Raz, dwa, trzy- dzisiaj rodzić będziesz Ty! Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013, cz. 20! - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-21, 11:49   #751
yevele
Zadomowienie

Dot.: Raz, dwa, trzy- dzisiaj rodzić będziesz Ty! Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013, cz

Cytat:
Napisane przez lachryma Pokaż wiadomość
SMS OD NENI :

Kubus juz jest! Urodzil sie o 11.00, wazy 3800 i ma 58 cm, dostal 10 punktow i ma duzo czarnych wloskow. Bylo okropnie, nie umialam przec, nacieli mnie i naciskali na brzuch. Polozne za to byly super. Podziekuj za kciuki i pozdrow dziewczyny

a pełnia jest jutro chyba więc jeszcze trochę porodów przed nami
Stary 2013-07-21, 11:59   #752
dzoan
Zakorzenienie

Dot.: Raz, dwa, trzy- dzisiaj rodzić będziesz Ty! Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013, cz

Cytat:
SMS OD NENI :

Kubus juz jest! Urodzil sie o 11.00, wazy 3800 i ma 58 cm, dostal 10 punktow i ma duzo czarnych wloskow. Bylo okropnie, nie umialam przec, nacieli mnie i naciskali na brzuch. Polozne za to byly super. Podziekuj za kciuki i pozdrow dziewczyny

brawo Neni!! i ogromnę GRATULACJE! witamy małego Kubusia!

A ja uciekam na obiad do rodziców.. zaraz będą za nami wydzwaniać strasznie gorąco dzisiaj i nie mam siły i chęci wychodzić, no ale już za późno.. jak wrócę muszę poobczajać nasze maluchy w klubie..

Papa

dzoan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-21, 12:05   #753
tweedledee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mela1234 Pokaż wiadomość
Tweed zapisałam sobie twój nr tel, bo te co miałam to albo w szpitalu (Roxi), albo juz urodziły i mało czasu mają więc nie chcę zawracać głowy.
Bardzo dobrze, jestem już w domu, to będę pod telefonem jakby co

Cytat:
Napisane przez malaczarnakejt Pokaż wiadomość
Dzień dobry! wczoraj miałam pogadanke z mężem. Zły na moje siedzenie na wizazu i stąd taka nerwowa... Trochę muszę się ukrywać bo przecież z Was nie zrezygnuje!
jeszcze doszła z mojej strony sprawa teściowej, bo wraca do Polski i nie wiadomo, czy nie zawita w Warszawie 1 sierpnia. A jak nie 1 to 10 i sie zdenerwowalam, że ona ma swoje plany i nie zapyta, czy nam pasuje...
Ale mąż mnie zapewnił, że jeżeli nie będziemy ogarnieci w tym czasie, to ją powstrzyma przed przyjazdem. Z drugiej strony głupio tak, no ale obiecał.
A ja nie rozumiem, w czym męzowi wizaż przeszkadza?
Przecież to jest bardzo fajne źródło wiedzy, kółko wzajemnego wsparcia, mamy tu dużą część rzeczy, tkórych obecnie potrzebujemy, a często nie możemy dostać z otoczenia

Z dwojga złego lepiej ględzić tutaj, niż tżtom
Cytat:
Napisane przez Kathe Pokaż wiadomość
witam sie
Michaś urodził sie 17 lipca o godzinie 12 w samo poludnie poprzez cc.
Ogromne gratulację Kthe!!!
Cytat:
SMS OD NENI :

Neni, w końcu Kubuś jest z Wami
Kawał chłopa z niego, nic dziwnego, że było tak ciężko

My właśnie wróciliśmy, więc biorę się za uzupełnianie
Mam nadzieję, że Neni odkorkowała weekendowe rodzenie
Stary 2013-07-21, 12:08   #754
enlevee
Zakorzenienie

A no właśnie- dzisiaj Moj termin porodu, więc dziewczyny uwaga uwaga bo może tam chowam jeszcze jednego lokatora haha Tomek pochłonął 70ml mleka, beknal i zasnął na maminym brzuchu takiemu to dobrze..
12.07.2013 o godzinie 18:42 wszystko nabrało sensu..

Tomuś
3470g, 54cm
enlevee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-21, 12:11   #755
surka
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Raz, dwa, trzy- dzisiaj rodzić będziesz Ty! Mamusie lipcowo-sierpniowe 201

Cytat:
Napisane przez enlevee Pokaż wiadomość
A no właśnie- dzisiaj Moj termin porodu, więc dziewczyny uwaga uwaga bo może tam chowam jeszcze jednego lokatora haha Tomek pochłonął 70ml mleka, beknal i zasnął na maminym brzuchu takiemu to dobrze..
To chyba dużo wsuwa, czy mi się tylko tak wydaje?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
surka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-21, 12:12   #756
b a r b a r a
Zakorzenienie

GG do b a r b a r a

Witam sie z Wami

gratuluje mamusiom

ja niestety narzekam na brak czasu wszystko przygotowuje dla dziecka

niestety cos mi chyba weszlo w bok i nie moge chodzic nie wiem czy mam isc z tym do lekarza czy nie . Jak myslicie ?

W... 09.11
lipiec 2008
W... 16.08
listopad 2017
b a r b a r a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-21, 12:14   #757
enlevee
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Raz, dwa, trzy- dzisiaj rodzić będziesz Ty! Mamusie lipcowo-sierpnio

Cytat:
Napisane przez surka Pokaż wiadomość
To chyba dużo wsuwa, czy mi się tylko tak wydaje?
On jest strasznym zarlokiem.. Na butle się rzuca tak lapczywie, ze jak zabieram to broni butli rekami i nogami
12.07.2013 o godzinie 18:42 wszystko nabrało sensu..

Tomuś
3470g, 54cm
enlevee jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-07-21, 12:32   #758
tweedledee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez enlevee Pokaż wiadomość
teeen to ma życie

Super, że ma taki apetyt, przynajmniej tym nie musisz się martwić, niech wsuwa na zdrowie

Cytat:
Napisane przez b a r b a r a Pokaż wiadomość
niestety cos mi chyba weszlo w bok i nie moge chodzic nie wiem czy mam isc z tym do lekarza czy nie . Jak myslicie ?
Ja bym się nie zastanawiała, jeśli tak bardzo boli a wizyty nie masz na dniach...

Mnie już też nieźle łamie, rano myślałam, że się z łóżka nie zwlekę, tak mnie cała kapa boli
Jeszcze od paru dni co jakiś czas mam bóle typowo miesiączkowe, na dole podbrzusza i krzyżowe Nie wiem czemu, ale serio mam dziwne wrażenie, że do terminu nie dociągnę. Obyy
Stary 2013-07-21, 12:50   #759
mela1234
Zakorzenienie

Odp: Raz, dwa, trzy- dzisiaj rodzić będziesz Ty! Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013, cz.

Tweed ja chyba dziś nie rodze więc nie musisz żartować przy tel.
Zrobiłam z Małgosia pizzę i padam na twarz. Ona ma swój mini zestaw stolnice, wałek itp więc robila swoją pizzę. Dumna z siebie całą zjadla
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1374407391823.jpg (69,1 KB, 52 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1374407406415.jpg (94,9 KB, 52 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1374407416283.jpg (65,4 KB, 46 załadowań)
mela1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-21, 12:51   #760
czarownica1
Zakorzenienie

Odp: Raz, dwa, trzy- dzisiaj rodzić będziesz Ty! Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013, cz.

NENI szybka akcja. Gratulacje i buziak w pietke Kubusiowa!

-----
Ktoras z Was pytala o dopajanie woda. Pytalam i w szpitalu i u naszego pediatry o to. Nasz pokarm w upaly przyjmuje troszke inna postac. Taka by dziecko sie najadlo ale i napilo nawodnilo porzadnie. Mam nie podawac wody ani glukozy tylko podawac najwyzej czesciej cyca.

Antoni Pijaweczka obalil kolejna cycowa porcje i zasnal. Tatus sie pindrzy w lazience. Czekamy az sie wyszykuje i idziemy na spacer i lody bo sobie zazyczylam w ramach ukojenia moich nerwow... Wczoraj Tz wycial ogromny krzak w ogrodzie nie pytajac mnie o zgode....wrrrr

czarownica1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-21, 12:53   #761
elaine-blath
Zakorzenienie

GG do elaine-blath

Cytat:
Napisane przez Samantha7 Pokaż wiadomość
zeby szybko poszło i tyłek został na swoim miejscu

Masakra jak sie nasprzatlam. Stwierdziłam, ze now or never. Jutro czyli dzis przychodzi Tz brat , a w domu taki syf, ze makabra wiec lipa by była bo ja mam zawsze jak w muzeum wiec nie chce se reputacji psuć
hahhah... brawa za sprzątanie

Cytat:
Napisane przez jakierka Pokaż wiadomość
Mam nadzieje, ze jeszcze nie, bo mam termin dopiero na 16.08

Magolina, za 37tc Wlasnie przypomnialas mi, ze tez z Edziem rozpoczelismy 37tc

Wiec witamy sie w 37tc
brawo za tygodnie!
Cytat:
Napisane przez fiazo Pokaż wiadomość
Musiałam zrobić prania bo nawet nie miałam w co przebrac syna.prasowanie nie dla mnie.dzis bede prosic tesciowa bo nie dam rady
Kobieto Ty to odpoczywaj, a nie domowe roboty!

Cytat:
Napisane przez domciatko Pokaż wiadomość
pokaze Wam zdjecie brzucha mojego.
malaczarna i Twoje "zacmienie slonca" bylo inspiracja)

u mnie zdjecia mają tytuł" PORANEK Z DZICKIEM
super zdjecia

Kejt: zaćmienie boskie również!

Cytat:
witam sie
Niestety kroplowki nie dzialaly na mnie na doatek mam wklesle brodawki i maly nie chce pic nawet przez kapturki i musze odciagac, powiedzcie mi czy dajecie tez wode zwykla do picia? bo moj co chwile chce pic a mleka bardzo duzo wypija i nie nadazam odciagac ;(
Gratulacje!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!! a my się tutaj martwiłyśmy i czekałyśmy na wiesci!

Cytat:
SMS OD NENI :

Gratulacje!!!!!! expresowo!

https://instagram.com/rudymspojrzeniem
http://www.rudymspojrzeniem.pl

Galeria pazurkowa:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1692
elaine-blath jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-21, 12:59   #762
czarownica1
Zakorzenienie

TWEED no i ja tak czulam ze niedociagne i ...urodzilam wczesniej. Pomijam akcje z kolka. Uwazam ze nawet gdyby nie jej nie bylo to i tak bym do zaplanowanej cc na 9 lipca nie wytrzymala. Przygotuj sobie wszystko jak masz takie przeczucia.

---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ----------

KATHE i dla Was gratulacje i buziaki

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ----------

Powiem Wam ze jak tak czytam o Waszych dolegliwosciach w koncowce ciazy to ciesze sie ze ja juz po. Tak balam sie porodu a Antos ma juz 17 dni. Czas zasuwa jak szalony. Kazda minuta z naszymi maluchami na wage zlota!

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

Zmykam bo cos w pieluszce sie urodzilo chyba.

Stary 2013-07-21, 13:08   #763
Kathe
Wtajemniczenie

GG do Kathe
Dot.: Odp: Dot.: Raz, dwa, trzy- dzisiaj rodzić będziesz Ty! Mamusie lipcowo-sierpnio

ile kupe kowinien robic niecale tygodniwe dziecko?

Aniołek 31.08.2012 r.

Maleństwo

<ciach_reklama>
Kathe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-21, 13:08   #764
Asiunia1230
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Charlize89 Pokaż wiadomość
Mój TŻ ostatnio powiedział, że do czasu rozwiązania nie tknie alkoholu. Ja w szoku, bo wiadomo sezon jest, gorąco i większa ochota na piwko. Pierwszego dnia trzymał się dzielnie, ale następnego dnia przychodzi do pokoju z piwkiem i pyta " Rodzisz dzisiaj? Mogę wypić jedno?" No jak dziecko, obiecuje a potem dooopa....
Twój przynajmniej pyta, bo mój mąż znika mówiąc, że idzie na chwilę do rodziców, a tu się okazuje, że zdążył zahaczyć o sąsiada i wypić piwo. I gdybym nie wyczuła to sam by się nie przyznał
Asiunia1230 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-21, 13:09   #765
mela1234
Zakorzenienie

Neni wielkie gratulacje!

Stary 2013-07-21, 13:19   #766
tweedledee
Zakorzenienie

Cytat:
Zrobiłam z Małgosia pizzę i padam na twarz. Ona ma swój mini zestaw stolnice, wałek itp więc robila swoją pizzę. Dumna z siebie całą zjadla
Zobaczymy mela!
A Małgosia jest prześliczna, skóra zdjęta z ciebie
Cytat:
Napisane przez czarownica1 Pokaż wiadomość
Antoni Pijaweczka obalil kolejna cycowa porcje i zasnal. Tatus sie pindrzy w lazience. Czekamy az sie wyszykuje i idziemy na spacer i lody bo sobie zazyczylam w ramach ukojenia moich nerwow... Wczoraj Tz wycial ogromny krzak w ogrodzie nie pytajac mnie o zgode....wrrrr
Heheheh, to skoro tak fajnie tż może się zrekompensować, to niech i więcej krzaków wycina

Cytat:
Napisane przez czarownica1 Pokaż wiadomość
TWEED no i ja tak czulam ze niedociagne i ...urodzilam wczesniej. Pomijam akcje z kolka. Uwazam ze nawet gdyby nie jej nie bylo to i tak bym do zaplanowanej cc na 9 lipca nie wytrzymala. Przygotuj sobie wszystko jak masz takie przeczucia.

Powiem Wam ze jak tak czytam o Waszych dolegliwosciach w koncowce ciazy to ciesze sie ze ja juz po. Tak balam sie porodu a Antos ma juz 17 dni. Czas zasuwa jak szalony. Kazda minuta z naszymi maluchami na wage zlota!
Tak właśnie chcę zrobić, dopakuję już wszystko i będę mogła czekać. Jestem o tyle spokojna, że w sumie mamy praktycznie całą wyprawkę potrzebną na już, oprócz wózka. Bo do apteki jednak skoczę dopiero po wyjściu małego ze szpitala, nie ma co szaleć, jak nie wiem, czego będę potrzebować.

I prawda, pamiętam jak czekałyśmy na poród Margosi dopiero

Mam info od Roxi:
Leży cały czas, co godzinę ma słuchanie tętna, 2 razy dziennie ktg, kroplówkę z magnezem non stop od wczoraj. Jutro dowie się czy planują czekać z cc tydzień, czy jest szansa wcześniej. Po magnezie cały czas śpi
Przekazuje gratulacje dla Kathe, Paulinki i Neni
Stary 2013-07-21, 13:33   #767
surka
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Raz, dwa, trzy- dzisiaj rodzić będziesz Ty! Mamusie lipcowo-sie

Cytat:
Nie na chyba stałej ilości. Moja raz całą dobę nie robiła. A tak robi 2 do 4 kupek plus kleksy

Roxi trzymam kciuki za was.

Edytowane przez surka
Czas edycji: 2013-07-21 o 13:48
Stary 2013-07-21, 13:46   #768
fiazo
Zakorzenienie

ale przeszliśmy teraz z tż walkę z piotrusiem, jadł jadł i jadł ale jak tylko kładlam do łóżka to płacz, okazało się że moje mleko mu nie wystarczyło i trzeba było dokramić go, ale sie nastresowaliśmy bo długo wisiał mi na piersiach i sądziliśmy że się najadł

nawet w szpitalu położna mówiła że z niego mały żarłok mimo że wcześniak, że chciał wiecej jeść niż mogli mu dać

a teraz ja sie stresuje bo muszę sobie zastrzyk zrobić w brzuch przeciwzakrzepowy

Synek
fiazo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-21, 14:01   #769
mela1234
Zakorzenienie

Cały dzień zabierałam się żeby napisać do Roxi a tu widzę że info jest.
A ją leze. Powinnam chodzić i próbować wykurzyc mała ale sił mi brak. Chwilę jeszcze poleze i pójdę z Malgos na spacer.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-21, 14:12   #770
fiazo
Zakorzenienie

wiecie co nie narzekałam na występowanie rozstępów w czasie ciąży bo pojawiły mi się 2, ale po rozwiązaniu to mam taki brzuch, że żal patrzeć jakby cały w bliznach był i wcale mi nie schodzi wyglądam jakbym dalej była w ciąży

Synek
Stary 2013-07-21, 14:16   #771
d0tkaaa
Zakorzenienie

neni kathe gratulscje dzoewczyny!!!!)))

my w szpitalu do jutra nawet nir chcr wam posac jaki glupi powod jest tego ze dzis nie wyszlysmy...uwaga..."bo ja jestem(lekarka)tylko na weekend na zastepstwie i to nie moja sala wiec ja sie pod wypisem nie podpisze..."no i masz...coz za pech...lece nadrabiac conieco zebg szybciej czas zlecial...

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ----------

tz za to powiedzial ze wezmie mnie do maka jutro...tulko...ze co ja bym mogla zjesc z tego maka?:-P

Zuza

Razem
d0tkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-21, 14:19   #772
surka
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Raz, dwa, trzy- dzisiaj rodzić będziesz Ty! Mamusie lipcowo-sie

Cytat:
Napisane przez d0tkaaa Pokaż wiadomość
neni kathe gratulscje dzoewczyny!!!!)))

my w szpitalu do jutra nawet nir chcr wam posac jaki glupi powod jest tego ze dzis nie wyszlysmy...uwaga..."bo ja jestem(lekarka)tylko na weekend na zastepstwie i to nie moja sala wiec ja sie pod wypisem nie podpisze..."no i masz...coz za pech...lece nadrabiac conieco zebg szybciej czas zlecial...

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ----------

tz za to powiedzial ze wezmie mnie do maka jutro...tulko...ze co ja bym mogla zjesc z tego maka?:-P
Współczuję, a z maca możesz się wody jedynie napić

Stary 2013-07-21, 14:44   #773
madi82
Zakorzenienie

Cytat:
ślczną masz tą córę!

Brawo dla Małgosi pizzy wygląda apetycznie!

My bylismy na spacerku w parku...jeju ja ledwo chodze....tak mi mały na pęcherz naparza, ze idę jak pingwin...a i ludzie się gapią jakbym z zoo uciekła....

28.07.2013r.

Edytowane przez madi82
Czas edycji: 2013-07-21 o 14:45
madi82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-21, 14:56   #774
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

a ja byłam 3 godzinki na zakupach. pochodziłam, zmęczyłam się.

upały powoli wracają, więc już w domu jestem i nie wychodze, tylko poję się wodą i się chłodzę przy wiatraku.

domciatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-21, 15:01   #775
idzia111
Zakorzenienie

Cytat:
witam sie
Niestety kroplowki nie dzialaly na mnie na doatek mam wklesle brodawki i maly nie chce pic nawet przez kapturki i musze odciagac, powiedzcie mi czy dajecie tez wode zwykla do picia? bo moj co chwile chce pic a mleka bardzo duzo wypija i nie nadazam odciagac ;(
gratuluję

Neni gratuluję

Cytat:
Napisane przez fiazo Pokaż wiadomość
odpaliłam kompa, ale najpierw muszę pocztę ogarnąć

ja durna z radości powrotu do domu chciałam ogarnąć i się szybko odbiło, ale niektóre rzeczy musiałam zrobić np. wstawić pranie ubranek piotrusia, tż oczywiście rozwiesił ja tylko wstawiłam
myślalam, że już po tygodniu w szpitalu od cc mogę w domu zrobić wszystko, ale się myliłam jednak lekarz dobrze powiedział, że byłam poważnie chora

na wypisie mam
ciąża I w 37hbd. Poród I. Położenie płodu podłużne główkowe. Post I. Cholestaza ciężarnych. Zagrażająca rzucawka. Zespół HELLP.
obawiałam się tego, dobrze, że już lepiej jest, oszczedzaj się

Nie wiem czy sie dzis z Wami witałam, chyba tak, a jesli nie to DZIEN DOBRY,

Mam dzis dzien pelen wrazen, ze juz nie wiem co dzis bylo a co nie, bo dopiero 16 a ja juz tyle przezylam co nie raz za dwa dni

Edytowane przez idzia111
Czas edycji: 2013-07-21 o 15:14
idzia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-21, 15:17   #776
karolajn1987
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez d0tkaaa Pokaż wiadomość
z za to powiedzial ze wezmie mnie do maka jutro...tulko...ze co ja bym mogla zjesc z tego maka?:-P
Moze byc problem
Stary 2013-07-21, 15:19   #777
surka
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Raz, dwa, trzy- dzisiaj rodzić będziesz Ty! Mamusie lipcowo-sierpniowe 201

Cytat:
Napisane przez idzia111 Pokaż wiadomość
gratuluję

Neni gratuluję

Nie wiem czy sie dzis z Wami witałam, chyba tak, a jesli nie to DZIEN DOBRY,

Mam dzis dzien pelen wrazen, ze juz nie wiem co dzis bylo a co nie, bo dopiero 16 a ja juz tyle przezylam co nie raz za dwa dni
A co takiego przeżyłaś?

Stary 2013-07-21, 15:26   #778
czarownica1
Zakorzenienie

Cytat:
Nawet 10-12 dziennie.

Stary 2013-07-21, 15:29   #779
fiazo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez idzia111 Pokaż wiadomość
no dziś staram się oszczędzać

Synek
Stary 2013-07-21, 15:35   #780
mela1234
Zakorzenienie

Ale się przeszlysmy daleko. Teraz ledwo siedzę a myślałam że nie dojde do domu. Miałam że sobą tel jakbym miała problem i po męża dzwonić ale ok.
Idę po lody, kupiłam wczoraj Grycana porzeczkowy sorbet. Nikt u mnie tego nie lubi więc całe są dla mnie

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości