|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 2 wątku na odchowalni ? ![]() |
|||
Śmiejemy się i gugamy, pierwsze miesiące już za nami. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
3 | 9,09% |
Przemuś ma już ząbki, innym ciężko idą bąki. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
0 | 0% |
Problemy brzuszkowe czasem mamy, ale uśmiechem to nadrabiamy. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
0 | 0% |
W roli mamy się sprawdzamy i w problemach się wspieramy. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
4 | 12,12% |
W maluszkach zakochane, zabiegane, zakrzątane - Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
1 | 3,03% |
Szczepienia i kolki za nami, niedługo pochwalimy się pierwszymi ząbkami. V-VI 2013 |
2 | 6,06% |
Na naszym wątku już same niemowlaki i stają się za małe wszystkie bodziaki. V-VI 2013 |
0 | 0% |
Dziwne dźwięki wydajemy gdy rozbawić dzieci chcemy. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
2 | 6,06% |
Pierwsze skoki już za nami, cieszymy się nowymi umiejętnościami. Mamy V-VI 2013, cz.2 |
0 | 0% |
Bawimy się w pierdziochy i mamy mnóstwo radochy. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
4 | 12,12% |
Śmieszne zabawy wymyślamy, by maluchy dobrze się rozwijały. Mamusie V-VI 2013, cz.2 |
0 | 0% |
Mata, gryzak czy też smok daj mi mamo wszystko to. Mamusie V-VI 2013, cz.2 |
1 | 3,03% |
Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
14 | 42,42% |
Jedno cyckę wcina drugie butlą zapija inne papką pluje a co ja dziś ugotuję. |
2 | 6,06% |
Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2581 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.
najpierw szybka relacja z wizyty u gina - bo warto się trochę pośmiać -4 razy dostałam ochrzan:
- że nie karmię już piersią - jak śmiałam w ogóle podjąć taką decyzję, - że dostałam zapalenia piersi (wg niej to tylko moje fanaberie, to nic, że dwa dni nie miałam siły podnieść się z łóżka, miałam masakryczne bóle mięśni i gorączkę) - że mam jakieś brzydkie upławy - jak mi pół szpitala w trakcie porodu wkładało łapy między nogi to trudno wyjść z tego cało, poza tym mówiłam o tym położnej na wizycie, a ona powiedziała mi, że to normalne, bo to pozostałości po połogu, - iże na ten ból piersi biorę ibuprom (gdyby nie tabletki, to naprawdę chyba bym umarła). Wyszłam statmąd mega wk.urwiona, mega zmęczona i w ogóle. Aaaaa...i żeby było ciekawiej, wystawiła mi zaświadczenie do becikowego od 26 tygodnia (od tego momentu do niej chodziłam), to nic, że mam ksero karty ciąży, gdzie 1wsza wizyta już w 6tym tygodniu i wszystkie badania mam na papierze. Tak więc czeka mnie wyjazd całodzienny do Poznania, a i tak pewnie w MOPS-ie będą się czepiać, że mam 2 papierki, a nie jeden. Także, jak widać, u mnie jak nie urok to sr.aczka (tylko, że sr.aczki nie ma, jak najbardziej potrzebna ![]() I z tego co pamiętam: Dady też przeciekają, mój panicz jakoś przesikuje je czasem bokiem - no chyba, że to moja wina i źle zapinam. Magiusa - zaczęłam dopajać przegotowaną wodą i jest więcej kup. Mały nawet chętnie pije, chociaż z początku było ciężko. A teraz zabieram się za nadrabianie, trochę żeście naskrobały od wczoraj ![]()
#2582 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.
haloo to znów ja
![]() nie mam czasu was nadrabiać więc poczytam tylko ostatnie strony o ile mi mała pozwoli. Magiusia ja dopiero teraz wiem o co chodiz małej a ma ponad 2 miesiące. To wszystko przyjdzie z czasem. Przez pierwszy miesiąc nie wiedziałam o co chodzi i w sumie ryczałam razem z nią - z bezsilności. Magiusia u nas przy mm nie ma żadnych problemów z brzuszkiem (mam nadzieję że nie zapeszę). Poadajemy Bebilon comfort i po nim są rzadkie kupki. happy czemu Helenka tak będzie spała? |
![]() ![]() |
![]() |
#2583 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() postaram się... ![]() Cytat:
widocznie Twój ssaczek ma tak silne ssanie i tak sobie wyrobił swoją indywidualna technikę ssania ze najada się wte pięc minut ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() u mnie w sumie podobnie...na noce nie narzekam jest spoko...2-3 razy karmie i to bez wiekszych wybudzeń....a przebieram tylko jak jest kupka... Cytat:
![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2584 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny przegotowałam gryzaki dla małej
![]() ![]() ![]() a tak w ogóle to pragnę się pochwalić, że wykonałam 2 telefony i załatwiłam salę na chrzciny + fotografa ![]() ![]() ![]() ![]()
#2585 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-
Cytat:
![]()
![]() |
#2586 |
Rozeznanie
|
Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1
A ja przyszłam sie pochwalić ponieważ wygląda na to ze wygrałam walkę z laktacja;-) w tamtym tygodniu zamknelam sie z Małym na 2 dni w łóżku. Mąż pojechał w delegacje, ja sobie wcześniej nagotowalam obiadow. Nie robiliśmy nic tylko lezelismy, oglądaliśmy tv, czytalismy książki i caly czas sie karmilismy
![]() ![]() |
![]() |
#2587 | |||
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Ma
Cytat:
brawo:p moj dzisiaj uwaznie obserwuje swoje piastki heeee me Cytat:
ale swiniaaa a mogla wystawic bezproblemuu Cytat:
a z serduszkiem u mnie to samo wiec nie martw sie
![]() |
#2588 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nasze dzieciaki urodzone w tym samym dniu i nasza też dwa dni temu opanowała umiejętność przewracania się z brzucha na plecy ![]() Okazę się czy przypadkowo czy nie ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2589 |
Zakorzenienie
|
Re: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1
Male sprostowanie do nocki. Mala.sie obudzila I dojadla z drugiej piersi. Na szczescie zdazylam odcisgnac tylko.jakies 40 min. Ale pozniej poszla spac I jadla jeszcze o 6.30 I 8.30. Spac poszla.ok 10 I spi do teraz
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2590 | ||||||
Zakorzenienie
|
był temat poradników...
ja tam żadnych nie czytam.. i też mam na kompie język niemowląt w pdf ale jakoś nie miałam czasu na niego ![]() doświadczenia z ziećmi też nie miałam żadnego ... a teraz radzę sobię całkiem sama.. nie ma kto mi pomóc.. no tylko mężu jak jest w domu.. aaaa.. muszę Wam powiedzieć, że te masaże brzuszka są naprawdę skuteczne ![]() robię je od tygodnia, po kilka razy dziennie.. czasem też w nocy... i często podczas masażyku idą gazy i kupki.. a mały bardzo lubi ten rytuał, śmieje się aż miło jak mu masuję brzusio ![]() Cytat:
![]() najważniejszy jest spokój i wiara w siebie i nasze dzieci.. Wiem, że ciężko znieść cierpienie naszych szkrabów.. sama nie mogę patrzeć jak mój się skręca i serce mi pęka.. ale robię wszystko co w mojej mocy by mu pomóc, a jeśli się nie da to staram się zachować spokój bo moje nerwy na pewno mu nie pomogą.. nosze, bujam, śpiewam... płacz w końcu ustaje.. choć cierpienie i skręcanie jest dalej Cytat:
![]() o do oczyszczania.. ja krwawiłam równo 2 tygodnie.. a po 4 tygodniach znowu zaczęłam.. tyle że to był raczej okres.. ale taki bardzo słaby Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() 2. a to u nas też, umiem rozpoznać kiedy chce beknąć lub jeździ mu w jelitkach... a te nerwy o których piszę to ewidentnie na cyca ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2591 |
Zakorzenienie
|
nuna u nas w nocy był płacz non stop przez 3 tyg i to na pewno nie był brzuszek.
Próbowałam małą uśpić przez dwie godz, był wielki płacz. Nie daje rady, nie wiem jak mam ją nauczyć żeby pospała choć troszkę w dzień. Bo jak mi nie śpi od 6 do 22 to pod wieczór naprawdę jest nieznośna i jest tak zmęczona że przez to tym bardziej nie może spać. U nas Karolcia non stop by gadała ![]() Kurcze dziewczyny czytam o waszych dzieciaczkach i nie wiem czy z moją małą coś nie tak czy taka leniwa. Nie chce podnosić główki- w ogóle nie chce teraz na brzuszku leżeć, 5 sek i ryk. Nie przewraca się ani nic. A ma już 2,5 m-ca Gratuluję maluszkom skończonych tygodni/m-cy komiksowa współczuję wizyty u gina. Ja jeszcze nie byłam ![]() NoBoTak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2592 |
Raczkowanie
|
Ankaa te grudki to jest 1wszy krok do zapalenia. Ja siedzę sobie właśnie z zabandażowanymi cycami i jeszcze 2 takie grudy mi zostały. Gin mnie nastraszyła, że dostanę ropni (pewnie chciała powiedzieć, że mi w ogóle cycki odpadną). Polecam Ci termofor. Przykładaj sobie do piersi, a najlepiej włóż go w sportowy stanik. A jak nie masz termoforu, to połóż sobie ciepłą pieluchę.
Banka - ano świnia, tez tak uważam. Hump gratuluję pomysłu z łóżeczkiem - rewelka! Vil - super zdjęcie z dwupakiem (Przemo + kocur) Ag_nes - tak grubo smarujesz? Mi wszędzie mówiono, że jak smarujemy odparzenia, to cieniutką warstwą, bo skóra w tym miejscu musi szczególnie oddychać. No ale jeśli przechodzi, to widać, że taka kompozycja działa. I mam pytanie - dziewczęta butelkowe - jak Wasze maluchy ulewają po karmieniu, to dajecie im jeszcze mleczka? Mój Mietek od dwóch dni mocno ulewa, a jak uleje, to znów głodny i znów muszę mu robić mleko i czasem wychodzi tak, że zamiast 90 ml dostaje 150, a w międzyczasie ze 2 razy mocno ulewa. I już głupieję ![]() Biorę to cholerstwo na zanik laktacji i czuję, że odpływam, kręci mi się w głowie masakrycznie, także jeśli będę dzisiaj pisać głupoty, to wybaczcie ![]()
#2593 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2594 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja za to nie chce głużyć, a z uśmiechami też skąpo ![]() ![]() Cytat:
A co do ulewania, trafiłam na fajny tekst, że ulewają "szczęśliwcy" bo mają za dużo ![]()
![]() |
#2595 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wiktorek też praktycznie do trzeciego miesiąca nie dźwigał główki..był słabszy i nienawidził wręcz leżenia na brzuszku.... mimo wszystko nadrobił w swoim tempie..nic nie ponaglałam ... kazde dziecko rozwija sie w swoim czasie... Gabrys znowu jest duzo silniejszy i od urodzenia trzyma główke i uwielbia lezec na brzusiu....sama jestem pod wrazeniem.... Edytowane przez ada32 Czas edycji: 2013-07-16 o 13:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2596 |
Zakorzenienie
|
w SZ-n urodzily sie trojaczki
![]() ![]()
#2597 |
Wtajemniczenie
|
co do ulewania ..jak byłam na wizycie u pediatry...to była też moja położna..i mówiła coś o nowym środku jakimś ..nie pamietam nazwy co podaje się dziecku przed jedzeniem i to ma za zadanie zagęścic w zołądku mleczko i niby się nie cofnie...ale to dla dzieci które naprawdę dużo ulewaja...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2598 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2599 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jeszcze o tym dopajaniu wodą- w czym podajesz? w butelce? i jak często? w jakich ilościach tzn. no bo jak napije się mleczka to pewnie idzie spać, więc kiedy podajesz tą wodę? Pytam bo ciągle się waham czy będę na mm czy nie. Mój pediatra widząc mnie powiedział, że mam zrobić badania krwii bo wyglądam mu na anemie a jeśli ja będę miała to Młody też może na tym stracić, a z kolei ja póki co naprawdę nie mogę jesć za dużo bo są jazdy..więc może być tak, że przejdę na mm tylko dlatego, żeby Młody nie miał anemii a ja bym jadła normalnie. Stąd zbieram te informacje o dopajaniu bo po pierwsze nie chcę by miał odwodnienie, a po drugie nie chcę by mu ciężko z kupą było. U nas jak próbowałam mu kiedyś podać wodę to ciężko z tym, ale może się przekona tylko chce wiedzieć jaką macie na to taktyte ( czyli ilość i kiedy?) Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
#2600 |
Wtajemniczenie
|
naprawdę nie znam nazwy...
![]() nie słuchałam zbytnio bo ja nie mam tego problemu..ale wiem ze to się rozrabia w jakieś mniejszej czesci w buteleczce ..przed karmieniem podac i z głowy ulewanie....tak chwaliła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2601 |
Wtajemniczenie
|
kurcze coś nie tak jest z moim małym dziś, wczoraj non stop kichał, może się zaziębił czy coś a dziś non stop śpi, muszę go budzić na karmienie i wtedy on z zamkniętymi oczami poje i dalej śpi, rozbudziłam go na chwilę to pojęczał bo był zmęczony i po 3 min odleciał, czytałam że takie zachowanie senne może być początkiem infekcji jakiejś, bo nigdy się tak nie zachowywał
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2602 |
Zakorzenienie
|
Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1
Komiksowa u mnie Ala dostaje to mleko dla dzieci ulewajacych i w ogóle nie ulewa. I o dziwo katar mniejszy więc to może faktycznie wina mleka była.
Maja dostaje zwykłe i czasami ulewa a czasami nie. I czasami chce więcej a czasami nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2603 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() === byliśmy u mojej babci ze spóźnionymi życzeniami urodzinowymi i wkurzyłam się strasznie ![]() ![]() a później Mały dostał czkawki to stwierdziła, że mam mu umoczyć smoczek w mojej herbacie i mu podać ![]() ![]() ![]() ![]() i ciągle do niego mówiła jaką to ma straszną mamę ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2604 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny. Podczytuje regularnie ale nie mam sił pisać. Julcia kończy dziś 3 tygodnie. Jest śliczna i ma charakterek
![]() Nie radzę sobie, mam jakiegoś baby blusa. W dzień jest w miarę OK ale jak dochodzi wieczór łapie mnie taki strach, niepokój, tęsknota za mężem. Pracuje w Wawie i jest tylko na weekendy. Dobrze, że mam wsparcie w mamie. Mieszkamy razem i dużo mi pomaga, ale facet jak to facet i przytuli i jest bardziej opanowany w takich sytuacjach. Jak tylko pomyśle o wszystkich to zaraz powstrzymuje łzy. Nie wiem co mam robić, mała od wczoraj o 4 rano nie robiła kupy. Możliwe, że to przez to, że najadłam się jagód. Tak strasznie nie chce żeby ją bolało. Dziś na 18 ma przyjść lekarz ją obejrzeć. Nie goił się pępuszek, co róż leciała krew, dostała taki lek z antybiotykiem i lekarz dziś ma nas odwiedzić. Myślę, że tak krew to przez to jej prężenia. Jak Was czytam to tak Wam zazdroszczę tego wyluzowanego podejścia ![]() ![]()
#2605 |
Zakorzenienie
|
Ada w nosku też mała nic nie ma... Zastanawiam się, czy się nie udać do pediatry... I przy okazji by ją skontrolował... Bo jeszcze nie mieliśmy żadnej wizyty...
![]() Tity głodna też nie była, bo dostawała papu... Może nawet była przejedzona ![]() Co do zapalenia ucha-tylko, że wtedy płakała by chyba ciągle a nie w określonych godzinach?? Dzięki dziewczyny za słowa otuchy... ![]() ![]() Nobotak ![]() ![]() Sharp ![]() komiksowa jaka kochana ginekolog ![]()
#2606 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() współczuję, wiem co przeżywasz ![]() ja jestem wyrodną matką bo dziecka nie chcę nosić.. ale po co ja mam je non stop nosić ??? ![]() ![]() no i o dopajaniu też wojnę prowadziłam... nie przegadasz... Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2607 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() a druga uciszala wnuczke na placu zabaw "zaraz obudzisz dzidziusia i jego mama da ci w dupsko" ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2608 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2609 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Dziewczyny Cyztam sobie forum z ekspertem od rehabilitacji i wyjasnijcie mi to, albo zobrazujcie, bo nie ogarniam, że niby dziecko ma nie spać z rękoma w górze na tzw "szczęśliwe dziecko" "nie pozwalać, by rączki spoczywały bezpośrednio na podłożu? dokładnie tak. Zrób jej gniazdko ze zrolowanego kocyka, ułóż wokół jej ciałka od ramionka z tyłu, dookoła ciała, pod nóżkami, żeby łydki nóżek leżały na kocyku, i w górę do drugiego ramionka, aby ramię leżało na zrolowanym kocyku. Chodzi o to , żeby ramionka nie leżały odwrócone do góry na podłożu. W ten sposób bardzo rozciągają się mięśnie klatki piersiowej. Jeśli te mięśnie tak się rozciągną nie będzie miała siły mięśniowej żeby pracować rączkami w górę utrzymując ręce. Poza tym tak leżące ręce powodują stopniowe odginanie się ciała maluszka w odcinku piersiowym kręgosłupa, co powoduje odginanie głowy do tyłu. "mam podłożyć złożoną pieluszką... " nie złożoną, to za mało ma być zrolowana, ma być grubszy wałeczek, który będzie jej wyprowadzał ramionka do przodu."
![]() |
#2610 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ---------- http://allegro.pl/oball-oryginal-mie...332089296.html |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:55.