Uniwersytet Łódzki część II - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-16, 16:55   #2371
Azulaya
Zadomowienie

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Uniwersytet Łódzki część II

Cytat:
Napisane przez arek512345 Pokaż wiadomość
A jeśli Chodzi o Wychowanie Fizyczne to ci co maja WF w 1 semestrze muszą się zapisywać przez USOS ? A Jakie hasło ? Bo identyfikator podejrzewam, że to nasz PESEL.
Obojętnie w , którym semestrze masz WF zapisujesz się na niego przez USOSa.
Azulaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-16, 17:17   #2372
idontknow13
Raczkowanie

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Uniwersytet Łódzki część II

.

Edytowane przez idontknow13
Czas edycji: 2014-09-04 o 07:38
idontknow13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-16, 17:19   #2373
5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766
Konto usunięte

Dot.: Uniwersytet Łódzki część II

Cytat:
Napisane przez Natill Pokaż wiadomość
Romańska od podstaw z angielskim zaawansowanym. A inni wykładowcy są ok?
Nikt z moich znajomych nie narzeka. Nie sugeruj się aż tak opiniami o wykładowcach - przede wszystkim musisz przemyśleć, którym językiem chcesz się zajmować, francuskim czy słoweńskim i serbskim. To zupełnie inne języki, inne kultury, inna literatura. Wybierz to, co Cię bardziej interesuje.

Cytat:
Napisane przez Azulaya Pokaż wiadomość
Byłam setki razy w Łodzi w różnych miejscach i nikt mnie nie przekona , że Łódź jest ładna

Hmm , może to wynika z tego , że nic specjalnego nie widzę np. w manufakturze a dla innych jest to piękne miejsce.
Skoro twierdzisz np. że w Łodzi nie ma lasu, to nikt Cię na siłę nie będzie przekonywać.

Jeśli nie interesujesz się architekturą / historią sztuki itp. to faktycznie Łódź może wydawać się brzydka. Tak jak wszystko, tak i to jest kwestią gustu. Niektórzy wolą nowoczesne szklane domy, inni secesyjną i pofabryczną architekturę. Ja w kwestii Łodzi nie jestem obiektywna, bo uwielbiam to miasto

Edytowane przez 5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766
Czas edycji: 2013-07-16 o 17:30
5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-16, 17:33   #2374
Azulaya
Zadomowienie

[1=5e39f43c776cd63a5691dbe eeb4c12a7b21f7a21_63e1948 2c3766;41821544]Nikt z moich znajomych nie narzeka. Nie sugeruj się aż tak opiniami o wykładowcach - przede wszystkim musisz przemyśleć, którym językiem chcesz się zajmować, francuskim czy słoweńskim i serbskim. To zupełnie inne języki, inne kultury, inna literatura. Wybierz to, co Cię bardziej interesuje.

Skoro twierdzisz np. że w Łodzi nie ma lasu, to nikt Cię na siłę nie będzie przekonywać.

Jeśli nie interesujesz się architekturą / historią sztuki itp. to faktycznie Łódź może wydawać się brzydka. Tak jak wszystko, tak i to jest kwestią gustu. Niektórzy wolą nowoczesne szklane domy, inni secesyjną i pofabryczną architekturę. Ja w kwestii Łodzi nie jestem obiektywna, bo uwielbiam to miasto [/QUOTE]

Haha czy ja gdzieś napisałam , że nie ma lasu w Łodzi? Nie... Napisałam , że albo trafiałam na kompletnie zadupia albo na imitacje. Co was tak to uraziło , że komuś nie podoba się "wasze" miasto?Wszyscy muszą je kochać?
Stary 2013-07-16, 17:36   #2375
agiq
Raczkowanie

Bardzo przepraszam, że się wtrącę ale las to faktycznie istotna sprawa, bo kto by nie chciał skoczyć pomiędzy zajęciami na grzybobranie...
agiq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-16, 17:42   #2376
Azulaya
Zadomowienie

Nie , najlepiej żyjmy cali zabetonowani
Stary 2013-07-16, 17:47   #2377
agiq
Raczkowanie

Nie twierdzę, że powinniśmy żyć zabetonowani, ale jeżeli ktoś jedzie do miasta przemysłowego w poszukiwaniu lasu to chyba coś tu się nie zgadza. No ale może ja się nie znam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-07-16, 17:55   #2378
FrankieGoesToHLWD
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bloodsugar Pokaż wiadomość
Znacie jakieś opinie o filologii angielskiej na UŁ? Warto ją tutaj studiować? Słyszałam, że lubią robić sporą 'czystkę' przy sporej ilości przyjętych osób, zresztą logiczne. Wystarczy uczyć się w miarę na bieżąco, czytać lektury i chodzić na zajęcia, żeby jakoś przetrwać pierwszy rok?
Miałam tę 'przyjemność' studiowania anglistyki na UŁ Co byś konkretnego chciała wiedzieć? Czystka robi się dopiero w okolicach pierwszej sesji - dużo osób odpada, ale nie nawet nie z powodu samej sesji, tylko po prostu dochodzą do wniosku, że to jednak nie to Na anglistyce, tak jak z resztą na innych filologiach podejrzewam, nie ma tak, że usiądziesz na miesiąc przed sesją i się nauczysz i ją zdasz, to jest ciężka, systematyczna praca, kolokwia są na porządku dziennym, naprawdę. Listy są sprawdzane praktycznie na każdych zajęciach i wykładach, nie ma tak, że sobie po prostu nie chodzisz, chyba, że masz kogoś kto mógłby Cię wpisywać na listę (chodzi o wykłady, bo na zajęciach to raczej nie przechodzi, o grupy są w miarę kameralne). Jeśli chodzi o zajęcia - tak jak wszędzie, jedne lepsze, jedne nie do zniesienia, co kto lubi Jakby co, to skontaktuj się ze mną, mogę dać Ci kilka wskazówek dot. zajęć czy profesorów

Cytat:
Napisane przez Ephee Pokaż wiadomość
Fakt, okolice Kilińskiego są brzydkie, ale chyba w ogóle nie widziałaś 3/4 Łodzi, skoro piszesz takie głupoty

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Cytat:
Ja bym nie mogła studiować w miejscu, które uważam za brzydkie...

Co Ty tak bronisz tej Łodzi? Nie każdemu ma się ona obowiązek podobać; ja jako 'rodowita Łodzianka' od 20 lat mogę na palcach jednej ręki wymienić miejsca, które są naprawdę ładne, i nie jest to bynajmniej Manu czy inne Porty (bo większości ludzi spoza Łodzi to się podoba) I niestety muszę mieszkać w tym 'miejscu, które uważam za brzydkie', bo po prostu nie stać mnie na wyprowadzkę do innego miasta i utrzymanie się w Gdańsku czy Warszawie, a studiów z tego powodu nie mam zamiaru odkładać C'est la vie

Cytat:
Haha czy ja gdzieś napisałam , że nie ma lasu w Łodzi? Nie... Napisałam , że albo trafiałam na kompletnie zadupia albo na imitacje. Co was tak to uraziło , że komuś nie podoba się "wasze" miasto?Wszyscy muszą je kochać?
^^

---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ----------

Cytat:
Nie , najlepiej żyjmy cali zabetonowani
Nie no, ale na brak lasów czy parków to nie narzekajmy, nie jest tak najgorzej Zapraszam na wycieczkę rowerową po Lublinku na przykład

---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ----------

Cytat:
Napisane przez agiq Pokaż wiadomość
Bardzo przepraszam, że się wtrącę ale las to faktycznie istotna sprawa, bo kto by nie chciał skoczyć pomiędzy zajęciami na grzybobranie...
Pomiędzy zajęciami może nie, ale w weekend...
FrankieGoesToHLWD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-16, 17:57   #2379
Azulaya
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez FrankieGoesToHLWD Pokaż wiadomość
Miałam tę 'przyjemność' studiowania anglistyki na UŁ Co byś konkretnego chciała wiedzieć? Czystka robi się dopiero w okolicach pierwszej sesji - dużo osób odpada, ale nie nawet nie z powodu samej sesji, tylko po prostu dochodzą do wniosku, że to jednak nie to Na anglistyce, tak jak z resztą na innych filologiach podejrzewam, nie ma tak, że usiądziesz na miesiąc przed sesją i się nauczysz i ją zdasz, to jest ciężka, systematyczna praca, kolokwia są na porządku dziennym, naprawdę. Listy są sprawdzane praktycznie na każdych zajęciach i wykładach, nie ma tak, że sobie po prostu nie chodzisz, chyba, że masz kogoś kto mógłby Cię wpisywać na listę (chodzi o wykłady, bo na zajęciach to raczej nie przechodzi, o grupy są w miarę kameralne). Jeśli chodzi o zajęcia - tak jak wszędzie, jedne lepsze, jedne nie do zniesienia, co kto lubi Jakby co, to skontaktuj się ze mną, mogę dać Ci kilka wskazówek dot. zajęć czy profesorów

Co Ty tak bronisz tej Łodzi? Nie każdemu ma się ona obowiązek podobać; ja jako 'rodowita Łodzianka' od 20 lat mogę na palcach jednej ręki wymienić miejsca, które są naprawdę ładne, i nie jest to bynajmniej Manu czy inne Porty (bo większości ludzi spoza Łodzi to się podoba) I niestety muszę mieszkać w tym 'miejscu, które uważam za brzydkie', bo po prostu nie stać mnie na wyprowadzkę do innego miasta i utrzymanie się w Gdańsku czy Warszawie, a studiów z tego powodu nie mam zamiaru odkładać C'est la vie

^^

---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ----------

Nie no, ale na brak lasów czy parków to nie narzekajmy, nie jest tak najgorzej Zapraszam na wycieczkę rowerową po Lublinku na przykład

---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ----------

Pomiędzy zajęciami może nie, ale w weekend...
Na wycieczki rowerowe jeżdżę w przeciwna stronę .

---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ----------

Cytat:
Napisane przez agiq Pokaż wiadomość
Nie twierdzę, że powinniśmy żyć zabetonowani, ale jeżeli ktoś jedzie do miasta przemysłowego w poszukiwaniu lasu to chyba coś tu się nie zgadza. No ale może ja się nie znam
Z Twoich wypowiedzi to wydaję mi się , że Tobie chodzi o centrum czy co
Stary 2013-07-16, 18:00   #2380
5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766
Konto usunięte

Cytat:
Nie uraziło Po prostu przedstawiłam inną opinię. Ty Łodzi nie znosisz, ja ją bardzo lubię. I tyle, dzięki temu zachowana jest równowaga. Ale ja to w ogóle jestem dziwna, bo mnie się każde miasto podoba

agiq - ale chodzi o to, że w Łodzi jest las i to ogromny A grzybobranie fajna sprawa

Edytowane przez 5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766
Czas edycji: 2013-07-16 o 18:02
5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-16, 18:02   #2381
FrankieGoesToHLWD
Raczkowanie

Cytat:
Na wycieczki rowerowe jeżdżę w przeciwna stronę
Też dobrze

---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ----------

[1=5e39f43c776cd63a5691dbe eeb4c12a7b21f7a21_63e1948 2c3766;41822125]
agiq - ale chodzi o to, że w Łodzi jest las i to ogromny A grzybobranie fajna sprawa [/QUOTE]

O to chodzi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-16, 18:05   #2382
Ephee
Raczkowanie

Odp: Dot.: Uniwersytet Łódzki część II

Cytat:

Czemu bronię? Bo mieszkam tu jak Ty od urodzenia i uwielbiam to miasto, ale teraz jest oczywiście modne psioczenie na Łódź przez ludzi właśnie najczęściej z innych miast. Nie mówię że każdemu musi się podobać, ale dla mnie jest bezsensem, że osoby, którym podobają się inne miasta a nie są zmuszeni tu mieszkać tu studiują. Mnie by przygnębiało życie w miejscu, które mi się nie podoba i którego nie lubię
Oczywiście, podobają mi się.inne miasta, Wrocław, Kraków, ale dla mnie Łódź jest najpiękniejsza, bo moja. :P
Ale skoro ludzie oceniają Łódź po jednej czy dwóch ulicach to co się dziwić

A jakie miejsca Ci się podobają? Pytam z czystej ciekawości

Stary 2013-07-16, 18:07   #2383
agiq
Raczkowanie

Mi chodziło o to żeby się przestać spierać czy Łódź jest pięknym miastem czy całym zabetonowanym. Każdy ma swój gust co jest bardzo fajną sprawą bo przynajmniej mamy małe urozmaicenie w tym nudnym świecie Wyluzujmy, dostaliśmy się na studia to się cieszmy a nie szukajmy 'dziury w całym' tudzież 'lasu w środku miasta'
Stary 2013-07-16, 18:16   #2384
nemtor
Raczkowanie

A jakaś górka się znajdzie jakbym chciał na sanki wbić w weekend? Bo u mnie jest taka fajna, a jak w Łodzi nie ma, to Łódź musi być brzydka
Stary 2013-07-16, 18:17   #2385
nikka08
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Shades Pokaż wiadomość
Składał ktoś dzisiaj papiery na ek-socu? Jak wygląda sprawa z kolejkami? Ja chyba będę składał papiery w ostatni dzień na ostatnią chwilę
Byłam dzisiaj trochę po 11 zajrzeć gdzie sa te sale i juz trochę ludzi czekało, a przed 12 to kolejka nie miała końca. I wydaje mi się, że trochę za wolno to szło, chociaż mi udało się ominąć kolejkę ;p

Wydział piękny, trochę zwiedziłam od środka ;p. Na 'wirtualu' fajnie wyglądał, a w rzeczywistości jest mega lepiej. Czuje, że będzie się tam miło studiowało.

PAMIĘTAJCIE O KSERO ŚWIADECTWA MATURALNEGO, bo dzisiaj sporo osób do ksera sie udawało.
nikka08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-16, 18:18   #2386
agiq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nemtor Pokaż wiadomość
A jakaś górka się znajdzie jakbym chciał na sanki wbić w weekend? Bo u mnie jest taka fajna, a jak w Łodzi nie ma, to Łódź musi być brzydka
Cicho! Jesień bliżej więc najpierw ustalmy kwestie grzybobrania!
Stary 2013-07-16, 18:22   #2387
Azulaya
Zadomowienie

Cytat:
czy ja napisałam , że Łódź jest brzydka bo czegoś nie ma?Byłam nie raz i nie podoba mi się.Nie oceniałabym gdybym nie była tam wiele razy.To moja subiektywna ocena i nie musisz głupich docinek dawać
Stary 2013-07-16, 18:27   #2388
nemtor
Raczkowanie

Cytat:
czy ja napisałam , że Łódź jest brzydka bo czegoś nie ma?Byłam nie raz i nie podoba mi się.Nie oceniałabym gdybym nie była tam wiele razy.To moja subiektywna ocena i nie musisz głupich docinek dawać
To nie jest atak na Ciebie, tylko śmieje się ogólnie z tej dyskusji. Piękno to sprawa indywidualna. I nie jest to atak na Ciebie, tylko ironia opisująca całą tą konwersacje. Mi osobiście podobają się [w pewnym kontekście] stare kamienice, blokowiska itd. A dlaczego? Bo wtedy fajnie widać kontrast między jedną częścią, a drugą Łodzi.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Las_%C5...i_w_%C5%81odzi

Macie las w Łodzi

Edytowane przez nemtor
Czas edycji: 2013-07-16 o 18:32
nemtor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-16, 18:38   #2389
FrankieGoesToHLWD
Raczkowanie

Dot.: Odp: Dot.: Uniwersytet Łódzki część II

Cytat:
Czemu bronię? Bo mieszkam tu jak Ty od urodzenia i uwielbiam to miasto, ale teraz jest oczywiście modne psioczenie na Łódź przez ludzi właśnie najczęściej z innych miast. Nie mówię że każdemu musi się podobać, ale dla mnie jest bezsensem, że osoby, którym podobają się inne miasta a nie są zmuszeni tu mieszkać tu studiują. Mnie by przygnębiało życie w miejscu, które mi się nie podoba i którego nie lubię
Oczywiście, podobają mi się.inne miasta, Wrocław, Kraków, ale dla mnie Łódź jest najpiękniejsza, bo moja. :P
Ale skoro ludzie oceniają Łódź po jednej czy dwóch ulicach to co się dziwić

A jakie miejsca Ci się podobają? Pytam z czystej ciekawości

No, a wiesz jak mnie przygnębia mieszkanie tutaj Także jak ktoś nie ma wyjścia, to musi zacisnąć zęby i jakoś się przemęczyć. Ale oczywiście masz rację, że jak ktoś przyjeżdża z drugiego końca Polski, mając możliwość wyboru innego miasta, a wybiera Łodź, i psioczy, to coś to nie gra

Ja jestem fanką okolic Lublinka, Pienista, Lotnisko i te sprawy Jeśli chodzi o konkretne miejsca, to Pałac Poznańskiego jest piękny, Filharmonia, Plac Wolności (lubię tam sobie po prostu posiedzieć) i, mimo wszystko, Piotrkowska, a szczególnie ten nowo wyremontowany odcinek, no pijęknie po prostu

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ----------

Cytat:
To nie jest atak na Ciebie, tylko śmieje się ogólnie z tej dyskusji. Piękno to sprawa indywidualna. I nie jest to atak na Ciebie, tylko ironia opisująca całą tą konwersacje. Mi osobiście podobają się [w pewnym kontekście] stare kamienice, blokowiska itd. A dlaczego? Bo wtedy fajnie widać kontrast między jedną częścią, a drugą Łodzi.

Macie las w Łodzi
Od tego jest forum, żeby konwersować
Stary 2013-07-16, 18:43   #2390
Ephee
Raczkowanie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Uniwersytet Łódzki część II

Cytat:
No, a wiesz jak mnie przygnębia mieszkanie tutaj Także jak ktoś nie ma wyjścia, to musi zacisnąć zęby i jakoś się przemęczyć. Ale oczywiście masz rację, że jak ktoś przyjeżdża z drugiego końca Polski, mając możliwość wyboru innego miasta, a wybiera Łodź, i psioczy, to coś to nie gra

Ja jestem fanką okolic Lublinka, Pienista, Lotnisko i te sprawy Jeśli chodzi o konkretne miejsca, to Pałac Poznańskiego jest piękny, Filharmonia, Plac Wolności (lubię tam sobie po prostu posiedzieć) i, mimo wszystko, Piotrkowska, a szczególnie ten nowo wyremontowany odcinek, no pijęknie po prostu

Raz byłam na Lublinku, trochę mi nie po drodze. Ale ja lubię okolice Loftów przy Tymienieckiego, Widzew, Stawy Jana...

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ----------

Od tego jest forum, żeby konwersować
Warto wymienić się opiniami

Stary 2013-07-16, 18:49   #2391
agiq
Raczkowanie

Cytat:

Macie las w Łodzi
Skończ z tymi żartami na poważnym forum!
Stary 2013-07-16, 19:00   #2392
Dwojnik
Raczkowanie

Czy w Łodzi jest las? Chyba tak, w końcu mieszkam... w lesie.

Cytat:
Napisane przez beth1992 Pokaż wiadomość
Mam nadzieje, że jednak zgłosi się to 25 osób i kierunek ruszy
Nie chce szukać czegoś innego, a jeśli tak się nie stanie to będę zmuszona.
Zrobią 4 rekrutacje i zbiorą odpowiednią ilość kandydatów. Powiem szczerze, obawiam się Praktycznej Nauki Języka w małych grupach (na takie zajęcia należy być zawsze przygotowanym.

W tym roku mało chętnych na UŁ, czyżby niż?
Dwojnik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-16, 19:04   #2393
olcik00
Raczkowanie

Niż, niż. A za rok ma być jeszcze gorzej :P
olcik00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-16, 19:04   #2394
Yina
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Shades Pokaż wiadomość
Składał ktoś dzisiaj papiery na ek-socu? Jak wygląda sprawa z kolejkami? Ja chyba będę składał papiery w ostatni dzień na ostatnią chwilę
Ja byłam dzisiaj ok 15. Było trochę ludzi ale nie jakieś tłumy, w sumie nie musiałam długo czekać, bo przy każdym biurku jest przyjmowany inny kierunek co znacznie przyśpiesza
Yina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-16, 19:12   #2395
nikka08
Raczkowanie

Wydaje mi się, że wszyscy wrzucają się w pierwszych godzinach, a ok godz 16-17 na pewno luźniej jest
nikka08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-16, 19:35   #2396
edyta508
Zakorzenienie

GG do edyta508
Odp: Dot.: Uniwersytet Łódzki część II

Cytat:
Napisane przez nikka08 Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że wszyscy wrzucają się w pierwszych godzinach, a ok godz 16-17 na pewno luźniej jest
No pewnie tak jest
edyta508 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-16, 19:39   #2397
LiinaKaro
Raczkowanie

Hej wszystkim
Wybiera się ktoś może na wydział chemii? A w szczególności na chemię kosmetyczną?
LiinaKaro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-16, 19:45   #2398
lucrais
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to lucrais

Cytat:
Napisane przez LiinaKaro Pokaż wiadomość
Hej wszystkim
Wybiera się ktoś może na wydział chemii? A w szczególności na chemię kosmetyczną?
Inspire jest z wydziału chemii z tego co pamiętam

Lingwistyka dla biznesu UŁ
lucrais jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-16, 19:49   #2399
idontknow13
Raczkowanie

.

Edytowane przez idontknow13
Czas edycji: 2014-09-04 o 07:36
idontknow13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-16, 19:51   #2400
Inspire
Kuźnia inspiracji

Cytat:
Napisane przez LiinaKaro Pokaż wiadomość
Hej wszystkim
ja

WYMIANA
Inspire jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości