Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-21, 23:53   #1981
Iwona_50
Raczkowanie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III

Fiolka85- bardzo dziękuję za tak obszerną odpowiedź - prawdę mówiąc właśnie liczyłam na Ciebie , bo jesteś kompetentną osobą . Tak właśnie podejrzewam, że będę musiała iść na kompromis. Jeszcze jedno mi przyszło do głowy- może za często zmieniałam soczewki nie dając oczkom się przyzwyczaić. Może jednak powinnam przynajmniej tydzień ponosić daną kombinację mocy, a ja zmieniałam np. co dwa -trzy dni. No i przy następnej wizycie w gabinecie zasugeruję Biofinity multifocal.

---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ----------

Cytat:
Napisane przez butterfly 1 Pokaż wiadomość
Iwona_50 ,jak długo nosisz soczewki ? Ja też miałam problem z akomodacją oka i też miałam problem z ostrością z bliska . Dziewczyny tu dawały wcześniej filmik jak ćwiczyć akomodacje , niestety niewiele Ci mogę pomóc ,bo sama jestem laikiem .
Zaczęłam moją przygodę z soczewkami 8 tygodni temu. Jestem ciągle jeszcze w fazie dobrania najlepszego "widzenia " . No nie wiem czy ćwiczenie akomodacji da coś w moim wieku- niestety 18 dawno skończyłam , i pogorszenie akomodacji jest wynikiem zmian związanych z wiekiem. Niemniej dziękuję za przypomnienie mi o filmiku- czytając ten wątek natknęłam się na to , ale prawdę mówiąc nie oglądałam , muszę odnaleźć i pooglądać- a nuż trochę pomoże ?
Iwona_50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-23, 13:49   #1982
osasok
Przyczajenie

Cześć

jakby ktoś chciał to mam soczewki na zbyciu, a szkoda wywalić;dla astygmatyków: 2 tygodniowe.
-4,25 cylinder -0,75 kąt 170 1 sztuka
-3.75 cylinder -0.75 kąt 170 3 sztuki
BC 8.6 DIA 14.5 , Acuvue Oasys, długa ważność, ja jestem po laserze więc już mi nie będą potrzebne (a na pewno nie takie mocne ). Jakby co to mail: a.gambusz@gmail.com

Pozdrawiam

ps. nie na sprzedaż - oddam je, tylko koszty przesyłki pokryć i tyle

Edytowane przez osasok
Czas edycji: 2013-06-23 o 13:50
osasok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-24, 10:37   #1983
zmi
Raczkowanie

Witajcie,
w kwestii soczewek i w ogóle wad wzroku jestem baaardzo początkująca
próbuje czytac ten wątek i poprzednie, ale sporo czasu to zajmuje, a do środy (najpóźniej ) muszę oddzwonić do VE w celu potwierdzenia zakupu soczewek.
I sprawa wygląda tak:
kiedyś tak z 8lat temu już wiedziałam ze mam wade wzroku, bo zaczynałam xle widzić, poszłam do VE zrobili mi okulary, i powiedzieli że mam krótkowzroczność niewielką i astygmatyzm, i ze względu na ten właśnie soczewki mi odradzają, bo sa bardzo drogie.
I tak przez ten czas męczyłam się w okularach.
Ale nie dawno powiedziałam dość, i postanowiłam przejść na soczewki, bo słyszałam, że toryczne są coraz tańsze.
I faktycznie - za 140zł jest badanie i dobranie, oraz zapas soczewek na 3 miesiące, plus tydzień próbny.
I teraz mam właśnie ten tydzień próbny od wczoraj i pierwsze problemy

po pierwsze nie wiem jak sprawdzić jaką mam wade? w salonie nie szło się dowiedzieć, a na tej kartce którą od nich dostałam nie wiem co te cyferki oznaczają? po drugie rożnią się od cyferek na pudełku z próbnymi soczewkami

i w końcu po trzecie, ja wcale w nich tak super nie widze - często pojawia się mgła i taki efekt jakby obraz się trząsł i robił się zamazani i szklany, ale są momenty w miare ok.
Najgorsze było jednak to że założyć soczewki to szybko założyłam , ale zdjąć jednej nie mogłam - przykleiła mi się do oka i musiałam ją na siłe rwać i już się przestraszyłam czy ja razem z warstwą oka jej nie zerwe, bardzo się tak 'zassała" Oczy mam raczej suche, wiec to pewnie przyczyna ale co zrobić żeby tego uniknąć w przyszłości? bo dzisiaj mam tak oko zmasakrowane (białko czerwone i ból jak po uderzeniu) ze nie mam mowy o włożeniu soczewki

Poradźcie coś proszę
zmi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-24, 17:16   #1984
czarna_90
Raczkowanie

Niestety, to jaką masz wadę możesz dowiedzieć się tylko do okulisty. Proponuje jeszcze raz przyjrzeć się tym kartką, które od nich dostałas, albo ew. zadzwonić do salonu, powinni udzielić Ci takiej informacji.
Jeśli chodzi o zdejmowanie, to oczywiście możesz używać kropli, jednak uważam, że to kwestia wprawy i nie mogłaś zdjąć soczewki, bo po prostu jeszcze nie potrafisz tego robić - na uczysz się
czarna_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 16:57   #1985
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zmi Pokaż wiadomość
Witajcie,
w kwestii soczewek i w ogóle wad wzroku jestem baaardzo początkująca
próbuje czytac ten wątek i poprzednie, ale sporo czasu to zajmuje, a do środy (najpóźniej ) muszę oddzwonić do VE w celu potwierdzenia zakupu soczewek.
I sprawa wygląda tak:
kiedyś tak z 8lat temu już wiedziałam ze mam wade wzroku, bo zaczynałam xle widzić, poszłam do VE zrobili mi okulary, i powiedzieli że mam krótkowzroczność niewielką i astygmatyzm, i ze względu na ten właśnie soczewki mi odradzają, bo sa bardzo drogie.
I tak przez ten czas męczyłam się w okularach.
Ale nie dawno powiedziałam dość, i postanowiłam przejść na soczewki, bo słyszałam, że toryczne są coraz tańsze.
I faktycznie - za 140zł jest badanie i dobranie, oraz zapas soczewek na 3 miesiące, plus tydzień próbny.
I teraz mam właśnie ten tydzień próbny od wczoraj i pierwsze problemy

po pierwsze nie wiem jak sprawdzić jaką mam wade? w salonie nie szło się dowiedzieć, a na tej kartce którą od nich dostałam nie wiem co te cyferki oznaczają? po drugie rożnią się od cyferek na pudełku z próbnymi soczewkami

i w końcu po trzecie, ja wcale w nich tak super nie widze - często pojawia się mgła i taki efekt jakby obraz się trząsł i robił się zamazani i szklany, ale są momenty w miare ok.
Najgorsze było jednak to że założyć soczewki to szybko założyłam , ale zdjąć jednej nie mogłam - przykleiła mi się do oka i musiałam ją na siłe rwać i już się przestraszyłam czy ja razem z warstwą oka jej nie zerwe, bardzo się tak 'zassała" Oczy mam raczej suche, wiec to pewnie przyczyna ale co zrobić żeby tego uniknąć w przyszłości? bo dzisiaj mam tak oko zmasakrowane (białko czerwone i ból jak po uderzeniu) ze nie mam mowy o włożeniu soczewki

Poradźcie coś proszę
Jeżeli masz podrażnione, zaczerwienione oczy to nie zakładaj dzisiaj soczewek. Poczekaj aż to minie.
Jeżeli soczewka wyschnie i przyklei się do oka, nie powinno się jej na siłę wyjmować, ponieważ można podrażnić nabłonek rogówki. Najlepiej nawilżyć oko kroplami nawilżającymi ,odczekać kilka minut i spróbować ponownie. To powinni wystarczyć.
Jeżeli soczewki będą tak mocno wysychać to najlepiej spróbować inny typ soczewek, ewentualnie zmienić płyn do pielęgnacji lub jeżeli nic nie pomoże -nawilżać oczy sztucznymi łzami, unikać klimatyzacji i suchego ciepłego powietrza, pamiętać o prawidłowym mruganiu i ograniczyć czas noszenia soczewek.

Jak długo miałaś na sobie pierwszego dnia soczewki?
być może nosiłaś je za długo, zaleca się aby stopniowo wydłużać czas noszenia zaczynając od 2-4 godzin dziennie.
Stary 2013-06-25, 17:40   #1986
zmi
Raczkowanie

Dziękuję Dziewczyny za odpowiedź

a więc tak - soczewki miałam założone krótko-około 4-5godzin, wczoraj jak je zdejmowałam już było lepiej, w sumie bez problemów.
Doczytałam, że wiele dziewczyn używa kropli nawilżających, i teraz wiem już po co, bo wcześniej takie dziwne mi się wydawało, ze tyle osób ma suche oczy

Mam jeszcze wątpliwości czy mam dobrze dobrane soczewki, wyniki badania mam takie:
OP
sph: -1,5 cyl: -1,25 Oś 180 Add 0,00
Add: 0,00 Pri 0,00 Śr 14,00 BC2 0.00

OL
Sph -1,50 cyl 1,25 Oś 180 Add 0.00
BC1 8,40 Śr 14

Natomiast na soczewkach mam takie napisy:
8,7 14,5 -1,50 -1,25x180

I mam tak jakby wrażenie, że soczewka jest trochę przy duża?? nie wiem czy można tak odczuwać, czuję tak jakby jej krawędzie trochę, czasem mam mgłę, czasem obraz się rozmywa, nie wiem jak to opisać. Ale jak chodze dłużej to w sumie jest ok, lepiej niż w okularach chyba...

Macie jakieś rady, żeby podjąć dobrą decyzję odnośnie zamówienia soczewek już tych 3miesięcznych?
Bo w sumie nie wiem jak to powinno się widzieć w soczewkach i co określa się mianem komfortu

Nie jest źle ale i szału nie ma
Soczewki jakie mi dali w ve to IWear XR toric Supreme
zmi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 22:15   #1987
tegochcialam
Raczkowanie

Zaczęłam nosić soczewki 1 czerwca (miesięczne), dzisiaj już mnie strasznie uwierały i zauważyłam, że są już inne w dotyku, czy to znaczy, że jutro mogę już zacząć nowe? Czy lepiej odczekać już do tego 1?
tegochcialam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-26, 18:47   #1988
myszka__77
Zakorzenienie

Witam w wątku
Nosze soczewki od soboty Acuvue 1-Day TRUEYE i też borykam się w lewym oku z lekkim zamgleniem i nie taką ostrością jak w okularach, czy to normalne zjawisko?
Stary 2013-06-26, 19:25   #1989
Malfinka86
Raczkowanie

GG do Malfinka86 Send a message via Skype™ to Malfinka86

Cytat:
Napisane przez myszka__77 Pokaż wiadomość
Witam w wątku
Nosze soczewki od soboty Acuvue 1-Day TRUEYE i też borykam się w lewym oku z lekkim zamgleniem i nie taką ostrością jak w okularach, czy to normalne zjawisko?
Myszko ja tez tak miałam na początku, ale po chyba 2 dniach minęło. Strasznie mnie tez uwierały dopóki się oko nie przyzwyczaiło Może odczekaj jeszcze kilka dni? A jeśli sytuacja się nie zmieni chyba dobrze byłoby wybrać się do okulisty..
Stary 2013-06-26, 20:33   #1990
myszka__77
Zakorzenienie

Dzięki Te zamglenie ma od niedzieli, czyli 3 dzień poczekam do soboty i pójdę do okulisty
Mnie na szczęście nic nie uwiera, wcale nie czuję, że noszę soczewki, choć mam wrażliwe oczy

Edytowane przez myszka__77
Czas edycji: 2013-06-26 o 20:35
myszka__77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-26, 20:39   #1991
Malfinka86
Raczkowanie

Moje pierwsze soczewki to była totalna porażka, już nigdy więcej ich nie kupię (miałam Soflensy 59). Acuvue były fajne, bo potrafiłam je doskonale zdejmować i zakładać i wcale nie czułam, że mam soczewki. Teraz testuję Air Optixy i jest niby wszystko ok, ale jak patrze w lustro, to widać, że wokół tęczówek mam obwódki. I to mnie denerwuje
Stary 2013-06-26, 21:28   #1992
myszka__77
Zakorzenienie

Podobno Acuvue 1-DAY Moist też są spoko
Stary 2013-06-27, 07:55   #1993
Aimee_J
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malfinka86 Pokaż wiadomość
Moje pierwsze soczewki to była totalna porażka, już nigdy więcej ich nie kupię (miałam Soflensy 59). Acuvue były fajne, bo potrafiłam je doskonale zdejmować i zakładać i wcale nie czułam, że mam soczewki. Teraz testuję Air Optixy i jest niby wszystko ok, ale jak patrze w lustro, to widać, że wokół tęczówek mam obwódki. I to mnie denerwuje
Podobno w soczewkach mam bardziej niebieskie oczy
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 10:17   #1994
natalkaa7522
Zakorzenienie

Moje też trochę zmieniają kolor. Kolor oczu miałam jasny zielony, a teraz jest trochę przygaszony.
Stary 2013-06-27, 10:30   #1995
Aimee_J
Zakorzenienie

Ja mam bliżej nieokreślony. Ni to szary, ni to niebieski, ni to zielony
Stary 2013-06-27, 17:59   #1996
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aimee_J Pokaż wiadomość
Ja mam bliżej nieokreślony. Ni to szary, ni to niebieski, ni to zielony

Ja mam takie "normalnie", zależy od oświetlenia. Natomiast w soczewkach stalowo-błękitne, co wygląda lekko przerażająco.
Stary 2013-06-27, 18:40   #1997
Malfinka86
Raczkowanie

Ja mam z kolei ciemnoniebieskie
A normalnie takie niebiesko-szare, trochę wyblakłe
Stary 2013-07-03, 12:12   #1998
esfira
Zakorzenienie

Hej Dziewczyny, jakie soczewki jednodniowe polecacie? na razie mam iWear z VE (wiem, że to chyba to samo, co Focus Dailies, tylko w innym opakowaniu), ale nie pasują mi w 100%, chciałabym poszukać czegoś lepszego (oczywiście cena też gra rolę)

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-03, 22:03   #1999
maruda80
Zakorzenienie

Odp: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III

Dla mnie najlepsze soczewki jednodniowe to zeissy, zadne inne nie dorownaly. Wlasnie planuje kupic. Obecnie uzywam biofinity ale jak dla mnie porazka. Mialam tez z johnsona active ale tez klapa.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

maruda80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-04, 11:36   #2000
natalkaa7522
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
Dla mnie najlepsze soczewki jednodniowe to zeissy, zadne inne nie dorownaly. Wlasnie planuje kupic. Obecnie uzywam biofinity ale jak dla mnie porazka. Mialam tez z johnsona active ale tez klapa.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Dlaczego?

A stanie się coś z soczewkami jeżeli chlor mi wpadnie do oczu? Wiem że dziewczyny na basen kupują często jednodniowe soczewki ale ja się będę kąpać prawdopodobnie codziennie przez 2 miesiące więc mi się to nie opłaca.
Stary 2013-07-04, 17:36   #2001
maruda80
Zakorzenienie

Biofinity cały czasu czuję na oczach że je mam, do tego nie dam rady w nich chodzić więcej niż 3-4 godz. pojawia się uczucie "piasku na oczach".
Akurat u mnie tylko zeissy zdają egzamin - nie czuję ich na oczach, czasem zapominam że je mam, do tego wytrzymuję bez problemu nawet do 16 godz. - bez żadnych podrażnień i dyskomfortu. Tylko szkoda że cena zaporowa

maruda80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-04, 20:39   #2002
myszka__77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
Biofinity cały czasu czuję na oczach że je mam, do tego nie dam rady w nich chodzić więcej niż 3-4 godz. pojawia się uczucie "piasku na oczach".
Akurat u mnie tylko zeissy zdają egzamin - nie czuję ich na oczach, czasem zapominam że je mam, do tego wytrzymuję bez problemu nawet do 16 godz. - bez żadnych podrażnień i dyskomfortu. Tylko szkoda że cena zaporowa
Moje Acuvue 1-Day TRUEYE ostatnio wytrzymały 18 h, bo nocą byłam w podroży
Stary 2013-07-04, 22:03   #2003
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez natalkaa7522 Pokaż wiadomość
Dlaczego?

A stanie się coś z soczewkami jeżeli chlor mi wpadnie do oczu? Wiem że dziewczyny na basen kupują często jednodniowe soczewki ale ja się będę kąpać prawdopodobnie codziennie przez 2 miesiące więc mi się to nie opłaca.
Na pewno bardziej się opłaca nosić przez dwa miesiące soczewki jednodniowe niż dorobić się zapalenia rogówki, przez nieprawidłowe użytkowanie soczewek kontaktowych.

Soczewki wielokrotnego użytku nie powinny mieć kontaktu z niesterylną wodą ( basen, jezioro, morze) ponieważ drobnoustroje czy np chlor znajdujące się w wodzie są wchłaniane do soczewki i może samej soczewce wiele nie zaszkodzą, ale Twojej rogówce mogą wyrządzić duuużą krzywdę.

Stanowczo odradzam oszczędzanie na soczewkach w tej sytuacji...
Stary 2013-07-04, 22:07   #2004
Aimee_J
Zakorzenienie

Odp: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III

Ja wolę iść na basen ślepa niż w miesięcznych.

Tapnięte z mojego HTC ONE V
Stary 2013-07-05, 00:11   #2005
Trzy_metry_nad_niebem
Raczkowanie

Dziewczyny możecie mi polecić jakieś soczewki ?
Nie mam wady wzroku, oczy mam błekitne, a chciałabym bardziej intenstywne, może wpadające w turkus Na razie na próbę, może jakieś z allegro ?
Ja się totalnie na tym nie znam
Trzy_metry_nad_niebem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-05, 10:59   #2006
natalkaa7522
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Na pewno bardziej się opłaca nosić przez dwa miesiące soczewki jednodniowe niż dorobić się zapalenia rogówki, przez nieprawidłowe użytkowanie soczewek kontaktowych.

Soczewki wielokrotnego użytku nie powinny mieć kontaktu z niesterylną wodą ( basen, jezioro, morze) ponieważ drobnoustroje czy np chlor znajdujące się w wodzie są wchłaniane do soczewki i może samej soczewce wiele nie zaszkodzą, ale Twojej rogówce mogą wyrządzić duuużą krzywdę.

Stanowczo odradzam oszczędzanie na soczewkach w tej sytuacji...
Kurcze.. Normalnie bym okulary założyła z tym że mi się złamały Ale nic, na razie je prowizorycznie super glue skleję i będę je zakładać do basenu.
Stary 2013-07-06, 14:46   #2007
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Trzy_metry_nad_niebem Pokaż wiadomość
Dziewczyny możecie mi polecić jakieś soczewki ?
Nie mam wady wzroku, oczy mam błekitne, a chciałabym bardziej intenstywne, może wpadające w turkus Na razie na próbę, może jakieś z allegro ?
Ja się totalnie na tym nie znam
Soczewki kontaktowe dobiera się na badaniu u specjalisty. Przez internet nie da się tego zrobić, więc w tej kwestii nie pomożemy.

Cytat:
Kurcze.. Normalnie bym okulary założyła z tym że mi się złamały Ale nic, na razie je prowizorycznie super glue skleję i będę je zakładać do basenu.
są też dostępne okulary pływackie z odpowiednią mocą
Stary 2013-07-07, 11:33   #2008
natalkaa7522
Zakorzenienie

Aaa nie, to ja nie pływam aż tak, chodziło mi o basen koło domu Z tym że mój ojciec lubi z zaskoczenia mnie wrzucać do wody
Stary 2013-07-07, 15:42   #2009
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Aaa nie, to ja nie pływam aż tak, chodziło mi o basen koło domu Z tym że mój ojciec lubi z zaskoczenia mnie wrzucać do wody
haha, no to by było dobre, chodzić cały dzień w okularach pływackich na wszelki wypadek, gdyby ktoś chciał Cię wrzucić do wody

to chyba te sklejone okulary będą najlepszym rozwiązaniem, chociaż ja bym wybrała soczewki jednodniowe.
Raz w roku wydać trochę więcej pieniędzy a mieć za to święty spokój i wygodę...
Stary 2013-07-08, 12:30   #2010
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Mimo zawartości chloru woda na basenie nie jest sterylna, a i sam chlor nie jest niczym przyjemnym dla oczu, często narzekają na to sportowcy. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale polski klimat na pewno nie pozwoli na codzienne kąpiele w basenie.
Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny, jakie soczewki jednodniowe polecacie? na razie mam iWear z VE (wiem, że to chyba to samo, co Focus Dailies, tylko w innym opakowaniu), ale nie pasują mi w 100%, chciałabym poszukać czegoś lepszego (oczywiście cena też gra rolę)
Hej, soczewki dobiera lekarz, ale jeśli pytasz o nasze doświadczenia, to polecam chyba aktualnie jedyne jednodniówki silikonowe TruEye firmy J&J. Wytrzymują cały dzień w górach w deszczu i wietrze i spanie w samochodzie.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości