|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1291 | ||||
|
Gang Iren
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mi się w głowie nie mieściło jak w Polsce lekarka próbowała namówić mnie do aborcji,wręcz presję na mnie wywierała,mimo że w naszym kraju aborcja jest zabroniona. A tutaj nikt nie pyta się złośliwie,po prostu to jest pytanie standardowe,bo kobieta ma prawo podjąć decyzję. Nigdy nie poddałabym się aborcji,jest dla mnie morderstwem. Jednak moim zdaniem to powinna być decyzja kobiety,bo większą tragedią są niechciane dzieci,żyjące w złych warunkach,katowane,porzuc ane. Bardzo mądrze na temat aborcji mówi ta dziewczynka: http://www.youtube.com/watch?v=UyUkzG1kLrI A tu kobieta która przeżyła aborcję: http://www.youtube.com/watch?v=NpOFcqrqBa0 Myślę,że warto posłuchać. Cytat:
Piękne owszem i dobre jakościowo,niestety ceny nie dla każdego.
|
|
#1292 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mam chyba z 10 sztuk ---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ---------- Cytat:
To maleństwo już żyje, a ja nie mogłabym go zabic |
||
|
|
|
#1293 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mnie sie też to w głowie nie mieści |
|
|
|
|
#1294 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie koleżanki, tu Mamusia majowa.
Nie chcę spamować ale mam ogłoszenie- być może przyda się Wam. Zakupiłam laktator w zestawie Tommee Tippee i nie miałam potrzeby korzystać. Mąż jedynie sprawdził laktator czy przepływ jest dobry (u znajomych zakup z innej firmy był z pękniętą harmonijką). Zestaw nie zawiera smoczków, które wyjęłam by Mała Basia przetestowała je. Niestety smoczki odrzucone. Mogę je dołączyć ale koniecznie do wyparzenia bo jednak próbassania była podjęta . Reszta rzeczy w folii firmowej zamknięte. Cena okazjonalna więc polecam gorąco: http://allegro.pl/tommee-tippee-zest...395560406.html Lada dzień będę sprzedawała MONITOR ODDECHU (Angelcare). Sprawdził się i przydał (niestety 3 razy zasygnalizował bezdech- zbyt głęboki sen 2x i 1 x wtulenie się za mocne w zabezpieczenie szczebelków). Cenę za monitor oddechu wystawię 180 zł (sprzęt na gwarancji). Proszę o kontakt gdyby któraś z Was Kobietki była zainteresowana.
|
#1295 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
A no widzisz a ja miałam z najróżniejszych firm i nie trafiłam na rozpinane. W sklepie w którym pracowałam też nigdy takich nie mieliśmy. Chociaż dla mnie to jakiś problem nie był z przekładaniem przez główkę,ale dla mamuś po raz pierwszy mogą być fajne. To może daj namiar jakie to są,może dziewczyny skorzystają z tej wiedzy. W pierwszej ciąży byłam młoda,zachodząc miałam niecałe 20 lat. Pani doktor powiedziała do mnie cośw stylu "o jej,co ty teraz zrobisz dziecko,całe życie przed tobą", ja na to,że urodzę,że mam partnera z którym jesteśmy zdecydowani założyć rodzinę i a ani przez moment nie pomyślałam o aborcji. A ona,że mam to jeszcze przemyśleć i dać znać na następnej wizycie. Na kolejnej była ta sama gadka,żebym życia sobie nie marnowała itd. Nie zrobiła mi żadnych badań,nic. Po tej drugiej wizycie zmieniłam lekarza.
|
|
#1296 |
|
Zadomowienie
|
Cześć Dziewczyny
Ja dzis po USG pomiarowym. Przezierność 1,9, kość nosowa jest, wszystkie narządy na swoim miejscu, przepływy piękne. Generalnie ja, mój mąż a nawet ginekolog zachwyceni maleństwem Dzidziuś najpierw spał wiec grzecznie dał się pomierzyć, a potem bardzo wierzgał i uciekał więc z badaniem przepływów był mały problem ale się udało ![]() 12 tydz 5 dzień, 72,5 mm długości, tętno 162 ud/min. Moja duma PS. PRzed badaniem miałam takiego stresa ze nogi mi się trzęsły, a mdliło mnie tak że myślałam ze w poczekalni puszcze spektakularnego pawia. W pierwszej ciąży miałam niezmienne przekonanie że wszystko jest dobrze, za to w tej ciągle się martwie nie wiem czemu
|
|
|
|
#1297 |
|
Gang Iren
|
Lidka super,że wszystko w porządku!
![]() A nie pisałam wam,przed południem poszłam z dzieciakami do sklepu i tak mi się niedobrze zrobiło,że musiałam skręcić w pobliskie drzewa i za drzewem puściłam pawia. No nie dałam rady. A ja tak martwiłam się brakiem ciążowych objawów. Odwołuję! A jeszcze pytanie kto wie po jakim czasie witaminy się wchłoną? Bo wymiotowałam po godzinie od wzięcia.
|
|
#1298 | ||
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Cytat:
---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Cytat:
Ale przecież sama pisałaś, że teraz ciąża przebiega inaczej, więc może stąd obawy?
|
|
#1299 | |
|
Zakorzenienie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Cytat:
|
|
#1300 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1301 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1302 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Oby takich wiadomości było jak najwięcej. Czuje jakieś dziwne łaskotanie w okolicach pępka i takie dziwne "przesuwanie" raz z prawej raz z lewej. I nie wiem czy to moje jelita
|
|
|
|
|
#1303 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1304 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Kupiliśmy dziś pierwszy strój dla maluszka
![]() i od razu pytanie do bardziej doświadczonych: jaki rozmiar kupować na początek? Edit: to jest 56 i wydawał mi się nie za mały nie za duży
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta |
|
|
|
#1305 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- Cytat:
Spodenki sa krótkie, tak?
|
|
#1306 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej
My dziś mieliśmy zakupowy dzień...najpierw IKEA - wreszcie kupiliśmy krzesła do stołu, który stał samotnie już 3 m-c. Potem skoczyliśmy na małe zakupy ciuchowe...i ja i małż kupiliśmy sobie parę szmatek ![]() Teraz zrobiłam obiad, ale mimo, że byłam strasznie głodna, dziubnęłam tylko parę razy - odrzuca mnie. Ugotowałam też bób, bo naszła mnie chęć, może to mi lepiej pójdzie. A w ramach ciekawostek....dzisiaj na korcie obok naszego bloku trenowały siostry Radwańskie, można było popatrzeć na gwiazdy
|
|
#1307 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ta koszulka się podwija, te śpiochy jakoś trzeba wsadzić i naciągnąć na plecy...omg...koszmar:brz ydal: nie kupię żadnych śpiochów i koszulki na pierwsze miesiące na to półśpiochy i dziecko gotowe. Wygodne też były całe rozpinane pajace
|
|
#1308 |
|
Zadomowienie
|
Dla niemowlaka najwspanialszy wynalazek to pajacyki. Zakłada sie szybko i łatwo. Potem jak już sie pewniej poczułam to miejsce nr 1 w rankingu zajęły wszelkie bodziaki i przez pierwszy rok życia nie schodziły z piedestału, bo w przeciwieństwie do koszulek i innych bluzeczek nie podciagają się, nie zawijają i dzieciatko nie chodzi z odkrytymi pleckami
|
|
|
|
#1309 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Body rozpinane i pół-śpiochy to też mój faworyt, jeśli patrzeć na moje "doświadczenia" z maluszkiem, którym zajmowałam się dość długi czas od pierwszych dni jego życia, aż do teraz (obecnie 4 latka)
|
|
|
|
|
#1310 |
|
Rozeznanie
|
Rany, ale operujecie 'specjalistycznym' słownictwem. Ja muszę wszystko wygooglować, żeby wiedzieć o co chodzi.
Ale nie miałam na kim ćwiczyć, ostatnie dziecko w naszej rodzinie, z którym miałam coś wspólnego ma 13 lat.Lidka, gratuluję zdrowego malucha. |
|
|
|
#1311 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie dziś od rana strasznie kłuje dolne podbrzusze aż promieniuje,czasami to aż tak zakłuje jak by mi ktoś igłe wbijał
![]() Widze że pierwsze ciuszki pokupowane,chyba też będę stawiać na body i półspiochy albo pajacyki...śpiochy są nudne i niepraktyczne
|
#1312 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Cytat:
Chyba jednak popełniłaś ten sam błąd co ja Uświadomiła mnie dopiero doświadczona mamuśka. To rozmiar 56 - pasuje na maluszka 0-1 miesiąca. Jeśli Twój szkrab urodzi się w styczniu/lutym to nie nacieszy się tym za bardzo - to typowo letnie ubranko, a do lata zdąży z niego wyrosnąć.
|
|
|
|
|
#1313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1314 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I tu u mnie zawsze był problem bo znaleźć skarpetki dla noworodka czy niemowlaka które nie będą uciskać a jednocześnie nie będą za luźne i nie będą spadać to nie lada wyczyn
|
|
|
|
|
#1315 |
|
Zadomowienie
|
weź szybko nospę i połóż się odpocząć... a co robiłaś wczesniej lub wczoraj? może się przemęczyłaś trochę i dzieciak daje znak, że trzeba przystopować?
|
#1316 | |
|
Zadomowienie
|
Dodam tylko że ubierałam cieniutko również dlatego że spał owinięty w rożek, bo tak czuł się bezpiecznie i spokojnie. I na początku głównie kładłam go w gondolce bo jak położyłam taką kruszynkę w łóżeczku to mi się taki maleńki wydawał w tym dużym "łożu"
![]() ---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1317 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mamy czas![]() Cytat:
Co do ciuszków ja jeszcze nic nie kupiłam. Jakoś nie mam weny i okazji nawet się wybrać i coś pooglądać. Cytat:
Cytat:
Zgadzam się z opinią Lidki o skarpetkach-ciężko znaleźć jakieś dla noworodka. Mnie jeszcze zawsze zadziwiało to, że jakie by one nie były to i tak po jakiś czasie maluch je sobie ściągnął nie wiem jak, ale potrafił
|
|
#1318 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zaszalalam dziś na zakupach...tego mi było trzeba ![]() Lidia super malenstwo i duze. Malenstwa są bardzo sprytne w zdejmowania skarpetek i gubieniu bucikow . Mój brat ma dwójkę dzieciaczkow to praktyki troszkę też nabrałam, dziś w reserved kupilysmy skarpetki bezuciskowe i antyposlizgowe do tego 2 szt za 7 zł. Edytowane przez isia4891 Czas edycji: 2013-07-13 o 22:23 |
|
|
|
|
#1319 | ||||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Biorę te od tygodnia,ale brałam w poprzedniej ciąży i było OK. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Jeżeli dziecku będzie ciepło to można na gołe ciało,albo założyć body z krótkim lub długim-jeśli chłodno pod spód. Ja na początku zakładałam pod spód body,bo mieliśmy chłodno. Zresztą sama sprawdzisz czy maluchowi nie za chłodno,nie za ciepło.
|
|
#1320 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie nic takiego nie robiłam....teraz przeszło
![]() Dzis się dowiedziałam ze męża babcia zbiera nam na łóżeczko,hmm to miłe ale wolałabym żeby sobie coś kupiła za te pieniądze,stac nas na zakup wyprawki ale wiem ze oni to bardzo przeżywają i sprawia im to przyjemnosc
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:08.

Ja już jedną organizowałam mojej świadkowej w zamian za cudowny wieczór panieński(hahahahahahaha) ...Był rózowy tort z marcepanem i buciczkami dziewczęcymi, każda z nas przebrała się za malutką dziewczynkę, były babeczki w kształcie smoczków, napoje podawane były w butelkach ze smoczkami, sałatki, zapiekanki, były prezenty, rozpoznawanie zawartosci pieluszek (wiecie, rozbabrane batoniki, a mama musiała zgadnąć, czy to snickers, mars czy pawełek, obrzydliwstwo, hahaha), losowanie imion
. Do tego nie mam kompletnie siły- wstałam dziś i umyłam sobie głowę i tak się zmęczyłam jakbym pole przeorała 

Dzidziuś najpierw spał wiec grzecznie dał się pomierzyć, a potem bardzo wierzgał i uciekał więc z badaniem przepływów był mały problem ale się udało 

Ale nie miałam na kim ćwiczyć, ostatnie dziecko w naszej rodzinie, z którym miałam coś wspólnego ma 13 lat.