Za pół roku już hulanki, pospadają nam z głów wianki!! PM2014 cz.14 - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-30, 20:07   #4561
justynkie
Wtajemniczenie

Dot.: Za pół roku już hulanki, pospadają nam z głów wianki!! PM2014 cz.14

Jeszcze jedno z pomponami:
http://eforevent.blogspot.com/2013/0...z-papieru.html

Są świetne!
Pokazałam TŻ. Podoba mu się, ale uznaliśmy że może to wyjść drogo... Kilkadziesiąt pomponów do zrobienia przez dekoratorów. W przypadku żurawi bralibyśmy inną firmę, ze zniżka, musieliby tylko zawiesić nasze żurawie. Poza tym zrobilibyśmy je sami, 1000 sztuk, fajnie spędzony czas itd...

No nic, wysyłam maila do tej firmy od pomponów. Zobaczę ile nas podliczą.

justynkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-30, 20:14   #4562
handzia600
perfumowe ADHD

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
No nic, wysyłam maila do tej firmy od pomponów. Zobaczę ile nas podliczą.

a nie możecie sami zrobic pompony aby firma je zawiesiła?
Stary 2013-06-30, 20:17   #4563
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:
Mi się pompony podobają baaaardzo.
Niestety dla mnie to i tak za drogi interes. W swojej sali muszę wynająć firmę dekoratorską, bo w piątek będzie inne wesele. Z dekoracją mogę wejść dopiero w sobotę rano. To zajmuje ok 3 godz. Ja nie będę miała czasu, siostra zostanie zaangażowana w rozwożenie mnie i mamy do fryzjera itp, nie bardzo będzie komu pomóc.
Firma dekoratorska za zrobienie pomponów policzy kupę kasy, na all po zamówieniu bibuły wyszloby pewnie ok 4 zł za pompon, a trochę trzeba by ich zrobić... Jednak papierowe żurawie wyjdą taniej. Ryza papieru grubszego to ok 20 zł, za dwie ryzy zapłacę 40 zł.

Dla porownania, moja restauracja z
białymi żurawiami http://www.welonimuszka.pl/index.php/2013/03/zurawie/
pomponami http://www.welonimuszka.pl/index.php...owa-dekoracja/

która dekoracja bardziej Wam się podoba?
jak dla mnie lepsze są żurawie
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-30, 20:18   #4564
justynkie
Wtajemniczenie

Oczywiście że możemy, wszystko zależy od ceny. Nie mniej jednak, koszt jednego pompona to ok 3-4 zł. Trzeba by ich zrobić kilkadziesiąt. Firma dekoratorska musi je rozlożyć sama na miejscu bo będą transportowane w formie harmonijki. To automatycznie podnosi koszt zawieszenia dekoracji. Myslę że wtedy całkowity koszt wyniesie ok 10 zł. Nasza sala jest bardzo duża, myślę że potrzebne byłoby ok 80-100 pomponów, a to koszt 800-1000 zł za same pompony... Do tego pokrowce, chciałam też tkaniny na barierki... Nie wiem czy mam aż 2000 zł na same dekoracje...

Stary 2013-06-30, 20:23   #4565
handzia600
perfumowe ADHD

Cytat:
Oczywiście że możemy, wszystko zależy od ceny. Nie mniej jednak, koszt jednego pompona to ok 3-4 zł. Trzeba by ich zrobić kilkadziesiąt. Firma dekoratorska musi je rozlożyć sama na miejscu bo będą transportowane w formie harmonijki. To automatycznie podnosi koszt zawieszenia dekoracji. Myslę że wtedy całkowity koszt wyniesie ok 10 zł. Nasza sala jest bardzo duża, myślę że potrzebne byłoby ok 80-100 pomponów, a to koszt 800-1000 zł za same pompony... Do tego pokrowce, chciałam też tkaniny na barierki... Nie wiem czy mam aż 2000 zł na same dekoracje...

nie no faktycznie nie za fajna opcja :/ nie wiem co Ci poradzić. Wybierz to co podoba się Tobie najbardziej a przy tym jest ekonomiczne. Bez sensu płacić 2000zł tylko po to by mieć pompony...
Ja z tym tez mam mały problem bo tak jak juz pisałam dzień przed nie mogę udekorować sali ani w dniu ślubu , robi to personel restauracji aczkolwiek teraz po tym co napisałaś dobrym wyjściem byłaby dekoratorka
Stary 2013-06-30, 20:24   #4566
ijaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
dla mnie też

...i przyrzekam Ci, uśmiech każdego dnia, kawę o poranku i rowerowe wycieczki!
ijaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-30, 20:29   #4567
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez ijaa Pokaż wiadomość
dla mnie też

Dzięki dziewczyny!
Mi się też chyba bardziej podobają żurawie. TŻ twierdzi że jemu w sumie wszystko jedno (faceci... ) ale jednak widzę że bardziej się skłania ku zurawiom.
Wysłałam zapytanie na wycenę pomponów i zurawi, zobaczymy jaka będzie różnica w cenie.

Żurawie zdecydowaie wygrywają cenowo. Za 1000 arkuszy grubszego papieru zapłacimy ok 100 zl. Do wyceny wchodzi tylko zawieszenie ktore na pewno nie będzie kosztowało 1000 zł. Do tego pokrowce 4 zł/szt, kilka białych tkanin. Myślę że łącznie ok 1000-1200 zł powinno starczyć ale ja się nie znam, jak znam życie to na hasło "dekoracja weselna" poniżej 2000 zł nie ma co gadać...

Stary 2013-06-30, 20:32   #4568
missmalezji
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez alloffkowa Pokaż wiadomość
dziewczyny doradzicie mi?? poszukuję czarnych zwykłych leginsów, w pełni kryjących, coś takiego:
http://img1-pl.vinted.net/images/ite...JPG?1361733879

ostatnio kupiłam sobie takie w chińskim markecie ale rozeszły mi się między nogami na szwach
gdzie można kupić takie w dośc przystępnej cenie?
camaieu tylko tam kupuję legginsy
Cytat:
Napisane przez pysia1987 Pokaż wiadomość
Teraz sobie przeglądnęłam stronke Mori Lee i naprawde mają piękne suknie a tu pare inspiracji dla PM, ktore nosza rozmiar wiekszy niz 38
Sukienka 1
Sukienka 2
Sukienka 3
Sukienka 4
Sukienka 5
Sukienka 6

---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ----------

Taniec brzucha trzymamy
4 i 5
Jutro jadę z rodzicami do rodzinki. Jak to zwykle u babci, po powrocie mam z 3 kg do przodu..

missmalezji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-30, 20:36   #4569
pysia1987
Zakorzenienie

GG do pysia1987

Cytat:
Napisane przez Martika654 Pokaż wiadomość
A tego Perfekcyjna nie prowadzi?? Bo coś gdzieś czytałam
Tak, ona była w jury

Mnie na zdjęciu podobają się i pompony i żurawie, ale osobiście mnie to jakoś nie kręci szkoda by mi było czasu/kasy na takie coś
Ale ja generalnie wole surowy wystrój raczej

będę mamą

kierowca od 7.02.2012
pysia1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-30, 20:40   #4570
ijaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez missmalezji Pokaż wiadomość
camaieu tylko tam kupuję legginsy

4 i 5
Jutro jadę z rodzicami do rodzinki. Jak to zwykle u babci, po powrocie mam z 3 kg do przodu..
Ja po grillowaniu (i piciu) dwa dni, dwa kg na plusie.

Ale zaraz sobie z tym poradzę.
Polecam mój sprawdzony sposób na dzień owocowy.

Plan na jutro:
Rano koktajl - jogurt naturalny, truskawki, banan, kiwi.
Na pierwsze śniadanie truskawki + serek wiejski
Na drugie śniadanie brzoskwinia i pomarańcz
Obiad: sałatka warzywna (ix sałat, pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka, mozarella, oliwki, zioła, oliwa, sok z cytryny).
Kolacja: gapefruit

We wtorek rano będę ważyć mniej niż przed obżarstwem.

Stary 2013-06-30, 20:43   #4571
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pysia1987 Pokaż wiadomość
Tak, ona była w jury

Mnie na zdjęciu podobają się i pompony i żurawie, ale osobiście mnie to jakoś nie kręci szkoda by mi było czasu/kasy na takie coś
Ale ja generalnie wole surowy wystrój raczej
Mi też szkoda kasy, dlatego nie zatrudniam profesjonalnej firmy dekoratorskiej do zrobienia mega dekoracji. Chcę tylko pokrowce na krzesła, bo mają niebieskie obicia i mi się nie podobają, do tego te papierowe dekoracje i kilka tkanin żeby zakryć barierki na antresoli. Kwiaty mam w cenie, wybiorę sobie białe żeby pasowały do reszty wystroju. Za pokrowce płacę 4 zł więc przy 80 gościach wyjdzie 320 zł. Jeśli zawieszenie żurawi wyjdzie drogo, to zatrudnię jakieś koleżanki których nie będzie na weselu, zapłacę im po 200 zł za 3-4 godz pracy więc chyba dobry interes. Najwyżej będzie bez tkanin, tylko pokrowce i żurawie.

Stary 2013-06-30, 20:56   #4572
handzia600
perfumowe ADHD

a ja teraz zaczynam się zastanawiać czy jest sens wieszania tych pomponów skoro sama sala ma swój urok... może tylko ładnie ozdobię stoły , candy bar , i może na oparcie krzeseł zawieszę takie pompony ...
Stary 2013-06-30, 21:23   #4573
Martika654
Rozeznanie

Dwie moje koleżanki wyszły w ten weekend za mąż..ja też już chcę !!!
Martika654 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-30, 21:25   #4574
handzia600
perfumowe ADHD

Cytat:
Dwie moje koleżanki wyszły w ten weekend za mąż..ja też już chcę !!!
a ja tam cieszę się że jeszcze rok bo same przygotowania sprawiają mi wielką przyjemność btw. znasz jakąś dekoratorkę w Białym lub okolicach?
Stary 2013-06-30, 21:27   #4575
Martika654
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez handzia600 Pokaż wiadomość
a ja tam cieszę się że jeszcze rok bo same przygotowania sprawiają mi wielką przyjemność btw. znasz jakąś dekoratorkę w Białym lub okolicach?
Mi też, ale jakoś chce mi się już Nie znam, sama szukam
Stary 2013-06-30, 21:29   #4576
Kate Noir
Zakorzenienie

Odp: Za pół roku już hulanki, pospadają nam z głów wianki!! PM2014 cz.14

Podpisalam umowę z dekoratorka ma razie za wystrój kościoła i sali wyszło 1900 zł. Mam budżet do 3 tys, ale chciałabym zmieścić się w 2,2 tys.

Z reszta tragedia... Najwieksza z księdzem.
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-30, 21:30   #4577
Martika654
Rozeznanie

Dot.: Odp: Za pół roku już hulanki, pospadają nam z głów wianki!! PM2014 cz.14

Cytat:
Napisane przez Kate Noir Pokaż wiadomość
Podpisalam umowę z dekoratorka ma razie za wystrój kościoła i sali wyszło 1900 zł. Mam budżet do 3 tys, ale chciałabym zmieścić się w 2,2 tys.

Z reszta tragedia... Najwieksza z księdzem.
A co jest z tym księdzem ??
Stary 2013-06-30, 21:36   #4578
swiat_katarzyny
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KasiaK_080290 Pokaż wiadomość
a może to przez tabletki anyt ? (jeśli zażywasz oczywiście) ja miałam podobną sytuację (jadam tylko ciemne pieczywo, brązowy ryż, kaszę, warzywa, żadnych tłustych mięs, napoi gazowanych, z małych grzeszków to pizza od czasu do czasu tylko ) a mimo wszystko przybierałam na wadze i czułam się mega napompowana, odstawiłam tabletki i jest znacznie lepiej
niestety nie biore tabletek, tak to od razu wiedziałabym że to przez te paskudztwa
Cytat:
Napisane przez missmalezji Pokaż wiadomość
No wlasnie tak normalnie to srednio powyzej 2,5tys, a we wrzesniu maja wyprzedaz i moja kolezanka rok temu kupila przeceniona z 3600 na 1600

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
jezu jakie te suknie są śliczne!:love : już mam kilka faworytek a nie wiesz jaka cena jest tych sukni mori lee?

Cytat:
Mój wie, będzie sukienka 7/8 i obojgu nam nie widzi się typowa długa. Na przymiarki idziemy razem, TŻ uparł się i nie da rady mu przetłumaczyc że nie. Więc jak tak się upiera to czemu nie...
Nie martwię sie, że zobaczy mnie w sukience przed ślubem. Wiem że fruzyra i make up i tak sprawią że będzie efekt wow

---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

Spróbuj diety South Beach. Na mnie działa jedynie SB i Dukan, ale Dukan jest dla mnie za bardzo restrykcyjny. Wyłącz na jakiś czas wszelkie pieczywa i makarony, jedz chude miesa i warzywa. Zero słodyczy, mało owoców (cukier), dużo nabiału.
Schudniesz szybko.
Polecam!
niestety ja i Tż mamy zupełnie inny gust co mnie strasznie martwi
zawsze to co jemu sie podoba dla mnie ejst tragiczne i odwrotnie - boje sie, że jak mnie zobaczy tego dnia to mu sie nie będe podobać... a zakładac sukienke w ktorej nie bede sie dobrze czuła tylko aby go zadowolić jest bez sensu moim zdaniem.... ehhh... oby tak nie było! licze na to, że jednak mu sie spodobam

a co do diety to chyba dobry pomysł.... może dlatego mój organizm tak juz reaguje bo ja to sie chyba z tysiąc razy juz odchudzałam i pewnie mój metabolizm jest w tragicznym stanie jutro poczytam o tej diecie SB - dzięki!
Cytat:
Niestety dla mnie to i tak za drogi interes. W swojej sali muszę wynająć firmę dekoratorską, bo w piątek będzie inne wesele. Z dekoracją mogę wejść dopiero w sobotę rano. To zajmuje ok 3 godz. Ja nie będę miała czasu, siostra zostanie zaangażowana w rozwożenie mnie i mamy do fryzjera itp, nie bardzo będzie komu pomóc.
Firma dekoratorska za zrobienie pomponów policzy kupę kasy, na all po zamówieniu bibuły wyszloby pewnie ok 4 zł za pompon, a trochę trzeba by ich zrobić... Jednak papierowe żurawie wyjdą taniej. Ryza papieru grubszego to ok 20 zł, za dwie ryzy zapłacę 40 zł.

kurcze te pompony to prawdziwa rewelacja - szkoda, że w mojej sali nie da się ich powiesić nigdzie
swiat_katarzyny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-30, 21:55   #4579
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez swiat_katarzyny Pokaż wiadomość
niestety nie biore tabletek, tak to od razu wiedziałabym że to przez te paskudztwa

jezu jakie te suknie są śliczne!:love : już mam kilka faworytek a nie wiesz jaka cena jest tych sukni mori lee?

niestety ja i Tż mamy zupełnie inny gust co mnie strasznie martwi
zawsze to co jemu sie podoba dla mnie ejst tragiczne i odwrotnie - boje sie, że jak mnie zobaczy tego dnia to mu sie nie będe podobać... a zakładac sukienke w ktorej nie bede sie dobrze czuła tylko aby go zadowolić jest bez sensu moim zdaniem.... ehhh... oby tak nie było! licze na to, że jednak mu sie spodobam
A może znajdziecie jakiś kompromis? Jeśli macie aż tak różny gust to wyszukaj kilka modeli sukien które Tobie się podobają, ale jednocześnie różnią sie od siebie, i niech TŻ wybierze jakiś model

a co do diety to chyba dobry pomysł.... może dlatego mój organizm tak juz reaguje bo ja to sie chyba z tysiąc razy juz odchudzałam i pewnie mój metabolizm jest w tragicznym stanie jutro poczytam o tej diecie SB - dzięki!
Nie ma za co Ja jestem na diecie od 14 roku życia. Niestety zaczęłam odchudzanie od niejedzenia, to była jedyna metoda bo moja mama o żadnej diecie nie chciała słyszeć. i to byl błąd, bo przez to mam teraz problemy z odżywianiem. Jem bardzo mało. Mój standardowy jadlospis to jogurt/kefir w pracy, do tego np. 3 kabanosy, w domu obiad, kilka ciastek do kawy. Przy takim trybie żywienia potrafię tyć...
Dla mnie JEDYNYM wyjsciem jest całkowite ograniczenie produktów zbożowych, tylko wtedy chudnę do poziomu 56-58 kg. Jak wracam z powrotem do pieczywa, automatycznie tyję. Kiedyś byłam u dietetyka, kazał mi stopniowo włączać produkty zbożowe. Robiłam tak, kg wracały. Czytalam kiedyś o nietolerancji pokarmowej, może coś takiego mam... Jednak dopóki dieta niskowęglowodanowa będzie mi służyć, to jej pozostanę wierna. 2 razy w roku robię badania krwi, wyniki mam bardzo dobre.

kurcze te pompony to prawdziwa rewelacja - szkoda, że w mojej sali nie da się ich powiesić nigdzie
A może pompony w kościele? Ja się skłaniam ku temu. Mama mi mówiła ostatnio, że w naszym kościele trzeba zapłacić zakonnicy za dekoracje ale jak będę u rodziców w sierpniu to muszę się udać do kościoła i wtedy zapytam. Termin rezerwował mój tata więc wcześniej nie miałam okazji.

Stary 2013-06-30, 21:56   #4580
alloffkowa
Zakorzenienie

ten weekend mnie zniszczył, wczoraj wieczorem pizza własnej roboty, dziś na śniadanie dojadłam, na obiad frytki ze schabowym, a na wieczór ciasto teściowej ( bo nałożyła no i jak odmówić??) jedny pozytywny aspekt to taki że teściowa nas namówiła na wspólny wyjazd, co prawda tylko jeden nocleg, 300 kg od nas do Lichenia, ale myślę że będzie fajnie
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-30, 21:58   #4581
KasiaK_080290
Zadomowienie

Cytat:

mnie się podobają bardziej żurawie

7.06.2014
KasiaK_080290 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-30, 21:59   #4582
Kate Noir
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Odp: Za pół roku już hulanki, pospadają nam z głów wianki!! PM2014 cz.14

Cytat:
A co jest z tym księdzem ??
Okazuje się ze w danym kościele ślubów udziela proboszcz, którego kazania bazują na masonerii i polityce. Musimy mieć zrobiony kurs ten z liceum (tz nie ma), do tego nauki + poradnia + egzamin z przykazań i takich tam. Nie udało nam się spotkać z ksiedzem, u którego chcielibyśmy brać slub, ale uprzedził ze takie sprawy to z proboszczem. Nawet jeżeli wybierzemy inna parafię to tz musi zdać egzamin u swojego proboszcza.
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-30, 22:00   #4583
kroooliczek89
Zakorzenienie

GG do kroooliczek89

Witam Melduję się że żyję
I spadam zaraz do wanny. Dopiero wróciliśmy, TŻ już pojechał do siebie.
Poryczałam się jak bóbr jak się żegnaliśmy Całe 2 tygodnie razem, a teraz muszę być bez niego
Tydzień nad morzem i tydzień na działeczce

Jutro na 7mą do pracy, nadrobię forum jak wrócę

Razem od 27.06.2008r
Zaręczeni: 25.05.2012r
Wedding
kroooliczek89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-30, 22:07   #4584
Martika654
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez alloffkowa Pokaż wiadomość
ten weekend mnie zniszczył, wczoraj wieczorem pizza własnej roboty, dziś na śniadanie dojadłam, na obiad frytki ze schabowym, a na wieczór ciasto teściowej ( bo nałożyła no i jak odmówić??) jedny pozytywny aspekt to taki że teściowa nas namówiła na wspólny wyjazd, co prawda tylko jeden nocleg, 300 kg od nas do Lichenia, ale myślę że będzie fajnie
ja jestem mocna, jestem w domu u rodziców, byłam u babci i nie złamałam się No ale ma @ i wiadomo kilo w górę ;/

---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

Cytat:
Okazuje się ze w danym kościele ślubów udziela proboszcz, którego kazania bazują na masonerii i polityce. Musimy mieć zrobiony kurs ten z liceum (tz nie ma), do tego nauki + poradnia + egzamin z przykazań i takich tam. Nie udało nam się spotkać z ksiedzem, u którego chcielibyśmy brać slub, ale uprzedził ze takie sprawy to z proboszczem. Nawet jeżeli wybierzemy inna parafię to tz musi zdać egzamin u swojego proboszcza.
O kurczę, to faktycznie lipa,u Nas tak nie ma, z tego co wiem, trzeba mieć te nauki (my mamy załatwiliśmy na uczelni ) poradnia i spowiedź, żadnych egzaminów nie musimy mieć, wymyślają...;/[COLOR="Silver"]
ale powiem Ci, że moja sis wychodzi za mąż za dwa tyg, mieszka w londynie ale ślub ma w Polsce i ksiądz kazał im donieść jakieść zaświadczenia z parafi z Anglii....żal...
Stary 2013-06-30, 22:07   #4585
ijaa
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Za pół roku już hulanki, pospadają nam z głów wianki!! PM2014

Cytat:
Normalnie się w tyłkach poprzewracało niektórym księżom.
Wybaczcie, ale nóż mi się w kieszeni otwiera jak coś takiego czytam.

Stary 2013-06-30, 22:07   #4586
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Witam, ja Was chyba już nie nadrobię dopóki nie zdam egzaminu TŻ pojechał do domu, ale jutro przyjedzie i zostanie na tydzień Mam wakacje w pracy do września, ale zakuwam na ustny egzamin wtorkowy ;/ Ponadto środa, czwartek, sobota i niedziela zajęcia od 8.00 do co najmniej 15.00, a w środę nawet do 19.00 ;/ W niedzielę wracam do rodzinnego miasta i wyprowadzam się. Miłego wieczoru i zmykam zakuwać.

2014

magdalenka_w_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-30, 22:09   #4587
Martika654
Rozeznanie

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Za pół roku już hulanki, pospadają nam z głów wianki!! PM2014

Cytat:
Napisane przez ijaa Pokaż wiadomość
Normalnie się w tyłkach poprzewracało niektórym księżom.
Wybaczcie, ale nóż mi się w kieszeni otwiera jak coś takiego czytam.
A i jeszcze ksiądz powiedział, że za to,że w Londynie mieszkają razem to nie będą mieli 3 spowiedzi tylko jedna, tą ostatnią, przed samym ślubem bo i tak będą grzeszyć......
Stary 2013-06-30, 22:15   #4588
exist_
Zakorzenienie

Cytat:
A i jeszcze ksiądz powiedział, że za to,że w Londynie mieszkają razem to nie będą mieli 3 spowiedzi tylko jedna, tą ostatnią, przed samym ślubem bo i tak będą grzeszyć......
Ale to jest normalne i słuszne. Nieważne gdzie się mieszka, ważne że razem. Teraz przed ślubem ma się i tak tylko 2 spowiedzi, a jak ktoś mieszka razem to jedną, dzień przed.

Wg myśli kościoła jeśli młodzi mieszkają razem to ich spowiedź ta pierwsza i tak jest nieważna - nie ma postanowienia poprawy itp.
Dla młodych to i lepiej, bo po co uprawiać hipokryzję skoro można to załatwić jedną spowiedzią tuż przed ślubem, która będzie ważna?
Stary 2013-06-30, 22:19   #4589
Martika654
Rozeznanie

Czekam na Tż aż wróci do domu, jeszcze mu godzina drogi została, idę się położę ale chyba i tak nie zasnę, nie znoszę jak jedzie po nocy;/

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ----------

Cytat:
Napisane przez exist_ Pokaż wiadomość
Ale to jest normalne i słuszne. Nieważne gdzie się mieszka, ważne że razem. Teraz przed ślubem ma się i tak tylko 2 spowiedzi, a jak ktoś mieszka razem to jedną, dzień przed.

Wg myśli kościoła jeśli młodzi mieszkają razem to ich spowiedź ta pierwsza i tak jest nieważna - nie ma postanowienia poprawy itp.
Dla młodych to i lepiej, bo po co uprawiać hipokryzję skoro można to załatwić jedną spowiedzią tuż przed ślubem, która będzie ważna?
No niby tak, tu się zgadzam, ale mieszkają razem ze względu na koszty, nie muszą mieć wspólnych pokoi, ale z drugiej strony masz rację
Stary 2013-06-30, 22:21   #4590
exist_
Zakorzenienie

Cytat:
Czekam na Tż aż wróci do domu, jeszcze mu godzina drogi została, idę się położę ale chyba i tak nie zasnę, nie znoszę jak jedzie po nocy;/

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ----------

No niby tak, tu się zgadzam, ale mieszkają razem ze względu na koszty, nie muszą mieć wspólnych pokoi, ale z drugiej strony masz rację
Wiadomo, nie muszą mieć wspólnego pokoju ale wydaje mi się że głownie rozchodzi się o sam fakt wspólnego mieszkania.
Chodzi o to żeby wiedzieć że to nie jest jakoś za karę (co nie zmienia faktu że jeśli ksiądz dał im to do zrozumienia to niesłusznie) tylko raczej dla ułatwienia
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości