|
|
#4951 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
a dlaczego nie kupować? wszystkie moje koleżanki kupowały dzieciom w lumpeksach ciuszki- bez przesady jak masz zapłacić za jakiś kaftanik 20 zł a w ciucholandzie 5 zł to jest różnica, tym bardziej, że ten kaftanik będzie na kilka razy (względnie wywalisz bo będzie zapaskudzony np wymiocinami). Do tego więszośc tych ciuszków jest nowa i z jeszcze z metką bo po prostu matki nie zdążyła założyć bo dzieciak rośnie. Osobiście mam zamiar kupować dla noworodka nowe rzeczy - aby zaraz po urodzeniu miał nowe (jakoś jednak w tym przypadku wolę nowe) ale jak już będzie miał nie wiem 3 -4 tygodnie to po pierwsze pewnie będę miała ciuchy od przyjaciółek (więc też używane) a jak czegoś nie będę miała to kupię i to pewnie w ciucholandzie. Wiadomo że dziecko trzeba kilka razy przebierać (bo sie obsra, obrzyga itp ) no to teraz z czysto ekonomicznych względów jak mam zapłacić za 5 kaftaników 100 zł albo 20 zł to est różnica ![]() Ja nie widzę nic złego w kupowaniu ciuszków w ciuchlandach Do tego sama zamierzam kupić sobie w takim sklepie jakieś portki ciążowe (jak znajdę) bo nie oszukujmy się- takie spodnie są do założenia raz w życiu potem do niczego się nie przydadzą. trzeba takich portek ze 3-4 pary mieć na zmianę- w sklepach potrafią kosztować 150 zł szkoda kasy, lepiej ją wydac na co innego
|
|
|
#4952 |
|
Wtajemniczenie
|
Nam to zajęło 4 cykle, aż się lekarz zdziwił, że obyło się bez wspomagaczy dla mnie. Ja po pierwszym i drugim USG byłam spokojniejsza, ale im bliżej trzecia wizyta, tym bardziej zaczynam świrować.
|
|
|
|
#4953 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4954 |
|
Zakorzenienie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Nie dał. "Jak sie ma fanaberie, zeby prowadzić ciąże prywatnie, to trzeba sie liczyć z kosztami".
Burak jeden.
|
#4955 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() zobaczymy co będzie w czwartek..bo po I wizycie po 2 dniach poleciałam na usg do luxmedu, bo zaczęłam się martwić, że jeszcze nic nie widać..tzn.zarodka.. był tylko pęcherzyk ciążowy i obok żołtkowy...ale lekarz mówił, że to wczesna ciąża..więc z tydzień trzeba jeszcze poczekać...mam nadzieję że w czwartek już będzie..
|
|
#4956 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak Ci powiedział? Nie rozumiem- co mu szkodziło dać....
|
|
|
#4957 |
|
Zadomowienie
|
No widać, że tu normalne kobitki są
ostatnio gadałam z żoną mojego szefa no i mnie zapytała kiedy zamierzam robić zakupy i gdzie itp. (mają dwójkę małych dzieci i jest zakupoholiczką, więc zakupy to temat nr 1) Na co ja, że trochę w sklepach typu smyk, h&m a trochę w SH- to tak się nasłuchałam, o bakteriach i innych gadach, że gadać mi się z nią nie chciało. Ja też osobiście uważam, że buty czy bielizna z SH to zło, ale reszta tym bardziej, że wyprana w wysokich temp i uprasowana może być.Lidka82- mam identyczne podejście, wolę ubranko lepszej jakości używane niż nową szmatkę z marketu albo pepco. Perfuzja- lekarze to swoista mafia, pilnują, żeby nikt z ich bandy grosza nie stracił. tez prowadzę ciąże prywatnie i nie uważam tego za fanaberię, a raczej za mój przemyślany wybór. U mnie niestety dobrego gina z nfz ze świecą szukać. Edytowane przez forester Czas edycji: 2013-07-02 o 14:12 |
|
|
|
#4958 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
![]() dlaczego ma być źle? Musi być dobrze ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta |
|
|
|
|
#4959 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4960 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
|
|
#4961 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no tak bo w sklepie jak wisi na wieszaku i każdy maca to bakterii nie ma
|
|
|
#4962 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4963 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A z ciuszkami to masz totalną rację. Wydasz majątek na markowe śpiochy z których Dzieć wyrośnie po 3 miesiącach. Równie dobrze można kupić niemarkowe, byleby bawełniane. Albo używane. Ja wogóle tęsknię do PL pod jednym względem. Jakbym tam była, to już bym w szmateksach polowała na ubranka ![]() Cytat:
|
|
#4964 |
|
Zadomowienie
|
Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Co do bucików, to ja je sprzedaję (nie tylko dziecięce oczywiście
) to dokładnie- lepiej nie zakładać dziecku używanych I to już nie chodzi o bakterie, bo są specjalne środki do tego, ale nawet przez kilka tygodni nóżka udepcze wkładkę I potem tą następna nóżka nie może się rozwinąć naturalnie i potem są różne problemy z płaskostopiami albo nawet z postawą czy kręgosłupem. W ostateczności choćby wkładkę wewnętrzną wymienić ale nigdy nie zakładać starych, nawet jeśli wyglądają na niemal nowe.Ja jestem ofiarą takich butów, ale to były inne czasy I obiecałam sobie, że moje dziecko będzie miało nóżki zadbane ![]() A bieliznę zawsze warto wygotować, bo nawet o znajomych dzieciach się wszystkiego nie wie (zresztą teraz są specjalne programy w pralkach do ciuszków dziecięcych)
|
#4965 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- Dziewczyny, poradźcie mi. Co jeść na mdłości? Bo odrzuca mnie od jedzenia, czuję zapach i mam wrażenie że zaraz będzie A jestem głodna jak pies. Od rana męczę gorzką słabą herbatę (tzw. lurę ) i tak mnie ssie że zaraz z głodu padnę :/
|
|
#4966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj obawiam się, że sama musisz "potestować" co Twój żołądek przyjmie. Moim zdaniem bezpieczna jest choćby sucha bułka- lepsze to niż nic... ewentualnie może coś lekkiego- lane kluski
|
|
|
#4967 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Widziałam go tydzień temu na USG, zuch chłopak, prawie 6 cm, nie wyglądał na takiego, któremu źle w brzuszku, chęci do życia też wykazywał Nie ma nic gorszego, niż szukanie dziury w całym i nakręcanie się.Cytat:
a wyrosła na zdrową, obecnie 4 letnią, dziewczynkę.Za listy niezbędników jestem ogromnie wdzięczna, ja jestem zielona do tego stopnia, że nie wiem po co kaftanik, body, śpioszki, pajacyki - kiedy to i na jaką okazję się zakłada i co pod spód a co na wierzch i o co dzieciu się zakłada czapkę na głowę? w domu?... albo w szpitalu jeszcze? Totalnie nie wiem nic, szukam jakiś tutoriali na YT, na szczeście mam jeszcze kilka miechów, żeby się doktoryzować z ubierania, karmienia, kąpania i przewijania... Cytat:
Ja właśnie dlatego nie zdecydowałam się na prywatne wizyty, wiedząc, ze sam koszt wizyty to nie koniec, to jedynie wierzchołek góry, bo każde skierowanie pełnopłatne. I z perspektywy czasu nie narzekam, że wybrałam przychodnię na nfz, może nie mam komfortu i lekarza pod telefonem 24h na dobe, ale też nie czuję takiej potrzeby, żeby się z nim konsultować częściej, niż podczas wizyt. Jest OK. Cytat:
bo ja nadal nie wiem, czy kupować, skoro gdzie nie czytam, to piszą, że jak piersią, to piersią i nie butelką, że przez pierwsze miesiące (planuję karmić dokładnie 6 msc) nie dawać do picia nic innego, żadnych herbatek itp, tylko mleko i koniec. A jak dziecię skończy 6 msc to już chyba jakąs inną butelkę trzeba kupić, niż taką dla noworodka?
|
|
#4968 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ja doceniam swojego, złoty człowiek, pełen cierpliwości, ciepła i wyrozumiałości. Pan Dr Wydrzyński szkoda, że nie będzie nas prowadził całą ciąże
|
||
|
|
|
#4969 |
|
Rozeznanie
|
ja często jadam paluszki... albo chlebek ryżowy. A później jak już poczuję się lepiej to normalnie bułeczka, kanapki...
Jestem w 9 tyg. i żadnej poprawy ni widu ni słychu. (odnośnie mdłości) Dziś zrobiłam mizerię... to takie ukojenie dla mojego żołądka. Jutro mam wizytę u gin. ciekawa jestem czy nadal będę musiała brać duphaston. |
|
|
|
#4970 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ten portal szafka.pl jest świetny
|
|
|
|
|
#4971 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Jakie tam perełki można dostać. Sama kiedyś poszłam na ślub w kiecy za 5 zł. I wszyscy pytali gdzie i za ile taką fajną kupiłam ![]() Tutaj uwielbiam buszować na carboot sale. Ale dużo też w zwykłych sklepach kupuję,bo ja generalnie kocham zakupy. Kiedyś czytałam,że lepiej kupować używane,bo np bawełna jest zdrowsza do noszenia po wielkrotnym,min 20 krotnym praniu...
|
|
#4972 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W miejscu, gdzie robiłam usg powiedzieli mi, żeby iść do jakiegokolwiek lekarza z NFZtu i poprosić o skierowanie, bo powinien dać. Więc poszłam do pierwszego lepszego, ale to nie takie proste jak widać. Znaczy ja rozumiem, że może naprawdę nie może mi dać tego skierowania, ale mógł to powiedzieć w dużo milszy sposób Czy wiecie, że jeszcze 30 postów i zakładamy nowy wątek? Która zakłada? Tytuł "Noworoczne Mamusie - Styczeń/Luty 2013 cz. 2" - prawda?
|
|
#4973 |
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Ja już nie mam "bezpiecznych" dań. Podchodzę, wącham i tak do skutku... Czasem owoc, czasem bułka. Najgorsze, że co dzień coś innego dziś kupiłam wielkie, drogie czereśnie, bo wczoraj były takie dobre i czekają...
|
#4974 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, tak Ja nie wiem jak się zakłada wątek więc się nie podejmuję tego bojowego zadania
|
|
|
#4975 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2013-07-02 o 15:39 |
|
|
|
|
#4976 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jak masz butelki i laktator, to możesz mleczko odessać laktatorem (nie jestem pewna jak się ta czynność nazywa ), wręczyć TŻowi butelki z mlekiem i Dziecia, i zwiewać w siną dal Jak dla mnie perspektywa kusząca, więc w butleki i machinę odsysającą zaopatrzę się na pewno.A apropo butelek. Wyczytałam, że istotne są smoczki, nie wielkość butelki. Małemu dziecięciu mały smoczek, większemu większy. Nie wiem natomiast czy smoczki mają uniwersalne gwinty, tj czy do każdej butelki możesz dać każdy smoczek. Tak by było najwygodniej, ale tak pewnie nie jest, bo przecież producenci muszą zarabiać :/
|
|
#4977 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Roane - ta czynność, to nic innego, jak dojenie ;P Przynajmniej dla mnie. A takie mleko "wydojone" to może postać chwilę? Bo to też słyszałam, że trzeba karmić od razu, a jak dzieć nie zje wszystkiego, to się nadaje do wyrzucenia?
2013-04-30 II kreski ![]() Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone Edytowane przez PawMaj13 Czas edycji: 2013-07-02 o 15:42 |
|
|
|
|
#4978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to ja dodam (również czysto teoretycznie), że są smoczki dopasowane do przedziałów wiekowych np. 0-3 mc-e itp. Nie wiem tylko czy sprawdza się to przy każdym dziecku bo chyba kształt otworu gębowego to każde ma inne, nie...? ---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ---------- ha ha- jedna co spostrzegawcza - ja to pominęłam
|
|
|
#4979 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja chyba też
![]() Wyczytałam na wątku "polecamy/odradzamy" że smoczki są chyba dwa rodzaje kształtu smoczków i różne rozmiary, i tyle. I jeszcze że są specjalne smoczki i butelki antykolkowe które sprawiają ze dzieć powietrza nie połyka. No i w różnym tempie rosną, w sensie że jak szybko rośnie to szybciej przestawia się na "doroślejszy" sprzęt?
W czasach powszechnego i nieograniczonego dostępu do informacji, ignorancja to kwestia wyboru. Edytowane przez Roane Czas edycji: 2013-07-02 o 15:47 |
|
|
|
#4980 |
|
Zakorzenienie
|
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:06.

) no to teraz z czysto ekonomicznych względów jak mam zapłacić za 5 kaftaników 100 zł albo 20 zł to est różnica
szkoda kasy, lepiej ją wydac na co innego
16.06.2012 
tez mam Pcos i dziwne że 2 cyklu starań nam się udało...w czwartek wizyta u gina..mam nadzieję, że zobaczę serduszko i się trochę uspokoję...bo ostatnio jak byłam 21 czerwca to było za wcześnie i bardzo nie było nic widać 

ostatnio gadałam z żoną mojego szefa no i mnie zapytała kiedy zamierzam robić zakupy i gdzie itp. (mają dwójkę małych dzieci i jest zakupoholiczką, więc zakupy to temat nr 1) Na co ja, że trochę w sklepach typu smyk, h&m a trochę w SH- to tak się nasłuchałam, o bakteriach i innych gadach, że gadać mi się z nią nie chciało. Ja też osobiście uważam, że buty czy bielizna z SH to zło, ale reszta tym bardziej, że wyprana w wysokich temp i uprasowana może być.

A jestem głodna jak pies. Od rana męczę gorzką słabą herbatę (tzw. lurę
i o co dzieciu się zakłada czapkę na głowę? w domu?... albo w szpitalu jeszcze? Totalnie nie wiem nic, szukam jakiś tutoriali na YT, na szczeście mam jeszcze kilka miechów, żeby się doktoryzować z ubierania, karmienia, kąpania i przewijania...