Ile dzisiaj zjadłam ? :) - Strona 533 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-04-17, 19:29   #15961
stokrotka007
Rozeznanie

Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)

Cytat:
Napisane przez orzeszek01 Pokaż wiadomość
jestem beznadziejna,
zjadłam tyle wafelków ze głowa boli.3bit,2princepolo.3bi t,tiki taki, kasztanki,
słodko mi a pomimo tego dalej jem,
jestem beznadziejna,jestem gruba, jestem nienormalna.

a no i jeszcze ze dwa lody.

pochlastac sie idzie.
orzeszek jest psychiczny,
tyle pracował na swoja figure i teraz to zaprzepaszcza.
pogratulować ;/

ciekaw ile przytyjesz orzeszku.napewno ponad 3 tys kcal było...dzizys...
co ja z soba wyrabiam;/;/;/
Wiesz powiem tu brutalnie ale sama jesteś sobie winna, i zaraz ci to wytłumaczę w sposób "biologiczny". Odchudzając się w sposób głupi i nierozsądny, a potem niby to wychodząc z dietki ale też na ostrej redukcji i przy zupełnym wykluczeniu cukrów poprostu rozwaliłaś sobie układ krwionośny. Gdyby teraz zrobić ci badania krwi to założę się że poziom amylazy, insuliny(oraz ilość jej wyrzutów do krwi) i glukozy we krwi wskazywałby na niedożywienie i początki hipoglikemii. I teraz, gdy organizm wreszcie po wielu miesiącach nagle dostał odrobinkę słodkiego, które to odżywia mózg, wyrównuje poziom insuliny oraz daje ujście nadmiarowi amylazy(która służy do spalania cukrów i węgli) to przypomniał sobie, że cukier jest konieczny do rozruszania się i wręcz "zachłysnał" z radości że wreszcie ma z czego czerpać energię, że teraz ci już nie odpuści i głód na słodkie będzie ogromny, dlatego, że ograniczyłaś się za bardzo i wygłodziłaś wcześniej. Gdybyś kiedyś nie odmawiała sobie obsesyjnie wszystkiego co słodkir i pozwalała na kostkę czekolady czy loda, kisiel lub budyń albo nawet ananasa czy dużą ilość bakalii to poziom cukru byłby wyrównany i problemu by nie było. A tak to niestety jest to co jest, i dopóki organizm nie uzupełni niedoborów to pewnie trwać będzie.
Powtarzam po raz setny ORGANIZM TO MASZYNA SPRYTNIEJSZA NIŻ MYŚLIMY i prędzej czy później upomni się o to co mu sie zabrało podczas głupich,zbyt restrykcyjnych diet.

stokrotka007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-17, 19:30   #15962
sweetpinky
Zakorzenienie

aaa u nas mowi sie na to poprostu druchna - dlatego nie zrozumialam
zazdroszcze bo tez bym z checia poszla na jakies wesele[/quote]

Co miasto to inne określenie, ja wesel w tym roku łącznie z tym będę miała 4.

sweetpinky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-17, 19:30   #15963
Atram
xxyy

aaa, niedobry jest ten fit-up do twarozkow, zjadlam wlasnie serek wiejski z nim i chyba musze przegrysc go jablkiem ;]
Stary 2007-04-17, 19:39   #15964
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sweetpinky Pokaż wiadomość
aaa u nas mowi sie na to poprostu druchna - dlatego nie zrozumialam
zazdroszcze bo tez bym z checia poszla na jakies wesele
Co miasto to inne określenie, ja wesel w tym roku łącznie z tym będę miała 4.[/quote]

i w tym jedno swoje, jesli dobrze zrozumialam - "mlodsza" to bedzie panna mloda, nieprawdaz? to tylko pogratulowac
sama tez bym poszla na jakies weselicho u mnie 3/4 roku sie "popierscionkowalo" ale o weselach jakos cisza.to mnie zawsze zastanawia, po co sie zareczac jak sie nie chce brac slubu.. nie to ze mam cos przeciwko, ale jakos tak zaręczyny to sprawa powszechna a o slubach cos nie slysze..
gujana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-17, 19:40   #15965
sweetpinky
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Atram Pokaż wiadomość
aaa, niedobry jest ten fit-up do twarozkow, zjadlam wlasnie serek wiejski z nim i chyba musze przegrysc go jablkiem ;]
Nawet nie wiedziałam, że taki jest , jadłam tylko z sałatkami, ale dobrze wiedzieć to nie będę próbować!

Stary 2007-04-17, 19:42   #15966
sweetpinky
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gujana Pokaż wiadomość
Co miasto to inne określenie, ja wesel w tym roku łącznie z tym będę miała 4.
i w tym jedno swoje, jesli dobrze zrozumialam - "mlodsza" to bedzie panna mloda, nieprawdaz? to tylko pogratulowac
sama tez bym poszla na jakies weselicho u mnie 3/4 roku sie "popierscionkowalo" ale o weselach jakos cisza.to mnie zawsze zastanawia, po co sie zareczac jak sie nie chce brac slubu.. nie to ze mam cos przeciwko, ale jakos tak zaręczyny to sprawa powszechna a o slubach cos nie slysze.. [/quote]

Tak zgadza się

Stary 2007-04-17, 19:45   #15967
gujana
Wtajemniczenie

sluchajcie! ostatnio kupilam sobie pomarancze i byly pyszne slodziuchne. ale tylko 4 kupilam. wczoaj kupilam sobie, co prawda w innym miejscu, 2 kg bo tak mialam ochote po tamtych slodkich, i sie okazalo ze sa kwasne... macie jakis pomysl na kwasne pomarancze? co z nich zrobic? nie mam jak wycisnac z nich soku, bo juz jestem w akademiku i nie posiadam zadnego "wyciskowego" urzadzenia.
jakies pomysly?
Stary 2007-04-17, 19:46   #15968
Atram
xxyy

Cytat:
Tak zgadza się
gratuluje i zazdroszcze

Cytat:
sama tez bym poszla na jakies weselicho u mnie 3/4 roku sie "popierscionkowalo" ale o weselach jakos cisza.to mnie zawsze zastanawia, po co sie zareczac jak sie nie chce brac slubu.. nie to ze mam cos przeciwko, ale jakos tak zaręczyny to sprawa powszechna a o slubach cos nie slysze..
u mnie podobnie duzo osob sie zareczylo, ale duzo tez planuje wesele w przyszle wakacje ( te za rok). ja jeszcze bede musiala poczekac kilka lat (chyba )
Stary 2007-04-17, 19:46   #15969
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak zgadza się[/quote]

a wiec gratuluje
Stary 2007-04-17, 19:47   #15970
Atram
xxyy

Cytat:
sluchajcie! ostatnio kupilam sobie pomarancze i byly pyszne slodziuchne. ale tylko 4 kupilam. wczoaj kupilam sobie, co prawda w innym miejscu, 2 kg bo tak mialam ochote po tamtych slodkich, i sie okazalo ze sa kwasne... macie jakis pomysl na kwasne pomarancze? co z nich zrobic? nie mam jak wycisnac z nich soku, bo juz jestem w akademiku i nie posiadam zadnego "wyciskowego" urzadzenia.
jakies pomysly?
moze salatke owocowa? ze slodkiego jablka, kilka plasterkow ananasa, banana, pomarancza i kiwi? na sniadanie w sam raz
Stary 2007-04-17, 19:48   #15971
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka007 Pokaż wiadomość
Wiesz powiem tu brutalnie ale sama jesteś sobie winna, i zaraz ci to wytłumaczę w sposób "biologiczny". Odchudzając się w sposób głupi i nierozsądny, a potem niby to wychodząc z dietki ale też na ostrej redukcji i przy zupełnym wykluczeniu cukrów poprostu rozwaliłaś sobie układ krwionośny. Gdyby teraz zrobić ci badania krwi to założę się że poziom amylazy, insuliny(oraz ilość jej wyrzutów do krwi) i glukozy we krwi wskazywałby na niedożywienie i początki hipoglikemii. I teraz, gdy organizm wreszcie po wielu miesiącach nagle dostał odrobinkę słodkiego, które to odżywia mózg, wyrównuje poziom insuliny oraz daje ujście nadmiarowi amylazy(która służy do spalania cukrów i węgli) to przypomniał sobie, że cukier jest konieczny do rozruszania się i wręcz "zachłysnał" z radości że wreszcie ma z czego czerpać energię, że teraz ci już nie odpuści i głód na słodkie będzie ogromny, dlatego, że ograniczyłaś się za bardzo i wygłodziłaś wcześniej. Gdybyś kiedyś nie odmawiała sobie obsesyjnie wszystkiego co słodkir i pozwalała na kostkę czekolady czy loda, kisiel lub budyń albo nawet ananasa czy dużą ilość bakalii to poziom cukru byłby wyrównany i problemu by nie było. A tak to niestety jest to co jest, i dopóki organizm nie uzupełni niedoborów to pewnie trwać będzie.
Powtarzam po raz setny ORGANIZM TO MASZYNA SPRYTNIEJSZA NIŻ MYŚLIMY i prędzej czy później upomni się o to co mu sie zabrało podczas głupich,zbyt restrykcyjnych diet.
Wiem to.Madry orzeszek po szkodzie.
co ja mam teraz zrobic? nie chce kompuslsów!!!
prosze, poradzcie mi.
orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-17, 19:50   #15972
sweetpinky
Zakorzenienie

Cytat:
jakies pomysly?
Ja takich używam do pieczenia z kurczaczkiem.

Atram i Gujana - dziękuję!

Stary 2007-04-17, 19:53   #15973
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
moze salatke owocowa? ze slodkiego jablka, kilka plasterkow ananasa, banana, pomarancza i kiwi? na sniadanie w sam raz

chyba tak bede musiala zrobic. jutro po zajeciach kupie jakies owoce, bo poki co mam tylko te pomarancze i banany(b.slodkie). ale moze pomarancza + banan+ rodzynki juz wystarcza zeby bylo nie tak kwasno

wogole cala zime nie jadlam pomaranczy ani zadnych cytrusow, a w sumie glownie zima takowe jadam. latem jest wkoncu cale mnostwo innych owocow, krajowych i lepszych . tej zimy nie jadlam, i ostatnio cos mnie tknelo, takie byly pyszne tamte pomarancze, a te mi sie trafily okropniaste no ale nic. moze jeszcze popytam czy nie ma ktos w akademiku jakiejs wyciskarki jak do cytryny, to by byl onajlepiej, zrobilabym sobie soczek i ciutke poslodzila
Stary 2007-04-17, 19:55   #15974
sweet_white_chocolate
Rozeznanie

Dzisiaj:
Ś: kanapecki z grahameczki z mozzarellą (musiałam wykończyć ) i pomidorem, ogórkiem i pasztetem
przekąski: ciemna bułeczka, pół kinder bueno, kiwi
O: spaghetti
P: serek danio intenso waniliowy
K: wieśniak z czymś tam (kupiłam sobie te duże opakowanie )
Znowu za mało tego
sweet_white_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-17, 19:55   #15975
Mangolina
Zakorzenienie

GG do Mangolina

Cytat:
Napisane przez Mangolina Pokaż wiadomość
Ś: Cała miska płatków fitness i mleka
2ś: Jogobella bananowa
O: Cały talerz ryżu [białego ;P] z sosem grzybowym, 3 kotlety sojowe+talerzyk szpinaku
K: Serek wiejski+szpinak
Mniaaaam Ale serek wiejski ze szpinakiem puree mi zasmakował Żałuje, że nie mam jeszcze jednego wieśniaczka ;[
Doszły jeszcze herbaty i woda
Mangolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-17, 19:56   #15976
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiem to.Madry orzeszek po szkodzie.
co ja mam teraz zrobic? nie chce kompuslsów!!!
prosze, poradzcie mi.

orzeszku, tyle razy przekonywalysmy Ciebie, i to moze nawet z miesiac temu juz nawet bylo, ze mozesz zjesc wiecej chleba, albo ze nie mozna wywalac ziemniakow z mieszanki warzywnej.. poprostu ograniczasz węglowodany ktorych organizm potrzebuje. najszybciej je dostarczyc slodyczami, i w ten sposob niezdrowo nadrabiasz.
zacznij od jutra, zacznij jesc porządnie!!!!!!!! kasza,ryz, makaron, ziemniaki, chleb! jak sie tym najesz, to az tyle slodyczy potrzebowac nie bedziesz. a kilka kostek czekolady nikomu nie zaszkodzi.
Stary 2007-04-17, 19:59   #15977
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja takich używam do pieczenia z kurczaczkiem.

Atram i Gujana - dziękuję!

tylko ja kurczaczka to juz chyba nie tknę.. ale pamietam ze kiedys czytalam w necie jakis przepis na salatke, nie pamietam co to byla za salatka, ale pamietam z obrazka, bo mial takie sliczne kolorki, ze byly tam na pewno pomarancze i czarne oliwki. moze gdzies poszukam, moze by sie do takiej salatki nadaly te pomarancze. wkoncu 2 kg mam! trza cos z tym zrobic. chyba ze one jak kiwi, dojrzewaja tez "po zerwaniu"? moze jeszcze beda slodkie? hihhii
ale rpzezywam te pomarancze taka mialam na nie ochote..
Stary 2007-04-17, 20:01   #15978
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mangolina Pokaż wiadomość
Mniaaaam Ale serek wiejski ze szpinakiem puree mi zasmakował Żałuje, że nie mam jeszcze jednego wieśniaczka ;[
Doszły jeszcze herbaty i woda

hm, a jak robilas ten szpinak z wiesniakiem? bo ja jedno i drugie lubie, wiec brzmi kusząco
Stary 2007-04-17, 20:01   #15979
Atram
xxyy

Cytat:
Napisane przez sweet_white_chocolate Pokaż wiadomość
Dzisiaj:
Ś: kanapecki z grahameczki z mozzarellą (musiałam wykończyć ) i pomidorem, ogórkiem i pasztetem
przekąski: ciemna bułeczka, pół kinder bueno, kiwi
O: spaghetti
P: serek danio intenso waniliowy
K: wieśniak z czymś tam (kupiłam sobie te duże opakowanie )
Znowu za mało tego
za malo

dostalam od taty kase na parowar, ale sie ciesze jutro ide na poszukiwania.
noseknosek, Ty chba kupowalas paroawar? ile kosztowal i gdzie go kupilas?
Stary 2007-04-17, 20:03   #15980
seemore
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez seemore Pokaż wiadomość
ś: jabłko, trochę jajecznicy z warzywami z teflonu (marchew, kalafiory, kiełki soi, groch zielony, fasola szparagowa, pietruszka, pędy bambusa)
IIś: pomarańcz, bułka razowa z ziarnami z szynką drobiową i pomidorem
o: 50g kaszy gryczanej, wątróbka drobiowa z teflonu, surówka warzywna ( kapusta biała, marchew, papryka, cebula, woda, cukier, sól, kwas octowy, przyprawy aromatyczno-smakowe)
p: dwie bułki razowe z ziarnami, 100g twarożku wiejskiego ze szczypiorkiem, tabliczka czekolady z bakaliami, kawa 3in1
k: 200g serka wiejskiego
Komentarz niepotrzebny, jak zwykle żałośnie :/
Myslę, że jednak nie było tak źle. Wsiadłam na rower i przejechałam przez godzine 25 km. Myslicie, ze po czekoladzie i kawie zostal jakis slad ? teraz zjadlam 140 g tuńczyka w sosie własnym i zjem pozniej jeszcze te 200g wieśniaka

seemore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-17, 20:03   #15981
Mangolina
Zakorzenienie

GG do Mangolina

Cytat:
hm, a jak robilas ten szpinak z wiesniakiem? bo ja jedno i drugie lubie, wiec brzmi kusząco
Poprostu do obiadu gotowałam szpinak mrożony z hortexu, a teraz dodałam go do wiejskiego
Mangolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-17, 20:04   #15982
myszeczka00
Wtajemniczenie

Witam

Więc ja dzisiaj zjadlam takie oto rzeczy

Ś: 1 kromka pumpernikiela z twarożkiem, miseczka muesli z mlekiem + Pu eRH
II ś: baton Corny + jabłko

Obiad: filet z kurczaka z duża ilością surówki + sezam ( niewiem ile tego było, ok.pół garści)

Wczesna kolacja: 100 gram serka wiejskiego + garstka muesli

Kolacja: j.w

I jak się sprawdziłam? Mało warzyw, prawda? Ale jutro zaopatrze się w pół kolo surowek

myszeczka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-17, 20:07   #15983
Atram
xxyy

Cytat:
Myslę, że jednak nie było tak źle. Wsiadłam na rower i przejechałam przez godzine 25 km. Myslicie, ze po czekoladzie i kawie zostal jakis slad ? teraz zjadlam 140 g tuńczyka w sosie własnym i zjem pozniej jeszcze te 200g wieśniaka
o, niezla jestes. w zyciu bym nie przejechala 25 km w ciagu godziny ja dzis przejechalam 22 km ale w 1 h i 20 minut
czekolade napewno spalilas
podoba mi sie takie podejscie do sprawy

ide na m jak milosc i krecic hulahopem
Stary 2007-04-17, 20:08   #15984
orzeszek01
Zakorzenienie

no i doszła jeszcze kolacja, a jakzeby.
2parówki(!!!)_ketchup+jog omajo+2bułeczki małe z margaryna.

bez komentarza.
orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-17, 20:11   #15985
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
za malo

ja tez bym chciala miec taki sprzecik!

a bedziesz kupowac parowar na prąd, czy taki garnek na zwykla kuchenke? bo ja w sumie nei wiem czy to to samo ale chcialabym miec taki wlasnie garnek do gotowania na parze.super sprawa, i jak zdrowo!
Stary 2007-04-17, 20:11   #15986
sweetpinky
Zakorzenienie

Ide ćwiczyć, papapapa!!
Wpadnę później!

Stary 2007-04-17, 20:12   #15987
noseknosek
lipiec na maksa!!! :)

Cytat:

mi smakuje

Cytat:

kupiłam na allegro, zapłaciłam jakieś 70zł jeśli chcesz to sprawdzę jaki model, bo firma napewno clatronic

sweetpinky, gratulacje

biegam
noseknosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-17, 20:15   #15988
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
pewnie ze nie bylo zle Ty wogole wg mnie bardzo ladnie jesz, a ze sie zdarzy jakas czekolada.. a komu sie nie zdarzy?

co do rowerku to gratuluje i popieram, a mowie to ja, nalogowa i niemal fanatyczna rowerzystka a moza poprostu rowerzystka z pasji :P poprostu kocham moje rowery!!! jak mam wsiasc w tramwaj lub autobus to mnie skręca.. jezdze raczej rowerem
Stary 2007-04-17, 20:17   #15989
noseknosek
lipiec na maksa!!! :)

o dokładnie taki

http://allegro.pl/item186448071_paro...warancja_.html

ale ja kupowalam go dużo taniej, wyszło niecałe 70zł z przesyłką

biegam
noseknosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-17, 20:21   #15990
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
no i doszła jeszcze kolacja, a jakzeby.
2parówki(!!!)_ketchup+jog omajo+2bułeczki małe z margaryna.

bez komentarza.

jeszcze raz,to co mowily juz dziewczyny milion razy.
Jak tyle czasu odmawialas sobie wszystkiego, to teraz nie mozesz sie dziwic ze masz ochote na swinstwa typu parowki czy ketchup. oczywiscie czasem nikomu nie zaszkodzi, bo wszystko jest dla ludzi! tylko musisz to opanowac. organizm szaleje, bo teraz juz Twoj mozg nie zabrania mu wszystkiego. jak zjesz jedna parowke ktorej nie jadlas sto lat, to chce zjesc ich caly kilogram, bo moze jutr ojuz mu znow nie pozwolisz na zadną. tak to jest.
ale napocieszenie - wszystko sie urreguluje. tylko musisz jakos zdrowiej do tego wszystkiego podchodzic. znasz zasady zdrowego odzywiania, bo sama juz o nich innym pisalas wiec sie do nich stosuj. na pewno wszystko wroci do normy! glowa do gory! kazdy ma lepsze i gorsze dni. ja dzis zjadlam chyba z pol kg pysznych polskich cukierkow - michaszkow, sliwek w czekoladzi itp. poprostu nie moglam sie oprzec. zwalam to na przesilenie i zmiane pogody, bo wczoraj byl upal, a dzis chmurki i duchota i bylam caly dzien senna. pewnie dlatego chcialo mi sie tyle cukru. ale trudno. grunt ze dobre bylo a co tam
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości