|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#16681 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
Cytat:
A rybka to będzie chudziutki filecik z morszczuka, same białe mięsko bez soli. Muszę zjeść w miarę normalny obiad żeby,nie daj boże, nie schudnąć bardziej, a mój organizm ma rewelacyjną tolerancję na ryby i zawsze trawiły mi się pięknie, więc zaryzykuję kawałeczkiem. A ryż to byłby dobry pomysł, ale niestety rozgotowany to mimo że lekkostrawny, to ma właściwości "zatwardzające" i zapychające jelita, co przy wzdęciu byłoby dodatkowym obciążeniem dla wymęczonego żołądka. Idę łyknąć solidną łyżkę kropli miętowych i pośpię ze dwie godzinki, może po obudzeniu będę troche bardziej zdatna do życia.
|
|
#16682 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kol do tego serka wiejskiego dorzucę jeszcze kawałek piersi z kurcz. bo mi zostanie Może być??? |
|
|
|
|
#16683 |
|
Wtajemniczenie
|
ś: trzy jajka sadzone z dwoma plasterkami filetu z indyka z teflonu, niecała garść ziarenek słonecznika
IIś: pomarańcz, mała grahamka ze sporym kawałkiem piersi z kurczaka z teflonu o: 50g brązowego ryżu z sosem truskawkowym (50g chudego twarogu, 100g serka wiejskiego, 5 truskawek) p: 140g tuńczyka sałatkowego w sosie własnym, niecała garść ziarenek słonecznika k: twarożek (100g chudego twarogu, 100g serka wiejskiego)
|
#16684 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jedno jajko ma chyba 7 g o ile się nie mylę (ale sprawdź lepiej), w połączeniu z słonecznikiem to sporo
|
|
|
#16685 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zjadłam tylko jednego tosta herbatke,kawke no i niedawno jogurt biszkoptowy
|
|
|
|
#16686 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiem, tylko troche za pozno sie o tym dowiedzialam :/ Podłamałam się tym za tłustym sniadaniem i mi sie hamulce uwalniaja, znowu mnie korci aby isc do kslepu , kupic paczke wafelkow, kawe 3in1 i ryczec przez kilka godzin :/
|
#16687 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale slonecznik to zdrowy tluszcz! potrzebny! a ten tluszcz z jajek juz dawno spalilas, bo byl na sniadanie. wg mnie za malo weglowodanow. calkiem z nich nie rezygnuj.
|
|
#16688 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
szkoda, ze te wegle nie moga byc w postaci wafli w czekoladzie :/
|
|
#16689 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a nie ,przepraszam, jest ryz, nie zauwazylam!
|
|
#16690 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Seemore, dietetyk nigdy nie zaszkodzi. ale uwierz kobitko wkoncu, ze naprawde slicznie jesz! jak by tak ciut ciut warzyw bylo, albo chociaz wiecej owocow jak nie warzyw, to by bylo chyba idealnie.
|
|
#16691 |
|
Zakorzenienie
|
seemore masz dziwne podejście do diety
to ze zjadłaś trochę za dużo tłuszczu nie znaczy, ze teraz masz iść i się napchać wafli od slonecznika nie przytyjesz od wafli tak zjedz po prostu mniej tłuszczu w innych posiłkach poza tym czy Ty wogole liczysz ile jesz, nie chodzi o kalorie tylko o BTW a co do węglowodanów moża je jeść mozan z nich zrezygnowac i jeść tylko warzywa i owoce a ryże itp. wyłącznie po treningu siłowym i ewentualnie rano
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
|
|
|
#16692 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#16693 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
(jedno średnie jajko to ok. 60g), a poza tym jest to NNKT więc jak najbardziej ok. Wytknęlabym brak warzyw raczej w tym posiłku.Seemore - Posiłki są dobrze skomponowane, ale też podzielam zdanie Pingwinka... licz proporcje między B T W. I jak dla mnie warzyw brakuje... jesz dużo ww, a lepiej byłoby czerpać je właśnie z nich.
|
|
|
#16694 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#16695 |
|
Rozeznanie
|
takie witaminy wchłaniają się w 3/4 mniej niż te w pokarmach, więc zamienianiem warzyw na tabletki oszukujesz się i możesz zafundować sobie niezłe niedobory.
|
#16696 |
|
Wtajemniczenie
|
Więc będą taletki plus troche warzyw ,z tych co lubie :/ sałata, pomidory, ogórki hmm... nie kojarze wiecej, marchewek nie mozna to odpadają :/ Juz na dzisiaj mam ulozony jadlospis, zobaczymy jak to bedzie jutro. Ile moze byc maks tłuszczu ?
|
#16697 |
|
Zakorzenienie
|
Seemore brak warzyw nie komentuję tabletka to nie to samo
napewno jest jakieś warzywo, które lubisz Italiaanka to Ty chyba jakieś przepiórcze te jajka masz jedno jako ma sredno 7g tłuszczu i tak sie wlaśnie liczy a nawet jeśli mają 5 to razem ze słonecznikiem w tym posiłku jest około 30g tłuszczu i to jest za dużo jeszcze taka jedna uwaga do ciebie otręby to nie są ww, otrębów nie wlicza sie do bilansu i można je łączyć z czym się chce, bo ww strawnych mają bardzo mało
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
|
|
|
#16698 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spokojnie możesz jeść marchewkę, najlepiej surową)
|
|
|
|
#16699 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#16700 |
|
Zakorzenienie
|
tak
![]() ale raczej polecam mielone siemie lniane masz za jednym razem NNKT i dużo błonnika działa lepiej niż otreby
|
|
|
#16701 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- zawsze to jakaś odmiana, bo otręby dodaje też do śniadania.
|
|
|
|
|
#16702 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny jesteście kochane ale własnie ulozylam sobie jadlospis na jutro i zaczelam liczyc to btw ale juz szalu dostaje :/ moze sie po maturze zajme tym na powaznie. I może pomyślę o kupieniu elektronicznej wagi spożywczej
|
#16703 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
taki 3bit,albo ciasto które mam w lodówce |
|
|
|
|
#16704 |
|
Zakorzenienie
|
Ś: 1/3 szklanki płatków owsianych, szklanka mleka, pół banana, 2 plastry polędwicy i rzodkiewka.
IIŚ: jabłko, jogobella suszona śliwka O: 100 g twarogu, 3/4 jogurtu naturalnego, 2 plastry sopockiej, 3 łyzki sałatki gyro kebab |
|
|
|
#16705 |
|
Raczkowanie
|
śn:
twróg chudy zalany odrobiną mleka o,5% + szczypiorek 2 śn: jabłko ob: kilka słodkich klusek ;/ mały kotlet indyczy pól kartofla mizeria (ogórek + chudy jogurt) winogrona czarne podw: kawa bo wiecej nie wepchne kolacja: jogurt |
|
|
|
#16706 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a to powracanie na dobrą drogę to znaczy że co że znowu się odchudzasz czy jak- z tego co wiem to mialaś przytyć trochę??
|
|
|
#16707 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Jadłospis na dziś: Śn: owsianka z jabłkiem,kawałkiem twarogu,łychą otrębów IIŚn: kromka wielozbożowego z chudą wędliną,ogórkiem O: kotlety sojowe,warzywa Będzie: P: wiejski 150g,orzechy,słonecznik,o tręby K: pół kostki twarogu z łychą jogurtu naturalnego ![]() Chyba już mniej białka trochę
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
#16708 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przytyłam Na dobra droge tzn zdrowe odzywianie ![]() Miałam nie jesc słodyczy przez tydzien.ale mam ochote taką... kurde
|
|
|
|
|
#16709 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kawałek twarogu = mam na myśli 1/4 kostki Ryba do obiadu = około 200g Wędlina = parę plastrów I chyba tyle faktycznie wychodzi ???
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#16710 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ide po czekolade :/ najgorsze, ze dostalam jakby pozwolenie na jedzenie :/ mianowicie, facet, ktory mi sie podoba, stwierdzil ze moglabym byc jeszcze tęższa bo on lubi takie, ktore maja tylek :/ tez mi komplement, cholera jasna Ale kiedys narzekal na jakąs babkę, ze cellulitis i wogole wiec ja juz kompletnie odpadam
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:34.

szkoda, ze te wegle nie moga byc w postaci wafli w czekoladzie :/

(jedno średnie jajko to ok. 60g), a poza tym jest to NNKT więc jak najbardziej ok. Wytknęlabym brak warzyw raczej w tym posiłku.
- zawsze to jakaś odmiana, bo otręby dodaje też do śniadania.
ide po czekolade :/ najgorsze, ze dostalam jakby pozwolenie na jedzenie :/ mianowicie, facet, ktory mi sie podoba, stwierdzil ze moglabym byc jeszcze tęższa bo on lubi takie, ktore maja tylek :/ tez mi komplement, cholera jasna