|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1921 | ||
|
Copyraptor
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 10
Cytat:
Cytat:
A Twojemu dziecku w takiej sytuacji nie wystarczy. I to moim zdaniem nie jest wychowywanie, tylko zwyczajnie skąpienie obserwowałam rówieśników z biedniejszych rodzin na takich koloniach i widziałam, że jest im przykro/wstyd/źle, że wszystkie dzieci sobie pozwalają, a one nie. Nawet jeżeli usiłowały nadrabiać miną. Bo były dwa rodzaje - takie dzieciaki, które mówiły, że nieee, one to w sumie nie lubią gofrów (ale jak jakieś dziecko nie dojadło swojego to im porywały tę 1/3 i pałaszowały z ochotą) albo takie, które zwyczajnie mówiły, że lubią, ale ich nie stać. I serio jak wyjeżdżasz na wakacje to wydajesz na przyjemności 3zł dziennie? Coffee napisała: Dziecko kupi w ciągu wyjazdu jednego gofra, jednego loda, jedną zapiekankę, jedną paczkę czipsów, jedne frytki, raz zagra w automacie o pluszaka, raz zagra w jakieś rzutki czy coś i... koniec? Koniec będzie dużo wcześniej
|
||
|
|
|
#1922 |
|
Konto usunięte
|
Ogólnie jem to co sama wyhoduje teraz, ale do głupiej zupy na same dodatki typu sol, smietana, mi z dyche zejdzie XD Jakbym miala jeszcze te wszystkie warzywa kupic to nie ma mowy. A ze jestem wege to nawet nie mowie tu o cenie jakiegos miesa. Chociaz psa tez trzeba nakarmic, puszka 4zl, kielbasa 7 zl...
|
|
|
|
#1923 |
|
Zakorzenienie
|
10zł dziennie na przyjemności to może i dużo, ale moi rodzice dając tyle mojemu rodzeństwu myśleli też o innych kwestiach - np o tym że może trzeba będzie dokupić środek od komarów, albo jakieś artykuły higieniczne - okey, są opiekunowie, no ale ja np nie wyobrażam sobie mojej siostry proszącej o pożyczenie spray'u od komarów bo jej się skończył a ona nie ma za co kupić (dobra, może w tej wiosce na Lubelszczyźnie nie można tego kupić, tak ogólnie piszę na co może się kasa na wyjeździe przydać)
tak jak pisałam - moje rodzeństwo nie wydawało całej kasy, więc te 10zł okazywało się jednak za dużo, nie mniej uważam że lepiej żeby dziecko przywiozło z powrotem niż miałoby mu zabraknąć
|
#1924 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wakacyjny wyjazd ma swoje prawa, co nie znaczy, że trzeba codziennie przepuszczać 50zł na pierdółki i durnostojki (chociaż jeśli ktoś ma pieniądze i ochotę, to proszę bardzo. Nie rozumiem osób, które nie są w bardzo trudnej sytuacji materialnej, a nie pozwalają dziecku na nieco swobody finansowej, czyli nieco więcej niż 3zł dziennie. |
|
|
|
|
#1925 |
|
Konto usunięte
|
Taa wiocha na lubelszczyźnie
kup sobie butelkę coli za 4 zł, paczkę chusteczek i już 1/3 kasy nie ma. Nie wiem, dla mnie to skrajne skąpstwo. Mówisz że tobie się takie wakacje nie podobały, ty nie wydawałaś, ty ty ty. Ale to twoje dziecko jedzie na kolonie W sierpniu jadę opiekun kolonijny... strach się bać jakie bedą moje obserwacje, dzieci które wezmą 1000 zł i dzieci które dostaną 10 ---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- A potem przyjdą do mnie i "paaani drabineeeczkooo niech mi pani da chusteczkę/podpaskę/tampona/szpraja na komary/środek przeciwko ukąszeniom/papiera tołaletowego/innerzeczyktórebędąpotrze bnealeniebędąmiećkasy bo mama mówi że konsumpcjonizm jest zły i dostałem konserwę turystyczną, patyka i nitkę"
|
|
|
|
#1926 |
|
Konto usunięte
|
Mi dawali wiecej tez chociazby z tego wzgledu, ze jak sie zgubie to taksowka, autobus, karta telefoniczna (wtedy do budek, teraz pewnie do telefonu), to wszystko kosztuje. A bez tego nie wrocisz. To jest zwyczajnie niebezpieczne byc bez kasy.
A skoro wiecej nie potrzebuje to przeciez przywiezie. Niee, bedzie pani drabiiiiinooooo płac alimenty bo podopieczny nie mial na prezerwatywe! Edytowane przez 201604250941 Czas edycji: 2013-07-10 o 16:19 |
|
|
|
#1927 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#1928 | |
|
Konto usunięte
|
Ano faktycznie za moich czasów były karty telefoniczne, też dawali ekstra kasę na wypadek gdyby coś się stało. Bo wtedy, zanim by przekaz pocztowy doszedł - do masakra. Potem już jak miałam paręnaście lat, to założyli mi rodzice konto w banku... Też uważam że to lekko niebezpieczne być bez kasy.
---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1929 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 10
Slodki borze. Podjechalam po pracy po przyjaciolke, ktora czeka wlasnie na rozmowe kwalifikacyjna. Juz nie wazne, ze w holu jest jakies 20 kobiet, wszystkie umowione na 16
Ale jak one wygladaja! Rozmowa na stanowisko asystentki zarzadu, laseczki ubrane w kolorowe, nawet neonowe sukienki, gole nogi, sandalki, jedna ma japonki, inna platformy i mini jestem w szoku tak wielkim, ze po raz pierwszy uskutecznilam wiadomosc przez mobilna aplikacje ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1930 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 10
Cytat:
|
|
|
#1931 |
|
Konto usunięte
|
Lemmy ale mi nie odpowiedziałaś - ile razy jeździłaś tak na dziko pod namiot i jadłaś konserwy turystyczne?
Bo dla mnie taki wypad jest... koszmarnie drogi, jak się jedzie do buszu na dziecko.. -panthenol -krem przeciwsłoneczny -lekarstwa (przeciw biegunce, przeciwbólowe, 150 innych) -środki czystości -wszelkiego rodzaju niezbędne rzeczy typu: zapas baterii, latarki i tak dalej żarcie to chyba najmniejszy problem... Ziemniaki można w ognisku piec, kiełbasy i inne chleby tak samo zagryzając keczupem, no ale mimo wszystko trzeba się jakoś przygotować i potem mieć przy sobie kasę "na zaś"... Takie wakacje jeszcze nigdy mi nie wyszły tanio |
|
|
|
#1932 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
inna sprawa, jeśli rodziców faktycznie nie stać na większą kwotę, a dziecko załapało się na wyjazd, bo np. była zrzutka na najbiedniejsze dzieci albo jakieś dofinansowanie, żeby też mogły pojechać, wtedy ok. Sytuacja jest taka, nie da się inaczej, rozumiem. Rodzice i tak pewnie musieli zacisnąć pasa, żeby chociaż te 30zł dać. ale jeśli kogoś stać, a jedynie przyjmuje taką metodę wychowawczą - no sorry, nie wyjdzie przecież w całej tej metodzie rozsądnego gospodarowania pieniędzmi właśnie o to chodzi, żeby dostać więcej i dysponować tym tak, by na wszystko starczyło. Jeśli dziecko wyda wszystko pierwszego dnia - może mieć pretensje tylko i wyłącznie do siebie + ma nauczkę na przyszłość. Jeśli będzie rozsądnie wydawać, kasy starczy na 10dni i jeszcze przywiezie resztę do domu - można uznać, że nauka przyniosła skutek ![]() nikt tu nie mówi o kwotach rzędu 300zł na 10dni. a tak? dziecko się ogranicza, bo po prostu nie ma innego wyjścia, a potem jak dostanie zastrzyk gotówki (w przyszłości), to mu kasa do głowy uderzy
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2013-07-10 o 16:30 |
|
|
|
|
#1933 | |
|
and cigarettes
|
Dot.: Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 10
Cytat:
|
|
|
|
|
#1934 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1935 |
|
Konto usunięte
|
Moim skromnym zdaniem to jest niekonstytucyjne i ogólnie dziwne, żeby opiekun miał płacić. To jest obowiązek rodziców, poza tym widzisz dzieciaka przez dwa tygodnie, przeciez go nie wychowasz. To nie tak, ze wysylasz normalne dziecko na kolonie i wraca w ciazy bo opiekun cos zrobil mu z mozgiem.
|
|
|
|
#1936 |
|
Zakorzenienie
|
Oddalam się robić pierogi z jagodami na podwieczorek. Mąka Basia 3,20 zł, jagody 12 zł za litr.
![]() Edytowane przez panna mati_ Czas edycji: 2013-07-10 o 16:32 |
|
|
|
#1937 |
|
and cigarettes
|
|
|
|
|
#1938 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
), jak laska zajdzie w ciążę to żaden lekarz nie obliczy daty poczęcia co do dnia mogli się bzyknąć 2 dni przed wyjazdem, ale plemnik z komórką mógł się połączyć w autokarze, w drodze do. Nikt chyba nie jest w stanie tego sprawdzić ![]() mój dzisiejszy obiad: pierś z kurczaka 7,5 zł przyprawy 5 zł (curry, słodka papryka, shoarma) paczka frytek aviko 3,99zł - w promocji surówka colesław 1,58 zł |
|
|
|
|
#1939 |
|
Zakorzenienie
|
Ale szpreja na komary nie mam
|
|
#1940 |
|
and cigarettes
|
|
|
|
|
#1941 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1942 | |
|
Konto usunięte
|
Jaki szpraj na komary, octem polej.
---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- Cytat:
mea culpa mea culpa mea maxima culpa z kapustą podobnie. I majonez powinnam zrobić sama, z jajek które zniosą moje kurki
|
|
|
|
|
#1943 |
|
Wtajemniczenie
|
Wyjazd pod namiot to wapno, węgiel, etopiryna,maść z witaminą E plastry, bandaże, gencjana, latarka+baterie, świece. Kremów do opalania nie używam, na komary nić nie kupuje bo i tak mnie żrą. Na dwie osoby to koło stówy na tydzień nam wychodzi. I tak dla nas to fajny wyjazd, i nie nie robię tego ze skąpstwa tylko tak lubię
![]() I zbieram jagody, grzyby, orzechy, dzikie jabłka i szczaw. Kurcze, rośnie to czemu mam nie zbierać, zwłaszcza że lubię zbierać rożne rzeczy. |
|
|
|
#1944 | |
|
and cigarettes
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1945 |
|
Konto usunięte
|
A wiecie, ja byłam tym biednym dzieckiem, co miało mało i musiało się trzy razy zastanowić zanim coś kupi. Rodzice starali się żeby mi nie zabrakło ale było jak było. I do tej pory pamiętam to uczucie, kiedy dzieciaki brały lody 4 gałki z polewą i posypką a ja mogłam tylko dwie łyse i w mniejszym wafelku. Ja byłam tym dzieckiem co nadrabiało miną i potrafiło wmówić innym, że tyle mi wystarczy ale co czułam to moje. I to nie była wina moich rodziców, taką mieliśmy sytuację finansową i już. Więc nie wyobrażam sobie móc dać więcej i nie dać. No za cholerę, nie. Nie mówię o tych 350zł ale 3zł na dzień jak można dać dychę... o losie.
|
|
|
|
#1946 |
|
Konto usunięte
|
No wymieniłaś rzeczy za 100 zł które są niezbędne
my mamy jeszcze np butlę gazową, jednorazowe płaszcze przeciwsłoneczne, linki żeby przymocować od drzewa do drzewa i zrobić "suszarnię", paliwo do samochodu w te i wewte żeby wjechać w busz, wszelkie żele do mycia w szpraju żeby co 5 minut nie biegać do rzeki, ostre noże i nożyczki halabardy i pilniczki, aparat czeski, gwoździe pineski. Sztyki, patyki, dywany i guziki, trąbki, pompki, ząbki oraz choinkowe bombki. Gwoździe, szpady, gołe baby, wszystko tylko dla zabawy. Krawaty wiąże, usuwam ciąże. Akcesoria, scyzoryki, złote łyżki i kolczyki, cegły, taczki, wykałaczki z Ameryki, proporczyki, portmonetki, parasolki, ciche Szwedki, globusy, mapy, plany. Change money, jabłka, banany. itp |
|
|
|
#1947 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
100zł na dwie osoby? to 50zł na jedną. Za dużo!
|
|
#1948 |
|
Konto usunięte
|
No nie mogę, przypomniało mi się to wszystko i tak mi się przykro zrobiło
|
|
|
|
#1949 | ||
|
Konto usunięte
|
Szczepienie na malarie jest za darmo wiec skończ miałczeć.
Cytat:
Cytat:
Judith- chyba wiekszosc naszego pokolena tak mialo i dlatego sie teraz oburzamy. Nas przez dlugi czas nie bylo stac nawet na tapete do domu. Edytowane przez 201604250941 Czas edycji: 2013-07-10 o 16:50 |
||
|
|
|
#1950 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:24.

Wakacyjny wyjazd ma swoje prawa, co nie znaczy, że trzeba codziennie przepuszczać 50zł na pierdółki i durnostojki (chociaż jeśli ktoś ma pieniądze i ochotę, to proszę bardzo. Nie rozumiem osób, które nie są w bardzo trudnej sytuacji materialnej, a nie pozwalają dziecku na nieco swobody finansowej, czyli nieco więcej niż 3zł dziennie.
kup sobie butelkę coli za 4 zł, paczkę chusteczek i już 1/3 kasy nie ma. 

jestem w szoku tak wielkim, ze po raz pierwszy uskutecznilam wiadomosc przez mobilna aplikacje 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

mea culpa mea culpa mea maxima culpa