|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2
fakt
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() dla dzieciaczków![]() Cytat:
![]() to byłam ja! w okolicach kwietnia - maja |
|||||
|
|
|
#542 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2
Majka karmie, kudre ;/
jak sie go pozbyć? |
|
|
|
#543 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja się żegnam dziewczynki, jedziemy do rodziców. Może jutro zajrzę, a jak nie to w niedzielę
Wolę napisać, żeby Dzika się nie zagalopowała
|
#544 |
|
Zakorzenienie
|
Emylka- musisz odciągać i karmić malucha aż poczujesz ulgę-nie za dużo, tak aby poczuć ulgę. Masuj piersi, rób okłady z rozbitego tłuczkiem liścia kapusty. Nie zapominaj tez o drugiej piersi, żeby w drugiej ci się nie zrobił zastój.
|
|
|
|
#545 |
|
Zakorzenienie
|
oki dzięki za rady, muszę kupić kapuchę. kurcze mały był nie było problemu, a teraz występują...
|
|
|
|
#546 |
|
Zakorzenienie
|
Ja na samym początku miałam. Przeczytałam o takim sposobie, który mi wtedy bardzo pomógł - jak stoisz pod prysznicem to pochyl się do przodu i polewaj piersi ciepłą wodą i tak przeciągaj ręką w kierunku brodawek. Można też włożyć piersi do miski z ciepłą wodą i tak samo.
|
|
|
|
#547 |
|
Zadomowienie
|
moja niunia spi mam chwile dla siebie
Jest córa od 31 grudnia od godzinki 8.10. Gabrysia szczęście nasze Mimo złości i bólu łez i strachu na świat przyszła ONA zakrywając swym obliczem wszystko co straszne było.... razem od 17.11.2008 zaręczeni od sylwestra 2011 małżeństwo od 12 maja 2012 http://suwaczki.maluchy.pl/li-65470.png |
|
|
|
#548 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Masowanie powoduje rozwalanie pęcherzyków mlecznych, co prowadzi do ropnia i masakry. Można LEKKO głaskać pod prysznicem, ale podkreślam LEKKO i GŁASKAĆ, jak noworodka po główce. |
|
|
|
|
#549 |
|
Zakorzenienie
|
Generalnie słowo masaż może oznaczać różne kierunki. To o czym pisałam do dotyczy jednego kierunku - kierunku wyjścia mleka. Nie jakieś okrężne ruchy. Ja również nie robiłam tego mocno. Dobrze, że to podkreśliłaś, że ma być to robione delikatnie.
|
|
|
|
#550 |
|
Zakorzenienie
|
ok, spróbuję na wieczór ten twój sposób sola.
dzięki dziewczyny za rady. mam nadzieję, że mi to szybko minie... |
|
|
|
#551 |
|
Zadomowienie
|
mi też mówili by masować
Jest córa od 31 grudnia od godzinki 8.10. Gabrysia szczęście nasze Mimo złości i bólu łez i strachu na świat przyszła ONA zakrywając swym obliczem wszystko co straszne było.... razem od 17.11.2008 zaręczeni od sylwestra 2011 małżeństwo od 12 maja 2012 http://suwaczki.maluchy.pl/li-65470.png |
|
|
|
#552 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A Ulka znalazłą sobie nową zabawę. Rozłożyć mate na części pierwsze. A że ma puzzle z cyferkami więc jest się do czego dobierać ![]() miłego łikendu ![]() Cytat:
![]() A nowa Ula to ostatnie zdj w albumie, taka roześmiana Cytat:
![]() nie twoje, inne. Miało być słodko różowe, ale nie dałam rady psychicznie takiej ilości różu i zmodyfikowałam ![]() Mówisz... To dawaj znać, bo rozumisz, jak wrócę do pracy, czasu będzie jeszcze mniej
|
|
#553 | |
|
Zakorzenienie
|
mi pomogły okłady bardzo ciepłe (termofor lub nalej gorącej wody do butelki) i rozmasowywanie podczas karmienia
no i zdarza się niestety, szwagierka miała non stop, jak jej córa skończyła 7-8 m-cy, dlatego musiała odstawić szybciej niż planowała Cytat:
a mi masaże pomogły, chodzi o to żeby "rozbić" ten zastój Edytowane przez Ma_majka Czas edycji: 2013-07-26 o 14:37 |
|
|
|
|
#554 |
|
Zakorzenienie
|
byłam siorę zawieźć na działkę nad jezioro
mieliśmy jechać z nią ale nie wyrobimy się w końcu na spokojnie niech mąż skończy co ma do skończenia i pojedziemy jutro na 2 dni a w poniedziałek do pracy więc wyprodukowałam Jaśkowi 3 zupki z mięchem i teraz produkuję 3 same warzywne co by tylko żółtko potem wbić rybne ma babcia ![]() Jasiek znów ma drzemkę i znów spoko
|
|
|
|
#555 | |
|
Zakorzenienie
|
Zlazłam się jak głupia, kupiłam sobie kobaltową marynarkę taką jakby dresową. I złote japonki z brokatem
za 9,90 Chciałam se jeszcze kupić taką pomarańczową marynarkę ale dusigrosz się we mnie odezwał. Musze się z tym przespać Generalnie w tym factory koło mnie prawie nic nie ma a do tego pokój dla matki z dzieckiem jest tak mały, że nie da się do niego wjechać z wózkiem, no jakiś mega mózg to wymyślił Nogi mnie bolą straaaaasznie niech no ten tż wraca z roboty bo trza się dzieckiem zająć A w ogóle moja córka jest dziś jak nie moja córka, grzeczna, zajmuje się sama sobą i spała 1,5h. i 0,5h. Teraz mi się przypomina, że Ty też miałaś ale chodzi mi po głowie jeszcze jedna, jakaś która się rzadko odzywa. Jak raz Tynkusia ![]() ![]() Cycek na gorąco raz! ![]() Cytat:
O masz no a chciałam zapytać czy nie chciałabyś może kolczyków w kolorze wściekła fuksja no ![]() Jes ser! Pikne Ci na fejsie w formularzu zamówienia ![]() Ojej, to już
|
|
|
|
|
#556 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ty tu uważaj, bo pani profesor opitoli Cię za niefachowe nazewnictwo. Ja się skupiałam jak mogłam, żeby nie napisać " w kierunku sutka"
|
||
|
|
|
#557 |
|
Wtajemniczenie
|
ja pierdziuuuuuuuu jak gorąco
![]() podałam mojemu dziekcu wczoraj ten Zyrtec - rezultat - własnie odywa się trzecia drzemka co nie zdarza się od ładnych paru m-cy
|
|
|
|
#558 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do pomarańczowej to już nie muszę się przesypiać z tematem, tż powiedział, że mam nie dziadować i iść sobie kupić ![]() Wczoraj uświadomiłam tżta co to sutek a co to brodawka. Nie ogarnął. Myślę, że przetrawia to do tej pory a jego świat nigdy nie będzie już taki sam ![]() Cytat:
![]() Wysłałam towarzystwo na spacer, idę dziergać! |
||
|
|
|
#559 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Że tak głaskać w kierunku sutka, ups, brodawki ![]() To jeszcze zależy kto mówił Mnie różni ludzie mówili różne rzeczy, ale przepuściłam przez filtr Chociaż nawet położne i pediatrzy czasem takie farmazony pociskają że głowa mała (vide moja pediatra i "przepajanie" - nosz kurna DOpajanie nie PRZEpajanie chyba że chodzi o to żeby lać aż się wyleje uszami, wodą z glukozą, bo tak )No to miałaś szczęście, że akurat u Ciebie zadziałało w ten sposób, do mnie przemawia medyczne uzasadnienie dlaczego tak nie powinno się robić i nie chciałam na sobie próbować czy może jednak nie... Cytat:
|
||
|
|
|
#560 |
|
Zakorzenienie
|
Jak się okaże, że to tarcie oczków Ewsona to alergia to pewnie też jakiś antyalergiczny dostaniemy, nie? Czy takie alergie, które początkowo nie wiadomo z czego się biorą "leczy się" jakoś tak ogólnymi specyfikami antyalergicznymi czy nic się z czymś takim nie robi, dopóki nie przeprowadzi się testów na co to może być alergia? Orientuje się ktoś?
|
|
|
|
#561 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#562 |
|
Zakorzenienie
|
To u nas też. Ale poza tym niestety trze dość często, tak jakby ją coś tam kręciło cały czas.
21 za pasem i gdzieśta? ![]() Wykreślać?
|
|
|
|
#563 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
echhh gdyby współczesna młodzież była tak pojętna jak Wy raz napisałam i proszę jak ładnie załapały wszystkie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
i fryzurę ![]() myślę że dla facetów to abstrakcja jakaś, tak jak spódnica i sukienka ![]() Cytat:
a Ty już się napalaj że pójdziesz i powiesz że dziecko trze oczy i Ci przepiszą zyrtec na lepszy sen ![]() tiaaaa, my przyjdziemy a Ty se zaraz spać pójdziesz
|
||||
|
|
|
#564 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale dzisiaj nie narzekam, drzemała mi rano ładnie 1,5h. Jutro. I zabawki nowe. Dziś przyszedł trójkąt REWELACJA!Samo tarcie może nie ale wcześniej były problemy z katarkiem, teraz to. Z niczego się to nie bierze ![]() A żebyś wiedziała ![]() Maaajka masz kwaterę już? Czy byłabyś jeszcze elastyczna zmienić miejscówę?
|
|
|
|
|
#565 | ||
|
Zakorzenienie
|
Byłam, ale nikogo nie było to się zmyłam.
Cytat:
![]() Cytat:
Im to rozgraniczenie chyba do niczego nie potrzebne ![]() ----- Kocham tego co wymyślił huśtawkę. Dzisiaj, zwłaszcza po południu był tak zwany dzień świra. Włożyłam wieczorem dziecko do huśtawki i mi tam dosłownie odpłynęła - tzn. zaczęła przysypiać, bo oparcie jest za niskie, żeby tak do końca usnąć. Jak przełożyłam do łóżeczka to usnęła snem tak głębokim, że miałam ją obudzić na kąpiel, ale tylko zmieniłam na szybko pampka - na chwilę otworzyła oczy i poszła dalej w kimono. |
||
|
|
|
#566 |
|
Zakorzenienie
|
Sola!
Napisz mi proszę jak u Was wygląda karmienie na wieczór. Podczytuję tą Tracy i chyba będę po urlopie ogarniać to dokarmianie na śpiocha. Napisz mi proszę jak to u Was wygląd godzinowo i pojemnościowo, w sensie w ml.
|
|
|
|
#567 |
|
Zakorzenienie
|
melduję się
|
|
#568 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i supełek co wtedy kupiłam też świetny, używam go w wózku tzn na co mam zmienić ![]() Cytat:
![]() a jaką masz huśtawkę? |
||
|
|
|
#569 |
|
Zakorzenienie
|
zleciało jak z bicza trzasnął
![]() no proszę jaka hop do przodu ![]() byłyśmy z kumpelą na spacerze, 3h nam się zeszło ![]() Jasiek chyba coś rozkminia zawsze miał pupkę w górze a głowę na glebie jak cudował na brzuchu a teraz opiera się na kolanach i przedramionach a główka już nie na glebie ![]() w ogóle jaki dziś aniołek był z niego |
|
|
|
#570 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak ogólnie to trzymam się tego co tam w tej książce. Oczywiście jestem elastyczna i to tak ogólnie. Ilość jedzenia zależy od pogody, bo to może być i 120 mm. Częstotliwość jest inna niż w ciągu dnia, bo tak to raczej nie jada częściej niż co 3 h. 17-18 - 180 mm ok. 20 - 150-180 mm 22:30 ( ale może być i 23) 150 mm - tego na noc. Wcześniej jadła 180, a teraz 150. Wytrzymuje na tym do 5:30 - 6:00. Ostatnio tendencje są niepokojące, bo częściej jest ta 5:30 także narazie nie schodzę z tego ostatniego karmienia. Może jest to związane z tym, że je mniej tego mm. Jak będzie spać dłużej to będę powoli z niego schodzić. Podobno przy takim karmieniu dziecko powinno pospać do tej 6ej i nie powinno się budzić w nocy, bo jest głodne - chyba, że z przyzwyczajenia. Jak się budzi to raczej z innego powodu lub może to być ten okres wzrostowy, który z tego co pamiętam trwa 2 dni. Wtedy trzeba dać i jednocześnie zwiększyć ilość mleka w dzień, ale to łatwo powiedzieć - jak nie chce więcej to nie wmusisz ![]() W każdym razie u mnie ten system się sprawdza jeśli chodzi o jedzenie. Ale miałam te pobudki o 4ej na zabawę także różnie to bywa ![]() ---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Cytat:
![]() Taką zwykłą, którą montuje się do futryny. Dostałam ją w prezencie, także nie wiem jaka to firma. Ja mam ją przyczepioną do drążka rozporowego ![]() ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- A i dodam, że to zagęszczanie kaszką robię jak nie zjada mi stałego posiłku np. kaszki na śniadanie czy obiadku to potem na zasadzie dojedzenia. Także jak mi ładnie je jedno i drugie to w sumie daję tylko jedno na ten posiłek 17-18 - taka kolacja. Zwykle zjada mi mało obiadku stąd te 2 butelki z łyżką kaszki. Edytowane przez Sola1 Czas edycji: 2013-07-26 o 22:02 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:36.

Wolę napisać, żeby Dzika się nie zagalopowała 

Bardzo pedagogiczne było to co napisałam 

)
raz napisałam i proszę jak ładnie załapały wszystkie
Klaudia 16.10.2009
Adam 18.11.2012