Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2 - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-24, 14:38   #2761
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

krolowa ja pewnie też bym Ci nie uwierzyła
Stary 2013-07-24, 14:43   #2762
23Paula23
BAN stały

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
No mam dwie znajome które mają dzieci tydzień po tygodniu i one miedzy sobą rywalizują jak dzieci same zaczęły je sadzać szybko ba już stawiają je na nogi żeby tylko ich dziecko usiadło/stanęło szybciej na nogi . Teraz dzieciaki mają po 5 miesięcy . Jednej już jeździło właśnie w takiej parasolce to druga w tym tygodniu poleciała też kupić już mimo , że ma wózek wielofunkcyjny ale tamta ma to ona też musiała mieć . Na nogi też już stawiają dzieci od 4 miesiąca .
Ale to nie wszystko jedna miała pretensje o to , że jej dziecko nie chce jeść zupek gotowych bo tej drugiej już słoiczki jadło tez tak około 4 miesiąca troche przed zaczęły dawać . A póxniej np . znajoma się dziwiła , że nie chcę jej jeść mleka bo rano daje mleku , później deserek i później obiadek o tego wypija słodkie soczki jednorazowo około 100-150 ml a póxniej nie chce jej mleka jeść . Do jedzenia daje już różne rzeczy a póxniej się dziwi , ze dziecko rzyga ciągle . I dwie mam tu takie co jedna musi być lepsza od drugiej ... mówię Wam ja to czasem nie mogę patrzeć jak one dosłownie wywijają tymi dziećmi i jak coś dziecko nie chcę to pretensje do dziecka bo tamtej już dziecko samo siedzi a mój jeszcze sam tak nie chcę . No i na nogi mówię stawiają i np. Tylko za palce je dziecko trzyma ... i co stoi stoi .... więc już duma matke rozpiera , że już stoi jak ma 4-5 miesięcy
Jak siostry mojej matki dobrze że ja najstarsza z kuzynostw jestem i sie w te wojny nie mieszczę obie ciotki mają córki w podobnym wieku 12 i 14lat jedna przed druga a bo moja Sylwia to się lepiej uczy a moja Wiktoria to ładniej na zdjeciach wychodzi najwięcej śmiechu to mam jak dzwoni do mnie jedna i gadane wiesz ta Wiktoria to takie nieusłuchane dziecko a za 5minut dzwoni druga i tekst wiesz to Sylwia to takie niegrzeczne dziecko śmiechu mam co nie miara Ciekawe jak będzie ze mną bo jedna z ciotek w ciąży tak jak ja tylko termin ma wcześniej bo wrzesień a ja styczeń ciekawe czy ze mną tez będzie szukać takiej rywalizacji

Cytat:
Napisane przez krolowa_nilu Pokaż wiadomość
Dlatego zaczynamy wybierać już teraz. Zimą wszystkie będziemy tak obcykane, że napiszemy z tego doktorat. Mi się w ogóle marzy jakieś kompendium wiedzy - jeden wielki zbiór wszystkich producentów i wszystkich modeli z dokładnymi opisami i opiniami użytkowników. Wkurza mnie to skakanie ze strony na stronę, ze sklepu do sklepu

A mój gin ma jakieś dziwne zasady w przyjmowaniu pacjentek i nie obowiązują u niego żadne zapisy. Przyjmuje trzy dni w tygodniu, tylko 10 pacjentek. Trzeba po prostu przyjść wcześniej i usadzić się z tyłkiem w poczekalni. Mi to odpowiada - mieszkam niemalże nad gabinetem. Schodzę sobie, pani wyciąga moją kartę, wracam do domu i jak jest moja kolej to położna do mnie dzwoni, że mam schodzić. No i nie trzeba ewentualnie przekładać wizyt, odwoływać, jak jest problem wystarczy iść, nikt się nikomu nie wpycha w kolejkę...

Kefii - masz śliczny ciążowy brzuszek. A mój?... Gdzież on? Wczoraj spotkałam koleżankę. Dawno się nie widziałyśmy, chwalę się, że będę mamą, mówię, że 5 miesiąc,a ona... nie uwierzyła mi No same zobaczcie: (17t3d)
Podobnie jak mój tyle że 2 razy w tygodniu po 20 i zawsze jadę sobie pół godziny wcześniej (mam 6km) i jestem gdzieś 2-3 a ostatnio byłam o 8.35 lekarz od 9 i byłam 12 czekałam prawie 2h myślałam że jajko zniosę

A co do brzuszka jeszcze będziesz go miała dość tak Ci w kość da więc ciesz sie tymi chwilami wolności A brzuszek widać już niektóre kobiety później mają brzuszek moja mama do 6mc chodziła w swoich ciuchach dopiero 6/7 zaczęła guzik przy spodniach odpinać a znowu moja koleżanka tydzień więcej ma niż ja czyli 19tc a wygląda jakby już do porodu miała iść
23Paula23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 14:43   #2763
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez em ma Pokaż wiadomość
A parasolka która się już nie rozkłada i jest całkiem na siedząco dla mnie nadaje się dla starszego dziecka które już pewnie chodzi.

Ja to wcale nie zamierzam takiej kupować. Czasem zdarza się przecież długo chodzić,to nawet 2 latek może zdrzemnąć się w wózku.

Cytat:
Napisane przez OlusiaS Pokaż wiadomość
Uwielbialam,jak moja znajoma,ktora ma corke w wieku mojego starszaka chwalila sie,ze ta mala siedzi majac 4-5 miesiecy.Zgadnijcie jak .tak tak-multum poduszek,a ona miedzy nimi .Tak samo z nocnikiem-miala 6 miesiecy,jak juz sie do niego wyprozniala,ale siedziala na nim baaaardzo dlugo i tez oblozona poduszkami...Nie wspomne o tym,ze od malego cale dnie spedzala w foteliku samochodowym na kanapie przed telewizorem......Po prostu rece i cycki opadaja..
A no i karmila moje niespelna roczne dziecko po kryjomu czekolada

Brak słów,ale chyba każda z nas zna takie osoby. Moje dzieci siedziały dopiero gdy same zaczęły siadać,Wiki tak do końca nie pamiętam,a Eryk jak miał 8 miesięcy. Teraz ma 15 miesięcy i o nocnikowaniu jeszcze nie myślę,bo nie jest na to gotowy,w żaden sposób nie sygnalizuje,więc po co mam go sadzać? A najlepsze było jak znajoma zapytała gdy Eryk miał pół roczku: "a macie już chodzik dla niego?" Ja na to,że nie i nie zamierzam kupować,bo to nie zdrowe. To ona zbulwersowana,że przecież dziecko musi ćwiczyć mięśnie nóg

Cytat:
A mój?... Gdzież on? Wczoraj spotkałam koleżankę. Dawno się nie widziałyśmy, chwalę się, że będę mamą, mówię, że 5 miesiąc,a ona... nie uwierzyła mi No same zobaczcie: (17t3d)
Jeszcze brzuszek ci wyskoczy. Dostrzeż plusy: pewnie mieścisz się we wszystkie ciuchy
Stary 2013-07-24, 14:55   #2764
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość

Brak słów,ale chyba każda z nas zna takie osoby. Moje dzieci siedziały dopiero gdy same zaczęły siadać,Wiki tak do końca nie pamiętam,a Eryk jak miał 8 miesięcy. Teraz ma 15 miesięcy i o nocnikowaniu jeszcze nie myślę,bo nie jest na to gotowy,w żaden sposób nie sygnalizuje,więc po co mam go sadzać? A najlepsze było jak znajoma zapytała gdy Eryk miał pół roczku: "a macie już chodzik dla niego?" Ja na to,że nie i nie zamierzam kupować,bo to nie zdrowe. To ona zbulwersowana,że przecież dziecko musi ćwiczyć mięśnie nóg
haha,ja slyszalam,ze wzmacnia kregoslup (od tej wlasnie madrej kolezanki)
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 14:56   #2765
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Kefii - masz śliczny ciążowy brzuszek. A mój?... Gdzież on? Wczoraj spotkałam koleżankę. Dawno się nie widziałyśmy, chwalę się, że będę mamą, mówię, że 5 miesiąc,a ona... nie uwierzyła mi No same zobaczcie: (17t3d)
Ależ jest widać go mój wygląda bardzo podobnie chociaż w ciągu ostatnich 2 dni nieco się zmienił. A jak się położę na plecach to w ogóle go nie widać
Stary 2013-07-24, 14:57   #2766
marieee
Zadomowienie

GG do marieee

Cytat:
Dlatego zaczynamy wybierać już teraz. Zimą wszystkie będziemy tak obcykane, że napiszemy z tego doktorat. Mi się w ogóle marzy jakieś kompendium wiedzy - jeden wielki zbiór wszystkich producentów i wszystkich modeli z dokładnymi opisami i opiniami użytkowników. Wkurza mnie to skakanie ze strony na stronę, ze sklepu do sklepu

A mój gin ma jakieś dziwne zasady w przyjmowaniu pacjentek i nie obowiązują u niego żadne zapisy. Przyjmuje trzy dni w tygodniu, tylko 10 pacjentek. Trzeba po prostu przyjść wcześniej i usadzić się z tyłkiem w poczekalni. Mi to odpowiada - mieszkam niemalże nad gabinetem. Schodzę sobie, pani wyciąga moją kartę, wracam do domu i jak jest moja kolej to położna do mnie dzwoni, że mam schodzić. No i nie trzeba ewentualnie przekładać wizyt, odwoływać, jak jest problem wystarczy iść, nikt się nikomu nie wpycha w kolejkę...

Ja mam 17t1d i już musiałam połowę garderoby wymienić/ schować/ zamienić z siostrą

Dziś znalazłam spodnie jeansowe ciążowe, w SH za...... 6 zł!

________
9.01.14 Zuzanka
1.03.18 Igusia

marieee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 14:58   #2767
kefii
Wtajemniczenie

Cytat:

Spokojnie juz cos tam zaczyna pomały sie pokazywac. Jeszcze urośnie
Ja jak narazie jestem na minusie w ciazy stad pewnie widac mi szybciej. Gdybym wazyla normalnie jak pzred ciażą to pewnie jeszcze nic nie było by widać.

dziewczyna wrzesień 2005
zaręczona 27 lipca 2009
żona 6 sierpnia 2011

II kreseczki 14 maja 2013
mój mały kochany synuś Mikołaj 17 stycznia 2014
II kreseczki 4 września 2014
kefii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 15:32   #2768
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

krolowa_nilu na pewno jeszcze wyskoczy nie znasz ani dnia ani godziny masz jeszcze swoje ubrania. Ja już nie... i brzuszek widać jest spory ale w spodnie nawet nie próbuję wejść. Bo się boję:P

Dziś wpadło mi do głowy kolejne imię dla dziewczynki Lena!
Alicja, Amelia lub Lena
chłopec Borys lub Leon
Stary 2013-07-24, 15:37   #2769
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
krolowa_nilu na pewno jeszcze wyskoczy nie znasz ani dnia ani godziny masz jeszcze swoje ubrania. Ja już nie... i brzuszek widać jest spory ale w spodnie nawet nie próbuję wejść. Bo się boję:P

Alicja, Amelia lub Lena
chłopec Borys lub Leon
Ja w niedziele siedzialam w necie i szukalam imion,bo nic mi do glowy nie przychodzilo .I mam takie:
Natalia
Sophie/Zofia
Maja
Paula/Pola
Dalia/Delia

Gabriel
Iwo
Nataniel
Oliwer/Oliwier
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 15:40   #2770
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Rany ale sucha jesteś. Zazdroszczę
Stary 2013-07-24, 15:55   #2771
krolowa_nilu
Rozeznanie

Cytat:
Ja w niedziele siedzialam w necie i szukalam imion,bo nic mi do glowy nie przychodzilo .I mam takie:
Natalia
Sophie/Zofia
Maja
Paula/Pola
Dalia/Delia

Gabriel
Iwo
Nataniel
Oliwer/Oliwier
Pola To imię niesamowicie mi się podoba! Było moim numerem 1. dopóki nie sprawdziłam, że nie funkcjonuje jako imię samodzielne. Niestety jest to tylko zdrobnienie (w Polsce nie wolno nadawać imion, które nimi są ) od Apolonii, a ta wersja zdecydowanie odpada.

Mój TŻ szaleje za to za Klarą. Ładne i oryginalne, ale nie pasuje mi do małej dziewczynki. Na razie wspólnie zgadzamy się co do Felicji (Felka), Franciszki (Frania), Antoniny (Tosia).

A chłopca jakoś nie bierzemy pod uwagę Gdzieś się kręci Antoni i to wszystko

PS. Magnusia, ciekawe jak długo... Z moim obecnym apetytem z sucharka prędko zamienię się w pączusia
krolowa_nilu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 16:00   #2772
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość

Alicja, Amelia lub Lena
chłopec Borys lub Leon
U nas też Lena lub Nel albo Ignaś bądź Gabryś
Stary 2013-07-24, 16:06   #2773
marieee
Zadomowienie

GG do marieee

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
U nas też Lena lub Nel albo Ignaś bądź Gabryś
u nas Gabriel/Staś Anielka/Alicja )

________
9.01.14 Zuzanka
1.03.18 Igusia

Stary 2013-07-24, 16:12   #2774
AgatkaL
Wtajemniczenie

Hej Już miałam kilka dni spokoju od mdłości, a dziś rano...bleee.
Chciałam sobie zakupić dziś jakiś specyfik do smarowania brzucha...mam ten balsam Rossmanowski, ale średnio mi się widzi. Rozglądałam się za Mustelą ale jaka cena prawie 100 zł
Wcinam właśnie pomidorówkę...mniam.
I już nie mogę się doczekać wtorku...usg genetyczne...trzęsę portkami.

Jesteśmy zaręczeni !!!
http://s8.suwaczek.com/201102120926.png

♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011
http://s5.suwaczek.com/20110903580113.png
AgatkaL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 16:21   #2775
marieee
Zadomowienie

GG do marieee

Cytat:
Napisane przez AgatkaL Pokaż wiadomość
Hej Już miałam kilka dni spokoju od mdłości, a dziś rano...bleee.
Chciałam sobie zakupić dziś jakiś specyfik do smarowania brzucha...mam ten balsam Rossmanowski, ale średnio mi się widzi. Rozglądałam się za Mustelą ale jaka cena prawie 100 zł
Wcinam właśnie pomidorówkę...mniam.
I już nie mogę się doczekać wtorku...usg genetyczne...trzęsę portkami.
Do dziś w Ross. był krem z Tołpy przeciw rozstępom, który można stosować od 4 miesiąca, opinie różne.

________
9.01.14 Zuzanka
1.03.18 Igusia

Stary 2013-07-24, 16:28   #2776
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Jest strasznie gorąco u mnie,aż się nie chce wychodzić z domu
W poniedziałek chyba wyjezdzamy na tydzień nad morze,mam nadzieje że nie będzie tak gorąco i moje samopoczucie pozwoli mi na relax
Objadłam się mizerii i napiłam brzoskwiniowej maślanki....ja to mam zachcianki
Stary 2013-07-24, 16:32   #2777
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Mój TŻ szaleje za to za Klarą. Ładne i oryginalne, ale nie pasuje mi do małej dziewczynki. Na razie wspólnie zgadzamy się co do Felicji (Felka), Franciszki (Frania), Antoniny (Tosia).

A chłopca jakoś nie bierzemy pod uwagę Gdzieś się kręci Antoni i to wszystko

PS. Magnusia, ciekawe jak długo... Z moim obecnym apetytem z sucharka prędko zamienię się w pączusia
Pola to samodzielne imię chyba- koleżanka tak nazwała córkę 5 lat temu.
Co do Felicji - tak ma moja kicia na imię ale go imię jest tak fajnie dźwięczne
U mnie nadal tylko Klaudia choć małżon ostatnio bąkał coś o Róży- też ładne ale Klaudia ładniejsze a do tego świetnie brzmi z nazwiskiem

---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ----------

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Objadłam się mizerii i napiłam brzoskwiniowej maślanki....ja to mam zachcianki
Oj tam ja ostatnio wchłonęłam rolmopsa po czym poszłam i zrobiłam sobie kaapke z nutellą. Mój mąż z zaciekawieniem obserwował kiedy się shaftuję po takim mixie no ale niestety... Wszystko się ptzyjęło i cofki nie było
Stary 2013-07-24, 16:34   #2778
forester
Zadomowienie

Krolowa faktycznie coś tam się pojawia, ale tylko się cieszyć, że 5 mc a taka szczuplutka jesteś. Ja zaczęłam 14tc i jeszcze wchodzę w swoje rzeczy, ale boje się, że już niedługo, bo wyglądam jak Kefii. Boje się co dalej, bo jestem mała i drobna, więc jak mi bebeszek spory urośnie to się będę toczyć jak matrioszka.
Zdjęcia niestety nie zrobię, bo od pół roku po remoncie nie mogę się doprosić od Tż o zamontowanie lustra w którym widać więcej niż moją twarz
forester jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 16:36   #2779
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
Pola to samodzielne imię chyba- koleżanka tak nazwała córkę 5 lat temu.
Co do Felicji - tak ma moja kicia na imię ale go imię jest tak fajnie dźwięczne
U mnie nadal tylko Klaudia choć małżon ostatnio bąkał coś o Róży- też ładne ale Klaudia ładniejsze a do tego świetnie brzmi z nazwiskiem

---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ----------

Oj tam ja ostatnio wchłonęłam rolmopsa po czym poszłam i zrobiłam sobie kaapke z nutellą. Mój mąż z zaciekawieniem obserwował kiedy się shaftuję po takim mixie no ale niestety... Wszystko się ptzyjęło i cofki nie było
Ja wczoraj zjadłam pół opakowania koreczków śledziowych takich pomidorowych
A wcinałam aż mi się uszy trzęsły....myślałam o nich cały dzień.

Edytowane przez lolita25
Czas edycji: 2013-07-24 o 16:39
lolita25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 16:48   #2780
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Ja to wcale nie zamierzam takiej kupować. Czasem zdarza się przecież długo chodzić,to nawet 2 latek może zdrzemnąć się w wózku.
Na wyjazdy z dzieckiem czasem to najlepsza opcja-wózek mały, lekki i dobrze składany, więc w bagażnik bez problemu wchodzi. Czy mi osobiście się przyda to nie wiem bo na ten moment nie widzę potrzeby by takowy nabyć.
Cytat:
Natalia
Sophie/Zofia
Maja
Paula/Pola
Dalia/Delia

Gabriel
Iwo
Nataniel
Oliwer/Oliwier
Zawsze uwielbiałam imię Nataniel. Byłam pewna że tak nazwę synka. A teraz? Teraz kojarzy mi się to imię z nieszczęsnym ks. natankiem
Cytat:
Pola To imię niesamowicie mi się podoba! Było moim numerem 1. dopóki nie sprawdziłam, że nie funkcjonuje jako imię samodzielne. Niestety jest to tylko zdrobnienie (w Polsce nie wolno nadawać imion, które nimi są ) od Apolonii, a ta wersja zdecydowanie odpada.
Od pewnego czasu nieco złagodziły się przepisy dotyczące imion w Polsce i np moja koleżanka ma Adę (nie Adrianę), więc podejrzewam, że z Polą jest tak samo. Lena też może być zdobieniem od Mileny, Wasileny czy Magdaleny a funkcjonuje przecież również jako oddzielne imię. W ostatnim czasie rodzice mają jednak większą swobodę w kwestii imion. Mam też koleżankę która w akcie urodzenia ma Magda a nie Magdalena. Córki mojej dalekiej znajomej mają na imię Zoe (czyt: Zołi) i Abigail nie miała problemu z zarejestrowaniem tych imion.
W rankingu najdziwniejszych imion dla mnie znajduje się Żyraf urząd wyraził zgodę i są w Polsce dzieci z takim imieniem...

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ----------

Cytat:
Napisane przez forester Pokaż wiadomość
Zdjęcia niestety nie zrobię, bo od pół roku po remoncie nie mogę się doprosić od Tż o zamontowanie lustra w którym widać więcej niż moją twarz
Ja któregoś razu tyle jęczałam o tym lustrze że mąż wziął się w garść i przyczepił Bo już nie mogłam tak funkcjonować

---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ----------

Co do imion to my nie wybraliśmy jeszcze żadnego. Póki co wymieniliśmy te które na 100% odpadają
Stary 2013-07-24, 16:49   #2781
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Na wyjazdy z dzieckiem czasem to najlepsza opcja-wózek mały, lekki i dobrze składany, więc w bagażnik bez problemu wchodzi. Czy mi osobiście się przyda to nie wiem bo na ten moment nie widzę potrzeby by takowy nabyć.

Zawsze uwielbiałam imię Nataniel. Byłam pewna że tak nazwę synka. A teraz? Teraz kojarzy mi się to imię z nieszczęsnym ks. natankiem

Od pewnego czasu nieco złagodziły się przepisy dotyczące imion w Polsce i np moja koleżanka ma Adę (nie Adrianę), więc podejrzewam, że z Polą jest tak samo. Lena też może być zdobieniem od Mileny, Wasileny czy Magdaleny a funkcjonuje przecież również jako oddzielne imię. W ostatnim czasie rodzice mają jednak większą swobodę w kwestii imion. Mam też koleżankę która w akcie urodzenia ma Magda a nie Magdalena. Córki mojej dalekiej znajomej mają na imię Zoe (czyt: Zołi) i Abigail nie miała problemu z zarejestrowaniem tych imion.
W rankingu najdziwniejszych imion dla mnie znajduje się Żyraf urząd wyraził zgodę i są w Polsce dzieci z takim imieniem...

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ----------

Ja któregoś razu tyle jęczałam o tym lustrze że mąż wziął się w garść i przyczepił Bo już nie mogłam tak funkcjonować
Taki Żyraf będzie miał przechlapane w szkole...biedne dziecko
Stary 2013-07-24, 16:50   #2782
vacuity
Rozeznanie

Dziewczyny, powiedzcie, czy wszystkie robicie przezierność karkową? A jeśli tak, to w którym tygodniu? Mój lekarz twierdzi, że powinnam to zrobić w 12 tyg i 5 dniu (nie wiem dlaczego ten jeden termin uznał za dogodny :P ). Jestem zapisana na USG na NFZ do ośrodka w którym jeszcze nie byłam, ale to będzie już 13 tydz i 5 dzień (wg OM, nie faktycznego zapłodnienia). W internecie jest napisane, by wyrobić się przed 14 tygodniem... Więc w zasadzie się wyrobię. Ale już zaczęłam myśleć, czy nie zapisać się właśnie na 12 tydzień, wcześniej, prywatnie, bo może potem na ostatni dzwonek to będzie za późno, a poza tym przecież idąc na NFZ nie wiem czy lekarz będzie chciał zrobić mi USG z przeziernością, czy ma dobry sprzęt...
I wreszcie, po co robi się przezierność? Czy chodzi tylko o to by wiedzieć jakie są szanse na zespół Downa? Przecież taka wiedza w zasadzie nic mi nie daje, skoro i zamierzam urodzić dziecko bez względu na to czy jest chore czy nie. Czy to badanie daje jakąkolwiek realną wiedzę na temat innych chorób, jest pomocne np przy ewentualnym leczeniu dziecka jeszcze w łonie matki? Mój ginekolog taki mrukliwy że mało co tłumaczy, a w internecie znalazłam sprzeczne informacje na ten temat więc będę wdzięczna za pomoc

PS. my też skupiamy się na tych imionach które można odrzucić. I nabijamy się z tych dziwnych wymyślając coraz bardziej nieprawdopodobne imiona dla dziecka
em ma, jeśli nie Nataniel to może Natan? Chociaż w zasadzie to też podobne do Natanka

Edytowane przez vacuity
Czas edycji: 2013-07-24 o 16:55
vacuity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 16:56   #2783
Hosenka*
Zakorzenienie

Dla dziewczynki mam już imię od tamtej ciąży - Milena. Zadne inne nie wchodzi w rachubę, a już zwłaszcza Julka, czy Zosia, Antosia (zdrobnienia fajne, ale jakoś nie widzę swojej nastoletniej czy dwudziestoparoletniej córki jako Antoninę).

Dla chłopca - czarna dziura. Nic mi się nie podoba. Jak się okazało, że czekamy na chłopca to po wielu burzach mózgu wybraliśmy Kamil, drugiego typu nie mamy. Mi się podoba jeszcze Kacper, ale TŻ nie chce, bo jego kuzynka ma Kacpra (nie wiem, w czym problem, mi to w ogóle nie przeszkadza).

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2013-07-24 o 16:59
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 16:56   #2784
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez vacuity Pokaż wiadomość
Dziewczyny, powiedzcie, czy wszystkie robicie przezierność karkową? A jeśli tak, to w którym tygodniu? Mój lekarz twierdzi, że powinnam to zrobić w 12 tyg i 5 dniu (nie wiem dlaczego ten jeden termin uznał za dogodny :P ). Jestem zapisana na USG na NFZ do ośrodka w którym jeszcze nie byłam, ale to będzie już 13 tydz i 5 dzień (wg OM, nie faktycznego zapłodnienia). W internecie jest napisane, by wyrobić się przed 14 tygodniem... Więc w zasadzie się wyrobię. Ale już zaczęłam myśleć, czy nie zapisać się właśnie na 12 tydzień, wcześniej, prywatnie, bo może potem na ostatni dzwonek to będzie za późno, a poza tym przecież idąc na NFZ nie wiem czy lekarz będzie chciał zrobić mi USG z przeziernością, czy ma dobry sprzęt...
I wreszcie, po co robi się przezierność? Czy chodzi tylko o to by wiedzieć jakie są szanse na zespół Downa? Przecież taka wiedza w zasadzie nic mi nie daje, skoro i zamierzam urodzić dziecko bez względu na to czy jest chore czy nie. Czy to badanie daje jakąkolwiek realną wiedzę na temat innych chorób, jest pomocne np przy ewentualnym leczeniu dziecka jeszcze w łonie matki? Mój ginekolog taki mrukliwy że mało co tłumaczy, a w internecie znalazłam sprzeczne informacje na ten temat więc będę wdzięczna za pomoc
Ja miałam genetyczne w poniedziałek,jestem w 13 tyg
Stary 2013-07-24, 16:59   #2785
krolowa_nilu
Rozeznanie

Cytat:
krolowa_nilu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 17:00   #2786
kefii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
Rany ale sucha jesteś. Zazdroszczę
Sucha tego jeszcze nie słyszłam.

dziewczyna wrzesień 2005
zaręczona 27 lipca 2009
żona 6 sierpnia 2011

II kreseczki 14 maja 2013
mój mały kochany synuś Mikołaj 17 stycznia 2014
II kreseczki 4 września 2014
kefii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 17:03   #2787
katarzyniak
Rozeznanie

Agatka, przybij pionę ja również mam genetyczne we wtorek, a Ty o której masz godzinie? W którym tygodniu będziesz? ja 12t2d
02 czerwiec - pierwszy test,
08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739.
26 czerwiec - beta 51800 i serduszko

Wymiana kosmetyczna:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700
katarzyniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 17:13   #2788
SunShineDoll
Rozeznanie

Hosenka bardzo ładne imię mam taką klientkę i dobre skojarzenia z nią. Zauważyliście, że mimo woli jak pada jakieś imię to kojarzymy osoby z naszego życia o takim imieniu? Ja jak myślałam nad imieniem dla naszego dziecia i różne osoby mówiły swoje typy to właśnie takie miałam skojarzenia.
Ostatnio znajomi dali synkowi na imię Julian ja patrzę na zdjęcie na fb a on taki suchy i długi jak ten król Julian z kreskówki .
SunShineDoll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 17:13   #2789
forester
Zadomowienie

Właśnie się trochę zestresowałam i mam nadzieję, że mnie uspokoicie.

Weszłam sobie zerknąć na swoją PAPA online i niestety wyliczanie prawdopodobieństw zostało wydane w formie papierowej do mojej ginki, więc się tym nie uspokoję i zobaczę to dopiero jutro. Natomiast mam wynik beta HCG i normy na niego: ja mam 113 ng/ml natomiast norma jest 20-28 (jeśli dobrze rozumiem jednostki, ale raczej tak) PAPA mam 2,81 (mediana jest 2,88), więc to drugie ok, ale pierwszy wynik sprawił, że serce stanęło.
Może mam zamiast mózgu, żelka i kiepsko przetwarzam, ale chyba coś jest nie tak? jak było u Was? Magnusia?Perfuzja?
forester jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-24, 17:18   #2790
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:

przesrane na całe życie ma dzieciak

---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ----------

Cytat:
Napisane przez vacuity Pokaż wiadomość
Dziewczyny, powiedzcie, czy wszystkie robicie przezierność karkową? A jeśli tak, to w którym tygodniu? Mój lekarz twierdzi, że powinnam to zrobić w 12 tyg i 5 dniu (nie wiem dlaczego ten jeden termin uznał za dogodny :P ). Jestem zapisana na USG na NFZ do ośrodka w którym jeszcze nie byłam, ale to będzie już 13 tydz i 5 dzień (wg OM, nie faktycznego zapłodnienia). W internecie jest napisane, by wyrobić się przed 14 tygodniem...
moim zdaniem możesz, nie wiem czemu gin Ci kazał dokładnie w takim terminie ja robiłam genetyczne w 12 tyg w właściwie na początku 12 tyg... nie wiem co to za różnica, wiem tylko że trzeba zrobić do 13tc6d (o ile dobrze pamiętam- wiecie żelek )
Przezierność to jeden z parametrów mierzony na genetycznym

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości