|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1561 | ||
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Cytat:
I dziś wreszcie spokojny dzień (w sensie nie muszę odejść dalej niż 10 m od łóżka ), ale jutro i pojutrze znowu jakieś badania i wizyty-już mam trochę dosyć lekarzy:/ a jeszcze znów muszę na chwilę nawiedzić pracę...No i teraz muszę ogarnąć budowę, bo stoi:/ pewnie nie macie polecić sprawdzonej ekipy (najlepiej z cieślą) w okolicy stolicy? Boję się szukać z netu, a znajoma jakoś kolejny tydzień nie ma czasu, a my już go nie mamy na czekanie na nich (wczoraj dotarło do mnie, że to tylko pół roku!) ---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ---------- Cytat:
Na tak wiele rzeczy nie mamy wpływu... Edytowane przez ejani Czas edycji: 2013-07-16 o 10:14 |
||
|
|
|
#1562 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
ejani ja mam pożyczoną i bez firmową - nie ma na niej żadnej metki więc nie pomogę. Fakt, że ona jest taka nie nabita bardzo a raczej usypująca się - nie wiem jak to wytlumaczyć ale np jak ubiję ją między nogi to jest niewygodnie te kulki w środku musza mieć luz żeby była komfortowa i podobnie jak perfuzja mam ją z przodu a nie na plecach.
Co do porodu z TŻem mamy temat przegadany i rzeczywiście wielu mężczyzn obawia się, tego, że będzie widział cierpienie swojej ukochanej, że nie wie jak pomóc itp itd. A fakt jest taki, że między nogi rzadko który zagląda . Ja wychodzę z założenia, że życie jest pełne lęków i obaw i trzeba je przechodzić razem to może uczyć bliskości i przede wszystkim budować trwałe więzi w końcu to też jego dziecię. I jeśli chodzi o strach tatusiów to co dopiero matka ma czuć na której to się dzieje. Mój TŻ na pewno się boi i umie się do tego przyznać ale przygotowujemy się do szkoły rodzenia i tam będzie wielu takich przestraszonych TŻów i liczę, że to go uspokoi i nauczy się jakiegoś masażu pleców, żeby mógł mi ulżyć.
|
|
|
|
#1563 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Cytat:
Też myślałam nad tym, że to najważniejszy moment naszego życia, kiedy na świat przychodzi NASZE WSPÓLNE dziecko. Cieszę się, że on chce przy tym być. Pytałam go już wiele razy czy jest pewny, czy wie jak to wygląda mniej więcej itp. za każdym razem mówił, że tak. Ostatnio nawet powiedział coś co bardzo mnie wzruszyło: "będę Cię trzymać za rękę, będziemy krzyczeć razem i przeć razem". Chciałabym bardzo mieć go obok, bo ja nie czuję skrępowania, nie czułabym się nieswojo. Mimo wszystko, myślę że wrócimy z TŻ do tej rozmowy przed porodem samym. A pisałam o tych problemach intymnych, bo moja koleżanka, która rodziła w grudniu powiedziała mi, ze ona absolutnie TŻ tam nie chciała. Że to się odbija na pożyciu, że by się wstydziła, krępowała itp. Myślę, że też w sumie miała prawo tak myśleć. Bo to ona ma się czuć komfortowo w tej sytuacji. Ja bym nie chciała być sama, bo czułabym się wtedy opuszczona, wystraszona. Jestem silna, ale wiem że z nim będę mogła dac z siebie 100%
|
|
|
|
|
#1564 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mój TŻ wręcz nie zgodził się żebym szła sama, bardzo chce być ze mną.Koleżanka mówi, że brzuch rośnie a mnie się wydaje, że maleje... jestem tym zestresowana, a głupia trzeba było się mierzyć!! zmierzę się jutro rano i potem co kilka dni.
|
|
#1565 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
masz już wyznaczony konkretny termin porodu? ja ciagle nie a na tym samym etapie jesteśmy praktycznie co do dnia ja na minusie już 5 kg ;/
|
|
#1566 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze, miewałyście może kłucie w okolicy pępka, dokładnie zaraz pod jakby ktoś szpilkę wbijał. Miewam takie czasem, ostatnio częściej, mam nadzieję, że to objaw rozciągającego brzusia? (chociaż wydaje mi się, że stoi w miejscu...)
Jeszcze 2 tygodnie do wizyty. Obym poznała płeć, chciałabym już wiedzieć
|
#1567 |
|
Zakorzenienie
|
Co do porodów rodzinnych to my bedziemy razem. Nie wyobrażam sobie aby nie mieć małża przy sobie zresztą on sam chce bo chce być przy dziecku od samego początku. Trudno najwyżej zemdleje ale będzie
ja sama będę się lepiej czuła bo kto mnie zna lepiej jak nie on? Do tego myśle że porody rodzinne wzmacniaja związek i zbliżaj ą do siebie i rodziców i dziecko
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1568 | |||
|
Gang Iren
|
Cytat:
W H&M bieliznę często kupuję w promocji 3 za 10f. Albo dwa pajace za 10f. Cena w porównaniu do Primarka średnia,ale myślę,że jakość dużo lepsza. Najbardziej lubię Nexta,tu już trochę drożej. No ale od czego są wyprzedaże. Poza tym my mamy zniżkę pracowniczą i staff shop. Kupuję też rzeczy używane z reguły na carboot,wybieram takie w doskonałym stanie. Cytat:
Wiesz kobieta przy kości może mieć np anemię a szczupła być dobrze odżywiona. Ważne żebyś dostarczała organizmowi potrzebne składniki. Jeśli tak jest,a chudniesz i masz zapas kg to chyba nie ma się czym martwić. Oczywiscie nie ma co odchudzać się w ciąży. Cytat:
|
|
#1569 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1570 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja tak samo. od zawsze powtarzałam że rodzić będę chciała sama. nie dla tego że bym się wstydziła czy obawiała o późniejsze konsekwencje czy ćós w tym stylu. Po prostu podczas rodzenia chciałabym się skupić na sobie i na dziecku a nie na mężu i zastanawianiu się co on czuje czy sie stresuje tak jak ja czy np chce mi pomóc ale nie wie jak itd. A że on jest z osób takich że jak mi się coś dzieje to mam go w 5 sekund przy sobie z tysiącem dobrych rad to wiem, że podczas porodu mialby takiego stresa. Jeszcze to nie problem gdyby poród trwal 5minut ;p ale kto mi to zagwarantuje. Jak będe się męczyć kilka godzin to oboje tam oszalejemy. Ale to prawda że im ciąża starsza tym bardziej zaczynam zastanawiać się czy mimo wszystko nie byłoby mi lepiej ze świadomoscią że wśród tych wszystkich osób będę miała przy sobie kogoś zaufanego. Poza tym ja będe rodzić w Norwegii jak uda mi się załatwić polską położną to nie bedzie problemu ale jakbym miała przy sobie samych norwegów to przypuszczam że z bezsilności, bólu itd zapomne języka w gębie i się nie dogadaja ze mną, że zrobie co nie tak. kurcze sama nie wiem.... z tym że moj mąż kategorycznie powiedzial że on ze mną nie będzie rodził, wszystko zrobi jak mu każe tylko nie to (powiedzmy że mdleje na widok igieł, krwi - nawet w filamch odwraca wzrok jak ktos komuś igłę gdzieś wbija itd) i boi się że mógłby zemdleć albo chciałby sie wycofać a nie będzie miał takiej możliwości, kontroli sytuacji itd. Myślę że ostateczną decyzję podejmę pewnie już na samym końcu ale chyba raczej poprosze go żeby był ze mną do momentu który sam będzie uważał za wystarczajacy. Czyli jeśli akcja porodowa się zacznie i będzie chciał wyjść to niech wychodzi, a może akurat zmieni wtedy zdanie i postanowi zostać i mnie wspierać co do przykladów z zycia znajoma mi opowdała że wrecz zmusiła męża do porodu wspólnego a jak zaczęła rodzić to zmieniła zdanie i chciała wypchać męża ale się nie dało bo w tej chwili poczuł się w obowiązku byc z nią i rodzili wspólnie z tym że ciągle powtarza że nadal na niego zła o to jest ;p a sama naciskała więc wszystko tak naprawdę zalezy od dwojga ludzi, danej chwili i mnóstwa innych czynników.
|
|
#1571 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja wolałabym może żeby wyszedł jak zabiorą malucha na mierzenie, a ja będę łożysko "wydalać"
Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2013-07-16 o 11:12 |
|
|
|
|
#1572 | |
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Cytat:
Ja może panikuje, ale jestem na prawdę przewrażliwiona na tym punkcie, od kiedy mój gin powiedział, że nawet to mogło być u mnie przyczyną poronienia. Nie mówię, że zawsze tak jest i że było tak na 100% ale jednak gdzieś tam mi się to zapamiętało. Dokładnych instrukcji co do pracy przy komp musisz poszukać w internecie. I mam nadzieję, że Cie nie przestraszyłam, ani nic bo nie to miałam w zamiarze. Po prostu napisalam Ci jak wygląda moje podejście do tematu, wiem że dużo osób uzna to za przewrażliwienie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1573 | |||||
|
Zadomowienie
|
Witajcie
Cytat:
Takie przygotowanie można nabyć w szkole rodzenia, ale również samodzielnieCytat:
Brzuszek w pozycji leżącej może teraz troszkę twardnieć, ale nie powinien zbyt wiele. Ogólnie na takie twardnienia poleca się branie magnezu, a jeśli trwa ono zbyt długo to nawet nospę. W razie wątpliwości oczywiście polecam wizytę u lekarza (u mnie okazało się, że to macica się stawia, a po zwiększeniu dawki magnezu czuję że jest znacznie lepiej). Cytat:
).Cytat:
Cytat:
|
|
#1574 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny
...tyle się napisałam i wcięło mi posta ![]() Trochę mnie nie było i musiałam nadrabiać coś ponad 30 stron Przede wszystkim gratuluję świetnych wiadomości, dobrych wyników i chyba pierwszej ujawnionej córeczki Mezaga, Twoja wiadomość powaliła mnie na kolana ...gratuluję podwójnego szczęścia Wszystkim "cierpiącym" na niewygodne dolegliwości, życzę poprawy samopoczucia. Mnie jeszcze męczą mdłości. W sumie nie zwracam wcale (tfu... tfu... odpukać), chociaż bywało blisko, ale często czuję się jakby brała mnie hmm... grypa żołądkowa? Mam wyostrzony węch, a już jak wyczuję gdzieś dym papierosowy to tragedia Do tego zapach niektórych kosmetyków, np. olejek baby dream . Muszę kupić coś bezzapachowego do smarowania. Znacie może coś godnego polecenia? Poza tym mam obrzydzenia do mięsa, ryb i bananów Nie mogę z wyprzedzeniem zaplanować co zjeść, bo teraz jest ok, a za godzinę nie mogę na to patrzeć ![]() A co do wagi, obawiam się, że będzie ciężko. Już mi się brzuch powiększa i idzie też w boczki Cieszę się, że poruszyłyście temat ubranek. Wiele rzeczy można dowiedzieć się od doświadczonych mamusiek Dziewczyny, nie wiem czy jestem normalna, bo ja zaczynam mieć obawy czy sobie poradzę. Może to głupie, ale boję się, że nie będę umiała wykąpać dziecka, albo ubrać, zwłaszcza jak ktoś będzie patrzył mi na ręce, że może mu zrobię krzywdę, że może okaże się, że jestem złą matką Mam nadzieję, że to chwilowe wątpliwości Co do porodów rodzinnych, też zawsze myślałam, że nie chciałabym, aby mój Tż w tym uczestniczył, że byłabym skrępowana. U nas to właśnie Tż się upierał, że musi przy tym być. Uświadamiał mi to, zanim jeszcze byłam w ciąży. Teraz wiem, że nie chcę być sama na porodówce. Krolowa_nilu, pięknie to wszystko ujęłaś. Mnie to przekonuje Trzymam kciuki za wszystkie wizyty
laparo, PCO 52 cykl starań ... cud Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać. JP II Edytowane przez cherubinka Czas edycji: 2013-07-16 o 11:22 |
|
|
|
#1575 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
i już kocham tą poduszkę . Mąż już się pytał czy będzie ja mógł pożyczać ode mnie
|
||
|
|
|
#1576 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1577 |
|
Zakorzenienie
|
ejani ja mam poduchę z Motherhood. Oglądałam inne, ale moim zdaniem nie dorastają jej do pięt. Trochę kosztuje, ale ma bardzo solidne i "pełne" wypełnienie.
|
#1578 |
|
Zakorzenienie
|
Ja szukałam po sklepach poduszki ale nigdzie nie było więc zamówiłam z allegro .
---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- Perfuzja a jak na niej śpisz bo widzę , że jedna strona rogala ma przeszycie i ta strona jest pod głowę czy między nogi ? |
|
|
|
#1579 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1580 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1581 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Podejrzewam, że im bliżej będzie porodu, moje wątpliwości będą się mnożyć
|
|
#1582 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1583 |
|
Zadomowienie
|
U nas kwestia porodu rodzinnego nie podlegała dyskusji. Mąż był przy poczęciu to i musiał być przy narodzinach i przy drugim będzie tak samo
![]() Wiadomo że nie siedział "od frontu" tylko trzymał mnie za rękę, ocierał pot, podawał wodę. A przede wszystkim patrzył "trzeźwym okiem" co się w koło działo bo ja byłam w innym swiecie. Sam poród nie był może dla niego jakimś fantastycznym przeżyciem ale to że dostał synka na ręce od razu po przecieciu pępowiny było dla niego bardzo wzruszającym momentem. Wspólne zdjecia z sali porodowej są piekną pamiątką. |
|
|
|
#1584 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej
U mnie kiepskiego samopoczucia ciąg dalszy buuuTeż mam poduchę z Motherhood...dostałam ją w spadku po koleżance, która w ciąży z niej korzystała. Narazie leży jeszcze zapakowana w szafie, ale pewnie niedługo zacznę z niej korzystać. Mój małż chce być przy porodzie, nie wyobrażam sobie, żeby mogło by tam nie być. Był przy poczęciu, to będzie i przy narodzinach Chodzi od początku ze mną na wszystkie USG i nie wspomina nawet, że coś go tam obrzydza. Pewnie, że nie będzie stał z głową między moimi nogami...wszystko w granicach rozsądku. Acha i śmieje się, że będzie robił tak jak w tej reklamie http://www.youtube.com/watch?v=RAiJ-f51ngU
|
|
#1585 | |
|
Zakorzenienie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Cytat:
|
|
#1586 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez magnusia Czas edycji: 2013-07-16 o 12:24 |
|
|
|
|
#1587 |
|
Zakorzenienie
|
Perfuzja Właśnie ją testowałam i z przodu wygodniej mi i zwinięta pod całe plecy też jest świetna już kocham tą poduszkę i jednak warta jest ceny .
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1588 |
|
Zakorzenienie
|
Witam się i ja i jeżeli można to chętnie dołączę
![]() Podczytuje Was już od jakiegoś czasu ale czekałam na USG w 12 tc żeby do was dołączyć tak więc - obecnie 12tc kropeczka rośnie jak na drożdżach a TP mam na 02.02.2014
Edytowane przez senira666 Czas edycji: 2013-07-16 o 12:35 |
|
|
|
#1589 |
|
Gang Iren
|
Poczucie niepewności przy pierwszej ciąży jest całkiem naturalne. Jak w szpitalu dali mi córkę to bałam się,że krzywdę jej zrobię. Pierwsze przebierania,przewijania zajmowały mi sporo czasu. Ale trening czyni mistrza i w końcu każda nowa mamusia dojdzie do perfekcji
|
#1590 | |
|
Zakorzenienie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:52.

Co prawda tylko zasypiam na niej, a budzę się gdzie na łózku, ale zasypia mi się baardzo wygodnie.
), ale jutro i pojutrze znowu jakieś badania i wizyty-już mam trochę dosyć lekarzy:/ a jeszcze znów muszę na chwilę nawiedzić pracę...
. Ja wychodzę z założenia, że życie jest pełne lęków i obaw i trzeba je przechodzić razem to może uczyć bliskości i przede wszystkim budować trwałe więzi w końcu to też jego dziecię. I jeśli chodzi o strach tatusiów to co dopiero matka ma czuć na której to się dzieje. Mój TŻ na pewno się boi i umie się do tego przyznać ale przygotowujemy się do szkoły rodzenia i tam będzie wielu takich przestraszonych TŻów i liczę, że to go uspokoi i nauczy się jakiegoś masażu pleców, żeby mógł mi ulżyć.

28.02.2011:ksiadz :
będzie pod dobrą opieką 

. Muszę kupić coś bezzapachowego do smarowania. Znacie może coś godnego polecenia?
Mam nadzieję, że to chwilowe wątpliwości

buuu