Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2 - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-05, 12:23   #511
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:
Napisane przez agoola83 Pokaż wiadomość
Migotko, byłam w czeladzi w M1, z tego co pamiętam, to w scc też chyba jest,(nie wiem czy dział dla mam też..) ale nienawidzę tam chodzić, przytłacza mnie ten ogrom sklepów, ludzi i km do przebycia w poszukiwaniu jakiegoś sklepu
Ja się ostatnio odrobinę przeprosiłam z dr z chorzowa o którym pisałam...I znów roważam Chorzów, ale nie wykluczam też szpitala w bogucicach (Bonifratrów). Pisałas też coś o łubinowej w katowicach...hmmm....pomy ślimy Dawaj znać jak Twoje wybory

U mnie się trochę skomplikowało, byłam wczoraj na badanaiach genetycznych w ligocie i niestety nie jest różowo.. ryzyko zespołu Downa 1:181...czekamy na Pappe 10 dni potem dalsze decyzje, wstępnie zaproponowano nam NIFTY, jedyne 3000zł....albo amniopunkcję....ciężko, ale jakoś, w głębi ducha odczuwam nadzieję, że jednak będzie dobrze...Tż także....Zobaczymy...Pół nocy czytałam o tym wszystkim...test NIFTY wyklucza tylko trzy trisomie, amniopunkcja 200 innych różnych chorób. Cieszę się, że pojechałam do jednego z najlepszych lekarzy na śląsku i to właśnie on się nami zajął....

Niepokojące to co piszesz, aż chce się napisać że to tylko 1:181, ale nie wyobrażam sobie co czujesz. Niepokój to mało powiedziene.
Ale musisz być dobrej myśli, to tylko statystyka, myśl pozytywnie! Ja tak mocno trzymam kciuki, że nie mam innej opcji jak zdrowe dzidzie!

Ja dalej myślę o SIMIN, o Bonifatrów!! będę w tamtejszej przychodni w poniedziałek z moim nieszczęsnym pogryzieniem
Stary 2013-07-05, 12:25   #512
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
będę w tamtejszej przychodni w poniedziałek z moim nieszczęsnym pogryzieniem

a właśnie- jak Ci się goi? Coś lepiej jest czy nie bardzo?
Stary 2013-07-05, 12:27   #513
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tajeczka Pokaż wiadomość
matka i babcia mnie pocieszają, że one też nie miały w ogóle objawów jakby w ciąży w ogóle nie były i że powinnam się cieszyć no i że na bank dziewczynka będzie w związku z tym
Mnie właśnie przeszły wszystkie objawy :| Nawet piersi mnie mniej bolą. Już wolałam jak mnie mdliło, przynajmniej byłam pewna, że maluszek sobie tam w środku spokojnie siedzi

Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość
Mi dziś gin zlecił genetyczne. W którym tygodniu robiliście? Powiedział mi, ze trzeba między 11a14 tygodniem. Niestety wyjeżdżam wtedy na wakacje :/
Ja na genetyczne idę w 12 tc Tzn. tak mi się wydaje, że to będzie 12 tc

Pożarłam się z tż i siedzimy osobno :| Denerwuje mnie to!

Edytowane przez Akkma
Czas edycji: 2013-07-05 o 12:29
Akkma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 12:40   #514
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
a właśnie- jak Ci się goi? Coś lepiej jest czy nie bardzo?
Eh masakra, niby się goi ale już ponad 2 tygodnie, a dalej jest ślad. Dalej swędzi czasami. Jest mały bąbel i ślad wokół. Boje się tego co powie, obstawiam meszki zakichane... niby nic, ale ryzyko boreliozy jakieś jest...
miałam nadzieję i sądziłam, że do czasu lekarza śladu nie będzie i cykałam zdjęcia codziennie
Cały czas sobie wmawiam, że takie choróbska przenoszą teraz komary i inne dziadostwa. Niestety my jesteśmy dla nich smakowitym kąskiem (krew na kilometry czują...). Pewnych rzeczy nie uniknę... ale mocno sama za siebie kciuki trzymam.

Edytowane przez malaMigotkAaa
Czas edycji: 2013-07-05 o 12:41
malaMigotkAaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 12:42   #515
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee

Cytat:
Napisane przez Messsuah Pokaż wiadomość
a jak się robi taki test ?
Ja nasypałam do kubeczka dwie łyżeczki sody i zalałam to moczem
Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Dziewczyny, nie pisałam do tej pory, bo uznawalam, se to bez sensu, ale widzę, ze "test z sody" wciąż na topie,wiec wyjaśniam.

To czy soda sie pieni czy nie, zależy od pH moczu, który nie ma NIC wspólnego z plcia dziecka.
W badaniu ogólnym moczu macie zawsze napisane jakie jest pH, a ono zmienia sie w zależności od rożnych czynników. Czyli na przykład jak sie najecie zurawiny to moc bedzie zakwaszony i zawsze bedzie "wychodził" chłopak.

Test jest oczywiscie totalnie niegroźny i tani, ale wiedzcie, ze absolutnie nie ma sensu sie nim sugerować.
Zgadzam sie z Tobą, też wczoraj myślałam o tym, przecież wszystko zależy od tego co jesz i ile płynów w ciągu dnia wypijasz.

Ale sode miałam w domu, wiec co tam, byłam ciekawa jak to sie pieni
A tż już od razu załamka, że chłopak bedzie tzn, nie jakoś bardzo, tylko on bardzo chciałby córke.

Ja na genetyczne dopiero za dwa tygodnie co najmniej sie wybieram. Mam lekkiego stresa, wiadomo..
Stary 2013-07-05, 12:44   #516
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
Mnie właśnie przeszły wszystkie objawy :| Nawet piersi mnie mniej bolą. Już wolałam jak mnie mdliło, przynajmniej byłam pewna, że maluszek sobie tam w środku spokojnie siedzi

Pożarłam się z tż i siedzimy osobno :| Denerwuje mnie to!
Ja wczoraj myślałam, że zejdę ... nigdy nie miałam w tej ciąży jeszcze takich mdłości jak wczoraj, do tego jeszcze ból głowy. Dzisiaj już jest lepiej. Mnie z objawów tylko piersi bolące i wrażliwe sutki zostały.

A co do siedzenia osobno, to znam to skąś
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 12:49   #517
Hosenka*
Zakorzenienie

Złożyłam wczoraj u mamy zamówienie na gołąbki z gęstym sosem pomidorowym. Co ciekawe, przez wiele lat nie lubiłam z sosem, jadłam same, ale spróbowałam kiedyś jak TZ jadł jak jeszcze mieszkaliśmy u moich rodziców (mama się ucieszyła ze ma w końcu dla kogo robić sos, bo dla niej samej się jej nie chce) i bardzo mi posmakowało.

TŻ będzie robił dziś ptasie mleczko - poczułam wczoraj ochotę I zeżarłam w jeden dzień czekoladę Nussbaisser . Oj będzie dziewucha jak nic ... W tamtej ciąży nie mogłam patrzeć na słodkie i owoce (i syn), a teraz lubię.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 12:53   #518
ejani
Zadomowienie

Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

A ja przez Was na nic nie mam ochoty tylko na placki ziemniaczane, których nie zrobię bo wszędzie małe ziemniaki(

W planach na obiad była ryba, ale ja chcę placki...
Stary 2013-07-05, 12:58   #519
patrycjja
Zadomowienie

Odp: Dot.: Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
A ja przez Was na nic nie mam ochoty tylko na placki ziemniaczane, których nie zrobię bo wszędzie małe ziemniaki(

Nie krzyczcie, ale zaproponuje coś gotowego (mało-zdrowego może i też) - my czasami jak nam się nie chce robić placków kupujemy gotowe mrożone, najczęściej w makro. Są smaczne i wcale niedrogie. Można robić na patelni, ale i we frytownicy też, a jest i szybciej i łatwiej. Potem na ręcznik papierowy co by z tłuszu odsiakły i już.
Nam bardzo smakują. I nie zauwazylam żeby robione raz na jakiś czas zrobiły krzywdę organizmowi

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-07-05, 12:59   #520
_Kluska_
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
TŻ będzie robił dziś ptasie mleczko - poczułam wczoraj ochotę I zeżarłam w jeden dzień czekoladę Nussbaisser . Oj będzie dziewucha jak nic ... W tamtej ciąży nie mogłam patrzeć na słodkie i owoce (i syn), a teraz lubię.
O, a słodkie to na dziewczynkę?
My byśmy chcieli chłopaka, a jednak wg mitów wychodzi, że dziewczynka. Wyglądam koszmarnie, skóra mi się zanieczyszcza błyskawicznie i taka nieświeza jest, z syfami mam wrażenie, że twarz bardzo na niekorzyść się zmienia..brzucho wychodzi okrągły a nie spiczasty a do tego mogłabym od rana do wieczora jeść na słodko, fruktofaza się nie kończy
Będzie co będzie, byle zdrowe

II kreski - 09.05.2013

23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania

Pyza dorasta
_Kluska_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 13:05   #521
Messsuah
Raczkowanie

* tutaj znalazłam jakie badania są zalecane a jakie obowiązkowe http://lovi.pl/pl/ciaza-i-porod/15

i teraz pytanie.... czy badania obowiązkowe są gdzieś zatwierdzane, że były robione czy tylko ogląda gin i na tym koniec ?

bo ja z obowiązkowych np. pH pochwy nie miałam robione

moja koleżanka nie miała robionej krzywej cukrowej ze względu na za duże obciążenie wątroby itd. z tego co jej gin mówił, no i że ponoc wynik nie jest miarodajny a robiła jakies inne badanie z krwi co do poziomu cukru (ale nie takie co się robi na początku ciąży jakies inne musze podpytać)
Messsuah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 13:06   #522
ejani
Zadomowienie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
Nie krzyczcie, ale zaproponuje coś gotowego (mało-zdrowego może i też) - my czasami jak nam się nie chce robić placków kupujemy gotowe mrożone, najczęściej w makro. Są smaczne i wcale niedrogie. Można robić na patelni, ale i we frytownicy też, a jest i szybciej i łatwiej. Potem na ręcznik papierowy co by z tłuszu odsiakły i już.
Nam bardzo smakują. I nie zauwazylam żeby robione raz na jakiś czas zrobiły krzywdę organizmowi

Ja bym chętnie skorzystała z gotowca, ale do makro daleko, oj daleko... Może z mężem ponegocjuję, żeby rundkę po sklepach zrobił w drodze z pracy
Stary 2013-07-05, 13:06   #523
marieee
Zadomowienie

GG do marieee

Niedawno wróciłam od ginekologa. W moczu są bakterie, badania muszą zostać powtórzone. Dostałam skierowanie na badania prenatalne. Dzwoniłam, termin na 26 sierpnia, a 31 mam swoje wesele. Są jakieś przeciwwskazania aby przełożyć termin badań? Czy mogę je wykonać... nie wiem za bardzo co robić, nie wiem jak to będzie wyglądać.

________
9.01.14 Zuzanka
1.03.18 Igusia

marieee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 13:11   #524
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:

no jak też nie miałam na tych pierwszych badaniach robionego.... może na następnych będę miała
Stary 2013-07-05, 13:12   #525
_Kluska_
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie na każdej wizycie robią, może nie zauważyłaś? To tylko taki papierek lekarz na chwilę w wejściu pochwy przykłada i on się zabarwia w zależności od ph.

II kreski - 09.05.2013

Pyza dorasta
Stary 2013-07-05, 13:12   #526
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marieee Pokaż wiadomość
Niedawno wróciłam od ginekologa. W moczu są bakterie, badania muszą zostać powtórzone. Dostałam skierowanie na badania prenatalne. Dzwoniłam, termin na 26 sierpnia, a 31 mam swoje wesele. Są jakieś przeciwwskazania aby przełożyć termin badań? Czy mogę je wykonać... nie wiem za bardzo co robić, nie wiem jak to będzie wyglądać.

a jakie to badania masz zrobic? bo są inwazyjne i nie inwazyjne.
Najlepiej zadzwoń jeszcze raz i zapytaj położnej/pielęgniarki jak masz się do nich przygotować i jak będą wyglądać
Stary 2013-07-05, 13:13   #527
Hosenka*
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:
Napisane przez _Kluska_ Pokaż wiadomość
O, a słodkie to na dziewczynkę?
My byśmy chcieli chłopaka, a jednak wg mitów wychodzi, że dziewczynka. Wyglądam koszmarnie, skóra mi się zanieczyszcza błyskawicznie i taka nieświeza jest, z syfami mam wrażenie, że twarz bardzo na niekorzyść się zmienia..brzucho wychodzi okrągły a nie spiczasty a do tego mogłabym od rana do wieczora jeść na słodko, fruktofaza się nie kończy
Będzie co będzie, byle zdrowe

Podobno Mi się w tamtej ciąży sprawdziło, teraz moje jedzenie wygląda inaczej, cera też brzydsza, więc może i płeć inna?

W tamtej ciąży to słodkie wybitnie mi nie wchodziło, nawet makaronu z serem i cukrem nie przełknęłam, po owocach mnie naciągało więc przestałam jeść. Ominął mnie więc sezon truskawkowo-malinowo-poziomkowo-borówkowo-winogronowy (rodzice mają na działce, teście w ogrodzie), ani raz nie zjadłam makaronu z truskawkami czy malinami.
Dopiero ok 7 miesiąca mogłam zjeść kawałek czekolady, ciasta czy mandarynkę.

Na pewno znajdą się osoby, u których się to nie sprawdziło, więc może u Ciebie też Mimo wszystko wydaje mi się to bardziej wiarygodne niż kalendarz chiński czy soda

Instagram

Stary 2013-07-05, 13:13   #528
_Kluska_
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:

Ja dziś robię placki z małych ziemniaków właśnie. Nic mnie nie zniechęci

II kreski - 09.05.2013

Pyza dorasta
Stary 2013-07-05, 13:14   #529
magnusia
Zakorzenienie

ale fajna pomidorówka wyszła- mmmmm super
idę robić farsz na zapiekanki, takie jak kiedyś były w budach
Stary 2013-07-05, 13:14   #530
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Przyszłe mamusie czy któraś w brzuchu czuła coś dziwnego? Już drugi raz (kilka dni temu było podobnie) czyłam jakby w brzuchu coś zatrzepotało poniżej pępka, nad okolicą jajników. Jak przeczytalm w internecie - jakby mnie ktoś prądem potraktował delikatnie od środka, albo trzepotanie skrzydełka (szukałam odpowiedniego określenia).
Z pewnością uczucie jest inne niż jakiekolwiek do tej pory. Dziś poczułam to dwa razy raz z lewej raz z prawej.

Którakolwiek czuła coś podobnego? Jak przejdzie mi przez głowę myśl ruchów dziecka to mam ochotę się palnąć, ale po to się mamy - pytamy co kto czuje
Stary 2013-07-05, 13:14   #531
Hosenka*
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:

Też mam ochotę, ale z młodych ziemniakow są średnio dobre.

Do tego sos pieczarkowy

U nas dzisiaj będą naleśniki z pieczarkami

Instagram

Stary 2013-07-05, 13:16   #532
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

A wy znów w kuchni co wejdę na forum to widzę co kto pichci,

Mój małż gotuje kalafiora mmmm
i może dziś wyskoczymy na jakąś kolacyję ze znajomymi, odstrzelę się jak na przyszłą mamę przystało a co!
Stary 2013-07-05, 13:16   #533
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość
Pytałam też o witaminy. Powiedział tylko, ze kwas foliowy i dużo mięsa bo dziecko potrzebuje białka
No ale zbyt dużo mięsa jadać jest niezdrowo. Białko to nie tylko mięso. Ryby są dobrym źródłem, jaja,produkty mleczne,soja.

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość

Ciekawe czy się sprawdzi
Ja w tej ciąży też więcej słodkiego jem,z Erykiem to miałam pomieszanie smaków,raz na to ochota,raz na co innego. A z Wiki właśnie mało słodkiego jadłam,za to kwaśnego sporo. I ryb dużo.
Stary 2013-07-05, 13:17   #534
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
Przyszłe mamusie czy któraś w brzuchu czuła coś dziwnego? Już drugi raz (kilka dni temu było podobnie) czyłam jakby w brzuchu coś zatrzepotało poniżej pępka, nad okolicą jajników. Jak przeczytalm w internecie - jakby mnie ktoś prądem potraktował delikatnie od środka, albo trzepotanie skrzydełka (szukałam odpowiedniego określenia).
Z pewnością uczucie jest inne niż jakiekolwiek do tej pory. Dziś poczułam to dwa razy raz z lewej raz z prawej.

Którakolwiek czuła coś podobnego? Jak przejdzie mi przez głowę myśl ruchów dziecka to mam ochotę się palnąć, ale po to się mamy - pytamy co kto czuje
A może to rozciągająca się macica? Albo jakieś drobne skurcze w wyniku jej powiększania? Ja też tak miałam parę razy, ale chyba za wcześnie na odczuwanie ruchów malucha?
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 13:18   #535
magnusia
Zakorzenienie

Dziewczyny strasznie mnie bolą plecy już nie wiem co robić nie boli mnie na dole tylko tak po środku na odcinku piersiowym. iem, że mam tam zwyrodnienia powodujące zrastanie się kręgów i sztywnienie kręgosłupa ale czy to możliwe aby teraz zaczęło to szybciej postępować?
Pokręciłam się trochę po chałupie, porobiła trochę rzeczy (ale nie jakis ciężkich) postałam sporo tylko i ledwo żyję - zaraz mi te plecy pękną
Stary 2013-07-05, 13:19   #536
patrycjja
Zadomowienie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:
Ja bym chętnie skorzystała z gotowca, ale do makro daleko, oj daleko... Może z mężem ponegocjuję, żeby rundkę po sklepach zrobił w drodze z pracy
Nikt nie powiedział, że w innym sklepie nie trafi. A i dodam, że większość barów korzysta właśnie z gotowców :P

Co do płci to mam mylne sygnały. Twarz i plecy wysypało mi, ale do słodkiego mnie nie ciągnie. Więc póki co nawet gdybac nie mogę kto tam mieszka :p

Stary 2013-07-05, 13:19   #537
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:

ja jeszcze nic takiego nie miałam, może to gazy bulgoczą....
Stary 2013-07-05, 13:20   #538
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

Tak jak opisujesz zaczynałam odczuwać pierwsze ruchy dziecka.
W pierwszej ciąży było to ok 20 tyg,w drugiej w 16 tyg (w kolejnych ciążach z reguły szybciej odczuwa się ruchy)
Teraz jest u mnie 12t4d,nie czuję nic i nie sądzę,żeby na tym etapie można było poczuć. A ty w którym jesteś tygodniu?
Stary 2013-07-05, 13:24   #539
Messsuah
Raczkowanie

Dot.: Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:
Napisane przez _Kluska_ Pokaż wiadomość
U mnie na każdej wizycie robią, może nie zauważyłaś? To tylko taki papierek lekarz na chwilę w wejściu pochwy przykłada i on się zabarwia w zależności od ph.
nic takiego nie miałam robione, ja to się dokładnie przyglądam co ze mną robią
Messsuah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-05, 13:25   #540
_Kluska_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
A może to rozciągająca się macica? Albo jakieś drobne skurcze w wyniku jej powiększania? Ja też tak miałam parę razy, ale chyba za wcześnie na odczuwanie ruchów malucha?
Też mialłam 'trzepotanie' i pomyślałam wtedy, że to seria skurczy gdzieś głęboko w bebechach.

Gdyby się powtarzało to wzięłabym to za gulgoty - kumpela twierdzi, że miała takie bulgotanie (ale nie w kiszkach tylko inne) od ok 11tc i ciągle pyta czy już mam. A ja nie mam... a Wy?

II kreski - 09.05.2013

Pyza dorasta
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości