|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#16741 | |
|
xxyy
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
Cytat:
|
|
#16742 |
|
Zakorzenienie
|
pingwin2, moglabys napisac nam swoj przykladowy jadlospis?
|
|
|
|
#16743 |
|
Rozeznanie
|
mam pytanie do pingwina i innych znających się na jakości jedzenia- czy kisiel to wielki grzech przeciwko zdrowemu odżywianiu i jakoś bardzo niezdrowa sprawa?
byłam u lekarza z tym moim zatruciem, doktor stwierdził, że to poważniejsza sprawa i zalecił przez minimum tydzień dietę bardzo lekkostrawną, w tym między innymi kisiel bez cukru na kolację. I sama nie wiem teraz co o tym myśleć i czy poza lekkostrawnością jest to zdrowe i dostarczające czegokolwiek wartościowego
|
#16744 |
|
Przyczajenie
|
Witam.
moje jedzonko dzisiaj. 1 śniadanko owsianka na szklance mleka 2 śniadanko bułka z ziarnem +dwa plastry szynki+pomidor+ogorek zielony obiadek pierś gotowana 3 ziemniaczki +sałatka z pomidora ogórka i rzodkiewki z sosem winegret kolacja serek wiejski ze szczypiorkiem pomidor ,ogorek zielony 2 duze rzodkiewki 1 jajko na twardo Musze wam powiedzieć że od 14.04 jestem na diecie i o wiele lepiej sie czuje niż przedtem kiedy objadalam sie do bólu ![]() Lepiej sypiam i mam więcej energi w sobie. Powiedziałam sobie koniec z objadaniem się .Narazie mi to wychodzi i mam nadzieje ze uda mi sie zgubic moje kg Mam juz za soba 2 kg .Jesio 10kg![]() Pozdrawiam |
|
|
|
#16745 |
|
Rozeznanie
|
moj pierwszy omlet bez mąki
![]() EDIT: z tego wszystkiego zapomnialam fotki
|
|
#16746 | |||
|
xxyy
|
Cytat:
ja jutro np bede robila galaretke Cytat:
Cytat:
napiszesz jak go zrobilas dokladnie? bo ja boje sie ze jak nie dodam maki do omletu to wyjdzie jajecznica
|
|
#16747 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
K: będzie wiejski z połówka banana. |
|
|
|
|
#16748 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy pomidory na noc są wskazane ?
|
#16749 |
|
Zakorzenienie
|
no wiec.
doszło mnóstwo ciasta, pare ciasrek, wafelków familijnych,szklanka mleka, 2kromki grahama z wiejkism i dzemem bosssko... jestem gruba, brzydka i nieszcześcliwa. a co na dodatek dalej głodna. |
|
|
|
#16750 |
|
Rozeznanie
|
[/quote]wyglada apetycznie bardzo
napiszesz jak go zrobilas dokladnie? bo ja boje sie ze jak nie dodam maki do omletu to wyjdzie jajecznica [/quote] ![]() a to nie z Twojego opisu go robilam? bo gdzies tutaj czytalam wiec : ubilam na białka na sztywno, potem dodalam jedno zoltko i mieszalam juz lyzka. Dodalam do tego jeszcze troche proszku do pieczenia (tak na oko), lyzke wody i troche cynamonu Z tego zrobila sie taka pianka sztywna. I ta pianke na rozgrzana patelnie teflonowa. Musialam to robic lyzka bo bylo takie sztywne, caly czas sie balam ze nic z tego bo to normalnie taka pianka wyszla i rozsmarowalam ta pianke po patelni 1 proba przerwocenia na druga strone...i nic z tego bo sie tego nie dalo przewrocic, ale bylam twarda a nie mietka ( ![]() tak sie to smazylo na malym ogniu, az w koncu dalo rade podwazyc brzegi i ciach na druga strone ....fajne to wyslzo bo takie leciutkie i puszyste ![]() ![]() ![]() ..do srodka dalam wymieszana lyzka wiesniaka, pare truskawek i 2 lyzki naturalnego danon ....bylo mniam ![]() przepraszam za chaotyczny opis, ale sie wczulam ![]() ![]()
|
|
#16751 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nażarłam sie. A dalej jestem głodna. Jutro pewnie powtórka z rozrywki. Przytyje, bede wazyc wiecej niz schudłam. ![]() |
|
|
|
|
#16752 |
|
Zakorzenienie
|
wiesz, mam tak samo. w srode najadlam sie tak ze az mnie brzuch bolal. potem caly wieczor lezalam w lozku i plakalam, ze jestem taka slaba i beznadziejna. poczytalam troche rzeczy o takich napadach. to naparwde jest powazna choroba.. stwierdzilam ze ja nie chce byc chora.. ze musze sie jakos powstrzymac zanim bedzie za pozno.
dzis tez mialam ochote sie napchac. ale poprzestalam na jednym lodzie big trio. pomyslalam ze potem bedzie mnie bolal brzuch, ze bede miala caly dzien zepsuty, ze bede miala ogromne wyrzuty sumienia.. jesli nie radzisz sobie z tym idz do lekarza, poki nie jest za pozno[/quote] Do lekarza, do psychiatry. Najpierw na odsysanie tłuszczu by mi sie przydało. |
|
|
|
#16753 | |
|
xxyy
|
Cytat:
a tak poza tym to takie odsysanie to nic fajnego, moja kolezanka byla. odessala z nog, nie ma juz tam komorek tluszczowych, ale potem po operacji jadla tak samo jak przed i zrobil jej sie brzuch jak w 5 miesiacu ciazy. a takto moze by rozlozylo sie to jakos rownomiernie z mojego musze sprobowac bez tej maki skoro mowisz ze tez wychodzi
|
|
#16754 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#16755 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I Pingwinku... dużo piszę, jeśli zauważysz gdzieś jeszcze, że są to głupoty, albo popełniam błędy proszę popraw mnie
|
|
|
#16756 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#16757 |
|
Rozeznanie
|
Najpierw to do lekarza, bo do znudzenia można powtarzać, że takie zachowania to się z głowy biorą, a nie z szerokości tyłka. Trudno jest, nie powiem, założyć sobie szlaban i ślinić się na widok każdej wystawy. Mła wczoraj zeżarła:
Śn.: wielki kawał bagietki z chudym twarogiem, warzywami, dwie łyżki dżemu, orzecha włoskiego przemielonego na pył i szczyptę płatków kukurydzianych z miodem, zapiła kawą z mlekiem. IIśn.: dwa kawałki keksu. Obiad: talerz makaronu z warzywami i parmezanem, surówka z kapusty. Podwieczorek: dwa kawałki keksu, kawałek batona. Kolacja: kawałek bagietki z warzywami i wędliną. Co najmniej o dwa kawałki keksu za daleko, a zeżarłabym więcej, zapewniam. Bo czasem mam ochotę nie na "kawałek czekolady", ale na "tabliczkę czekolady"; nie na "kawałek ciasta", ale na "pół brytfanki ciasta". A poza tym robię obrzydliwie dobry keks Dzisiaj: I śn.: bułka z ziarnami, przylepka, "Figura" wymieszana z półtłustym, warzywa, dżem, kilka płatków owsianych, kawa z mlekiem. IIśn.: naturalna Activia i 3/4 pomarańczy. Podzieliłam się z koleżankami z pracy. III śn.: grahamka z chuda wędliną i warzywami. Obiadokolacja: prawie pół kilo fasoli szparagowej, duszony cyc z kury, na oko miseczka D. Po: pół jabłka i potężny gryz skórki od bagietki. Problem w tym, że powinnam ponoć przytyć, tylko jakoś sama siebie przekonać do tego nie mogę. Cały czas wydaje mi się, że jestem za gruba, że utyję od jednej czekoladki i w ogóle nastąpi Apokalipsa pełną gębą. Chudnąć to mi bosko łatwo, podejrzewam, że mogłabym ciągnąć na jednym jogurcie, i tak źle i tak niedobrze, a baba dorosła jestem od paru ładnych lat.
|
|
#16758 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najpierw na odsysanie tłuszczu by mi sie przydało.[/quote] ![]() Będzie dobrze,na pewno Ps. Trzymajcie jutro i pojutrze za mnie kciuki:EGZAMINY
|
|
|
|
#16759 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#16760 |
|
Zakorzenienie
|
enda, truskawki
!!
|
|
|
|
#16761 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dzisiejsze menu:
Śniadanie: Placek owsiany ;-) -> (odmoczone) 30 g owsianki, 15 g rodzynek, 2 łyżki otrębów oraz 1 jajko, wymieszane i na patelnię - bez tłuszczu oczywiście - odkryłam że mam w domu teflonową xD) II Śniadanie: Kromka ciemnego chleba wieloziarnistego, z jednym ugotowanym jajkiem i kilkoma plasterkami ogórka. Do tego Activia, tym razem do picia zamiast jogurtu. Obiad: ok. 170 g piersi z kurczaka ugotowanej. Do tego troszeczke marchewki, groszku, fasolki, dwa małe ogórki konserwowe i kukurydza (ale tej tylko 20 g) Kolacja: serek wiejski + otręby + 3 truskawki + łyżka siemienia lnianego + 10 g słonecznika.Byłabym wdzięczna za 'poprawki'
|
|
|
|
#16762 |
|
Wtajemniczenie
|
Atramto przepraszam, musialam cos pomieszac, z ta redukcja... ;-) czasem mi sie miesza ,co i jak.
Stokrotko jesli lekarz zalecl kisiel to jedz, wkoncu lekarz wie co mowi. Orzeszku bede tu codziennie to pisac, az moze gdzies mimochodem zagniezdzi sie to wTwoim umysle, i dotrze do Ciebie, ze musisz isc do lekarza. Jestes powaznie chora i nikt Ci nie pomoze, dopoki sama nie bedziesz chciala sie wyleczyc. A wyleczyc sie oznacza: pojsc do lekarza. Seemore Trzymam kciuki za ten tajemniczy tydzien. Mam nadzieje ze obejdzie sie bez zadnych ran (naprawde mnie martwisz, gdy tak piszesz!) i ze wrocisz tu do nas, dalej dietkowac, i dalej pokazywac nam swoje ładne jadlospisy. teraz wiosna, moze przekonasz sie do jakichs nowych warzyw. I powodzenia z tym chlopakiem
|
#16763 |
|
Zadomowienie
|
moim zdaniem ogromna roznice zrobi juz, jak nie bedziesz tyle chleba jadla - zamiast kanapek z tunczykiem i ogorkiem zjedz samego tunczyka i ogorka... Tylko taka mala sugestia, ja tak robie.
|
|
|
|
#16764 |
|
Wtajemniczenie
|
ja dzis marnie, i wogole nic nie komentujcie nawet
![]() S:brak, duzo stresu i dlatego ![]() IIS:brak, jw. ![]() O: drozdzowka z orzechami i migdalami i czekolada; bulka jak od kebaba z surowkami(kapusta biala,czerwona,marchewka, pomidorki,salata,ogorek) + 3 falafelowe kotleciki + troszke delikatnego sosu czosnkowego. P kolo20-25 truskawek zalanych kefirkiem + troche cukru pudru.K:jajko. ale dno. jutro bedzie lepiej ![]() EDIT jeszcze kilka lyzek nutelli. zapomnialam. EDIT czy siemie lniane musi byc zmielone? bo nie mam w czym zmielic, a Pingwinek pisala, ze to mielone-kupne jest bezwartosciowe.
|
#16765 |
|
Zadomowienie
|
Szczerze mowiac podziwiam a zarazem dziwie sie, ze wam sie chce tak dokladnie liczyc wszystko. Zeby jajko wazyc??? czasem takie przesadne liczenie i myslenie o jedzeniu powoduje, ze nie mozemy schudnac... Przeciez organizm sam mowi nam, kiedy jest glodny i czego potrzebuje (ja wiem po tym, ze w ogole nie jem soli a raz do roku dopada mnie na jakies 2 dni laknienie i wszystko sole... potem powraca mi wstret do soli). Oczywiscie aby schudnac nalezy ograniczyc jedzenie (na przyklad jesc to, na co sie ma ochote, ale tylko polowe tego, co by sie normalnie zjadlo) ale bez przesady...
|
|
|
|
#16766 |
|
Rozeznanie
|
od dziś stwierdzam że mi tez przyda sę liczenie kalorii więc dołączam sie do wątku...mogę prawda?
dziś wchłonęłam 750kcal i 2litry wody ale teraz jeszcze czas na A6W i marcheweczkę dobranoc
|
#16767 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może i na początku to nie robi róznicy - jesz mniej, trochę poćwiczyć i do przodu, ale dochodzisz do momentu, kiedy o każdy kilogram mniej trzeba walczyć 2x ciężej. Ja jestem właśnie w takim punkcie kiedy, ani w górę, ani w dół, im mniej do zrzucenia, tym ciężej. I to, że staram się dbać o każdy szczegół to oznacza, że zwariowałam? Heh... Dieta jest podstawą i jak to sobie wyobrażasz??
|
|
|
#16768 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
750 kcal miał cały Twój dzisiejszy jadłospis? Ręce opadają , ale Twoje zdrowie, Twój wybór
|
|
|
#16769 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mhmm, 750 kcal to faktycznie strasznie duzo. chyba sie przejadlas ![]() ![]() ![]() a poza tym, czy widzialas kogos z aktualnie tu piszacych, zeby liczyl kalorie? ![]() jezeli juz, to liczymy wartosci odzywcze i jakos kalorii, a nie sama ilosc. Dołączyc sie mozesz, oczywiscie, ale przeczytaj kilka ostatnich stron. Zaznaczam OSTATNICH nie pierwszych
|
|
#16770 |
|
Zadomowienie
|
6:30 owsianka z bananem, rodzynkami i anansem suchonym, pol serka wiejskiego
9:40 bulka ciemna z 2 plasterkami poledwicy i pomidorem 12:25 salatka z tunczyka, 2 jajek, ogorka kiszonego, bulka ciemna z serkeim wiejskim i pomidorem 16:30 pol piersi z kurczaka, salatka z pomidora, salaty, jogurtu nat i oliwy z oliwek 18:30 pol kostki twarogu, activia, 5 orzechow laskowych, rodzynki, pestki dyni 21:00 ogork kiszony, plasterek poledwicy, serek wiejski
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:34.

Mam juz za soba 2 kg .Jesio 10kg

....fajne to wyslzo bo takie leciutkie i puszyste
jutro się za siebie biorę, koniec i kropka. Jak mi sie zachce czegos slodkiego to bede sie cciela dopoki mi sie nie odechce 

!!