|
|
#991 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: A kto studiuje prawo?
A watek dotyczy psychologii czy prawa? Wydzial wydzialowi nierowny, opinie studentow sa rozne i wysoce zaleza od ich wyobrazni i subiektywnych odczuc, ale pisac o kilku poprawkach w temacie o studiach prawniczych jest bardzo nie na miejscu i krzywdzace, chocby dlatych co z tego kierunku wylecieli... Po co doradzac skoro nie wie sie o czym pisze?
Osobiscie nie skreslalabym UW ze wzgledu na odleglosc, polaczenia sa lepsze niz do Lublina czesto a zalet wiele wiecej
|
|
#992 |
|
Raczkowanie
|
Nie wdrażając się w konkretne wywody wyrażę tylko swoją opinię. Skończyłam prawo na URz, raz było lżej raz ciężej - jak to na każdym wydziale prawa uczelni państwowych.
Dostałam się na aplikację radcowską za pierwszym podejściem. I po 5 latach nauki mam parę wniosków. Otóż: tak naprawdę nie jest ważny wybór uczelni - jak dla mnie największe i najistotniejsze rozróżnienie to takie, czy jest to prywatna szkoła czy też państwowa. Prywatne są guzik warte - na ogół, nie wykluczam wyjątków. W każdym razie prawo to taki kierunek, gdzie trzeba się uczyć. Nikt tego za nas nie zrobi - wiedzę trzeba samodzielnie wbić sobie do głowy. Wykłady i zajęcia mogą tylko wskazać metody, źródła, sposób... ale nic więcej. Praca, praca, praca WŁASNA. To klucz do sukcesu. Uczelnia jest drugorzędna.
|
|
#993 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie
Mam nadzieję, że ktoś jeszcze zagląda na ten wątek. Chciałabym studiować prawo na UMK. Jestem w drugiej klasie liceum obecnie. Jak powinno wyglądać moje przygotowywanie się do zdawania na ten kierunek ? Powinnam zacząć uczyć sie juz teraz czy mam jeszcze czas na przygotowywanie się ? Czy jeśli chciałabym zdawać polski rozszerzony, angielski rozszerzony i wos podstawę to jest to dobry zestaw na ten kierunek ?
|
|
|
#994 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
do reszty podeszłam z marszu.
|
|
|
#995 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#996 | |
|
Miss Pudernica
|
Cytat:
Przykład: na UMCSie prawo cywilne trwa 2 lata. Pierwszy rok to część ogólna, rzeczowe i rodzinne, kończy się się egzaminem. Drugi rok to zobowiązania i spadki. Na KULu na 2 roku jest tylko część ogólna trwająca jeden semestr, a prawo rzeczowe jest od tego roku fakultetem, czyli można w ogóle nie chodzić. Dla porównania obowiązkowe przedmioty całoroczne to filozofia prawa, 1 semestr trwa Katolicka Nauka Społeczna - tyle samo trwa wykład z handlu, przy czym robione są tylko spółki. Na UMCSie handel to rok i prof. K. ze swoją wybitną książką ![]() Mają jeszcze przedmiot Biblia - istota i rola w kulturze, historia filozofii prawa. Plusem jest to , że żeby wylecieć trzeba naprawdę się postarać. Nie ze względu na ilość poprawek, ale podejście do studenta jest na luzie, naprawdę da się dogadać i dużo kombinować.
|
|
|
#997 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: studia prawnicze
Prawo nie polega na znajomości przepisów na pamięć, po co wtedy byłyby potrzebne studia, każdy kupiłby sobie kodeks...
Edytowane przez Hemikryptofit Czas edycji: 2018-02-12 o 08:42 |
|
|
|
|
#998 |
|
Przyczajenie
|
To jest bardzo dobrze powiedziane i nie ma zastosowania do prawa - znajomości się przydają. Więc warto uczestniczyć w konkursach, stażach, konferencjach itp. ,ale nie warto się przejmować, że się ich nie ma w wieku lat 18-19.
Co masz na myśli? Gdzie można się na takie staże, konkursy załapać? |
|
|
|
|
#999 | |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam pytanie na temat kryminologii. Wiem, że w Polsce chyba tylko na UW jest taki kierunek, ale słyszałam że po tym to można pracę jedynie jako klawisz dostać
i że lepiej iść na prawo i wybrać specjalizację. Ktoś mógłby się wypowiedzieć jak to wygląda? Naprawdę lepiej wybrać prawo (wiem, że na pewno większe możliwości, ale czy konkretnie do kryminologii nie lepiej jednak iść na kryminologię ?)
|
|
|
|
|
#1000 |
|
Rozeznanie
|
Nie jestem po studiach, na studiach prawniczych i nie planuję studiów prawniczych ale czy...
->wcześniej wspomniane predyspozycje: czy lubisz się uczyć dużo, na pamięć, czy jesteś w stanie poświęcić taką część swojego życia dla tych studiów? -> czy masz zapewnione fundusze na te studia ? - To jest 5 lat jednolitych... jak będziesz musiała przerwać naukę wcześniej, to co wtedy ? ->czy spotkałaś się w swoim życiu z podstawowymi pojęciami prawnymi? Wiesz na czym polegają te studia, miałaś styczność z jaką osobą, która mogłaby Ci coś o tym opowiedzieć? -> i wreszcie: czy jest to na pewno nie jest podyktowane "modą na prawo" po serialach typu Prawo Agaty czy Magda M ? |
|
|
|
|
#1001 |
|
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez Hemikryptofit Czas edycji: 2018-02-12 o 08:40 |
|
|
|
|
#1002 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Wiem że wielu osobom myli się kryminologia z kryminalistyką, ale ja to rozróżniam i chodziło mi właśnie o kryminologię . Bardzo pomogłaś, dziękuję
||
|
|
|
|
#1003 |
|
Raczkowanie
|
Zastanawiam się nad prawem w Białymstoku. Jest może ktoś kto studiuje i opowie coś młodszej koleżance? Jak atmosfera,poziom no i czy warto ?
|
|
|
#1004 |
|
Zadomowienie
|
witam, dziewczyny czy jest tu ktoras was studiujaca prawo w Opolu??
Mam konkretne pytanie odnosnie tego. przepraszam za bledy pisze niemieckiej klawiatury. |
|
|
|
|
#1005 |
|
Przyczajenie
|
Czy któraś z wizazanek startuje na prawo ma UJ?
|
|
|
|
|
#1006 |
|
Raczkowanie
|
Ja na UW, sądzę że poziom podobny jak na UJ, kierunek nie jest najłatwiejszy ale też bez przesady. Głównie nauka na pamięć, pierwsze dwa lata, najcięższe dwa przedmioty Logika i Konsta, tak to reszta ok.
|
|
|
#1007 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
|
#1008 |
|
Zakorzenienie
|
Mój TŻ już tam studiuje. Ja mam nadzieję do niego dołączyć w tym roku, jeszcze czekam na ostateczne wyniki rekrutacji czyli na listy rankingowe 9 lipca.
Dostać się nie jest zbyt łatwo, próbowałam rok temu, ale brakło mi do szczęścia 2 punktów. Mam starą maturę więc musiałam zdawać CEW czyli tak jakbym zdawała matury na poziomie rozszerzonym z 3 przedmiotów. Konkurencja podczas naboru jest spora. Studia dość trudne, ale to już znam z pierwszej ręki bo TŻ studiuje już 2 rok,mieszkamy razem, gdy ma sesje oboje zarywamy noce. Teraz TŻ wkuwa karne na wrzesień a ja już się go boję bo chcę skończyć studia szybciej i muszę to karne wziąć na pierwszym roku. Egzamin z prawa administracyjnego w tym roku był straszny bo TŻ usypiał z książką na twarzy z tego przedmiotu. Ponoć nudy nie z tej ziemi i masa sprzecznych przepisów. Na egzaminach z tego przedmiotu był istny pogrom, masa pał. Jak TŻ podchodził do egzaminu był jednym z 14 osób, które zdały w tym terminie. A do egzaminu w jego grupie przystępowały 74 osoby. Więc sama widzisz na co należy się psychicznie przygotować gdybyś chciała tam studiować. |
|
|
|
|
#1009 |
|
Wtajemniczenie
|
Logika wcale nie jest trudnym przedmiotem tylko nią bardzo straszą. Wystarczy myśleć i uczyć się na ćwiczeniach. Najwięcej pracy wymagają przedmioty gdzie trzeba po prostu dużo zakuć, czyli właśnie konsta. Kpc jeszcze nie miałam, ale w pracy jest mi potrzebne i faktycznie jest długie i trudne. No i na UW egzaminy i ich sprawiedliwość to odrębny temat (prawie wszystkie są ustne).
|
|
#1010 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
.
|
|
|
#1011 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
prawo konstytucyjne to poza zerówkami też mały koszmarek z uwagi na egzaminatora
|
|
|
#1012 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1013 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Z tego co mówisz to jest dokładnie tak jak się tego spodziewam - mnóstwo nauki, często nudnej i żmudnej, ale mimo wszystko chce studiować prawo i mam ogromną nadzieje, że się dostanę. Złożyłam jeszcze do Wrocławia, ale nie uśmiecha mi się studiować tak daleko od domu.
|
|
|
|
|
|
#1014 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1015 |
|
Zakorzenienie
|
Karne też jest trudne. Cała książka na pamięć,z największymi detalami
Egzamin ma 3 części. Ludzie zdają go na raty. Za pierwszym podejściem raczej niewielu go zdaje. TŻ od razu zdał np. argumentację, ale test musi pisać jeszcze raz we wrześniu. Oprócz tego zdaje się jeszcze kazus. |
|
|
|
|
#1016 |
|
Zakorzenienie
|
W erk są już dostępne listy rankingowe tegorocznej rekrutacji na UJ.
Niniejszym dołączyłam do mojego TŻ'ta i będziemy teraz wkuwać razem do kolejnych sesji. |
|
|
|
|
#1017 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Gratulację ![]() A jaki był w tym roku próg ?
|
|
|
|
#1018 |
|
Zakorzenienie
|
bluesocks, na razie nie wiem jaki był próg.
Nie publikowali w tym roku całej listy. Byłam potwierdzić dokumenty w Centrum Uwierzytelniania Dokumentów i udzie pytali tam o progi, ale były dane jedynie orientacyjne. |
|
|
|
|
#1019 |
|
Raczkowanie
|
Prawo-warto studiować?
Cześć dziewczny,w maju 2014 będę zdawać maturę. I mam pewien dylemat-
Od dawna myślę o prawie,niestety wybrałam zły profil,nie ma w nim ani historii rozszerzonej ani WOSu a z reguły uniwersytety wymagają z tych przedmiotów matury. Miałabym ciężko z przygotowaniem się ale jesli bym się spieła to mysle,ze dalabym radę..ale czy to wszystko jest warte świeczki? Czy to prawda,że prace po prawie mają tylko Ci z prawniczych rodzin? Mam straszny dylemat bo we wrześniu muszę się określić co będe zdawać na maturze,prosze o opinie
|
|
|
|
|
#1020 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Prawo-warto studiować?
Cytat:
Co do zdawania matury. Dla chcącego nic trudnego, w przypadku historii i wos-u nie jest trudno samodzielnie przygotować się do tych matury, choć trzeba włożyć dużo pracy i czasu. Pomoc przydałaby się jednak przy nauce pisania prac z tych przedmiotów. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:04.

a zalet wiele wiecej

Ja odradzam, ale co kto lubi.

?)

. Bardzo pomogłaś, dziękuję
Matura 2014