Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2 - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-05, 11:17   #481
Hosenka*
Zakorzenienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:
Napisane przez Metamfetaminax Pokaż wiadomość
Miałam się odezwać więc piszę. Ale niestety brak dobrych wieści. We wtorek mam zabieg dopiero. Chyba,że coś ruszy wcześniej. Podobno lepiej jak sama poronię. Wczoraj miałam napisać,ale byłam strasznie rozbita.Lekarz trochę mnie pocieszył i dziś mogę powiedzieć,że jest żywym aniołem,mimo,że rok temu miał nieprzyjemny incydent w zawodzie.
Dzisiaj jest mi też trudno,ale nie płakałam jak wczoraj i przedwczoraj.Mam nadzieję,że następnym razem będzie lepiej i,że po coś jest to cierpienie teraz,żeby następnym razem było o wiele lepiej
Nie wiem tylko jak się przygotować do tego zabiegu. Wczoraj lekarza zapomniałam zapytać i wiem tylko,że muszę zmyć paznokcie,wziąć piżamę,dokumenty i kapcie. A google niestety wiele powiedzieć mi nie chce. Mam nadzieję,że sama poronię na dniach,bo trochę ciężko mi się patrzy na ten brzuch,że jednak został trochę dalej i ciężko mi żyć ze świadomością,że "domek" jeszcze pozostał,ale pusty.

A wam życzę aby wasze maluchy urodziły się całe i zdrowe ! Abyście jak najszybciej poczuły jak wasze dzieci nie dają wam spać po nocach przez kopanie I aby było was tu dużo więceej Mam nadzieję,że jeszcze na tym forum za jakiś czas napiszę,że bocian nas odwiedził
Lepiej weź koszulę.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 11:18   #482
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
nie denerwuj się- najważniejsze, że jesteś pod opieką dobrego lekarza.
Jestem pewna, że Pappa rozwieje wszelkie wątpliwości i wszystko będzie dobrze

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

ja też się strasznie bałam odebrac wyniki- niby człowiek żyje "czysto" ale własnie nigdy nie wiadomo..
Pocieszał mnie tylko fakt, że podobno jeśli wykryją nowa zakażenie to mają obowiązek to rejestrować itp i dzwonią do pacjenta aby stawił się w przychodni- jakaś procedura jest rejestracji i opieki zakażonych HIV.
Ile czekałaś na wynik? I jaki jest koszt badania?
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 11:19   #483
isia4891
Zadomowienie

Kluska- rzeczywiscie tak jak dziewczyny piszą nie powinno sie stosować masci witaminowej, szczegolnie ze w okolicach bikini ...miejscowo jak nie ma rany odkrytej to sporadycznie ja np używam
ejani- lekarz zaleca przegląd ząbków czy nie ma póchnicy bo jakis tam ma wplyw na dziecko..moj dentysta mówił mi, że w II trymestrze juz można, nawet ze znieczuleniem, ja ide we wtorek własnie i bez znieczulenia zawsze wytrzymuje.
agoola83- a jak przeziernośc karkowa i kosc nosowa ci wyszła, bo to też ma ogromne znaczenie, ja też czekam na wyniki z krwi...nie martw sie bedzie dobrze, to tylko statystyki są ;-)

Własnie mnie ochota naszła na czekolade truskawkową, a wczoraj zaspokoiłam zachciankę na gołąbki, które od miesiaca za mna chodziły ;-) i mama sie zlitowała i zrobiła je dla mnie ;-)
A jesli chodzi o wątróbke to pytałam dwoch lekarzy, bo lubie drobiową i mi powiedzieli, że może jakbym jadła ja codziennie to mogłaby zaszkodzić, a jesli raz na jakis czas to wolno ;-) ryby wedzone też mi pozwolił, a jajka na miękko tez jadam, jestem po badaniach i żyje i chora nie jestem.

Edytowane przez isia4891
Czas edycji: 2013-07-05 o 11:23
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 11:19   #484
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
Bo u nas się takich informacji nie ujawnia. Po co straszyć społeczeństwo?
Ja wolę chuchać na zimne. Nawet u kosmetyczki można się tym zarazić.
No ale chyba mi nie powiesz, że pakuje się w nowe opakowania stare igły i strzykawki bo już całkiem zwątpię...
Ja dziwna kobieta jestem bo u kosmetyczki w życiu nie byłam nie wiedziałabym chyba co mam u niej robić.
Jednak najwięcej przypadków zarażeń hiv to nieodpowiedzialne zachowania seksualne. Dla mnie żałosne jest to, że się mówi, że prezerwatywa chroni w 100% przed zarażeniem, co już dawno udowodniono, że tak nie jest. No fakt...zmniejsza ryzyko i jednak trudniej się zarazić w prezerwatywie niż bez, ale wiara w 100% pewności jest utopią.
Stary 2013-07-05, 11:23   #485
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez tajeczka Pokaż wiadomość
Hejka
Meta
ja normalnie świra dostaję, za tydzień mam USG, a najchętniej poszłabym już teraz.... Martwi mnie brak jakichkolwiek objawów.... wcześniej jak poleciałam prywatnie w 7 tyg., poleciałam z tych samych powodów, i wszystko było ok, ale jakoś dalej mnie wszystko to martwi.
Chciałabym pójść dzisiaj, ale wszyscy mnie uspokajają, że wszystko jest ok....

Rozumiem to,bo ja w sumie też czuję się OK i denerwuję. Tylko,że ja jeszcze nie miałam Usg ani jednego.
Myślę,że będzie dobrze,a ty jesteś szczęściarą która dobrze ciążę przechodzi.

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
Gosia, Ty tak na podwórku masz te kaczuszki (czy co to tam koło Twojego przystojniaka biega), czy to park?
Kaczuszki z parku. Mamy taki całkiem niedaleko domu,bardzo duży,ogromna przestrzeń zielona,woda,dwa duże place zabaw,restauracja,pod dachem też jest dla dzieci sala zabaw. Bardzo fajnie.

Cytat:
Napisane przez forester Pokaż wiadomość

gosia261282 mały słodziak z Twojego synka
.

Cytat:
Napisane przez agoola83 Pokaż wiadomość

U mnie się trochę skomplikowało, byłam wczoraj na badanaiach genetycznych w ligocie i niestety nie jest różowo.. ryzyko zespołu Downa 1:181...czekamy na Pappe 10 dni potem dalsze decyzje, wstępnie zaproponowano nam NIFTY, jedyne 3000zł....albo amniopunkcję....ciężko, ale jakoś, w głębi ducha odczuwam nadzieję, że jednak będzie dobrze...Tż także....Zobaczymy...Pół nocy czytałam o tym wszystkim...test NIFTY wyklucza tylko trzy trisomie, amniopunkcja 200 innych różnych chorób. Cieszę się, że pojechałam do jednego z najlepszych lekarzy na śląsku i to właśnie on się nami zajął....
Trzymam kciuki z całej siły,aby fasolka była zdrowa!

Co do badania na hiv tu robią to w standardzie. Generalnie to o wszystko pytają czy mogą coś zrobić: czy mogą krew pobrać,czy mogą zmierzyć ciśnienie,czy zgadzam się na badanie Usg. Ale nie pytali się czy zgadzam się na to jedno badanie tylko ogólnie czy OK,że krew mi pobiorą.
Stary 2013-07-05, 11:23   #486
ejani
Zadomowienie

Cytat:
cholera jasna.. to nie dobrze szczególnie że lato idzie i średnio fajnie być zapoconym a znów codziennie się golić to też nie bardzo- wiadomo podrażnienia itp.. szkoda że tych kremów nie można używać....

Dziewczynki pisałyście o golarkach dla kobiet- możecie polecić jakieś modele bo może kupię
ja mam depilator philipsa z wymienną głowicą SATINPERFECT HP6578/00 dzięki czemu mniej sprzętów teraz jakoś drogie są, ze 2 lata temu dostałam na jakieś święto i kosztował koło 300 zł, ale warto

a tak przy okazji gdzieś czytałam, że nie powinno się używać wosków albo depilatorów właśnie ale już nie pamiętam dlaczego, wiecie coś na ten temat? to chodzi o stres czy ból, czy raczej jakieś hałasy albo drgania mogą przeszkodzić dziecku?
Stary 2013-07-05, 11:24   #487
tajeczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Kluska- rzeczywiscie tak jak dziewczyny piszą nie powinno sie stosować masci witaminowej, szczegolnie ze w okolicach bikini ...miejscowo jak nie ma rany odkrytej to sporadycznie ja np używam
ejani- lekarz zaleca przegląd ząbków czy nie ma póchnicy bo jakis tam ma wplyw na dziecko..moj dentysta mówił mi, że w II trymestrze juz można, nawet ze znieczuleniem, ja ide we wtorek własnie i bez znieczulenia zawsze wytrzymuje.
agoola83- a jak przeziernośc karkowa i kosc nosowa ci wyszła, bo to też ma ogromne znaczenie, ja też czekam na wyniki z krwi...nie martw sie bedzie dobrze, to tylko statystyki są ;-)

Własnie mnie ochota naszła na czekolade truskawkową, a wczoraj zaspokoiłam zachciankę na gołąbki, które od miesiaca za mna chodziły ;-) i mama sie zlitowała i zrobiła je dla mnie ;-)
nade mną teściowa się zlitowała i robiła kaszę z sosem i schabem, za co mąż i teść mnie "bluzgali" bo kasza i co to w ogóle ma być
natomiast babcię już naszykowałam, że jak wróci z wakacji ma robić gołąbki, pieczony schab i pasztet
miłego dnia dziewczęta, na mnie czas do pracy, będę zaglądać w ciągu dnia
tajeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 11:25   #488
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Ile czekałaś na wynik? I jaki jest koszt badania?

miałam skierowanie od gina razem z innymi badaniami na wynik HIV i na WR czekałam ok 3 dni i odbierałam je osobiście bo to badanie poufne.
Nie płaciłam nic - robiłam w Luxmed w ramach abonamentu
Stary 2013-07-05, 11:26   #489
tajeczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Rozumiem to,bo ja w sumie też czuję się OK i denerwuję. Tylko,że ja jeszcze nie miałam Usg ani jednego.
Myślę,że będzie dobrze,a ty jesteś szczęściarą która dobrze ciążę przechodzi.

Kaczuszki z parku. Mamy taki całkiem niedaleko domu,bardzo duży,ogromna przestrzeń zielona,woda,dwa duże place zabaw,restauracja,pod dachem też jest dla dzieci sala zabaw. Bardzo fajnie.

Trzymam kciuki z całej siły,aby fasolka była zdrowa!

Co do badania na hiv tu robią to w standardzie. Generalnie to o wszystko pytają czy mogą coś zrobić: czy mogą krew pobrać,czy mogą zmierzyć ciśnienie,czy zgadzam się na badanie Usg. Ale nie pytali się czy zgadzam się na to jedno badanie tylko ogólnie czy OK,że krew mi pobiorą.
matka i babcia mnie pocieszają, że one też nie miały w ogóle objawów jakby w ciąży w ogóle nie były i że powinnam się cieszyć no i że na bank dziewczynka będzie w związku z tym
tajeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 11:27   #490
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez forester Pokaż wiadomość
Co do HIV, to mi lekarz powiedział, żebym zrobiła, bo mogą się dopominać o nie w szpitalu. Z drugiej strony, to też bezpieczeństwo dziecka, bo w razie, nie daj Panie Boże, zarażenia, mogą zaraz po porodzie podawać leki.

gosia261282 mały słodziak z Twojego synka

tajeczka ja tez momentami świruje, pewnie jak każda z nas, ale kiedyś ktoś na tym forum napisał, że na pewne rzeczy nie mamy wpływu. No i każdy organizm jest inny i inaczej znosi ciąże.

Ktoś wspomniał o darmowych badaniach np. usg genetyczne, na terenie wlkp. Ja co prawda ciąże prowadzę prywatnie, ale trochę węszyłam w temacie i z tego co wiem to nie płacą tylko kobitki powyżej 35roku życia albo młodsze ze wskazaniami, a reszta to owszem, ale jak ma znajomości w szpitalu na Polnej.
Jesteś z wielkop może prześle Ci namiary na lekarzy z mojej okolicy z pewnoscią jak umówisz się na wizyte to dostaniesz skierowanie
Stary 2013-07-05, 11:28   #491
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez em ma Pokaż wiadomość
Jednak najwięcej przypadków zarażeń hiv to nieodpowiedzialne zachowania seksualne. Dla mnie żałosne jest to, że się mówi, że prezerwatywa chroni w 100% przed zarażeniem, co już dawno udowodniono, że tak nie jest. No fakt...zmniejsza ryzyko i jednak trudniej się zarazić w prezerwatywie niż bez, ale wiara w 100% pewności jest utopią.

nic nie chroni w 100% ani przed ciążą ani przed zarażeniem się chorobami. Poza tym HIV można się zarazić przez płyny ustrojowe a to nie tylko "tamten płyn" to jeszcze krew i inne.
tu jest dużo informcji na ten temat http://www.aids.gov.pl/?page=wiedza&act=doctors&id=15
Stary 2013-07-05, 11:30   #492
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
No ale chyba mi nie powiesz, że pakuje się w nowe opakowania stare igły i strzykawki bo już całkiem zwątpię...
Ja dziwna kobieta jestem bo u kosmetyczki w życiu nie byłam nie wiedziałabym chyba co mam u niej robić.
Ja też zawsze widzę,że otwierają nowe igły,nie sądzę,żeby tą drogą można było się zarazić,bo przecież są sterylne. Co do prezerwatywy,to moja córa jest z pękniętego kondoma,więc i na zarażenie się hiv jest szansa.
Ja do kosmetyczki chodzę tylko brwi sobie zrobić.

Koleżanka kiedyś miała sytuację,że zakuła się igłą ze strzykawki. Pracowała w szpitalu jako salowa i stało się to gdy wyjmowała śmieci.

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ----------

Cytat:
Napisane przez tajeczka Pokaż wiadomość
matka i babcia mnie pocieszają, że one też nie miały w ogóle objawów jakby w ciąży w ogóle nie były i że powinnam się cieszyć no i że na bank dziewczynka będzie w związku z tym

Ja przy córce codziennie miałam
A przy synku ani razu i generalnie też czułam sie super,jakbym w ciąży nie była.
Stary 2013-07-05, 11:31   #493
forester
Zadomowienie

Badania na HIV można zrobić w punktach konsultacyjno diagnostycznych w każdym większym mieście. Tutaj coś na ten temat: http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawd...owo_34685.html

są za darmo i bez skierowania. Ja jak wybiorę się do Poznania do okulistki, to zajdę i zrobię sobie badanie. Tż też zabiorę, niech go choć raz ze mną kujną

Lolita25 chętnie te namiary wezmę. Bardzo pięknie proszę na priv

Edytowane przez forester
Czas edycji: 2013-07-05 o 11:33
forester jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 11:34   #494
perfuzja
Zakorzenienie

Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:
Igły i strzykawka nie, ale większość sprzętu u dentysty jest myta, wkładana do jednorazowych opakowań, sterylizowana i używana.
Jak trafi sie ktoś, kto chce oszczędzić czas albo pieniądze ma sterylizacji (i na przykład "puszcza" autoklaw na 10 minut za krótko) to zaczynaja sie problemy.

Dokładnie tak samo to wyglada u kosmetyczki, przy przekluwaniu czegokolwiek, u tatuazysty...
Juz nie mówiąc o skomplikowanych badaniach czy operacjach (choć tutaj pradopodobienstwo złego wysterylizowania bardzo spada, no bo jednak).

Poza tym: ufacie swoim partnerom tam bezgranicznie, zeby narażać zycie swojego dziecka? Ja jestem w 99,9% pewna, ze mój maz mnie nie zdradził i nie zdradza. Ale to nie wystarcza, żebym była gotowa ryzykować bezsensowne zarażenie mojego dziecka.

Co prawda HIV nie jest tak łatwo zarazić sie jak HCV, to badać sie trzeba.

Edytowane przez perfuzja
Czas edycji: 2013-07-05 o 11:47
perfuzja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 11:35   #495
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
a tego co wiem jest obowiązkowy i powinien być zrobiony przy pierwszych badaniach krwi
Mi lekarz mówił że można zrobić to badanie, ale nie jest obowiązkowe.

Instagram

Stary 2013-07-05, 11:36   #496
isia4891
Zadomowienie

[QUOTE=Metamfetaminax;4164 1348]Miałam się odezwać więc piszę. Ale niestety brak dobrych wieści. We wtorek mam zabieg dopiero. Chyba,że coś ruszy wcześniej. Podobno lepiej jak sama poronię. Wczoraj miałam napisać,ale byłam strasznie rozbita.Lekarz trochę mnie pocieszył i dziś mogę powiedzieć,że jest żywym aniołem,mimo,że rok temu miał nieprzyjemny incydent w zawodzie.
Dzisiaj jest mi też trudno,ale nie płakałam jak wczoraj i przedwczoraj.Mam nadzieję,że następnym razem będzie lepiej i,że po coś jest to cierpienie teraz,żeby następnym razem było o wiele lepiej
(...)

Trzymaj się, pamiętaj, że po burzy zawsze wychodzi słoneczko...i ono dla Ciebie też wkrótce zaswieci ;-*
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 11:37   #497
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Chodziło mi o to, ze niestety nie jesteś w stanie przewidzieć wszystkiego i przypadek może sprawić, ze się zarazisz, dlatego takie badanie powinno być robione regularnie. Tak samo jak regularnie chodzi się na cytologię czy USG piersi. Profilaktyka przede wszystkim.
Stary 2013-07-05, 11:50   #498
_Kluska_
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Poza tym: ufacie swoim partnerom tam bezgranicznie, zeby narażać zycie swojego dziecka? Ja jestem w 99,9% pewna, ze mój maz mnie nie zdradził i nie zdradza. Ale to nie wystarcza, żebym była gotowa ryzykować bezsensowne zarażenia mojego dziecka.
Akurat o zdradzie jakoś pod tym kątem nie myślałam, ale większość z nas i naszych tżtów miała w życiu kontakty seksualne z więcej niż jedną osobą. Śpiąc z kimś śpisz z jego poprzednimi kobietami i mężczyznami tych kobiet. Jeśli ktoś z tych osób miał pecha i np dentysta go zaraził to i my jesteśmy zagrożeni.
Zawsze mnie to przerażało.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

II kreski - 09.05.2013

23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania

Pyza dorasta
_Kluska_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 11:51   #499
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
To znaczy gdzie i jak? bo w sumie mówi się tylko o wielu partnerach seksualnych i np narkomanach.
Choćby u dentysty.

Instagram

Stary 2013-07-05, 11:54   #500
agoola83
Raczkowanie

Wszystko inne w badaniu wyszło ok, ale przezierność wyszła 2,5,a to trochę za dużo. Czekamy na wynik pappy...trochę się obawiam, bo gdzieś w nocy w necie wyczytałam, że infekcja bakteryjna może działać na niekorzyść wyniku, a ja mam ropną infekcję zatok, gardła i oskrzeli, niestety leczę się antybiotykiem od 3 dni...więc już nastawiam się na dalsze badania. Tak wolę... NIFTY jest do rozważena, ten 1% mnie wytrąca z równowagi, więc rozważymy i/lub amniopunkcję. Muszę wiedzieć, choć sama nie wiem co z tym wynikiem zrobię, jeśli będzie zły...Mój Boże...

16.06.2012r.
t.p. 21.01.2014r.

ZOSIA 21.01.1014r.
agoola83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 11:58   #501
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
Chodziło mi o to, ze niestety nie jesteś w stanie przewidzieć wszystkiego i przypadek może sprawić, ze się zarazisz, dlatego takie badanie powinno być robione regularnie. Tak samo jak regularnie chodzi się na cytologię czy USG piersi. Profilaktyka przede wszystkim.
Wiem, że profilaktyka przede wszystkim i ubolewam że Polska kuluje w tej materii ciągle mimo wszystko ja czuję się bezpiecznie jeśli chodzi o pobieranie krwi.
Cytat:
nic nie chroni w 100% ani przed ciążą ani przed zarażeniem się chorobami. Poza tym HIV można się zarazić przez płyny ustrojowe a to nie tylko "tamten płyn" to jeszcze krew i inne.
tu jest dużo informcji na ten temat http://www.aids.gov.pl/?page=wiedza&act=doctors&id=15
Dzięki za linka
Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Ja też zawsze widzę,że otwierają nowe igły,nie sądzę,żeby tą drogą można było się zarazić,bo przecież są sterylne. Co do prezerwatywy,to moja córa jest z pękniętego kondoma,więc i na zarażenie się hiv jest szansa.
Ja do kosmetyczki chodzę tylko brwi sobie zrobić.

Koleżanka kiedyś miała sytuację,że zakuła się igłą ze strzykawki. Pracowała w szpitalu jako salowa i stało się to gdy wyjmowała śmieci.
Współczuję przeżyć koleżance! Ja bym pewnie panikowała jak głupia

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Igły i strzykawka nie, ale większość sprzętu u dentysty jest myta, wkładana do jednorazowych opakowań, sterylizowana i używana.
Jak trafi sie ktoś, kto chce oszczędzić czas albo pieniądze ma sterylizacji (i na przykład "puszcza" autoklaw na 10 minut za krótko) to zaczynaja sie problemy.

Dokładnie tak samo to wyglada u kosmetyczki, przy przekluwaniu czegokolwiek, u tatuazysty...
Juz nie mówiąc o skomplikowanych badaniach czy operacjach (choć tutaj pradopodobienstwo złego wysterylizowania bardzo spada, no bo jednak).

Poza tym: ufacie swoim partnerom tam bezgranicznie, zeby narażać zycie swojego dziecka? Ja jestem w 99,9% pewna, ze mój maz mnie nie zdradził i nie zdradza. Ale to nie wystarcza, żebym była gotowa ryzykować bezsensowne zarażenia mojego dziecka.

Co prawda HIV nie jest tak łatwo zarazić sie jak HCV, to badać sie trzeba.
Ja ufam mężowi w 100% i jestem pewna, że mnie nie zdradził i że byłam jego pierwszą partnerką seksualną (tak jak on dla mnie) i jestem do tej pory tą jedyną. Jeśli okazało by się że któreś z nas jest nosicielem to na ten moment jedyną drogą zarażenia jest ta którą opisałaś - dentysta i jego sprzęt - w sumie nie widzę jak on te narzędzia sterylizuje, więc tu moja pewność podupada.
Stary 2013-07-05, 11:59   #502
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Wszystko inne w badaniu wyszło ok, ale przezierność wyszła 2,5,a to trochę za dużo. Czekamy na wynik pappy...trochę się obawiam, bo gdzieś w nocy w necie wyczytałam, że infekcja bakteryjna może działać na niekorzyść wyniku, a ja mam ropną infekcję zatok, gardła i oskrzeli, niestety leczę się antybiotykiem od 3 dni...więc już nastawiam się na dalsze badania. Tak wolę... NIFTY jest do rozważena, ten 1% mnie wytrąca z równowagi, więc rozważymy i/lub amniopunkcję. Muszę wiedzieć, choć sama nie wiem co z tym wynikiem zrobię, jeśli będzie zły...Mój Boże...
To spokojnie, raptem jeden parametr jest na granicy normy czy ciut za norma.
U mnie nt było 2,1 + nieprawidlowy przepływ w przewodzie zylnym + tętno na górnej granicy normy.

Jesli jest kość nosowa i i prawidłowe przepływy w sercu nie to nie denerwowalabym sie.

Jakie miałas podstawowe prawdopodobieństwo?
U mnie po badaniu wzrosło 45 razy! (wyjściowe było bardzo niskie ze względu na wiek).
A po Pappa jest juz duuzo lepiej.

Spróbuj sie nie zadreczac myśląc "co zrobię jesli". Jak pappa wyjdzie zle to będziecie sie zastanawiać czy NIFTY czy amnio. Ale jest ogromna szansa, ze wyjdzie dobrze!
Stary 2013-07-05, 12:00   #503
_Shiloh_
Wtajemniczenie

A czy jeśli jest się nosicielem HIV to podczas morfologii nie wychodzi podwyższone OB lub jakiś inny czynnik? Pójdę w poniedziałek na HIV, Cytomegalię i oznaczenie grupy krwi, natomiast na mocz i podstawową morfologię pójdę dzień przed planowaną wizytą żeby były jak najaktualniejsze
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 12:01   #504
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Współczuję Ci strasznie tych nerwów mam nadzieję, że jednak wszystko będzie dobrze!!!
Stary 2013-07-05, 12:02   #505
san_g
Zadomowienie

Cytat:
U mnie się trochę skomplikowało, byłam wczoraj na badanaiach genetycznych w ligocie i niestety nie jest różowo.. ryzyko zespołu Downa 1:181...czekamy na Pappe 10 dni potem dalsze decyzje, wstępnie zaproponowano nam NIFTY, jedyne 3000zł....albo amniopunkcję....ciężko, ale jakoś, w głębi ducha odczuwam nadzieję, że jednak będzie dobrze...Tż także....Zobaczymy...Pół nocy czytałam o tym wszystkim...test NIFTY wyklucza tylko trzy trisomie, amniopunkcja 200 innych różnych chorób. Cieszę się, że pojechałam do jednego z najlepszych lekarzy na śląsku i to właśnie on się nami zajął....
Cytat:
3mam kciuki żeby było dobrze. Pisałam kiedyś o znajomych, którzy nie dawno przechodzili to co teraz Wy. Wybrali amniopunkcję, która wykazała że dziecko jest zdrowiutkie i nie ma się czym martwić. Maluszek ma się pojawić na świecie lada dzień. Myślę, że u Was też będzie w porządku

http://www.suwaczki.com/tickers/34bw43r82yq11y27.png
san_g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 12:03   #506
magnusia
Zakorzenienie

Jezu dziewczyny nie mówmy o chorobach i wadach bo ja zawału dostanę... wszystkie będziemy miały zdrowe, śliczne różowe i okrągłe dzieciaczki- innej możliwości nie ma!
Stary 2013-07-05, 12:05   #507
The light
Zadomowienie

Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Mi dziś gin zlecił genetyczne. W którym tygodniu robiliście? Powiedział mi, ze trzeba między 11a14 tygodniem. Niestety wyjeżdżam wtedy na wakacje :/

Pytałam też o witaminy. Powiedział tylko, ze kwas foliowy i dużo mięsa bo dziecko potrzebuje białka

The light jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 12:08   #508
san_g
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość
Mi dziś gin zlecił genetyczne. W którym tygodniu robiliście? Powiedział mi, ze trzeba między 11a14 tygodniem. Niestety wyjeżdżam wtedy na wakacje :/

Pytałam też o witaminy. Powiedział tylko, ze kwas foliowy i dużo mięsa bo dziecko potrzebuje białka

ja robiłam około 12 tc a nie można później niż 13 tc 6 d. Jak jedziesz gdzieś w kraju to może tam znajdziesz gabinet, który wykonuje takie badania.
Co do mięsa, mówiłam lekarzowi, że mnie odrzuca to powiedział żebym jadła to co mi smakuje np pomidorówkę

http://www.suwaczki.com/tickers/34bw43r82yq11y27.png
san_g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 12:10   #509
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
A czy jeśli jest się nosicielem HIV to podczas morfologii nie wychodzi podwyższone OB lub jakiś inny czynnik? Pójdę w poniedziałek na HIV, Cytomegalię i oznaczenie grupy krwi, natomiast na mocz i podstawową morfologię pójdę dzień przed planowaną wizytą żeby były jak najaktualniejsze
Nie, przynajmniej w początkowej fazie zakażenia.

---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość

Można od 11t6d do 13t6d. Poza tym czasem jest niemiarodajne.
Stary 2013-07-05, 12:20   #510
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez san_g Pokaż wiadomość
ja robiłam około 12 tc a nie można później niż 13 tc 6 d.

ja będę miała w 13tc i juz się boję...
Pomidorówkę gotuję właśnie

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości