|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 |
Raczkowanie
|
Odp: Z naszymi dziećmi nudy nie mamy, bo z nocnikami za nimi biegamy! Styczeń/Luty 20
Sura, trzymaj się
![]() Ja jeszcze zakładam małej pampersa na noc, bo budzi się z pełnym...Boję się,że przez sen zesiusia się w pizamke. Jak było u was? Przestalyscie zakladac pampersy na noc w momencie kiedy dzieciaczki budzily sie z suchą pielucha, czy może w nocy wasze dzieci budziły sie i mówiły, ze chca siusiu? Jesteśmy juz calkowicie na krowim mleku ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Raczkowanie
|
Dot.: Z naszymi dziećmi nudy nie mamy, bo z nocnikami za nimi biegamy! Styczeń/Luty 2
To już raczej pewne, że to chłopczyk. Już kiedyś pisałam, że zawsze chciałam mieć dwie dziewczynki, no to będą dwa chłopczyki
![]() Mettka, a który to tydzień u Ciebie? Jakie imiona bierzecie pod uwagę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Z naszymi dziećmi nudy nie mamy, bo z nocnikami za nimi biegamy! Styczeń/Luty 2
Hej laski, ale mńie ńie było!!! W międzyczasie udało mi sie popracować 1,5 miesiąca. Niestety musiałam zrezygnować, Kuba ciagle chorował, skończyło sie zapaleniem płuc i pobytem w szpitalu, długa i zawila historia, nawet durny lekarz nam wygrazal odebraniem praw rodzicielskich (bo to sie stało podczas naszej ńieobecnosci, teściowa trafiła z Kuba do szpitala, a nie miala żadnego upoważnienia od nas- potem dowiedzieliśmy sie ze to musi byc NOTARIALNE (sic!!!) także co sie nastresowalam to moje. Po szpitalu zabronili nam chodzić do przedszkola, w międzyczasie Hania dostała anginy, nasze przedszkole zamknięte juz, teściu miał wypadek więc nie miałam z kim zostawić dzieci i musiałam zrezygnować z pracy.
Co do poruszanych tematów- Kuba nie pije MM od czerwca zeszłego roku, pije tylko krowie mleko. Nie pije i nie je w nocy, po kolacji idzie spać i śpi do rana, teraz długo bo do 7, czasem 8.30. Waży 15,5 kg, ma 92 cm. Ubranka 92-98 buty 24 Pielucha- staram sie od początku lipca go odpieluchowac, rzadko juz nosi w dzien. Ale często sika w gacie, zwłaszcza na złość. Na wyjazdy i na noc pielucha musi byc, Żrobil sie krzykacz okropny, bije sie strasznie z Hanka. Często bez powodu ja bije, rzuca w nią różnymi rzeczami, we mńie tez. Bardzo mu sie mowa rozwinęła, gada jak najety, normalnie i zrozumiale. Potrafi nawet powiedzieć "mama coś spadło na podłogę i jest brudno, ale masakra" umie duzo trudnych i długich słów. Za dokładnie tydzień wylatujemy na wakacje, wlasnie jestem na etapie wstępnego pakowania. Duzo leków wzięłam, bo tam nie wiadomo co maja i ceny z kosmosu... Mam juz dla nich paszporty i dowody osobiste, sa takie jak nasze ![]() Pozdrawiam was laski, postaram sie częściej pisac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Z naszymi dziećmi nudy nie mamy, bo z nocnikami za nimi biegamy! Styczeń/L
czesc
Cytat:
Cytat:
![]() u mnie 18 tydz, imion na razie nie wybieramy, zobaczymy co za 2 tygodnie pokaze usg ![]() gosiaczek to sie u Was działo, udanego wypoczynku w takim razie ![]() my dzis w nocy jedziemy nad morze
![]() |
![]() |
#275 |
Rozeznanie
|
Gosiaczku to miłego wypoczynku życzę, jutro wylatujecie? A można wiedzieć gdzie?
![]() U mnie z pieluchami też do przodu. Julka już ich w dzień nie nosi, woła siku i nawet już nie posikuje majtek. Pampersa zakładamy tylko w nocy. Obie babcie i ja zawzięłyśmy się jak nic, zakładam jej tylko w trakcie podróży autem bo nie chce mi się odpinać fotelika i prać pokrowca jakby co... no i wczoraj nie wysikała się przed wejściem do Tesco i w środku zlała się na podłogę w gaciach ![]() ![]() ![]() Druga sprawa - moje dziecko wczoraj zrobiło mi taki cyrk w sklepie, że nie wiem...była wyspana więc nie mogę tego zwalić na zmęczenie. Najpierw uparła się by siedzieć w aucie na monety i musiałam ją wyciągać na siłę, potem nie chciała wejść do wózka zakupowego więc szłyśmy za rękę ale zaczęła się wyrywać, biegać między półkami, uciekać mi i wszystko wyjmować, dotykać - normalnie nie mogłam tego opanować, oczywiście jak chciałam gdzieś iść to ona w inną stronę... w końcu ją chwyciłam mocno za rękę to się położyła i leży na podłodze i się nie ruszy ![]() ![]() Myślicie, że w tym wieku da się już opanować takie sytuacje? Czasem myślę, że klaps w pupę by nie zaszkodził ale jeszcze nigdy się nie odważyłam choć czasem jestem temu bliska ![]() ![]() ![]() Sorki, że się rozpisałam ![]()
![]() |
![]() |
#276 |
Zakorzenienie
|
hejka dawno mnie nie było...wątek nam trochę umiera, co nie?
Wiecie ja mam problem z odpieluchowaniem Leona, kurcze, on się zachowuje jakby w ogóle nie zauważał, że się posika, albo zrobi kupę...dziś chodził z pół godziny z kupą w majtach ![]() Ogólnie mam wrażenie (może błędne), że dziecko mi się zatrzymało. Niby codziennie zaczyna powtarzac nowe słowa- słowo na dziś "skunks" i "parking", ale on nie mówi wyraźnie bardziej to wychodzi "skusk" i "pajtin", myślicie, ze można już do logopedy się przejść, bo w żłobku mi wmawiają, że w sumie, to logopeda od 3 roku życia dopiero, a wcześniej to ma prawo wcale nie mówić...no i sama nie wiem. Co do pieluchy- my nie mamy cierpliwości z nim ćwiczyć, ale on też strasznie się broni przed siadaniem na kibelek, o nocniku nie wspominam nawet bo od razu rzuca się na podłoge i wyje. Zostaje nam tylko deseczka- ale tez nie zawsze chce usiąść na nią, no a przecież na siłę nie będę go sadzać ![]() Mamy już system nagrody za sikanie- nalepki z autami w ciągu dnia, ale szczerze mówiąc- guzik to daje, nudzi mu się. A wieczorami- umowa jest taka, ze jak zrobi siku/kupę na wc to sam zamyka drzwi do prysznica (nie wiem czemu ale to ogromna nagroda dla niego i wielka radość jak mu pozwalamy) Generalnie Leon sam się ubiera/rozbiera, sam sobie nawet pieluche zmienia (po sikaniu, bo po kupie to ja go wycieram- wiadomo), denerwuje się koszmarnie jak chcemy przyspieszyć i np. pomóc mu z butami, czy skarpetami (godzinami zakłada skarpetki), wydaje sie w miarę samodzielny (karmić go też nie możemy, bo wpada w szał- sam je, nawet nożem sobie kotleta pokroi) poza pieluchą jest ok, ale jesli chodzi o mowę i naukę czystości to jesteśmy sto lat za murzynami ![]() Co do nerwów- podobno nie mogę narzekać na Leona, według pań ze złobka to najbardziej zdyscyplinowane dziecko jakie widziały. Nie wiem czemu tak jest, bo my go nie dyscyplinujemy, ale on od zawsze tak ma, że np. buciki jak zdejmie to od razu chowa do szafki, jak czasem pozwoli sobie pomóc i od razu nie schowam jego butów, to zaczyna płakać ![]() Ale...w centrum handlowym Leon wariuje- musi jeździć samochodzikiem tym na monety, albo idzie obok nas (fakt- nie odbiega, nie chowa sie, ale za nic nie chce iść za rękę, albo jechać w wózku zakupowym) jak mu dajemy zadania np. "Leon proszę, weź z dolnej półki mleko i podaj mamie"- to jest super. Pozwalamy my decydować o zakupach np. "Leon jakie chcesz pierożki- ruskie czy z kapustą?" - i sam wybiera, wkłada do kosza, albo mi podaje. Zakupy są łatwe, miłe i przyjemne...ale...jak coś lezy wyżej niż on sięga- masakra! wyje, rzuca się na podłogę, robi sceny, zrzuca z dolnych półek inne rzeczy, dopóki go nie podniosę, zeby on mógł zdjąć to co chcemy wziąć z półki i mi podać ![]() -kajzerkę, -kabanosy -snickersa dla taty. Babki w sklepie go znają i śmieją się z niego,bo wchodzi powaznie, mówi cześć, bierze "kosz" i idzie pewny siebie przez cały sklep na pieczywo...bułka w łapę i idzie do działu z wędlinami, tam przykleja się buzią do lodówki i palcem pokazuje 'daj to daj to"- jakbym go głodziła niesamowicie. Ekspedientka wie, ze o kabanosy chodzi ![]() ![]() ![]() ale tam polewkę z niego mają, komicznie to wygląda. dziewczyny mam do was logistyczne pytania odnośnie podcierania waszych pociech- używacie papieru toaletowego czy samych chusteczek nawilżanych jeszcze?
![]() |
#277 |
Zakorzenienie
|
Karola jedziemy do Egiptu. Teraz nie wiem czy to dobry pomysł był
![]() Co do focha w miejscu publicznym, mam to ZAWSZE na zakupach, zwłaszcza jak zobaczy jakieś zabawki. O matko... Dziś wyczail w realu na promocji monstertrucka z Tomka przecenionego na 100 zł, ale pudło poklejone, nie wiadomo co w środku. Więc mówię mu ze nie weźmiemy bo to popsute. No to wrzask na cały sklep... Ja juz jestem przyzwyczajona, ale mąż to w szoku był, nie wiedział co ma robic ![]() My jesteśmy odpieluchowani ![]() ![]() Idę sie pakować paaaaaa ---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Aha dupę podzielam mokrym papierem biodegradowalnym, do spuszczania w wc. Na wyjsciach tymi mokrymi chusteczkami. A co? Edytowane przez gosiaczek071 Czas edycji: 2013-07-17 o 13:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 |
Raczkowanie
|
Odp: Z naszymi dziećmi nudy nie mamy, bo z nocnikami za nimi biegamy! Styczeń/Luty 20
Hej, gosiaczku będziecie w hotelu Jungle?-tam jest ten ogromny aquapark.My bylismy w maju,ale w Iberotelu. W Jungle byli rok temu nasi znajomi- zachwyceni tym hotelem. W tym roku nie chcieli jednak jechac w to samo miejsce wiec padlo na Iberotel Aquamarine- tez super,polecam.
Udanej wycieczki! Moja corka tez zaczyna testowac moja cierpliwosc w markecie. Podchodzi do polek i wykłada wszystko co jej sie spodoba... Czasem odlozy grzecznie na polke,gdy ja o to poprosze ale tez czasami musze jej cos wyrwać z reki sama,ehh... Dupke wycieram papierem toalet. jezeli zrobi siusiu, a jak kupke to chusteczkami nawilzanymi. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
![]() La'Mbria, nie martw się, mój synek jest jeszcze dalej z mową niż Twój... Mówi niewiele słów, niby składa zdania, ale tylko po swojemu, np "mamusi brum brum be" czyli mamusi samochód brudny... W zależności od kontekstu to też oznacza że jest mokry bo padał deszcz ![]() Za to jest odpieluchowany również na noc ![]() ![]() ![]() Od ok. tygodnia kładziemy go spać bez pieluszki i jeszcze nie było wpadki ![]() Ogólnie jest grzeczny oprócz tego, że wczoraj ugryzł swoją siostrę w głowę ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Zakorzenienie
|
Magdalenka tak jedziemy do jungle aquapark resort. Czytałam dobre opinie o nim, wiele osób poleca w tym moich znajomych więc mam nadzieje ze spełni nasze oczekiwania.
Elizziak a specjalnie mała ugryzł? Może przez przypadek, Hania nie robiła Kubie większej krzywdy jak był mały (3lata różnicy) choc go czasem przyciskala. Za to teraz....matko jedyna, tak sie leja... Opóźniony mam lot o 2 godz :/ ciekawe jak dzieci bedą sie Achowywac w samolocie ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#282 |
Zakorzenienie
|
Podobno masakra, ponad 40 st. Ja tam lubię upały nie wiem jak dzieci...wylot o 18, wczoraj dostałam 3 maile i 2 telefony w tej sprawie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Raczkowanie
|
Witam,
Filip niestety jeszcze nieodpieluchowany ![]() MOWA- gada jak najęty, czasami można oszaleć ![]() HISTERIA - coraz częściej, chyba testuje rodziców. Ostatnio był przez dwa tygodnie z kuzynami, potrafią się ładnie bawić, ale czasami walczą jak lwy. Zaczął ich gryźć. Jednego (4lata) ugryzł tak mocno w plecy, że zrobił mu malinkę. Przez 40 min walczylam z nim, żeby go przeprosił i żadne argumenty nie działały...ryczał i wołał, że chce opa. Nie odpuściłam aż przeprosił. Tyle to dało, że następnym razem jak go ugryzł to przeprosił od razu. Mówiłyśmy z siostrą do jego kuzynów, żeby też go ugryźli (nie za mocno) jak znowu to zrobi, ale żaden tego nie chciał zrobić. Po paru takich akcjach moja siostra go ugryzł a i to chyba poskutkowało, bo teraz jak chce ugryźć tylko warczy ![]() Mąż wynajął już mieszkanie, od sierpnia będzie tam mieszkać. Zaczęliśmy normalnie rozmawiać, bo jest warunek, że nie rozmawiamy o przeszłości i naszych pretensjach tylko skupiamy się na dzieciach. W sobotę jak ostatni raz się pokłóciliśmy, mały, który był tego świadkiem powiedział do niego "idź sobie tata już" i po tym stwierdzeniu mąż się wkurzyl i wyszedł. Dwa dni temu jak mąż podjechał na parking pod blok, powiedziałam o tym Filipowi i mały wpadł w histerię, zaczął płakać i wołać, że nie chce tego taty, że nie lubi tego taty. Wytłumaczyłam mu, że tak nie można mówić, bo tatuś bardzo go kocha i będzie mu przykro to dopiero się uspokoił, na szczęście zanim mąż wszedł, bo znowu pewnie by pomyślał, że nastawiam syna przeciwko niemu. Udanych wakacji wszystkim życzę ![]() Edytowane przez ma_rose Czas edycji: 2013-07-18 o 13:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Wtajemniczenie
|
Hej laski!
My mamy ogromny problem z Marcelem dotyczący jego zachowania szczególnie wobec dzieci. Jest wobec nich bardzo agresywny, jak jesteśmy na placu zabaw wszystkich "ustawia", popycha, szturcha, warczy, nie chce wpuścić np. na zjeżdżalnię chociaż sam z niej nie korzysta. Jak go trzymam za ręce, bo zaczyna przed kimś wymachiwać to w ruch idą nogi i po prostu kopie swoją ofiarę. Ostatnio odwiedziła nas moja przyjaciółka z córeczką, mała poruszała się na czworaka po podłodze, a młody chciał ją przejechać jeździkiem ![]() ![]() My dziś zaliczyliśmy duży sukces, przez cały dzień Marcelowi tylko raz przytrafiło się, że zrobił siusiu w majtki, a tak przez cały czas sygnalizował i od razu biegł do kibelka ![]() ![]()
![]() |
#285 |
Zakorzenienie
|
ja nadal urzywam dla 2 dzieci mokrych chusteczek
![]() bruno ma mega bunt 2 latka z biciem, ale wzajemnym z sis. ma problemy z posłuszeństwem ![]() za to pieluchy sie pozbyl beznerwowo i w dzień i w nocy ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#286 |
Zakorzenienie
|
czesc
witam sie po długieeej przerwie ![]() la'Mbria cudownie to musi wygladac ![]() co do pytania to u nas jest roznie, zalezy od sytuacji, w domu zazwyczaj uzywamy papieru toaletowego a na wyjscie zawsze biore chusteczki, ma_rose młody widział jak sie kłocicie i dlatego jest tak negatywnie nastawiony do taty, mam nadzieje ze mu przejdzie bo lepiej chyba zeby mimo wszystko miał dobry kontakt z ojcem, stalowa brawa dla Marcela, urlop nam sie udał, pogoda moze nie do końca innym by pasowała (tylko 2 dni mielismy prawdziwego słonca) ale nam odpowiadało bo nastawilismy sie na zwiedzanie okolicznych miejscowosci, w sumie te 2 ostatnie dni polezelismy na plazy, szymek zadowolony, my tez, az szkoda było wyjezdzac ![]()
![]() |
#287 |
Raczkowanie
|
Stalowa - u nas póki co nie ma bicia dzieci na placu zabaw. Ciągnie go do zabawy ze starszymi dziećmi, ale jeszcze nie potrafi prowadzić rozmowy, choć potrafi mówić, więc ciężko mu nawiązać kontakt. Chyba, że trafi na dziecko, które wykazuje inicjatywę. Ostatnio wyszedł z karuzeli, bo nie chciał się kręcić z dziewczynką. Jak zapytałam dlaczego, to powiedział, że była brzydka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Rozeznanie
|
No widzicie...właśnie myślę o tym buncie dwulatka... czy lepiej krzyczeć na dziecko, na siłę wsadzać do wózka czy fotelika, czy lepiej trochę mu odpuścić bo i tak mu samo przejdzie, a żeby mnie nie zapamiętał jako tej ciągle krzyczącej matki
![]() Metkaa - a gdzie byliście? Gosiaczek - super sprawa z Egiptem, my wybierzemy się zimą, jak tż będzie miał urlop, wtedy temperatura to tak 25-30 st. Hotel bardzo fajny, czekam na Twoją opinię po powrocie. Stalowa - ignorujesz jego napady szału? może jak nie będziesz reagować to w końcu mu się znudzą? la'Mbria - my dalej używamy mokrych chusteczek do wycierania rąk, buzi na spacerach, czasem w domu, no i jak mała zrobi kupę. Do siku używam zwykłego papieru. Myśmy mieli zwariowany weekend. Tż nie było 3 tygodnie. Wrócił w piątek rano. Gdy Julka go zobaczyła to była w takim szoku, że zakryła twarz rękami i zaczęła na zmianę płakać i śmiać się, aż w końcu przybiegła, przytuliła się do taty i rozryczała na dobre ![]() Spontaniczna decyzja o wypadzie w góry po mojej pracy w piątek i wróciliśmy dopiero wczoraj wieczorem ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#289 | ||
Zakorzenienie
|
czesc
Cytat:
![]() Cytat:
![]() fajne takie spontaniczne wypady,
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#290 |
Zakorzenienie
|
bylismy dzis na usg połowkowym, bedzie drugi chłopak
![]()
![]() |
#291 |
Zakorzenienie
|
metkaa, gratuluję drugiego chłopczyka
![]() Co do buntów, histerii... Ja uważam, że trzeba przeczekać, ale nie pozwalać na wszystko. To znaczy w istotnych sprawach nie ustępować, postawić na swoim, ale też tłumaczyć, czemu ma być tak a nie inaczej. I konsekwencja, jeśli raz tak decydujemy to tak ma być. Do szału doprowadza mnie mój tata, który ustępuje ciągle jak tylko Mały jęknie, ale również męża tata, który jak ma dobry humor to pozwala na coś "bo dziadzio może pozwalać" a jak ma zły humor, to strofuje i nie pozwala! No kurcze, jak dziecko ma to odbierać? Albo jest jakaś zasada albo nie. Ja sporo zasad przemycam w bajkach, np trzeba słuchać rodziców, bo piesek nie słuchał i się zgubił (ale wszystko się dobrze skończyło, oczywiście) ![]() I potem w sytuacji nerwowej przypominam mu: pamiętasz bajkę o piesku? To raz że odwraca uwagę, kieruje myśli w inną stronę a dwa przypomina o morale tej bajki, jednej z zasad. Ale w drobnych sprawach pozwalam mu decydować, wręcz pytam czy chce tę bluzkę czy tę. Taki soczek czy taki. Żeby mógł trochę podecydować sam i poczuć się ważny. Rozpisałam się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Rozeznanie
|
Tutaj takie posty czasem czytamy, że Twój Elizziak to jest pikuś
![]() Gosiaczek się pewnie już wygrzewa w Afryce ![]() Metkaa - drugi chłopiec? super! -gratulacje ![]() Wiecie co.. jak kiedyś zajdę w ciąże to będę się cieszyć niezależnie od płci -byleby by zdrowe było, ale chciałabym mieć drugą dziewczynkę ![]()
![]() |
![]() |
#293 |
Raczkowanie
|
mam pytanie do mam z dwójką
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 |
Zakorzenienie
|
czesc
dziekuję ![]() Karola ja tez sie ciesze bo najwazniejsze zdrowie ale gdzies w głebi serca troche mi przykro ze to nie dziewczynka, sura ja jeszcze nad tym sie nie zastanawialam chociaz chyba i materac i wypełnienie zostanie to samo
![]() |
#295 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No właśnie pytam, bo znajomi mi odradzają wymienianie rzeczy, które nie są za bardzo zniszczone, ale się waham nad niektórymi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#297 |
Zakorzenienie
|
Ja zostawiłam ten sam materac, mam z Ikei, nie widzę, żeby był zniszczony, wgnieciony, nie zmieniła się jego struktura - słowem, nie widziałam powodów, aby kupować nowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 |
Rozeznanie
|
Ja wprawdzie mam tylko jedno dziecko ale też się wypowiem, że przy drugim nie zmieniałabym ani materaca, ani pościeli, tylko odświeżyła, szczególnie że moje dziecko więcej czasu spędziło na naszym łóżku niż w swoim łóżeczku
![]() Sura, Metkaa - nigdy nic nie wiadomo ![]()
![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
niby tak ale oficjanie o dzidzie starac sie juz nie bedziemy
![]()
![]() |
#300 |
Wtajemniczenie
|
Karola, gdy młody dostaje szału w domu staram się to przeczekać, bo w tym amoku lepiej się do niego nie zbliżać. Jak się wyciszy sam do mnie przychodzi, głaszcze po głowie i przytula jakby wiedział, że źle się zachował i chciał przeprosić. Natomiast jak zaczyna dokazywać na dworzu najpierw go upominam, a gdy to nie pomaga biorę go na siłę do domu i mam gdzieś, że wszyscy się na nas gapią
![]() ![]() Tak jak pisała elizziak o wielu rzeczach pozwalam mu decydować samemu, podobno to dobra metoda, bo dzieci czują się wtedy ważne, mają satysfakcję z tego, że mogą same o czymś decydować. metkaa, gratuluje drugiego "pistolecika" ![]() Ja bym nie kupowała nowego materaca czy pościeli ![]() My nie planujemy drugiego dziecka, ale gdyby się przytrafiło to fajnie gdyby była dziewczynka. Tak jak pisałyście, te warkoczyki, sukieneczki, później długie rozmowy, wspólne zakupy...ech ![]() ---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- Aaa zapomniałabym , Marcel w końcu może dołączyć do odpieluchowanych, wreszcie pozbyliśmy się pieluchy ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:46.