DIETA MONTIGNACA - kto sie przylacza? - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-26, 21:49   #1171
sjeeny
Raczkowanie

Dot.: DIETA MONTIGNACA - kto sie przylacza?

Cytat:
najadasz się płatkami?
nie za mało ich?
a i czy to nie są błyskawiczne?
najadam, dużo ich, to górskie

wędlina chyba nie była najgorsza, jutro przeczytam, miała wyczuwalne włókna zwierzęcia, cenowo też była dość zaporowa - zresztą ja czy drobiowe czy wieprzowe kupuje zazwyczaj drogie, szukam żeby były bez fosforanow, żeby było troche tłuszczyku, żeby byłow ogóle mięso widać w tym - a najczęściej kupuję kawałek zwierzaka wrzucam w żeliwny garnek i piekę w piekarniku, albo pekluje i gotuję

z jogurtami myślę to jest tak, że im mniej znana mleczarnia tym mniej chały w środku - ale też jutro zanalizuję skład - ten był z loklanej mleczarni

dzięki za pozwolenie odpuszczenia kolacji, chyba bym umarła
zaraz shower i nyny

fajne masz teksty

Cytat:
ale jak sobie przypomniałam, że miałabym tu Wam napisać, że taka była doopiata kolacja to od razu zmieniłam zdanie
heh nobles oblige :P
luzzz nawet guru czasem da ciała, ale brawo

Anusia1584 niewiele mogę Ci doradzić ale pozdrawiam

spokojnej nocy wszystkim
"Tylko na nas spójrzcie. Wszystko jest na wspak, wszystko jest do góry nogami: lekarze niszczą zdrowie, prawnicy niszczą sprawiedliwość, uniwersytety niszczą wiedzę, rządy niszczą wolność, główne media niszczą informacje, a religie niszczą duchowość."
sjeeny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-26, 23:16   #1172
Anusia1584
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez palomeetka
a kto normalny się waży codziennie?
Ja przynajmniej pod tym względem normalna nie jestem Jestem chora jak się nie zważę...
Cytat:
ale jeśli MUSISZ, bo inaczej się udusisz to się waż
(też miałam epizod maniakalnego ważenia się za każdym razem jak byłam w pobliżu wagi, a że stała w przedpokoju to ze 20 razy dziennie średnia wychodziła )
wahania wagi u kobiet mogą dochodzić do 2 kg dziennie, cykl, treść jelit, stres etc

masz gdzieś spisane co jadłaś? może jakieś błędy robiłaś nieświadomie?
zachowujesz odpowiednie przerwy miedzy posiłkami?
wysypiasz się?
pijesz min 1,5 litra wody?
może ćwiczyć zaczęłaś?
Nie spisuję tego co jem, przerwy robię dobre, wody spokojnie tyle wypijam i nie ćwiczę (niestety)...

Cytat:
a jak obwody? spadają?
bo na Mm często jak nie spada waga to lecą wymiary
Niestety nie mierzę się. Ale po ciuchach nie bardzo widzę ubytki.

Cytat:
ale trzecie podejście do MM, czy ogólnie jako zryw do diety?
jeśli jeszcze niedawno Dukałaś to myślę, że musisz dać czas organizmowi na odblokowanie się
Trzecie podejście ogólnie do diety. Najpierw był Dukan, potem ograniczanie kalorii a teraz mm. A Dukana zakończyłam jakieś 2,5 roku temu.

Cytat:
i błagam, chociaz nie rezygnuj!
Nie myślę na razie rezygnować. Bo mimo, że ten spadek jest mały, to jest. I to się liczy.

Cytat:
po 3-4 tyg diety jest stagnacja, bo organizm przyzwyczaja się do nowej wagi/rodzaju dostarczanej żywności i musi to wszystko ogarnąć

weź metr krawiecki i sprawdzaj czy wymiary stoją czy zmieniają się
mi waga stoi, a po ubraniach czuje, że wymiary się zmieniają
"lepiej ważyć 100 kg i mieć wymiary modelki" <- takie coś kiedyś przeczytałam i tez tak uważam, bo waga to jedno a wymiary są obiektywniejsze

a btw. masz z czego chudnąć? bo może masz "normalną" wagę?
A chudnąć mam z czego. Zaczynałam od 81,6, teraz jest 78,5.

Cytat:
jeśli dasz radę nie pic kawy to spróbuj, może to będzie to

i z własnego doświadczenia, spróbuj przez kilka dni jeść ryby na kolacje z kiszonkami, tj. 2 dni ryba (pieczony łosoś, pstrąg czy tam inne które lubisz), lub makrele wędzoną, później soczewice jako zupę albo sałatkę - tez 2 dni i znowu przez 2 dni rybę, sprawdzaj codziennie rano jak się waga zachowuje, może tymi rybami i niskoindeksową soczewicą ruszysz organizm?
Spróbuję z tą kawą i z kolacjami jak radzisz. Zobaczymy co będzie.

Cytat:
będę lać
Lej, oj lej. Zasługuję...

Cytat:
niestety każdy grzeszek to niepotrzebne drażnienie trzustki
proszę szybko wracać do pionu!
zrób sobie MMowy piernik na śniadanie, albo jakieś inne ciasto, tak aby zaspokoić chęć na słodkie w MMowym stylu

obiad i kolacje super!

---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ----------

i raport z dzisiaj - dzień 93/7

s klasyka
s2 klasyka
o grillowana kiełbasa (o składzie ok) ~150 gram, grillowane warzywa (1/2 dużej cukinii, 1 cebula, 1 papryka), 1 kostka kiri śmietankowego
k sałatka z pomidorów (2 szt) i cebuli (1 szt) z oliwą (1 łyżka) + przyprawy i gotowana ciecierzyca (waga suchej przed gotowaniem to 100 gram)
Kupiłaś suchą ciecierzycę? Mnie udało się tylko wypatrzeć taką w puszce, w jakiejś zalewie.

Cytat:
objadłam się kolacją, że ledwo się ruszałam i chyba teraz będę w ciągu ciecierzycowym, kocham ją

a i pochwalę się, że miałam ogromne ciągoty za zjedzenie jabłek na kolacje zamiast cieciorki
nawet umyłam 3 jabłka i przygotowałam pomidora jako warzywo
ale jak sobie przypomniałam, że miałabym tu Wam napisać, że taka była doopiata kolacja to od razu zmieniłam zdanie
Chyba też zacznę się tym motywować.
Sjeeny śpij dobrze.
Ja też najadam się płatkami na śniadanie. Tylko, że ja zjadam trochę płatków i trochę otrębów (można mam nadzieję?) i ja jem z mlekiem.
A powiedzcie mi jeszcze jak jecie kapustę kiszoną? Czym słodzicie? Bo bez tego, to chyba nie da sie zjeść.
Co ja miałam Wam jeszcze napisać... Nie pamiętam. Ale i tak duuużo naprodukowałam.
Idę spać, dobranoc.

Edytowane przez Anusia1584
Czas edycji: 2013-07-26 o 23:29
Anusia1584 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-27, 08:18   #1173
palomeetka
Raczkowanie

Hej!

nie wyspałam dziś się totalnie
ale dziś dużo rzeczy muszę zrobić i jeszcze pracy troszkę, więc migiem odpowiadam

sjeeny to dobrze, że dbasz o to co jesz
MM jest deczko upierdliwe, ze trzeba sprawdzać etykiety, doczytywać skład i generalnie się pilnować
a tak z drugiej strony to straszne co producenci dodają do żywności i co nam wciskają

i żeby jeść dobrze i bez świństw to trzeba się trochę napracować i nabiegać szukając normalnego jedzenia
Cytat:
Napisane przez sjeeny Pokaż wiadomość
dzięki za pozwolenie odpuszczenia kolacji, chyba bym umarła
tu nie ma na co pozwalać
po protu niektóre rzeczy trzeba brać na logikę
gdyby to był 29 kwietnia to zdaję sobie sprawę, że siedziałabyś do rana na PITami, nie?
wtedy lepsze byłoby zjedzenie czegoś jeszcze
Cytat:
fajne masz teksty

Cytat:
heh nobles oblige :P
luzzz nawet guru czasem da ciała, ale brawo
ojtam ojtam, errare humanum est

przyznaje, że z premedytacją zaczęłam pisać w tym wątku wpadając na pomysł z planem 100 dni
i to był bardzo dobry pomysł, bo w miarę trzymałam się w ryzach

Anusia1584 daj sobie jeszcze czas

wierzę, że teraz możesz mieć zastój, zobacz jak u mnie gdzieś tam około 40 dnia waga spadła mi najniżej w tym cyklu MMowania i od tamtej pory cały czas trzyma się na identycznym poziomie (albo idzie w górę) wiec od 50 dni nie spadł mi nawet gram

powinnam zgodnie z tendencjami rzucić wszystko w cho-le-re i w ramach pocieszenia i terapii zastosować "atak jadaczki" nie?

zmierz się, spisuj co jesz i trzymaj się dzielnie przez 2 tyg, tylko bez wyskoków i podjadania, bo to niweczy proces stabilizowania pracy trzustki, trzeba spiąć poślady i nie ma że boli, waga musi ruszyć

Cytat:
Napisane przez Anusia1584
Kupiłaś suchą ciecierzycę? Mnie udało się tylko wypatrzeć taką w puszce, w jakiejś zalewie.
tak, w sklepie przy fasolach/grochach
a czasami bywa przy zdrowej żywności, bo jeszcze ciecierzyca nie jest tak popularna
wiem, że w Auchan i Carrefour była dostępna bez problemu

miłego dnia Stokrotki

---------- Dopisano o 07:18 ---------- Poprzedni post napisano o 07:06 ----------

Cytat:
Napisane przez Anusia1584 Pokaż wiadomość
A powiedzcie mi jeszcze jak jecie kapustę kiszoną? Czym słodzicie? Bo bez tego, to chyba nie da sie zjeść.
da się da
nigdy nie słodziłam kapusty kiszonej, ani u babci, ani w domu rodzinnym
jeśli jest Ci za ostra zetrzyj marchewkę, dodaj drobno posiekana cebulę i 2 łyżki oliwy

ja tak jem najczęściej, chyba że mam lenia to bez doprawiania

Edytowane przez palomeetka
Czas edycji: 2013-07-27 o 08:19 Powód: brak zamknięcia tagu
palomeetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-27, 09:12   #1174
Figarro
Zakorzenienie

dzien 1/99 (grrrrr )
zaczynamy od klasyki
s: owsianka + dzem + miska salaty i pomidora
o: krewetki + mix salat + deser z mascarpone
k: zapiekany Camembert z orzechami + mix salat

Wymieniam się
Figarro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-27, 12:07   #1175
sjeeny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anusia1584
Ja przynajmniej pod tym względem normalna nie jestem Jestem chora jak się nie zważę...
ja też zryty beret

masz może u siebie sieć sklepów POLO Market? Są tam ekspozytory firmy Pronatura - są same fajne rzeczy w tym ciecierzyca, soczewica, ryże takie jak napisalam wcześniej, makaron razowy ( nie sprawdzałam składu nie wiem czy można, etc - no i ceny nie zabijają

kapustę kiszoną jem z marchewką i oliwką
ale chciałabym z porem i natką pietruszki Dziewczyny można?

Cytat:
Chyba też zacznę się tym motywować.
a ja teraz podchodzę inaczej
robię to dla zdrowia, dla równowagi psychicznej, dla swojego dobrostanu. Schudnę fajnie ale nie traktuję tego jako celu. Cel to odzyskanie równowagi. Ale nie pogniewam się, rzecz jasna, jak schudnę
......................... ......................... ......................... .....

Cytat:
tu nie ma na co pozwalać
po protu niektóre rzeczy trzeba brać na logikę
gdyby to był 29 kwietnia to zdaję sobie sprawę, że siedziałabyś do rana na PITami, nie?
wtedy lepsze byłoby zjedzenie czegoś jeszcze
30 kwietnia ostatnie wsyłałam o 23,55 przez e-deklaracje
ale to klienci zaspali a nie moje lenistwo.

taka logika jak najbardziej mi odpowiada

--------------------------------------

dzień dobry wszystkim

śniadanie - constans płatki górskie, borówka, suszone morele, kefir 1,5 % ( tylko mleko i kultury baketrii czytałam )

śniadanie - grilowana pierś z kurczaka, grilowana cukinia, grilowana pieczarka, zielony groszek świeży

dalej się zastanawiam
ciężko mi się wyrobić z godz posłków
rano jadłam o 6,30 potem dopiero po 11 ... logistyka nie dała

aaaa
mierzyć odstępy miedzy posiłakami od momentu zaczęcia memłania czy skończenia

---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ----------

[QUOTE=Figarro] jak robisz krewetki i jakie?
"Tylko na nas spójrzcie. Wszystko jest na wspak, wszystko jest do góry nogami: lekarze niszczą zdrowie, prawnicy niszczą sprawiedliwość, uniwersytety niszczą wiedzę, rządy niszczą wolność, główne media niszczą informacje, a religie niszczą duchowość."
Stary 2013-07-27, 12:28   #1176
Figarro
Zakorzenienie

sjeeny - do wszystkich przepisow, krewetki wstepnie robie tak:

krewetki wrzucam na wrzątek, który jest osolony, a do niego jest wciśnięty sok z 1/2 cytryny,
po 5min wyciągamy i osuszamy na papierowym ręczniku, przegladam dokladnie wszystkie krewetki, czy maja wyciagniete ciemne nitki, jak nie, sama wyciagam i odrywam ogonki

pozniej rozgrzewam na patelni oliwe, na to krewetki, przyprawiam granulowanym czosnkiem i sola ...gotowe

jadam najczesciej na mixie salat z rukola ...pycha

Wymieniam się
Stary 2013-07-27, 13:02   #1177
sjeeny
Raczkowanie

a możesz zlinkować jakąś grafikę, jak wyglądają te, które kupujesz? zawsze się czaiłam na krewetki - bezskutecznie. Kupujesz te wielkie, królewskie? Mam zamrożone takie malutkie czy z nimi postępuję tak samo ? one chyba już są bez ogonów
Stary 2013-07-27, 13:07   #1178
Figarro
Zakorzenienie

Cytat:
a możesz zlinkować jakąś grafikę, jak wyglądają te, które kupujesz? zawsze się czaiłam na krewetki - bezskutecznie. Kupujesz te wielkie, królewskie? Mam zamrożone takie malutkie czy z nimi postępuję tak samo ? one chyba już są bez ogonów
zapomnialam napisac,
kupuje dokladnie takie
http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...9QEwBQ&dur=430
w Biedronce za 9,99zl wczesniej uzywalam rowniez malych, ale te sa dla mnie najlepsze
jednak jak masz male, to tez je w ten sam sposob zrob, tylko krocej gotuj
nie maja ogonkow wiec tylko osusz i na patelnie

Wymieniam się
Stary 2013-07-27, 13:39   #1179
sjeeny
Raczkowanie

coś takiego mam, tylko inne opakowanie https://www.☠☠☠☠☠☠.pl/pid,42071/stn,product

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ----------

napisałyśmy równoczesne
dzieki[COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ----------

pomęczę jeszcze
podałaś mi przykładowe węgle i przykładowe tłuszcze
czy można to w skrócie sprawdzić do tego, że czytam sobie skład na 100g produktu, tj ile W, ile T i ile B i wg tego, co przeważa, zaliczam do odpowiedniej grupy?

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

https://play.google.com/store/apps/d...micindex&hl=en

testowałyście?

Edytowane przez sjeeny
Czas edycji: 2013-07-27 o 13:30
Stary 2013-07-27, 15:24   #1180
Amarante18
Raczkowanie

Cześć,
Dzisiejsze menu:
ś - omlet jajeczny z jajek pomidorów i cebuli
o - kulki indycze, małosolne i kapusta kwaszona
p - warzywa grillowane - cukinia, papryka, bakłażan
k - sałatka warzywana + feta

Czy do picia może być tylko woda lub herbatki?
Co z np. z herbata z cytryna, czy taka może być, bo cytryna to w końcu owoc?

pzdr

---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ----------

i jeszcze pytanie odnosne hummusu, bo mozna go zrobić z cieciorki, ale co do niej dołożyć, bo chyba nie olej, no i czy ta cieciorka może być z puszki?
a czy jecie pasty sezamowe, takie ze słoika, samsezam w składzie?
Amarante18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-27, 15:46   #1181
Figarro
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Amarante18 Pokaż wiadomość
Cześć,
Dzisiejsze menu:

(...)
wyboldowane
wyszlo wiecej posilkow tluszczowych, od wegli
gdyby tak te kulku zastapic nabialem, najlepiej 0% tluszczu, juz by bylo ok

cytryny uzywamy jako przyprawy, np do zaprawiania ryb, owocow moza, skorki mozna dodac do ciasta. Osobiscie dodaje plasterek cytryny do herbaty.
Cytat:
(...)i jeszcze pytanie odnosne hummusu, bo mozna go zrobić z cieciorki, ale co do niej dołożyć, bo chyba nie olej, no i czy ta cieciorka może być z puszki?
hummus: czosnek, cieciorka w puszce + sok z 1/2 cytryny + sol + pieprz
edit:
zle, teraz zerknelam do notatek... nie dodaje oliwy, tylko sam sok

Wymieniam się

Edytowane przez Figarro
Czas edycji: 2013-07-27 o 16:00
Stary 2013-07-27, 16:27   #1182
sjeeny
Raczkowanie

a ja z innej beczki
tak sobie dumam - czytając art MM i ksiązkę - nad rolą trzustki w organizmie.
Moja babcia zmarła na raka trzustki... ja od urodzenia byłam gruba - może po prostu mam mniej wydolną trzustkę, którą dodatkowo zabiłam latami diet. Może stąd też ten wyrzut dobrego samopoczucia
Stary 2013-07-27, 16:42   #1183
Figarro
Zakorzenienie

Cytat:
a ja z innej beczki
Moja babcia zmarła na raka trzustki... ja od urodzenia byłam gruba - może po prostu mam mniej wydolną trzustkę, którą dodatkowo zabiłam latami diet. Może stąd też ten wyrzut dobrego samopoczucia
juz kiedys pisalam tutaj o sobie,
jedzac wg zasad MM czuje sie najlepiej. Jestem genetycznie obciazona cukrzyca (mama + cale jej rodzenstwo + dziadek - wszyscy maja cukrzyce)
od roku, moze dluzej zmagalam sie z hipoglikemia, jedzac wg MM nie mam problemu ze slabnieciem, lub z wytrzymaniem do nastepnego posilku
wiec po sobie wiem, ze trzustka odpoczywa

aaa
i jesli macie w planie treningi (rowerek, MelB itp) to jednak wskazane jest jedzenie 4- posilkow

Wymieniam się
Stary 2013-07-27, 17:15   #1184
sjeeny
Raczkowanie

[QUOTE+Figarro]jedzac wg zasad MM czuje sie najlepiej [/QUOTE]
czyli w tym szaleństwie jest metoda
szaleństwo w cudzysłowie rzecz jasna

proszę o ocenę
1 - constans płatki górskie, borówka, suszone morele, kefir 1,5 % ( tylko mleko i kultury baketrii czytałam )

2 - grilowana pierś z kurczaka, grilowana cukinia, grilowana pieczarka, zielony groszek świeży
3- markela wędzona 150g, kapusta kwaszona, pół marchewki, jajko

4- pół torebki soczewicy zielonej, pomidor jako baza pod wino :P

ok 86g białka wyjdzie, ciężko mi więcej wepchać

dzięki dziewczyny
Stary 2013-07-27, 20:25   #1185
sjeeny
Raczkowanie

cykl pt obrazki z życia
zjadłam kolację, czekam na wino, M się ociąga - net go wessał - i po powtórnym przypomnieniu - mówię, no proszę idż już bo zaraz wszystko strawię
Stary 2013-07-27, 21:18   #1186
palomeetka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Figarro Pokaż wiadomość
s: owsianka + dzem + miska salaty i pomidora
o: krewetki + mix salat + deser z mascarpone
k: zapiekany Camembert z orzechami + mix salat
świetne menu!
och jak mi się zapiekanego sera zachciało
muszę wpisać na listę zakupową, bo zapomnę jak ostatnio
a w ogóle Figarro jak ręka? mam nadzieję, że wszystko ok!

Cytat:
a ja teraz podchodzę inaczej
robię to dla zdrowia, dla równowagi psychicznej, dla swojego dobrostanu. Schudnę fajnie ale nie traktuję tego jako celu. Cel to odzyskanie równowagi. Ale nie pogniewam się, rzecz jasna, jak schudnę
i tak trzymać!
a w ogóle to celem MM jest stabilizacja pracy trzustki, spadek wagi to "efekt uboczny"

Cytat:
czy można to w skrócie sprawdzić do tego, że czytam sobie skład na 100g produktu, tj ile W, ile T i ile B i wg tego, co przeważa, zaliczam do odpowiedniej grupy?

B powinno być jak najwięcej i przy posiłkach W i T

dla posiłków W, tłuszczu ma być do 1,5%

dla posiłków T, węglowodanów ma być bodajże do 4%
(ale nie mam książek pod ręką i nie mam jak sprawdzić)
a nabiał przy Tłuszczowych powinien być od 12-18% w górę

Cytat:
nie i nie polecam

zerknęłam i już widzę błędy
niski IG jest do 35
średni do 50
wysoki powyżej 50

a ten Pan wymyślił sobie niski do 55
średni do 70

ponadto nie podaje źródła danych!
a nie wierzę, że mierzył na sobie wyrzuty insuliny!

przywłaszczył czyjąś prace i pewnie profity zgarnia

Cytat:
dzisiejsze menu nieMM
bo nie masz posiłku Węglowodanowo -Białkowego !

pogrubiony posiłek nie jest MM, brak białka i brak węglowodanów lub tłuszczy

i kolacja może być za tłusta - ja bym po takiej na pewno nie chudła
Cytat:
mocna herbata też może powodować wyrzuty insuliny - jak kawa!

od siebie polecam zioła - mięte, rumianek, melisę
herbatę zieloną, czerwoną i białą
i wodę z cytryną lub ze świeżą miętą

cytryna jest neutralna, ma IG 20 wiec można ją stosować do W i T

[/QUOTE]
Cytat:
i jeszcze pytanie odnosne hummusu, bo mozna go zrobić z cieciorki, ale co do niej dołożyć, bo chyba nie olej, no i czy ta cieciorka może być z puszki?
jak mam tahini (uwielbiam, kocham, jestem uzależniona) to dodaje łyżkę, jak nie mam to dodaję łyżkę oliwy

+ czosnek, sok z cytryny, wodę z gotowania (lub zalewę, jesli ciecierzyca z puszki), sól, pieprz
czasami sypie sumak lub zaatar lub koncentrat pomidorowy

Cytat:
a ja z innej beczki
patrząc na historie rodziną wychodzi, że dieta oparta o IG, stabilizująca prace trzustki to strzał w 10!

Cytat:
Napisane przez Figarro Pokaż wiadomość
juz kiedys pisalam tutaj o sobie,
jedzac wg zasad MM czuje sie najlepiej. Jestem genetycznie obciazona cukrzyca (mama + cale jej rodzenstwo + dziadek - wszyscy maja cukrzyce)
od roku, moze dluzej zmagalam sie z hipoglikemia, jedzac wg MM nie mam problemu ze slabnieciem, lub z wytrzymaniem do nastepnego posilku
wiec po sobie wiem, ze trzustka odpoczywa
super!
takie informacje to najlepszy motyw, aby MMować

ja z kolei nie mam napadów depresji i wstrętnych kompulsów!
czuje się stabilniejsza psychicznie
nie mam problemów ze snem
nie mam palpitacji serca jak muszę podbiec do autobusu
przemiana materii jak w zegarku
nie bolą mnie stawy kolanowe i skokowe
i jest mnie mniej wagowo i objętościowo

Cytat:
[
1 - constans płatki górskie, borówka, suszone morele, kefir 1,5 % ( tylko mleko i kultury baketrii czytałam )

2 - grilowana pierś z kurczaka, grilowana cukinia, grilowana pieczarka, zielony groszek świeży

3- markela wędzona 150g, kapusta kwaszona, pół marchewki, jajko

4- pół torebki soczewicy zielonej, pomidor jako baza pod wino :P

ok 86g białka wyjdzie, ciężko mi więcej wepchać
pod alkohol najlepiej jeść tłuszcze, wtedy się lepiej metabolizuje
i jakie wino?

i kurcze dokładnie nie pamiętam, ale czy ilości białka nie wyliczało się do docelowej wagi?

Cytat:
cykl pt obrazki z życia
zjadłam kolację, czekam na wino, M się ociąga - net go wessał - i po powtórnym przypomnieniu - mówię, no proszę idż już bo zaraz wszystko strawię
boskie )))))))))))))))))))))))

i dzisiejszy raporcik - dzień 94/6

7 owsianka, dżem (warzyw zabrakło)
10.30 placki z jabłkami, maślanka, pomidor
13.30 grillowany kurczak, warzywa, sałatka z pekinki i majonezu
espresso z kremówką, garść fistaszków (nie z puszki, a obierane ze skórki )
18 sałatka z pomidorów, ciecierzyca gotowana w przyprawach (korba ciecierzycowa trwa )

melby nie było, ale 2 spacery, w sumie ponad 10km

Czas edycji: 2013-07-28 o 10:00 Powód: lit
Stary 2013-07-27, 22:52   #1187
Anusia1584
Raczkowanie

Ja tak prędziutko dzisiaj.
Ja mieszkam na wsi, nie mam w pobliżu dużego miasta, tylko miasteczka. I ciężko u nas dostać niektóre rzeczy. I nie mam polo marketu.
A co do kiszonej kapusty. Ta którą miałam wczoraj była taka kwaśna, że nie dało jej się zjeść bez słodzenia, nawet z marchewką.
Figarro ale mi narobiłaś smaka na krewetki.. chyba muszę kupić.
Jak zapiekacie camembert?
Sjeeny to możemy sobie ręce podać, dwie maniaczki.
Ale zazdroszczę podejścia, ja tak nie potrafię.
A menu było takie:
Ś - tradycyjnie owsianka, pół kostki twarogu i trochę jogurtu light, pół pomidora
O - dwa jajka na twardo, rukola, pomidor, trochę oliwy, troszkę sera zółtego, 3 plasterki szynki
K - (na szybko, bo gości mieliśmy) pieczona kiełbaska i pomidor.
Jutro robimy grilla imieninowego. Mogę chyba zjeść pieczone podudzie z sałatką?
Stary 2013-07-28, 10:14   #1188
palomeetka
Raczkowanie

Cool Dot.: DIETA MONTIGNACA - kto sie przylacza?

Cześć!

mój dzisiejszy plan - dzień 95/5:
8:30 owsiane, dżem, pomidor
13 sałatka z oliwą i mięso/warzywa z grilla
18 na 100% ciecierzyca i sałatka z oliwą

i spadam na spacer, buziaki i miłego dnia!

Cytat:
Ja tak prędziutko dzisiaj.
Ja mieszkam na wsi, nie mam w pobliżu dużego miasta, tylko miasteczka. I ciężko u nas dostać niektóre rzeczy. I nie mam polo marketu.
a przez net?
czasami jest taniej niż w stacjonarnych sklepach
Cytat:
A co do kiszonej kapusty. Ta którą miałam wczoraj była taka kwaśna, że nie dało jej się zjeść bez słodzenia, nawet z marchewką.
hmm, może jakaś popsuta?
albo za bardzo ukiśnięta? (da się tak w ogóle, bo nie wiem )
może przelej ją zimną wodą, odciśnij i będzie ok?
a jak nie to zutylizuj jako bigos, albo uduś, tylko też przepłucz bo jeśli jest bardzo kwaśna to nic nie będzie z niej zjadliwe

Cytat:
Jak zapiekacie camembert?
do nagrzanego piekarnika wstawiam i 15-20 minut i jest pysznie lejący
Cytat:
Ś - tradycyjnie owsianka, pół kostki twarogu i trochę jogurtu light, pół pomidora
O - dwa jajka na twardo, rukola, pomidor, trochę oliwy, troszkę sera zółtego, 3 plasterki szynki
K - (na szybko, bo gości mieliśmy) pieczona kiełbaska i pomidor.
menu ok
a jogurt light jaki ma skład?
Cytat:
Jutro robimy grilla imieninowego. Mogę chyba zjeść pieczone podudzie z sałatką?
możesz oczywiscie, tylko do marynowania mięsa nie bierz gotowych mieszanek, bo one mają różne syfne dodatki - fiksy sryksy

do tego grilla to możesz nawet lampkę wytrawnego wypić, aby było bardziej jak świętowanie
Stary 2013-07-28, 10:55   #1189
sjeeny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Palomeetka
i kolacja może być za tłusta - ja bym po takiej na pewno nie chudła
a możesz tę myśl
dlaczego feta jest za tłusta na kolacje?

Cytat:
pod alkohol najlepiej jeść tłuszcze, wtedy się lepiej metabolizuje
i jakie wino?

i kurcze dokładnie nie pamiętam, ale czy ilości białka nie wyliczało się do docelowej wagi?
wino było białe, piję wyłącznie wytrawne i półwytrawne, białka powinno być 1 g na każdy kg masy ciała - na razie wydaje mi się trudne do wykonania

rozumiem, że było większych zastrzeżeń do jadła, uf

a mi narobiłyście smaka na krewetki - może rozmrożę to maleństwa co mam w zamrażalniku - a może wrzucić jej na ten wrzątek zamrożone

Majonez robicie same czy ten osławiony kielecki? I dlaczego akurat Kielecki? Nie ma cukru?

W ogóle piszecie o dziwnych rzeczach, hummus, tahini - muszę poczytać

Cytat:
Napisane przez Anusia
Ale zazdroszczę podejścia, ja tak nie potrafię.
moja droga kosztowało mnie to ze 40 kg

---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ----------

a w ogóle dzień dobry
Stary 2013-07-28, 11:09   #1190
Anusia1584
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez palomeetka Pokaż wiadomość

a przez net?
czasami jest taniej niż w stacjonarnych sklepach
Zupełnie o tym nie pomyślałam, nigdy nie kupowałam jedzenia przez internet.

Cytat:
do nagrzanego piekarnika wstawiam i 15-20 minut i jest pysznie lejący
AAA, to takie proste... A ja myślałam, że to zdecydowanie bardziej skomplikowany przepis

Cytat:
menu ok
a jogurt light jaki ma skład?
"Mleko pasteryzowane, wsad wiśniowy(wiśnie, woda, skrobia modyfikowana, substancja zagęszczająca 9pektyna, karagen), aromat, substancja słodząca: aspartam, koncentrat czarnej marchwi, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), białka mleka, mleko odtłuszczone w proszku, skrobia modyfikowana, serwatka w proszku, substancja słodząca: aspartam, szczepy bakterii."
Przypuszczam, że nie powinnam go jeść. Ale juz miałam kupiony i szkoda mi było wyrzucić. Ale więcej już nie kupię. A jogobellka light? Też nie można? Lubię dodać sobie taki jogurt do twarogu.
Cytat:
do tego grilla to możesz nawet lampkę wytrawnego wypić, aby było bardziej jak świętowanie
Akurat wytrawnego wina nie lubię...

A jeszcze chciałam zapytać, czy produkty typu soczewica, ciecierzyca, fasola groch możemy dawać do posiłku tłuszczowego, czy tylko do węgli?

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

Cytat:

Majonez robicie same czy ten osławiony kielecki? I dlaczego akurat Kielecki? Nie ma cukru?
Ma cukier. Ale gdzieś czytałam, że było sprawdzone, ze mimo wszystko po nim sie chudnie. Ja używam mało majonezu, ale jak już to właśnie kielecki. Na szczęście moim zdaniem również w smaku jest najlepszy.

I dzień dobry.
Miłego dnia wszystkim.

A i jeszcze miałam o jedną rzecz zapytać. Jak jest z colą light, czy zero? Można od czasu do czasu?

Edytowane przez Anusia1584
Czas edycji: 2013-07-28 o 11:12
Stary 2013-07-28, 11:17   #1191
sjeeny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anusia
A jeszcze chciałam zapytać, czy produkty typu soczewica, ciecierzyca, fasola groch możemy dawać do posiłku tłuszczowego, czy tylko do węgli?
ja czytałam - ale mogę się mylić - że produkty strączkowe stanowią odrębną grupę, obok węgli i tłuszczy. W związku z tym wystarczy z samym warzywkiem ew. plus biało. Ale poczekaj na mądrzejszych opinię
Stary 2013-07-28, 11:50   #1192
Anusia1584
Raczkowanie

Cytat:
ja czytałam - ale mogę się mylić - że produkty strączkowe stanowią odrębną grupę, obok węgli i tłuszczy. W związku z tym wystarczy z samym warzywkiem ew. plus biało. Ale poczekaj na mądrzejszych opinię
Tez chyba mi sie coś takiego obiło. Ale chodzi mi o to, czy mogłabym sobie to ugotować do mięsa i warzyw (taka rekompensata ziemniaków).
Stary 2013-07-28, 13:32   #1193
sjeeny
Raczkowanie

a w ogóle zapiszę jedzenie, oceńcie
1- płatki, mleko zsiadłe 1,5%, łyżka dżemu (słodzony sokiem, bez śmieci), 4 morele suszone
2-mizeria z ogórków ( ogórki, koper, zsiadłe mleko, cebula, przyprawy -sól ziołowa bez śmieci, czosnek ), wołowina usmażona na oliwie potem prużona w wodzie, jajko
3-reszta soczewicy zielonej z wczoraj, sałatka z ogórka małosolnego, cebuli i pomidorów
4-nie będzie bo za późno wstałam

wkurzyłam się, dziś jak uzupełniałam pojemnik od płatków nowymi, górskimi to zobaczyłam, ze te wcześniejsze to chyba jednak było coś innego trudno, nie zabiło, nauczyło ostrożności
Stary 2013-07-28, 18:46   #1194
palomeetka
Raczkowanie

Cytat:
a możesz tę myśl
dlaczego feta jest za tłusta na kolacje?
feta to nabiał, a nabiał to laktoza, czyli cukier mleczny

mi nabiał na kolacje stopuje spadek wagi
owszem twaróg jest polecany czasami na kolację, ale półtłusty najmniej i to dla sportowców, którzy ćwiczą
a raczej wśród nas nie ma wyczynowych sportowców

Cytat:
białka powinno być 1 g na każdy kg masy ciała - na razie wydaje mi się trudne do wykonania
białka powinno być od 1 do 1,5 grama na kilogram wagi
tylko nie wiem czy obecnej czy docelowej

bo dla przykładowej wagi obecnej 90kg
białka ma być od 90gram do 135g
na logikę to za dużo i mogłoby obciążać nerki

jeśli natomiast docelowej wagi np. 55kg
białko wahać się będzie od 55 gram do 83

więc Twoje wczorajsze 86g byłoby bardzo ok

Cytat:
cukier w majonezie kieleckim pochodzi tylko z musztardy
wiec teoretycznie nie ma go tam dużo bo na słoik majonezu idzie ile łyżka-dwie musztardy, wiec niewiele

dla mnie to najlepszy majonez, właśnie że jest wytrawny w smaku niż te wszystkie majonezy babuni i inne, które dla mnie sa bardzo słodkie, więc jestem skłonna uwierzyć (na smak ) że cukier pochodzi tylko z musztardy

Cytat:
W ogóle piszecie o dziwnych rzeczach, hummus, tahini
hummus - smarowidło z ciecierzycy
tahini - pasta z sezamu

Cytat:
"Mleko pasteryzowane, wsad wiśniowy(wiśnie, woda, skrobia modyfikowana, substancja zagęszczająca 9pektyna, karagen), aromat, substancja słodząca: aspartam, koncentrat czarnej marchwi, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), białka mleka, mleko odtłuszczone w proszku, skrobia modyfikowana, serwatka w proszku, substancja słodząca: aspartam, szczepy bakterii."
oddaj wrogowi

Cytat:
A jogobellka light? Też nie można?
kiedyś można było, ale tam jest sok z buraka, a on ma chyba wyższe IG

ponadto obecność sztucznych słodzików dyskwalifikuje go - jak dla mnie
Cytat:
Akurat wytrawnego wina nie lubię...
musisz polubić
bo to jedyny słuszny alkohol, dobry dla serca i smaczny
jak się odzwyczaisz od słodkiego smaku (bez jogobelek i innych słodzików) to wytrawne będzie Ci się jak słodkie wydawało
Cytat:
one mają niski IG, więc teoretycznie mogą być jedzone z tłuszczami, ale już w "Szczupłej bez wyrzeczeń" Montignac sugerował, aby kobiety, które mają problem z chudnięciem nie łączyły tłuszczowych posiłków ze strączkami
Cytat:
A i jeszcze miałam o jedną rzecz zapytać. Jak jest z colą light, czy zero? Można od czasu do czasu?
nie, nie nie i jeszcze raz nie!
to syf straszny nie pij dla własnego zdrowia

Cytat:
1- płatki, mleko zsiadłe 1,5%, łyżka dżemu (słodzony sokiem, bez śmieci), 4 morele suszone
2-mizeria z ogórków ( ogórki, koper, zsiadłe mleko, cebula, przyprawy -sól ziołowa bez śmieci, czosnek ), wołowina usmażona na oliwie potem prużona w wodzie, jajko
3-reszta soczewicy zielonej z wczoraj, sałatka z ogórka małosolnego, cebuli i pomidorów
w drugim posiłku zamiast mleka zsiadłego dałabym śmietanę
Cytat:
wkurzyłam się, dziś jak uzupełniałam pojemnik od płatków nowymi, górskimi to zobaczyłam, ze te wcześniejsze to chyba jednak było coś innego trudno, nie zabiło, nauczyło ostrożności
trudno się mówi, jadłaś z warzywami, więc i tak obniżałaś IG
dlatego ważne jest jedzenie niskoindeksowych warzyw
Stary 2013-07-28, 21:35   #1195
ifellinlovewithadeadboy
Zadomowienie

witam ja też wracam i też właściwie zaczynam od początku, bo byłam tydzień na wyjeździe w górach i niektóre rzeczy nie były do końca zgodne z MM, duużo oscypków, owoce na kolację, suszone owoce, lody też wpadły , tak więc przyznaję się do grzechu i żałuję, chociaż dużo było ruchu i jakie było moje zdziwienie kiedy weszłam dziś w spodenki z czasu kiedy byłam szczuplejsza o jakieś 7 kg no ale waga cały czas stoi, także myślę, że jak wrócę na dobre tory (dobre, bo naprawdę dobrze czuję się na takim jedzeniu ) to coś tam spadnie.. na pewno się o to nie obrażę
tak więc tym razem życzę nam i sobie powodzenia i wytrwałości

a i jeszcze jedno pytanie, wiecie gdzie mogę dostać quinoa? bo albo jestem ślepa, albo wszystkie supermarkety jakie do tej pory odwiedziłam są ubogie w takie produkty czy może prędzej w jakichś ekologicznych sklepikach? ale wtedy pewnie cena będzie nieciekawa..

ifellinlovewithadeadboy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-28, 22:00   #1196
Anusia1584
Raczkowanie

Cytat:

białka powinno być od 1 do 1,5 grama na kilogram wagi
tylko nie wiem czy obecnej czy docelowej
Powiedzcie, czy Wy rzeczywiście tak liczycie to białko? Bo powiem szczerze, że mnie po prostu się nie chce. To mnie właśnie na początku zachęciło do tej diety, że nic nie trzeba liczyć. A tu jednak trzeba?

Cytat:
oddaj wrogowi
Już nie kupię nic takiego. Jedyne słodkie na jakie sobie pozwolę, to odrobina dżemu z fruktozą do twarogu.

Cytat:
nie, nie nie i jeszcze raz nie!
to syf straszny nie pij dla własnego zdrowia
Ja wiem, że to syf. Ale jaki ma wpływ na chudnięcie?

A w ogóle to chciałam bardzo podziękować za cierpliwość do mnie i odpowiadanie na wszystkie pytania.
Stary 2013-07-29, 07:21   #1197
Figarro
Zakorzenienie

Raport za wczoraj
dzien 2/98
s: owsianka + 2 pomidory i garsc salaty
2s: deski z hummusem + mix salat
o: poledwica zapiekana z serem + salatka z oliwa
k: garsc pestek dyni + kawalek zoltego sera + pomidor

Wymieniam się
Stary 2013-07-29, 08:29   #1198
palomeetka
Raczkowanie

Cześć!

Cytat:
Napisane przez ifellinlovewithadeadboy Pokaż wiadomość
a i jeszcze jedno pytanie, wiecie gdzie mogę dostać quinoa? bo albo jestem ślepa, albo wszystkie supermarkety jakie do tej pory odwiedziłam są ubogie w takie produkty czy może prędzej w jakichś ekologicznych sklepikach? ale wtedy pewnie cena będzie nieciekawa..
kiedys w Carrefourze kupiłam na dziale z żywnością bio
na opakowaniu był znaczek jak w załączniku

w sklepach eko tez będzie, ale najtańsza to chyba jest w necie

ifellinlovewithadeadboy fajnie, że się urlop udał
a fakt, że nie masz problemów z noszeniem ciuchów z "lepszego okresu wagowego" to dodatkowy motywator!
bo jak wejdziesz we właściwe trybiki dobrej diety to i waga poleci

Cytat:
Powiedzcie, czy Wy rzeczywiście tak liczycie to białko? Bo powiem szczerze, że mnie po prostu się nie chce. To mnie właśnie na początku zachęciło do tej diety, że nic nie trzeba liczyć. A tu jednak trzeba?
nie, nie liczę
może kiedyś z ciekawości
staram się w każdym posiłku mieć białko, wtedy jest ok

w śniadaniu płatki (i mleko/maślanka, ser chudy)
albo pasta ze strączków - one są fantastycznym źródłem białka
przy obiedzie słuszny kawał mięsa/ryby, a nie 3 plasterki zwiędłej wędlinki drobiowej
na kolacje strączki, wędzone lub pieczone ryby

i norma wyrobiona
wtedy na pewno organizm będzie spalał tłuszcz a nie mięśnie
bo jak się jedzie na listku sałaty i plasterku odtłuszczonej wędliny to pewnie waga spada, ale i mięśnie się spalają

Cytat:
Ja wiem, że to syf. Ale jaki ma wpływ na chudnięcie?
na MM mamy się odzwyczaić od smaku słodkiego
tak aby organizm wrócił na właściwe tory jak za czasów naszych dziadków, kiedy słodycze były od święta

napoje typu koka-kola to przede wszystkim tablica Mendelejewa + cukier, bądź jeszcze gorszy syf, czyli słodziki

poszukaj na YouTube jakim syfem są słodziki

więc koli nie można - to się mija z celem MM, czyli uspokojeniem trzustki i ograniczeniem wyrzutów insuliny
Cytat:
A w ogóle to chciałam bardzo podziękować za cierpliwość do mnie i odpowiadanie na wszystkie pytania.
Aniu!
mi tez ktoś kiedyś pomagał
z resztą ja to lubię
lubię jak ludzie lepiej jedzą, zdrowiej i w ogóle

Figarro fajne menu, ale kolacja (wiem, że TY wiesz, ale piszę, aby dziewczyny nie kopiowały, bo taka kolacja to raczej w biegu, albo na wyjeździe, albo gdy w sklepie tylko to jest MM )

mentalnie przygotowuje się do melby
(a mam zniżkę formy i taaak mi się nie chceee )

miłego poniedziałku
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ab-150x150.jpg (8,0 KB, 1 załadowań)

Czas edycji: 2013-07-29 o 08:38 Powód: lit.
Stary 2013-07-29, 08:57   #1199
Figarro
Zakorzenienie

Cytat:
(...)

Figarro fajne menu, ale kolacja (wiem, że TY wiesz, ale piszę, aby dziewczyny nie kopiowały, bo taka kolacja to raczej w biegu, albo na wyjeździe, albo gdy w sklepie tylko to jest MM )
(...)
hmmmmm dla mnie to pelnowartosciowy posilek, koniec kropka
przy takich upalach, w zupelnosci wystarczy i prosze mnie tutaj nie negowac

Wymieniam się
Stary 2013-07-29, 17:36   #1200
sjeeny
Raczkowanie

a ja w ciągłym niedoczasie
to chyba będzie mój największy problem z MM
dziś godzinowy dramat ale z przyczyn ode mnie niezależnych
1/7godz - górskie, mleko 0,5%, morele suszone
2/10,30 - brzuszki z łososia bleee - albo ja trafiłam na takie wybrakowane, tłuszczów mi się odechciało na cały dzień - pomidor, ogórek, trzy plastry zółtego sera
3/dramat 17 - pół kostki twarogu z dwoma łyczkami dżemu ( za późno? )
,makaron (mało)
pomidor, ogórek małosolny, pół cebulki, tuńczyk

i już chyba nic nie zjem wściekła jestem ale w momencie jak miałam wyjść do domu na amciu, padł serwer zrobiło się dużo roboty, dużo zamieszania i dotarłam do domu na 17 a, że mnie te brzuszki nieszczęsne trzymały to głodu nie czułam

muszę coś wymyślać, bo ja mam częste takie awaryjne sytuacje ...
chciałam uciec przed planowaniem posiłków ( uraz z ed, gdzie nieraz był tydzien zaplanowany do przodu ) ale chyba będę musiała brać trzeci awaryjny posiłek do pracy, szkoda... lubię jedzeniową spontaniczność

---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Palomeetka
nie, nie liczę
może kiedyś z ciekawości
ano ja też tylko z ciekawości podliczyłam, na stałe nie zamierzam bo to krok do tyłu w stronę ed

[QUOTEto raczej w biegu, albo na wyjeździe, albo gdy w sklepie tylko to jest MM )][/QUOTE] a już się ucieszyłam :P

---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ----------

no i dzień dobry wszystkim
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości