych ( wiem ze sa kaloryczne, ale nie jem ich codziennie, tata mi kupil i sie skusilam.. to bardzo bardzo zle? wiem ze maja 50 g tluszczu i 600 kalorii, ale pocieszam sie ze rowniez 25 g bialka obiad: 3 ziemniaki ( 2 male, 1 duzy), boczniak ( taki grzyb) i 300 gkefiru piatnicy 0% podwieczorek: jogobella light mala ( mrozona )kolacja: 150 g wiesniaka 3% z 3 rzodkiewkami i fit-upem prosze o ocene i koemntarz co do tch orzeszkow - czy bardzo zawalilam sprawe? ![]() mam nadzieje ze spale je dzisiaj bo planuje 1,5 h na rowerku pojezdzic bo jest sliczna pogoda, a wieczorem 50 min krecenia hulahopem
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:42.