A kto studiuje prawo? - ZBIORCZY - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-28, 14:27   #991
lenor
Zadomowienie

Dot.: A kto studiuje prawo?

A watek dotyczy psychologii czy prawa? Wydzial wydzialowi nierowny, opinie studentow sa rozne i wysoce zaleza od ich wyobrazni i subiektywnych odczuc, ale pisac o kilku poprawkach w temacie o studiach prawniczych jest bardzo nie na miejscu i krzywdzace, chocby dlatych co z tego kierunku wylecieli... Po co doradzac skoro nie wie sie o czym pisze?

Osobiscie nie skreslalabym UW ze wzgledu na odleglosc, polaczenia sa lepsze niz do Lublina czesto a zalet wiele wiecej
Stary 2013-01-28, 17:57   #992
Alde
Raczkowanie

Nie wdrażając się w konkretne wywody wyrażę tylko swoją opinię. Skończyłam prawo na URz, raz było lżej raz ciężej - jak to na każdym wydziale prawa uczelni państwowych.

Dostałam się na aplikację radcowską za pierwszym podejściem.

I po 5 latach nauki mam parę wniosków. Otóż: tak naprawdę nie jest ważny wybór uczelni - jak dla mnie największe i najistotniejsze rozróżnienie to takie, czy jest to prywatna szkoła czy też państwowa. Prywatne są guzik warte - na ogół, nie wykluczam wyjątków.

W każdym razie prawo to taki kierunek, gdzie trzeba się uczyć. Nikt tego za nas nie zrobi - wiedzę trzeba samodzielnie wbić sobie do głowy. Wykłady i zajęcia mogą tylko wskazać metody, źródła, sposób... ale nic więcej. Praca, praca, praca WŁASNA.
To klucz do sukcesu. Uczelnia jest drugorzędna.
Stary 2013-02-22, 20:59   #993
xblame
Przyczajenie

Witajcie Mam nadzieję, że ktoś jeszcze zagląda na ten wątek. Chciałabym studiować prawo na UMK. Jestem w drugiej klasie liceum obecnie. Jak powinno wyglądać moje przygotowywanie się do zdawania na ten kierunek ? Powinnam zacząć uczyć sie juz teraz czy mam jeszcze czas na przygotowywanie się ? Czy jeśli chciałabym zdawać polski rozszerzony, angielski rozszerzony i wos podstawę to jest to dobry zestaw na ten kierunek ?

rock 'n' roll forever

xblame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-25, 17:44   #994
lady17
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez xblame Pokaż wiadomość
Witajcie Mam nadzieję, że ktoś jeszcze zagląda na ten wątek. Chciałabym studiować prawo na UMK. Jestem w drugiej klasie liceum obecnie. Jak powinno wyglądać moje przygotowywanie się do zdawania na ten kierunek ? Powinnam zacząć uczyć sie juz teraz czy mam jeszcze czas na przygotowywanie się ? Czy jeśli chciałabym zdawać polski rozszerzony, angielski rozszerzony i wos podstawę to jest to dobry zestaw na ten kierunek ?
Z tego co się orientuję to żeby dostać się do UMK wielkich rzeczy zdawac nie trzeba, w dodatku starczą podstawy (mój rocznik jako ostatni był przyjmowany z rozszerzeniami). Wejdź na strone uczelni, poszukaj zakładki rekrutacja - tam znajdziesz całą potrzebną Ci wiedze. Jeżeli systematycznie się uczyłaś to nie widzę powodu do wzmożonej nauki przed maturą. Ja uczyłam sie jedynie z historii, bo zdawałam rozszerzenie, a materiału jest jednka trochę do reszty podeszłam z marszu.
Stary 2013-02-26, 01:24   #995
Somebodhi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xblame Pokaż wiadomość
teraz trzeba zdawać polski, język i matematykę
Somebodhi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-26, 16:15   #996
aante_e
Miss Pudernica

Cytat:
Napisane przez Silence_ Pokaż wiadomość
Kul potrafią skończyć największe matoły bo wykładowcy robią po 5 poprawek żeby tylko wszystkich przepuścić Ja odradzam, ale co kto lubi.
Ja KULu nie polecam z tego względu, że program przedmiotów prawniczych jest baaaardzo ograniczony, za to przedmioty religijne są rozbudowane.
Przykład: na UMCSie prawo cywilne trwa 2 lata. Pierwszy rok to część ogólna, rzeczowe i rodzinne, kończy się się egzaminem. Drugi rok to zobowiązania i spadki. Na KULu na 2 roku jest tylko część ogólna trwająca jeden semestr, a prawo rzeczowe jest od tego roku fakultetem, czyli można w ogóle nie chodzić.
Dla porównania obowiązkowe przedmioty całoroczne to filozofia prawa, 1 semestr trwa Katolicka Nauka Społeczna - tyle samo trwa wykład z handlu, przy czym robione są tylko spółki. Na UMCSie handel to rok i prof. K. ze swoją wybitną książką
Mają jeszcze przedmiot Biblia - istota i rola w kulturze, historia filozofii prawa.
Plusem jest to, że żeby wylecieć trzeba naprawdę się postarać. Nie ze względu na ilość poprawek, ale podejście do studenta jest na luzie, naprawdę da się dogadać i dużo kombinować.
Stary 2013-03-22, 23:38   #997
Hemikryptofit
Raczkowanie

Dot.: studia prawnicze

Prawo nie polega na znajomości przepisów na pamięć, po co wtedy byłyby potrzebne studia, każdy kupiłby sobie kodeks...

Edytowane przez Hemikryptofit
Czas edycji: 2018-02-12 o 08:42
Hemikryptofit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-23, 15:21   #998
Marchewa303
Przyczajenie

To jest bardzo dobrze powiedziane i nie ma zastosowania do prawa - znajomości się przydają. Więc warto uczestniczyć w konkursach, stażach, konferencjach itp. ,ale nie warto się przejmować, że się ich nie ma w wieku lat 18-19.

Co masz na myśli? Gdzie można się na takie staże, konkursy załapać?
Marchewa303 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-23, 23:21   #999
Stace
Zakorzenienie

A ja mam pytanie na temat kryminologii. Wiem, że w Polsce chyba tylko na UW jest taki kierunek, ale słyszałam że po tym to można pracę jedynie jako klawisz dostać i że lepiej iść na prawo i wybrać specjalizację. Ktoś mógłby się wypowiedzieć jak to wygląda? Naprawdę lepiej wybrać prawo (wiem, że na pewno większe możliwości, ale czy konkretnie do kryminologii nie lepiej jednak iść na kryminologię ?)

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 00:33   #1000
z_blondem_mi_do_twarzy
Rozeznanie

Nie jestem po studiach, na studiach prawniczych i nie planuję studiów prawniczych ale czy...

->wcześniej wspomniane predyspozycje: czy lubisz się uczyć dużo, na pamięć, czy jesteś w stanie poświęcić taką część swojego życia dla tych studiów?
-> czy masz zapewnione fundusze na te studia ? - To jest 5 lat jednolitych... jak będziesz musiała przerwać naukę wcześniej, to co wtedy ?
->czy spotkałaś się w swoim życiu z podstawowymi pojęciami prawnymi? Wiesz na czym polegają te studia, miałaś styczność z jaką osobą, która mogłaby Ci coś o tym opowiedzieć?
-> i wreszcie: czy jest to na pewno nie jest podyktowane "modą na prawo" po serialach typu Prawo Agaty czy Magda M ?
z_blondem_mi_do_twarzy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-28, 03:35   #1001
Hemikryptofit
Raczkowanie

.

Edytowane przez Hemikryptofit
Czas edycji: 2018-02-12 o 08:40
Hemikryptofit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-28, 12:59   #1002
Stace
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hemikryptofit Pokaż wiadomość
Prawa to trzeba się uczyć na rozum i logikę , nie tylko na pamięć, bo to na dłuższą metę Ci nic nie da. Nie o to w tym chodzi żeby znać przepisy i je literalnie stosować, do tego studia w ogóle nie byłyby potrzebne, tylko rozumieć a potem wykorzystać w praktyce, co jak wiadomo jest trudne i mało jest naprawdę dobrych prawników.

Kryminologia jest na IPSIR Uw. Ale obawiam się że to są studia uzupełniające, magisterskie. Także i tak musisz wcześniej zrobić z czegoś licencjat. Jeszcze to sprawdź, ale na 99% nie ma studiów I stopnia.
Kryminologia jest jak przedmiot na prawie. I oczywiście jeśli kręci Cię ta tematyka to masz tu pełne pole do popisu, bo jest bardzo wiele zajęc powiązanych ( wiktymologia, penologia, kryminalistyka, środki dowodowe itp ) .. wiadomo szeroko pojęta karnistyka (..jest takie słowo :P i można się uczyć od autorytetów w tej materii. Ostatnio ktoś mówił że są nowe zajęcia cold cases, gdzie robią autentyczne sprawy..Nie wiem czy może nie pomyliła Ci się kryminologia z kryminalistyką, pierwsza to nauka o sprawcy przestępstwa, przyczynach, warunkach a druga to metody, środki wykrywania przestępstw. No po prawie też nie jest łatwo zrobić kariery. Ale myślę że jak ktoś ma prawdziwą pasję to na pewno da radę. Znowu na kryminologi miałabyś same przedmioty które Cię interesują, a robienie tego co się lubi to połowa sukcesu. Mam nadzieję że chociaż trochę pomogłam i życzę sukcesów
Dziękuję bardzo za odpowiedź . Wiem że wielu osobom myli się kryminologia z kryminalistyką, ale ja to rozróżniam i chodziło mi właśnie o kryminologię . Bardzo pomogłaś, dziękuję

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-29, 23:10   #1003
bluesocks
Raczkowanie

Zastanawiam się nad prawem w Białymstoku. Jest może ktoś kto studiuje i opowie coś młodszej koleżance? Jak atmosfera,poziom no i czy warto ?

Ambitna,zdolna,ale energooszczędna
bluesocks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 15:27   #1004
feelin_soo_me
Zadomowienie

witam, dziewczyny czy jest tu ktoras was studiujaca prawo w Opolu??
Mam konkretne pytanie odnosnie tego. przepraszam za bledy pisze niemieckiej klawiatury.
feelin_soo_me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-05, 00:53   #1005
morphine__
Przyczajenie

Czy któraś z wizazanek startuje na prawo ma UJ?
morphine__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-05, 17:52   #1006
marta_ga
Raczkowanie

Ja na UW, sądzę że poziom podobny jak na UJ, kierunek nie jest najłatwiejszy ale też bez przesady. Głównie nauka na pamięć, pierwsze dwa lata, najcięższe dwa przedmioty Logika i Konsta, tak to reszta ok.
Stary 2013-07-05, 18:15   #1007
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez marta_ga Pokaż wiadomość
Ja na UW, sądzę że poziom podobny jak na UJ, kierunek nie jest najłatwiejszy ale też bez przesady. Głównie nauka na pamięć, pierwsze dwa lata, najcięższe dwa przedmioty Logika i Konsta, tak to reszta ok.
Przygotuj się na KPC

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-05, 18:38   #1008
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez morphine__ Pokaż wiadomość
Czy któraś z wizazanek startuje na prawo ma UJ?
Mój TŻ już tam studiuje. Ja mam nadzieję do niego dołączyć w tym roku, jeszcze czekam na ostateczne wyniki rekrutacji czyli na listy rankingowe 9 lipca.
Dostać się nie jest zbyt łatwo, próbowałam rok temu, ale brakło mi do szczęścia 2 punktów. Mam starą maturę więc musiałam zdawać CEW czyli tak jakbym zdawała matury na poziomie rozszerzonym z 3 przedmiotów.
Konkurencja podczas naboru jest spora. Studia dość trudne, ale to już znam z pierwszej ręki bo TŻ studiuje już 2 rok,mieszkamy razem, gdy ma sesje oboje zarywamy noce. Teraz TŻ wkuwa karne na wrzesień a ja już się go boję bo chcę skończyć studia szybciej i muszę to karne wziąć na pierwszym roku.
Egzamin z prawa administracyjnego w tym roku był straszny bo TŻ usypiał z książką na twarzy z tego przedmiotu. Ponoć nudy nie z tej ziemi i masa sprzecznych przepisów. Na egzaminach z tego przedmiotu był istny pogrom, masa pał. Jak TŻ podchodził do egzaminu był jednym z 14 osób, które zdały w tym terminie. A do egzaminu w jego grupie przystępowały 74 osoby. Więc sama widzisz na co należy się psychicznie przygotować gdybyś chciała tam studiować.
MissChievousTess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-05, 18:51   #1009
ama
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marta_ga Pokaż wiadomość
Logika wcale nie jest trudnym przedmiotem tylko nią bardzo straszą. Wystarczy myśleć i uczyć się na ćwiczeniach. Najwięcej pracy wymagają przedmioty gdzie trzeba po prostu dużo zakuć, czyli właśnie konsta. Kpc jeszcze nie miałam, ale w pracy jest mi potrzebne i faktycznie jest długie i trudne. No i na UW egzaminy i ich sprawiedliwość to odrębny temat (prawie wszystkie są ustne).
Stary 2013-07-05, 19:09   #1010
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez ama Pokaż wiadomość
Logika wcale nie jest trudnym przedmiotem tylko nią bardzo straszą. Wystarczy myśleć i uczyć się na ćwiczeniach. Najwięcej pracy wymagają przedmioty gdzie trzeba po prostu dużo zakuć, czyli właśnie konsta. Kpc jeszcze nie miałam, ale w pracy jest mi potrzebne i faktycznie jest długie i trudne. No i na UW egzaminy i ich sprawiedliwość to odrębny temat (prawie wszystkie są ustne).
Jednym słowem wszystko zależy od Twojego internetu.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-05, 21:32   #1011
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez ama Pokaż wiadomość
Akurat logika na UW była dość trudna, ponieważ (nie wiem, czy dalej tak jest) egzamin był w formie testu wielokrotnego wyboru więc masakra i po 4-5 odpowiedzi do każdego pytania

prawo konstytucyjne to poza zerówkami też mały koszmarek z uwagi na egzaminatora

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-08, 15:26   #1012
yasminuuum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez feelin_soo_me Pokaż wiadomość
witam, dziewczyny czy jest tu ktoras was studiujaca prawo w Opolu??
Mam konkretne pytanie odnosnie tego. przepraszam za bledy pisze niemieckiej klawiatury.
Co prawdą studiuję Administrację ale wydział ten sam i wykładowcy, osób studiujących tutaj prawo znam wiele więc jak masz ochotę to pisz na pw

wymień się ze mną ciuchem >klik<

handmade blog
yasminuuum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-08, 19:08   #1013
morphine__
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez MissChievousTess Pokaż wiadomość
Mój TŻ już tam studiuje. Ja mam nadzieję do niego dołączyć w tym roku, jeszcze czekam na ostateczne wyniki rekrutacji czyli na listy rankingowe 9 lipca.
Dostać się nie jest zbyt łatwo, próbowałam rok temu, ale brakło mi do szczęścia 2 punktów. Mam starą maturę więc musiałam zdawać CEW czyli tak jakbym zdawała matury na poziomie rozszerzonym z 3 przedmiotów.
Konkurencja podczas naboru jest spora. Studia dość trudne, ale to już znam z pierwszej ręki bo TŻ studiuje już 2 rok,mieszkamy razem, gdy ma sesje oboje zarywamy noce. Teraz TŻ wkuwa karne na wrzesień a ja już się go boję bo chcę skończyć studia szybciej i muszę to karne wziąć na pierwszym roku.
Egzamin z prawa administracyjnego w tym roku był straszny bo TŻ usypiał z książką na twarzy z tego przedmiotu. Ponoć nudy nie z tej ziemi i masa sprzecznych przepisów. Na egzaminach z tego przedmiotu był istny pogrom, masa pał. Jak TŻ podchodził do egzaminu był jednym z 14 osób, które zdały w tym terminie. A do egzaminu w jego grupie przystępowały 74 osoby. Więc sama widzisz na co należy się psychicznie przygotować gdybyś chciała tam studiować.
Chcę tam studiować, jestem zarejestrowana i jutro dowiem się czy się dostałam. Trzymam za Ciebie kciuki Z tego co mówisz to jest dokładnie tak jak się tego spodziewam - mnóstwo nauki, często nudnej i żmudnej, ale mimo wszystko chce studiować prawo i mam ogromną nadzieje, że się dostanę. Złożyłam jeszcze do Wrocławia, ale nie uśmiecha mi się studiować tak daleko od domu.
morphine__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-09, 01:37   #1014
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

Cytat:
Słyszałam, że na UJ karne czy administracyjne wcale nie są takie złe w porównaniu ze znanym cywilem :P Jak dla mnie to mega wyczyn ogarnąć taką materię w jeden rok
irmusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-09, 01:52   #1015
MissChievousTess
Zakorzenienie

Karne też jest trudne. Cała książka na pamięć,z największymi detalami
Egzamin ma 3 części. Ludzie zdają go na raty. Za pierwszym podejściem raczej niewielu go zdaje. TŻ od razu zdał np. argumentację, ale test musi pisać jeszcze raz we wrześniu. Oprócz tego zdaje się jeszcze kazus.
Stary 2013-07-09, 10:46   #1016
MissChievousTess
Zakorzenienie

W erk są już dostępne listy rankingowe tegorocznej rekrutacji na UJ.
Niniejszym dołączyłam do mojego TŻ'ta i będziemy teraz wkuwać razem do kolejnych sesji.
Stary 2013-07-09, 13:45   #1017
bluesocks
Raczkowanie

Cytat:
W erk są już dostępne listy rankingowe tegorocznej rekrutacji na UJ.
Niniejszym dołączyłam do mojego TŻ'ta i będziemy teraz wkuwać razem do kolejnych sesji.

Gratulację

A jaki był w tym roku próg ?

Ambitna,zdolna,ale energooszczędna
bluesocks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-09, 16:06   #1018
MissChievousTess
Zakorzenienie

bluesocks, na razie nie wiem jaki był próg.
Nie publikowali w tym roku całej listy.
Byłam potwierdzić dokumenty w Centrum Uwierzytelniania Dokumentów i udzie pytali tam o progi, ale były dane jedynie orientacyjne.
Stary 2013-08-24, 15:28   #1019
xoxo_p
Raczkowanie

Prawo-warto studiować?

Cześć dziewczny,w maju 2014 będę zdawać maturę. I mam pewien dylemat-
Od dawna myślę o prawie,niestety wybrałam zły profil,nie ma w nim ani historii rozszerzonej ani WOSu a z reguły uniwersytety wymagają z tych przedmiotów matury. Miałabym ciężko z przygotowaniem się ale jesli bym się spieła to mysle,ze dalabym radę..ale czy to wszystko jest warte świeczki? Czy to prawda,że prace po prawie mają tylko Ci z prawniczych rodzin?
Mam straszny dylemat bo we wrześniu muszę się określić co będe zdawać na maturze,prosze o opinie
xoxo_p jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-24, 15:37   #1020
Kalini
Zakorzenienie

Dot.: Prawo-warto studiować?

Cytat:
Napisane przez xoxo_p Pokaż wiadomość
Cześć dziewczny,w maju 2014 będę zdawać maturę. I mam pewien dylemat-
Od dawna myślę o prawie,niestety wybrałam zły profil,nie ma w nim ani historii rozszerzonej ani WOSu a z reguły uniwersytety wymagają z tych przedmiotów matury. Miałabym ciężko z przygotowaniem się ale jesli bym się spieła to mysle,ze dalabym radę..ale czy to wszystko jest warte świeczki? Czy to prawda,że prace po prawie mają tylko Ci z prawniczych rodzin?
Mam straszny dylemat bo we wrześniu muszę się określić co będe zdawać na maturze,prosze o opinie
Po prawie jest dość trudno o pracę, szczególnie jeśli chce się zostać adwokatem, sędzią, notariuszem itd. Jednak jeśli ma się pomysł na siebie, coś z tego może wyjść. Ale tak jest chyba z każdym kierunkiem.
Co do zdawania matury. Dla chcącego nic trudnego, w przypadku historii i wos-u nie jest trudno samodzielnie przygotować się do tych matury, choć trzeba włożyć dużo pracy i czasu. Pomoc przydałaby się jednak przy nauce pisania prac z tych przedmiotów.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości