|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Katarzyniak, dobrze Em ma napisała - gdybyś nie utyła ani grama to byś schudła
dziecko jest malutkie, ale wszystko co mu towarzyszy ma swoją wagę. Poza tym czym się przejmujesz, ja utyłam już 5kg jutro wg usg zaczynam 18tc.Jak już będę na zwolnieniu poszukam aqua aerobicu. Teraz nie dam rady być gdzieś na konkretną godzinę. Mi też się podobają gondole, najbardziej mnie przeraża skąd będę wiedziała czy dziecku nie za zimno i nie za gorąco.... Miłego dnia Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta |
|
|
|
#3212 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Cytat:
|
|
|
|
|
#3213 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Cytat:
Cytat:
Urodziłam się koło 33-35 tygodnia (jakoś w latach 80tych nie mierzono tego dokładnie, więc mama do tej pory nie wie-fakt, że wg jej obliczeń to był raczej początek 8 miesiąca) i ważyłam niecałe 2,100 ). Na szczęście nie było ze mną problemu jeśli chodzi o niewydolność oddechową-darłam się i wiedziałam do czego płuca służą Oczywiście wszystkie ubranka były na mnie za duże...nie dość, że w ogóle ciężko coś było kupić w tamtym czasie to jeszcze trafiło się takie małe dziecko poniżej 50 cm![]() Cytat:
Co do tego ciepło, zimno dziecku-będziesz wiedzieć Patrząc na nasze polskie nawyki nie ma szans żeby dziecku za zimno było, a jak mu będzie za gorąco to po prostu będzie płakać. Ja wychodzę z założenia, że nie ma co przesadzać noworodkom poleca się zakładanie jednej warstwy więcej niż dorośli noszą, ale pamiętajmy, że dziecko jest nawet w domu najczęściej przykrywane np kocykiem a ciepłotę dziecka sprawdza się przy karku, bo maluch ma prawo mieć chłodne rączki i nóżki.
Edytowane przez em ma Czas edycji: 2013-07-28 o 09:57 |
|||
|
|
|
#3214 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez senira666 Czas edycji: 2013-07-28 o 10:33 |
|
|
|
|
#3215 |
|
Zadomowienie
|
to jak przy tych wszystkich "porządnych" testach płci: masz 50% szans na chłopca i 50% szans na dziewczynkę
|
#3216 |
|
Zakorzenienie
|
Gosiu
Em ma, jakiś czas temu pytałam na basenie blisko pracy i powiedziano ki, że u nich aqua aerobic basic jest dla seniorów, ciężarówek o tych ze słabą kondycją wydaje mi się, że żadne ćwiczenia w wodzie nie zaszkodzą tylko ew te nie będą aż tak nakierunkowane np na kręgosłup.Co do pływania to szukałam informacji i są sprzeczne zupełnie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta |
|
|
|
#3217 | |
|
Zadomowienie
|
Wiecie mnie też skręca z ciekawości jaka płeć malucha, ale te wszystkie testy i kalendarze to dla mnie głupota
Ja wolę jednak poczekać na usg (chociaż i wtedy pewnie będzie jakieś awaryjne imię dla drugiej płci, bo jednak to tylko usg ).---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ---------- Cytat:
A w kwestii pływania to myślę, że najlepiej jak poradzisz się właśnie specjalisty.
|
|
#3218 |
|
Zakorzenienie
|
O właśnie
spytałam gina jak częste są pomyłki w kwestii płci typu że miał być chłopiec a rodzi się dziewczynka. Odpowiedział "na pewno częściej niż raz w roku" u niego w szpitalu je spotyka. Dodał, że uwielbia te porody bo są magiczne ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#3219 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja od wczorajszego popołudnia czuję się fatalnie
Mdłości i wymioty wróciły i do tego strasznie mnie boli głowa, nawet proszek wczoraj nie pomógł i dziś nadal boli A jutro już wracam do pracy po urlopie...buuu
|
|
#3220 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3221 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
My właśnie jedziemy, już od 5 godz:/ Będziemy do soboty.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3222 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
To dobrze,że było wszystko w porządku. Ja niewiele większa byłam,chociaż urodzona o czasie,miałam 2200. Cytat:
|
|
#3223 |
|
Wtajemniczenie
|
Mówią, że w ciąży nie powinno się opalać i przebywac długo na słońcu :/
Chodzę taka blada, że już nie wiem co robić... ech
|
#3224 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3225 |
|
Zadomowienie
|
Ależ gorąco...chyba pół dnia spedze w domu, może wieczorem jakiś spacer ze znajomymi.
Jestem cieplolubna ale dziś duszo jest bardziej niż gorąco. Pamiętajcie 3 litry dziennie wody...musimy pić. Miłego dnia |
|
|
|
#3226 |
|
Zakorzenienie
|
Mi znowu woda nie smakuje niestety, ani soki. Kilka łyków dziennie to wszystko. I tak cały czas spędzam w domu, więc upał mi nie doskwiera (mamy okna oklejone folią przyciemniającą - świetny wynalazek i rolety cały czas zasłonięte, okna otwarte tylko od strony chłodu i nie jest w mieszkaniu gorąco).
|
#3227 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do wagi urodzeniowej to małe byłyśmy chociaż ja potem już szybko nadrobiłam![]() Cytat:
3 litry wody? Chyba bym pękła...staram się pić jak najwięcej ale aż takiego zapotrzebowania nie czuję.
|
|
#3228 |
|
Zadomowienie
|
U mnie niestety gorąco chociaż rolety też pozaslaniane, u rodziców na dole jest o wiele chłodniej. Ale pije dużo, nawet kompot z jabłek ugotowalam
|
|
|
|
#3229 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja również nie dałabym rady wlać w siebie 3l wody...
|
|
#3230 |
|
Gang Iren
|
O 3 litrach nie słyszałam,bardziej koło 2l.
|
#3231 |
|
BAN stały
|
Umieram... na dworze prawie 40stopni, zero wiatru.... w domu mam 29 i nie mam już normalnie siły... a najgorsze to że zapowiadają taki cały tydzień, błagam o chociaż jeden dzień zimna...
|
|
|
|
#3232 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak kogos boli odcinek ledzwiowy to tylko grzbietem, zabka pogarsza sprawe. Po 3 dniach plywania grzbietem juz moglam sobie na zabke pozwolic ale i tak z nia ńie przesadzalam. Cytat:
Cytat:
Optycznie wydaje sie szczuplejsza, Lepiej wygladam w rzeczach koloru bialego i zoltego oraz sukienkach ![]() Nie musze pudrowac twarzy ( zawsze kiedy sie stresuje lub zawstydzam robie sie czerwona, kiedy nie jestem opalona albo wypudrowana) wiec zeby ukryc ta slabosc, wole opalona twarz niz ze splywajacym ze mnie od potu pudrem. Mniej widac zylki i krostki na nogach i przedraminach, ktorych mam troche. Stad u mnie uwielbienie do slonca i opalania solarium nie uznaje, wiec moge z tego korzystac tylko latem.
|
|
#3233 |
|
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny
wybaczcie ze sie nie oddzywalam ale jak juz mialam wolne to odpoczywalam tak bylam padnieta, we wtorek zaczynam 20tc jutro mam usg polowkowena wadze na razie plus dwa kg Juz mam stresa przed jutrzejsza wizyta....
|
|
|
|
#3234 |
|
Zadomowienie
|
http://www.ona.24polska.pl/ona-i-ci-...-wode,551.html
Mnie gastrolog kiedyś i ginekolog podawali 2-3 litry. Kwestia wyrobienia w sobie nawyków. Kiedyś pilam tylko 2 szkl herbaty do posiłków teraz dużo soków i wody. |
|
|
|
#3235 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3236 |
|
Rozeznanie
|
U mnie dzisiaj na szczescie deszczowo i jutro tez ma byc tak
milej niedzieli
|
|
#3237 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale przyjemne i relaksujące. Messuah, trzymam kciuki za jutrzejszą wizytę, będzie dobrze. |
|
|
|
|
#3238 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
W tym co podałaś wspominają nawet o 4 l,a ja przez cały czas słyszałam o dwóch. To bym wyjść z domu nie mogła tyle pijąc,chyba że bym sikała pod każdym krzakiem po drodze
|
|
#3239 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny w te upały polecam sobie wlać wodę do spryskiwacza do kwiatów bądź innego takiego rozpylającego i siebie psikać mi to pomaga na ramiona itp. i robię to nawet w domu na kanapie
do tego woda z kostkami lodu cytryną i miętą polecam mniami. Ja piję jeszcze mrożoną kawę i obowiązkowo moczę sobie stopy w misce i jest mi jak w niebie ![]() Ja w ostatnim czasie dostałam dużo gadżetów np. taki album dziecka co tu kiedyś na początku ktoś pisał, że nie wie jaki kupić też się zastanawiałam aż w końcu dostałam i powiem Wam, ze pękałam ze śmiechu co w nim jest np. na początku wkleja się zdjęcie mamy i taty, piszę się jak się poznali rodzice - wersja mamy i taty, imiona jakie proponowali - mama i tata a jakie nadali rzeczywiście, miejsce na pierwszy pukiel włosów, relacja z pierwszych świąt, wakacji, ulubione kołysanki, kto pomagał w pierwszych dniach itp. ja lubię takie sentymentalne rzeczy jak np. album ze zdjęciami prababci która wówczas opisywała całą rodzinę i bardzo się cieszę, że coś takiego dostałam. Inna znajoma pożyczyła lektury o ciąży, np. tam są w poszczególnych tygodniach misje dla matki np. żeby o męża zadbała chwaliła, żeby wiaty przyniosła do domu, takie śmieszne, ale miło sie to czyta. I jeszcze z perspektywy dziecka np. Mamo w tym tygodniu rośnie mi już czuprynka albo paznokcie już mam i właśnie się podrapałem i płaczę ale mnie nie słyszysz, kiedy pierwsza czkawka, kiedy dziecko się denerwuje, jak matka się denerwuje
|
|
|
|
#3240 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Hehe we dwie raźniej ![]() Cytat:
też się nią ratuje... W krytycznych momentach mój TŻ z litości lata ręczniczek moczyć do lodowatej wody i mi na czoło pomaga ![]() Właśnie byliśmy nad rzeką z psami i pierwszy raz od dłuższego czasu przełamałam się i wlazłam do wody... jaka ulga woda taka fajna chłodna normalnie cud miód orzeszki wkoncu zaczęłam żyć hehe chyba częściej będę tam chodzić chociaż nogi pomoczyć tym bardziej że mam z jakieś 40 m
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:24.

dziecko jest malutkie, ale wszystko co mu towarzyszy ma swoją wagę. Poza tym czym się przejmujesz, ja utyłam już 5kg
jutro wg usg zaczynam 18tc.

). Na szczęście nie było ze mną problemu jeśli chodzi o niewydolność oddechową-darłam się i wiedziałam do czego płuca służą
Oczywiście wszystkie ubranka były na mnie za duże...nie dość, że w ogóle ciężko coś było kupić w tamtym czasie to jeszcze trafiło się takie małe dziecko poniżej 50 cm
wydaje mi się, że żadne ćwiczenia w wodzie nie zaszkodzą tylko ew te nie będą aż tak nakierunkowane np na kręgosłup.

Mdłości i wymioty wróciły i do tego strasznie mnie boli głowa, nawet proszek wczoraj nie pomógł i dziś nadal boli 

wybaczcie ze sie nie oddzywalam ale jak juz mialam wolne to odpoczywalam tak bylam padnieta, we wtorek zaczynam 20tc