|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#16441 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
Cytat:
|
|
|
#16442 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mi sie wydaje ze zupelne wyeliminowanie wegli tez nie jest dobre, bo mozna popasc w skrajnosci, a ostatecznie organizm o wegle tez sie upomni, tylko moze to sie objawic atakiem na slodkie... ale moze sie myle.. ![]() ale zgadzam sie ze trzeba wiecej bialka. Pingwinek pisala dzis zreszta ze przy redukcyjnej ma byc 2g na kg masy ciala. trzeba by tylko policzyc czy tyle jesz czy nie
|
|
#16443 |
|
Wtajemniczenie
|
Ryby akurat nie moę bo na widok tuńczyka moja mama dostaje szału a inne są drogie. Surówek nie jem bo nie znoszę warzyw.
|
#16444 |
|
Rozeznanie
|
Ś: dwie kanapki
IIŚ: sałatka owocowa (była ochydna strasznie mulaca i zjadłam pół tego co zamierzalam, czyli gdzieś z jedną salaterkę) będzie O: panga z jakimiś warzywami i pewnie ziemniory P: makrela w sosie pomidorowym K: jeszcze nie wiem Ehhh widzę, że nie jestem sama z francuskim podniebieniem Mnie też smakuje mało co i nie lubie próbować nowości, np. dzisiaj ta salatka owocowa, spodziewałam się słodko-kwaśnego smaku, ale miałam niedobre pomarańcze i wcisnęłam za dużo soku z cytryny Jak widać kiepski ze mnie kucharz. Dodatkowo za każdym razem jak mi się cos nie udaje (a jest tak prawie zawsze) jestem coraz bardziej zrarzona do gotowania
|
|
|
|
#16445 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#16446 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#16447 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#16448 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
od spokojnego jezdzenia na rowerku nie schudniesz jakos spektakularnie, ale na pewno nie przytyjesz. ja jezdze prawie codziennie i prawie wszedzie rowerem, ale chudne dopiero latem jak jezdze po gorach, bo to prawdziwy trening. ALE! polecam, bo na pewno dodatkowo wzmocni kondycje i humorek, zawsze to dawka ruchu. jesli uprawiasz sport to tym bardziej zrezygnowalabym z wazenia sie, bo miesnie swoje tez wazą! zacznij sie mierzyc
|
|
#16449 |
|
Wtajemniczenie
|
Strona wcześniej...
|
|
#16450 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu Gujana zauważyła,że proponuję Ci usunięcie węgli z obiadu,i że potem organizm może się upomnieć o braki ![]() Ale u Ciebie będą jeszcze węgle
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#16451 |
|
Wtajemniczenie
|
21.04.07
ś: mała razowa bułka z 100g twarożku wiejskiego ze szczypiorkiem, jabłko o: 50g brązowego ryżu z sosem truskawkowym (50g chudego twarogu, 100g serka wiejskiego, 6 truskawek), tabletka z witaminami p: kawa 3in1, pięć wafelków p II: twarożek (100g serka wiejskiego, 100g chudego twarogu), 1/3 szklanki ziarenek słonecznika k: dwa jajka na twardo Mial byc jeszcze rower ale skoro nic nie daje to nie bedzie
|
#16452 |
|
Raczkowanie
|
A czy to moje śniadanie nie było zbyt obfite? B do tej pory czuję się strasznie przepełniona, nie w głowie mi żadne jedzenie????
|
|
|
|
#16453 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Białko i zdrowe tłuszcze są niezbędne i to trzeba dostarczać koniecznie.
|
|
|
#16454 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#16455 |
|
Rozeznanie
|
Szczerze powiedziawszy nie wyobrażam sieboe jeść samego miesa z surówką na obiad... I tak jem już tylko pół woreczka kaszy:P Ale jak bydzie trzeba jakos dam rade...
|
|
|
|
#16456 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Seemore, ja nie mowie ze nic nie daje!!!!! owszem daje jesli sie porzadnie cwiczy. uznalam ze "spokojne, nie treningowe" jezdzenie rowerem nie odchudza, ale na pewno jest dobrym sposobem na codzienny ruch. Absolutnie nie chcialam zeby teraz ktokolwiek rezygnowal z roweru, tylko uwazam ze zeby od niego schudnac trzeba porzadnie cwiczyc, jezdzic pod strome gorki, zasapac sie! ale to jak z kazdym sportem, zeby bylo widac efekty trzeba porzadnie trenowac. z drugiej strony ja jezdze rowerem codziennie, i jak juz mowilam zadnych skokow wagi nie mam, wiec moze i jednak cos pomaga. poki nie sprobujesz na sobie nie bedziesz wiedziala.
|
|
#16457 |
|
Wtajemniczenie
|
Proszę.
I polecam przeczytać wszystkim
|
|
#16458 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja szczerze mowiac nie wiem co to jest ten aplefit i czy mogl tak zadzialac
|
|
#16459 |
|
Raczkowanie
|
dubel
|
|
|
|
#16460 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w sumie fakt,moze wystarcza wegle do - poludniowe znaczy chlebek i owsianka.
|
|
#16461 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#16462 |
|
Raczkowanie
|
aplefit - naturalne substancje wspomagające odchudzanie, pobudzające przemianę materii oraz regulujące wchłanianie zebrane w jednym preparacie.
Osiągnięcie i utrzymanie prawidłowej wagi ciała dla wielu z nas stanowi poważny problem. Głodówki lub rygorystyczne diety nie dają oczekiwanego rezultatu lub jest on bardzo nietrwały, a za to często negatywnie odbijają się na naszym zdrowiu. Może warto podejść do problemu otyłości w sposób bardziej kompleksowy i sięgnąć do natury, która dysponuje całym bogactwem substancji regulujących pracę naszego organizmu. Skuteczne odchudzanie wymaga pobudzenia procesów metabolicznych, czyli uruchomienia procesów spalania tkanki tłuszczowej, zaspokojenia uczucia głodu i ograniczenia ilości zjadanych pokarmów, a to wszystko zapewnia odpowiednio skomponowany preparat Aplefit. Aplefit zawiera substancje pochodzenia roślinnego takie jak: ocet winny jabłkowy otrzymany z owoców jabłoni, glukomannan - błonnik roślinny uzyskany z rośliny Amorphophallus konjac oraz jod pochodzący z glonu Laminaria. Te naturalne substancje wzajemnie uzupełniają swoje działanie i prowadzą do pobudzenia procesów metabolicznych, zmniejszenia wchłaniania cukrów i tłuszczy, a w rezultacie do utraty zbędnych kilogramów. Osiągnięcie takiego efektu umożliwiają dobroczynne substancje zawarte w jabłkach, a przechodzące w całości do octu jabłkowego. Należą do nich witaminy, ok 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, kwasy organiczne, aminokwasy i pektyny. Pobudzają one funkcjonowanie komórek i organów. Regulują trawienie, stymulują pracę nerek, pobudzają układ immunologiczny a dzięki temu działają detoksykująco i oczyszczająco na nasz organizm. Korzystnie wpływają na krążenie żylne, uelastyczniają ściany naczyń, a dzięki pektynom ograniczają wchłanianie cholesterolu, co stanowi ważny element profilaktyki miażdżycy. Pobudzenie przemian metabolicznych daje korzystne rezultaty w postaci przyśpieszonej przemiany materii, zwiększonego spalania tkanki tłuszczowej, a w konsekwencji do redukcji wagi. Ocet winny jabłkowy korzystnie wpływa również na przemiany zachodzące w skórze i podskórnej tkance tłuszczowej, stanowi konieczne uzupełnienie programu antycellulitisowego. Działanie octu jabłkowego uzupełnia jod. Wpływa on w istotny sposób na pracę gruczołu tarczowego, a to hormony tarczycy odpowiedzialne są min. za regulację przemian cukrów i tłuszczów, czyli za szybkość i skuteczność spalania kalorii i możliwość utrzymania prawidłowej wagi. Bardzo istotnym elementem w walce z nadwagą jest błonnik, ponieważ reguluje on pracę przewodu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit, wpływa na procesy trawienia i przyswajania. Wszystkie te funkcje spełnia glukomannan- błonnik roślinny. Glukomannan pod wpływem wody pęcznieje w żołądku tworząc żel. Powiększa on bardzo znacznie swoją objętość i wypełnia żołądek powodując powstanie uczucia sytości i braku łaknienia. Żel pokrywa również powierzchnię jelit ograniczając wchłanianie cukrów, tłuszczów i cholesterolu. Fakt ten pozwala osobom odchudzającym się efektywnie planować dietę, pozbyć się uczucia głodu, chęci podjadania i jednocześnie ograniczyć wchłanianie wysokokalorycznych substancji. Wszystkie składniki preparatu Aplefit wzajemnie uzupełniają się i potęgują swoje działanie. Aplefit pozwala nam skutecznie walczyć z otyłością, troszczyć się o zdrowie i dobrą kondycję fizyczną. |
|
|
|
#16463 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#16464 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1/4 kostki twarogu to około 60g czyli około 12g białka i to jest bardzo mało do kanapek napewno nie dajesz 100g szynki więc malo kefir i jogurt to nie jest po pierwsze posilek po drugie zawarte w nich białko jest w ilościach śladowych i nie jest pełnowartościowe Cytat:
poza tym trudno jest ocenić dietę bez gramatury itp powódów, ze nie chudnie może być wiele albo masz za dużo kalorii albo za mało może należysz do tych nieszczęśników, którzy muszą ograniczać węgle, bo sam ujemny bilans im nie wystarcza zastanów się i szczerze sobie odpowiedz ile w twojej diecie jest odstepstw, jak często trafia sie jakiś batonik, jak często zrezygnujesz z posiłku, jakie są przerwy, ile czasu mija od śniadania, kiedy jest ostatni posiłek, czy są posiłki po treningu, ile już dieta masz za sobą itp itp jeśli nie chudniesz to coś jest źle i powinnaś poszukac powodzenia ![]() treningi są za mało intensywne
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
||
|
|
|
#16465 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
|
|
#16466 |
|
Rozeznanie
|
A ja mam pytanie... Przy diecie redukcyjnej ile % powinno być białka węglowodanów i tłuszczy??
|
|
|
|
#16467 |
|
Raczkowanie
|
Ale to się ma nijak do tego co Wy mówicie że trzeba jeść 4-5 posiłków, nie jestem w stanie nic zjeść, od śniadania zjadłam activie i się czuję jakbym zjadła z gar bigosu
|
|
|
|
#16468 |
|
Wtajemniczenie
|
O białku pisał(a) już Pingwinek. To wynika z diety, zapotrzebowania, choćby jesteś na niskowęglowodanowej - mało ww, a więcej tłuszczy.
|
|
#16469 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
25km to dobre na poczatek, ale z czasem wazne jest zwiekszanie dystansu, zwiekszanie zmeczenia, zwiekszanie gorek. szczerze mowiac, ja schudlam bardzoo bardzo (zupelnie nie celowo ale bylam na wyprawie i po niej schudlam; zreszta na wadze nie schudlam ale ubrania ze mnie zjezdzaly) jak jezdzilam przez ponad miesiac dzien w dzien 100-150 km. jesli dystans byl mniejszy to dlatego ze bylismy w gorach.
|
|
#16470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym nie łączy sie tłuszczu i ww - to jest mega tucząca kombinacja jeszcze taka jedna uwaga ogólna dziewczyny większość Was jest jeszcze bardzo młoda i tak naprawdę szczupła, dlatego radzę podejść do odchudzania odpowiedzialnie i z głowa, żebyście później po 30 nie musialy ponosić konsekwencji błędów jakie teraz popełniacie to, że lansowanym ideałem jest kij od szczotki nie znaczy, ze każdy powinien tak wyglądać, a poza tym jest jeszcze genetyka i nie każdy moze mieć 80 w biodrach lub talię osy
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu Edytowane przez pingwin2 Czas edycji: 2007-04-21 o 14:48 Powód: musiałam trochę pomarudzić:) |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:43.

Jak widać kiepski ze mnie kucharz. Dodatkowo za każdym razem jak mi się cos nie udaje (a jest tak prawie zawsze) jestem coraz bardziej zrarzona do gotowania

od maja chce na rowerku jeździć do szkoły... ale nie wiem czy od tego schudne
znaczy chlebek i owsianka.