|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3271 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczniowo-lutowe mamusie 2013 cz VI
Cytat:
![]() evel tekst t. neti jak wchodzisz przez aplikację to zdjęć nie widać. Trzeba przez przeglądarkę wejść by je widzieć ![]() Black ![]() za nowe słowo Oliwki Deli Nancy za wagę. Mam nadzieję, że nocka po szczepieniu będzie oki, biedny Kubuś ![]() Szaja to dobrze, że dobrze jest Dziewczyny super, że spotkanie się udało
Edytowane przez Aga8484 Czas edycji: 2013-07-10 o 22:39 |
|
|
|
|
#3272 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3273 |
|
Zakorzenienie
|
Jak któraś chce odpowiednik - quinny to proszę:
http://allegro.pl/3-kolowe-lekkie-wo...372056231.html http://allegro.pl/wozek-spacerowy-ma...356589391.html |
|
|
|
#3274 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za wageOby nocka byla w porzadku Na aparacie ![]() Ale jakies takie srednie wyszly ![]() Jaki Miś juz duzy!!!!! Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;41729344] My po neurologu ![]() Powiem tak, kobieta w porządku, chociaż dupy nie urywa z poważnie chorym dzieckiem raczej bym do niej nie szła, jakoś... nikt o niej nie słyszał (podkreślam, rzut beretem od mojej pracy przyjmuje, co kogo wczoraj pytałam stamtąd, w tym rodzica dziecka neurologicznego to cisza), no ale - ogólnie jest ok, lekka asymetria faktycznie, lewa strona słabsza, gdyby nie niechciej ruchowy to nawet nie do korygowania rehabilitacyjnego. Odruchy wszystkie ok, stwierdziła, że słowo "opóźnienie ruchowe" to za dużo, no ale powiedzmy, że coś tam jest, że dobrze że reh. jest bo faktycznie mogłaby chociaż na te boki się kulać. I wysunęła pomysł, że tu wszystko na raz zadziałało hamująco - i być może charakter dziecka, i waga (bo żeby sama waga to nie, aż taka duża Dorcia nie jest), i ulewanie - mówi, że dziecko mądre, kontaktowe i bardzo możliwe, że już sobie pokojarzyła, że ruch = ulewanie = nieprzyjemność. No to ogranicza ruch. Powiedziała, że JAKBY co to za 3mce kontrola, aczkolwiek uważa, że dużo wcześniej wsio się wyrówna i się nie zobaczymy, odetchnęłam.[/QUOTE] Super!! Bedzie gicio
|
||
|
|
|
#3275 |
|
Zakorzenienie
|
Mój dziobak się straszliwie rozkopuje w nocy, jak ją przykrywam kocem - wyciągnęłam więc dla niej taki cienki, duży śpiworek, idealne rozwiązanie w takiej sytuacji.
|
|
|
|
#3276 |
|
Wtajemniczenie
|
Jestem, nie rzuciłam się do Wisły a więc poprawiłam- na 4
i do tej pory to najlepsza ocena w końcu mam wakacjeeeeee . Jeszcze tylko praktyki ale to już raczej przyjemność. Blanka dzisiaj miała swoją pierwszą podróż komunikacją miejską i jak w jedną stronę było git tak powrót to istna masakra- tak się darła że szok! W ogóle to moja malucha ma nową zabawę-teraz mama służy za matę edukacyjną. Kładzie się na mnie na brzuchu i bawi się moją twarzą, wkłąda mi palce do nosa, gryzie, szczypie całuje i bawi się w wampira i przysysa się do szyi. Słodkie to <3 Pije piwko i lecę nadrabiać w końcu mam czas. ależ mi błoooogo ! |
|
|
|
#3277 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;41729344]proszę: -duży jogurt -paczka krakersów (pokruszyć) -2 piersi z kuraka (wziełam podwójne, na ogurt grecki z biedrony i opakowanie krakersów spokojnie taka ilość ok jest) kuraka pociachać na kawałki, posolić (czy inne przyprawy dać, wg uznania), w miskę, wymieszać z jogurtem, do lodówki (moje stały pierwszy raz godzinę i mało przeszły, więc dzisiaj robiłam tak, że całą noc stały i kilka godzin w dzień jeszcze i super), potem wytarzać w krakersach, na blasze rozłożyć papier do pieczenia, układać kuraka, do nagrzanego piekarnika 200stopni na 20 minut ![]() pstryniu, ja w necie szukałam i tyle i wiesz, zakładamy, że nic się nie dzieje, ALE skoro tak odległe terminy to tak odroczona rehabilitacja to masakra jakaś :/ u nas w ogóle jest tak, że po neurologu na reh też się czeka :/ 30 minut reh 60zł wizyta u neurologa dzisiaj 70zł ale wizyta jednorazowy wydatek to dobrze, że dobrze ![]() różnie ![]() boski --------------------- My po neurologu ![]() Powiem tak, kobieta w porządku, chociaż dupy nie urywa z poważnie chorym dzieckiem raczej bym do niej nie szła, jakoś... nikt o niej nie słyszał (podkreślam, rzut beretem od mojej pracy przyjmuje, co kogo wczoraj pytałam stamtąd, w tym rodzica dziecka neurologicznego to cisza), no ale - ogólnie jest ok, lekka asymetria faktycznie, lewa strona słabsza, gdyby nie niechciej ruchowy to nawet nie do korygowania rehabilitacyjnego. Odruchy wszystkie ok, stwierdziła, że słowo "opóźnienie ruchowe" to za dużo, no ale powiedzmy, że coś tam jest, że dobrze że reh. jest bo faktycznie mogłaby chociaż na te boki się kulać. I wysunęła pomysł, że tu wszystko na raz zadziałało hamująco - i być może charakter dziecka, i waga (bo żeby sama waga to nie, aż taka duża Dorcia nie jest), i ulewanie - mówi, że dziecko mądre, kontaktowe i bardzo możliwe, że już sobie pokojarzyła, że ruch = ulewanie = nieprzyjemność. No to ogranicza ruch. Powiedziała, że JAKBY co to za 3mce kontrola, aczkolwiek uważa, że dużo wcześniej wsio się wyrówna i się nie zobaczymy, odetchnęłam.[/QUOTE] super, teraz trzymamy kciuki za Dorkę ![]() Cytat:
Kubuś śpi, temperaturę miał 37,1 więc nic strasznego ale ile się upłakał wykąpaliśmy go i wtedy jakby z niego to wszystko zeszło, zaczął się nawet uśmiechać, potem padł przy piersi i nadal śpi. Mam nadzieję, że nie będzie źle. Aha i następne szczepienie dopiero jak Mały będzie miał ok 13 m-cy. Uffff co za ulga ![]() Kubuś dziękuję za wszystkie buziaki i też wszystkie ciocie aha i super, że spotkanie udane. Szybko zlukam na fotki w k. i pędzę spać ![]() ---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ---------- Cytat:
![]() za zdany egzamin
|
|||
|
|
|
#3278 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Gratulacje kochana ![]() A co do pogrubionego to u nas jest to samo ![]() Bosh moje dziecie jeszcze nie spi, a ja padam na twarz. Rozwalilismy z tztem lozko i musielismy jechac do ikei po nowa czesc, a tam oczywiscie kasy wydane 5 razy wiecej niz planowalam Wrocilismy pozno i tz tylko szybko lozko naprawil i do pracy a ja zostalam sama z kapiela i usypianiem dziewczyn. Jeszcze pranie musze powiesic i zmywanie nastawic Bokeh widzialam Twoja posciel, piekna jest Mina tzta bezcenna ![]() Mialam sie odchudzac a jem czipsy i popijam pepsi Bardzo zdrowo tak na noc... Michas i wozek superro
|
|
#3280 |
|
Zakorzenienie
|
jestem, żyję, nie mam na nic czasu
chciałam tylko powiedzieć, że obejrzałam zdjęcia w klubie i idę sobie strzelić w łeb wszystkie, podkreślam wszystkie macie idealne figury a ja na siebie patrzeć nie mogę ![]() dziękuję za uwagę, jak się ogarnę to wrócę ale chciałam napisać, że pamiętam o Was i podczytuję na tel. |
|
|
|
#3281 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a do tekstu o bokehowej pościeli to oooo dobrze wiedzieć chociaż w sumie my pampersów nie używamy
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3282 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
hahaha teściowa guru ponad wszystko ... Cytat:
![]() Zazdroszczę sesyjki! Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Dziękuję za wszystkie kciuki! Naprawdę te z wizażu mają moc ! |
||||||||
|
|
|
#3283 |
|
Zadomowienie
|
A nieee, to przypadek byl
|
#3284 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
O ja cież pierdzielę.... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja też się zapisałam do neurologa z Blanką...na 23 września ![]() Cytat:
![]() Super bryka ! Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;41729344] My po neurologu ![]() Powiem tak, kobieta w porządku, chociaż dupy nie urywa z poważnie chorym dzieckiem raczej bym do niej nie szła, jakoś... nikt o niej nie słyszał (podkreślam, rzut beretem od mojej pracy przyjmuje, co kogo wczoraj pytałam stamtąd, w tym rodzica dziecka neurologicznego to cisza), no ale - ogólnie jest ok, lekka asymetria faktycznie, lewa strona słabsza, gdyby nie niechciej ruchowy to nawet nie do korygowania rehabilitacyjnego. Odruchy wszystkie ok, stwierdziła, że słowo "opóźnienie ruchowe" to za dużo, no ale powiedzmy, że coś tam jest, że dobrze że reh. jest bo faktycznie mogłaby chociaż na te boki się kulać. I wysunęła pomysł, że tu wszystko na raz zadziałało hamująco - i być może charakter dziecka, i waga (bo żeby sama waga to nie, aż taka duża Dorcia nie jest), i ulewanie - mówi, że dziecko mądre, kontaktowe i bardzo możliwe, że już sobie pokojarzyła, że ruch = ulewanie = nieprzyjemność. No to ogranicza ruch. Powiedziała, że JAKBY co to za 3mce kontrola, aczkolwiek uważa, że dużo wcześniej wsio się wyrówna i się nie zobaczymy, odetchnęłam.[/QUOTE] Bo Dorotka jest bardoz mądra po mamusi ![]() Ale super że odetchnęlaś ![]() Słuchajcie jeszcze tak trochę się pomartwię. Ogólnie moja Blanka 2 tyg skończyła 5 miesięcy i naa=dal ma czasem odruch moro...martwię się trochę. Waszym dzieciom już przeszło to? Ogólnie bardzo sprawna jest, obkręca się non stop na brzuch z plecó, odwrotnie to średnio, ale na brzuchu to skaczę bardzo podnosi się do góry, nogami macha, no wygląda na zdrowe i szczęsliwe dziecko , tylko właśnie ten odruch moro... No iłapki często zaciśnięte, już nie mówi że mocno jakoś ale raczej trzyma zagięte paluchy niż otwarte, a neurolog dopiero we wrześniu.. eeeeh
|
|||||||
|
|
|
#3285 |
|
Zakorzenienie
|
Styczniowo-lutowe mamusie 2013 cz VI
aniu u mnie niemowlaki w zimie sa przegrzewane. O dziwo skarpetek nie nosza. Rodzice tez sie za grubo ubieraja, to nic dziwnego, ze dzieci tez nieodpowiednio ubrane. Natomiast w lecie nie ma problemu, zawsze odpowiednio.
---------- Dopisano o 02:03 ---------- Poprzedni post napisano o 01:46 ---------- lenova udanych wyczekanych wakacji! Yae tez sie tak bawi |
|
|
|
#3286 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Co z Wami, człowieka pół dnia nie było a tu marne dwie strony
![]() Cytat:
w końcu jakiś dzieciaczek waży podobnie jak Oliwier, bo już się martwiłam i co, fajnie się podnosi takiego klocuszka, nie? ![]() Cytat:
ale bobogej też było fajne ![]() Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;41729344] My po neurologu ![]() Powiem tak, kobieta w porządku, chociaż dupy nie urywa z poważnie chorym dzieckiem raczej bym do niej nie szła, jakoś... nikt o niej nie słyszał (podkreślam, rzut beretem od mojej pracy przyjmuje, co kogo wczoraj pytałam stamtąd, w tym rodzica dziecka neurologicznego to cisza), no ale - ogólnie jest ok, lekka asymetria faktycznie, lewa strona słabsza, gdyby nie niechciej ruchowy to nawet nie do korygowania rehabilitacyjnego. Odruchy wszystkie ok, stwierdziła, że słowo "opóźnienie ruchowe" to za dużo, no ale powiedzmy, że coś tam jest, że dobrze że reh. jest bo faktycznie mogłaby chociaż na te boki się kulać. I wysunęła pomysł, że tu wszystko na raz zadziałało hamująco - i być może charakter dziecka, i waga (bo żeby sama waga to nie, aż taka duża Dorcia nie jest), i ulewanie - mówi, że dziecko mądre, kontaktowe i bardzo możliwe, że już sobie pokojarzyła, że ruch = ulewanie = nieprzyjemność. No to ogranicza ruch. Powiedziała, że JAKBY co to za 3mce kontrola, aczkolwiek uważa, że dużo wcześniej wsio się wyrówna i się nie zobaczymy, odetchnęłam.[/QUOTE] Dobrze że wszystko oki, niedługo zobaczysz będzie Dorotka śmigać jak ta lala ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
też się chyba przejdziemy na wszelki wypadek...U mnie była ulewa, zagrzmiało 2 razy i koniec, no nie doczekam się tej burzy no ![]() Dobranoc
|
||||||
|
|
|
#3287 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc!
Wzielam sprawy w swoje rece i na weekend do tz jedziemy. Juz tak bardzo sie ciesze. i jeszcze raz dziekuje W za wsparcie. Martwila mnie podroz, w jedna strone to wyprawa na 4h, ale t. przyszla z odsiecza - kawalek nas podwiezie. Podobno sama kombinowala, jak nam umozliwic spotkanie. Tym razem nie moze z nami jechac. Czuje, ze odzylam! |
|
|
|
#3288 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Styczniowo-lutowe mamusie 2013 cz VI
Cytat:
|
|
#3289 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast my z Yae szukamy pomocy u jego rodziny. Akurat w najblizszym czasie ma dyzury w piatek i poniedzialek, to moze w sobote i niedziele troche czasu razem spedzimy. ---------- Dopisano o 07:06 ---------- Poprzedni post napisano o 05:54 ---------- Pisalam Wam, ze odkad jestesmy u t., Yae gorzej sypia. Przyczyna chyba nie lezy w zmianie miejsca, tesknocie czy przestymulowaniu. Wydaje mi sie, ze zaczela zabkowac. |
|
|
|
|
#3290 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej!
u nas pobudka o 5. teraz mlody dostal cyca i spi a mama obok uprawia wizażing ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;41729344] pstryniu, ja w necie szukałam i tyle i wiesz, zakładamy, że nic się nie dzieje, ALE skoro tak odległe terminy to tak odroczona rehabilitacja to masakra jakaś :/ u nas w ogóle jest tak, że po neurologu na reh też się czeka :/ 30 minut reh 60zł wizyta u neurologa dzisiaj 70zł ale wizyta jednorazowy wydatek My po neurologu ![]() Powiem tak, kobieta w porządku, chociaż dupy nie urywa z poważnie chorym dzieckiem raczej bym do niej nie szła, jakoś... nikt o niej nie słyszał (podkreślam, rzut beretem od mojej pracy przyjmuje, co kogo wczoraj pytałam stamtąd, w tym rodzica dziecka neurologicznego to cisza), no ale - ogólnie jest ok, lekka asymetria faktycznie, lewa strona słabsza, gdyby nie niechciej ruchowy to nawet nie do korygowania rehabilitacyjnego. Odruchy wszystkie ok, stwierdziła, że słowo "opóźnienie ruchowe" to za dużo, no ale powiedzmy, że coś tam jest, że dobrze że reh. jest bo faktycznie mogłaby chociaż na te boki się kulać. I wysunęła pomysł, że tu wszystko na raz zadziałało hamująco - i być może charakter dziecka, i waga (bo żeby sama waga to nie, aż taka duża Dorcia nie jest), i ulewanie - mówi, że dziecko mądre, kontaktowe i bardzo możliwe, że już sobie pokojarzyła, że ruch = ulewanie = nieprzyjemność. No to ogranicza ruch. Powiedziała, że JAKBY co to za 3mce kontrola, aczkolwiek uważa, że dużo wcześniej wsio się wyrówna i się nie zobaczymy, odetchnęłam.[/QUOTE] Super ze wizyta Cie uspokoila otoz to, przeciez jesli wyszloby ze potrzebna reh to kazdy dzien jest na wage zlota, ehhh ![]() a powiedz mi jeszcze taka rzecz... bo wy bylyscie u neurologa. ja dostalam skierowanie do poradni rehabilitacyjnej do lekarza rehabilitacji medycznej. to nie to samo co neurolog,nie? powinnam zapisac sie do neurologa tez? a moze powinnam miec badanie od neuro i dopiero z tymi wynikami do tego lekarza reh.? jak to rozgryzc? Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:26 ---------- Poprzedni post napisano o 07:15 ---------- Gratuluje spotkania!!! dziekuejmy za slowa otuchy w sprawie lekarza Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
no i wpedzilas mnie w poczucie winy z samego rańca nie, glupio mi bylo troche to raz bo to w koncu jej drugie dziecko a dziewczyna w sumie madrze gadala a to o podpieraniu poduszkami, o chodzikach itd a dwa - mieszka od przychodni jakies 5 min drogi. no ale generalnie nie mam nic na swoje uspraiedliwienie, bije sie w mini cycka ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
wczoraj myslalam o Tobie/o Was i wlasnie mialam dzis pisac czy nie moglybyscie Wy pojechac do tz
|
|||||||
|
|
|
#3291 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3292 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Styczniowo-lutowe mamusie 2013 cz VI
Cytat:
|
|
#3293 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Piekne zdjecia! Cytat:
![]() nie kupilam ale sie w oszolomie pozmienialo na tym dziale rtvagd. teraz jest jak w klepie dla idiotow, takie niskie polki, ogolnie chyba wiecej towarow wystawionych, tylko nic znalezc nie mozna bo nie wiadomo gddzie czeo szukac ale zmiana jak najbardziej na + aaaaa, i ogloszenia parafialne - znalazlam koeljna kaszke ryzowo-kukurydziana z nestle po 6 miesiacu http://www.dziecko.nestle.pl/produkt...uctid/332.aspx Cytat:
![]() Cytat:
![]() na poczatku nie pozwalalam. teraz jak mi nie chce obiadkow jesc to pozwalam na wszystko byleby zjadl cokolwiek ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Super! na pierwszym zdjeciu wyglada jakby trzymal sztange ![]() ---------- Dopisano o 07:42 ---------- Poprzedni post napisano o 07:40 ---------- ![]() Przepraszam
|
|||||||
|
|
|
#3294 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3295 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Styczniowo-lutowe mamusie 2013 cz VI
of kors... Dziękuje za lopatologie... Ale z rana jakaś jestem ...:screwy:
|
#3296 |
|
Zakorzenienie
|
Hej...
Elllmi padłam ratowniczko ![]() Black ładny wóziorek, Laurko Twój też chociaż ja 3-kołowych nie lubię - w sklepie stabilność sprawdzałam ![]() Meneq 3mam kciuki za weekend Wrocławianki gratuluję spotkania, zdjęcia super ![]() E-vel t. ostro przesadziła... ![]() Przytulam dzieciaczki po szczepieniu, lekarzach, rehabilitacjach Lenova gratki ![]() Ja wczoraj bylam kolejne pomieszczenie ogarniać i zostawiłam na 4 - 5 godzin młodego z t.i siostrą TZ. I dziewczyny,dziwnym trafem dziecko od 3:40 mi beczy,spać nie chce, dąsa się itp. Ja ledwo stoję na nogach, a TZ tylko z boku na bok się przewracał. W takich chwilach mam wrażenie że go nienawidzę. Powiedziałam mu że ostatni raz młodego z nimi na tak długo zostawiłam. Ch*j wie czy mu czegoś nie dały albo nie naciągnęły, bo t. już przygaduje że mu skórkę od chleba trzeba dawać, a poza tym ostatnio mi go na podłodze postawiła, złapała za ręce i kazała mu chodzić! Wpadłam do pokoju i go wzięłąm a ona do mnie że buty mu trzeba i będzie chodził za chwilę, a jak nie to żeby mu ku*wa chodzik kupić. Dziwnym ku*wa trafem jak mnie nie było niecałe półdnia to dziecko mi w nocy płacze! Poza tym dziewczyny załamka... Nie mogę się skontaktować z promotorką, a ona mi miała dogoterapię skołować. I to tylko w lipcu bo w sierpniu nie pracują. ZA chwilę będę z licencjatem w czarnej d. Nie mam nawet skąd skołować takich badań a wymyśleć to już w ogóle...
|
|
|
|
#3297 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny wyprosilam kilka fotek z wczorajszej sesji...ale są niepoobrabiane.. Co mi tam nie mogłam się doczekać... Ale to i tak nie te na które czekałam..
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3298 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
mam nadzieję, że noc była spokojna?Nadrabiam dalej, ale na szczęście tylko dwie strony zostaly
|
|||||
|
|
|
#3299 |
|
Zakorzenienie
|
Jedno obrobione..na resztę mam czekać
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzymam kciuki zeby to byly "tylko" wrazenia a nie jakas krzywda napewno wszystko jest ok, tylko dziecko za duzo nowosci mialo jak na jeden dzien ![]() a co do promo to nie mozesz podjechac do szkoly? ha ha, zdejcia pokapielowe superanckie! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:56.

tylko leżała na plecach i się śmiał do niej i wyciągał ręce do okularów, a zabawki miał gdzieś

za przeprowadzkę 
ślub 28.04.2012

no jak można!

No iłapki często zaciśnięte, już nie mówi że mocno jakoś ale raczej trzyma zagięte paluchy niż otwarte, a neurolog dopiero we wrześniu..