|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1981 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III
Fiolka85- bardzo dziękuję za tak obszerną odpowiedź
. Tak właśnie podejrzewam, że będę musiała iść na kompromis. Jeszcze jedno mi przyszło do głowy- może za często zmieniałam soczewki nie dając oczkom się przyzwyczaić. Może jednak powinnam przynajmniej tydzień ponosić daną kombinację mocy, a ja zmieniałam np. co dwa -trzy dni. No i przy następnej wizycie w gabinecie zasugeruję Biofinity multifocal.---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ---------- Cytat:
. No nie wiem czy ćwiczenie akomodacji da coś w moim wieku- niestety 18 dawno skończyłam , i pogorszenie akomodacji jest wynikiem zmian związanych z wiekiem. Niemniej dziękuję za przypomnienie mi o filmiku- czytając ten wątek natknęłam się na to , ale prawdę mówiąc nie oglądałam , muszę odnaleźć i pooglądać- a nuż trochę pomoże ?
|
|
|
|
|
|
#1982 |
|
Przyczajenie
|
Cześć
jakby ktoś chciał to mam soczewki na zbyciu, a szkoda wywalić;dla astygmatyków: 2 tygodniowe. -4,25 cylinder -0,75 kąt 170 1 sztuka -3.75 cylinder -0.75 kąt 170 3 sztuki BC 8.6 DIA 14.5 , Acuvue Oasys, długa ważność, ja jestem po laserze więc już mi nie będą potrzebne (a na pewno nie takie mocne ). Jakby co to mail: a.gambusz@gmail.comPozdrawiam ps. nie na sprzedaż - oddam je, tylko koszty przesyłki pokryć i tyle Edytowane przez osasok Czas edycji: 2013-06-23 o 13:50 |
|
|
|
|
#1983 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie,
w kwestii soczewek i w ogóle wad wzroku jestem baaardzo początkująca ![]() próbuje czytac ten wątek i poprzednie, ale sporo czasu to zajmuje, a do środy (najpóźniej ) muszę oddzwonić do VE w celu potwierdzenia zakupu soczewek. I sprawa wygląda tak: kiedyś tak z 8lat temu już wiedziałam ze mam wade wzroku, bo zaczynałam xle widzić, poszłam do VE zrobili mi okulary, i powiedzieli że mam krótkowzroczność niewielką i astygmatyzm, i ze względu na ten właśnie soczewki mi odradzają, bo sa bardzo drogie. I tak przez ten czas męczyłam się w okularach. Ale nie dawno powiedziałam dość, i postanowiłam przejść na soczewki, bo słyszałam, że toryczne są coraz tańsze. I faktycznie - za 140zł jest badanie i dobranie, oraz zapas soczewek na 3 miesiące, plus tydzień próbny. I teraz mam właśnie ten tydzień próbny od wczoraj i pierwsze problemy ![]() po pierwsze nie wiem jak sprawdzić jaką mam wade? w salonie nie szło się dowiedzieć, a na tej kartce którą od nich dostałam nie wiem co te cyferki oznaczają? po drugie rożnią się od cyferek na pudełku z próbnymi soczewkami i w końcu po trzecie, ja wcale w nich tak super nie widze - często pojawia się mgła i taki efekt jakby obraz się trząsł i robił się zamazani i szklany, ale są momenty w miare ok. Najgorsze było jednak to że założyć soczewki to szybko założyłam , ale zdjąć jednej nie mogłam - przykleiła mi się do oka i musiałam ją na siłe rwać i już się przestraszyłam czy ja razem z warstwą oka jej nie zerwe, bardzo się tak 'zassała" Oczy mam raczej suche, wiec to pewnie przyczyna ale co zrobić żeby tego uniknąć w przyszłości? bo dzisiaj mam tak oko zmasakrowane (białko czerwone i ból jak po uderzeniu) ze nie mam mowy o włożeniu soczewki Poradźcie coś proszę |
|
|
|
|
#1984 |
|
Raczkowanie
|
Niestety, to jaką masz wadę możesz dowiedzieć się tylko do okulisty. Proponuje jeszcze raz przyjrzeć się tym kartką, które od nich dostałas, albo ew. zadzwonić do salonu, powinni udzielić Ci takiej informacji.
Jeśli chodzi o zdejmowanie, to oczywiście możesz używać kropli, jednak uważam, że to kwestia wprawy i nie mogłaś zdjąć soczewki, bo po prostu jeszcze nie potrafisz tego robić - na uczysz się
|
|
|
|
|
#1985 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeżeli soczewka wyschnie i przyklei się do oka, nie powinno się jej na siłę wyjmować, ponieważ można podrażnić nabłonek rogówki. Najlepiej nawilżyć oko kroplami nawilżającymi ,odczekać kilka minut i spróbować ponownie. To powinni wystarczyć. Jeżeli soczewki będą tak mocno wysychać to najlepiej spróbować inny typ soczewek, ewentualnie zmienić płyn do pielęgnacji lub jeżeli nic nie pomoże -nawilżać oczy sztucznymi łzami, unikać klimatyzacji i suchego ciepłego powietrza, pamiętać o prawidłowym mruganiu i ograniczyć czas noszenia soczewek. Jak długo miałaś na sobie pierwszego dnia soczewki? być może nosiłaś je za długo, zaleca się aby stopniowo wydłużać czas noszenia zaczynając od 2-4 godzin dziennie.
|
|
|
#1986 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję Dziewczyny za odpowiedź
![]() a więc tak - soczewki miałam założone krótko-około 4-5godzin, wczoraj jak je zdejmowałam już było lepiej, w sumie bez problemów. Doczytałam, że wiele dziewczyn używa kropli nawilżających, i teraz wiem już po co, bo wcześniej takie dziwne mi się wydawało, ze tyle osób ma suche oczy ![]() Mam jeszcze wątpliwości czy mam dobrze dobrane soczewki, wyniki badania mam takie: OP sph: -1,5 cyl: -1,25 Oś 180 Add 0,00 Add: 0,00 Pri 0,00 Śr 14,00 BC2 0.00 OL Sph -1,50 cyl 1,25 Oś 180 Add 0.00 BC1 8,40 Śr 14 Natomiast na soczewkach mam takie napisy: 8,7 14,5 -1,50 -1,25x180 I mam tak jakby wrażenie, że soczewka jest trochę przy duża?? nie wiem czy można tak odczuwać, czuję tak jakby jej krawędzie trochę, czasem mam mgłę, czasem obraz się rozmywa, nie wiem jak to opisać. Ale jak chodze dłużej to w sumie jest ok, lepiej niż w okularach chyba... Macie jakieś rady, żeby podjąć dobrą decyzję odnośnie zamówienia soczewek już tych 3miesięcznych? Bo w sumie nie wiem jak to powinno się widzieć w soczewkach i co określa się mianem komfortu Nie jest źle ale i szału nie ma ![]() Soczewki jakie mi dali w ve to IWear XR toric Supreme |
|
|
|
|
#1987 |
|
Raczkowanie
|
Zaczęłam nosić soczewki 1 czerwca (miesięczne), dzisiaj już mnie strasznie uwierały i zauważyłam, że są już inne w dotyku, czy to znaczy, że jutro mogę już zacząć nowe? Czy lepiej odczekać już do tego 1?
|
|
|
|
|
#1988 |
|
Zakorzenienie
|
Witam w wątku
Nosze soczewki od soboty Acuvue 1-Day TRUEYE i też borykam się w lewym oku z lekkim zamgleniem i nie taką ostrością jak w okularach, czy to normalne zjawisko?
|
|
#1989 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może odczekaj jeszcze kilka dni? A jeśli sytuacja się nie zmieni chyba dobrze byłoby wybrać się do okulisty..
|
|
|
#1990 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki
Te zamglenie ma od niedzieli, czyli 3 dzień poczekam do soboty i pójdę do okulisty Mnie na szczęście nic nie uwiera, wcale nie czuję, że noszę soczewki, choć mam wrażliwe oczy
Edytowane przez myszka__77 Czas edycji: 2013-06-26 o 20:35 |
|
|
|
|
#1991 |
|
Raczkowanie
|
Moje pierwsze soczewki to była totalna porażka, już nigdy więcej ich nie kupię (miałam Soflensy 59). Acuvue były fajne, bo potrafiłam je doskonale zdejmować i zakładać i wcale nie czułam, że mam soczewki. Teraz testuję Air Optixy i jest niby wszystko ok, ale jak patrze w lustro, to widać, że wokół tęczówek mam obwódki. I to mnie denerwuje
|
|
#1992 |
|
Zakorzenienie
|
Podobno Acuvue 1-DAY Moist też są spoko
|
|
#1993 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1995 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam bliżej nieokreślony. Ni to szary, ni to niebieski, ni to zielony
|
|
|
|
|
#1996 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam takie "normalnie", zależy od oświetlenia. Natomiast w soczewkach stalowo-błękitne, co wygląda lekko przerażająco .
|
|
|
|
#1997 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam z kolei ciemnoniebieskie
![]() A normalnie takie niebiesko-szare, trochę wyblakłe
|
|
#1998 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Dziewczyny, jakie soczewki jednodniowe polecacie? na razie mam iWear z VE (wiem, że to chyba to samo, co Focus Dailies, tylko w innym opakowaniu), ale nie pasują mi w 100%, chciałabym poszukać czegoś lepszego (oczywiście cena też gra rolę)
|
|
|
|
|
#1999 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III
Dla mnie najlepsze soczewki jednodniowe to zeissy, zadne inne nie dorownaly. Wlasnie planuje kupic. Obecnie uzywam biofinity ale jak dla mnie porazka. Mialam tez z johnsona active ale tez klapa.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2000 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III
Cytat:
![]() A stanie się coś z soczewkami jeżeli chlor mi wpadnie do oczu? Wiem że dziewczyny na basen kupują często jednodniowe soczewki ale ja się będę kąpać prawdopodobnie codziennie przez 2 miesiące więc mi się to nie opłaca. |
|
|
|
|
|
#2001 |
|
Zakorzenienie
|
Biofinity cały czasu czuję na oczach że je mam, do tego nie dam rady w nich chodzić więcej niż 3-4 godz. pojawia się uczucie "piasku na oczach".
Akurat u mnie tylko zeissy zdają egzamin - nie czuję ich na oczach, czasem zapominam że je mam, do tego wytrzymuję bez problemu nawet do 16 godz. - bez żadnych podrażnień i dyskomfortu. Tylko szkoda że cena zaporowa
|
|
#2002 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2003 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Soczewki wielokrotnego użytku nie powinny mieć kontaktu z niesterylną wodą ( basen, jezioro, morze) ponieważ drobnoustroje czy np chlor znajdujące się w wodzie są wchłaniane do soczewki i może samej soczewce wiele nie zaszkodzą, ale Twojej rogówce mogą wyrządzić duuużą krzywdę. Stanowczo odradzam oszczędzanie na soczewkach w tej sytuacji...
|
|
|
#2004 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III
Ja wolę iść na basen ślepa niż w miesięcznych.
Tapnięte z mojego HTC ONE V |
|
|
|
|
#2005 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny możecie mi polecić jakieś soczewki ?
Nie mam wady wzroku, oczy mam błekitne, a chciałabym bardziej intenstywne, może wpadające w turkus Na razie na próbę, może jakieś z allegro ?Ja się totalnie na tym nie znam
|
|
|
|
|
#2006 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nic, na razie je prowizorycznie super glue skleję i będę je zakładać do basenu.
|
|
|
|
|
|
#2007 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2008 |
|
Zakorzenienie
|
Aaa nie, to ja nie pływam aż tak, chodziło mi o basen koło domu
Z tym że mój ojciec lubi z zaskoczenia mnie wrzucać do wody
|
|
|
|
|
#2009 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() to chyba te sklejone okulary będą najlepszym rozwiązaniem, chociaż ja bym wybrała soczewki jednodniowe. Raz w roku wydać trochę więcej pieniędzy a mieć za to święty spokój i wygodę...
|
|
|
#2010 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Hej, soczewki dobiera lekarz, ale jeśli pytasz o nasze doświadczenia, to polecam chyba aktualnie jedyne jednodniówki silikonowe TruEye firmy J&J. Wytrzymują cały dzień w górach w deszczu i wietrze i spanie w samochodzie.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:38.

. Tak właśnie podejrzewam, że będę musiała iść na kompromis. Jeszcze jedno mi przyszło do głowy- może za często zmieniałam soczewki nie dając oczkom się przyzwyczaić. Może jednak powinnam przynajmniej tydzień ponosić daną kombinację mocy, a ja zmieniałam np. co dwa -trzy dni. No i przy następnej wizycie w gabinecie zasugeruję Biofinity multifocal.
. No nie wiem czy ćwiczenie akomodacji da coś w moim wieku- niestety 18 dawno skończyłam
, muszę odnaleźć i pooglądać- a nuż trochę pomoże ?

.