Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2012 Ma - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-27, 10:14   #601
Sola1
Zakorzenienie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Cytat:
Napisane przez dorcia2120 Pokaż wiadomość
dla IZY

Cytat:
Napisane przez jagnna Pokaż wiadomość
Mamy raczkujących szkrabów-
czy dywan jest serio taki niezbędny do startu? Nie mam żadnego i nie wiem czy powinnam sobie załatwić
Są dzieci, które raczkują bez dywanów. Wydaje mi się, że jeśli długo Ci nie będzie raczkować to możesz pomyśleć, ale tak to nie musisz, chyba, że chcesz Ja bym zaczęła od puszczania tak żeby miała gołe kolanka o ile temp. pozwala, bo tak jest chyba dzieciom łatwiej zacząć - ale to tylko moja obserwacja.

Cytat:
nie wyrabiam juz dzis ech... nawet nie ma jak jechac dla dziecka po ubranka bo przecież TATUŚ prosił o pomoc przy przyczepie... cały tydzień mój nawijał że jak w sobote bedzie w domu to pojedziemy na zakupy... ale nie nawet ten panac do ojca sie noe odezwał że chcemy jechac na zakupy... a nie przepraszam wczporaj powiedział że to JA chce jechać na zakupy by kupic nowy tel... no ja ☠☠☠☠☠☠☠e ...

sory musiałam sie wygadać jestem taka zła że az mnie serce napierdala...

Cytat:
Napisane przez emylka86 Pokaż wiadomość
brawo dla Izy! to zaraz zacznie też się wstawanie przy meblach : ))

Cytat:
Napisane przez moonie_85 Pokaż wiadomość
Tylko ja bardzo nie chcę stać się niewolnikiem schematów, w sensie "nie możemy wyjść popołudniu/wieczorem z dzieckiem bo o 19 Franek powinien spać" itp.
On jest bardzo spokojny mimo naszego chaosu i szczęśliwy również, szczerze mówiąc to niewiele płacze, bez powodu nigdy,jest bardzo pogodny więc mam nadzieję że nasz brak rutyny mu nie przeszkadza.
Ja też się bałam tego, ale w praktyce to w niczym nie ogranicza. U mnie schemat jest bardzo elastyczny. Jeść mogę dać na spacerze - za wyjątkiem tych obiadków, czy kaszek, ale tu ogólnie chodzi o to, że jest za brudno po takich akcjach. Jednak jak muszę wyjsć to daję o innej porze. Jak jesteśmy u znajomych to też nie wracamy tylko po to, żeby ją położyć - organizuje się jej wtedy spanie. - zresztą ona od dłuższego czasu zasypia po 20ej - sama zadecydowała, że wtedy jest śpiąca i żaden schemat tego nie zmieni

Ale jak Wam pasuje i wszystko się sprawdza to najważniejsze.

---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ----------

Cytat:
Napisane przez musso4 Pokaż wiadomość
ja nie wiem czy to dobre na śpiocha, młodemu tak dawałam flachę jak był mniejszy, jak się kręcił koło 22-23 to myk flaszkę, a teraz się budzi o tej pore na mleko i potem koło 4, tylko u nas to jest tak, że on marudzi, robię flachę pije i śpi, nawet oczu nie otworzy
z ciekawostek: ostatnio wypił w nocy mleko zasnął, ja się położyłam, a że nasze łóżko stoi przy dzieciowym, żeby w nocy nie spadł, to za chwilę przylazł do mnie i położył się koło mnie
Wiesz co ja zaczęłam tak dawać jak moja budziła się o 1ej w nocy i chyba 4, a w dzień bardzo mało jadła - tak jakby dzień zamienił się z nocą. Było to już męczące dla mnie. Bo ja nie śpię z dzieckiem i muszę wstawać. Dawałam o tej 22ej i stoponiowo odzwyczajałam od tej o 1ej i 4 tym sposobem co kiedyś pisałam, bo wiedziałam że jest najedzona - pisałam sobie ile zjada w ciągu dnia.
A tak jak pisałam później będę odzywczajać od tego jedzenia o 22ej.

Ale jak nikogo nie namawiam - każdemu pasuje co innego

Cytat:
Napisane przez musso4 Pokaż wiadomość
z ciekawostek: ostatnio wypił w nocy mleko zasnął, ja się położyłam, a że nasze łóżko stoi przy dzieciowym, żeby w nocy nie spadł, to za chwilę przylazł do mnie i położył się koło mnie
Słodkie
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-27, 10:25   #602
sanetka
Zakorzenienie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

hey.
Ja przesiedziałam z panną tydzień w szpitalu, waga spada (teraz 5900) , przy okazji złapała od starszego infekcję, leczyli ją na zapalenie płuc ale na szczęście aż tak poważnie nie było. Teraz na przepustce, dojeżdżamy na kroplówki i inhalacje.
Przy wypisie skierowanie do CZD, nie wiem czy tylko poradnia czy hospitalizacja

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-27, 10:35   #603
judkama
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Przerwa w pisaniu - Iza stanęła mi w łożeczku!!!!!!!!!!:jup i:
Brawooooo

a Mati bedzie miec rehabilitacje
Za Tomka bo on ruchowej nie potrzebuje

Wiec babeczka stwierdzila ze obejrzy malutka
Bo nadal dupki nie podnosi
Z pozycji do raczkowania siada
Ale do tej pozycji sama nie potrafi dojsc...

Cytat:
oj no to zdrówka dla Tomusia.
Swoją drogą co za ludzie żeby na rehabilitacje chore dzieci zabierać
Nasz schemat też nie jest sztywny na maxa, dostosowuję się do Uli.
:

wielki napis jest zebu chorych dzieci nie przyprowadzac

Glupie babsko

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
hey.
Ja przesiedziałam z panną tydzień w szpitalu, waga spada (teraz 5900) , przy okazji złapała od starszego infekcję, leczyli ją na zapalenie płuc ale na szczęście aż tak poważnie nie było. Teraz na przepustce, dojeżdżamy na kroplówki i inhalacje.
Zdrowka duuzo

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

synuś
córeczka
synuś
judkama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-27, 10:57   #604
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:

My żyjemy wg schematu bo wydaje mi się że schemat=spokój dziecka. Ula wie co i jak i o jakiej porze, wie czego się spodziewać, ja się nie muszę zastanawiać czy już ją kłaść czy jeszcze nie, i czy jest już głodna... Dobrze mi z naszą monotonią

no jak nie możemy. Ja jade wt/sr, potem dzika, potem wy, spotykamy się w okolicy 6go na nieistniejącej promenadzie i jest git
dokładnie

hmm no zobaczymy, spróbuję jeszcze coś pokombinować żeby udało nam się wyjechać wcześniej, w sensie kolo 2-3, bo obawiam się że później może nie być pogody no i w ogóle się zastanawiam jak młody da radę np na plaży, jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić, co myślicie o tym

Cytat:
Napisane przez judkama Pokaż wiadomość
Hej
Tomek ma krupowe zapalenie krtani
Jak bylismy na rehabilitacji to jakis dzieciak tak kaszlal i zarazil, oby Mati byla zdrowa
Wlasnie wracamy od lekarza, musielismy od mojrj mamy do Torunia wrocic bo yu masakra, zeby pediatre dorwac...
Dostal sterydy i od razu lepiej
zdrówka dla bąbli

Cytat:
hej jestem juz dzis taka zła że aż serce mnie boli!!
nie stresuj się Dorcia, szkoda nerwów

Cytat:

Najważniejsze, żeby Tobie pasowało. Ja też baaardzo różnie wstaję i generalnie w domu lubię luz. Ale wydaje mi się, że wbrew pozorom tak jest łatwiej - masz wbrew pozorom więcej czasu dla siebie - wiesz kiedy mniej wiecej będzie drzemka i możesz sobie rozplanować co sobie wtedy porobisz, a także jesteś w stanie szybciej przewidzieć czy dziecko jest zmęczone czy o coś innego chodzi. U mnie jak przegapię pewien moment senności to jest marudzenie i problem z zaśnięciem. Oczywiście też nie zawsze trafię na 100%, ale w 90% .
Oczywiście nie jest to u mnie co do godziny, bo dostosowuję się do małej i zdarza się, że karmienie zamiast 17-18 jest o 16.

Cytat:
Nasz schemat też nie jest sztywny na maxa, dostosowuję się do Uli.
zgadzam się co do schematów mam podobne podejście tzn nie kładę dziecka na siłę spać bo wybiła np 10 ale spodziewam się że moze zaraz być senny bo wstał 3 godz temu

Cytat:

Mamy raczkujących szkrabów-
czy dywan jest serio taki niezbędny do startu? Nie mam żadnego i nie wiem czy powinnam sobie załatwić
też się zastanawiam nad tym, a takie łądne widziałam ostatnio w ikei i chyba jednak dywan jest niezbędny muszę męża przekonać

Cytat:
Tylko ja bardzo nie chcę stać się niewolnikiem schematów, w sensie "nie możemy wyjść popołudniu/wieczorem z dzieckiem bo o 19 Franek powinien spać" itp.
On jest bardzo spokojny mimo naszego chaosu i szczęśliwy również, szczerze mówiąc to niewiele płacze, bez powodu nigdy,jest bardzo pogodny więc mam nadzieję że nasz brak rutyny mu nie przeszkadza.
nie sądzę żebym była niewolnikiem schematów... to schemat dopasowałam do nas a nie odwrotnie
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-27, 11:13   #605
mmm12345
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
i chyba jednak dywan jest niezbędny muszę męża przekonać
jo ni mam dywanu, i do raczkowania to tak wg mnie średnio potrzebny. wprawdzie podłogę mam dość chłodną, ale oboje latamy na bosaka i nic. natomiast żałuję, że nie mam dywanu jak stoi przy meblach czy przy drzwiach balkonowych, bo już parę razy z tego stania tak pierdyknął głową o podłogę że zawału mało nie dostałam. I w efekcie za każdym razem jak staje to do niego lecę. od tego latania spadają mi z tyłka portki sprzed 10 lat a w ogóle jak jest ciepło to wypuszczam go na trawę i hulaj dusza
mmm12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-27, 11:15   #606
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:
nie sądzę żebym była niewolnikiem schematów... to schemat dopasowałam do nas a nie odwrotnie
Chodzi mi o to, że jednak schemat to schemat, pewna rutyna, żeby nawet schemat dostosować do siebie to trzeba mieć życie które da się w jakieś ramy wpisać. A jak już dostosujemy schemat do siebie, to wypada się go trzymać bo inaczej przestaje być schematem Nie ma miejsca na spontaniczność i to mnie chyba "stopuje" No ale każdemu pasuje co innego
moonie_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-27, 11:17   #607
mmm12345
Rozeznanie

no żesz.. chciałam dziś pojechać do Wawy pociągiem, którego w soboty, jak się okazuje, nie ma. dobrze, że sprawdziłam przed wyjazdem
Stary 2013-07-27, 11:31   #608
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzika_kaka Pokaż wiadomość

Oho, to Cię babcia przeklnie jak jej zostawisz do pilnowania śmigającego po całym mieszkaniu Jana
marzyli o wnuku to niech mają
a tak serio to na razie nic się nie ruszyło dalej, tyle co się czołga coraz lepiej do przodu

Cytat:
Napisane przez nini_b Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny! Nie było mnie tu daaawno (nie będę tłumaczyć dlaczego, bo to skomplikowane...). Tęskniłam, więc wróciłam
Mój Oliwierek skończył już 7 miesięcy. Od 2 tygodni nie karmię już piersią, od 1,5 tyg. mały sam siedzi a od wczoraj raczkuje To tak w skrócie, co u nas, teraz poczytam sobie, co u Was, ale wszystkiego nie nadrobię, nie ma szans...

Cytat:

JA mam takie zdanie, że uregulowany rytm dnia (spanie, jedzenie, spacery) - oczywiście mniej więcej, nie co do minuty = większe poczucie bezpieczeństwa u dziecka = spokojniejsze dziecko
i to dotyczy nie tylko niemowlaków ale starszych dzieci również, z Juniorem sprawdziło się
też tak uważam
a i nam jest prościej chyba

Cytat:
Hej
Jak bylismy na rehabilitacji to jakis dzieciak tak kaszlal i zarazil, oby Mati byla zdrowa
Wlasnie wracamy od lekarza, musielismy od mojrj mamy do Torunia wrocic bo yu masakra, zeby pediatre dorwac...
zdrówka

Cytat:

Cytat:
hey.

---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

Cytat:
u nas jest też rytm dnia w miarę ustalony i raczej stałe pory spania czy jedzenia
aczkolwiek nie ma problemu wyjść wieczorem czy robić cokolwiek innego
jak zbliża się pora spania to go kładziemy gdzieś w pokoju obok lub wózku jeśli jest taka opcja lub jak ostatnio w foteliku samochodowym bo nie było gdzie i spał przy stole na imprezie
także problemu żadnego nie widzę
a jeśli akurat jesteśmy w trasie to zasypia w samochodzie i tyle

---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ----------

pogoda cudna także zapewne kąpiel w misce będzie
już nas zapakowałam, czekam na męża i śmigamy
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-27, 11:41   #609
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
zgadzam się co do schematów mam podobne podejście tzn nie kładę dziecka na siłę spać bo wybiła np 10 ale spodziewam się że moze zaraz być senny bo wstał 3 godz temu
Dokładnie - tu chodzi o tę przewidywalność co ułatwia życie

Cytat:
też się zastanawiam nad tym, a takie łądne widziałam ostatnio w ikei i chyba jednak dywan jest niezbędny muszę męża przekonać

Zdecydowanie jest potrzebny

Cytat:
Chodzi mi o to, że jednak schemat to schemat, pewna rutyna, żeby nawet schemat dostosować do siebie to trzeba mieć życie które da się w jakieś ramy wpisać. A jak już dostosujemy schemat do siebie, to wypada się go trzymać bo inaczej przestaje być schematem Nie ma miejsca na spontaniczność i to mnie chyba "stopuje" No ale każdemu pasuje co innego

Wiesz co ja się się zastanawiam czy w sumie można nazwać to schematem, bo schemat do kojarzy mi się z czymś takim co do minuty. Mnie w sumie ograniczają tylko posiłki stałe, bo sie brudzi, ale to przejściowe.

A z ciekawostek to Ci napiszę, że ja w którymś momencie zaczęłam zapisywać co moja robi i jakie było moje zdziwienie, że godzinowo to mniej więcej się codziennie pokrywa. Oczywiście są dni, kiedy jest inaczej, czy jakieś zdarzenie co wybija z rytmu, ale większość jest podobna. Także może być tak, że Twój Franuś też ma swój schemat spania czy jedzenia

---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ----------

Cytat:
Napisane przez mmm12345 Pokaż wiadomość
no żesz.. chciałam dziś pojechać do Wawy pociągiem, którego w soboty, jak się okazuje, nie ma. dobrze, że sprawdziłam przed wyjazdem
Pociąg widmo

---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

Jeszcze tylko tak wtrącę, że mojej koleżanki córka długo nie chodziła i dywan, a raczej wykładzina u nich naprawdę pomogła - także to nie jest tak, że w ogóle nie pomaga, ale pewnie są dzieci, które radzą sobie bez niego
Stary 2013-07-27, 12:02   #610
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
jo ni mam dywanu, i do raczkowania to tak wg mnie średnio potrzebny. wprawdzie podłogę mam dość chłodną, ale oboje latamy na bosaka i nic. natomiast żałuję, że nie mam dywanu jak stoi przy meblach czy przy drzwiach balkonowych, bo już parę razy z tego stania tak pierdyknął głową o podłogę że zawału mało nie dostałam. I w efekcie za każdym razem jak staje to do niego lecę. od tego latania spadają mi z tyłka portki sprzed 10 lat a w ogóle jak jest ciepło to wypuszczam go na trawę i hulaj dusza
ciiiii! dywan potrzebny trza jechać do ikei

Cytat:
no cóż, taka już jestem niespontaniczna nudziara
myślę ze trochę wyolbrzymiasz i demonizujesz słowo "schemat"

Cytat:
a jechałaś już kiedyś pociągiem z dzieckiem

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
u nas jest też rytm dnia w miarę ustalony i raczej stałe pory spania czy jedzenia
aczkolwiek nie ma problemu wyjść wieczorem czy robić cokolwiek innego
jak zbliża się pora spania to go kładziemy gdzieś w pokoju obok lub wózku jeśli jest taka opcja lub jak ostatnio w foteliku samochodowym bo nie było gdzie i spał przy stole na imprezie
także problemu żadnego nie widzę
a jeśli akurat jesteśmy w trasie to zasypia w samochodzie i tyle

ja też nie widzę problemu

Cytat:

Wiesz co ja się się zastanawiam czy w sumie można nazwać to schematem, bo schemat do kojarzy mi się z czymś takim co do minuty. Mnie w sumie ograniczają tylko posiłki stałe, bo sie brudzi, ale to przejściowe.

A z ciekawostek to Ci napiszę, że ja w którymś momencie zaczęłam zapisywać co moja robi i jakie było moje zdziwienie, że godzinowo to mniej więcej się codziennie pokrywa. Oczywiście są dni, kiedy jest inaczej, czy jakieś zdarzenie co wybija z rytmu, ale większość jest podobna. Także może być tak, że Twój Franuś też ma swój schemat spania czy jedzenia
o właśnie! jak zwał tak zwał, ale każde dziecko ma swój rytm, do którego rodzice chcąc nie chcąc muszą się dopasować
Stary 2013-07-27, 12:06   #611
moonie_85
Wtajemniczenie

No już newermajnd, kto lubi schematy to je ma kto nie to nie

A propos pociągu - ja jechałam z Frankiem ostatnio, pociągiem ;>
Stary 2013-07-27, 12:18   #612
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
ciiiii! dywan potrzebny trza jechać do ikei

Cytat:
no cóż, taka już jestem niespontaniczna nudziara
myślę ze trochę wyolbrzymiasz i demonizujesz słowo "schemat"
W mnie samo słowo schemat powoduje, że zaczynają mi się spinać pośladki i drżeć policzki. Lepiej jakby to się nazywało np. furtka do wolności

Cytat:
No już newermajnd, kto lubi schematy to je ma kto nie to nie

Podziwiam Ja to chyba szybciej skoczę na bungie To znaczy nie chodzi mi o sam pociąg, ale o tłok i przesunięcia czasowe itp.
Stary 2013-07-27, 12:45   #613
nini_b
Zadomowienie

Cytat:
hej hej
dla Olinka za siedzenie i raczkowanie
pracujesz co słychać

fakt że przy cycku gorzej wyregulować ale w wieku, w jakim są nasze dzieci, to jest wykonalne
każdy robi jak uważa, JA mam takie zdanie, że uregulowany rytm dnia (spanie, jedzenie, spacery) - oczywiście mniej więcej, nie co do minuty = większe poczucie bezpieczeństwa u dziecka = spokojniejsze dziecko
i to dotyczy nie tylko niemowlaków ale starszych dzieci również, z Juniorem sprawdziło się
Hej
Jestem w tej chwili bezrobotna Umowa o pracę skończyła mi się, jak byłam w ciąży i niby miałam dogadane, że wrócę od września, ale teraz jak wrzesień powoli się zbliża, to okazuje się, że jeszcze nic pewnego, czy będzie dla mnie miejsce. Z jednej strony fajnie, że jestem z Olim, ale z drugiej wiadomo - kasa...

Ja cieszę się, że po odstawieniu od piersi uregulowały nam się pory posiłków. Dzięki temu łatwiej mi się zorganizować i np. wiem, że jak jadę do kogoś z wizytą, to muszę zabrać ileś jedzenia, bo mały będzie głodny. Poza tym mamy w miarę stałą porę kąpieli i zasypiania.
Cytat:

[/COLOR]Mamy raczkujących szkrabów-
Oli wystartował na panelach, nie mamy ani jednego dywanu

dla Izy!!!
nini_b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-27, 12:56   #614
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:
Podziwiam Ja to chyba szybciej skoczę na bungie To znaczy nie chodzi mi o sam pociąg, ale o tłok i przesunięcia czasowe itp.
No co Ty, PKP to luz Jechałam z Jury do Katowic, czyli że blisko, jakas godzinke pociągiem. Tż nas wpakował do wagonu a na miejscu mój tata wypakował. Nie wiem jak sobie ludzie na wózkach radzą bo do pociągu 2 schodki żeby wsiąść z peronu
Franek podrywał współpasażerki, a potem usnął.

W każdym razie PKP to pikuś pod względem tłoku w porównaniu z metrem, a już obczajaliśmy metro w Monachium i Wiedniu. Da się, chociaż bez nosidła spakowanego w koszu pod wózkiem bym się poddała, bo nawet w cywilizowanych krajach są stacje metra bez windy, ale za to z zepsutą platformą do wózków. Więc Franek w nosidło i sru do góry z wózkiem po ruchomych schodach.
We wtorek nas czeka hardcore, metro w Londynie... to będzie dopiero tłok

Edytowane przez moonie_85
Czas edycji: 2013-07-27 o 12:57
Stary 2013-07-27, 12:58   #615
nini_b
Zadomowienie

Dodałam 2 aktualne zdjęcia Oliwiera do albumu, gdyby ktoś chciał obejrzeć, to zapraszam
Stary 2013-07-27, 13:15   #616
mmm12345
Rozeznanie

sie zgadzam, pkp daje rade. jechalismy miesiac temu na tej samej trasie, fakt, ze zamiast 7h jechalam 8h tlk ale tragedii nie bylo. tez mialam wspolpasazerki, co zabawiały młodego, niemniej ze wzgledu na dlugosc podrozy wracalam intercity, no nie moge narzekac. a teraz jeszcze zamiast wielkiego wozka 2w1 nabylam dosc lekką parasolkę więc chyba będzie jeszcze łatwiej tyle ze jednak znow pojade ic ze wzgledu na klime najwiekszy problem dla mnie to kibel, sikałam z dzieckiem na ręku

Mamajka -aaaaa panimaju. masz rację, dywan rzecz niezbędna

Edytowane przez mmm12345
Czas edycji: 2013-07-27 o 13:22
Stary 2013-07-27, 13:32   #617
natallkaa
Wtajemniczenie

Cytat:
No co Ty, PKP to luz Jechałam z Jury do Katowic, czyli że blisko, jakas godzinke pociągiem. Tż nas wpakował do wagonu a na miejscu mój tata wypakował. Nie wiem jak sobie ludzie na wózkach radzą bo do pociągu 2 schodki żeby wsiąść z peronu

W każdym razie PKP to pikuś pod względem tłoku w porównaniu z metrem, a już obczajaliśmy metro w Monachium i Wiedniu. Da się, chociaż bez nosidła spakowanego w koszu pod wózkiem bym się poddała, bo nawet w cywilizowanych krajach są stacje metra bez windy, ale za to z zepsutą platformą do wózków. Więc Franek w nosidło i sru do góry z wózkiem po ruchomych schodach.
łooooooo to faktycznie wyzwanie

wielkie brawa dla Izuni

moja maruda drzemie, nie wiem czy to ten upał czy co ale ładne cyrki mi dziś odstawiała, aż w furie wpadała...masakra, ciekawa jak się będzie wieczorem u znajomych zachowywać
natallkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-27, 13:42   #618
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Hej
Jestem w tej chwili bezrobotna Umowa o pracę skończyła mi się, jak byłam w ciąży i niby miałam dogadane, że wrócę od września, ale teraz jak wrzesień powoli się zbliża, to okazuje się, że jeszcze nic pewnego, czy będzie dla mnie miejsce. Z jednej strony fajnie, że jestem z Olim, ale z drugiej wiadomo - kasa...
Współczuję

Cytat:

dla Izy!!!

Cytat:

To może się pozmieniało. Ja to w głowie mam jedną z ostanich podróży, którą spędziłam kilka godzin przy drzwiach wyjściowych siedząc na podłodze, bo już nie dawałam rady.

Cytat:
Dodałam 2 aktualne zdjęcia Oliwiera do albumu, gdyby ktoś chciał obejrzeć, to zapraszam
Śliczny

Cytat:
sie zgadzam, pkp daje rade. jechalismy miesiac temu na tej samej trasie, fakt, ze zamiast 7h jechalam 8h tlk ale tragedii nie bylo. tez mialam wspolpasazerki, co zabawiały młodego, niemniej ze wzgledu na dlugosc podrozy wracalam intercity, no nie moge narzekac. a teraz jeszcze zamiast wielkiego wozka 2w1 nabylam dosc lekką parasolkę więc chyba będzie jeszcze łatwiej tyle ze jednak znow pojade ic ze wzgledu na klime najwiekszy problem dla mnie to kibel, sikałam z dzieckiem na ręku
to niezłe masz poczucie równowagi - sikać z dzieckiem na rękach w jadącym pociągu

Cytat:

i to najlepiej tkany ręcznie

Cytat:
Napisane przez natallkaa Pokaż wiadomość
wielkie brawa dla Izuni

Cytat:
Brawooooo

.

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość

Stary 2013-07-27, 13:52   #619
dzika_kaka
Zakorzenienie

Zostawiłam Ewę z tatą i co? I spała 2 godziny Ja w tym czasie polazłam na ciuchy, kupiłam se 2 bluzki na wywczas, coby się jakoś prezentować przy naszych wizażowych koleżankach I siatkę ciuchów dla Ewki, no nie umiem inaczej

I pourywało mi cytaty

Cytat:
no bo nie możemy się z tymi terminami dogadać
o ludzie!!! to dobrze że piszesz że tam ostre podejście, kiedyś byliśmy, nie pamiętam gdzie, jak Junior miał ze 4 lata, właśnie w takiej miejscowości gdzie szło się z 200 m pod górę żeby na plażę wejść! to był koszmar, stary by mnie zabił jakbym znów mu takie atrakcje zafundowała
Jakto nie możemy?! Początek sierpnia i luz, jakoś się zazębimy przecież. Najważniejsze żeby obstawiać tą samą część wybrzeża a najlepiej to samo miasto, a to chyba mamy dogadane

Cytat:
Napisane przez emylka86 Pokaż wiadomość
ciąganie to nic, mój jak gryzie! raz to mnie tak użarł, że myślałam że mi sutka odgryzie! aż krew się polała! a łapkami to mi całe cycki szarpie i ciąga!
O losie
Moja łapkami też paca i pazurami drapie

Cytat:
wściekła fuksja to nir to samo co blady róż
Przypominam że kareta hrabianki jest fuksjowa

no jak nie możemy. Ja jade wt/sr, potem dzika, potem wy, spotykamy się w okolicy 6go na nieistniejącej promenadzie i jest git
No to zatem wściekła fukcja łelkam tu
O to to. My najprawdopodobniej 2-3 dojedziemy. Jesteśmy uzależnieni od łóżeczka, które ma być po 1wszym. No i od kwatery

Cytat:
O masz
Zdrówka!

Cytat:
Ogólnie kasze to są zdrowe, ale rzeczywiście skład kaszek dla dzieci jest różny. Jak komuś zależy na zdrowszym żywieniu to trzeba po prostu patrzeć trochę na składy.

Przerwa w pisaniu - Iza stanęła mi w łożeczku!!!!!!!!!!
Mnie dopiero to wiem co jem oświeciło, że kupuję gównianą kaszę. Do tej pory zawsze kupowałam w torebkach, bo tak najwygodniej, to samo z ryżem. Nawet nie patrzyłam na etykietę ani nic. No bo przecież kasza to kasza a ryż to ryż Teraz będę kupować tylko sypane.

Brawa dla Izuni!

Cytat:
nie wyrabiam juz dzis ech... nawet nie ma jak jechac dla dziecka po ubranka bo przecież TATUŚ prosił o pomoc przy przyczepie... cały tydzień mój nawijał że jak w sobote bedzie w domu to pojedziemy na zakupy... ale nie nawet ten panac do ojca sie noe odezwał że chcemy jechac na zakupy... a nie przepraszam wczporaj powiedział że to JA chce jechać na zakupy by kupic nowy tel... no ja ☠☠☠☠☠☠☠e ...
Ej a jak nie możecie na razie się wyprowadzić, to może namówisz tżta żebyś mogła sobie zrobić prawo jazdy i będziesz bardziej niezależna? Będziesz sobie mogła sama jeździć na zakupy czy w ogóle żeby się wyrwać z domu na jakis czas. Chyba, że masz?

Cytat:
U nas to wygląda tak, że dziecko ma po prostu swój rytm dnia, do którego ja spróbowałam się dostosować i który mi teraz pasuje. Nigdy nie notowałam kiedy je, kiedy śpi ect. ale zauważyłam pewne prawidłowości i funkcjonujemy dookoła tego. W niczym mnie to nie ogranicza, bo mamy czas żeby wyjść zarówno w ciągu dnia jak i wieczorem, Ewa umie usnąć u znajomych albo w sklepie więc jesteśmy jak najbardziej swobodni Także potwierdzam, że schemat w takim ujęciu to jak najbardziej elastyczne podejście.

Cytat:
hey.
O masz Kciuki za malutką!

Cytat:
a Mati bedzie miec rehabilitacje
Za Tomka bo on ruchowej nie potrzebuje

Wiec babeczka stwierdzila ze obejrzy malutka
Bo nadal dupki nie podnosi
Z pozycji do raczkowania siada
Ale do tej pozycji sama nie potrafi dojsc...
Trochę mnie stresuje Twoje podejście
Moja praktycznie niemobilna ale na razie się tym nie stresowałam sama z siebie, natomiast Twoje podejście zasiewa u mnie ziarnko niepokoju

Cytat:
hmm no zobaczymy, spróbuję jeszcze coś pokombinować żeby udało nam się wyjechać wcześniej, w sensie kolo 2-3, bo obawiam się że później może nie być pogody no i w ogóle się zastanawiam jak młody da radę np na plaży, jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić, co myślicie o tym
Pogoda ładniejsza ma być wcześniej dlatego ja też staram się zahaczyć ten nasz wyjazd o wcześniejszy sierpień.
A co do plaży to też mam stresa. Dlatego staram się wybrać miejsce gdzie jest jakaś alternatywa do leżenia na piachu. W Karwi są lasy, które prowadzą w różne strony świata, także to jest moje wyjście w razie nadmorskiego ryku. Nie wiem jak tż się na to zapatruje, bo on podobno nie chce jechać do dziury. A wcześniej chciał. Czasem mam wrażenie, że my się kompletnie nie rozumiemy A teraz dochodzę do wniosku, że najlepiej by było jakbyśmy se pojechały same we trzy z dzieciakami

---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ----------

Cytat:
Przystojniak rośnie!

Cytat:
najwiekszy problem dla mnie to kibel, sikałam z dzieckiem na ręku
Oj naprawdę no już nie masz na co narzekać

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-27, 15:33   #620
nini_b
Zadomowienie

Cytat:
Śliczny
Dziękujemy
Cytat:
Przystojniak rośnie!
Po tatusiu
Stary 2013-07-27, 16:42   #621
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
hey.
oj współczuje
zdrówka dla malutkiej

Cytat:
no i w ogóle się zastanawiam jak młody da radę np na plaży, jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić, co myślicie o tym

staram sie o tym nie myśleć

dlatego też ja uważam że dywan MOŻE być niezbędny

dokładnie tak!

Cytat:
od tego latania spadają mi z tyłka portki sprzed 10 lat
mówisz ze jest jeszcze szansa

Cytat:
o właśnie! jak zwał tak zwał, ale każde dziecko ma swój rytm, do którego rodzice chcąc nie chcąc muszą się dopasować

Cytat:
Hej
Jestem w tej chwili bezrobotna
no coś za coś. Albo kasa, albo czas z dzieckiem. Niewiele z nas ma o to i to

Cytat:

Cytat:
najwiekszy problem dla mnie to kibel, sikałam z dzieckiem na ręku
jak serfer z dociążeniem

jagnna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-27, 17:13   #622
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
uwielbiam pociągi

Cytat:

W mnie samo słowo schemat powoduje, że zaczynają mi się spinać pośladki i drżeć policzki. Lepiej jakby to się nazywało np. furtka do wolności

Cytat:
Hej
echhh niestety wiem o czym mówisz też tak miałam, jak odchodziłam na L4 to wychwalali, zapewniali że praca czeka, a jak poszłam na wiosnę ustalać to ledwo ledwo pół etatu wybłagałam, po wielu rozmowach, z wielką łaską i tekstem że jestem niedyspozycyjna &*%@$% mać!!! i to w szkole takie podejście! ciekawe kto im dzieci urodzi zeby mieli kogo uczyć

Cytat:
słodziutki!!! i taki duży już ma zęby?? ile??

Cytat:

o ludzie dałaś czadu Kochana, trza było nie pić na 24h przed podróżą moja babcia tak robi bo się boi że ktoś jej dobytek ukradnie (3 pary pantalonów, 2 staniki w rozmiarze 100 G, kanapki i jaja na twardo)

no!! i tego się trzymajmy

Cytat:
Napisane przez natallkaa Pokaż wiadomość

moja maruda drzemie, nie wiem czy to ten upał czy co ale ładne cyrki mi dziś odstawiała, aż w furie wpadała...masakra, ciekawa jak się będzie wieczorem u znajomych zachowywać
idziecie na imprezkę

Cytat:
i to najlepiej tkany ręcznie
nieważne jaki, ważne żeby jechać

Cytat:
Zostawiłam Ewę z tatą i co? I spała 2 godziny Ja w tym czasie polazłam na ciuchy, kupiłam se 2 bluzki na wywczas, coby się jakoś prezentować przy naszych wizażowych koleżankach I siatkę ciuchów dla Ewki, no nie umiem inaczej

Jakto nie możemy?! Początek sierpnia i luz, jakoś się zazębimy przecież. Najważniejsze żeby obstawiać tą samą część wybrzeża a najlepiej to samo miasto, a to chyba mamy dogadane

O to to. My najprawdopodobniej 2-3 dojedziemy. Jesteśmy uzależnieni od łóżeczka, które ma być po 1wszym. No i od kwatery

Pogoda ładniejsza ma być wcześniej dlatego ja też staram się zahaczyć ten nasz wyjazd o wcześniejszy sierpień.
A co do plaży to też mam stresa. Dlatego staram się wybrać miejsce gdzie jest jakaś alternatywa do leżenia na piachu. W Karwi są lasy, które prowadzą w różne strony świata, także to jest moje wyjście w razie nadmorskiego ryku. Nie wiem jak tż się na to zapatruje, bo on podobno nie chce jechać do dziury. A wcześniej chciał. Czasem mam wrażenie, że my się kompletnie nie rozumiemy A teraz dochodzę do wniosku, że najlepiej by było jakbyśmy se pojechały same we trzy z dzieciakami
a kwaterę już macie znasz tamtejsze noclegownie? daj jakieś linki

o!!! to jest myśl! ale w sumie może nie, bo kto nam dzieci przypilnuje jak pójdziemy na summer ibiza party do władka disco na plaży, drinki z palemką i pływanie na golasa w morzu nocą nie kupuj bluzek Dzika, kup se takie coś http://bieliznasensi.pl/media/produc..._at=1359108845

Stary 2013-07-27, 17:19   #623
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
jak serfer z dociążeniem

Cytat:
uwielbiam pociągi

ciekawe kto im dzieci urodzi zeby mieli kogo uczyć

o ludzie dałaś czadu Kochana, trza było nie pić na 24h przed podróżą moja babcia tak robi bo się boi że ktoś jej dobytek ukradnie (3 pary pantalonów, 2 staniki w rozmiarze 100 G, kanapki i jaja na twardo)

a kwaterę już macie znasz tamtejsze noclegownie? daj jakieś linki

o!!! to jest myśl! ale w sumie może nie, bo kto nam dzieci przypilnuje jak pójdziemy na summer ibiza party do władka disco na plaży, drinki z palemką i pływanie na golasa w morzu nocą nie kupuj bluzek Dzika, kup se takie coś http://bieliznasensi.pl/media/produc..._at=1359108845

Ja też lubię bo mi się niezmiennie kojarzą z wakacjami, mimo że już od chyba 10 lat nie jechałam na wakacje pociągiem

Trzeba było zapytać dyra

Szacun dla babci

Nie mamy kwatery, bo M jeszcze nie oswoił się z myślą, gdzie jedziemy

Oj Majka Majka, tymi frędzlami to ja bym mogła parkiet zamiatać

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-27, 17:36   #624
nini_b
Zadomowienie

Cytat:
mówisz ze jest jeszcze szansa
Ja to mam nadzieję, że po odstawieniu uda mi się przytyć, bo aktualnie jestem 5 kg na minusie niż przed ciążą (ważę 46 kg) i każdy mi mówi, że jestem chuda i kiepsko wyglądam
Cytat:
echhh niestety wiem o czym mówisz też tak miałam, jak odchodziłam na L4 to wychwalali, zapewniali że praca czeka, a jak poszłam na wiosnę ustalać to ledwo ledwo pół etatu wybłagałam, po wielu rozmowach, z wielką łaską i tekstem że jestem niedyspozycyjna &*%@$% mać!!! i to w szkole takie podejście! ciekawe kto im dzieci urodzi zeby mieli kogo uczyć

słodziutki!!! i taki duży już ma zęby?? ile??
Ja też w szkole pracowałam, a dokładniej w oddziale przedszkolnym.

Ząbków jeszcze nie ma w ogóle, chociaż ślini się odkąd skończył 3 miesiące i wszystko pcha do buźki. Każdy mówi "O, widać, że idą ząbki" i tak już idą 4 miesiące
Stary 2013-07-27, 20:29   #625
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:

disco na plaży, drinki z palemką i pływanie na golasa w morzu nocą nie kupuj bluzek Dzika, kup se takie coś http://bieliznasensi.pl/media/produc..._at=1359108845
babcia wymiata

popływałabym nocą w morzu na golasa
frędzelki są w pytke

Cytat:

Cytat:
Ja to mam nadzieję, że po odstawieniu uda mi się przytyć, bo aktualnie jestem 5 kg na minusie niż przed ciążą (ważę 46 kg) i każdy mi mówi, że jestem chuda i kiepsko wyglądam
nie zgadzam się, na tym forum się narzeka na zbędne kilogramy, a nie odwrotnie

jagnna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-27, 20:36   #626
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:

to dobrze jak się za bardzo upijesz to będziemy mogły Cię z Jagną wytropić po esach floresach na plaży
Stary 2013-07-27, 21:09   #627
happy_eve
Wtajemniczenie

Hej!

Fajnie Wam ze spotkaniem nad morzem - my chyba w końcu nie pojedziemy :/ Samochód nam nadal szwankuje (m.in. po to był wyjazd do rodziców, żeby go sprawdzić) i nie wiem, czy da radę na takiej dłuższej trasie. We wtorek się okaże, czy jedziemy. A jechać mielibyśmy w czwartek, więc wszystko na wariata

Cytat:
Sola!
Napisz mi proszę jak u Was wygląda karmienie na wieczór. Podczytuję tą Tracy i chyba będę po urlopie ogarniać to dokarmianie na śpiocha. Napisz mi proszę jak to u Was wygląd godzinowo i pojemnościowo, w sensie w ml.
haha ale jesteś zdesperowana

Cytat:
Kurczaki muszę kompletnie zrewidować nasze karmienie I kupić kaszkę jaglaną. Mam wrażenie, że ten jej plan łatwiej jest wcielić w życie jak się karmi butlą. A u nas jak na złość od paru dni tylko cycek bo tak jakoś mi się chce do niej poprzytulać karmiąc wieczorem
U nas koniec karmienia coraz bliżej Wieczorem już w sumie tylko butla. Cycek tylko w nocy, bo mi się nie chce robić butli Ale w końcu trzeba będzie zrobić i sprawdzić, jak będzie. Czy się Tymkowi za cycem nie będzie tęsknić

Cytat:
Cześć dziewczyny! Nie było mnie tu daaawno (nie będę tłumaczyć dlaczego, bo to skomplikowane...). Tęskniłam, więc wróciłam
Mój Oliwierek skończył już 7 miesięcy. Od 2 tygodni nie karmię już piersią, od 1,5 tyg. mały sam siedzi a od wczoraj raczkuje To tak w skrócie, co u nas, teraz poczytam sobie, co u Was, ale wszystkiego nie nadrobię, nie ma szans...
Witaj z powrotem

Cytat:
U nas z ciekawostek, to okazało się że nasz nowy wypłosz ma milion pcheł i biegunkę, złożyłam w końcu wniosek o becikowe i kminię na co wydać, czy na fotelik następny czy na grill bo widziałam piękny zielony , kupiłam sobie przewodnik coby wakacje zaplanować i w końcu jakoś je logistycznie ogarnąć ale nie ma kiedy plus jestem przeszczęśliwa bo tż ma jakiś projekt w UK a ja anglistka całym sercem i mieszkałam tam chwilę i tęsknię ogromnie i się znów na pasożyta wybieramy we wtorek z Franciszkiem podbijać Lądek Zdrój i pokazać im że wcale rojal bejbi nie jest najfajniejsze
Ale Wam fajnie, zazdroszczę

Cytat:
Hej
Co do schematow za dnia to mamy mniej aiecej stale punkty dnia, typu pora wstawania i chodzenia spac, drzemki ewentualnej, obiadu, alw to jest dosc elastyczne i dostosowuje pod dzieci bardziej, ale cyc jest na zadanoe oprocz pory obiadowej bo wiem, ze wtedy mala nie zje nic jak sie napije mleka, u Tomka tak samo bylo i wie ze jest o 18 mleko potem bajka i spanie, obiad kolo 14 -15,
oj oj, zdrówka dla Tomka
I oby Mati się nie zaraziła

Cytat:

Cytat:
hey.
Oby wszystko było w porządku
A do CZD gdzie dokladnie? W sensie jaki oddział?

Cytat:
Wysłałam zaproszenie
Stary 2013-07-27, 21:26   #628
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez happy_eve Pokaż wiadomość
Hej!

Oby wszystko było w porządku
A do CZD gdzie dokladnie? W sensie jaki oddział?

Wysłałam zaproszenie
Dr mówiła o poradni chorób metabolicznych.

Edytowane przez sanetka
Czas edycji: 2013-07-27 o 21:29
sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-27, 21:32   #629
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:
Dr mówiła o poradni chorób metabolicznych.
No pasuje idealnie
pokarm sie nie wchlania albo wchlania a nie metabolizuje bo nie ma przyrostu wagi. Ale mam nadzieje ze szybko znajda przyczyne, wylecza i bedzie dobrze. Kciuki!!
Stary 2013-07-27, 21:37   #630
nini_b
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez happy_eve Pokaż wiadomość
Wysłałam zaproszenie
Przyjęłam Świetną macie tę sesję w makach
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości