|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3361 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Skurcze łapią,czop odchodzi..Tu szykuje się porodzik!Mamusie VI
Cytat:
![]() Dotka a koleżanka to ci zwyczajnie zazdrości ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3362 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Skurcze łapią,czop odchodzi..Tu szykuje się porodzik!Mamusie VII-VIII 2013,cz.18
O rany, od wczoraj 2 porody
Belle, Strawberry - wielkie gratulacje Dziewczyny ![]() ![]() ![]() Co do przemyśleń po kupieniu wyprawki: jak ogólnie wygląda moja opieka nad Małym i co do tego potrzebuję? Co 3 godziny budzę Małego do jedzonka, chyba, że sam się budzi kiedy chce. Zmieniam mu pieluchę - czyszczę pupcię chusteczkami nawilżającymi (póki co: lidlowe są lepsze niż z rossmanna, bo są bardziej mokre), smaruję pupcię i jajuszka Bepanthenem (póki co Mały ma zero odparzeń, a robi kupy na potęgę, przeważnie w 5 minut po przebraniu pampka) i zakładam czystego pampka. Obecnie psikam też za każdym razem kikut Octeniseptem, bo mu podkrwawia i chcę go jak najszybciej ususzyć. Ubieram i idziemy się karmić. Ja używam niestety kapturków na piersi, bo Mały nie umie chwycić brodawki, ale będziemy nad tym pracować. Kapturki są dobre z Aventu, mam rozmiar S. Po possaniu cycusia Mały pije z butli - butelki mamy różne, bo Mały się krztusi przy jedzeniu i próbujemy różnych. Pije mój odciągnięty pokarm - mam laktator ręczny z Aventu, kosztował 129 zł i jest super, odciąganie jest szybkie i nic nie boli, tyle, że ja mam rzekę mleka, aż mi za przeproszeniem sika z piersi W międzyczasie oczywiście Artuś usypia 10 razy i trzeba go budzić Pamiętacie, jak pisałam, że jest leniuszkiem w ciąży? Teraz jest taki sam Od czasu do czasu przy jedzeniu go odbijamy. Przy jedzeniu koniecznie pielucha, jakiś brudny ciuszek lub chociaż duży wacik, bo inaczej całe ubranko Małego i moje brudne. Potem zaczyna się usypianie.... Oczywiście nigdzie indziej, tylko na rękach mamusi Śpi pod kocykiem lub dwoma. Po jedzeniu zawsze na prawym boczku, żeby w razie ulania (a ulewa czasami) się nie zakrztusił. Czasami daję mu smoka, ale w zasadzie rzadko.Raz dziennie podaję mu witaminę Ki D. Kąpiemy się co 2. dzień, a co 2. myjemy chusteczkami. Chustkowanie wygląda tak, że najpierw zmieniam Małemu pieluchę, potem myję go chusteczkami nawilżającymi ze szczególnym uwzględnieniem wszystkich pachwinek, pach, zgięć pod kolanami itd. i najważniejsze: szyi (jak ulewa mleczko, to ma całą lepiącą), smaruję balsamem, myję buźkę przegotowaną, osobno przygotowaną wodą i oczka - też wodą lub solą fizjologiczną. Kąpiel: rozbieramy Małego, mydlimy go na pielusze tetrowej (takim dużym wacikiem, rossmannowe są lepsze niż z Biedry, bo są mięciutkie, a te myjki z Biedry są szorstkie i niefajne), przekładamy do wanienki w pielusze, spłukujemy, potem szybko do ręcznika, wycieramy, pępek, pielucha, smarowanie, buźka, uszka i ubieranie, wszystko szybko, bo Mały się wścieka. Po tym wszystkim oczywiście cyc, ale wtedy Mały niewiele je, bo jest zmęczony tymi emocjami We wszystkim póki co pomaga mi mama, gdyby nie ona, to nie wiem, co bym zrobiła... Od czasu do czasu czyścimy nosek gruszką, ale nie jest to najlepsze rozwiązanie. Jeszcze nie byłam z Małym na spacerze. Byłam z nim na ważeniu i u pediatry, ale zmieniam lekarza, bo lekarka nie wzbudziła mojego zaufania, na 40 minut wizyty przez 30 mówiła o płatnych szczepionkach (mimo, że Artusiowi jako wcześniakowi należą się te bezpieczniejsze szczepionki bezpłatnie). A położna od razu po wyjściu od lekarza mi napisała na ulotce ceny tych szczepień... I mój Artuś ma podłączony monitor oddechu, jest to dobre rozwiązanie dla wcześniaków. Mam Angel Care. To chyba tyle, jeśli chodzi o opiekę nad dzieckiem. Jedzenie, spanie i kąpanie To oczywiście tylko mój punkt widzenia, ktoś inny może robić inaczej, chciałam się z Wami tym podzielić, bo może niektóre z Was czują się tak zagubione, jak ja wcześniej, ale tak w zasadzie to to nie jest trudne Dla mnie najgorsze jest karmienie, jak się Mały krztusi :/ Ale ostatnio robi małe postępy - odpukać!... Gdybyście miały jakieś pytania, to piszcie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3363 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Skurcze łapią,czop odchodzi..Tu szykuje się porodzik!Mamusie VII-VIII 2013,cz.1
a pochwalę się Wam wczorajszymi dwoma zakupami za całe 2,50 zł
12.07.2013 o godzinie 18:42 wszystko nabrało sensu.. 3470g, 54cm
|
|
|
|
#3364 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Skurcze łapią,czop odchodzi..Tu szykuje się porodzik!Mamusie VII-VIII 2013
Perse- super, że takie podsumowanie nam tutaj wstawiłaś, na pewno nie jednej z nas nam się to przyda!
Super, że Mama Ci pomaga jeszcze, a mały powoli przestaje się krztusić przy karmieniu. Na pewno spędzasz z nim każdą chwilę i jest dla Ciebie oczkiem w głowie dlatego ucałuj go też od Cioć wizażowych
|
|
|
|
#3365 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Skurcze łapią,czop odchodzi..Tu szykuje się porodzik!Mamusie VII-VIII 2013,cz.1
Tysia dzieki za info i brawa za tc
![]() Sarna również za 33 tc.Cytat:
Cytat:
![]() [1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;41633155] Panowie kończą dziś taras bardzo ale to bardzo nam się podoba, ale musimy się na nowo do niego przyzwyczaić bo wygląda teraz całkiem inaczej, jest zabudowany i ma daszek.... A raczej wiklinę jako daszek więc klimat zrobił się taki wakacyjny Cynamonka - z posiewu moczu wyszła im infekcja dróg moczowych? Tak szybko maja wyniki? Wiesz co... U mnie tez od razu stwierdzili infekcje bo na nic innego nie mogli zwalić skurczy... U Ciebie to może być w sumie bardziej kolka nerkowa... Ze mną na sali leżała dziewczyna z takimi samymi objawami jak opisujesz .. Tak czy siak mam wielka nadzieje ze leki pomogą i odpuści... Bardzo współczuje bólu [/QUOTE] Pochwaliłabyś się tym tarasem A chodziło Ci pewnie o Czarowniczke a nie Cynamonową ![]() Cytat:
kiepski sprzedawca. Mam nadzieję, że faktycznie jutro dotrze ten materacyk....Cytat:
A lekarka faktycznie jakaś pojechana ![]() Malusia tak musi tam leżeć ![]() Cytat:
dobry chwyt.Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#3366 |
|
Zakorzenienie
|
ja już po ktg
aż dwa sukrcze zapisało mam rozwarcie na 1 cm, jak sie cos zacznie dziać to mam przyjechac, a jak nic sie nie zadzieje to w poniedzialek na ktg.buuu.... ide nadrabiać- ale nie wiem czy dzisiaj skończe |
|
|
|
#3367 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ta Twoja córa to leniuch jest no
|
|
|
|
|
#3368 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będzie się tylko stresowała o Marysię chorą w domku. Eve- Trzymam kciuki za zdrówko Marysi i za ciebie. Trzymaj się dzielnie.
|
|
|
|
|
#3369 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Odp: Skurcze łapią,czop odchodzi..Tu szykuje się porodzik!Mamusie VII-VIII 2013
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;41634170]O rany, od wczoraj 2 porody
Belle, Strawberry - wielkie gratulacje Dziewczyny ![]() ![]() ![]() Co do przemyśleń po kupieniu wyprawki: jak ogólnie wygląda moja opieka nad Małym i co do tego potrzebuję? Co 3 godziny budzę Małego do jedzonka, chyba, że sam się budzi kiedy chce. Zmieniam mu pieluchę - czyszczę pupcię chusteczkami nawilżającymi (póki co: lidlowe są lepsze niż z rossmanna, bo są bardziej mokre), smaruję pupcię i jajuszka Bepanthenem (póki co Mały ma zero odparzeń, a robi kupy na potęgę, przeważnie w 5 minut po przebraniu pampka) i zakładam czystego pampka. Obecnie psikam też za każdym razem kikut Octeniseptem, bo mu podkrwawia i chcę go jak najszybciej ususzyć. Ubieram i idziemy się karmić. Ja używam niestety kapturków na piersi, bo Mały nie umie chwycić brodawki, ale będziemy nad tym pracować. Kapturki są dobre z Aventu, mam rozmiar S. Po possaniu cycusia Mały pije z butli - butelki mamy różne, bo Mały się krztusi przy jedzeniu i próbujemy różnych. Pije mój odciągnięty pokarm - mam laktator ręczny z Aventu, kosztował 129 zł i jest super, odciąganie jest szybkie i nic nie boli, tyle, że ja mam rzekę mleka, aż mi za przeproszeniem sika z piersi W międzyczasie oczywiście Artuś usypia 10 razy i trzeba go budzić Pamiętacie, jak pisałam, że jest leniuszkiem w ciąży? Teraz jest taki sam Od czasu do czasu przy jedzeniu go odbijamy. Przy jedzeniu koniecznie pielucha, jakiś brudny ciuszek lub chociaż duży wacik, bo inaczej całe ubranko Małego i moje brudne. Potem zaczyna się usypianie.... Oczywiście nigdzie indziej, tylko na rękach mamusi Śpi pod kocykiem lub dwoma. Po jedzeniu zawsze na prawym boczku, żeby w razie ulania (a ulewa czasami) się nie zakrztusił. Czasami daję mu smoka, ale w zasadzie rzadko.Raz dziennie podaję mu witaminę Ki D. Kąpiemy się co 2. dzień, a co 2. myjemy chusteczkami. Chustkowanie wygląda tak, że najpierw zmieniam Małemu pieluchę, potem myję go chusteczkami nawilżającymi ze szczególnym uwzględnieniem wszystkich pachwinek, pach, zgięć pod kolanami itd. i najważniejsze: szyi (jak ulewa mleczko, to ma całą lepiącą), smaruję balsamem, myję buźkę przegotowaną, osobno przygotowaną wodą i oczka - też wodą lub solą fizjologiczną. Kąpiel: rozbieramy Małego, mydlimy go na pielusze tetrowej (takim dużym wacikiem, rossmannowe są lepsze niż z Biedry, bo są mięciutkie, a te myjki z Biedry są szorstkie i niefajne), przekładamy do wanienki w pielusze, spłukujemy, potem szybko do ręcznika, wycieramy, pępek, pielucha, smarowanie, buźka, uszka i ubieranie, wszystko szybko, bo Mały się wścieka. Po tym wszystkim oczywiście cyc, ale wtedy Mały niewiele je, bo jest zmęczony tymi emocjami We wszystkim póki co pomaga mi mama, gdyby nie ona, to nie wiem, co bym zrobiła... Od czasu do czasu czyścimy nosek gruszką, ale nie jest to najlepsze rozwiązanie. Jeszcze nie byłam z Małym na spacerze. Byłam z nim na ważeniu i u pediatry, ale zmieniam lekarza, bo lekarka nie wzbudziła mojego zaufania, na 40 minut wizyty przez 30 mówiła o płatnych szczepionkach (mimo, że Artusiowi jako wcześniakowi należą się te bezpieczniejsze szczepionki bezpłatnie). A położna od razu po wyjściu od lekarza mi napisała na ulotce ceny tych szczepień... I mój Artuś ma podłączony monitor oddechu, jest to dobre rozwiązanie dla wcześniaków. Mam Angel Care. To chyba tyle, jeśli chodzi o opiekę nad dzieckiem. Jedzenie, spanie i kąpanie To oczywiście tylko mój punkt widzenia, ktoś inny może robić inaczej, chciałam się z Wami tym podzielić, bo może niektóre z Was czują się tak zagubione, jak ja wcześniej, ale tak w zasadzie to to nie jest trudne Dla mnie najgorsze jest karmienie, jak się Mały krztusi :/ Ale ostatnio robi małe postępy - odpukać!... Gdybyście miały jakieś pytania, to piszcie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] Każda informacja dla niedoświadczonej przyszłej mamy na wagę złota, także dzięki- fajnie, że Ci się chciało to wszytko napisać dla nas |
|
|
|
#3370 | |||
|
Wtajemniczenie
|
A może smoczka zaaplikowała
?Cytat:
. dla zdolnej siostry!Cytat:
![]() Cytat:
![]() A ja się chwalę! Tż zadzwonił i powiedział, że dzisiaj juz rozłożymy łóżeczko ? W sumie nieważne. Najważniejsze, że Radziu dzisiaj będzie miał łóżeczko
Życie nabrało sensu! 09.07.2011 Żona Edytowane przez Agrafka86 Czas edycji: 2013-07-04 o 13:45 |
|||
|
|
|
#3371 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie martw się, mała za niedługo wyjdzie. ![]()
|
|
|
|
|
#3372 | |
|
Wtajemniczenie
|
Perse - super, takie informacje są jak najbardziej cenne dla niedoświadczonych mam
Cytat:
|
|
|
|
|
#3373 |
|
Wtajemniczenie
|
Eve trzymam kciuki. Tak mocno, mocno!
|
#3374 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3375 |
|
Wtajemniczenie
|
Iwonka Małej jest po prostu bardzo dobrze w brzusiu u Mamusi
.---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Anulka mam taką chorobę, że mój lekarz chce abym była wcześniej, zrobić wszystkie badania, konsultacje. Żeby później nie było, że coś się zacznie dziać i wszyscy będą bać się cokolwiek robić. Bo opinia neurologa i anestezjologa jest na wagę złota.
|
#3376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3377 |
|
Zakorzenienie
|
iwonka: czyli cś powolutku się dzieje. To w poniedziałek razem na ktg idziemy
![]() teso: pochwal się tarasem bo zapowiada się super ![]() tysia: 3mam kciuki za sesję brzuszkową. fajna sprawa. My jesteśmy zadowoloni, że się zdecydowaliśmy. Czekamy właśnie na odbiór zdjęć. ale już widzieliśmy wszystkie. ![]() rasha: może spróbuj podejść do tego w lipcu. będę 3mać kciuki! dotkaa: mi ktg się przydaję, bo wiem na 100% że z małym jest ok (tętno, ruchy, serduszka posłucham). poleżę sobie wprawdzie te 20 min ale co mam innego do roboty? anulka: niecny plan ja jakoś nie potrafię ściemniać, że małego nie czuję,bo po 1. ruchliwy a po 2. jakos nie chcę zapeszać. Dlatego też na ktg prywatnie poszłam do swojego gina.---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- aaa EV: kciuki!!! do poniedziałku! Perse: dziękujemy za esej na temat opieki. przyda się na pewno. Super, że mama Ci pomaga. Tz w pracy?a jak sie czujesz? (tak to jest jak się nadrabia z pamięci.. potem dopisuje:P)
|
#3378 |
|
Zadomowienie
|
UWAGA!!!!
Dzisiaj będziemy miały kolejnego dzidziusia na wątku - Czarowniczka ma za 6 h cesarke!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! |
|
|
|
#3379 |
|
Zakorzenienie
|
Odkurzyłam na górze, obrałam ziemniaki i tak spuchły mi stopy, że nie wiem jak mam ogarnąć resztę.
![]() Jakoś może zejdę z tym odkurzaczem po schodach na tych moich dwóch klocuszkach bez widocznych kostek. |
|
|
|
#3380 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3381 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pozdrow ja i powiedz ze trzymamy kciuki za nia, maluszka i za Marysie Cytat:
![]() o jacie, to przyspieszyli czarownicy cc, ale sie dzieje, szok ... Uwaga wg moich obliczen ,,golcie sie dziewczyny nie znacie dnia ani godziny", teraz to beda sie porody sypac jeden za drugim
http://suwaczek.com/20090905040820.png http://www.suwaczki.com/tickers/w4sqyx8dzy726s9y.png Edytowane przez idzia111 Czas edycji: 2013-07-04 o 14:04 |
||
|
|
|
#3382 | |
|
Zadomowienie
|
Sarna
za tydzień Perse fajny opis, dodaje otuchy, przynajmniej mnie jako niedoświadczonej w opiece nad takim maleństwem ![]() ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#3383 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taki jest plan, a jak wyjdzie, to się dopiero okaże. ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3384 |
|
Wtajemniczenie
|
Czarowniczko Kochana! Czekamy na informację, trzymamy kciuki
|
#3385 |
|
Zakorzenienie
|
Zdrzemnęłam się, skurczów nie mam. Filip się wypina ostro, czuję go od żeber do spojenia.
No tydzień niech posiedzi. Max dwa. No-spy nie brałam, bo skurcze chwilwe, nie bolały aż tak mocno. Jutro pójdę na posiew, może będzie drugi dr to by mi Fi zważył, może zerknął na szyjkę
|
|
|
|
#3386 |
|
Zakorzenienie
|
Czarownica: no to trzymam kciuki!!! czekamy zniecierpliwione!
Perse- dzięki, że podzieliłaś się Twoimi spostrzeżeniami na temat tych pierwszych chwil z dzieckiem. Wiadomo, każda z nas może mieć inne doświadczenia, ale fajnie tak porównać i zobaczyć jak to u kogoś innego wygląda. Anulka- na spuchnięte nogi nie ma rady, pomyśl, że po porodzie będą znów chude, zgrabne i znów zobaczysz kostki ) hahhaAgrafka fajnie że Twój facet tak się zmobilizował haha, trzeba było chłopa postraszyć i w anioła się zmienia |
|
|
|
#3387 | ||||
|
Zadomowienie
|
Wezmę 3 paczki
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
skąd ja to znam... czy wszyscy faceci mają takie zachowania/ Zmawiają się, czy co?Cytat:
![]() A ja wróciłam z kawy z przyjaciółką...czułam się przy niej jak smok ona taka śliczna zgrabna a ja taka foka z brzuchem I przez swoją sklerozę ciążową zapomniałam jej wziąć prezentu z okazji obrony mgr Wrzucę tylko następną partię kubusiowego prania i idę spać ![]() Czy wasze psy też nie chcą jeść jak jest taki upał? Ja chodzę i się przejmuję, że głodne łażą od rana a jedzenia nie chcą tknąć
|
||||
|
|
|
#3388 |
|
Zadomowienie
|
Widzę, że nowe porodziki były Gratuluję świeżo upieczonym mamusiom Strawberry162 i BelleFramboise. Lipiec pięknie zaczęły same dziewuszeczki Surka u mnie też piersi spore, a pokarmu tyle co i nic Po wypiciu herbatki na laktację jest trochę lepiej, ale nadal nie zadowalająco ![]() żeby żółtaczka u małej szybko ustąpiła.Przyznam się bez bicia że nadrobiłam tylko ostatnią stronę ale musicie mi wybaczyć Przy malutkiej mam bardzo mało czasu dla siebie bo w dzień lubi sobie przez kilka godzin nie spać, a wtedy trzeba się nią ciągle zajmować bo marudzi. Zaraz muszę uciekać bo czeka mnie sterta jej ciuszków do uprasowania
|
|
|
|
#3389 |
|
Wtajemniczenie
|
Jejku jak rozpakowywanie sie rozkręciło! Ile Dzieciaczków
|
#3390 |
|
Zakorzenienie
|
[1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;41633155]Koźwa mój kocur znów przyniósł przed chwilą prezent -żywą myszkę
naganialam sie za nimi strasznie bo uciekł na piętro ... A myszka i tak popełniła samobójstwo bo skoczyła ze schodów Eh te koty...[/QUOTE] witaj w klubie, nasza nam też potrafi przynieść myszkę do domu z pola i się nią bawić albo zostawić martwą pod drzwiami wejściowymi
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:23.

"

Belle, Strawberry - wielkie gratulacje Dziewczyny 

Mam obawy czy aby na pewno już te materace mają.

W dodatku wpłynęło pod meble kuchenne i nie mogę się tam dostać i schizuje, że jakoś przy kaloryferze spłynie do nowo wyremontowanej kuchni sąsiadów pod nami
Ta Twoja córa to leniuch jest no 

:br zydal:

skąd ja to znam... czy wszyscy faceci mają takie zachowania/ Zmawiają się, czy co?